餐廳: 花圖
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
🔥Signature Soup🍲 ($228/ per person)爵士湯 豐富香濃原汁原味龍蝦湯,加上清甜蜜瓜燉煮,湯質地順滑。配上爽脆螺片和軟熟花膠,非常溫暖。🔥Crispy Wagyu Beef with Orange and Yuzu Sauce🥩 ($288)脆皮和牛配香橙柚子醬和牛油脂豐富,酥脆炸皮增加口感,香橙柚子醬更是畫龍點睛,中和和牛油脂,令口感更清新消滯。🔥Cod Fish with Yolk Salted Egg🥚 ($358)流沙黃金銀鱈魚鹹蛋黃炒至金黃出油,香氣四溢,包覆住肥美鮮滑的銀鱈魚塊,香脆的黃金鹹蛋外皮配上啖啖肉魚塊,超級推薦!😍🔥Mapo Tofu with Fish Maw ($188)花膠麻婆豆腐嫩滑麻婆豆腐配上花膠,味道很香不怎麼辣,很下飯又充滿骨膠原!🔥Lobster Roe Paste and Sea Urchin Fried Rice龍蝦膏海膽炒飯粒粒炒飯蘸上金黃龍蝦膏,配上海膽和蔬菜點綴,很香。////////////Desserts🔥Cantaloupe & Pomelo Sago Pudding 🍈($78/per person)

花膠麻婆豆腐

龍蝦膏海膽炒飯
粒粒炒飯蘸上金黃龍蝦膏,配上海膽和蔬菜點綴,很香。

////////////
Desserts
蜜瓜甘露
清甜酸味的西米露。

////////////
Drinks
🍹Harbour GCO
[Grape lactic, coconut water, oolong tea]
清甜解渴,帶有水果香氣。

🍸Mr. AL
[Apple juice, lemongrass cordial, lemin juice, soda]
味道清爽,以香茅蘇打爲主調。

———————————————
「花圖」位於海港城,主打高級中菜。
玄關進去爲酒吧,再分為裝潢設計有點不同的進餐廳,裝潢豪華高貴,食物更是有質素。
非常適合特別的日子或節日慶祝💖👍🏻

📍花圖 Voynich
  • 爵士湯
  • 龍蝦膏海膽炒飯
  • 脆皮和牛配香橙柚子醬
  • 流沙黃金銀雪魚
2024-01-03 1864 瀏覽
節日氣氛濃厚,心情靚靚去到尖沙嘴 海港城買手袋,獎勵自己今年工作上的努力。然後尋找一家檔次高一點的餐廳 ~花圖 Voynich~ 好好享受 2024年 第一頓晚飯。當晚吃中式菜,花圖位於海洋中心4樓,門面吸引人的感覺就是高貴,而且極度神秘,餐廳看不見門口,原來有機關,期待食物同樣有驚喜呢!環境優雅,華麗有氣派,充滿復古風格,感覺服務特別細心,最啱閨蜜慶祝生日或者 business 傾生意的朋友。晚餐有 tasting menu 和不同的推廣套餐,主打中菜 fine dining ,散點更多選擇。花圖爵士湯曾經去過富豪飯局,江湖傳聞爵士後人說:我們家的爵士湯只有蜜瓜和瘦肉,很清淡的。這次點的花圖爵士湯,造型擺盤很特別很有心思,外型超可愛的石獅子,有一點像沖繩神獸。一打開聞到香噴噴的龍蝦湯味,裏面承載着豐富材料,大大塊熱辣辣的花膠、螺片、蜜瓜,品質超高的滋補湯。無論味道和擺盤都驚喜到我,這一道湯品上來就有打卡心動的感覺,好鍾意飲呢個燉湯,好入味,飲落濃郁好味。Gambling CoinsCocktail 擺盤也好好看,Gambling 有啤牌骰仔點綴,有特色。滿滿的威士忌酒香,味道也清甜的
Gambling Coins
Cocktail 擺盤也好好看,Gambling 有啤牌骰仔點綴,有特色。滿滿的威士忌酒香,味道也清甜的,打卡也是必須的,一杯好看又好飲的雞尾酒!
脆皮和牛配香橙柚子醬
好期待脆皮和牛的味道,每一道菜都有自己的亮點,值得讚!
外脆內嫩的和牛,香脆的外皮,口感鬆脆,香氣四溢。厚切的和牛肉,肥瘦均勻,保持住牛豐富的肉汁。
和牛配以秘製香橙柚子醬汁,清新去油膩感。

