2023-10-06 53 瀏覽
之前朋友介紹話深水埗有間好好食嘅火鍋店,今日同朋友就嚟訂位試下,呢間舅父仔火鍋店坐落深水埗,一入門口見到好多好有特色嘅打卡燈牌,夠晒搶眼打邊爐,最緊要混醬,一坐低店員好有禮貌地為我哋送上一盆滿滿嘅醬料,超特別試吓佢哋自家製嘅XO醬,好有鮮味又唔太辣我哋點咗個花膠紅棗杞子雞湯底,一開始我哋就飲咗啲湯非常之鮮甜,滋陰養顏、啱晒貪靚嘅我哋先嚟幾個炸物做前菜,黃金炸魚皮,魚皮沾滿左蛋黃醬,好香蛋黃味,鬼馬墨魚滑,用油炸條夾上墨魚滑一齊炸,香脆可口佢佢哋嘅食材都好新鮮,份量亦都唔細,啲蝦有手掌咁大隻,肉質都係好鮮甜,彈牙爽口特別鍾意佢嘅自家製黑松露豬肉餃,淡淡都係黑松露嘅味,再配埋啲豬肉嘅肉汁,令人一食再食其他食材都相當唔錯,佢個特色既拉麵係光來麵,口感煙煙韌韌,有別於其他嘅拉麵,聽聞係老細日本精心挑選,唔怪之得咁好食,真係一間用心既隱世火鍋店

2023-09-15
  • 黃金炸魚皮
老公今日揸車帶我遊車河🚗,嚟到太子附近覓食,搵到間門口有得泊車嘅火鍋店。 餐廳入面啲位都幾寬闊,坐得都幾舒服。 平時火鍋來來去去都係嗰啲湯底,今次職員推薦我哋可以試下佢哋嘅特色湯底日本酒粕昆布湯鍋,今次係我哋第一次試呢個湯底,食呢個鍋原來都好講究。首先職員送上一個大鍋,有啖啖嘅米香味。然後職員好詳細咁介紹有5款配料。 1. 首先係加入昆布2. 然後再加入鰹魚片調味。3. 之後係加入釀酒發酵餘下嘅渣宰,唔好以為渣宰係啲無用嘅食材,原來佢吸收晒米香嘅精華,充滿pitera骨膠原,連SKII 都係加咗Pitera,食完包你好似搽咗成支SKII咁,滋補養顏。4. 蜂巢豆腐,可以喺唔同時間加落去,感受到唔同程度嘅湯底酒香味。5. 清酒可以喺加完肉類之後倒少少落去,令肉汁散發陣陣酒香。 手打鮮蝦丸併墨魚丸:蝦丸非常爽口彈牙,食落仲有粒粒蝦肉,感覺非常足料。墨丸食落有充滿墨魚味。 自家製餃子雙併:揀咗鮮蝦雲吞同黑松露豬肉餃。鮮蝦雲吞皮薄餡多,鮮蝦新鮮爽口;黑松露豬肉餃亦好香好濃嘅黑松露味。 美國封門柳:脂肪唔多,不過勝在肉味濃郁,切成薄片的封門柳,口感細嫩。 西班牙黑豚肉:肉質粉嫩鮮美。小食魚皮真係

餐廳入面啲位都幾寬闊,坐得都幾舒服。

1. 首先係加入昆布
2. 然後再加入鰹魚片調味。

西班牙黑豚肉:肉質粉嫩鮮美。

小食魚皮真係必試,佢非常鬆脆,蛋黃味好濃,真係極度邪惡,送酒絕對一流。

泰式蝦餅金黃香脆,入口爽口Q彈,非常美味!

