2019-08-25 315 瀏覽
許留山以前係好多韓國人、外國人都會特登去飲既飲唔店,佢既芒果系列既飲品確係好好!知道許留山搞左優惠,平時就好少飲,一於就趁特價飲下啦~ 尋日嘅優惠就係丸子奶茶系列,可以簡咖啡爽同埋芒果爽。丸子奶茶芒果爽(原價$26 特價$11)本身都有啲期待,覺得會係出面既珍珠奶茶既味再加丸子同芒果爽。點知一飲入口…竟然係普通餐廳既奶茶、加左啲唔軟熟既小丸子、至於芒果爽…真係食唔出有芒果味雖然係特價既時候買,但係都呢杯飲品覺得都唔值呢個價錢,或者許留山既芒果系列會好好多!

丸子奶茶芒果爽(原價$26 特價$11)

外賣自取
2019-06-12 195 瀏覽
今天發生了很不愉快的經歷,所以迫不得已要寫一寫。和朋友吃完晚飯,經過這裡,想飲香芒小丸子。因為以前經常在這間飲,所以再買了來飲。我們買完後,就等了一陣。聽到旁邊有客人表達想快一點,因為想趕巴士。結果店長即時大喝:「有邊個係到買完唔係趕巴士丫!!」在場全場人也嚇呆。我們坐在店裡等,結果等了很久也沒有。原來是放了在廚房出飲料的台上,而且沒有叫過號碼。最後我見到才自己拎飲品。在店中飲第一啖,但立刻被店長趕走!說飲料是外買,不可坐在店中飲!雖然由細飲到大,但此店長態度差劣,以後決不再來!
今天發生了很不愉快的經歷,所以迫不得已要寫一寫。

雖然由細飲到大,但此店長態度差劣,以後決不再來!
大家都知道Lucas係芒果控,每次都會食唔夠喉😂😂今年又到芒果季啦,又係我出動嘅時候,許留山今次出咗台灣愛文芒嘅甜品,我緊係要9衝去試啦!我分別叫左「愛文芒·黑糖仙草綿冰」以及「Jumbo愛文芒之芋圓仙草」!其實我每一個品種嘅芒果都好鍾意食,但呢一隻台灣愛文芒係特別香,而且果肉厚嫩多汁,食落去啖啖肉好過癮🤣🤣呢隻黑糖仙華綿冰,上層有芒果布丁圍繞着鮮芒果粒,下邊有綿冰同仙草,配合特製嘅忌廉黑糖醬,味道好有層次感。Jumbo呢個份量先可以用黎滿足我呢個芒果控!入面有厚切芒果果肉、芋圓、愛文芒小丸子、鮮草同芒果布丁,食完真係好有滿足感!!
大家都知道Lucas係芒果控,
每次都會食唔夠喉😂😂

今年又到芒果季啦,
又係我出動嘅時候,
許留山今次出咗台灣愛文芒嘅甜品
我緊係要9衝去試啦!

我分別叫左「愛文芒·黑糖仙草綿冰」
以及「Jumbo愛文芒之芋圓仙草」!

其實我每一個品種嘅芒果都好鍾意食,
但呢一隻台灣愛文芒係特別香,
而且果肉厚嫩多汁,食落去啖啖肉好過癮🤣🤣

Jumbo呢個份量先可以用黎滿足我呢個芒果控!

