2024-04-12 0 瀏覽
「西沙茶座」對我來說從來都只是一個浪漫的傳說!以前總覺得要有個心儀的男生開車帶我去先算圓滿…🤣時至今日學會開車亂逛,花多眼亂的選擇中,早就遺忘了這個大家口中的老地方。下午茶時間,經過西沙,餓鬼呼召,方圓幾里內的選擇不多,西貢市中心好似有點遠;馬鞍山聞名的美食沙漠,清一色連鎖品牌…見到「西沙茶座」依然穩坐榜首,又有車位!我決定「一個人浪漫」!我知!我知!好多人狠狠地評價大不如前,三餸飯質素…但我真係好想試🤣結果一去到見到的確伶丁!😳午餐有一半都係類似茶餐廳燒味飯的東東…得一兩個稱得上泰菜的肉碎炒飯同白咖喱…我認我今次大膽左少少…🙃結果我好穩陣地揀左個陀地之選「乳豬燒鵝飯」,叫的時候,老闆娘話個鵝係琵琶鵝,會比較靭,建議海南雞。結果…我知!老闆娘話海南雞好食啲嘛!🤣黎到的確有啲驚喜!好耐無見過咁足料的碟頭飯!乳豬應該唔係BB豬,最多俾佢叫小學豬🐷《味道》小學豬同琵琶鵝的皮係絕對燒得鬆脆!乳豬:介乎乳豬同燒肉中間的質感😎,確實出面又未食過喎~值得一試琵琶鵝:肉質會比較煙靭,始終不容易整,中規中矩,個醬撈飯幾好。不明所以係點解會無乳豬醬,俾左個辣椒油同甜酸醬?!食得出係自家製有驚喜,不過無個乳
「西沙茶座」對我來說從來都只是一個浪漫的傳說!

以前總覺得要有個心儀的男生開車帶我去先算圓滿…🤣

乳豬燒鵝飯(小學豬板鵝飯)

我知!老闆娘話海南雞好食啲嘛!🤣

《味道》
小學豬同琵琶鵝的皮係絕對燒得鬆脆!

不明所以係點解會無乳豬醬,俾左個辣椒油同甜酸醬?!食得出係自家製有驚喜,不過無個乳豬醬唔係好夠圓滿😝

《價格》
我知你地個個話呢間偏貴!咁lunch 黎講,$75 一碟有乳豬、有鵝,出面最少要$90-$140/碟;仲有無限例湯喎~價錢其實好合理🥸

**聽到老闆娘同客人講「淨飲唔叫嘢食都得架」,已經係無價。呢種直率熱情的餐廳真係買少見少!

—————

泰菜未正式試到,叫個碟頭飯一個人浪漫,中午坐得舒服又無人趕,聽下啲蟬演奏,都係一種幸福!
自家製辣椒油、酸辣醬
2024-04-12
乳豬燒鵝飯(小學豬板鵝飯)
自家製辣椒油、酸辣醬
2023-12-27 500 瀏覽
今次我嚟到西沙茶座,打算歎個不一樣的晚餐。首先,炸蝦餅外脆內軟,唔夠「爽口」但勁夠蝦味。菠蘿焗飯,豐富嘅腰果跟臘腸嘅香氣,真係夾得好溝,入口即化嘅熱辣辣糯米飯同超甜嘅芒果,當正!香葉炒豬碎肉,鮮嫩肉碎包在脆生菜入面,味道夠晒清新喺口面爆發。再嚟個魚露生蝦,慢慢把呢啲新鮮蝦肉配上最啱食嘅魚露,再嚟個微辣刺激,正!北印度咖哩羊肉呢,正所謂辣得過癮,羊肉嫩滑,飽滿嘅咖哩汁流啲過癮。至於飲品,椰青真係清甜得嚟重解渴,士多啤梨奶昔味道平衡得好好,冇得輸!整體嚟講,西沙茶座嘅泰印料理有驚喜,舒適嘅環境加埋款款美食,真係令人開懷!跟朋友來個開懷暢聚,定同家人享受一個愜意晚餐,都算係Top選擇,隨便啲都會想再黎!👌🍍🌶️

