2012-08-12 51 瀏覽
想試好耐,襯老公生日去食叫左2個4道菜頭盤:香芒豬頸肉沙律,正,醬汁泰式辣醬,原來混埋係咁好味!頭盤:法式焗田螺,熱辣辣,香噴噴,有6隻,讚!額外加左個香煎法式鵝肝,呢個非叫不可,煎得非常好,入口即溶,配菜都清埋,d醬汁都好味!湯:海龍皇湯,足料,有蝦,青口,蜆各一主菜:紐西蘭肉眼,有兩大塊,有根但竟然條根一切就開,唔un,無撩過牙,d汁甜甜地,好味甜品:焗蘋果撻,配雪糕應該係杏仁味,蘋果撻超好味呀,焗得岩岩好最後仲做埋會員,即係仲會有下次,哈哈哈
想試好耐,襯老公生日去食
叫左2個4道菜
頭盤:香芒豬頸肉沙律,正,醬汁泰式辣醬,原來混埋係咁好味!
頭盤:法式焗田螺,熱辣辣,香噴噴,有6隻,讚!
湯:海龍皇湯,足料,有蝦,青口,蜆各一
最後仲做埋會員,即係仲會有下次,哈哈哈
  • 香煎法式鵝肝
2012-07-19 33 瀏覽
話說N年前去過旺角既老富昌食過幾次, 近呢幾年都無去過呢間餐廳啦(因為唔就腳)見到佢開左係尖沙咀 (從街睇係一風堂隔離) , 就一心想黎試下...咁arm 今日就到時間, 就黎過下午茶啦^^ 我一直都覺得佢係一風堂隔離, 結果我行到一風堂...搵左陣都見唔到!!之後係新港兜下兜下...原來佢要係一個轉角位入去架..都幾隱閉...可能下午茶同埋間餐廳都好大既關係, 好似無咩人咁...睇一睇個餐牌就入去坐低啦~~見到有個叫泰式海鮮蛋包飯,好似幾好食, 所以就叫呢個啦..好平, 3x蚊又好想飲湯, 所以加左十蚊要個白湯都幾濃, 有少少料係入面, 不過不失!!蛋包飯係將煎好既薄蛋片放在上面, 當然有別一般蛋包飯, 蛋同飯明顥分開, 但入面既炒飯其實幾好食, 夠乾身, 亦都有少少蝦米魷魚之類既, 仲有個小小既salad 做伴菜,諗下...三十幾蚊有個飯仲有杯野飲...算係尖咀既平價之選!! (雖然個飯係較細, 男仔可能要食2個, 但女仔一定ok)呢個係餐牌, 都好多種類既野食...我個人覺得環境同食物點都好過pizza hut 既下午茶!抵食, full set tea 都係$4x . 喜歡靜靜

咁arm 今日就到時間, 就黎過下午茶啦^^

又好想飲湯, 所以加左十蚊要個白湯
都幾濃, 有少少料係入面, 不過不失!!
蛋包飯..一般
餐牌

抵食, full set tea 都係$4x . 喜歡靜靜地在尖沙咀享受一個下午, 又要便宜的, 便是這裡!
2012-07-07
餐牌
2012-06-25 34 瀏覽
父親節訂位食飯比母親節容易, 但唔代表一訂就有位...打了好幾個電話先訂到 Le Fauchon呢到嘅法國菜係咪正宗, 我就唔識. 但呢到嘅氣氛同價錢就相當平易近人! 食物味道亦好! 唔錯!二百幾蚊四道菜, 好抵!人多可以叫多幾個款式先來頭盆芒果豬頸肉沙律酸酸甜甜好味!田螺: OK!鵝肝仲有香草蘑菇三文魚海皇湯蘑菇湯主菜有成十款比你選擇虎蝦拼牛柳: 我叫咗7成熟, 好似熟咗D, 下次試吓叫5成肉眼扒雞扒天使麵: 配蓄茄汁無咩特別, 不過亞仔鍾意羊柳甜品超好味梳乎厘Ice cream cheese cake: 唔知咩來, 不過都好味朱古力布典 (心太軟)蘋果批Crème brulee: 正! 唔會太甜整體食物唔錯, 環境舒適!
父親節訂位食飯比母親節容易, 但唔代表一訂就有位...

打了好幾個電話先訂到 Le Fauchon

二百幾蚊四道菜, 好抵!

人多可以叫多幾個款式

蘑菇湯

主菜有成十款比你選擇
虎蝦拼牛柳: 我叫咗7成熟, 好似熟咗D, 下次試吓叫5成

肉眼扒

雞扒天使麵: 配蓄茄汁無咩特別, 不過亞仔鍾意

羊柳

甜品
超好味梳乎厘
朱古力布典 (心太軟)

蘋果批

Crème brulee: 正! 唔會太甜

整體食物唔錯, 環境舒適!

