2015-09-15 1122 瀏覽
是次又是藏友一飯聚之日,大家去了吃中菜小炒,還要不用加一很抵食。這裏吃過火鍋,材料新鮮,小菜是第1次吃,都算不錯,沒有想像中那樣好好味。******************************我們來到便選了1人1支飲品。芝士牛油瑟琶豆腐,HKD68。入口芝士油香濃,豆腐是混入些材料,所以都不錯。不過這豆腐要快點吃,因為芝士汁涼了便有點杰,便會失色了。蜜椒排骨,HKD81。這個排骨入口慸點蜜桃甜味,排骨炸的不會太乾,不錯。生汁芝麻蝦球,HKD91。以沙律醬配上蝦球好吃,這沙律醬不是一般的沙律醬,很特別。窩貼小棠菜,HKD88。上枱時賣相好吸引,入口還燙口,脆漿很脆,可惜是小棠菜味道偏淡,沒什麼味道。薑蔥酒蠔,這菜應該是很香酒味,可惜來時沒有,蠔味又一般,放入鍋又沒有香味,普普通通。

我們來到便選了1人1支飲品。
2015-09-13 645 瀏覽
同貧友飯聚其中有貧友食過哩度唔錯建議黎哩度所以我地就book左19:00雖然係星期6可能時間尚早, 食店人唔多睇下有咩食先芝士牛油琵琶豆腐($68)幾特別, 不過芝士牛油味唔夠蜜椒排骨($81)食落生甜地有d蜜桃味, 唔錯生汁芝麻蝦球($91)我覺得哩個最好食, 個汁好好味窩貼小唐菜($88)做法幾特別粉漿好薄好脆, 入面仲有蝦tim薑蔥生蠔煲都幾足料好豐富呢~雖然野食唔算極之好食, 但都唔錯菜式都幾特別, 出面少見同埋最好係可以坐幾耐都得, 冇人趕
同貧友飯聚
其中有貧友食過哩度唔錯
建議黎哩度
所以我地就book左19:00

雖然係星期6
可能時間尚早, 食店人唔多
睇下有咩食先
芝士牛油琵琶豆腐($68)

幾特別, 不過芝士牛油味唔夠
蜜椒排骨($81)

食落生甜地有d蜜桃味, 唔錯
生汁芝麻蝦球($91)

我覺得哩個最好食, 個汁好好味
窩貼小唐菜($88)

做法幾特別
粉漿好薄好脆, 入面仲有蝦tim
薑蔥生蠔煲

都幾足料
好豐富呢~
雖然野食唔算極之好食, 但都唔錯
菜式都幾特別, 出面少見
同埋最好係可以坐幾耐都得, 冇人趕
2014-03-29
萬發D人話呢間都好出名, 小弟就真係第一次,都係今晚朋友帶我來!兩個人叫3碟小炒,估唔到咁大碟!豉椒炒大蜆想食,但賣曬,為有下次!朋友話係必食,買賣都應該!野飲篇貴!支裝可樂好細支 !炸大腸有D好脆,有d就好杉,唔係我鐘意食個隻,友人就鐘意點佢個汁,話好味!魚頭煲太油,可以格走少少油應該會好好多,因該食落無咁肥利!真係好油,所以食左6成就停左手!味道可以,都係個句,太油了吧!三樣餸$251,每人$125
野飲篇貴!支裝可樂好細支

魚頭煲太油
,可以格走少少油應該會好好多,因該食落無咁肥利!真係好油
,所以食左6成就停左手!味道可以,都係個句,太油了吧!

三樣餸$251,每人$125
2015-09-05
$125 (宵夜)
2015-08-27 486 瀏覽
對香港的大排檔一向情有獨鈡,而這間食舘有著大排檔的味道,所以和朋友經常會特地過來。今次點左幾樣小炒, 有水魷、鬼馬大腸,仲有其他小菜。大腸味道淡少少, 不過好香。超推介又好大碟, 抵食!我地幾個人叫白飯加啤酒,一邊食一邊聊天,感覺很好!

