2020-02-04 768 瀏覽
咁凍嘅天氣,緊係要打麻辣火鍋,暖暖身啦🌶🥘-❄️冰川鵝腸其實平時我吾食鵝腸豬腸🤭因為驚出面洗得吾乾淨,又污糟又一朕味。唯獨依間火鍋店嘅乾腸,真心乾淨!仲要勁爽脆,令我對鵝腸改觀😳-不過真心辣🌶🌶🌶🌶🌶🌶我同朋友叫左小辣,但平時譚仔食2小辣或中辣嘅我,都覺得好好好辣🥵🥵🥵
咁凍嘅天氣,緊係要打麻辣火鍋,暖暖身啦🌶🥘
❄️冰川鵝腸
不過真心辣🌶🌶🌶🌶🌶🌶
2020-01-29 370 瀏覽
呢排天氣又凍返,所以又去咗打邊爐啦。個湯底一半辣一半唔辣。因為新年得太heavy,所以我地叫咗微辣,不過都幾辣下,同埋個麻香味好正👍🏻全部食物都好新鮮。安格斯牛肉幾抵食,份量夠多👍🏻唯一係午餐肉比較一般,好淋Staff既服務態度好好,仲係咁教我地要點乾辣椒粉落啲鴨血到😂😂
呢排天氣又凍返,所以又去咗打邊爐啦。
個湯底一半辣一半唔辣。
全部食物都好新鮮。安格斯牛肉幾抵食,份量夠多👍🏻
唯一係午餐肉比較一般,好淋
嚟試呢個平時喺銅鑼灣都成日經過嘅四川火鍋!我哋呢就叫咗一個麻辣鍋同埋番茄鍋, 麻辣嗰邊都好食嘅,但係屬於比較辣,即使我哋只喺叫左少辣。因為時間早嘅關係,d staff好free,就教我哋點樣食,我知四川麻辣鍋會有香油配豉油蒜同葱,造成一個油碟,點咗會香口啲,同埋冇咁辣,但係個staff今次仲教咗我地用呢包乾碟,唔使撈落啲油度,係直接用嚟點食食物,原來咁好好食㗎喎!呢啲乾碟係一包包嘅,所以呢我哋食淨嗰一包就拎返咗屋企(醬料同茶錢成25蚊位喎,仲唔攞!) ,個staff仲教我哋呢用佢醃雞翼會好好食嘅~食物方面佢哋都有啲四川火鍋常食嘅包括係毛肚呀、黄喉等等。 左邊係最貴嘅牛肉,右邊係豚肉,都係唔錯嘅,而且唔係啱啱攞出嚟溶雪嗰啲。 麻辣火鍋唔少得嘅鴨血,鴨血係比較有味道嘅,係我鍾意嘅。試咗呢個寬粉,同我哋平時食辣嘢喺大陸度嗰種透明紅薯粉唔同,佢係煙煙靭靭嘅,個staff推介我哋食嘅,叫我哋食辣嘢之前先係番茄湯煮呢個食,個胃會舒適d,我覺得好好食,重encore咗呢個~overall我覺得呢間真係幾好食嘅,如果平d就更好!
嚟試呢個平時喺銅鑼灣都成日經過嘅四川火鍋

食物方面佢哋都有啲四川火鍋常食嘅包括係毛肚呀、黄喉等等。

麻辣火鍋唔少得嘅鴨血,鴨血係比較有味道嘅,係我鍾意嘅。

overall我覺得呢間真係幾好食嘅,如果平d就更好!

