2024-04-08 53 瀏覽
不會刻意但經過會再吃的雲吞麵今天也是經過見到,一看店名令我想起以前連鎖表哥雲吞麵,採漂亮裝修和中上價路綫,類似比靠得住模式但更店舖漂亮。可惜經營不善引致結業。這家老表雲吞麵,很明顯走權記路綫,裝修簡單圓枱摺櫈,梯圓筷子筒,黑色筷子。雲吞是由師傅傳統方式人手包,雲吞偏大,不是正宗小粒雲吞。唯一新穎是有樽裝coke zero。我點了雲吞河多葱,一支coke zero,是我喜愛的偏淡湯底,雲吞唔會死實實,蝦肉爽諗。河粉很滑,需要改善嘅係部分河粉疊埋一住,影響口感,師傅應該樣鬆佢。
不會刻意但經過會再吃的雲吞麵

2024-04-08
  • 雲吞河
2023-01-17 745 瀏覽
牛肉豬潤河——在這冷冷的冬天裡,本來不想出門的,但手指受傷了,不想濕水,就到了久違沒有光顧的老表。今次叫了牛肉豬潤河,味道4.5/5分,如果店裡提供胡椒粉就更佳了。
2023-01-16
2022-11-26 521 瀏覽
入到呢間店舖見到大部分人都食雲吞,當然唔執輸都試下佢嘅招牌雲吞😛我點咗招牌雲吞河粉$30👇三粒大雲吞已經佔據咗成碗粉,餡料非常充實飽滿,內裏非常多蝦,而且爽彈新鮮,味道亦剛剛好👍,不過河粉唔算太滑身魚堅總評性價比 4👍(以5👍為滿分)

我點咗招牌雲吞河粉$30👇

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)
  • 招牌雲吞
2022-05-25 615 瀏覽
大圍小店 值得繼續支持。老表雲吞麵真係充滿回憶由$13蚊一碗食到而加$28一碗 除左價錢變之外,其實好似味道都係保持水準。 保持昔日的設計、昔日的餐牌、一樣係過住的開放式廚房。好似連員工近十多年都沒有大分別😂😂雲吞麵的雲吞一樣係好足料 大大粒👍🏻最中意老表除咗係大大粒雲吞同豆漿之外,就係好野味的辣椒油老表雲吞麵的辣椒油真係好好味。 希望類似老表的小店可以喺大圍,甚至喺香港繼續生存經營。 因為呢種味道真係好難得💌
大圍小店 值得繼續支持。
老表雲吞麵真係充滿回憶

由$13蚊一碗食到而加$28一碗

除左價錢變之外,其實好似味道都係保持水準。

雲吞麵的雲吞一樣係好足料 大大粒👍🏻
最中意老表除咗係大大粒雲吞同豆漿之外,
就係好野味的辣椒油

老表雲吞麵的辣椒油真係好好味。
希望類似老表的小店可以喺大圍,甚至喺香港繼續生存經營。
因為呢種味道真係好難得💌
大圍有間粉麵店,價錢💰都幾親民,唔洗$30蚊就可以食到,基本上每個街坊都有幫襯過啊❣️佢就係老表雲吞麵,依家2間分店都係大圍~講起呢間店,不得不提佢既招牌雲吞,百分百自家製,每日新鮮製造,人手包既👩🏻‍🍳一碗有3️⃣粒,每粒都大大舊,皮薄餡多,有原隻鮮蝦🍤係入面,鮮嫩多汁,十分足料架,個人非常推薦👍🏻除左雲吞外,墨魚丸🦑都係唔錯既選擇!雖然就冇雲吞咁大粒,但都相當有份量,而且入面係咬到墨魚粒粒,每一粒都爽口彈牙架🤤💰價錢:粉面每碗單拼$28,外賣需加$1

招牌雲吞河粉

墨魚丸河粉

💰價錢:粉面每碗單拼$28,外賣需加$1
2022-02-19
外賣自取
招牌雲吞河粉
墨魚丸河粉
2022-02-16 300 瀏覽
今天食飯時間有點趕,簡單坐下食碗麵。雖然雲吞超大粒是驚喜的,但沒甚麼味道,$28一碗也沒有甚麼期望。我的座位剛好面向開放的廚房,不是刻意選的,我落單時,廚房阿姐正舉著起地下的大煲執拾,又整理旁邊的垃圾袋。清理後,她沒有洗手,一轉身便拿起我要的麵落水煮。我叫伙計同阿姐講她沒洗手,阿姐毫不理會。當然好多廚房都污糟,我也知道滾水煮食可以殺菌,但不是在食客面前這樣做吧?一心直想支持小舖,也卻不會再到這一家了。
2021-12-30 206 瀏覽
話說最近都鐘意試唔同鋪頭嘅雲吞比較吓🤔呢間係最近食過印象比較深刻嘅雲吞🦐$28淨雲吞多蔥🙆🏻‍♀️呢度湯頭並唔係大地魚湯,只係一般嘅清湯,無特別,亦都唔會有韮黃🙂重點啲雲吞好似乒乓波咁大粒,咬開裡面可以見到滿滿嘅蝦肉,非常彈牙,夠晒足料🤓