水魷、鬼馬大腸
水魷、鬼馬大腸
(Photo form Openrice.com)之前聽同事話旺角都有間萬發,應該係同深水埗係同一間所以早前經過時就入去食下野唷不過今篇文章會好短,因為兩個人食既關係,只係點左三個菜式第一個係白灼海蝦,都算好大隻同好爽呢個煮其他係冇乜技巧可言, 所以可以啦 檸汁雞呢個幾香口又開胃都幾好送飯 粉絲雜菜煲 因為友人食量少,所以食埋呢個就夠了坦白說,叫既菜式唔特別,因為好似其他都唔太想點係深水埗萬發有好好味既乳鴿,呢度冇 而且佢好似係主打火鍋所以唔太岩閃閃胃口不過旺角比較方便,想食中菜呢間都算唔錯唷 萬發食館旺角白布街4號2780 121206:00-03:00
(Photo form Openrice.com)

之前聽同事話旺角都有間萬發,應該係同深水埗係同一間

所以早前經過時就入去食下野唷

不過今篇文章會好短,因為兩個人食既關係,只係點左三個菜式

第一個係白灼海蝦,都算好大隻同好爽

呢個煮其他係冇乜技巧可言, 所以可以啦

檸汁雞

呢個幾香口又開胃

都幾好送飯
粉絲雜菜煲

因為友人食量少,所以食埋呢個就夠了
坦白說,叫既菜式唔特別,因為好似其他都唔太想點

係深水埗萬發有好好味既乳鴿,呢度冇

而且佢好似係主打火鍋

所以唔太岩閃閃胃口

不過旺角比較方便,想食中菜呢間都算唔錯唷

萬發食館

旺角白布街4號

2780 1212

06:00-03:00
2014-12-05
2014-12-15 1822 瀏覽
部門聖誕聚會,凍冰冰,打邊爐最合適不過。來萬發,是同事的主意,據說經濟實惠又好吃。我只吃過小菜,火鍋是第一次。先來個鴛鴦湯底,要芫茜和沙嗲。這裡跟很多火鍋店不同,沒有好多醬俾你混,紅椒絲、蔥花和生蒜,簡簡單單,對我來說已足夠。點滿一桌的東西,如牛肉、三寶丸、餃子、炸魚皮、珊瑚蚌、桂花蚌等等。就是肥牛便有兩款,分別是安格斯,同埋本打手切,個人會更喜歡後者,肉味濃郁得多。另外,手打的丸子,也做得不錯。炸魚皮更很快被大家搶購一空。除了牛肉,我最愛的,絕對是邪惡的鵝腸。口感爽脆,夾著肥羔的,更為甘香,我吃了不少。其中一位同事,則鍾情於響玲。輕輕的燙一燙,微微帶脆的那刻,最好食。這款東西,也從來是萬人迷。再吃些蔬菜和粟米,又己是飲飽食醉的一天。

再吃些蔬菜和粟米,又己是飲飽食醉的一天。
尋日一行10人去萬發食, 記憶中炸大腸蜜餞骨好好味, 我哋BOOK位8點, 不過因為有朋友係8:30 / 9:30 收工, 所以我哋8點已經開始坐底6人叫嘢食住等, 先叫大腸(OK), 魷魚(OK), 芝士芙蓉豆腐(唔得) 食, 到9點再叫多3樣食,炸三寶(好難食, 得炸粉, 魚肉冇味), 其中我哋有叫咗3轉嘢飲, 阿姐A已經好冇耐性我哋叫完一樣都未講完佢就已經掉頭走 , 之後朋友都差不多到齊, 所以就諗住叫正餐食, 諗好晒叫蜜餞骨、羊腩煲.........點知......21:15另一短髮阿姐B用極之唔高興聲氣話......"你哋入嚟已經知道限食2個鐘, 樓下有同你講咖呵? 我而家可以同你落單, 不過唔會加時間比你"......我哋跟住問,"咁我而家叫嘢食都冇得加時間? 你都有枱剩啦!" 阿姐B答, "唔得喎", 之後我哋再問, "咁我哋比錢再開過張單又得唔得呢?", 阿姐B好堅決同悔氣答, "唔得呀, 唔可以咁做, 你加嘢食都好, 夠2個鐘都要走!" #$@#*(&$&*#^%第一次, 一行人都咁嬲, 食唔飽之餘 (埋單HK$7XX) 仲要受人氣, 轉第2間食落到街, 冇人等位,

落到街, 冇人等位, 仲有3成枱剩......唔怪得冇人等位啦!!!