花膠麻婆豆腐
麻婆豆腐香而不辣,口感嫩滑,沒想到配花膠原來是好開胃,真不錯。
龍蝦膏海膽炒飯
滿滿的龍蝦膏,表面鋪滿肥美嫩滑的海膽,真的挺不錯。炒飯粒粒飽滿,炒得好乾身一啲都唔簡單,配搭惹味
蜜瓜甘露
最後以甜品作結,蜜瓜香甜極綴,小花作點綴,花香撲鼻,味道讓人一試愛上。
紀念日
  • 花圖爵士湯
  • 脆皮和牛配香橙柚子醬
  • 龍蝦膏海膽炒飯
  • 蜜瓜甘露
2023-12-23 1601 瀏覽
第一次黎試,呢度裝修華麗氣派,而且座位寬敞,啱晒傾偈同坐得舒服爵士湯係龍蝦湯底加上矜貴食材,有花膠海螺頭同蜜瓜,好甜好好味龍蝦膏海膽炒飯粒粒分明嘅炒飯 完全冇油膩感,啖都有龍蝦膏、蝦肉、雞蛋伴住,在配搭新鮮嘅海膽 濃郁又柔滑 口感豐富脆皮和牛配香橙柚子醬厚切和牛,外脆內軟,配香橙柚子醬幾特別流沙黃金銀鱈魚超鍾意呢道菜,因為有鹹蛋黃醬,賣相已經好吸引,味道都唔錯濃湯瑤柱花膠浸菜苗超濃郁,冬菇瑤柱花膠湯味,好有新年嘅味道蜜瓜甘露蜜瓜味嘅西米露都係第一次食,原來都幾夾,好清甜Sexy Mama百香果菠蘿火龍果加雪碧mix埋超級好飲Gambling Coins飲到人蔘加白蘭地味,杯邊沾左糖,賣相超級靚花圖尖沙咀海港城海洋中心4樓401#finedining #fusioncuisine #新式中菜 #花圖 #voynich #伏尼契手稿 #voynichmanuscript #cantonesecuisine #海港城 #harbourcity #海港城美食 #finedining #創意料理 #elegantrestaurant#香港美食 #尖沙咀 #香港 #香港探店 #尖沙咀美食