2023-12-20 310 瀏覽
即叫即燒脆皮乳豬、即叫即燒脆皮燒雞、即叫即燒又腍又香嘅叉燒,燒味三寶無得頂!好有誠意,無諗過送嘅燒乳豬同燒雞,冇揸流攤之外,仲咁優質🤩明爐烏頭🐟堅有明火燒住上枱,淡淡青檸,突出咗烏頭魚肉嘅鮮甜,仲好細心咁配埋個上湯,唔怕燒燒下燒乾水😊印度烤餅:今次試咗牛油烤餅、蒜蓉烤餅、香蕉烤餅,有人愛香蕉烤餅,又有人愛蒜蓉烤餅,我就鍾意牛油烤餅,烤得啱啱好,餅底脆、餅面既煙韌又軟熟😎大蝦炒飯嘅鮮蝦又大又爽、炒飯粒粒乾身唔油👍🏻海鮮芋頭炒飯嘅芋頭唔會太腍,好香好味😋馬拉盞炒椰菜苗好甜好香、唔油唔膩😊馬拉盞炒通菜又甜又爽,冇渣好味🤤泰式甜品拼盤又係送嘅,有斑蘭椰汁糕、芒果糯米飯、椰汁西米糕、蛋花大菜糕,唔太甜,恰到好處😃🥳即刻又約定再去食先得!
🥳即刻又約定再去食先得!
2023-11-26 305 瀏覽
疫情前經常幫襯西沙茶座,突然想再嚟幫襯,但各方面已大不如前。 露天茶座景觀已今時不同往日,餐廳外的西沙整有道路工程多時當然比以前更多沙塵飄揚,露天坐位當然不建議,吸煙人士不介意除外。食物質素亦差了很多,不知是否與餐廳主事人轉了和廚師轉了有關,餐牌上寫的椰青焗飯原來不是焗飯,只是將啲飯整熟後放入椰青內,一位餐廳內的主事人知道後亦承認沒有焗只是放入椰青殼內,咁點解餐牌的中英文都是寫焗呢,餐飲的芋頭焗飯又不是焗飯嗎?其他食物質素亦不太好,不知是否與較少顧客幫襯有關。價錢已偏貴,綜合各方面原因,想不到下次再光顧的原因。再想想,怪不得假日只見三四枱食客,港人北上熱潮不是沒原因。
2023-11-12 356 瀏覽
今天我們一行八人在西貢企嶺下附近遠足,有人建議去西貢近泥涌的「西沙茶座」午膳。以前曾經光顧這間餐廳,覺得周圍環境不錯,頗有外國風情feel! 於是大家就決定去這𥚃。這次發現𥚃面已重新裝修,感覺環境比以前舒適多了,也有戶外露天座位,而菜式也有所增加,主打仍然是印度泰國菜為主,現在加了燒臘及煲仔飯等香港人喜歡的菜式。原來餐廳換了主持人!今天抱着嘗試的心情點了:即燒乳豬(剛巧有現賣,需預訂),燒鵝,叉燒,泰式串燒,生菜包,臘味煲仔飯,椰子燉雞湯等等!有驚喜! 所有的食物都非常有水準,特別是即燒乳豬及燒鹅,味道超贊,大家大快朵頤暢快地享受了一頓美味和豐富的午餐!我下次一定會帶朋友再來分享美味,這𥚃菜式價錢及水準都超值,值得推荐!另外值得表揚是店内所有的服務員(侍應)都非常專業介绍莱式及態度親切,讓我們有賓至如歸的感覺。