鵝腸粉嫩且肥美,食落好爽口。當中帶有軟糯的脂肪,豐厚甘腴,餘韻悠長,絕對令人再三回味!
2023-09-26
哩間係朋友揸車🚗帶路搵食,貪門口泊車方便。我真係估唔到可以係火鍋店食到咁靚既冬瓜盅湯底,我夠膽講真係好食過好多酒家。我自己打邊爐中意食湯底同食材本身,好少再加醬汁,除非店家有自製醬料,好似哩度有自家XO醬,全部瑤柱絲蝦米加辣辣地,值得試下。順手落埋個自家煲竹蔗茅根水。令我驚艷既時令海鮮冬瓜盅,賣相精嫩,大大個冬瓜中間塞滿冬菇,肉粒,金華火腿,滿滿既素翅望落閃令令咁⭐️啖湯足料鮮甜無味精,一人整番兩碗湯是必須的。咁上下店員會黎分埋個冬瓜,唔好講笑個冬瓜煲到鮮嫩柔軟又清甜,食多d都唔覺得濟。極品封門柳鮮嫩肉味重,中意哩種手切既食落口感特別滿足。哩度既火鍋料好多都自家製,比我感覺就係全部都真材實料。鮮蝦滑,墨魚滑食到蝦同墨魚鮮味,彈牙口感完全唔係撈左粉個d! 鮮蝦雲吞皮薄有彈性,唔係雪藏貨,內餡啖啖爽彈蝦肉。湯底得☑️火鍋料得☑️連小食都好得☑️黃金炸魚皮即炸鬆脆,咸蛋黃蓉已經痴實左魚皮表面,帶有沙沙口感,超香!泰式蝦餅又厚身又Q彈,外層薄脆,香口中帶鮮蝦味,中意飲酒個d叫哂哩兩個小食實無死。哩間出品真係無野挑剔,睇門面都無expect係咁有質素,所以真係要試過先知😋仲有就係留意到佢地都好多枱熟客,

極品封門柳鮮嫩肉味重,中意哩種手切既食落口感特別滿足。

鮮蝦雲吞皮薄有彈性,唔係雪藏貨,內餡啖啖爽彈蝦肉。

湯底得☑️火鍋料得☑️連小食都好得☑️

仲有就係留意到佢地都好多枱熟客,同客有傾有講,feel到有陣人情味係度,值得encore☑️
2023-09-29 24 瀏覽
打邊爐絕對是香港獨有文化,一年四季都喜歡食。今晚又約了朋友去深水埗搵食,呢間火鍋專門店係漆黑一片嘅福華街內燈火通明,非常搶眼。黃金炸響鈴嘩!勁邪惡👿!即叫即炸,好脆…. 好脆…..,淋上蛋黃蓉,有感幸福😊先來雞煲,bb 辣度是我極限😜。少辣少麻,醒胃。雞肉吸收晒配料薑,蔥,蒜精華,惹味十足。食完雞煲,換番個花膠湯鍋烚下烚下啦⋯⋯湯底奶白色,味道鮮甜,漿口啊! 可見花膠有五,六塊,還有大塊大塊雪耳,真材實料。極品封門柳脂肪位不多,肉質鮮嫩有嚼口,滋味。鮮蝦丸,墨魚丸,鮮蝦雲吞,鮮蝦水餃,全部自家品牌,有誠意,讚!
打邊爐絕對是香港獨有文化,一年四季都喜歡食。

黃金炸響鈴
嘩!勁邪惡👿!
即叫即炸,好脆…. 好脆…..,淋上蛋黃蓉,有感幸福😊

先來雞煲,bb 辣度是我極限😜。
少辣少麻,醒胃。
雞肉吸收晒配料薑,蔥,蒜精華,惹味十足。

食完雞煲,換番個花膠湯鍋烚下烚下啦⋯⋯

極品封門柳
脂肪位不多,肉質鮮嫩有嚼口,滋味。

2023-09-28
天氣涼涼地,又到左火鍋嘅季節~相約朋友係深水埗坐得舒服而又高質的火鍋店就佢啦!🎉慶祝兩週年🎉精選二人套餐🎉小食 (3選1):泰式蝦餅 (4件) / 黃金炸魚皮 / 青瓜雲耳我揀左泰式蝦餅!外脆內軟,蝦味好香濃,配上泰式辣醬,香脆卜卜好食!湯底:特濃沙爹湯鍋平時食開嘅沙爹湯底都係辣辣地,食到底仲好咸,呢間湯式係唔咸,而且真係食得出的沙爹湯味!一路食到底都仲KEEP到濃味,亦都唔辣,如有需要都可以叫佢加辣!極品封門柳(小)肉質滑嫩,油花都見分佈幾均勻,濃郁牛香味🐂唔混醬都食得出牛鮮味~~手打鮮蝦丸併墨魚丸(4粒)自家手打製,2人份每人2粒,各款1粒,鮮甜彈牙,幾唔錯!自家製餃子雙拼揀左鮮蝦雲吞同黑松露豬肉餃,每樣2粒唔駛爭😋雲吞皮薄,內裡有鮮蝦粒,食到蝦肉鮮甜同時口感都好彈牙~~而黑松露豬肉餃勁香黑松露味~~好食😊時令蔬菜:菜心份量十足,吸索埋湯底唔浪費,今次湯底唔油膩,咁樣食無咩罪惡感!
天氣涼涼地,又到左火鍋嘅季節~
相約朋友係深水埗坐得舒服而又高質的火鍋店就佢啦!