爵士湯

係龍蝦湯底加上矜貴食材,有花膠海螺頭同蜜瓜,好甜好好味

脆皮和牛配香橙柚子醬

厚切和牛,外脆內軟,配香橙柚子醬幾特別

流沙黃金銀鱈魚

超鍾意呢道菜,因為有鹹蛋黃醬,賣相已經好吸引,味道都唔錯

濃湯瑤柱花膠浸菜苗

超濃郁,冬菇瑤柱花膠湯味,好有新年嘅味道

蜜瓜甘露

蜜瓜味嘅西米露都係第一次食,原來都幾夾,好清甜

Sexy Mama

百香果菠蘿火龍果加雪碧mix埋超級好飲

Gambling Coins

飲到人蔘加白蘭地味,杯邊沾左糖,賣相超級靚

花圖
尖沙咀海港城海洋中心4樓401

#香港美食 #尖沙咀 #香港 #香港探店 #尖沙咀美食
  • 花圖爵士湯
2023-12-18 1128 瀏覽
好多人來尖沙嘴海港城shopping 買名牌之餘,都會想搵一家高檔餐廳吃好享受好,小柔今次有好介紹,必食高檔中式餐廳——花圖🌹花圖位於海洋中心4樓,門口高級得來富有神秘感,走進餐廳門口讓人有種期待感,究竟裡面是什麼環境了。不出所料,環境舒適感覺特別舒服,服務員也是經過培訓過的,如同去一些高級酒店餐廳一樣,有一種說不出高端感。這裡的晚餐menu 有不同的套餐可以選擇,這次點的二人套餐,無論美食,味道,擺盤,飲品,都有驚喜到我🥰😍😘每一道菜一上來,都有心動的感覺,好期待食物的味道,每一道的亮點都不一樣,真的值得分享給大家:頭盤二選一:脆皮和牛香橙🍊柚子醬,不得了和牛,不完全熟口感嫩滑,沒想到配柚子醬咁夾😋開胃頭盤真不錯。湯: 爵士湯,外型超特別,用獅子🦁仔石碗裝著熱辣辣的花膠湯,而且係品質超好的湯,真係又補又有心思。主菜二選一:流沙黃金銀鱈魚🐟,外脆內嫩的銀鱈魚,香脆的外皮是鬆脆的鹹蛋黃碎,又香又好吃。蔬菜二選一:濃湯瑤柱花膠浸菜苗,滿滿的瑤柱同嫩滑的花膠,一個浸菜苗都可以做得如此不簡單,真的挺不錯。主食二選一:龍蝦🦞膏海膽炒飯,一人一碗的份量,打開有3 顆肥美的海膽,一口吃或者撈飯吃都有
主食二選一:龍蝦🦞膏海膽炒飯,一人一碗的份量,打開有3 顆肥美的海膽,一口吃或者撈飯吃都有相當不一樣的口感。
甜品二選一:蜜瓜🍈甘露 最後甜品一定要吃蜜瓜香極了,還有一顆小菊花點綴,夾雜菊花香的蜜瓜甘露,味道讓人難忘。
飲品四選一:bubble🫧 colada &sexy mama ,bubble colada,係滿滿的泡泡🫧的cocktail, 味道甜甜的,泡泡🫧也能吃,打卡一流好看的飲品喔。sexy mama 擺盤也好好看,有百香果點綴百香果汁,好好喝喔🥳。
2023-11-23
$1900 (晚餐)
2024-05-27 0 瀏覽
店名: 花圖地址: 尖沙咀廣東道5號海港城海洋中心4樓401號舖尖東站L5出口,行5分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4/5位於尖沙咀海港城海洋中心既花圖,環境絕對稱得上豪華而且帶點神秘既感覺😙地點都非常方便,雖然裝修非常豪華,但食物一樣非常有鑊氣🤩花圖和牛寶盒 (一人份) ❤️❤️❤️❤️❤️$188寶盒為一人份,擺盤非常有心思,令人有吾捨得食既感覺,和牛肉質軟而不膩,香味撲鼻😋姬松茸響螺燉烏雞湯 (一人份) ❤️❤️❤️❤️❤️$198湯非常清甜,姬松茸加響螺既滋補,加上烏雞嘅清甜味,非常合襯,而且感受到火候十足😍熟成豆腐節瓜粉絲煲 ❤️❤️❤️❤️$198粉絲煲份量十分充足,粉絲軟而彈牙,節瓜都非常新鮮而鮮甜,加上熟成豆腐既香味,有清新健康既感覺😆千層龍躉片煲 ❤️❤️❤️❤️$298龍躉片,厚度十足,肉質彈牙,加上枝竹,吸收龍躉片汁既香味,食得非常滿足😉花圖炒飯 ❤️❤️❤️❤️❤️$358見有好多枱都有叫到,而且都係餐廳既招牌之一😚炒飯炒得鑊氣十足,非常挺身,而配料方面既蝦及肉粒,更加錦上添花,而份量非常充足,足夠兩至三人食用😙菜
店名: 花圖

熟成豆腐節瓜粉絲煲 ❤️❤️❤️❤️

千層龍躉片煲 ❤️❤️❤️❤️

花圖炒飯 ❤️❤️❤️❤️❤️

2024-05-21 35 瀏覽
💗尖沙咀海港城的餐廳真的每一次都能給我驚喜‼️一踏進店裡,就被那滿滿的復古風吸引了,徬佛穿越到了另一個紙醉金迷的世界💓金色的燈光、木質的桌椅,每一個角落都透著一股懷舊氣息,超級有feel💯食物方面,真的是讓我眼睛一亮!先是點了我最愛的杏汁花膠燉白肺湯,滋味濃郁,花膠Q彈,簡直是暖胃暖心的開場😘姬松茸響螺燉烏雞湯也超級有層次,每一口都能喝出材料的新鮮😜千層龍躉片煲呢,魚肉滑嫩,煲底醬汁香得很,配上一碗白飯簡直是絕配💯而花圖和牛寶盒,嘩,那質感和香氣,真的是讓人一試難忘😛濃湯瑤柱花膠浸菜苗和鮑魚鮮菌炆伊面也是不容錯過,味道鮮美而且份量超級足夠‼️至於甜品的紫醉金迷,甜而不膩,加上一杯Bubble Colada,整個人都醉在這悠長的美食時光里了🍹【是日點餐】🌸Bubble Colada💟杏汁花膠燉白肺湯🍄姬松茸響螺燉烏雞湯🐟千層龍躉片煲🐮花圖和牛寶盒🥬濃湯瑤柱花膠浸菜苗🧡鮑魚鮮菌炆伊面💜紫醉金迷▪️花圖📍 尖沙咀廣東道5號海港城海洋中心4樓401號鋪#香港美食 #餐廳推薦 #餐廳打卡#香港探店#香港美食#香港旅遊#香港攻略#香港去哪玩