原來餐廳換了主持人!今天抱着嘗試的心情點了:即燒乳豬(剛巧有現賣,需預訂),燒鵝,叉燒,泰式串燒,生菜包,臘味煲仔飯,椰子燉雞湯等等!有驚喜! 所有的食物都非常有水準,特別是即燒乳豬及燒鹅,味道超贊,大家大快朵頤暢快地享受了一頓美味和豐富的午餐!我下次一定會帶朋友再來分享美味,這𥚃菜式價錢及水準都超值,值得推荐!另外值得表揚是店内所有的服務員侍應)都非常專業介绍莱式及態度親切,讓我們有賓至如歸的感覺。
2023-11-12
  • 即燒乳豬
  • 燒鵝
  • 叉燒
  • 臘味煲仔飯
早兩個星期去咗西貢天氣開始熱返就梗係玩下水上活動🏄🏻‍♂️玩完返到坐船返到碼頭🐯👩🏼又比難題我想食泰國嘢碼頭附近嘅餐廳都比較貴所以即刻開OpenRice睇吓附近有咩泰國餐廳咁啱俾我搵到呢間印泰美食入到去個環境都唔錯仲有少少打卡位💕泰式冬陰功湯🌟🌟🌟🌟湯底嘅辣味同埋酸味啱啱好,都好鮮甜,配料都比得好足咖喱雞🌟🌟🌟咖喱雞就冇乜特別,都係一啲偏甜唔係太辣嘅咖喱,但係唔知點解永遠你啲咖喱雞都係好鞋🤔🤔印度烤餅🌟🌟🌟🌟食咖喱一定唔少得嘅烤餅,永遠都係Perfect match雞肉串燒🌟🌟🌟🌟沙嗲汁有濃郁嘅花生味,雞肉都係嫩滑既生菜包🌟🌟🌟出街真係未食過好食嘅生菜包,一係就太鹹,一係就唔夠辣又或者啲豬肉太乾青蘋果梳打特飲🌟🌟🌟怕甜嘅人千祈唔好叫,因為糖水落得有啲重手,可以嗌少甜回頭率:45%食泰國嘢都係去返九龍城😂😂😂
早兩個星期去咗西貢
所以即刻開OpenRice睇吓附近有咩泰國餐廳
咁啱俾我搵到呢間印泰美食
入到去個環境都唔錯仲有少少打卡位💕

泰式冬陰功湯🌟🌟🌟🌟
湯底嘅辣味同埋酸味啱啱好,都好鮮甜,配料都比得好足

咖喱雞🌟🌟🌟

印度烤餅🌟🌟🌟🌟
食咖喱一定唔少得嘅烤餅,永遠都係Perfect match

雞肉串燒🌟🌟🌟🌟
沙嗲汁有濃郁嘅花生味,雞肉都係嫩滑既

生菜包🌟🌟🌟

青蘋果梳打特飲🌟🌟🌟

怕甜嘅人千祈唔好叫,因為糖水落得有啲重手,
可以嗌少甜

回頭率:45%

食泰國嘢都係去返九龍城😂😂😂
2023-01-09 1160 瀏覽
西沙茶座係去西貢大馬路旁邊(泥涌一帶)嘅一間泰國菜,餐廳門口擺放緊一尊四面佛,就好似飛咗去泰國一樣✈️餐廳設有免費停車場🅿️ 仲要有代客泊車🚘 正🥰🥰 係到食完野仲可以行埋去泥涌石灘影天空之鏡 tim🏝不過而家泥涌一帶做緊唔少修路工程,有改道可能,揸車入去西沙茶座要睇清楚入口位置,唔係就好易錯過咗啦😆今次兩個人試咗😋🐷 泰式豬頸肉 @ HK$95💰都係果句,豬頸肉好難唔好食。煎得好香脆,好食。🍍菠蘿焗飯 @ HK$108 💰用焗嘅煮法令飯可以做到好乾身,鬆厚既肉鬆鋪滿上面,清新可口。🥘炒泰國粉 @ HK$114 💰金邊粉炒得岩岩好,熱辣辣,加上青檸更惹味。

