2018-01-01 858 瀏覽
難得今晚西甲大戰,決定相約朋友到大埔睇波。問朋友去邊間酒吧睇比較好,佢二話不說帶我去到一間茶餐廳既門口。「呢間茶記因某電影而出名」,友人謂,真係長知識了🤔時值七點左右,離開波時間不遠,茶記裡面已是人頭湧湧,幸好搵到個有利位置,可以較舒服地觀賞。順帶一提,睇波時段有最低消費每人65蚊焗肉醬意粉58,加多8蚊叫杯凍飲就岩岩好了,仲有例湯送,味道其次(事實個意粉焗得燶左啲),飽肚之餘有好波睇最重要睇波睇到一半,姐姐話有免費糖水送,係西米露黎,送完即止。真係好開心丫😝😝照咁睇,下次有球賽的話都可以再返黎幫襯喎

焗芝士肉醬意粉

2017-12-23
哩間係因為一套港產片而出名既茶餐廳~但另一成名既人食物就係呢間出產既批!喜歡甜既可以揀蘋果批;喜歡咸既可以揀雞批今次叫左細個雞批再加2份早餐,一於試下佢既出名之作”雞批”再加招牌煎墨魚餅公仔麵講下個$14雞批先,原來雞批可以揀原個細size批或者一個大批切件。因為小妹唔知所以叫咗原個細批,批面都算鬆脆,同牛油蛋撻的皮差不多。餡料的雞肉亦多而且有預先用白汁同青豆等等配料煮過,所以唔會乾$28招牌煎墨魚餅公仔麵,小妹覺得有D失望,因為墨魚餅只得4片而且公仔麵是似某牌福字伊麵~~ 墨魚餅可能切片,食唔到墨魚的質感,同魚片感覺差不多。個麵同魚餅都無咩味,所以加了辣椒油增加味道層次~另一個早餐叫了火腿通粉配牛油包及煎雙蛋。麵包新鮮軟熟而且蛋沒有煎太耐,仲有蛋液流出
哩間係因為一套港產片而出名既茶餐廳
~但另一成名既人食物就係呢間出產既批!
喜歡甜既可以揀蘋果批;喜歡咸既可以揀雞批

今次叫左細個雞批再加2份早餐,
一於試下佢既出名之作”雞批”再加招牌煎墨魚餅公仔麵

講下個$14雞批先,

$28招牌煎墨魚餅公仔麵,
小妹覺得有D失望,
個麵同魚餅都無咩味,所以加了辣椒油增加味道層次~

另一個早餐叫了火腿通粉配牛油包及煎雙蛋。
麵包新鮮軟熟而且蛋沒有煎太耐,仲有蛋液流出
2017-10-25 1268 瀏覽
大埔區的其中一個特產,華輝餐廳的蘋果批。聞說下午3-4點便會售罄,幸好同事趕在最後一刻趕到,一口氣掃清剩餘的蘋果批及雞批。P.S.特此向排在後面的女士致歉蘋果批餡料份量十足,外皮酥脆,味道清新,利用焗爐加熱後再品嚐,味道一流另外雞批同樣精彩,餡料豐富,幾乎每一口都有粒粒雞肉,同樣建議利用焗爐加熱。
大埔區的其中一個特產,華輝餐廳的蘋果批。
P.S.特此向排在後面的女士致歉

