2018-04-25 1562 瀏覽
今日午餐去咗聚手工火鍋,佢夜晚係做打邊爐,午餐都有啲平價套餐,想食日式嘅有,中式都有,價錢都唔貴。揀咗椒鹽豬扒飯$45,每個餐都送一杯餐飲,呢杯係薏米水,清清地甜甜地,食椒鹽豬扒飯熱氣,飲呢杯薏米水喉嚨好舒服。椒鹽豬扒份量適中,多就未至於,不過夠你飽肚,同埋味道唔錯,鹹鹹哋,炸到好香,餸飯一流。白飯夠乾身,有口感,最怕食軟飯。 雖然 椒鹽豬扒份量唔算多,但係白飯多番畀你,所以都夠飽。去尖沙咀搵平嘢食比較難,呢間嘅午餐都ok。

2018-04-25
2018-04-18 1101 瀏覽
聚手工火鍋早就想黎呢間試一下,不過一直覺得這兒的食物價錢偏貴,普通牛肉要$200多元一碟,不過晚飯時間依然全爆,總有其原因﹗藥材雞半隻,火鍋滾熱後等大約十分鐘。一揭開蓋子,花鵰酒酒香撲鼻,湯底清甜越吃越濃,由清甜到濃郁,而且添加的是湯不是水,雞件肉質嫩滑,鍋內湯底經雞件煮過後,味道更濃。頂級牛頸脊,雪花紋理平均,色澤紅潤不錯的呢,味濃新鮮,味濃牛肉好貨色,貴也值得﹗友人點了雜菜籃,菜蔬都幾新鮮四寶丸,最正是蝦丸,好足料超多蝦肉,墨魚丸都彈牙非常埋單每人要三百多,是貴價邊爐,但為了牛肉,值得豪一次﹗

友人點了雜菜籃,菜蔬都幾新鮮
四寶丸,最正是蝦丸,好足料超多蝦肉,墨魚丸都彈牙非常
埋單每人要三百多,是貴價邊爐,但為了牛肉,值得豪一次﹗
2018-02-14 1282 瀏覽
簡左招牌梳囉魚湯做湯底,餐廳每日用大量梳囉魚熬煮,奶白鮮甜,魚味香濃,想飲多幾碗。蔬菜籃當中有鮮冬菇、金菇、娃娃菜、皇帝菜、唐生茶、甘荀、南瓜及粟米等。湯底鮮甜加入新鮮蔬菜吸收其精華,真係不得了。海鮮拼盤有象拔蚌、蝦、蟶子、魚及鮑魚,樣樣都好新鮮,而且味道仲好鮮甜,用料又夠矜貴,食得好開心呀飽左都有3成, 跟住就要叫d好食野啦, 叫左3色丸, 黑毛豬, 雜菜藍, 駝鳥肉, 仲有牛三拚 (牛脷, 牛頸脊同埋牛肉粒), 叫左咁多樣野, 我都覺得唔錯~

2017-12-30
2017-10-19 6201 瀏覽
打邊爐最緊要就係湯底,然後就係材料要新鮮!聚火鍋就真係達到晒呢D要求啦!火鍋前可以先黎生蠔同象拔蚌刺身做appetizer,鮮味真係好正!然後真材實料嘅鍋底真係無得彈!豬肺湯底同疏囉魚湯底真係比得上住家層次,媽媽都比個讚佢啊!!不論牛肉或豬肉甚至魚肉雞肉都係鮮味十足上等貨!好食到唔知點形容!好喜歡飯後甜品有70%高純度黑朱古力,唔會太甜又軟滑!已經去過幾次,依然會搵機會再去過!
新鮮生蠔
沙巴龍躉
  • 飯後甜品朱古力
  • 象拔蚌刺身
2017-09-25 4581 瀏覽
餐廳格局主攻國內客,場內大部份都係國內遊客為主,所以價格好明顯做遊客生意。當我們點菜時,侍應不斷向我們介紹一些高價位嘅食品,例如海鮮啊等等!如果以這個價格,可以說服務水準很低,我點飲品時,侍應又叫我們點竹庶水或鮮榨橙汁等等,我們決定點汽水,他們像不願落單!落單後,又忘記給我們
2017-09-14
2017-07-22 4556 瀏覽
金巴利道除了韓國菜多,也有不少火鍋。聚手工火鍋開了一些時間,應該有點水凖吧。火鍋湯底選了推介的梭羅魚湯底。首先聲明,本人是非常怕腥非常怕魚湯。但我從未喝過如此好味鮮甜的湯,我甚至不禁一口一口的喝此湯。絕對推介!叫了牛肉,墨魚滑,水餃等。選擇不算多,水準大致是不錯,但配合了價錢算是合乎要求。Just meet expectation but not exceed expectation.結論還是:魚湯!魚湯!魚湯!
金巴利道除了韓國菜多,也有不少火鍋
聚手工火鍋開了一些時間,應該有點水凖吧。

