2023-06-15 489 瀏覽
表妹餐廳今日去灣仔區見到間舊式茶餐廳夏熱天氣行到成身汗比我揾到表妹首先講佢個環境相當闊落冷氣非常凍服務非常親民街坊生意very nice坐低第一件事送上一碗愛心葛湯湯味濃絕無味精再點一個家常便飯鮮茄雞扒煎蛋飯餐廳好有誠意用料上盛用一個蕃茄炒一碟飯雞扒入味有醃製過極力推介平民美食下次會再幫襯試下佢個叉燒煎蛋飯聽街坊講都出名
表妹餐廳
叉燒煎蛋飯
聽街坊講都出名
2023-06-15
2022-03-26 837 瀏覽
原本諗住去機利臣街食酸菜魚,點知間餐廳因為covid停業冇開門,就過咗隔離嘅表妹廚房買外賣。餐牌只有七,八款午餐,選擇唔多。豬肉加咗價之後我有半年冇食過排骨,於是點咗個金銀蒜蒸排骨,落單唔洗五分鐘就有得食。排骨有成八,九粒,蒸既時間岩岩好,配埋蒜蓉豉油熱辣辣好好食。配埋凍鴛鴦都只係四十蚊,抵食啦~
排骨飯
2022-03-24
外賣自取
排骨飯
2021-12-18 576 瀏覽
一早諗住食個早餐輕鬆吓,點知貼錢買難受第一次幫襯,唔知訂,一入到餐廳,店員問都唔問你叫外賣定坐低食,就被個外賣餐牌QR code叫你自己睇。睇完一輪,發現原來係外賣餐牌,我就同店員講,我喺度食。之後店員叫我坐低,但張枱上面有半張鋪滿佢哋工作用嘅工具。我見隔離枱就嚟走,我諗住叫咗嘢食先,佢一走我就調位,咁我就落咗單先。點知,隔離枱一走,我禮貌地問店員:我可唔可以調過去?店員態度極差回一句:坐低咗,叫咗嘢食,就可以唔俾調位。我話:我朋友啱啱覆我,佢過嚟同我一齊食早餐。店員又回一句:咁我幫你執好張枱佢,你坐返呢張枱,叫咗嘢食唔可以調位。我話:咁我自己搬D食物過去啦,唔使你哋搬。店員:小姐,你坐返呢張枱啦,叫咗嘢食唔可以調位架。我十分憤怒,最後埋佢單,但野食未到,我就走喇。呢間餐廳D人真係好stuborn,唔會再幫襯態度差!服務差!冇下次!態度差!
一早諗住食個早餐輕鬆吓,點知貼錢買難受

點知,隔離枱一走,我禮貌地問店員:我可唔可以調過去?
店員態度極差回一句:坐低咗,叫咗嘢食,就可以唔俾調位。
我話:我朋友啱啱覆我,佢過嚟同我一齊食早餐。
我話:咁我自己搬D食物過去啦,唔使你哋搬。
店員:小姐,你坐返呢張枱啦,叫咗嘢食唔可以調位架。
我十分憤怒,最後埋佢單,但野食未到,我就走喇。
呢間餐廳D人真係好stuborn,唔會再幫襯
態度差!服務差!冇下次!
態度差!
$32 (早餐)
2021-09-27 540 瀏覽
見客順便食早餐, 然後見到呢間餐廳最近又無及個人就自然行入去. 一入去打算坐入面卡位, 然後個阿姐就指住個門口位話'個邊'命令我坐那邊.已經不太高興, 明明得幾個人坐大把位係要逼曬一度, 其實頭先已經舉手點餐, 但三個阿姐個個都望到我但無一個過黎, 個個收拾檯然後發呆.然後我再叫了兩次, 三個好似仇家咁互望想點對方去但個個都唔甘心咁樣, 叫了第三次等了好幾分鐘, 唔想當眾發脾氣算了自己行出去食其他野.
2021-09-27
早餐
2021-06-23 560 瀏覽
窮到燶可試。叫左蒜香四蔬飯變左黃芽白加白飯,係平,但係太難吃,對唔住自己。其實,食材占售價三成,你賣貴五元,咪比咁差嘅野得唔得?得個惡字,冇乜人為左30蚊同你打架。
窮到燶可試。