外賣自取
2017-09-18 1092 瀏覽
華輝,其實本身都不太熟悉,但幾年之前吃過了一次華輝的蘋果批,與及看完了那夜凌晨我坐上了旺角開往大埔的紅Van之後,便覺得非常親切近日,華輝又受蘋果日報採訪,都到了華輝餐廳的日與夜,講述了華輝的早餐,與及晚上小菜。這樣,恐防會有更加多遊客,或是其他區域的人們來到華輝,要吃趁早😏。但最奇怪的是,即使我覺得這兒親切已有平民化,但是永遠來到,不管是外賣又或是堂食都會有不少位置,可能由於我們來的時候,往往都是下午茶,又或是經已接近九時的晚餐時段吧 這天更加有趣,晚上沒有英超最熱門的球隊的球賽,只是播映般尼對水晶宮的戲碼,雖然兩隊不算太出名,但是弱旅對決,更具趣味,主隊先入,客軍狂攻,力求扳回一球。雖然本店設立了最低消費$65,但是很明顯,這個最低消費也只是象徵式的,因為不管小菜、鋸扒、或是其他客飯,隨便叫都很容易超過$65。點了一個魚香海鮮煲豆腐煲,所謂的海鮮,就有蟹柳,魷魚、與及很多很多的豆腐。坦白講,豆腐有點兒酸味🤔,但是又不至於會令你肚痛的。沒錯,有如魚香茄子一般,亦有魚塊,有魷魚,還有少許鹹魚粒,像是為不吃魚香茄子的食客而切的。另外點了半隻沙薑雞,如果平日自己吃東西的話,可能會吃西檸雞🤔
華輝,其實本身都不太熟悉,但幾年之前吃過了一次華輝的蘋果批

近日,華輝又受蘋果日報採訪

點了一個
,像是為不吃魚香茄子的食客而切的。

另外點了半隻
沙薑雞,如果平日自己吃東西的話,可能會吃西檸雞🤔,因為碟頭飯的話,西檸雞,用來撈汁撈飯,味道好像比較開胃,而且份量不那麼多。雞肉不算嫩滑,而且雞皮有點兒太肥膩,每一次都是吃完之後才會有點兒後悔。

椒絲腐乳通菜,通菜沒有渣,椒絲腐乳算是剛剛好
,不會太多,不太辣不太鹹,味道剛好不算太濃。通菜剛炒出來,有輕微鑊氣。

不過始終冷氣太大,原來環境非常之冷,如果不是煲仔菜,只是用碟乘着的菜,放了不一會兒,便會涼掉了,不太有趣。

凍檸茶的味道也不錯,茶味濃郁,檸檬味道新鮮
,兩者合起來很夾。

最後,老闆話會走過來,問問我們吃了糖水沒有。然後便放下了兩碗紫米露,紫米露很少會在家中吃到。不算太甜,因為如果外出吃糖水的時候,我會期望紫米露比較甜,這兒的就比較普通

華輝,對我來說,最吸引就是雞批、蘋果批,想不到原來晚餐小菜也挺有風味,還可觀看球賽,閒聊一番,真好。

這一晚,結果搬來以一比零小城水晶宮,完場的時候還見到幾名哥仔拍掌慶祝,場面有趣。
生日
2017-09-17 878 瀏覽
大埔幾出名既餐廳....因為紅VAN定雞批定蘋果批既關係呢?一探究竟超古老既手寫餐牌....應該要有4人或以上先會主動拎比你~今日就叫左個4人餐$348免加一先送一大碗例湯~今日係紅蘿蔔煲合掌瓜?幾有味~唔錯仲要飲完可以免費添~~~主動問你架~雞煲~半隻雞都無~1人未必食到2件雞偏咸牛柳粒~份量多~但都係偏咸腐乳通菜唔錯唔錯~唔算太咸~魽魚~應該係鱔既FRIEND~肉質差唔多~都新鮮~味道唔錯秘制醉香骨~制作需時~我地食飽晒咁制先煮好~但都係值得等的~上幾道菜都只能用咸黎形容~呢道菜就酸甜中和一下~~~肉質勁腍~呀婆都食到果D~總結:環境就普通茶記咁啦~無咩可挑剔~伙計都好主動~唔錯~遲少少去就要等下位啦~~~7點前去食啦食物就偏咸~要自己揀D菜既配搭中和下啦~價錢真係抵到爤$348埋單 5個人食都夠飽~近既話都可以去多D~1人食下客飯都唔錯~45蚊有1條魚+一大碟飯~好多人食呢可惜既係雞批同蘋果批都賣晒了~無得試~

一探究竟

超古老既手寫餐牌....
應該要有4人或以上先會主動拎比你~
今日就叫左個4人餐$348免加一
例湯

先送一大碗例湯~今日係紅蘿蔔煲合掌瓜?