2021-12-15 219 瀏覽
事源3個星期前, 放工好想食雲吞麵, 所以係返屋途中特登落車去呢間野買外賣, 點知返到屋企發現比少左一碗麵, 於是打返電話去問, 伙計用非常差劣既態度叫我下次去講返佢地上次比少左, 講返係咩黎佢地會記得。 由於上述店舖距離我屋企都最少20分鐘車程, 所以已經特別同店員講我未必咁快去到。今日剛好早放工就諗住順手買埋外賣返屋企, 去到舖頭同店員講返件事, 點知店員非常無禮貌同問我想要咩, 錢佢地唔會退, 而且重講到好似我欠佢地野咁, 明明係自己比少左人, 點解好似人地問佢地攞野咁。
2021-12-08 107 瀏覽
依然是很多年前讀書時候去過的店,也許是我吃的第一家做港式雲吞的店了,不記得當時的價格,現在淨雲吞四粒的價格是28錢,每顆裏面至少一顆大蝦仁,味道很新鮮,蝦仁肉質Q彈
2021-09-16 150 瀏覽
雲吞麵 $28雲吞🥟有三粒每一粒都好似乒乓波🏓咁大一粒要分三啖先食得完超級足料💯內餡咬開有三粒完整鮮蝦🦐蝦呈鮮紅色蝦肉質感彈牙用料新鮮👍🏻都幾juicy好有驚喜✨雲吞皮薄滑😻存在感唔高但恰到好處😋幼麵🍜質地爽彈有咬口得黎又唔會好難咬斷鹼水味唔算太重幾好☺️整體黎講,雲吞新鮮足料✅係一碗好食既細蓉本身無抱任何期望,一食即刻心心眼🤩份量睇落去唔多但女仔食完都夠飽$28性價比極高小店都有驚喜💖

雲吞麵 $28

但女仔食完都夠飽
$28性價比極高
小店都有驚喜💖
2021-06-25 352 瀏覽
雲吞同豬潤, 可能好多間粉麵舖都有得食, 但我想講, 哩間老表, 係我食過最好味既. 雖然舖面唔大, 但係堂食短短15分鐘內, 係有好多外賣客黎齋買一盒盒既雲吞, 之前都試過買黎打邊爐, 味道真係一絕.雖然雲吞看似得3粒, 但其實係非常大粒, 比平常既至少大一半, 入面數過起碼有成6隻蝦, 咬落去豬肉唔多, 但又甜又彈牙. 梘水麵唔重梘水味, 麵亦都唔係彈口既款式, 有少少偏淋既. 不過雲吞搭夠, 仲見倒店員無停手咁包, 就知流量好高啦.嗌雙拼既話, 豬潤有3片, 雲吞都有2粒, 感覺加多少少錢, 就可以大滿足. 豬潤咬落去, 緊緊熟, 唔會有平常豬潤既血腥味, 爽口之餘仲有少少咸味, 真係唔似食緊豬潤咁. 河粉幼滑, 但好似碎左少少.
雲吞麵
雲吞豬潤麵
2021-06-22
雲吞麵
雲吞豬潤麵
真材實料,30蚊樓下有4粒大大粒鮮蝦雲吞同碱水麵,熱辣辣,又有得坐,冷氣又夠,不錯不錯仲有枝裝可樂/芬達/忌廉,玻璃枝裝真係好飲啲姐姐反應又快,上菜都快,最啱趕時間食又可以寫紙仔入箱,唔強逼嘟安心出行
真材實料,30蚊樓下有

仲有枝裝可樂/芬達/忌廉,玻璃枝裝真係好飲啲

姐姐反應又快,上菜都快,最啱趕時間食

又可以寫紙仔入箱,唔強逼嘟安心出行
2021-02-16 243 瀏覽
昨日去老友家大圍拜年,行左大大個運,都唔知食咩,最後揀左「老表」食雲吞面,雲吞面店無估唔無牛筋腩,反而有豬潤,即管試試,單併;26、雙併;33、三併:唔記得🤣#鮮蝦雲吞 大大粒,皮薄,無雪味,兩至三粒大蝦,多汁👍👍👍#豬潤 煮得剛剛好,滑而不鞋,無腥味,好食過維x好多👍👍👍#湯底 湯底是雲吞面的靈魂,可惜欠缺大地魚鮮味,失色了👍
#鮮蝦雲吞 大大粒,皮薄,無雪味,兩至三粒大蝦,多汁👍👍👍
#豬潤 煮得剛剛好,滑而不鞋,無腥味,好食過維x好多👍👍👍
#湯底 湯底是雲吞面的靈魂,可惜欠缺大地魚鮮味,失色了👍

2020-02-17 747 瀏覽
晚上回到大圍已晚,想食點麵,來到了老表,發現上一次來已經十年前。記得本來的位置不是這邊,也記得他的雲吞麵叫自己做細蓉,想必大圍街坊都認識的店。以前價錢優惠,現在也在合理範圍內。我知道大圍近年租金不便宜,維持在這價格,也許賺的不多。點了魚餅,雲吞河。魚餅是煎鯪魚餅,就像阿媽餸,街市買的魚肉煎成,調味重麻油胡椒,生粉多,彈而不爽。雲吞自家制,肉餡可以但蝦太霉,三兩隻,有點失望。河粉太粗。辣椒油也是普通貨色。整體而言,記得以前是量大實惠,說不上好味,反正不差。今天是失望的,湯底也重味精,麵底偏少,各種也不如意,但三十元有找的麵也不多了,宵夜來過過口癮也可考慮。

雲吞自家制,肉餡可以但蝦太霉,三兩隻,有點失望。
河粉太粗。
辣椒油也是普通貨色。
2019-07-08 591 瀏覽
做完yoga同閨蜜share一個牛肉麵加鮮蝦雲吞, 加一人一杯豆漿做宵夜。幼麵好爽口, 牛肉好稔,好大塊, 雲吞好大隻入面有原隻蝦肉, 超滿足😋😋😋豆漿好有豆味, 好飲👍🏻但個麵嘅湯底太咸, 食完要係咁飲野先解到口渴嘅感覺🙊

豆漿好有豆味, 好飲👍🏻
但個麵嘅湯底太咸, 食完要係咁飲野先解到口渴嘅感覺🙊