「愛文芒·黑糖仙草綿冰
Jumbo愛文芒之芋圓仙草
2019-05-01
「愛文芒·黑糖仙草綿冰
Jumbo愛文芒之芋圓仙草
最近聽講許留山出咗芒果盛宴套餐,就去睇睇試吓,原來除咗甜品之外仲有鹹食,而且價錢都好相宜。幾條友就黎呢度食個晚餐加甜品豐富晚餐啦!套餐-豆卜,蘿蔔炆豬腩片飯+-芒果凍餅(一件)豆卜蘿蔔炆豬腩片飯西米芒椰汁(160z)$39有飯,有甜品,有埋飲品,真係抵到爛,平時買一杯飲品都幾十蚊啦!而且啲豬腩片都唔差喎,都算係入味啦!愛文芒-丸子神冰套餐咖喱什錦中間有一個好冰嘅雪糕,有好多芒果同埋芒果銀色嘅丸子🍡口感十足。咖喱雜錦就有齊三寶,魷魚同埋魚蛋蘿蔔,味道都可以,咖喱味都幾香架!綜合芋圓套餐。椰香綜合芋圓香脆薯角首先講一講個芋圓先,真係幾有咬口同埋有彈性,味道甜香十足。而且椰香味道好清新,一次過滿足晒幾個願望。粒粒芒果爽單點飲品好飲係基本, keep住一貫嘅水準。XO醬蘿蔔糕XO醬味道濃郁,唯一挑剔的地方是味道方便有點較鹹,可能要飲多啲嘢飲中和一下。芒果糯米茲(3粒)芒果糯米糍有芒果材料及味道新鮮又夠香甜,口感煙韌好吃。D24榴槤班戟好搞笑,個包裝係綠色,裏面有啲榴槤肉同埋cream,D24果然名不虛傳,做咗班cake都係一樣咁好食。

西米芒椰汁(160z)

而且啲豬腩片都唔差喎,都算係入味啦!

愛文芒-丸子神冰套餐
咖喱什錦

綜合芋圓套餐。椰香綜合芋圓
香脆薯角

粒粒芒果爽單點飲品好飲係基本, keep住一貫嘅水準。

XO醬蘿蔔糕

芒果糯米茲(3粒)
芒果糯米糍有芒果材料及味道新鮮又夠香甜,口感煙韌好吃。

D24榴槤班戟
2019-04-14 114 瀏覽
💁🏻‍♀️許留山 (葵芳)🍴-好耐冇食許留山,喺附近睇完舞台劇就同朋友一齊去食糖水同埋傾計。呢間許留山都幾就腳,喺正地鐵站隔離,但係都幾多人,成間鋪頭得一個店員,見佢都幾唔得閒,同埋呢度勁冷氣好鬼凍,坐到我哋係咁顫抖🥶🥶🥶芒果🥭西米露( $36)依家食糖水真係越嚟越貴,個芒果西米露份量有啲小,而且冇咩味同埋有啲稀,一般啦,不過食糖水都係貪可以同朋友傾計啫,下次可以去第二間,哈哈-📍許留山 (葵芳)#葵芳 葵義路2-10號葵芳花園地下16-37號舖#小丸子搵食記 #小丸子葵芳-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #素食
💁🏻‍♀️許留山 (葵芳)🍴

芒果🥭西米露( $36)

📍許留山 (葵芳)
#葵芳 葵義路2-10號葵芳花園地下16-37號舖
#小丸子搵食記
#小丸子葵芳

2019-04-12 58 瀏覽
愛文芒丸子神冰 $26(使用會員優惠券)葵芳店是眾多分店中環境較乾淨的分店,但許留山的甜品真的一次又一次令我很失望😞!•👎🏼 一吃便有一種很「生」的味道🤮。已經分不出這味道是從哪裏來🤔,令人感動有種很不乾淨的感覺😧。-🤯 小丸子帶點甜,但麵粉味頗重。-芒果🥭不太新鮮,有一兩塊是黑色的😧。-說真的,許留山的店鋪環境又不舒服、有些分店的整潔程度更令人側目,產品質素又不穩定😰就算許留山再努力推陳出新也好, 最基本的做不好,根本不能令客人回頭😖。
愛文芒丸子神冰 $26(使用會員優惠券)
👎🏼

🤯 小丸子帶點甜,但麵粉味頗重。
芒果🥭不太新鮮,有一兩塊是黑色的😧。
2019-03-15 73 瀏覽
第一次比劣評!同媽媽本身想去葵廣搵甜品食,點知d舖頭都收工,咁媽媽提議話買杯許留山芒果飲品咁我地就行去收銀叫野飲,用WeChat pay 比錢,但掃個code掃到我電話mon都熄左都未掃到,收銀員一句說話都冇同我講,用眼神示意叫我開返個mon,都唔緊要我開返個mon比佢掃,發現我電話個home制咁岩遮住左個bar code,咁我就即刻拎開整走個home制,點知個收銀員黑我面,個樣一臉不滿我拎走個電話果刻真係好嬲又好無奈,我整好d等你容易掃個code竟然收到咁既對待其實許留山既芒果飲品我真係唔覺得係特別好飲,只係用芒果糖槳開出黎加少少芒果肉同jelly比你,上次去沙田果間許留山買野職員既服務都唔係特別好,但未至於黑我面
第一次比劣評!