結論還是:魚湯!魚湯!魚湯!
2016-12-11
2017-06-19 3227 瀏覽
昨晚去試吓,叫手切牛肉,法國生蠔,羊片四宝丸,鹅腸,鴕鳥肉,除咗湯底及四宝丸ok之外其他就差,牛肉有牛肉味,叫咗八隻蠔,得二只係比較肥,其他係縮水蠔,四個人食,$二千元落樓,貴夾唔飽,下次都冇交易
2017-06-18
父親節
2017-05-10 3135 瀏覽
現在天時越嚟越接近熱氣,對打邊爐可能好多人都會有抵觸,因為實在係太熱呼呼,唔多想食油膩膩滾熱熱嘢。。不過朋友當中有我哋呢幾位對打邊爐係有著十分愛好可以唔論時候都可以隨時打起邊爐呢次朋友仔要試其屋企附近話有個聚火鍋去試吓都好, 首先我最愛嘅係蝦,都有咁大隻,新鮮甜口,另外牛肉都OK肉質食材都夠新鮮⋯⋯這兩樣我覺得最好,其他普通我只最愛這兩樣,差不多都是我包晒朋友知己兩兩三三,加一杯酒愉快畅聊。實在是太快人心
呢次朋友仔要試其屋企附近話有個聚火鍋去試吓都好,
朋友知己兩兩三三,加一杯酒愉快畅聊。實在是太快人心
2017-05-09 1665 瀏覽
🐚生蠔好新鮮(Gillardeau法國吉拉多$30一隻Kumamoto 美國熊本熊蠔$19一隻,新鮮又低食)🍵杏汁白肺白菜鍋🍲清甜又杏香😋#手打四寶丸及🍄黑松露餃~自家制👍我最喜歡這四様🤤脆骨魚腩🐟好爽脆,總括來說所有食物質素高,火鍋食材價錢偏,但是值回票價的環境尚算舒服
環境尚算舒服

黑豚片
手打四寶丸
杏汁白肺白菜湯
黑豚片
手打四寶丸
杏汁白肺白菜湯
2017-03-13 2259 瀏覽
令人有驚喜既火鍋,一個字"鮮"我地選左招牌梳囉魚湯做湯底,餐廳每日用大量梳囉魚熬煮,奶白鮮甜,魚味香濃,想飲多幾碗蔬菜籃,新鮮之選!當中有鮮冬菇、金菇、娃娃菜、皇帝菜、唐生茶、甘荀、南瓜及粟米等。湯底鮮甜加入新鮮蔬菜吸收其精華,真係不得了。海鮮拼盤有象拔蚌、蝦、蟶子、魚及鮑魚,樣樣都好新鮮,而且味道仲好鮮甜,用料又夠矜貴,食得好開心呀飽左都有3成, 跟住就要叫d好食野啦, 叫左3色丸, 黑毛豬, 雜菜藍, 駝鳥肉, 仲有牛三拚 (牛脷, 牛頸脊同埋牛肉粒), 叫左咁多樣野, 我都覺得唔錯~係呢間餐廳最令我印象深既唔係食物, 反而係勁播英文歌!
令人有驚喜既火鍋,一個字"鮮"

