2023-04-24 473 瀏覽
呢間餐廳係尖沙咀成日都會行過嘅舖頭 但每次淨係行過 為左唔好錯過美食 今次就去試一試佢 睇下好唔好食😆粟米芝士蛋餅 $45滿滿嘅芝士同粟米 好足料!而且餅皮煙煙韌韌 好有口感!記得一定要趁熱食 如果唔係芝士就拉唔到絲~紅燒牛肉麵 $65湯底夠濃味 牛腩雖然唔算好淋不過唔韌👍🏼值得一提嘅係牛筋好淋 係入口即溶嘅感覺!而且麵係彈牙嘅~佢仲有幾舊蘿蔔 但蘿蔔唔算入味另外仲有得分別+$6轉刀削麵同埋有多啲牛筋!醉雞翼藥膳米線 $60醉雞翼酒味唔重 上碟好精緻 但係冇咩特別不過不失米線都算彈牙 唔會太淋或者太硬 而且湯底唔錯係好養生嘅感覺😛水蜜桃紅茶 跟餐+$8因為怕太甜 叫左少甜少冰不過少甜得濟 飲落好淡味😂

粟米芝士蛋餅 $45
滿滿嘅芝士同粟米 好足料!而且餅皮煙煙韌韌 好有口感!
記得一定要趁熱食 如果唔係芝士就拉唔到絲~

紅燒牛肉麵 $65
湯底夠濃味 牛腩雖然唔算好淋不過唔韌👍🏼
值得一提嘅係牛筋好淋 係入口即溶嘅感覺!而且麵係彈牙嘅~
佢仲有幾舊蘿蔔 但蘿蔔唔算入味
另外仲有得分別+$6轉刀削麵同埋有多啲牛筋!

醉雞翼藥膳米線 $60

粟米芝士蛋餅
2023-04-08
粟米芝士蛋餅
2023-04-05 291 瀏覽
疫情以黎,都少左出街食飯。難得去尖沙咀,又掛住台灣美食,就求其搵間台灣小店醫肚。呢間店舖雖然細細,但總算坐得舒服。叫左碗招牌紅燒牛肉麵,提提大家,需要自行到cashier落單,直接俾埋錢。牛肉麵一到,先呷一啖湯,好濃既紅燒牛肉湯底,肥而不膩。牛腩同牛筋比例好好,牛筋唔會太淋,有咬口。牛腩夠入味,肉質嫩滑。除左牛腩同牛筋,仲有紅白蘿蔔,蘿蔔清甜,唔會太味精。大家去開尖沙咀,不妨試下,價錢合理,用心之作。

呢間店舖雖然細細,但總算坐得舒服
牛肉麵一到,先呷一啖湯,好濃既紅燒牛肉湯底
,肥而不膩。牛腩同牛筋比例好好,牛筋唔會太淋,有咬口
大家去開尖沙咀,不妨試下,價錢合理,用心之作。
2023-03-11
2023-03-14 263 瀏覽
$65 一碗牛肉麵,牛腩大舊足料,炆得好琳,肥瘦適中,內裏仲有兩舊大蘿蔔,面份量也不小,男仔食一定夠飽! 推介炸墨魚丸,爽口彈牙,大大粒,亦食到墨魚,真係值得一叫!

推介炸墨魚丸,爽口彈牙,大大粒,亦食到墨魚,真係值得一叫!
2023-03-10 253 瀏覽
外賣自取,廿幾分鐘前手機落單之後去到,諗住問有得拎未?!但只見到廚房師傅起樓面(樓面可能行開左),咁就問師傅有得拎未,師傅五知聽五到定點,冇理過我,我之後起門口等,又等左十幾分鐘,之後再入去問,原來一早包好了。。。但我一直企起門口等其實連問一句好簡單都冇人理,企起門口外賣整起又冇人講其實都叫過兩三次,食物五差既,但態度可以好好改善,五係要求好好態度,但係要有應該既禮貌
外賣自取,廿幾分鐘前手機落單之後去到,諗住問有得拎未?!但只見到廚房師傅起樓面樓面可能行開左),咁就問師傅有得拎未,師傅五知聽五到定點,冇理過我,我之後起門口等,又等左十幾分鐘,之後再入去問,原來一早包好了。。。但我一直企起門口等
其實連問一句好簡單都冇人理,企起門口外賣整起又冇人講
其實都叫過兩三次,食物五差既
,但態度可以好好改善,五係要求好好態度,但係要有應該既禮貌
2023-03-10
45 分鐘 (外賣自取)
2023-01-14 709 瀏覽
做 spa 前吾想食太飽食少少野ee肚先2個人簡簡單單吃鹽酥雞肉燥飯滿滿超多肉燥鹽酥雞夠晒脆蒜汁青瓜木耳再叫左份清清地的菜酸酸地又帶少少辣開胃菊花杞子茶(熱)有點甜
做 spa 前吾想食太飽