今次兩個人試咗😋

🐷 泰式豬頸肉 @ HK$95💰
都係果句,豬頸肉好難唔好食。煎得好香脆,好食。

🍍菠蘿焗飯 @ HK$108 💰

🥘炒泰國粉 @ HK$114 💰
金邊粉炒得岩岩好,熱辣辣,加上青檸更惹味。
好恐怖⋯新年特登入黎⋯全新餸都唔熱炒菜又凍又淋Pat Pat,同佢講完換返黎都係完全唔熱⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯魷魚筒又凍⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯個板熱都唔熱⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯春卷個皮完全唔脆又係凍⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯個咖哩蟹都只可以叫暖⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯完全唔知發租咩事⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯只可以用捱黎形容⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯非常恐怖的一餐⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯永遠都唔會再黎⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
好恐怖⋯

非常恐怖的一餐
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

永遠都唔會再黎⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2022-11-27 825 瀏覽
今天晚上,一家人正在考慮晚餐食咩嘅時候,我奶奶突然心血來朝話想食泰國菜,點知老爺即刻講左一間位於西貢嘅泰國餐廳,佢話之前有去幫襯過,話啲野食都幾好味,所以亦都提議我哋今晚係呢間餐廳食晚飯。冇錯!呢間餐廳就係西沙茶座。西沙茶座係位於西貢一條大馬路嘅旁邊,雖然交通有啲唔方便,但我哋一家六口自己揸車過去,有車位可停車,已經解決左搵唔到位泊車嘅問題。我哋大約18:00來到餐廳,餐廳仲未有客人入坐,我哋係第一枱客人。餐廳雖然位置有啲偏僻,不過勝在裝修十分有個性和優雅,大大隻字寫住「西沙茶座」,一定唔會去錯。此外,餐廳門口亦擺放著一尊四面佛,睇到這尊佛像,仿佛自己已經置身在泰國一樣。職員問我哋想坐喺室內定室外?我哋揀左室內嘅枱坐低,因為有小朋友,坐係室內比較好啲。安頓好之後,粗略睇左一下餐牌,我哋都商量過食咩之後,就叫餐廳職員過嚟落order,職員嘅服務態度超好,order野食嘅時候亦都有講有笑,而且十分熱情,值得一讚!最後,我地order左九樣野食加一份甜品:泰式豬頸肉、明爐燒烏頭鍋、碳燒皇帝魷筒、香葉炒豬肉碎(生菜包)、馬拉盞炒通菜、泰式蟹肉炒飯、咖哩牛腩、印式牛油烤餅+蒜蓉烤餅同埋碧綠千層糕
最後,我地order左九樣野食加一份甜品:泰式豬頸肉、明爐燒烏頭鍋、碳燒皇帝魷筒、香葉炒豬肉碎(生菜包)、馬拉盞炒通菜、泰式蟹肉炒飯、咖哩牛腩、印式牛油烤餅+蒜蓉烤餅同埋碧綠千層糕。
我哋一致認為烏頭鍋、咖哩牛腩最值得推介比未去西沙茶座食野嘅朋友一試。因為烏頭鍋用左泰式煮法去烹調,既冇魚嘅腥,亦帶出鮮味。
此外,咖哩牛腩用黎送飯就一流,唔算太辣,唔食辣嘅朋友都可以一試,牛腩十分入味和好淋,超好味

最後,九個野食、一個甜品同一碗飯埋單都係$1300左右,今次好抵食同食得好愉快。
青擰蒜粒明爐烏頭鍋
2022-11-09
青擰蒜粒明爐烏頭鍋
  • 青檸蒜粒明爐烏頭鍋
  • 咖哩牛腩
2022-11-05 729 瀏覽
朋友介紹呢個餐廳我上網睇吓完全係嗰啲人呃人話自己去咗旅行嗰啲嚟㗎喎😂佢嘅環境同裝修充滿泰國嘅風情未訂機票出外旅遊嘅朋友完全可以嚟呢度打住卡扮吓嘢先嗱,睇吓杯嘢飲仲有個花花裝飾真係好似㗎個炒飯好正,可以再encore個串燒好肥美燒得啱啱好嗰醬汁亦都配搭好好亦都揀咗個通菜同埋呢個泰式鳳爪呢份泰式鳳爪份量超級多,好抵食其實仲嗌咗一個咖喱大頭蝦仲跟埋一份薄餅不過由於太好味關係,唔記得咗影相🤣整體來講,呢個餐廳嘅份量都係好多加埋個環境咁靚,可以嗌多幾個朋友一齊嚟食飯打卡
朋友介紹呢個餐廳
我上網睇吓
完全係嗰啲人呃人話自己去咗旅行嗰啲嚟㗎喎😂