一行二人去食火鍋,食到一肚火佢叫成都正宗一啲都唔正宗,佢真係唔知大陸啲火鍋是怎樣的,湯底好鹹辣味又唔香,價錢偏貴九點後入座有九折,極品肥牛卷一般貨色雪藏肥牛,鴨血一般,唯一係個豬腦花比較新鮮,美國桶蠔冇味。埋單時,張丹竟然有個項目寫廚部手寫單,詢問一下才知道是什麼肚尖,我完全沒有吃過,竟然話現在給我,我埋咗單你先拎比我,梗係要佢退錢啦。第一次幫襯也是最後一次幫襯

2019-12-09
2019-11-24 1130 瀏覽
天氣開始轉涼,又是打邊爐的好時候!這次跟男友來挑戰一下麻辣火鍋,就選了蜀大俠來試試!我們有自知之明 哈哈,就只點了微辣的紅白鴛鴦鍋。 眼見已經非常鮮艷的紅,還有辣椒、八角等配料不斷浮下浮下。不太能吃辣的我們一開始就感到超級麻辣好刺激,慢慢再吃就已經超享受那種麻麻的感覺!而白湯就有蕃茄、杞子、翠玉瓜、金菇等配料,清清甜甜的!牛肉是火鍋必須點的朋友,我們選了手切美國雪花肥牛,雪花紋理真的好美啊! 跟著餐牌的指示滾一分鐘,肉質相當軟稔,有滿滿牛肉和油脂的味道呀! 而且份量都比相像中要多呢,好滿足!而舌尖上的蜀大俠其實就是牛舌,攻瑰的擺法實在太吸睛了! 本來對指示說的15秒鐘有點猶豫,但原來這樣的話,口感真的非常非常爽口! 放在麻辣裡吃更惹味呢!而墨魚滑也很抵讚,我們把它放在清湯那邊煮,就能完全吃到它的鮮味,而且口感亦很彈牙!炸響鈴是打邊爐的邪惡之選。 響鈴都很香脆又新鮮,吸收了湯汁就更好吃呢!為了健康一點,我們也點了個唐生菜。蔬菜洗的好乾淨是非常值得加分的地方!
天氣開始轉涼,又是打邊爐的好時候!

這次跟男友來挑戰一下麻辣火鍋,就選了蜀大俠來試試!

我們有自知之明 哈哈,就只點了微辣紅白鴛鴦鍋
眼見已經非常鮮艷的紅,還有辣椒、八角等配料不斷浮下浮下。
而白湯就有蕃茄、杞子、翠玉瓜、金菇等配料,清清甜甜的!

紅白鴛鴦鍋

牛肉是火鍋必須點的朋友,我們選了手切美國雪花肥牛
,雪花紋理真的好美啊!
而且份量都比相像中要多呢,好滿足!

手切美國雪花肥牛(大)

舌尖上的蜀大俠
其實就是牛舌,攻瑰的擺法實在太吸睛了!
放在麻辣裡吃更惹味呢!

炸響鈴
是打邊爐的邪惡之選。
響鈴都很香脆又新鮮,吸收了湯汁就更好吃呢!

炸響鈴

為了健康一點,我們也點了個唐生菜
。蔬菜洗的好乾淨是非常值得加分的地方!

唐生菜
紅白鴛鴦鍋
手切美國雪花肥牛(大)
唐生菜
  • 手切美國雪花肥牛
小狸俠第一篇食評就係寫中伏,想不到今日又要出來行俠仗義!話說本來就對內地品牌有戒心,但最後敵不過半價誘惑 + 頗多好評 + 不想有偏見,所以還是狠下心給這個蜀大俠一個機會。簡單來說就是三宗罪。第一宗罪 - 食材不合格- 紅湯鍋底很油又不夠香,而且我們兩人從未試過一路食一路鼻敏感/打噴嚏- 四寶丸有三款都唔得,蝦丸上枱時已經潰不成形、鯪魚丸/墨魚丸完全不彈牙,不值$108- 太極雙滑沒有起膠,口感不彈牙- 響鈴不脆第二宗罪 - 服務不到位整間店可能有15枱左右,但只有一個收銀加一個樓面。人手明顯不足,結果就是枱上調味料漏了乾碟粉又不加、入單混亂、埋單混亂兼要自己出去拿茶壺斟茶。第三宗罪 - 配套/衛生不理想食麻辣鍋當然會有味,但很多店都會提供圍裙/衣套,或者座位有櫃存放包包,但這間店並沒有這些。另外,樓面衛生意識不足,其手指放在遞給客人的碗裏,恕我接受不了。即使是有半價優惠,吃完的滿足感卻是負數,完全不值。作為火鍋控,小狸俠跟大狸俠均極其後悔浪費了這餐quota,還望各位不要再中伏,審慎選擇!
小狸俠第一篇食評就係寫中伏,想不到今日又要出來行俠仗義!

