2024-05-14 0 瀏覽
🤩我是第一次去香港🇭🇰也是第一次吃这家冰室❗️味道真心觉得非常的不错👍而且价格都是比较实惠的💰💖我跟一个香港当地的朋友一起去的一人点一样也才一百多😋(两个套餐的)⚠️个人建议:可以和多几个朋友一起去,这样就可以多点几样而去也不会浪费😐个人份量挺大的‼️一个人真的有点吃不完呢😅💕确实是一家非常地道的茶餐厅🉑❤️食物不仅好吃还可以是颜值当担呀👍即使打卡也不为过呢⚡️主打的一个“平✨靓💥正✔️”💓想吃的宝子切记一定要看好时间来‼️不然人多的时候排队可能会挺久哦😇
个人份量挺大的‼️一个人真的有点吃不完呢😅
💕确实是一家非常地道的茶餐厅🉑
❤️食物不仅好吃还可以是颜值当担呀👍即使打卡也不为过呢
⚡️主打的一个“平✨靓💥正✔️”
2024-05-06
  • 蔥花蝦仁滑蛋飯
  • 芝士炒旦撈麵
🇭🇰旺角苏杭冰室🍤探店报告!🔥必点菜品:炭烤海虎大蝦冬蔭功扁意粉,口感鲜美,绝对物超所值!🍛推荐尝试:咖喱吉列豬扒飯,味道浓郁,分量十足。🌶️新品尝试:焗墨西哥辣肉醬飯,味道独特,辣度适中。🍵饮品推荐:凍檸茶,清新解腻,夏日必备。📍地址:蘇杭冰室 (旺角)旺角豉油街60-104B號鴻都大廈地下9-10號舖交通便利,环境优雅。🍗额外惊喜:生炸蔥油雞排肉燥飯,意外美味,不容错过!💖真实感受:菜品丰富,口感绝佳,值得一试!💖
🇭🇰旺角苏杭冰室🍤探店报告!

🍛推荐尝试:咖喱吉列豬扒飯,味道浓郁,分量十足。

🌶️新品尝试:焗墨西哥辣肉醬飯,味道独特,辣度适中。

🍵饮品推荐:凍檸茶,清新解腻,夏日必备。

📍地址:蘇杭冰室 (旺角)
旺角豉油街60-104B號鴻都大廈地下9-10號舖

交通便利,环境优雅。

🍗额外惊喜:生炸蔥油雞排肉燥飯,意外美味,不容错过!

💖真实感受:菜品丰富,口感绝佳,值得一试!💖
2024-04-02 263 瀏覽
每次有朋友來香港探我,我必定推介他們去吃冰室和茶餐廳的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 去旺角的話,我特別推薦你們去吃 🇭🇰 蘇杭冰室𝐉𝐞𝐫𝐯𝐨𝐢𝐬 𝐂𝐚𝐟𝐞。冰室鄰近地鐵站和火車站,地理位置方便。食物選擇多,質素又不錯,加上服務員服務好,真心值得再來哦~☆ 鐵板雜扒🥩$𝟏𝟑𝟖食肉獸必點的雜扒套餐,有齊雞扒、豬扒、香腸、煙肉🥓和煎蛋,超級豐富。雞扒和豬扒都好厚,超級誇肉。肉腍又入味,配上黑椒意粉更飽足。☆ 啖啖肉炸雞脾飯🍗$𝟓𝟖超級大隻他炸雞髀同樣不錯,雞皮炸得好脆,雞肉好軟腍,還有肉汁,很高質哦~☆ 宇治抹茶梳孚厘班戟🥞$𝟖𝟖沒想到冰室的梳孚厘班戟也不錯,軟綿綿,不會太甜,加上抹茶醬,更有層次。

☆ 鐵板雜扒🥩$𝟏𝟑𝟖

☆ 啖啖肉炸雞脾飯🍗$𝟓𝟖

☆ 宇治抹茶梳孚厘班戟🥞$𝟖𝟖

2024-03-16 240 瀏覽
好難得開得比較夜既冰室,9點半到都仲有好多人食!見佢餐牌嘅食物圖片好吸引,就諗住入去試試!同男朋友叫咗芝士雞扒炒蛋撈公仔麵 滷水汁雞扒炒蛋撈公仔麵兩款野食都係好睇唔好食😅雞扒好老,滷水汁係有味既,但雞扒唔入味,好似食緊兩樣野⋯有啲失望!