係呢間餐廳最令我印象深既唔係食物, 反而係勁播英文歌!
2017-03-09 1448 瀏覽
打邊爐真係冇分季節,我一年四季都中意,不過冬天天氣凍就打得密少少咁解,慶幸一樣野就係熱氣呀、燥呀我都頂得順(笑),今次同堂妹就黎到聚手工火鍋。店內格局比較暗,坐得都算舒服,又冇趕客嘅感覺,最好當然係有卡位坐啦!不過2條女又食得幾多野吖,正所謂眼濶肚窄,叫得多食唔哂太浪費又節墮啊!首先選擇困難嘅我要揀湯底,平時唔多食魚,但有唔腥嘅魚湯我一定捧場(係要唔腥嘅)。番茄湯底正打左成二粒鐘都好濃味,牛肉同黑毛豬都係上等食材,手打丸好好食,烏冬有口感唔係cheap野,蔬菜價格好貴要成$85盤,正體來講好食環境舒服,不過有D貴成4百幾蚊1個人。

2017-01-22 2110 瀏覽
我和家人以前經常來午市火鍋。剛剛下午又再來,但面目全非。員工服務態度差勁。失望極了。食物雖然選擇少了一些但質量是可以的。但這個服務,這個價錢,不如去酒店罷了。不過相信飯店的管理層和老闆應該不知道。否則不會這樣。

2017-01-20 1823 瀏覽
打邊爐真係冇分季節,我一年四季都中意,不過冬天天氣凍就打得密少少咁解,慶幸一樣野就係熱氣呀、燥呀我都頂得順(笑),今次同堂妹就黎到聚手工火鍋。店內格局比較暗,坐得都算舒服,又冇趕客嘅感覺,最好當然係有卡位坐啦!不過2條女又食得幾多野吖,正所謂眼濶肚窄,叫得多食唔哂太浪費又節墮啊!首先選擇困難嘅我要揀湯底,平時唔多食魚,但有唔腥嘅魚湯我一定捧場(係要唔腥嘅)。堂妹話100%唔會腥,好~我信你,就叫呢個梭欏魚湯底,super奶白色,睇落非常濃郁,一飲。。媽啊!咁似阿嫲煲果啲嘅? 好好味,非常正,丁點腥都冇,入口好滑好濃,好似仲有少少大地魚味道,加埋胡椒,點會腥吖,超好味 (*๓´╰╯`๓)♡ 飲左2碗先開始邊爐。。哈哈記得有一篇又係講邊爐,果碟牛真係輸哂,冇得比,呢晚嘅雪花肥牛,係真真正正嘅雪花肥牛,拿。。冇厄你,睇相就知油脂分佈成點,肥度正合我心意,加上佢片到好薄,基本上放湯滾2秒就食得,正正因為咁薄,所以係會不停食但唔覺飽同漏,牛味濃,入口軟滑細膩,正到冇朋友。肥牛做主打,但都要有其他野食吖,手打墨魚滑堅係彈牙,入面嘅墨魚粒粒令魚滑好有咬口,松露餃反而唔覺得有咩特別,松露味唔多覺,入面
肥牛做主打,但都要有其他野食吖,手打墨魚滑堅係彈牙,入面嘅墨魚粒粒令魚滑好有咬口,松露餃反而唔覺得有咩特別,松露味唔多覺,入面嘅肉都算柔軟多汁,可以一試,如果下次再去我想試泡菜餃 & 海鮮福袋囉 (笑),今次叫埋油麥菜已經完全打爆左我地個胃了,下次多啲人去會仲開心。
甜品有西瓜,香蕉朱古力蛋糕,仲有朱古力添,值得一提嘅係個朱古力香蕉蛋糕,真係好味喎,濕潤嘅蛋糕佈滿香蕉 & 古力嘅味道,唔太甜唔覺漏,真係想添多2件都唔誇張 (^▽^)
2016-11-11 3017 瀏覽
朋友請生日飯, 原本只想簡簡單單, 舒舒服服, 無限時, 算是做到了。但是埋單卻好貴, 覺得貴, 原因覺得真是好普通的ㄧ頓火煱。ㄧ個海鮮倂盤已經差不多600元...但質素好ㄧ般。
2016-09-06 3754 瀏覽
番茄湯底正