以後都唔會再去呢間萬發!!!
2014-11-13
$86.6 (晚餐)
2014-08-10 2151 瀏覽
約了網友第1次出來見面,只為西藏這美麗的地方。沒想到第1次見面,第1次食飯已這樣開心不已,而我們就從今天開始,便會相約出來飯聚,全都以西藏為晚飯主題的,一起分享在西藏遊的樂趣。******************************來到門口沒想到這麼多人,等了15mins終於可以入坐了。這裏有晚飯小菜,但我們5人選了打邊邊。這裏不是任食,是自叫材料的,所有材料又很新鮮,是一個不錯的地方和三五知己交談聚樂。這晚我們點了蕃茄薯仔豬骨煲,煲的材料十足,所以我們沒有額外點太多其他食材。手打三寶丸,三寶丸新鮮鮮甜,此外又叫了肥牛、支竹、粟米。食材新鮮,大家都食得很飽。

來到門口沒想到這麼多人,等了15mins終於可以入坐了。
這裏有晚飯小菜,但我們5人選了打邊邊。
2014-06-03 2214 瀏覽
香港有四間萬發,我唔肯定佢地有無關係,我只係知道四間味道都不錯。今次幫襯發萬食館,係旺角白布街既發萬。最近都更新過,所以upload menu比大家參考下。點左芝士琵琶豆腐、激辣避風塘水魷同肉絲炒麵。芝士琵琶豆腐,芝士味淡只係芝士粉味,都無芝士既質感,好流質無張力,琵琶豆腐食落好似無加魚肉禁,咬落淋滋滋,毫無質感可言,質感似攪碎既豆腐拎去炸返球形再加上個芝士色既汁同芝士粉,建議大家唔好點。激辣避風塘水魷,辣得好味惹味,水魷爽口,配埋米粉,吸曬d汁正,食到覺得米粉唔夠多想打包個汁。肉絲炒麵都係大路水準,無投訴,無驚喜。旺角比較少依類型餐廳,可能係禁所以價格偏高,如不介意,到深水埗、油麻地或佐敦選擇更多。

今次幫襯發萬食館,係旺角白布街既發萬。

最近都更新過,所以upload menu比大家參考下。

點左芝士琵琶豆腐、激辣避風塘水魷同肉絲炒麵。

肉絲炒麵都係大路水準,無投訴,無驚喜。

2014-05-31
$100 (宵夜)
  • 激辣避風塘水魷
2014-04-25 4080 瀏覽
男人老狗歡聚,當然不需要去什麼登大堂的地方啦。不需要什麼聊聊天、喝咖啡,不需要寫意的 High Tea。我們男人的浪漫,除了是豆腐火腩飯之外,最需要的,就是講粗口、喝啤酒。食飯,要去一些粗豪的晚飯店,大大碟餸,味道濃,隊生啤,講粗口,男人有這樣的飲食生活,才爽。是日有名老友從英國回來,兩個大麻甩,最好就是來這些男人飯堂,豪爽地食一個男人浪漫晚餐,來到旺角,我想起了白布街的《萬發食館》。這《萬發食館》,是一家小型的海鮮菜館,若不想食海鮮,不要緊,這兒的風味小炒,也是出色的。由於我們只有兩個麻甩,而且朋友對海產類食品有敏感,所以我們並沒有下海產東西,不過,我們很肉的,叫了他們招牌的蜜椒牛仔骨。用上了蜜糖加黑椒,既甜又辛口,而且在牛仔骨的濃香味之下,黑椒的辣味不是太明顕,有少少辛口,但是甜的,再者,洒上了芝麻,加了點五香粉,在幾種味道交雜之下,感覺很特別。食小炒,味道越濃就越惹味,啫啫雞煲,很多洋蔥,很多蒜頭,香味絕對是滿分,再加上豬膶做配搭,味道濃郁得超越了十分。食雞煲的一個不好處,就是內裡雞肉通常都是頭頭尾尾的骨,不過,近骨位的雞肉向來都是份外的滑,所以味道更香更有雞味,熱辣辣,味道油香