同男朋友叫咗芝士雞扒炒蛋撈公仔麵
滷水汁雞扒炒蛋撈公仔麵

兩款野食都係好睇唔好食😅
芝士雞扒炒蛋,撈公仔麵
2024-03-16
$60 (宵夜)
2024-03-16 175 瀏覽
行經旺角新寶戲院旁見到勁多人既餐廳,居然有雞煲公仔麵食,好吸引👍👍即刻入去試下,雞煲煲仔麵份量十足,巨多雞+豆卜+芹菜+公仔麵,份量足夠二人食,麵裡居然帶有瓦煲香,似足煲仔飯,唯一缺點是味道上有點鹹!但性價比高,味道好值得推介。另外試了一個雙拼滑蛋牛肉飯,滑蛋做得出色,叉燒超大份,牛肉爽滑,人多真確係有佢道理
2024-02-29 180 瀏覽
平安夜親大家有時間放假之前出嚟傾埋啲嘢佢,所以快快脆脆約咗個朋友平安夜下午茶嚮旺角搵間餐廳就算,行過見到呢間蘇杭冰室二話不說就入咗去嘞,因為係平安夜嘅關係,所以除咗下午茶之外基本上都冇乜嘢可以選擇,跟住已經係聖誕大餐,不過基本下午茶已經足夠。兩個都係嗌咗炸雞髀配薯條,同埋紅豆冰。薯條方面本身已經有啲味響度,所以唔使落茄汁都可以,落埋茄汁會再香啲。 炸雞髀都炸得幾好,唯獨是隻雞髀冇咗個柄,所以要用刀叉嚟享受,唔可以好似平時咁攞啲紙巾包住條骨用手嚟食,不過味道方面係幾好嘅。紅豆冰都有傳統嘅味道,個人覺得呢個甜度啱啱好,因為自己本身唔係飲得好甜,奶味亦都幾足夠。

2023-12-24
下午茶
2024-02-24 132 瀏覽
早餐時段 人流唔多 堅持要人搭枱!同小朋友食早餐 ,門口冇人等位,食緊都要你坐埋一邊 ,讓一邊吉枱出嚟擺!我明白旺區做生意 ,但係你都冇客等 ! 俾人坐得舒服啲都唔得咩?而且有個樓面大家姐西口西面,成日喺度鬧啲其他員工,食客聽到都覺得食得唔舒服! 嘢食正常唔係特別難食!但係杯奶茶唔得!
早餐時段
人流唔多 堅持要人搭枱!

嘢食正常唔係特別難食!但係杯奶茶唔得!
2023-12-19 236 瀏覽
估唔到係咁好食,只係一個早餐已經忘記唔到啦! 價格一般唔算貴,性價比高,經人手點了以下食物: 1. 沙嗲牛肉麵配奄列、牛角包配茶走:牛肉量多又大塊,沙嗲湯底夠香濃,奄列火腿幾多,熱辣辣上枱,牛角包幾好食,熱飲茶底夠濃,正~。2. 香炸魚柳配香腸沙津菜、炒蛋、牛角包配熱咖啡:魚柳即叫即炸,好脆口而且入面夠熱,份量大冇呃人,香腸沙津菜冇特別,炒蛋同樣夠熱,牛角包要另外加錢轉,值得轉夠熱好好食,熱咖啡夠香夠濃,唔落糖都好飲。上餐速度快,基本10分鐘內全部上齊,只係人手唔夠,埋單等耐左,服務態度良好有耐性,讚讚讚!!!

2023-12-10
$45 (早餐)
是日同友人黎左食夜宵餐呢間茶餐廳坐位夠闊又無趕人走食完我地仲慢慢傾慢慢坐左一陣樓面整體乾淨,員工亦有禮貌食物方面,我地都係叫左個常餐雞髀好入味,雞蛋亦都好滑嫩麵條唔會煮得太淋 整體黎講我覺得算是高質素的茶餐廳我下次來旺角也會再想吃😊
是日同友人黎左食夜宵餐
呢間茶餐廳坐位夠闊又無趕人走
食完我地仲慢慢傾慢慢坐左一陣
樓面整體乾淨,員工亦有禮貌
食物方面,我地都係叫左個常餐
雞髀好入味,雞蛋亦都好滑嫩
麵條唔會煮得太淋
整體黎講我覺得算是高質素的茶餐廳
我下次來旺角也會再想吃😊