鹽酥雞夠晒脆

蒜汁青瓜木耳
再叫左份清清地的菜
酸酸地又帶少少辣開胃

菊花杞子茶(熱)
有點甜

2023-01-13
2022-12-04 638 瀏覽
臺坊是由年輕人經營的小店,尖沙咀這邊店面較細,大約有10個座位,但當中有些一個人的座位,所以就算一個人去吃也沒關係🙌🏻他們是先安排你入座,然後看過餐牌就可以到收銀處先點餐和付款~ 食物等候時間不長,只有蛋餅需要點時間,但可以理解🙆🏻‍♀️·紅燒牛肉麵💰68 | 9/10Braised beef noodles挺大碗的🙈有4-5塊牛肉/牛筋,吃下去軟嫩入味,食肉獸一定喜歡😹蘿蔔沒有渣/草青味,麵條偏軟,整體性價比很高👍🏼唯一略嫌湯底味精較重,吃完後會有點口渴的感覺😢·芝士肉鬆蛋餅💰45 | 9/10Pork floss and cheese egg roll 餅皮是偏向軟糯的那種(不是酥脆),完全做到芝士拉絲的效果😆覺得應該是店家有考慮過(?)芝士份量比一般蛋餅裡的芝士多,有濃濃的芝士味🤣有些地方會稍微蓋過了肉鬆的味道 (自己比較喜歡肉鬆但這是個人口味問題啦) 覺得有點可惜的是煎蛋跟餅皮比較分離,應該是做法(?)可以調整一下,但整體來說還是很滿足呢☺️
紅燒牛肉麵💰68 | 9/10
Braised beef noodles

芝士肉鬆蛋餅💰45 | 9/10

2022-11-28 370 瀏覽
第一次食係同事買返黎嘅鹽酥雞,食完覺得唔錯,所以午餐都試下外賣自取先我自己叫咗鹽酥雞肉燥撈麵, 肉燥食落有少少滯,但份量都夠撈曬麵, 食到好飽。雞就都係幾好食,可能因同麵放埋同一個盒,所以冇咁脆,但調味上都係好食嘅。

外賣自取
2022-11-20 337 瀏覽
之前有一排都係喺厚福街搵食,但冇一次有留意臺坊,可能因為轉角位舖位細唔起眼?🤔follow開嘅ig foodie介紹呢間,咁我就真係的起心肝bookmark左佢試🤣舖位細細位唔多,等左5分鐘左右就可以入坐。喺門口等嗰陣已經比定餐牌,入門口就直接落單比左錢先。價錢喺旺區黎講都唔算貴,好多時香港啲台灣野性價比低,呢間就性價比高😃✨麻辣手撕雞冷麵第一反應係勁多雞🤯冇諗過佢會咁慷慨,一個女仔食真係有啲飽。食到尾都唔會好辣,但係又好夠麻同花椒嘅香🥰 麵嘅份量都多,不過就冇咩汁,要靠撈勻雞絲,我又唔洗太多汁所以ok。✨肉燥鹽酥雞拌麵鹽酥雞好夠熱,好新鮮咁炸起👍🏻 不過佢個麵只係米線,有少少失望😕 肉燥份量都好多,男朋友平時食野唔夠汁撈就唔會食埋啲飯/麵,今次佢竟然話肉燥夠撈🤣✨芝士肉鬆蛋餅食麵再食蛋餅好鬼飽,佢個份量其實都唔細,皮夠煙韌,味道又岩岩好😆不過唔知係咪芝士太多,顯得冇乜肉鬆🤔