🎉慶祝兩週年🎉精選二人套餐🎉

湯底:特濃沙爹湯鍋
平時食開嘅沙爹湯底都係辣辣地,食到底仲好咸,
呢間湯式係唔咸,而且真係食得出的沙爹湯味!

極品封門柳(小)
肉質滑嫩,油花都見分佈幾均勻,濃郁牛香味🐂
唔混醬都食得出牛鮮味~~

手打鮮蝦丸併墨魚丸(4粒)
自家手打製,2人份每人2粒,各款1粒,鮮甜彈牙,幾唔錯!

自家製餃子雙拼
揀左鮮蝦雲吞同黑松露豬肉餃,每樣2粒唔駛爭😋
雲吞皮薄,內裡有鮮蝦粒,食到蝦肉鮮甜同時口感都好彈牙~~
而黑松露豬肉餃勁香黑松露味~~好食😊

時令蔬菜:菜心
2023-09-27 27 瀏覽
舅父仔火鍋專門店嘅精選二人套餐真係一流啊!裡面嘅食材選擇豐富多樣,令人垂涎欲滴。首先,泰式蝦餅煎得香脆,入口鮮甜,真係令人回味無窮。特濃沙嗲湯鍋濃郁香辣,鮮味十足,夠勁夠味。套餐裡面嘅安格斯牛小排肉質鮮嫩多汁,每一口都能感受到牛肉的鮮美。手打鮮蝦丸同墨魚丸都十分彈牙,入口即化,令人讚不絕口。自家製餃子雙拼嘅韭菜餃同鮮蝦雲吞,餡料豐富,韭菜餃鮮香味美,鮮蝦雲吞鮮甜彈牙,一口咬下,真係愉快無比。再加上時令蔬菜,令套餐更加均衡健康。如果想要一些散叫菜式,舅父仔火鍋專門店嘅椒鹽荳腐絕對值得一試。荳腐外脆內軟,再配上香辣椒鹽,口感鮮美,下飯又下酒。而流心蛋黃豬肉丸更是令人驚艷,一咬開,金黃色嘅蛋黃湯汁瞬間濺出,豬肉丸本身嫩滑多汁,絕對係一個美味的組合。

2023-09-26
2023-09-27 22 瀏覽
邊爐🍲癮起,同香生👨🏻、香噴噴👶🏻行完深水埗玩具街買燈籠🏮,去咗附近一間主打養顏加滋補火鍋嘅老字號「舅父仔火鍋專門店」提早做節友善店員詳細介紹菜單,見佢9月海皇冬瓜盅湯半價👀叫咗嚟試下,未開始打邊爐已經飲左兩大碗,湯底鮮甜足料,仲現場幫你分埋冬瓜盅💖冬瓜盅湯去到後期仍然好夠味,湯底越沉越濃味,最後仲打包埋番屋企😂安格斯牛小排好濃郁牛香🐮油花分怖好均勻🥳肉滑味香🥰🍥手打丸 雲吞 餃手打超彈牙😬鮮蝦雲吞好大隻蝦 日本廣島蠔🦪新鮮,煮完唔會縮水,有咬口鬼馬油炸鬼、響鈴🔔即炸無油益味,墨魚滑彈牙🍹竹蔗茅根水打邊爐飲最佳配搭🙌🏻原汁原味😋 餐廳有多處打卡位📷 設VIP房✅卡位✅位置舒適,仲有BB櫈,香噴噴都好滿意