簡單來說就是三宗罪。

第一宗罪 - 食材不合格
- 太極雙滑沒有起膠,口感不彈牙
- 響鈴不脆

第二宗罪 - 服務不到位

第三宗罪 - 配套/衛生不理想

2019-11-23
$218.5 (晚餐)
2019-08-05 829 瀏覽
行完山食餐好慰勞下大家,走左去食麻辣鍋。我同朋友唔算食得好辣,叫左個小辣,個湯好濃,加埋辣油同乾碟,夠哂四川風味。火鍋料算新鮮,服務超好,個侍應不停自動自覺走來加湯加乾碟。
2019-07-18
  • 紅白鴛鴦鍋
  • 大俠極品黃喉
  • 極品肥牛卷
  • 花千骨
  • 冰川鵝腸
  • 鴨血
  • 炸響鈴
  • 極品肥牛卷(大)
2019-07-01 1084 瀏覽
今日難得放假,朋友又齊人,打邊爐就啱哂。對於我呢啲鍾意食麻辣一定係食麻辣火煱。😋一嚟到鋪頭,店員同我哋講,只要我哋係facebook like佢哋,就會送碟小酥肉。小酥肉係炸豬肉,味道不錯,不過外面層炸粉略嫌厚咗啲。由於朋友唔係食得好辣,所以叫咗個小辣紅白鴛鴦鍋,一邊係麻辣,一邊係豬骨湯。我哋叫咗土豆片、凍豆腐、寬粉、鴨血、肥牛、黃喉。全部都好吸湯,正!個鴨血無奇怪味,好食。不過因為傾住計咁食,煲得太面,湯底煲到好辣好辣,辣到有少少苦,下次都係唔好掛傾計。😩😩😩

小酥肉係炸豬肉,味道不錯,不過外面層炸粉略嫌厚咗啲。

2019-06-30
2019-05-27 1852 瀏覽
內地的蜀大俠是很大的一間,桌面很大能夠放滿食物,而香港這裡比較細小。那天是星期日的晚上8時,一行3人到來,餐廳裡只有3份1的客人。先點了一個微辣的紅白鴛鴦鍋($138。微辣已經很夠辣,加上又有干碟,還有就是會愈吃愈辣)。在看菜單其間就先把干碟和油碟準備好!干碟即是他們會提供一包粉,把焯好的食物放在乾碟沾一沾,一點點就好了,這個是會辣得很激烈;油碟即是將一罐的香油全部倒到碟裡,然後把所有他們都有提供的調味料(蔥、蒜末、芫茜、蠔油、豉油和鹽。要自己試試味)都放進去攪拌攪拌,這個是會把辣度稍微降低些少而又不會少了風味。先來個強力推薦的花千骨(圖中間,$108/8件。店員說要煮15-20分鐘,雖然紙上寫著10分鐘。肉質比較軟稔,就算煮了一段時間裡面的肉還是有點紅,感覺有點未熟得透,個人不太喜歡)、大俠水牛毛肚(圖左方,$108。幾秒鐘即可,很爽口,不錯)、功夫土豆片(圖右方,$68。幾秒鐘即可,很爽口加上麻辣味,非常推薦)大俠極品黃喉(圖右上,$88。數秒鐘即可,很爽口,不錯)、極品肥牛卷($128/小份,約12片。肉味濃又不太膩,不錯)、山藥($36)和萵筍($38)。特色寬粉(圖1右上,$