✨麻辣手撕雞冷麵
✨肉燥鹽酥雞拌麵
✨芝士肉鬆蛋餅
2022-11-19 249 瀏覽
話說這個星期全個星期也在尖沙咀,當然要發掘一下平時很少吃的地方。一間在厚福街街頭入口角位的台灣菜,裏面只有數個座位,而且多是向牆壁或向店內的單邊位置,裏面的空間相對闊落。中午十二時,來到這裏也很快可以入座,叫了午市套餐紅燒牛肉麵,配蜂蜜綠茶加蘆薈。紅燒牛肉麵的湯底濃郁,牛肉及牛筋炆得頗諗,也頗有肉味,反而蘿蔔不是太入味,而麵條也不是正宗的台灣拉麵,是比較幼身,似上海麵質地的面條,掛湯能力不大。飲品來說可以選擇個人口味,少甜少冰等等, 50多元來說有這個質素,同區來說算是性價比較高。
2022-11-15
2022-10-30 312 瀏覽
推介指數:🍽️🍽️🍽️|食左咩|🍝肉燥撈米線🍗鹽酥雞🍹百香果蘆薈綠茶|Comment|肉燥飯就見得多肉燥米線真係第一次見所有食物都係用外賣容器裝📍Location🚇相近地鐵站:尖沙咀站
炸花枝丸
2022-10-24 445 瀏覽
喺台灣街頭,隨便入一間早餐店,都可以搵到好食嘅蛋餅 😋 但係唔知點解,黎到香港就唔係間間都整得咁好食啦(我真係食過好難食嘅蛋餅 🙈)偶然之下試左臺坊嘅蛋餅,估佢唔到咁好食 😍 如是者,我其實已經 encore 左好幾次 😂蛋餅 - 芝士加肉鬆熱辣辣嘅蛋餅,皮同蛋都厚薄適中,煎得好香但唔算太油,而且肉鬆同芝士都滿滿的,仲可以拉絲!😍 每一啖都好滿足!每次黎都必食 😋蒜汁雞絲冷麵(微辣)好多雞絲同青瓜絲 😍 每一啖都食到雞絲,而且雞絲唔算乾,幾夠味 😋 微辣嘅冷麵真係好開胃,唔太食得辣嘅朋友都可以 handle 到的 🙆🏻‍♀️ 甜不辣每次去臺坊都好鍾意食佢地嘅炸物,香口得黎又唔會炸到油淋淋;甜不辣炸得一 d 都唔乾,有咬口,少少醬都已經好夠味 👍🏻蝦肉春捲大大條又超級脆啊 😍 37 蚊有 4 條真係好抵食 👍🏻 春捲足料,個味調得好好,鹹鹹香香又有咬口,有南記春捲嘅感覺!😍 野飲跟餐加 8 蚊都幾抵,因為佢有蜜桃紅茶、珍珠奶茶同埋冬瓜茶之類嘅飲品可以選擇,今次叫咗微糖嘅水蜜桃紅茶,其實佢哋個茶底真係出奇地夠香濃,加埋水蜜桃嘅香味同微微地嘅甜味,好適合配味道比較濃,又多油炸嘅台灣食物 🤤

蛋餅 - 芝士加肉鬆

蒜汁雞絲冷麵(微辣)

甜不辣

蝦肉春捲

• 芝士肉鬆台式蛋餅
  • 蝦肉春卷
2022-10-13 261 瀏覽
𝒯𝓈𝓉#尖沙咀加拿分道不為人知好味抵食台灣小店👍🏾款款都又平又好食,行過買杯珍珠奶茶都好唔錯,性價比極高,就算買外賣都係好大份好有質素❤️今次試左:1-麻辣雞絲冷麵 HKD60 (非常推介,有青瓜蟹柳絲,麻辣手撕雞)2-手絲雞冷麵 HKD60 3-椒鹽豆腐 (6件) HKD36 炸得好好味 唔乾📍 臺坊 (加拿分道) (尖沙咀)尖沙咀加拿分道49號地下C號舖#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafood#hongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted
𝒯𝓈𝓉#