【是日點餐】
💜紫醉金迷

▪️花圖
📍 尖沙咀廣東道5號海港城海洋中心4樓401號鋪

2024-05-08 74 瀏覽
脆皮和牛香橙柚子醬🍊一口下去好嫩好juicy 淡淡的和牛味點上香橙🍊柚子醬好清香 一點都不違和😋酥皮很薄很酥脆 不油膩!!超讚!!!鹽酥脆皮雞🍗一上來就可以看到火焰🔥還在燃燒 雞皮一看就知道很絕!!燒的又薄又脆 肉質嫩而不柴 還可以點玫瑰鹽🧂突出雞的鮮味 一口下去真的好滿足🤤胡椒蟹黃焗大蝦🦐很大一隻!!肉質鮮美脆爽👍🏻秘制醬汁更是一流 裹滿蟹黃的蝦一入口真的很容易被欺騙🤤好像在吃蟹一樣 少許胡椒粒一咬開也會很驚喜!!豆漿杞子素千層浸時蔬 素千層肉眼可見真的很多層🤤一口咬下去爆汁!!青菜有小許豆漿味 好清香 菜好脆嫩👍🏻連同湯汁一起吃根本停不下來😝桂花🌼百合山藥 山藥應該是處理過的 吃的每一口都有桂花的香味 甜甜香香的😋一口一個根本停不下來 還很清爽解膩🍃

不愧是香港本地人推荐的!一进去里面环境非常高贵华丽,每一个细节都看得出设计的很用心,里面分三个空间,每个空间都有不同主题,真的狠狠高级住了!脆皮和牛配香橙柚子酱裹了一层薄薄的脆皮,一口下去和牛很松软🐮味也够浓,一定要搭配香橙柚子酱,酸酸甜甜的别有一番滋味。花图爵士汤真的非常好喝!因为加了木瓜这个汤喝着很香甜,花胶也够厚实口感Q弹爽滑!酱皇鲜菌炒蛏子皇酱香味浓郁,蛏子皇肉很肥很鲜美!里面还有鸡纵菌和芦笋,口感脆脆很好吃😋流沙黄金银鳕鱼作为一个咸蛋黄脑袋!简直爱惨了😭一口咬下去咸蛋黄和面包糠在嘴里炸开,里面鳕鱼肉质细嫩,鲜到掉眉毛。花蜜咕噜肉这个咕噜肉和平时吃的完全不一样!真的很特别外壳是酥脆的,里面是猪肉和菠萝🍍还夹着芋泥口感超丰富的。这家餐厅的菜品真的很精致,餐单款式蛮多选择的,无论是亲友欢聚还是商务洽谈,都很不错👍

脆皮和牛配香橙柚子酱

花图爵士汤

酱皇鲜菌炒蛏子皇

流沙黄金银鳕鱼

花蜜咕噜肉

價錢其實偏貴,感覺都係食環境,但環境其實主要都係門面靚空間感好大,所以相對上好大部份用餐既區域比起大門就算比較擁擠…我本身有養雞尾鸚鵡,抬頭一望見到呢堆鸚鵡擺設有點嚇親,d擺設做得好逼真…希望唔係標本只係仿製品吧😰不過食物方面整體質素都算唔錯!最特別係個春卷😍😍😍外皮好脆,醬汁有點印度風味,非常特別冇係第二個地方食過食物普遍賣相都好精緻,點心有好多都灑上金粉!不過食物份量真係唔算多,三個人人均食左$388先有飽肚感。

食物普遍賣相都好精緻,點心有好多都灑上金粉!

不過食物份量真係唔算多,三個人人均食左$388先有飽肚感。

• 春卷
2024-04-26 35 瀏覽
喺海港城行街行到有少少肚餓但係又唔係好想食太多野咁啱見到呢一間餐廳有位重點係非常啱打卡igable😳😳😳揀咗幾款嘢食當然梗係要嗌打卡必備嘅cocktails話說前一晚先睇Quinary飲完大家都知Quinart有幾正估唔到呢間都有驚喜😍重點係環境舒適度好過Quinary同埋cocktails都平啲🤣值得一讚嘅一定要講~如果有咩特別要求可以講雖然Menu嘅嘢飲show出嚟係咁但係講到調酒 梗係可以再搞搞啲比例口味😆朋友話好耐冇飲酒唔係好想飲但係又想打卡🤨女人通病!因為嗰啲含有酒精嘅飲品比較適合打卡😏門口仲有杯冇乜酒精嘅cocktail 整左比佢打卡☺️其實我本身係想試好多人都必叫既可惜果幾日果部整泡機壞咗🥲唔緊要⋯⋯我下次再去試 😚😚環境舒服、又夠靜如果唔係真係坐咗好耐 我都唔想走😝😝
喺海港城行街行到有少少肚餓