極品肥牛卷

油碟和干碟

大俠極品黃喉

特色寬粉(圖1右上,$38。很有韌性咬口,推薦)、紅糖糍粑($58/6條。煙韌)和鴨血($38。不夠濃味)
特色寬粉

凍豆腐($32。麻辣火鍋必點)
凍豆腐

食材新鮮,份量又足,湯底夠麻夠辣,每次想起麻辣火鍋就會想起這裡,很推薦大家!
極品肥牛卷
大俠極品黃喉
2019-03-16 1475 瀏覽
侄女生日選了過海打邊爐,兩個人,有8折。叫了墨魚滑但唔記得影,好彈牙紅白鴛鴦鍋,重口味或清淡,自由選擇。招牌舌尖上的蜀大俠肥牛卷,普通功夫土豆片,靚到藝術品一樣,簡直唔捨得食黃喉,爽脆油碟 食法有特式 麻油味香
侄女生日選了過海打邊爐,兩個人,有8折。

叫了墨魚滑但唔記得影,好彈牙

紅白鴛鴦鍋,重口味或清淡,自由選擇。

招牌舌尖上的蜀大俠

肥牛卷,普通

功夫土豆片,靚到藝術品一樣,簡直唔捨得食

黃喉,爽脆

油碟 食法有特式 麻油味香

2019-03-10
生日
2019-03-15 1066 瀏覽
睇網上介紹呢間餐廳係成都開過嚟香港,因為我不嬲都好鍾意食川菜同麻辣火鍋!所以就叫男朋友陪我去食,但係佢唔食得辣既,所以叫左個鴛鴦湯底成間鋪頭都充滿着麻辣嘅香味,好似返咗大陸咁,我哋叫咗黑柏葉、冰鎮鵝腸同牛肉,叫左小辣,但都已經好辣!好正宗既味道!鍾意食辣嘅一定要黎試下,好似我之前係北京食既味道~黑柏葉好爽口!另外再叫左個菜同花千骨我哋前後只係叫咗五個餸,每樣份量都好少,埋單已經要八百幾蚊,男朋友食唔飽。價錢偏貴多d人黎食會抵d

黑柏葉好爽口!另外再叫左個菜同花千骨

多d人黎食會抵d

• 紅白鴛鴦鍋
2019-03-10 702 瀏覽
難得今日約左食得辣既小伙伴,就帶左佢去試bookmark左一段時間既蜀大俠!嗰日唔算太多人等,一上到去就有位😌我地糾結咗係九宮格定係鴛鴦鍋好耐,最後都係驚辣得滯,最後都係搵個清湯balance 下好啲😎😎店員擺低左調味架同香油,不過我怕麻辣湯底已好油膩,所以冇落晒啲香油🖤鴛鴦鍋清湯幾甜,麻辣辣得過癮!不過就真係好油,凍左會有層膏痴住係筷子😖🖤寬粉/豆皮/金菇/響鈴特別推介寬粉,放落麻辣湯,寬粉煙煙韌韌又吸晒麻辣湯既味,好正😍😍🖤牛舌個牛舌擺到成個玫瑰花咁,靚到唔捨得食,其實情人節收到牛舌花都幾好丫!睇得又食得😆牛舌切到好薄!淥一淥就食得,好香好好食!我哋最後仲嗌左糍粑,但我掛住食唔記得影,糍粑外脆內軟又唔油膩!好食!不過有個唔好嘅地方,就係餐廳唔夠人人斟茶,隻茶杯又細隻😖建議放返個茶壺😖
🖤鴛鴦鍋

• 舌尖上的蜀大俠
  • 紅糖糍粑
  • 特色寬粉
2019-02-11 705 瀏覽
我最鍾意麻辣火鍋~🦆冰川鵝腸好用心咁成個波既冰震住佢❄️個樣滿分又可以保持爽口。同辣湯真係好夾呀🔥建議唔好煮太耐。•👅舌尖上的蜀大俠其實就即係牛舌,擺成玫瑰花咁🌹真係影相一流呀,份量好多,味道亦相當不錯,大推👍🏻•🍖花千骨非常受歡迎嘅一道菜,其實就係排骨🐽由於已經有辣既醬腌好左,侍應建議我哋煮得越來越入味,我哋煮咗大約🕒15分鐘之後先至食,的確係幾入味同幾辣🌶但係豬肉都偏鞋,我就覺得一般,可以唔洗食。•🦐太極雙滑好大碟嘅蝦滑,兩邊唔色但味道差唔多,用個匙羹🥄潷一粒一粒放入去,幾彈牙放兩邊鍋都好味👅
我最鍾意麻辣火鍋