2019-03-15
今次令我充分體會到外賣送甜品嘅好處謝謝你辦公室近許留山的話,只要等半小時就可以享受到嘅甜品。不過要改善嘅地方係希望佢哋可以將冷嘅電信同意嘅甜品分開。咁就唔會有機會嘅甜品解凍嘅了凍嘅甜品
今次令我充分體會到外賣送甜品嘅好處
謝謝你辦公室近許留山的話,
只要等半小時就可以享受到嘅甜品
不過要改善嘅地方係希望佢哋可以將冷嘅電信同意嘅甜品分開。
咁就唔會有機會嘅甜品解凍嘅了凍嘅甜品
椰皇雪蛤膏
2019-01-25
30 分鐘 (外賣送餐)
椰皇雪蛤膏
2018-08-10 237 瀏覽
食完晚飯去左呢度食香芋紫米露做甜品,叫左熱,但係我食落就覺得好凍,成個甜品味道唔吸引,D紫米露無口感無味,入口無我想像中咁滑質,香芋淡口無味,成個甜品做得強差人意,唔推薦。

香芋紫米露
2018-07-30 139 瀏覽
本身都好多年無咩飲許留山嘅飲唔品,今日朋友話想飲西瓜汁,咁最近嘅都係許留山,點知去到又比呢杯嘢吸引到😍諗住叫超多芒西米無死啦,點知等等咗15分鍾先有😫好啦見杯嘢好似幾靚就影張相先,一飲就出事,真係多西米,可惜係無味㗎,我初初諗住會係好香芒果味,點知只見到一層仔芒果蓉,搞勁混都係咁,得少少糖水甜味帶極輕微芒果香,而且入面仲要好少芒果肉,飲到最底先有少少椰香感覺,仲要成$40幾蚊完全唔值囉,無下次
2018-07-10 123 瀏覽
晚飯之後想去食個甜品,當然係去我最鍾意嘅許留山啦,見到有新野,今次就試下呢個呂宋特級丸子神兵,表面睇落去同之前多芒小丸子差唔多,上層有一個芒果雪泥,食落清新入口即溶,周圍有唔少新鮮芒果肉加上芒果汁十分香甜,配上幾粒煙煙韌韌嘅小丸子增強口感,一切都變得好完美。但原來最底還內有乾坤,係一個芒果布甸!下面原本以為係芒果汁嘅部分,原來扎扎實實係一個芒果布甸,布甸裏面仲夾雜着住少少芒果肉,呢個甜品可以話係份量十足,食得太飽先來因住食唔晒啊。
晚飯之後想去食個甜品,當然係去我最鍾意嘅許留山啦,
見到有新野,今次就試下呢個呂宋特級丸子神兵
呂宋特級丸子神兵
表面睇落去同之前多芒小丸子差唔多,
上層有一個芒果雪泥,食落清新入口即溶,
周圍有唔少新鮮芒果肉加上芒果汁十分香甜,
呂宋特級丸子神兵
配上幾粒煙煙韌韌嘅小丸子增強口感,
一切都變得好完美。
呂宋特級丸子神兵
但原來最底還內有乾坤,
係一個芒果布甸!
下面原本以為係芒果汁嘅部分,
原來扎扎實實係一個芒果布甸,
布甸裏面仲夾雜着住少少芒果肉,
呢個甜品可以話係份量十足,
食得太飽先來因住食唔晒啊。
2018-07-05
2018-05-29 110 瀏覽
食芒果甜品許留山真系唔錯既選擇。多芒小丸子系必叫既,芒果味好濃,小丸子好好咬,又有少少沙冰既感覺,夏天食既岩。咖哩什錦都系必叫既,咖哩好濃,d魷魚魚蛋都入晒味,好食。
食芒果甜品許留山真系唔錯既選擇。
咖哩什錦都系必叫既,咖哩好濃,d魷魚魚蛋都入晒味,好食。
2018-02-17 437 瀏覽
天寒地凍,兩公婆拍拖到葵芳,一時興起,想食個熱辣辣嘅糖水潤吓,就走咗入地鐵旁嘅「許留山」,呢間由涼茶變身為芒果甜品專門店唔使多介紹。近年,佢哋都不時有啲新產品推出,正所謂從善如流,吸納人家嘅特點。佢哋大多數啲鋪位都有少少蚊蠅鋪,又放咗好多位做堂食,所以,感覺喺有點逼。但點都唔及綠林、松記、B仔嗰啲,間直喺背貼背。趁冬季,店家出咗Love Pink系列,加入草莓為標題元素,不過,一貫許留山招牌產品,當然一樣有供應。椰皇燉奶配紫薯小米露 $49原個椰皇裝起燉奶、紫薯粒、細粒西米嘅組合,而糖水底加埋椰青水,清潤又清甜。撈一撈,有好多燉奶及紫薯粒,前者軟滑富奶香,後者粉香有薯味,最後,梗喺刮埋啲椰青肉食啦,刮乾淨嘅話有唔少椰青肉,睇我哋刮得幾清。本來小弟都打算叫個暖粒粒嘅糖水,但見枱上印住凡堂食惠顧滿$15可以優惠價加配一款小食,有芒果糯米糍、忌廉芝士蘑菇釀雞翼、D24榴槤芝士千層酥及草莓布丁。「榴槤」,啱晒我啦,仲要夾千層酥!D24榴槤芝士千層酥 $26小弟點嘅千層酥焗製需時,送到嚟熱辣熨口,外皮香脆酥香,效果唔錯;內裡嘅榴槤饀跟芝士混為一體,入口香濃得嚟榴槤味依然突出,非常對胃口。許留山好