2023-11-22 229 瀏覽
尋日我去咗蘇杭冰室食飯,我揀咗一份蔥花牛肉滑蛋飯同一杯熱檸水。食物嘅味道還可以,但係食完之後,我就屙肚屙咗幾次,真係唔知係唔係食物衛生有問題先講講我點嘅蔥花牛肉滑蛋飯,牛肉煮得剛剛好,夠嫩夠入味。蔥花同滑蛋配合得好啱口,飯粒都好香軟。整體嚟講,食物嘅味道係可以接受嘅不過,問題就出現喇。食完之後,我就開始屙肚,屙咗幾次。真係好唔舒服,令我覺得可能係食物衛生有問題。影響咗我嘅整體用餐體驗好可惜,蘇杭冰室嘅食物味道還可以,但係對於我嚟講,衛生問題係一個大問題。希望呢個係個案,而唔係佢地一貫嘅情況。

2023-11-18 138 瀏覽
今日同家人去食, 依度周不時會去, 佢食物選擇算多👍佢食芝士雞扒撈丁配熱奶茶. 我食奶油豬配熱檸茶, 味道ok, 以茶記來講, 環境算好, 不過個段時間係黃金時間, 所以都多人😚😚
2023-11-18
2023-11-10 135 瀏覽
蔥花滑蛋三拼飯 $65今天我去了蘇杭冰室,點了他們的蔥花滑蛋三拼飯。這道菜非常美味,蔥花的香氣令人垂涎欲滴,滑蛋也炒得恰到好處,軟軟滑滑,給人一種愉悅的口感。每一味都讓人驚艷。叉燒也煮得非常好,唔會太柴太乾,配搭鼓油汁十分之美味。整體來說,這道三拼飯給人的感覺非常豐富多樣,每一口都帶著不同的滋味,值得一試。店裡的服務也非常親切周到,讓人感受到舒適與溫暖。價錢也相當親民,合理價格。下次再來蘇杭冰室,我肯定還會點這道菜!
蔥花滑蛋三拼飯 $65
2023-07-07
2023-10-19 189 瀏覽
難得喺旺角接老婆收工,由於老婆收9:00pm,要搵一間收得夜嘅,多數都係茶餐廳,又想試新嘢,所以就係OpenRice睇吓有咩好食,見呢間食評幾好,多元化,又有甜品,就揀呢間,特登喺花園街行咗10分鐘,嚟到呢度,環境尚算OK,老婆嗌咗個肉丁煲仔麵,我就叫咗個牛柳拼蝦,(叫嗰陣個侍應冇問我要幾成熟)叫完未夠3分鐘,煲仔麵已經嚟咗,我記得以前附近都係有煲仔麵,整嘅時候大概要10分鐘,你嗰陣真係又滾又熱,但係呢個,我諗個煲會好熱,但啲面同啲湯好似喺個普通碗度咁,食落去同普通茶餐廳啲常餐公仔麵冇分別,煲仔麵溫度真係好緊要,其實都冇所謂,都係一個公仔麵,但最大問題,老婆食咗三四啖,我都忍唔住想試吓,一試難忘,咁近廣華醫院,好想去洗腎🫠,鹹到癲咗,由於我老婆可以食到濃味嘢,佢覺得只係鹹咗少少,我就浸咗兩杯滾水到落去,煲仔啲湯都滿晒,味道先啱啱好,記住係兩杯水,又叫單計起等咗15分鐘,我先醒起我冇嗌幾成熟,所以就叫個侍應過嚟(同一個侍應),問一問佢,佢話呢個餐set死咗係七成熟,咁我唯有接受,到再等多20分鐘,我老婆已經享用完佢嘅煲仔麵,我個牛柳都未嚟,我就同佢講,我唔食啦,要走了,成個心情都冇晒,個感覺淨係得我一個人鋸扒,我願意比佢嗰餐同我杯凍檸茶錢,跟住有另外一個侍應,叫我等多一陣,即刻幫我追,呢個侍應態度好過上一個好多,跟住我個牛柳就嚟咗,我一切落去,應該係10成熟,welldone ,食咗第一啖,硬過石頭,之後我決定買單走人,跟住,侍應B同我講,下次早啲同佢講話上五成熟,我話我有講,同佢講返,係侍應A話冇得轉,理論上,唔想等咁耐嘅話,係咪應該整五成快過整七成熟?我啖牛柳要吐返出嚟,轉身就買單,原來收銀姐姐一路望到我哋糾纏,佢話識得唔開心呢餐唔收我哋錢,我話唔好最少都要收返個煲仔面前同兩杯凍檸茶錢,佢話唔使啦唔使啦,咁我先順返少少氣。講真。人生第一次食一間裝修唔錯但嘢食可以難食到呢個地步嘅茶餐廳。臨走嗰陣我仲同佢講真係要檢討吓如果唔係好快執,特登搵一間好少少嘅茶餐廳食吓嘢,點知會搞成咁樣,嗰晚我完全冇食嘢就返咗屋企,非常唔開心
麻辣肉丁煲仔麵
鐵板大蝦牛柳
2023-10-17
2023-10-04 1216 瀏覽
這間感覺愈夜愈有人氣的!7點左右到的時間人氣就已經挺不錯,但8點多後就全場滿座還有人在排隊!可見吸引力驚人!炭烤羊架(168元)羊架選了五成熟,來到剛好,保留到不少的肉汁,羊架嫩滑多汁,有油香!配的是蒜蓉汁,味道也挺濃郁的!另可選配薯條,吃起來外脆內軟的!奇味雞煲煲仔麵(75元)煲仔麵是挺特別的一款,也看到不少人叫!不過來到就真的要盡快吃了,因為煲仔是非常熱的,所以會不斷煮熟公仔麵,吃到最後可能會變得太軟!味道不是常見的雞煲味道,味道會比較多點青椒西芹的香味再配上洋蔥的甜!雞件是有炸過的再去炒,所以很吸湯!五香肉丁炒出前一丁(62元)出前一丁炒得很有鑊氣,鹹香中帶點焦香,又有陣陣的麻油香,配上鬆化的五香肉丁粒,吃起來更惹味!和味酸辣雞湯飯(58元)挺豐富的一個湯飯,分別有叉燒,蝦仁,豬潤和牛肉,吃起來全是料的感覺!湯底的酸辣也不是常見的味道,味道會比較港式!吉列豬扒(38元)新鮮炸起的,吃起來外脆內軟,肉質爽滑,配上沙律醬就更開胃!班蘭紅豆冰(+20元)咖啡/原味紅豆冰(+9元)這裡的紅豆冰挺出色的,而且加配的價錢也不算貴,紅豆非常綿香!就班蘭口味會比較特別,但原味就很不錯了!