安格斯牛小排
好濃郁牛香🐮油花分怖好均勻🥳肉滑味香🥰

🍥手打丸 雲吞 餃
手打超彈牙😬
鮮蝦雲吞好大隻蝦

日本廣島蠔🦪
新鮮,煮完唔會縮水,有咬口

鬼馬油炸鬼、響鈴🔔
即炸無油益味,墨魚滑彈牙

🍹竹蔗茅根水
打邊爐飲最佳配搭🙌🏻原汁原味😋

2023-09-27 22 瀏覽
第二次同親戚一齊嚟打邊爐。呢道裝修又好,坐得舒服,服務態度良好,而且上菜都算快。一坐低唔少得嗌翻個鹹蛋炸魚皮同埋炸蝦餅,香口美味!今次嗌多咗啲蒸海鮮,全部都好新鮮好好味!蒜蓉開邊龍蝦: 蒜蓉粉絲扇貝清蒸東星班豉汁蒸鱔 (喜歡食鱔嘅朋友一定要試!邊爐嘅湯頭好正,唔少得手切肥牛、生蠔等,而咁Surprise係佢嘅手打墨魚滑、蝦滑、豬肉滑、鯪魚滑!好好食呀花膠雞湯手切潮汕肥牛大大隻美國蠔超彈牙四寶!全部都好好味!仲未飽嘅話,記得嗌翻個拉麵呀!好好食!!
一坐低唔少得嗌翻個鹹蛋炸魚皮同埋炸蝦餅,香口美味!
今次嗌多咗啲蒸海鮮,全部都好新鮮好好味!

蒜蓉開邊龍蝦:
蒜蓉開邊龍蝦

清蒸東星班
清蒸東升班

豉汁蒸鱔 (喜歡食鱔嘅朋友一定要試!
蒸鱔

花膠雞湯
雞湯

手切潮汕肥牛
手切牛肉

大大隻美國蠔
美國蠔

超彈牙四寶!全部都好好味!
手打四寶

仲未飽嘅話,記得嗌翻個拉麵呀!好好食!!
韮菜餃
手打四寶
韮菜餃
  • 黃金炸魚皮
2023-09-20 173 瀏覽
揸車經過深水埗見到有間火鍋店 ~ 舅父仔火鍋專門店, 立即拍低架車入去食下🤤。 餐廳位於福華街39號地舖, 店內環境舒適, 店員服務非常親切有禮, 餐廳主打火鍋🥢,湯底有多款選擇, 另外更有小食、刺身和火鍋配料, 當晚點了📍自家製竹蔗茅根水、深海池魚王、加拿大象拔蚌、 黃金炸魚皮、 泰式蝦餅、 涼拌肉鬆皮蛋豆腐、 花膠雞湯鍋(半隻) 、 安格斯牛小排、安格斯頂級牛頸脊、 越南珍寶虎蝦、手打鮮蝦滑、 手打墨魚滑、鮮蝦雲吞、 巧手韭菜餃、日本光來拉麵、 獅頭鵝腸、 台灣正宗鴨血。 🔸醬料🔸 ~ 醬料有六款選擇,推介一定要試下自家製xo醬,辣度適中又惹味。 🔸自家製竹蔗茅根水🔸 ~ 打邊爐最喜歡飲竹蔗茅根水,味道清甜,解渴清熱。 🔸深海池魚王🔸 ~ 油脂厚,肉質鮮嫩甜美, 鮮味非常突出。 🔸加拿大象拔蚌🔸 ~ 肉質脆嫩,口感甘甜。🔸黃金炸魚皮🔸 ~ 即叫即炸,鹹蛋味濃郁,口感香脆。🔸泰式蝦餅🔸 ~ 蝦餅做得很出色,香脆彈牙,配上酸酸甜甜的泰式醬汁,開胃美味。 🔸涼拌肉鬆皮蛋豆腐🔸 ~ 口感嫩滑的豆腐配上肉鬆和皮蛋,很滋味的涼拌菜。 🔸花膠雞湯鍋(半隻) 🔸~ 超濃的花膠雞湯,骨膠原豐富,雞肉
, 另外更有小食、刺身火鍋配料, 當晚點了📍自家製竹蔗茅根水、深海池魚王、加拿大象拔蚌、 黃金炸魚皮、 泰式蝦餅、 涼拌肉鬆皮蛋豆腐、 花膠雞湯鍋(半隻) 、 安格斯牛小排、安格斯頂級牛頸脊、 越南珍寶虎蝦、手打鮮蝦滑、 手打墨魚滑、鮮蝦雲吞、 巧手韭菜餃、日本光來拉麵、 獅頭鵝腸、 台灣正宗鴨血。