幾有味~唔錯
仲要飲完可以免費添~~~主動問你架~

乾蔥豆豉雞煲

雞煲~半隻雞都無~1人未必食到2件雞

偏咸

蒜爆牛柳粒

牛柳粒~份量多~但都係偏咸

椒絲腐乳通菜

腐乳通菜
唔錯唔錯~唔算太咸~
豉汁蒸魽魚

魽魚~應該係鱔既FRIEND~肉質差唔多~
都新鮮~味道唔錯

秘制醉香骨
秘制醉香骨~制作需時~我地食飽晒咁制先煮好~
但都係值得等的~

上幾道菜都只能用咸黎形容~
呢道菜就酸甜

中和一下~~~
肉質勁腍~呀婆都食到果D~

總結:
環境就普通茶記咁啦~無咩可挑剔~
伙計都好主動~唔錯~
遲少少去就要等下位啦~~~
7點前去食啦

食物就偏咸~要自己揀D菜既配搭中和下啦~
價錢真係抵到爤
$348埋單 5個人食都夠飽~

近既話都可以去多D~
1人食下客飯都唔錯~45蚊有1條魚+一大碟飯~好多人食呢

可惜既係雞批同蘋果批都賣晒了~
無得試~
椒絲腐乳通菜
豉汁蒸魽魚
秘制醉香骨
2017-06-11 1234 瀏覽
友人話因為佢聽人講蘋果批好食,好想試呢度既蘋果批,所以晚上就來呢間餐廳來食晚飯 。個蘋果批我地當係飯後甜品,真係幾好食,蘋果餡份量十足,又唔會太甜,只係想講個蘋果批個餅皮稍簿。另外叫左個豬扒炒河,都幾多塊豬扒,算係一間價錢公道既餐廳。
另外叫左個豬扒炒河,都幾多塊豬扒,算係一間價錢公道既餐廳。

1K
2017-04-22 1520 瀏覽
今次是自從紅van電影後,第二次再來吃蘋果批,記得上次正值電影上映期間,門口還貼上電影海報。今天來到大埔已是下午茶時間,甫坐下一定是叫蘋果批,還有一個廚師推介的大蝦多士。蘋果批+奶茶($14+$16)蘋果批的酥皮很鬆脆,蘋果餡料很淋甜,但我比較喜歡吃那個酥皮,蘋果餡如果可以多一些汁比較好吃。奶茶香濃幼滑,到港式茶餐廳一定會叫一杯。大蝦多士($38/set)這個下午茶套餐是廚師推介,多士用原隻大蝦,有別於一般塗上蝦膠再炸,多士炸得很脆但一點都不油膩。

蘋果批+奶茶($14+$16)

奶茶香濃幼滑,到港式茶餐廳一定會叫一杯。

大蝦多士($38/set)

2017-04-10
2017-04-03 1125 瀏覽
下午茶食吉豬薯條,配凍檸茶吉豬炸過頭,顏色太深,可能用油太多次。其他枱食炸脾,相信一齊炸搞到好深色。豬扒肉好硬,唔好食。切開望落又有少少紅,真係唔識分熟左未,可能又係雪得耐,急凍受傷。薯條入邊有舊雞脾肉,送禮物?不過舊式波浪薯條係幾好味,只要唔炸壞已經好味,所以冇加分。凍檸茶過份甜,蓋過茶味,好難飲,溝晒成杯茶水都甜到痴線,飲得多唔糖尿都壞味蕾。不過夠檸檬,當補償。下午茶,認真麻麻。價錢已經算係咁,份量都唔差。只不過名氣大,預想和現實落大太大,都是劣評。結論是,越出名越冇好野
下午茶食吉豬薯條,配凍檸茶