炭烤羊架(168元)

奇味雞煲煲仔麵(75元)

五香肉丁炒出前一丁(62元)

和味酸辣雞湯飯(58元)

吉列豬扒(38元)

新鮮炸起的,吃起來外脆內軟,肉質爽滑,配上沙律醬就更開胃!

班蘭紅豆冰(+20元)咖啡/原味紅豆冰(+9元)

2023-08-25 314 瀏覽
旺角豉油街蘇杭冰室餐廳菜色大路選擇多,無論是家庭客定係一大班人都照顧周到。唔怪得晚上8點仍然好多人進來餐廳,而且餐廳的菜色種類都十分豐富港式即炒粉麵飯、鐵板、焗飯、川菜、常餐同各類小食仲有好多連甜品窩夫同梳乎理都有,一站式攪掂晒。-先叫了小食炸豆腐,粉漿外皮不會太厚,鰹魚汁帶咸香,入面滑滑嫰嫰。-主菜大推焗豬扒飯焗豬扒飯豬扒鬆軟入味,豬扒大大件唔會太柴,而且蕃茄醬酸甜開胃,撈飯一流。飯底份量也多,都抵食。-另外每檯必叫炭烤阿根廷肉眼牛扒~一上枱就知道塊肉眼唔惹少真係五成熟,切開粉粉嫩嫩,還是我喜愛的粉紅色。簡單配飯已經好一流。-班蘭紅豆冰同蘇杭滿滿水果茶跟餐都只係加廿蚊,正正子。-最後仲叫埋宇治抹茶梳乎理,蛋香滿夠fluffy, 空氣感滿滿,味道口感也不輸甜品店呢~
旺角豉油街蘇杭冰室

餐廳菜色大路選擇多,
無論是家庭客定係一大班人都照顧周到。
唔怪得晚上8點仍然好多人進來餐廳,
而且餐廳的菜色種類都十分豐富
港式即炒粉麵飯、鐵板、焗飯、川菜、常餐同各類小食
仲有好多連甜品窩夫同梳乎理都有,
一站式攪掂晒。
先叫了小食炸豆腐,

粉漿外皮不會太厚,鰹魚汁帶咸香,

入面滑滑嫰嫰。

主菜大推焗豬扒飯

焗豬扒飯豬扒鬆軟入味,豬扒大大件唔會太柴,

而且蕃茄醬酸甜開胃,撈飯一流。
飯底份量也多,都抵食。

另外每檯必叫炭烤阿根廷肉眼牛扒~

一上枱就知道塊肉眼唔惹少

真係五成熟,切開粉粉嫩嫩,

還是我喜愛的粉紅色。簡單配飯已經好一流。

班蘭紅豆冰同蘇杭滿滿水果茶跟餐都只係加廿蚊,

正正子。

最後仲叫埋宇治抹茶梳乎理,

蛋香滿夠fluffy, 空氣感滿滿,
味道口感也不輸甜品店呢~