大家都知Quinart有幾正
估唔到呢間都有驚喜😍
重點係環境舒適度好過Quinary
同埋cocktails都平啲🤣

值得一讚嘅一定要講~
如果有咩特別要求可以講
雖然Menu嘅嘢飲show出嚟係咁
但係講到調酒 梗係可以再搞搞啲比例口味😆
朋友話好耐冇飲酒
唔係好想飲但係又想打卡🤨女人通病!
因為嗰啲含有酒精嘅飲品比較適合打卡😏
門口仲有杯冇乜酒精嘅cocktail 整左比佢打卡☺️
其實我本身係想試好多人都必叫既
可惜果幾日果部整泡機壞咗🥲
唔緊要⋯⋯我下次再去試 😚😚

環境舒服、又夠靜
如果唔係真係坐咗好耐 我都唔想走😝😝
2024-04-26 48 瀏覽
今日是特別的2月29日, 到海港城嘗試新餐廳.以懷舊西式風格為主題的全新概念餐廳《花圖》,餐廳設計玩味十足,帶點神袐精緻又特色的餐飲體驗🌹花圖的格調既傳統又有品味裝修, 餐廳裝潢巧妙地融合西方式古典風格, 展現出非凡高格調氣派, 為顧客帶來全新的飲食體驗👑點左順德生拆魚蓉羮$178🥘- 魚肉豐富沒有一點腥味, 清清地自家製不容易鹽酥脆皮雞(半隻)$398🍗-  皮是脆而不乾, 雞肉肉汁仍在經典花醋香豚肉$188🧆- 即系咕嚕肉,酸甜 汁份量岩岩好, 覺得豚肉可以細一點比較容易進食, 酸甜味平衡度剛剛好清妙芥蘭$128🥗 -菜幼嫩有"擇"再炒, 硬軟適中普洱$68 🫖- 香濃不錯一份錢一份貨, 在海港城每人$500食到這水平算很不錯, 加上華麗環境, 想靜靜地舒遍食晚, 值得一試😃📌花圖📍尖沙咀廣東道5號海港城海洋中心4樓401號舖
今日是特別的2月29日, 到海港城嘗試新餐廳.

清妙芥蘭$128🥗 -菜幼嫩有"擇"再炒, 硬軟適中

普洱$68 🫖- 香濃不錯

📌花圖
📍尖沙咀廣東道5號海港城海洋中心4樓401號舖
2024-02-29
花圖 Voynich 設計好特色有格調,每個房間充滿不同主題,其中一個主題是秘密特工的神秘世界營造冒險的氣氛👍🏿入面包含不少迷人的珍寶收藏,將空間變成充滿探險故事的神秘花園,而且大門密封式增添神秘感,整體設計充滿神秘而奢華的氛圍😍不論餐具擺設都好有心思,感覺像博物館一樣,超級推薦🩷💫川汁蟶子皇🥘意想不到其實是冷盤來的,配上川味調味料,有少許微酸辣,蟶子都已經去殼食落彈牙爽口很方便,底部仲有涼拌黑木耳,非常開胃的前菜🤤💫流沙黃金銀鱈魚🐟流沙黃金外脆內軟,外層充滿鹹蛋黃的鹹香味,魚肉更是非常的嫩滑,確是高尚的享受🥹💫濃湯瑤柱花膠浸菜苗🥬面鋪滿了滿滿的瑤柱和花膠,通常是燉煮成濃湯,🤌🏿上湯好入味,菜苗爽滑,感受到清爽的口感和營養。💫花圖爵士湯🍲賣相精美吸引🤩以獅子器皿著爵士湯,而且包含滿滿的材料,有龍蝦🦞、蜜瓜🍈、花膠、螺頭熬製而成,用料上乘🩷湯料都要吃光光,湯頭鮮甜充滿龍蝦香👍🏿💫龍蝦膏海膽炒飯🍚單單聽個名已覺夠豪華😝龍蝦膏炒飯,頂有幾片海膽口感新鮮,與炒飯十分搭配。龍蝦膏和海膽都具有濃郁的海鮮風味,融合在一起帶來豐富口感和味道👅💫蜜瓜甘露 🍮蜜瓜香味濃郁清新甜蜜,由蜜瓜🍈、西米和西柚肉配