食小炒,味道越濃就越惹味,啫啫雞煲,很多洋蔥,很多蒜頭,香味絕對是滿分,再加上豬膶做配搭,味道濃郁得超越了十分。食雞煲的一個不好處,就是內裡雞肉通常都是頭頭尾尾的骨,不過,近骨位的雞肉向來都是份外的滑,所以味道更香更有雞味,熱辣辣,味道油香,大食的,可以送上兩、三碗白飯。
年紀大了,總會愛食一點青菜,我們選了一客清炒芥蘭,新鮮的菜,以充足的鑊氣去爆熟,令到芥蘭呈現出鮮甜爽脆的一面,的確只有在外面的餐廳才能夠食到如此美味的炒菜。
性格低調的《萬發食館》,炒出既美味又夠濃烈的香港式中餐,鑊氣夠,味道重,絕對是男人歡喜聚會的好地方,放工不摸杯底,來這些餐館仔,食小炒,隊啤酒,絕對是爽極。當然,我們可也以高調地粗口連天。
2013-12-11 2157 瀏覽
今天我們倆口子來到旺角萬發食館吃晚餐。食店位於旺角白布街,算是旺角之中比較靜局的地方,雖然說是朋友介紹,不過也不禁擔心了一陣。不過,甫進食店就馬上發現食客頗多,由地舖起計,有三個單位,可見萬發已有一批擁躉。幸好我們來得時間尚早,能夠輕易找到座位。不過,客戶服務質素則不敢恭維,可能waitress她們一向招呼大班客,所以當看見我們只有兩個人,就好像不想理睬我們似的。 我們從牆上的招牌菜單找到合心水的菜式,如下: 第一道:避風塘激辣水煮魷魚 很有風味的一道前菜,魷魚爽口彈牙,醬汁香辣,配上粉絲,非常惹味。不過稍嫌價錢昂貴少少,$78元的話,建議分成大小兩種份量,可以滿足不同數量食客的需要。 第二道:芝士牛油枇杷豆腐 最可取之處竟然是份量件頭足,夠飽肚。論味道的話略為淡口,枇杷豆腐味不足,芝士香不夠,平日雖然不愛濃芝士味,不過個人覺得芝士濃啲好啲。第三道:蜜椒排骨 這道菜餚非常香口,據說是以新鮮豬腩排製成,難怪可以令我讚口不絕。
今天我們倆口子來到旺角萬發食館吃晚餐。

我們從牆上的招牌菜單找到合心水的菜式,如下:

第一道:避風塘激辣水煮魷魚

第二道:芝士牛油枇杷豆腐

第三道:蜜椒排骨
2013-12-05
  • 避風塘激辣水煮魷魚
  • 蜜椒排骨
2013-08-28 1646 瀏覽
平時聽朋友話去呢間食館打邊爐多,今日想食小菜, 咁啱朋友又介紹呢間...我地8個人, 叫了8個餸...有炸大腸-炸得乾左少少啫啫雞煲-個味勁正, 但好少雞...宮保雞丁-味道淡口少少, 都OK辣魷魚鬚-唔記得個名, 勁正!魷魚底仲有粉絲, 索曬辣汁好好味芝士白汁枇杷豆腐-超推介, 好香芝士味, 又好大碟, 抵食~勁正!椒鹽排骨-正!肉碎豆角-正!蒜蓉炒白菜仔-OK!每人白飯一碗+汽水1支, 份量夠曬飽, 埋單只係每人$8X 我覺得又好食又抵食, 會再去!
平時聽朋友話去呢間食館打邊爐多,
今日想食小菜, 咁啱朋友又介紹呢間...

我地8個人, 叫了8個餸...

有炸大腸-炸得乾左少少
啫啫雞煲-個味勁正, 但好少雞...
宮保雞丁-味道淡口少少, 都OK
椒鹽排骨-正!
肉碎豆角-正!
蒜蓉炒白菜仔-OK!