🔸醬料🔸 ~ 醬料有六款選擇,推介一定要試下自家製xo醬
,辣度適中又惹味。

🔸深海池魚王🔸 ~ 油脂厚,肉質鮮嫩甜美, 鮮味非常突出。

🔸加拿大象拔蚌🔸 ~ 肉質脆嫩,口感甘甜。

深海池魚王、加拿大象拔蚌

🔸黃金炸魚皮🔸 ~ 即叫即炸,鹹蛋味濃郁,口感香脆。

泰式蝦餅

涼拌肉鬆皮蛋豆腐

🔸花膠雞湯鍋(半隻) 🔸~ 超濃的花膠雞湯,骨膠原豐富,雞肉嫩滑,記得趁熱飲返碗呀!

花膠雞湯鍋(半隻)

🔸安格斯牛小排🔸 ~ 豐富的大理石紋,油脂分佈均勻,柔軟口感。

🔸安格斯頂級牛頸脊🔸 ~ 牛頸脊肉味濃郁,口感爽嫩。

安格斯牛小排、安格斯頂級牛頸脊

🔸越南珍寶虎蝦🔸 ~ 手臂咁大隻的虎蝦,肉質紮實飽滿,咬落口感厚實有彈性,超推介。

越南珍寶虎蝦

🔸手打鮮蝦滑🔸 ~ 蝦味濃,鮮味彈牙,好好味呀!

🔸手打墨魚滑🔸 ~ 飽滿緊實的口感,爽口美味。
手打鮮蝦滑、 手打墨魚滑

🔸鮮蝦雲吞🔸 ~ 皮薄餡靚,鮮味多汁。

🔸巧手韭菜餃🔸 ~ 餃子包得很挺身,餡料也飽滿。

鮮蝦雲吞、 巧手韭菜餃

🔸獅頭鵝腸🔸 ~ 打邊爐最鍾意食鵝腸,又香又甜又爽口。

🔸台灣正宗鴨血🔸 ~ 口感細膩,嫩滑巧手。

獅頭鵝腸、 台灣正宗鴨血

🔸日本光來拉麵🔸 ~ 去到打邊爐的尾聲,點返個拉麵食下,淥四分鐘軟硬適中,口感溫潤順喉。

日本光來拉麵

打邊爐最重要是食材和湯底,兩者都高質👍🏻, 價錢相宜
,最重要服務態度攞足100分,超推介。💯

2023-09-19
深海池魚王、加拿大象拔蚌
泰式蝦餅
涼拌肉鬆皮蛋豆腐
花膠雞湯鍋(半隻)
安格斯牛小排、安格斯頂級牛頸脊
越南珍寶虎蝦
手打鮮蝦滑、 手打墨魚滑
鮮蝦雲吞、 巧手韭菜餃
獅頭鵝腸、 台灣正宗鴨血
日本光來拉麵
  • 自家製竹蔗茅根水、深海池魚王、加拿大象拔蚌、黃金炸魚皮、泰式蝦餅、涼拌肉鬆皮蛋豆腐、花膠雞湯鍋(半隻)、安格斯牛小排、安格斯頂級牛頸脊、越南珍寶虎蝦、手打鮮蝦滑、手打墨魚滑、鮮蝦雲吞、巧手韭菜餃、日本光來拉麵、獅頭鵝腸、台灣正宗鴨血
  • 手打鮮蝦滑、手打墨魚滑
  • 鮮蝦雲吞、巧手韭菜餃
  • 獅頭鵝腸、台灣正宗鴨血
  • 獅頭鵝腸、台灣正宗鴨血
  • 鮮蝦雲吞、巧手韭菜餃
  • 手打鮮蝦滑、手打墨魚滑
2023-09-19 96 瀏覽
位於太子及深水埗中間的舅父仔,雖然不在大馬路,但注目的招牌還是好養眼。適逢二週年推出精選二人餐$468,人少少都可以享受多款美味配料。友善的店員會詳細介紹菜單,提供醬料加配時有提及自家秘製炒XO醬。大大條瑤柱、蝦乾鹹魚等海鮮用料十足,香辣惹味,我直接當小吃了。上菜速度快,不消一會已經可以打卡。選了特濃沙嗲湯鍋,滿是果仁花生香味,連底部的芽菜也變得好吃。平時少用菜心打邊爐,但原來頗爽脆清甜。黃金炸魚皮邪惡到爆但不能不吃的小食,即叫即炸,大條香脆魚皮裹滿鹹蛋黃,上菜時熱辣辣、香氣飄揚。味道鹹香、惹味濃郁,咬又卜卜脆,有那麼大碟太開心了。極品封門柳(小)小碟份量比我想像中多,切得也不算太薄。深紅色的橫隔膜部位肌肉,有著分佈平均的輕微油花。涮十多秒就熟了,入口牛味濃厚,肉質鬆軟中帶一點筋的爽口及牛香,是優質的牛肉部位。手打鮮蝦丸併墨魚丸兩款手打丸都是帶黏如蝦滑、墨魚滑,內有切碎鮮蝦肉及墨魚粒,加上起膠部位整體非常爽口彈牙,每咬一下都回彈,加上鮮甜味道甚有驚喜。自家製鮮蝦雲吞、黑松露豬肉餃沙嗲湯使食材的顏色都變一樣,但仍能清楚看到兩款餃都皮薄又爆餡。雲吞有原隻爽口鮮蝦、黑松露豬肉餃則香中帶清甜,