佢嘅環境同裝修充滿泰國嘅風情
未訂機票出外旅遊嘅朋友
完全可以嚟呢度打住卡扮吓嘢先

嗱,睇吓杯嘢飲仲有個花花裝飾真係好似㗎

個炒飯好正,可以再encore

個串燒好肥美
燒得啱啱好
嗰醬汁亦都配搭好好

亦都揀咗個通菜

同埋呢個泰式鳳爪
呢份泰式鳳爪份量超級多,好抵食

其實仲嗌咗一個咖喱大頭蝦
仲跟埋一份薄餅
不過由於太好味關係,唔記得咗影相🤣

整體來講,呢個餐廳嘅份量都係好多
加埋個環境咁靚,可以嗌多幾個朋友一齊嚟食飯打卡

2022-10-11 463 瀏覽
位在熱鬧小巷子裡,沒有明顯的招牌,門口卻站滿候位的人群。到底是什麼店這麼特別,還是有許多人打電話來訂餐呢?就是老麵攤啦!聽說老闆全家都是泰國人,因此能做出道地的泰式料理,經過的朋友們都可以來嚐嚐看喔!Pad Thai不太確定中文確切名稱,但吃起來就是酸辣河粉。因為有花生碎粒的點綴,加上自行擠的檸檬汁,吃起來有花生的甜,也有檸檬的清香味。是一份很特別的料理喔!不過吃到最後會覺得口味挺重的,可能適合較重口味的朋友!!🌟聽說泰式奶茶不錯喝,來用餐的朋友可以點點看!

Pad Thai
不過吃到最後會覺得口味挺重的,可能適合較重口味的朋友!!

