2024-02-23 89 瀏覽
行完山下來途徑,大家都肚餓,下午茶時段見也有半滿,價格合理便入內。湯粉麵份量細,湯底味淡。友人就話漢堡包沙律不錯,而我選了抄意粉,份量大味佳。加了一份西多雞中翼一齊食,西多夠厚,中間醬料足,四人一致讚賞,炸雞中翼肉嫩,十分滿足。
2024-02-14
2022-09-23 578 瀏覽
假期黎藍地行下見到呢間茶餐廳有戶外位 好多人帶狗狗黎嗌左個豬扒炒丁同福建炒飯價錢屯門黎講有啲貴味道普普通通 冇咩特別不過有outdoor 位,方便帶狗人士,天氣清涼坐戶外都幾舒服
假期黎藍地行下
見到呢間茶餐廳有戶外位 好多人帶狗狗黎
嗌左個豬扒炒丁同福建炒飯
價錢屯門黎講有啲貴
味道普普通通 冇咩特別

2022-09-01
2022-04-17 457 瀏覽
今日去屯門行山,行完之後去咗藍地,唔覺已經下午2:30,有啲肚。,記得之前朋友介紹過藍地冰室小菜,決定去醫肚先!原來有下午茶餐,叫咗一個雞髀沙律、一個腸蛋丁,見到有幾檯十客人都叫咗西多士,好吸引,忍唔住叫多一個西多士雞翼餐。雞髀沙律:雞髀炸得外皮香脆,裡面軟滑,味道亦很好,唔會剩係得鹹味。👍🏻西多士雞翼:西多士好有誠意,切小方塊,喜歡香脆嘅朋友都應該會好鍾意,自己加糖漿,悉隨尊便😋雞翼亦都香脆,正😋腸蛋出前一丁:唔記得影相😅蛋煎得半生熟👍🏻出前一丁煮得剛剛好,有彈性,大部份茶餐廳都未必做得到!事隔2日,去到附近睇壁畫同去水塘,原本諗住去試西餐,但係見cafe有啲逼,都係去返藍地冰室,坐得闊落啲同食物質素唔錯!

雞髀沙律:

西多士雞翼:
雞翼亦都香脆,正😋

腸蛋出前一丁:
唔記得影相😅
蛋煎得半生熟👍🏻
出前一丁煮得剛剛好,有彈性,大部份茶餐廳都未必做得到!

西多士雞翼
雞髀沙律
西多士雞翼
2021-07-25 446 瀏覽
今日叫雞朳湯粉常餐,雞朳竟然俾半塊,仲要係中間打平"片"開,唔反底搏見唔倒,但反底見倒雞朳橫切面勁嘔心。橫切雞朳,望落令人聯想起進擊的巨人啲肉。我嗰塊仲要係雞朳底,橫切面連雞皮嗰半唔知又俾咗邊個。黐咗線!湯底初初開業就勁鹹,而家就勁淡,無正常。唔幫襯了!開業時我仲上嚟讚過佢有心,點知而家咁樣樣,令願佢加價都無理由咁出俾客啦。好多餐廳慳成本份量細我都算,但一塊横切妄想人哋睇唔倒真係奇怪過奇怪!嬲!!!
橫切雞朳,望落令人聯想起進擊的巨人啲肉。
湯底初初開業就勁鹹,而家就勁淡,無正常。唔幫襯了!

嬲!!!
2021-02-19 416 瀏覽
遲來的介紹🤪呢間位於藍地嘅冰室性價比幾高wow!大年初一時同朋友行完山餓到傻左 一見有餐廳開就入去食食完先知原來餐廳試業中行過經過都可試下 因為好親切d 人😂😂下午茶餐法蘭西多士 ($28) 仲配送熱飲 熱檸蜜竟然唔使加錢🤣🤣哈哈仲要超厚切 多花生醬 任落糖醬都唔嬲啦 好食啊😋藍地冰室屯門藍地新界屯門藍地福亨邨路8號地下L-M舖
遲來的介紹🤪
呢間位於藍地嘅冰室
性價比幾高wow!
大年初一時同朋友行完山
餓到傻左 一見有餐廳開就入去食
食完先知原來餐廳試業中
行過經過都可試下 因為好親切d 人😂😂

下午茶餐
法蘭西多士 ($28)
仲配送熱飲 熱檸蜜竟然唔使加錢🤣🤣哈哈
仲要超厚切 多花生醬 任落糖醬都唔嬲啦 好食啊😋

藍地冰室
屯門藍地新界屯門藍地福亨邨路8號地下L-M舖
2021-02-19 139 瀏覽
新開張藍地新店!喜出望外!西多士鬆脆-西多切四格分開炸,十分香脆!薯條魚枊-外脆內軟,小朋友大讚! (但炸魚有啲燶,要改善) 店員唔記得俾茄汁呢,但魚枊就有沙津醬,仲係專登放盒角唔會倒咗落魚枊度.雞朳漢堡湯面-漢堡唔係超濃味嗰種,味道剛剛好!雞朳同蛋-正常.檸檬茶唔苦澀,咖啡一般茶餐咖啡,ok既特別要提係外賣盒,用咗硬膠盒,湯面用咗上下隔湯嗰種. 無諗到藍地店都咁有心!希望keep住! 保持衛生,咁我哋以後多個選擇.會再幫襯!
新開張藍地新店!喜出望外!

西多士鬆脆-西多切四格分開炸,十分香脆!

薯條魚枊-外脆內軟,小朋友大讚! (但炸魚有啲燶,要改善)

檸檬茶唔苦澀,咖啡一般茶餐咖啡,ok既

希望keep住! 保持衛生,咁我哋以後多個選擇.會再幫襯!
2021-02-16 294 瀏覽
剛開幕不久,座位多,新裝修舒服。不過吃完後不太想再來,原因是:1)廚房大家姐沒帶口罩,一邊喝咖啡一邊講嘢一邊煮嘢,疫情高峰開餐廳,連這個都不注意,我坐下15分鐘後才帶回口罩,我那個餐也是在她沒有口罩的時候做的;2)叫了我最愛的沙爹牛通,第一口通粉是快熟那種沒咬口,失望,第二口牛肉,「鞋」,而且沙爹汁少,完了。唯一好的是檸檬茶不苦澀。試行中我對服務比較不計較,叫了三次(當時客人不多)才有人來理我。藍地大街很多選擇,應該不會再來了。
2021-02-16
$36 (早餐)
2021-02-11 554 瀏覽
終於收爐😌去近排人氣超旺既(藍地冰室)嘆個中午餐😍😍沙嗲牛肉有水準,面質剛好,咖啡香濃。難怪咁多人推薦👍🏻看餐牌,下午茶食物非常吸引,下次要試埋其他款式

常餐
常餐