今次試左:
2-手絲雞冷麵 HKD60
3-椒鹽豆腐 (6件) HKD36 炸得好好味 唔乾

📍 臺坊 (加拿分道) (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道49號地下C號舖

• 珍珠奶茶
  • 椒鹽豆腐
  • 麻辣雞絲冷麵
2022-10-10 247 瀏覽
同🐻仔行開尖沙咀,唔係好肚餓🤭,但又要食返少少嘢,於是我哋準備隨機搵咗間餐廳😙。依間餐廳係食台灣嘢🇹🇼,客人入座後,去收銀處落單先付款,食物會送到枱上。-🍴紅燒牛肉麵🍜($65) - 都幾大碗,入面有幾舊煮到淋一淋嘅白蘿蔔同紅蘿蔔🥕,仲有唔少大大舊嘅牛筋同牛腩🤤。牛筋同牛腩煮咗一段時間,所以都相當淋👍🏻 ,牛筋食落好有膠原蛋白,而牛腩一啲都唔柴,兩個都好入味😋。味道同份量來講都係CP值極高💛。-🍴蒜香岩漿煙肉蛋餅🫔($45) - 蛋餅偏向煙靭嘅口感,都有一定嘅厚度,中間有煙肉🥓同埋芝士🧀,面頭淋咗一啲醬,同埋有啲炸蒜粒。識落感覺非常豐富,幾好食🙈!-🍴清甜冬瓜茶(+$8)(+$5 加仙草) 🥤
🍴清甜冬瓜茶(+$8)(+$5 加仙草) 🥤
2022-10-08
  • 紅燒牛肉麵
餐廳位置不多大概坐到14-20人左右,但座位流動性算高,不用等太久就有位置,我地今次叫左2個主食加2杯飲品。牛肉麵湯頭濃厚味道適中唔會太鹹,唔辣,湯頭飲曬都唔會覺得鹹,牛肉牛筋好軟入味,蘿蔔同白蘿蔔都分別有2件,但蘿蔔味重(廢話),小編唔係甘鐘意食蘿蔔,一樣嘅朋友可以留意下。珍珠奶綠重奶味,珍珠微硬,叫左微糖,但有少少甜水蜜桃紅茶叫左全糖,但飲落味道適中比奶綠出色(個人感覺)相對價錢覺得cp值還好,滷肉肉醬食到後面會有少少鹹,鹽酥雞不錯,件數大概4件左右,唔算多,但配埋滷肉飯夠飽。整體而言,計埋飲品價錢大概140/2位左右,飲埋奶茶覺得岩岩好夠餓,如果食量較大嘅朋友就可能要考慮下。比較適合晚餐一個人唔知食咩又追求好食嘅或者學生一族,晚餐黎計cp值比較高👍,鐘意食台灣野嘅朋友經過尖沙咀諗唔到食咩不妨試試👍

珍珠奶綠重奶味,珍珠微硬,叫左微糖,但有少少甜

水蜜桃紅茶叫左全糖,但飲落味道適中比奶綠出色(個人感覺)

紅燒牛肉麵,珍珠奶綠,水蜜桃紅茶
鹽酥雞滷肉飯
紅燒牛肉麵,珍珠奶綠,水蜜桃紅茶
鹽酥雞滷肉飯
2022-10-01 167 瀏覽
夏日炎炎,最適合就係食返一啲懷舊(無得去台灣)嘅台灣嘢,同埋飲杯涼爽嘅珍珠奶茶!行喺尖沙咀鬧市中,見到呢間小店都幾多人,於是就等一陣入去食吓嘢!呢度嘅餐牌選擇就唔算超級多,但係見到有幾特別嘅嘢食,有藥膳湯米線同埋本身鐘意既牛肉麵,於是就兩個都叫嚟試吓!再加杯珍珠奶茶,咁樣叫法都真係幾抵,因為叫嘢食珍珠奶茶都會平啲!首先就講特別啲嘅藥膳湯米線,佢個湯好足料,而味道偏鮮甜而唔係濃味!個人覺得同牛肉麵真係絕配!(一濃一清)入面既雞絲如相所見都幾多,食到好飽飽!至於牛肉麵呢我覺得好高質!牛味同鹹香味好濃!相信係淆製左好耐!牛既質地唔會好硬,而且有都好大塊!!珍珠奶茶方面,呢到選用既係伯爵茶,而珍珠都好彈牙!唔會係死甜既糖水~

2022-07-26