🦆冰川鵝腸

👅舌尖上的蜀大俠

🍖花千骨

🦐太極雙滑
2019-01-17 1006 瀏覽
(小弟初次寫評,多多指教🙏🏻)我同朋友好鐘意食辣同火鍋,加上生日,所以係工作地點附近揾間火鍋店慶祝下。原本係bk左枱既,上到去唔算多人(可能19點太早😂),可以有卡位坐。等到朋友黎齊就叫野了~餐牌係有誠意既,請(睇)呀!款式唔算多,但特色招牌菜會有圖show係餐牌後面,係貼心既叫左個紅白鴛鴦鍋(中辣),唔算太辣,但有d鹹點落辣個邊好入味,好爽口純粹上菜方式好特別😂第一次食滑係辣既,唔錯👍🏻見係生日叫豪d😏正正常常招牌打卡菜,跟足秒數,肉爽彈牙😋食個時要小心,因為有牙簽係中間肉質有d鞋口呢個寬粉有驚喜,連埋辣湯一齊食,岩晒!整體黎講,食物質素屬於中上,價錢係略貴,但起碼有招呼(e.g見杯茶無左會主動加,幫手落魚滑等等)
(小弟初次寫評,多多指教🙏🏻)

餐牌係有誠意既,請(睇)呀!

款式唔算多,但特色招牌菜會有圖show係餐牌後面,係貼心既

紅白鴛鴦鍋

叫左個紅白鴛鴦鍋(中辣),唔算太辣,但有d鹹

功夫土豆片

點落辣個邊好入味,好爽口

時蔬併盤

純粹上菜方式好特別😂

太極雙滑

第一次食滑係辣既,唔錯👍🏻
特級手切安格斯牛肉

見係生日叫豪d😏正正常常
舌尖上的蜀大俠

招牌打卡菜,跟足秒數,肉爽彈牙😋
巴蜀三絲牛肉

食個時要小心,因為有牙簽係中間
肉質有d鞋口
特色寬粉

呢個寬粉有驚喜,連埋辣湯一齊食,岩晒!

2019-01-15
生日
時蔬併盤
太極雙滑
巴蜀三絲牛肉
2018-11-11 1797 瀏覽
秋高氣爽,在公幹之前跟朋友行山吃個飯吧!完成了上午的遠足活動後,我們想了想,決定今晚去吃火鍋,還要是麻辣的。問題來了,我不吃辣呢 🤦🏼‍♀️ 但知道這裡是有鴛鴦湯底,於是我們就去了。7點未到我們就坐下了,點了:鴛鴦火鍋:麻辣,清湯。朋友們都愛麻辣,唯獨我用清湯 🤣凍豆腐:打邊爐必點 炸響鈴:大愛,灼一灼就吃 功夫土豆片:這個大讚,刀工了得,又薄但又可以卷起,好像一束花般 手打四寶丸:好新鮮 鴛鴦滑 - 有辣有不辣,大推 內蒙小肥半,肥牛卷,豬:全都好新鮮,肉質鮮嫩 當然少不了菜啦!總括好吃,但價錢略為貴!
秋高氣爽,在公幹之前跟朋友行山吃個飯吧!

7點未到我們就坐下了,點了:

鴛鴦火鍋:麻辣,清湯。朋友們都愛麻辣,唯獨我用清湯 🤣

凍豆腐:打邊爐必點

炸響鈴

炸響鈴:大愛,灼一灼就吃

手打四寶丸

手打四寶丸:好新鮮

鴛鴦滑 - 有辣有不辣,大推

肥牛卷

內蒙小肥半,肥牛卷,豬:全都好新鮮,肉質鮮嫩

當然少不了菜啦!

總括好吃,但價錢略為貴!

手打四寶丸