🌟聽說泰式奶茶不錯喝,來用餐的朋友可以點點看!
2022-10-09 334 瀏覽
第三次揸車假日經過嚟食,感覺食物質素大不如前,尤其係個菠蘿焗飯,唔知偷功減料定點,冇蝦少肉鬆同變左用大量三色豆焗個飯,味道一般(見其他人食嘅有蝦)。蒜蓉薄餅略為唔夠熱,食落唔算十分軟熟惹味。唯一比較好味係個雜錦拼盤,蝦餅、魚餅同香葉雞,食落仲係熱辣辣。整體嚟講食物質素一般,CP值一般。
整體嚟講食物質素一般,CP值一般。
小食拼盤  (細)、蒜蓉薄餅
菠蘿焗飯
2022-10-08
2022-07-31 890 瀏覽
又黎西沙茶座食飯,而家天氣咁熱,緊係坐入面有冷氣嘅地方,入面佈置都好有外國feel 架!😃今晚食好多嘢1)炸蝦餅2)泰式春卷逢係炸嘢都炸得好食3串燒沙嚿3串豬3串雞4)沙嗲牛柳串燒串燒肉唔乾有肉汁5)咖哩炒蟹(送一份烤餅)6)泰式豬頸肉7)粉絲碎肉辣沙律(一dd 辣)8)泰武蟹肉炒飯9)碳燒皇帝魷筒,除左魷魚筒重有好多蔬菜伴碟10)馬拉蒸炒雜菜11)三味荀殼魚(酸酸甜甜嘅汁)12)椰青13)鮮菠蘿汁7喜 14)印式蒜茸烤餅15)印式芝士烤餅烤餅超級好食🤤16)膏檸梳打17芒果奶昔18)青檸梳打
今晚食好多嘢
1)炸蝦餅
2)泰式春卷
逢係炸嘢都炸得好食
3串燒沙嚿3串豬3串雞
4)沙嗲牛柳串燒
串燒肉唔乾有肉汁
5)咖哩炒蟹(送一份烤餅)
6)泰式豬頸肉
7)粉絲碎肉辣沙律(一dd 辣)
8)泰武蟹肉炒飯
9)碳燒皇帝魷筒,除左魷魚筒重有好多蔬菜伴碟
10)馬拉蒸炒雜菜
11)三味荀殼魚(酸酸甜甜嘅汁)
12)椰青
16)膏檸梳打
17芒果奶昔
18)青檸梳打
2022-05-15 938 瀏覽
有超過20年歷史餐廳,細細個屋企人就帶我嚟呢度食泰菜,而家我帶自己仔女過嚟食飯~有一種特殊嘅情感位置有啲格攝~如果想去嘅話揸車會比較方便,免費泊車有室內同室外區域,室外就比較焗,冇冷氣.❤️泰式豬頸肉煎得啱啱好,啲肉一啲都唔鞋❤️泰式咖喱送飯一流❤️菠蘿炒飯原隻菠蘿,好鬆厚既肉鬆鋪滿向面~ ❤️冬陰功湯細份量都可以分到4碗仔~熱辣辣、正宗既味道❤️印度薄餅薄餅點咖喱係perfect match .其實食物水平來講算係唔錯,不過服務可以好少少😅
位置有啲格攝~如果想去嘅話揸車會比較方便,免費泊車
有室內同室外區域,室外就比較焗,冇冷氣

❤️泰式豬頸肉

煎得啱啱好,啲肉一啲都唔鞋
❤️泰式咖喱

送飯一流
❤️菠蘿炒飯

原隻菠蘿,好鬆厚既肉鬆鋪滿向面~
❤️冬陰功湯
細份量都可以分到4碗仔~熱辣辣、正宗既味道
❤️印度薄餅
薄餅點咖喱係perfect match
其實食物水平來講算係唔錯,不過服務可以好少少😅
2022-05-08 458 瀏覽
我哋有9個人,所以叫左13樣嘢,大家過嚟食嘢就可以參考吓😋1)酸辣鳯爪(叫分辣,唔食得辣就唔使驚)2)泰式炸蝦餅(脆口)3)冬蔭公湯(有少少辣)4)青檸梳打,好飲5)馬拉盞炒雜菜6)蝦醬炒通菜7)泰式鮮蝦柚子沙律(蝦肉彈牙,柚子肉唔酸)8)蒜茸烤餅(選左蒜蓉味同芝士味)烤得好正。9)天多利爐鹽燒魚,(留意番個汁有啲辣,魚有幼骨,食嘅時候小心啲)10)碳燒皇帝魷筒(好香)11)咖哩炒蟹(我哋有烤餅沾咖哩汁食,好好食)12)泰式豬頸肉(肉質唔乾,好食)13)串燒沙爹(牛、豬、雞每款各6串)黎到點可以唔食呀⋯⋯好食,必叫。
我哋有9個人,所以叫左13樣嘢,大家過嚟食嘢就可以參考吓😋
1)酸辣鳯爪(叫分辣,唔食得辣就唔使驚)
2)泰式炸蝦餅(脆口)
3)冬蔭公湯(有少少辣)
4)青檸梳打,好飲
5)馬拉盞炒雜菜
6)蝦醬炒通菜
7)泰式鮮蝦柚子沙律(蝦肉彈牙,柚子肉唔酸)
8)蒜茸烤餅(選左蒜蓉味同芝士味)烤得好正。
10)碳燒皇帝魷筒(好香)
11)咖哩炒蟹(我哋有烤餅沾咖哩汁食,好好食)
12)泰式豬頸肉(肉質唔乾,好食)