蒜香四蔬飯(聲稱)
外賣自取
上一份工作在灣仔近金鐘的大廈,這邊的茶餐廳不算太多,所以左找右找之下最後找到這家表妹茶餐廳。後來換工作了,一段日子沒有再來灣仔,非常想念這家茶餐廳的味道,所以今次再來試試有沒有改變。店內位置比較迫,正是這個原因可以容納到較多上班族,茶餐廳固然是以快餐為主,上菜速度要快,這店絕對做到選擇方面我個人相當喜歡,除了有固定的飯外,還有每天更改的五選二兩送飯,我經常都會點。湯是免費附送的,飲得出是沒有味精的老火湯,這個優點一定要大力推。今次選了磨菇火腿滑蛋飯,是她們的招牌名菜,磨菇新鮮、腿蛋又香又滑,飯量充足,配上一杯完美的凍央,夫復何求也?磨菇常常缺貨,證明受歡迎的程度!下次可以再試其他飯類,如果不太介意環境,這是一家相當值得品嚐的茶餐廳~

磨菇火腿滑蛋飯
題外話/補充資料: 價錢便宜,基本上都是45元,如果是下午茶或12:45前離座40元,凍飲不用加錢,好抵呀!
2020-03-05
磨菇火腿滑蛋飯
2019-02-11 1207 瀏覽
午餐 最緊要快叫左個牛柳 洋蔥 雜菌意 配中湯 凍檸茶都算大份既 菇好足料 牛柳都算多中湯 總算有件蘿蔔 清清地 今次堂食 但原來外賣好低30蚊仲有飲品 今時今日仲想點 仲有4個choice灣仔黎講好抵食1. 冬瓜火腩2. 涼瓜豬扒3. 泰式雞翼4. 魚香茄子
午餐 最緊要快

2. 涼瓜豬扒
3. 泰式雞翼
4. 魚香茄子

2017-07-27 1917 瀏覽
在灣仔上班的好處,是可以豐檢由人,選擇又多。近年金融區已由傳統的中環,慢慢擴展至灣仔一帶,所以不少白領上班族都會在灣仔一帶搵食。與此同時,灣仔一帶(以及全港各處)都有大大小小的建築地盤,所以在中午時份,不時會出現白領與建造業從業員同桌的情況。由於灣仔已有不少金融公司,打工仔女在中午談到股市行情,實屬正常和可以理解。但當建造業從業員也高談寬論地評論股市。投資學有所謂的“刷鞋童理論”,就是當刷鞋或其他行業的人都在討論股市資訊時,很可能已去到全民皆股的情況,如果氣氛過熱,就要小心泡沫爆破!近日恆生指數屢創近期新高,再配合上述情況,未知會否是一個訊號?午餐方面,雙併,凍飲都不另加錢,early bird 價只係35元,仲有湯送!雖然恆指升到兩萬七,但其實不少投資者都未能在呢次升浪中賺錢。所以,如此性價比高的午餐,絕對有市場!
在灣仔上班的好處,是可以豐檢由人,選擇又多。

凍檸茶少甜
2017-05-22 423 瀏覽
灣仔尾金鐘頭一帶,近年變得越來越高級,約客食飯係好。但作為打工仔,平時無約人,想簡簡單單食一齊,去機利臣街一帶會是不錯選擇。街內有不少平民食肆,深受白領和藍領歡迎。餐廳似是由家庭式運作,很有默契,並與食客們打成一片。由於樓面有美女,所以吸引不少男食客幫襯。當然,食品的性價比高,比街內其他食肆便宜,也是吸引食客的原因之一。如果要簡簡單單食一餐,屬性價比高之選﹗
街內有不少平民食肆,深受白領和藍領歡迎。

餐廳似是由家庭式運作,很有默契,並與食客們打成一片。
由於樓面有美女,所以吸引不少男食客幫襯。

如果要簡簡單單食一餐,屬性價比高之選﹗
題外話/補充資料: 在12:45 前離座,更可以有特價,如果就到時間,真的不錯﹗ 凍飲不加錢,而且有湯送,性價比高﹗
2017-05-19
  • 蒸飯、四寶飯
2016-06-01 1623 瀏覽
五月開始在灣仔返工,而呢度又咁多食店,想分享下午飯去了表妹茶餐廳,一個字-抵35蚊芙蓉旦飯凍飲唔加錢咩料呀.仲要幾好食.D旦炒得唔太熟,幾正.上餐都算快,幾分鐘.坐位正常唔迫仲有青春無敵樓面.巳經不能要求太多.
五月開始在灣仔返工,而呢度又咁多食店,想分享下