吉豬薯條
結論是,越出名越冇好野
2017-04-03
2017-03-05 1369 瀏覽
雞批分件裝和切件,平日很少切件,當然一試!如果這個雞批可以熱一點,我想已經倍感好吃!因為如果不太熱,內裡的白汁會像凍了的意粉,一舊舊,而且批餅的牛油香也吃不出!一點可以讚賞的是雞的份量很多而且真實,不像一些只有白汁。
雞批分件裝和切件,平日很少切件,當然一試!
2016-12-09 1923 瀏覽
蘋果批同雞批以外,仲有其他選擇。如果喺勁肚餓下嚟食飯,首選呢個集合咗餐湯、炸春卷、方包、葡國雞飯同奶茶的猛男飯。份量大,碟飯不論餸、汁同白飯都多到湧出嚟咁。食過一次後,發現一個人係食唔晒成個餐,改叫少飯同走湯就啱啱好。葡國雞飯的椰味唔重,汁頭輕身得嚟冇水汪汪,入口唔覺飽滯感;雞肉冇雪味,件頭多;有薯仔同少量雜菜製造靚視效;飯軟硬適中。成碟飯熱辣辣,食落多兩分好味。春卷雖然係普通貨式,但炸得夠脆,入口唔係凍冰冰。脆口嘢配埋碟頭飯,成個餐豐富晒。下午茶餐乾炒肉絲米粉係細份量,諗住茶餐當午餐恐怕會唔夠飽。佢細碟得嚟用料算多,肉絲唔係得幾條,碟粉炒得有鑊氣,好香兼少油,味道就淡咗少少咁囉。無辣不歡者,混辣醬食就變相加鹽調味。要注意返,辣醬夠晒辣,加料前先試試味比較穩陣。
乾炒肉絲米粉
一個人的浪漫呢家野,梗係要o係茶記尋找,除左豆腐火腩飯,乾炒牛河亦是至愛 是日又黎華輝,不過今次係試佢D炒河。訓到日上三竿,我的早餐就是別人的午餐。一起身就黎個乾炒牛河,會唔會有D過份左? 稔真,其實都唔會,只因令到自己個肚子感覺滿足絕對係一件正經事餐包個「乾炒牛河」、「中式例湯」,餐飲叫左杯「凍奶茶」。話甘快,碟粉河就送到。見到真係幾乾身,油份唔算好多,用筷子撈起時,個牛河冒白煙,真係即炒好新鮮。食炒河又點可以無辣醬,初時覺得個辣醬俾得少,但後來落曬之後,可能因為個河粉好熱,加埋D辣醬本身都屬於辣果隻,岩岩好。河粉屬厚身果隻,食落有質感,豉油都幾均勻,河粉入味,牛肉都算多,如果銀芽同蔥再落多D甘就更perfect喇 !清曬成碟粉,仲飲埋個湯同奶茶,爆曬早、午餐熱量quota,不過,好滿足。

餐包個「乾炒牛河」、「中式例湯」,餐飲叫左杯「凍奶茶」。

2016-11-18
2016-11-03 4027 瀏覽
因為旺角紅Van小說而不時曝光,明明位於大埔,非油尖旺或銅記中環等熱點。街坊餐廳走親民路線的華輝依然累積到不少人氣,至少我和友人就是特地到訪的。到底一家小小餐廳有何特別之處?難道就單純為了跟著小說的步調才會來?   即使不是米芝蓮幾星幾星,華輝也製作到老少咸宜,街知巷聞的懷舊味。可是亦不要期待太多,說過是街坊小店,就算收獲高人氣,華輝仍是茶餐廳。座位很多,基本上Walk-in都好充裕,衛生情況可接受。 雞批 $14   切件與細雞批同價,大版全個則為其六份的價錢,蘋果批亦如是。早前有聞切件比細版單件裝更好吃,想必亦然,因為餡料沒有版批皮壓實。中心部分保持腍綿,白汁鹹味奶潤十分重。可是過於油膩,就只有烤香微脆的批皮可以解一解。雖然內側依然吸收濕氣,變得有點漿口,但讓其質感不只有粉糊。 蘋果批 $14  同平時食開配牛油金寶的當然不同,是將雞批換餡的質感。蘋果量普普,但蘋果味甚淡,沒有太重的酸味或是甜味。質感亦然,不是爽又不是綿,有少許彈身,沒有留餘幾多水分,中規中矩。  其實如果喜歡吃批皮,或者偏愛帶脆的話,單件裝比較適合。至於喜歡腍身一點,吃起來潤些少的還,切件為佳,而且照理大份過