💫川汁蟶子皇🥘

川汁蟶子皇

💫流沙黃金銀鱈魚🐟

💫濃湯瑤柱花膠浸菜苗🥬

💫花圖爵士湯🍲

💫龍蝦膏海膽炒飯🍚

💫蜜瓜甘露 🍮
蜜瓜香味濃郁清新甜蜜,由蜜瓜🍈、西米和西柚肉配製面成,近似楊枝甘露不過來點不一樣😏

💫Gambling Coins 🍸
Cocktail 以白蘭地及人參調配再加上少少辣椒🌶️及檸檬汁🍋,口感層次複雜,人參味突出享受到甜酸苦辣好特別🤗

💫Sexy mama 🍹
Mocktail小清新之選,用多款水果沖調而成,有火龍果、菠蘿🍍、熱情果再加上雪碧好新鮮,再加上熱情果籽有口感,相機食先📸

Sexy  Mama
2023-12-06
紀念日
川汁蟶子皇
Sexy  Mama
  • Sexy Mama
  • 川汁蟶子王
2024-04-14 105 瀏覽
好友相聚,今次訂左花圖,四個女仔,消費$17xx。其實都食過好幾次,食物同環境方便,暫時都係無得彈,性價比高,值得再去既。今次叫左: 冷盤桂花山藥👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燒雞半隻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻菠蘿咕嚕肉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻澳洲龍蝦,煎米粉底👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻花圖招牌湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻瑤柱花膠浸菜苗👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻但服務方便,今次真係有d失望。侍應都幾唔專業。叫佢介紹,佢即時呆左,跟住就拎住d二人餐,四人餐既餐牌照讀🙈🙈🙈🙈 (我記得我頭兩次去都唔係咁嫁)
好友相聚,今次訂左花圖,四個女仔,消費$17xx。

今次叫左:
冷盤桂花山藥👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
燒雞半隻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
菠蘿咕嚕肉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
澳洲龍蝦,煎米粉底👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
花圖招牌湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

桂花山藥
澳洲龍蝦煎米粉
菠蘿咕嚕肉
2024-04-08 89 瀏覽
同老公食生日飯,個湯係好好飲,和牛都好食,花圖炒飯如果配麻婆豆腐我個人覺得有啲咸🫣但都好味既,甜品個花生碎感覺有油’益’味,其他還好,成餐飯最正都係個湯,真心推薦
2024-04-05 96 瀏覽
花圖位於尖沙咀海港城海洋中心,是間中式餐廳☺️ 餐廳門面很有氣派,帶點神秘感🫣 而内部裝潢高級華麗,有點復古感的感覺🤍推薦菜式:🧡蟹膏蟹肉酥 (HKD88)蟹肉味濃郁,外層很酥脆,整體味道層次豐富,很美味!😋🖤黑魚籽蟹肉燒賣 (HKD78)內餡嫩滑,能吃到蟹肉的鮮甜和黑魚籽的濃郁味道呢~🤤💛薑米蟹肉炒飯 (HKD198)米飯粒粒分明,而蟹肉鮮嫩,有爽口的咀嚼感👍🏻 味道調味亦很出色,有著薑的微辣和香氣,以及蟹肉的鮮美風味,非常惹味!🔥另外,非常推薦葡萄烏龍茶,聞起來很香,喝起來也很清甜呢~😍在花圖的整個用餐體驗非常好🥰 食物賣相十分精緻,餐具很漂亮,職員服務態度也很好!🤍📍花圖 - 尖沙咀廣東道5號海港城海洋中心4樓401號舖

推薦菜式:

🧡蟹膏蟹肉酥 (HKD88)
蟹肉味濃郁,外層很酥脆,整體味道層次豐富,很美味!😋
蟹膏蟹肉酥

🖤黑魚籽蟹肉燒賣 (HKD78)
內餡嫩滑,能吃到蟹肉的鮮甜和黑魚籽的濃郁味道呢~🤤
黑魚籽蟹肉燒賣

💛薑米蟹肉炒飯 (HKD198)
薑米蟹肉炒飯

另外,非常推薦葡萄烏龍茶,聞起來很香,喝起來也很清甜呢~😍
綠翡翠豆苗餃
酥皮焗叉燒包