午飯去了表妹茶餐廳,一個字-抵

上餐都算快,幾分鐘.坐位正常唔迫

仲有青春無敵樓面.巳經不能要求太多.
題外話/補充資料: 12点後已見要排隊等位(考多人)
2016-05-30
2014-06-26 1483 瀏覽
The place I wanted to go to was packed so randomly came here because I have not tried it.You can choose 2 dish combinations or you can choose set meals.The seating is cramped so you normally have to share tables with others.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Sweet and sour fish:The sauce obviously had a lot of colouring in it but it was not really sweet nor sour so it failed as sweet and sour sauce.The fish was crispy, soft in the centre and not too salty.Overall, it was ok, nothing spectacular about it.★☆★☆★☆★

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
(非會員)
2009-03-27 974 瀏覽
我係呢間野食左成年, 大大話話都俾左成五六千蚊佢地賺。你問我點解食親都係呢間, 我會答你呢度除左d野食唔差, 價錢相宜(30蚊飯連野飲/湯)、凍飲唔加錢之外, 最特別之處就係呢度d人好有人情味。我係附近返工, 平日食晝周圍都鬼死咁多人, 好難搵位, 最初見到呢間野新開冇耐, 客人唔多, 未諗住拿拿臨食個便飯lor.間野同普通茶餐廳冇咩大分別, lunch 時段有8-9款野揀, 仲有d regular 野好似叉燒煎疍飯, 芙蓉疍飯, 燒味飯果d… 開頭黎諗唔到食咩, 就叫左叉燒煎疍飯。 雖然唔係話突別好食, 但就份量十足-- 足足有7,8舊叉燒(唔係薄切果d)食多左幾次, 我就改左食叉燒炒疍飯(佢地建議的, 因為有一日我話諗唔到食咩, 但叉燒煎疍飯又好乾) 個飯除左又係份量十足之外, 最正就係d疍唔係炒到乾晒果種, 而係半熟、有d蛋汁果種… 仲會加埋d韮菜同蔥一齊炒, 真係好鬼香。食耐左, 我一行入去d人就認得我同我打招呼, 仲會記得個客食開咩/飯開咩, 後來仲發現佢地係一家人, 正式家族生意。個老闆又好好人, 有時有4-5個客人一齊去食飯, 佢就好識做咁送碟油菜俾d客 (親眼見, 不過

我係呢間野食左成年, 大大話話都俾左成五六千蚊佢地賺。

個老闆又好好人, 有時有4-5個客人一齊去食飯, 佢就好識做咁送碟油菜俾d客 (親眼見, 不過我食親都一兩個人, 所以冇份享受)

anyway la, 如果大家又係呢頭返工既, 建議得閒lunch記得落黎表妹食野, 食耐左你就會有種返到屋企既暖意嫁la~

仲有, 佢地有分正價/特價時段嫁, 12點45 前走, 或者2點後黎都有得平d, 供大家參考參考。
  • 叉燒炒蛋飯 咖哩雞扒飯
2008-07-03 602 瀏覽
一個人, 在灣仔頭呢邊繼續找找食店. 入到黎街市, 大大個秋記牌吸引我入黎食, 原來大招牌下方, 另有一牌寫著表妹美食. 原來早已易手.入來, 不知叫什麼好. 門口是燒臘店, 便一個叉雞飯.地方比較簡陋, 不宜與女仔同來.燒味算是普通, 亦聽到其他食客說上手水準較好, 叉燒果真看不出有什麼水準, 用料已經唔得. 不想排隊, 又只為中午填肚, 可以的. $29雙拚加飲品, ok啦.其他食品, 眼見, 能接受.

入來, 不知叫什麼好. 門口是燒臘店, 便一個叉雞飯.

地方比較簡陋, 不宜與女仔同來.

其他食品, 眼見, 能接受.