手打鮮蝦丸併墨魚丸

自家製鮮蝦雲吞、黑松露豬肉餃
沙嗲湯使食材的顏色都變一樣,但仍能清楚看到兩款餃都皮薄又爆餡。雲吞有原隻爽口鮮蝦、黑松露豬肉餃則香中帶清甜,都好吃。
自家製鮮蝦雲吞

黑松露豬肉餃

日本拉麵 $38
店員見我們吃沙嗲湯提議加點的,是老闆專程入貨的日本老字號品牌,只煮4.5-5分鐘才有最佳質感。我們認真計時,成品的確煙靭有咬口又有麵香,跟沙嗲湯超夾。
日本拉麵

雖然套餐已有汽水,但是吃火鍋必備啤酒才夠清爽及順氣,甘甜易入口的藍妹最合適,一樽只要36元,飲飽食醉好滿足!
2023-09-13
自家製鮮蝦雲吞
黑松露豬肉餃
日本拉麵
2023-09-19 30 瀏覽
🇭🇰#舅父仔火鍋專門店-深水埗福華街39號地舖今日去了深水埗的舅父仔火鍋專門店,這家店位於很近黃金,我們買了一些電器後就直接走過去了。 進入店內,我們感到環境非常寬敞舒適,座位都是卡座或沙發椅,讓人坐下來就可以好好享受美食。 我們選擇了精選二人套餐,$468。套餐內容包括了多種美食: 1)小食 - 泰式蝦餅(4塊):這個小食很特別,蝦餅炸得酥脆,搭配泰式醬汁非常美味。 2)自選鍋底 - 特濃沙嗲湯:這個湯底非常濃郁,吃起來真的很惹味。 3)安格斯牛小排(小):肉質非常嫩滑,品質很高。 4)手打鮮蝦丸併墨魚丸(4粒):這些丸子非常彈牙,口感很好。 5)自家製餃子雙併(4粒)- 鮮蝦雲吞 / 鮮蝦水餃:餃子皮薄,餡料豐富,非常好吃。 6)蔬菜一份:這個套餐還附有一份蔬菜,讓我們可以吃得更健康。 7)送罐裝汽水2罐。 .整體來說,這次的火鍋體驗非常棒。特濃沙嗲湯底讓整個火鍋的味道更加美味,特別是肥牛和刺身的質素也非常高。.最後我們還點了日本光來拉麵,拉麵本身好彈牙,濃濃的沙嗲汁煮麵食味道更是不得了!如果你喜歡火鍋,我非常推薦你來這家舅父仔火鍋專門店一試。
🇭🇰#舅父仔火鍋專門店-深水埗福華街39號地舖

我們選擇了精選二人套餐,$468。

套餐內容包括了多種美食:

3)安格斯牛小排(小):肉質非常嫩滑,品質很高。

7)送罐裝汽水2罐。

如果你喜歡火鍋,我非常推薦你來這家舅父仔火鍋專門店一試。
2023-09-17 38 瀏覽
好耐冇打邊爐🍲咁啱爸爸早收工😆緊係即興打邊爐喇🤭之前經過深水埗俾😋舅父仔火鍋個名吸引住🤪終於可以一試☺️餐廳設有VIP房✅卡位✅位置很舒適☺️仲有多處打卡位📷我哋揀左2人套餐😍😋♨️芫茜皮蛋豆腐湯鍋個鍋好大👍🏻超足料☺️隨便一撈起係滿滿嘅皮蛋同豆腐😉湯底很鮮甜🤤未開始食已經飲左兩大碗🤭重點係多芫茜🌿超正👍🏻😋🍘泰式蝦餅即叫即炸🔥要小心熱😆好厚身🤤炸得啱啱好😊小小彈牙咬開怖滿蝦肉🍤😋🥩安格斯牛小排好濃郁牛香🐮油花分怖好均勻🥳肉滑味香🥰係我哋鐘意食個啲😆份量都好多👍🏻😋🍥手打鮮蝦丸拼墨魚丸😋🥟鮮蝦雲吞,黑松露豬肉餃鮮蝦丸同墨魚丸好新鮮🤭手打超彈牙😬咬開好足料🤫完全唔係粉🤤鮮蝦雲吞好大隻蝦😂鮮甜😌黑松露豬肉餃好香✅大人小朋友都鐘意🥰😋🥬時令蔬菜食完肉類🥩再烚啲菜食真係好正😂吸曬精華😆😋🍹竹蔗茅根水打邊爐飲最佳配搭🙌🏻自家褒💯原汁原味😋

好耐冇打邊爐🍲

😋🥩安格斯牛小排
好濃郁牛香🐮油花分怖好均勻🥳肉滑味香🥰
係我哋鐘意食個啲😆份量都好多👍🏻

😋🍥手打鮮蝦丸拼墨魚丸
😋🥟鮮蝦雲吞,黑松露豬肉餃
鮮蝦丸同墨魚丸好新鮮🤭手打超彈牙😬咬開好足料🤫完全唔係粉🤤

😋🍹竹蔗茅根水
打邊爐飲最佳配搭🙌🏻自家褒💯原汁原味😋

2023-09-12
2023-09-15 42 瀏覽
呢排天氣涼涼哋,梗係又食火鍋嘅好時機啦【舅父仔火鍋店】🍲🔥先叫咗半條池魚刺身🐟,做前菜身鮮嫩多汁,每一口都彷彿在海洋的懷抱中徜徉。鮮美的魚肉融化在口中,🐟🌊火鍋二人套餐🍽️黃金炸魚皮作為小食,脆脆的魚皮外層金黃酥脆,咬下去瞬間爆發出一股濃郁的海鮮香氣!🔆芫茜皮蛋豆腐湯鍋湯底清鮮爽口,豆腐的滑嫩口感和皮蛋的獨特風味相得益彰!安格斯牛小排。這些小排肉質鮮嫩多汁,每一口都滲透著牛肉的香氣,咀嚼時的彈性令人興奮!🍖🌶️手打鮮蝦丸🦐併墨魚丸🦑是現場手工製作,彈牙的口感和鮮味💗自家製餃子雙併 🥟(鮮蝦水餃/黑松露豬肉餃)每一口都充滿了餡料的豐富口感,讓我彷彿在品味著傳統手工餃子的美味!🍤🥟舅父仔火鍋店 的火鍋二人套餐每一道菜都帶給我無限驚喜和滿足感!
呢排天氣涼涼哋,梗係又食火鍋嘅好時機啦

【舅父仔火鍋店】🍲🔥

先叫咗半條池魚刺身🐟,做前菜

火鍋二人套餐🍽️

芫茜皮蛋豆腐湯鍋
湯底清鮮爽口,豆腐的滑嫩口感和皮蛋的獨特風味相得益彰!

手打鮮蝦丸🦐併墨魚丸🦑
是現場手工製作,彈牙的口感和鮮味💗

自家製餃子雙併 🥟
(鮮蝦水餃/黑松露豬肉餃)