椰皇燉奶配紫薯小米露 $49

D24榴槤芝士千層酥 $26

D24榴槤芝士千層酥
許留山好間唔時會幫襯吓,除芒果甜品,佢哋都偶有佳作,今次所品嚐嘅兩款甜品,均十分滿意。加上下午茶時段嚟,人唔太多,招呼都好少少呢!
2017-06-12 411 瀏覽
食完正餐,因為男朋友話口淡淡,想食小小野,就去左n年冇去既許留山。入到去都有幾個人係度食緊,但出面等外賣既人比較多。多芒小丸子以前一定會食,但因為未落曬格,就叫左個芒果小拼盆,一次過試多啲野。多芒小丸子味道依然,個汁好正,芒果都幾甜,小丸子煙un另一個係芒果雪糕啫哩,三重口感,個人幾鐘意啲啫哩最後食埋個芒果糯米糍,個糯米好煙un,入面粒芒果又夠大粒,幾好味。而外圍既芒果條都ok😜整體既呂宋芒都唔錯,可以得閒再食下啦

入到去都有幾個人係度食緊,但出面等外賣既人比較多。

多芒小丸子味道依然,個汁好正,芒果都幾甜,小丸子煙un

另一個係芒果雪糕啫哩,三重口感,個人幾鐘意啲啫哩

整體既呂宋芒都唔錯,可以得閒再食下啦

2017-06-11
$38 (其他)
2016-12-09 519 瀏覽
經過葵芳轉車 想食甜品 但又唔想過新都會食甜牙牙 就選左許留山叫左個套餐:熱香芋紫米露拼XO羅白榚紫米露幾煙un 但芋頭系無芋頭味的有d失望羅白榚熱辣辣 幾好味 整體都ok 不過糖水份量其實好少 個碗好呃人 食幾啖就無哂
叫左個套餐:熱香芋紫米露拼XO羅白榚

紫米露幾煙un 但芋頭系無芋頭味的