每人白飯一碗+汽水1支, 份量夠曬飽, 埋單只係每人$8X
我覺得又好食又抵食, 會再去!
2013-08-25
  • 白汁芝士枇杷豆腐
2013-05-02 1333 瀏覽
一個晚上,在旺角區覓食,因為想吃中菜小炒,但又不想到酒樓去,想起這間「萬發」,便前去吃了一頓簡單的中式小菜晚飯。雖是平日的晚上,店子的生意可仍是挺佳的,店中一半客人都在吃火鍋,另外一半才是吃小菜晚飯。道明來意是吃晚飯而不是打邊爐後,兩夫妻便被安排到樓下近裡面的一張細檯中坐下,店子老闆的小兒子就在我倆的旁邊玩著 I Pad,這情境可真有夠特別的。店中的特色小菜不少,但不少都是煎炸的下酒菜,我倆不想吃得太多煎炸的菜式,所以只是叫來一個「蜜椒排骨」,再加一個非煎炸的「瑤柱鮑汁扒雙蔬」作這夜的晚餐。「蜜椒排骨」用的全是腩排,份量不少,瘦中帶肥,啖啖肉的感覺挺不錯。不過這道「蜜椒排骨」蜜味甚重,味道偏甜了點,反而有點美中不足。「瑤柱鮑汁扒雙蔬」的雙蔬是指原個鮮菇冧與西蘭花,草菇一向是自己愛吃之物,西蘭花也爽而不老,再加上瑤柱和鮑汁煮成的獻汁,這道菜式的味道都頗不錯,自己也頗為喜歡。假如在旺角區想吃鑊氣小炒又或是下酒小菜的話,這兒應是個不錯的選擇。

蜜椒排骨」用的全是腩排
,份量不少,瘦中帶肥,啖啖肉的感覺挺不錯

• 蜜椒排骨,瑤柱鮑汁扒雙蔬
2012-11-05 1049 瀏覽
星期六晚走左去旺角睇相機, 預先已經搵家OR有咩好介紹.睇到此店食評唔錯又有羊腩煲, 我地未夠7時就來搵食.2個人胃口麻麻只係叫左個羊腩煲就算.此店既羊腩煲係時價, 細問之下當日要$228, 其實都屬偏貴不過一心一意就係想食都無計.地方都幾大冷氣亦好充足, 坐得都算幾舒服可能早唔需要點搭枱.個煲一來已經聞到好香羊肉味道, 羊肉份量都好多2個人真係叫一個已經食到好飽.材料亦好豐富有支竹, 馬蹄, 冬姑等樣樣都好入味,羊肉正宗黑草羊, 肥瘦適中羊腩炆得軟腍入味帶少少羊羶香整個煲還加上多款不同香料如果皮等做個湯底醬汁, 平時食羊腩煲會愈滾愈咸及好油膩, 但此店既羊腩煲湯底醬汁味道適中而不油食完之後都覺得收二百多元都叫值得
星期六晚走左去旺角睇相機, 預先已經搵家OR有咩好介紹.
睇到此店食評唔錯又有羊腩煲, 我地未夠7時就來搵食.
2個人胃口麻麻只係叫左個羊腩煲就算.