朋友群組入面友人食過一次舅父仔,然後大讚,咁啱我呢d最中意搵隱世小店嘅食客,即刻問details ,book位一試😂位置嚟講的確隱世,唔係街坊或者熟客介紹都唔易發現餐廳。雖然唔近地鐵站,但餐廳門口有標位可以泊車,都算方便食客。同朋友兩個女仔食,留意到佢地慶祝開業兩周年二人餐優惠,就點佢二人餐試試😂btw必須大讚店員姐姐同哥仔,超級超級nice😀👍🏻👍🏻我地揀咗小食 黃金炸魚皮,夠咸香夠脆口,估計送酒一流👍🏻但唔適合放落火鍋淥。湯底揀咗芫荽皮蛋豆腐湯同特濃沙嗲湯,芫荽好多,朋友係芫荽控,勁中意,我就中意佢個豆腐勁滑好好食,沙嗲湯相對不突出。肉類揀咗個西班牙黑豚肉+新西蘭羊肉片,原本見佢寫(小)曾經有一秒擔心唔夠食,但嚟到見到都大塊肉,肉質食落幾好。跟餐嘅手打丸係佢地自己人手打出嚟,的確夠彈牙。餃類揀咗黑松露豬肉餃同蝦肉雲吞,驚訝個雲吞好食過出面麵舖食到嘅雲吞多多聲😂😂食到最尾想加個麵,店員姐姐介紹咗個 光來拉麵,據說係全港獨家得佢地有,二嚟 光來拉麵 喺東京已有五六十年嘅歷史,無好嘅質素又點喺日本生存到咁耐😂佢仲教我地煮五分鐘係最佳時間,呢個時候就要讚下個沙嗲湯底,煮出嚟嘅拉麵真係超好食

黃金炸魚皮

跟餐嘅手打丸係佢地自己人手打出嚟,的確夠彈牙。

光來拉麵

佢仲教我地煮五分鐘係最佳時間,呢個時候就要讚下個沙嗲湯底,煮出嚟嘅拉麵真係超好食。
二人餐

埋單走人無耐就黑雨,今日係有d運嘅。

2023-09-07
光來拉麵
二人餐
呢排打風又落雨,雖然影響心情,但仍然無阻同朋友打邊爐的雅興❤️上星期落左10號風球,第二日就黎到這間深水埗火鍋專門店覓食,果然有意想不到的驚喜👯‍♀️——————————🔹精選二人套餐 $468為慶祝餐廳兩週年,鋪頭於星期日至星期四推出精選二人套餐,人均$250就食到小食、火鍋、肉類、餃子及蔬菜,性價比算相當不錯!📍小食:黃金炸魚皮小食三選一:黃金炸魚皮、泰式蝦餅及青瓜雲耳!魚皮新鮮即炸,上菜時熱辣辣,魚皮香脆可口,外層裹著香口的鹹蛋黃,蛋黃的量調得剛剛好,不會過厚而覺得膩,又不會因太薄而失去蛋香。📍芫荽皮蛋豆腐湯鍋平時食開麻辣鍋,今日就轉下口味,試試這款比較清淡的芫荽皮蛋豆腐湯鍋。原以為湯底都是沒什麼味道,沒想到鮮味滿滿,未食已經各自喝了兩碗湯!芫荽清香,豆腐滑溜,皮蛋就更加增添風味,正!📍安格斯牛小排(小)牛小排肉質滑嫩、油花分布均勻,入口油潤之餘,還帶濃郁牛香🐂📍手打鮮蝦丸併墨魚丸(4粒)自家手打鮮蝦丸鮮甜彈牙,墨魚丸同樣爽彈鮮美,相當出色!📍自家製餃子雙拼選了鮮蝦雲吞、黑松露豬肉餃,同樣是自家製😋雲吞外皮薄而滑溜,餡料包有粒粒鮮蝦,感彈牙之餘,更能食到蝦肉的鮮甜。黑松露豬肉餃飽滿,
——————————
🔹精選二人套餐 $468

📍小食:黃金炸魚皮

📍芫荽皮蛋豆腐湯鍋

📍安格斯牛小排(小)
牛小排肉質滑嫩、油花分布均勻,入口油潤之餘,還帶濃郁牛香🐂

📍手打鮮蝦丸併墨魚丸(4粒)
自家手打鮮蝦丸鮮甜彈牙,墨魚丸同樣爽彈鮮美,相當出色!

📍自家製餃子雙拼
選了鮮蝦雲吞、黑松露豬肉餃,同樣是自家製😋雲吞外皮薄而滑溜,餡料包有粒粒鮮蝦,感彈牙之餘,更能食到蝦肉的鮮甜。黑松露豬肉餃飽滿,入口後黑松露香爆發,好食😊

📍時令蔬菜:菜心
菜心量多,清甜無渣,充分吸收鍋底的鮮甜味。