雞批 $14

切件細雞批同價,大版全個則為其六份的價錢,蘋果批亦如是。早前有聞切件比細版單件裝更好吃,想必亦然,因為餡料沒有版批皮壓實。中心部分保持腍綿,白汁鹹味奶潤十分重。可是過於油膩,就只有烤香微脆的批皮可以解一解。雖然內側依然吸收濕氣,變得有點漿口,但讓其質感不只有粉糊。

蘋果批 $14

其實如果喜歡吃批皮,或者偏愛帶脆的話,單件裝比較適合。至於喜歡腍身一點,吃起來潤些少的還,切件為佳,而且照理大份過單件裝。也得看是在什麼地方吃,如何分食等因素作考量,就算人多都不等於要買原個嘛。
2016-11-01 1683 瀏覽
聽講呢度d雞批好出色,甘就真係要試下。呢日十點幾早餐時段黎到,餐廳唔算好擠迫,一條友選左個卡位住低。甘一場黎到,食早餐之餘梗係叫埋雞批。雞批上枱時少少暖,相信如果熱辣辣的話會更正。餐廳俾左個小叉子方便食雞批,但我稔住用手攞起食算,用叉好似好煩甘,點知......一咬落去成個雞批五馬分C甘散左,好在散左的批都只係跌返落隻碟度。證明左佢的雞批真係非常之鬆脆。講返雞批d餡,都幾多雞肉下。而食呢個批,個人認為重點始終係佢個皮,咬落去好鬆果下。黎到呢度,真係不妨食個批。呢度的早餐個人認為都不錯,七份熟流心煎荷包蛋真係幾有誠意,最喜歡食有蛋汁又唔太生的煎蛋,咬落去d蛋汁爆出黎配合滑溜蛋白的味道同口感,真係會令人好有幸福感。麵係大光麵,麵身幾爽,沙爹牛肉大大片,絕不小家子,牛肉唔算好滑,但個沙爹汁唔錯,隱約滲出花生香味。奶茶茶膽唔算好濃,幾香奶味,ok。服務方面都ok,見到好多街坊會打下牙骹甘。
早餐沙爹牛煎蛋麵, 配熱奶茶
麵係大光麵,麵身幾爽,
奶茶茶膽唔算好濃,幾香奶味,ok。

服務方面都ok,見到好多街坊會打下牙骹甘。
2016-11-01
$42 (早餐)
早餐沙爹牛煎蛋麵, 配熱奶茶
  • 早餐沙爹牛煎蛋麵
2016-10-28 1134 瀏覽
眾所周知呢間冰室上過電影,所以每次去親大埔都想去試下呢間冰室,而且仲有好出名既蘋果批。一入到門口就見到好多人,三點幾都仲多客到要搭檯,仲有好香既焗批味。一坐低拿拿聲order個蘋果批,好香wor,個批皮好酥脆,蘋果肉味道比想像中清淡,但都好好味,食到好飽又抵食。

第一次去茶餐廳有這麼賓至如歸的感覺,兩點半下午茶的時間基本上卡位都是滿座的,我便選了圓枱的位置坐下,看見店內的夥計有超過五位樓面,人手非常充足,剛剛聽到有一位夥計説雞批未有,心裏正值有些失望的時候,有位穿着優雅的女士問我要吃什麼,臉上滿帶笑容,我相信她應該是老闆娘吧,我跟她說如果有雞批便要雞批,沒有的話就要蘋果批,另外加一杯熱奶茶,她問了一下便說:雞被大約要等7分鐘,我滿心歡喜的說:好的我等,在等待的過程中每隔2分鐘左右便有夥計來告訴我大約還要等多一會兒,因為雞批剛出爐很熱要稍等一下才可以切,我心裏想這樣的工作態度已經是一間茶餐廳好生意的重要條件!熱奶茶先到,奶味稍為多了一點但已經非常有水準,等了10分鐘左右雞批終於到了,外表不是非常吸引,但吃起來卻很有特色,雞的份量佈滿整個批,對我來說味道濃淡適中,上面的酥皮鬆軟剛剛好,熱騰騰的就不用說了,這10分鐘非常值得等待!剛吃完感覺不是非常飽,但過了30分鐘左右那種飽肚的感覺比之前更明顯。

• 雞批