材料亦好豐富有支竹, 馬蹄, 冬姑等樣樣都好入味,

羊肉正宗黑草羊, 肥瘦適中羊腩炆得軟腍入味帶少少羊羶香

食完之後都覺得收二百多元都叫值得
2012-11-03
2012-03-28 860 瀏覽
到了新的一年, 不少同事都另謀高袖去找他們新的天地, 新的發展,新的公司, 今天有四位同事將會離開我們, 真是有點不捨得, 那天同事與我一共九人到了旺角白布街的萬發小廚為他們farewell, 先講番"萬發",那是市井及大排擋的菜館格局,店內還算光鮮企理, 地方不算大但足夠我們三五知己暢飲, 經服務殷勤熱誠的侍應簡介菜式後,我們決定先order 些飲品再點了一大埋食品......鮑汁雞腳煲--雞腳炆得好夠腍都好入味, 滷汁的鹹味及甜味都恰到好處,而且還有一些豬皮在煲裡豬皮滲了香濃鮑汁真是好入味 激辣避風塘水魷, 聽個"激辣"我都以為真是好辣, 其實易入口不會好辣, 魷魚入口好滑, 也充滿香香的豆豉味,份量又多黃金煎大蝦--金黃色的賣相,均勻地感到有鹹蛋黃味,蝦也是爽口彈牙, 中蝦size, 都ok 啦 豉椒炒蟶子---蟶子新鮮肉肥,爽口鮮甜, 不會被豉椒味蓋過蟶子的鮮味, 所以我們order 了兩碟, 而且好夠鑊氣, 惹味一流,味道尚佳椒鹽腰果雞軟骨---經過油炸的雞軟骨及腰果後, 入口都好脆, 香口程度可想而知, 特別是腰果好酥脆, 雞軟骨好有咬口菜膽雞--雞肉的肉質滑溜緊致,而且味
位於旺角白布街的萬發食館
鮑汁雞腳煲$68--炆得好夠腍都好入味

激辣避風塘水魷$72--- 聽個"激辣"我都以為真是好辣, 其實易入口不會好辣
黃金煎大蝦$85--蛋黃味好濃, 蝦肉又爽口,中蝦size, 都ok 啦
豉椒炒蟶子(時價)都好夠鑊氣,蟶子鮮甜又豉汁惹味
椒鹽腰果雞軟骨$62--腰果酥脆, 雞軟骨有咬口又不會炸得太乾身
菜膽雞--雞肉的肉質滑溜緊致,而且味鮮肉香,皮薄又少脂肪,而生菜都好新鮮,生菜更是咬落爽脆
菜膽雞--雞肉鮮嫩細滑,生菜都好爽脆
芝士牛油琵琶豆腐--芡汁頗濃帶有芝士的味道, 充滿牛油的芝士汁刻意地淋滿豆腐上,已經散發陣陣香濃的芝士香, 豆腐更是鬆軟幼滑, 味道不錯,不過食一件就可以,因為芝士汁會令你好飽滯
芝士牛油琵琶豆腐$58---散發陣陣香濃的芝士香, 豆腐更是鬆軟幼滑
萬發避風塘三寳---亦能令你眼前一亮的一道菜,份量十足鋪滿乾蒜及紅椒, 好香濃的乾蒜味及帶點紅辣椒的辣香, 材料方面有茄子, 紅椒及青椒, 茄子炸得不錯, 外脆內軟,內裡的魚肉勝在沒有魚骨, 青椒及紅椒炸得好夠乾身, 咬下爽, 水準一流無失手
萬發避風塘三寳$78---蒜味濃, 帶紅辣椒味, 脆漿不會厚, 入口香脆
窩貼小棠菜----外層的脆片炸得香脆金甘香鬆化,小棠菜及蝦膠為主, 口感不俗,蝦膠亦彈牙, 咬開又不易散,而且菜更有清甜味
窩貼小棠菜$72--薄而脆的外層再加上蝦膠及小棠菜
百花炸大腸---炸得好靚,鮮艷的橙色豬腸配上雪白的蝦膠真是爽口脆口,大腸的肥膏被去掉了, 所以不會覺得好膩, 而且豬腸帶有彈性而不韌, 再配上甜酸的泰式雞醬更是令人胃口大増, 難以抗拒
百花炸大腸$78--炸過的大腸好脆口,而且帶有彈性而不韌,
再配上甜酸的泰式雞醬更是令人胃口大増, 難以抗拒
菜式份量慷慨又抵食足料,價格不算太貴又抵食, 評語除了好吃之外, 就是今餐好熱氣要去飲涼茶, 餐廳的環境都不會太大,地方都好光猛, 冷氣又足夠, 最好的一方面就是有洗手間而且又有衛生紙供應, 飲多了兩杯都不怕找不到洗手間, 更有電視機可看電視, 此店都好易找到文通方便, 好適合三五知己去旺角逛街之後來共聚一餐, 服務都不錯, 伙計都好熱誠服務,真是好開心的一夜

2012-02-29
位於旺角白布街的萬發食館