2012-06-16
父親節
沙律
田螺
2012-06-21 27 瀏覽
之前聽人地話好好味 於是就去試下啦去到唔洗等位 不過要得個半鐘時間 但都OK GE正常SALAD 一個呢個天使麵無咩料 可以唔食呢個好似叫雜菌意粉 有D SPICY 但都比番茄天使麵好食D我個FRD之前熱烈推介佢既心太軟 話加$25就有但真係幾普通下SIZE唔大又唔太流心總結呢間野食物好普通,但服務就好好D WAITER見你拎機相,會主動幫你手影相同好NICE! 不過應該唔會再去
之前聽人地話好好味 於是就去試下啦
去到唔洗等位 不過要得個半鐘時間 但都OK GE
正常SALAD 一個
呢個天使麵無咩料 可以唔食
我個FRD之前熱烈推介佢既心太軟 話加$25就有
但真係幾普通下SIZE唔大又唔太流心

總結呢間野食物好普通,但服務就好好
2012-05-13 33 瀏覽
難得一班best friend有時間, 一於出來食,食 食... 原本打算午餐食少少, 跟著High tea下, 但出左來大家都好肚餓, 所以一於要間好坐既. 幾年前已經係中環食個呢間餐廳, 之前幾個星期經個過過好似幾好, 所以今次係新港中心附近就試試佢既午餐.午餐都係餐湯, 主菜同餐飲餐湯 ~ 南瓜湯, 同雜菜湯, 可以la.主菜 ~ 豬頸肉飽, 肉醬千層麵, 加喱豬排飯. 豬排唔油, 加上加喱汁, 好ok.餐飲 ~ 熱coffee, 同花茶另外, 我地加左$25食佢地既甜品 ~ 心太軟加雪糕, 涷芝士餅同Tiramisu, 甜品好靚好好食, 可惜無影相

午餐都係餐湯, 主菜同餐飲

餐湯 ~ 南瓜湯, 同雜菜湯, 可以la.
南瓜湯, ok
豬頸肉飽, ok
肉醬千層麵, ok
加喱豬排飯
餐飲 ~ 熱coffee, 同花茶

題外話/補充資料: 環境好正, 望著一片綠油油既公園. 佢地服務好好, 我地一個墟(三個女人), 食呢餐食左2個半鍾, D服務生重常常幚我地加水, 抵讚!
2012-03-24
加喱豬排飯
2012-04-09 21 瀏覽
沙律- 洋蔥配蝦好開胃, 加埋有佢酸酸地既汁,正!焗田螺 - 唔夠熱! 但係螺肉好彈牙, 又唔會好油! 不過係薯蓉唔夠多海鮮周打蜆湯 - 唔夠熱.. 冇乜味道, 略為淡左d! 下次會試紅湯...紐西蘭牛柳拼虎蝦 -特別係塊牛好正.. 肉質有口感唔會太un ..蝦亦好有鮮味.. 配埋醬汁好match!焗蘋果撻配雪糕 - 撻皮略為un左d .. 總括黎講 , 呢間法國餐廳用食物質素,同埋服務黎講, 呢個價錢係好抵.. 超值之選
醒胃沙津
焗蘋果撻配雪糕
紐西蘭牛柳拼虎蝦 ...
海鮮周打蜆湯 ..
焗田螺.
沙律- 洋蔥配蝦好開胃, 加埋有佢酸酸地既汁,正!

焗蘋果撻配雪糕 - 撻皮略為un左d ..

總括黎講 , 呢間法國餐廳用食物質素,同埋服務黎講,

呢個價錢係好抵.. 超值之選

題外話/補充資料: 唯一彈既係好多食物都唔夠熱!
2012-03-28
醒胃沙津
焗田螺.
紐西蘭牛柳拼虎蝦 ...
2011-11-28 24 瀏覽
慶祝囡囡18歲生日, 一行三人去食法國大餐, 可借比預期差!叫了3份set dinner 另加一份煎鵝肝煎鵝肝, 味道不錯, 夠甘香, 跟餐要加$108海龍皇湯, 份量超少, 海鮮不鮮, 酸酸的, 味道怪怪 , 可不要(平$30)前菜-天婦羅軟殼蟹沙律, 還有焗田螺及合桃蘋果沙律,三款都OK, 幾醒胃!大蝦牛柳, 好多人叫, 但唔好食, 叫五成熟都勁柴皮, 大蝦好細隻。另外叫了肉眼扒也一樣,冇肉味兼咬到牙軟黑松露什菌意大利飯成舊芝士捧出黎, 放D飯係上面攪拌, 上碟後再加上松露醬, 松露香味濃, 芝士味突出, 可惜比佢攪到唔夠熱, 如果熱D會好食D!全晚最好食, 甜度適中, 外脆內流心, 焗得恰到好處, 但要加多$25也是要加$25才可食到的甜品, 造得沒心太軟好, 朱古力味不夠, 蛋香還可!$268四道菜看似便宜, 但品質卻不值這價錢!

叫了3份set dinner 另加一份煎鵝肝
煎鵝肝, 味道不錯, 夠甘香, 跟餐要加$108
整色整水
黑松露什菌意大利飯
心太軟伴雪糕
朱古力梳乎里伴雪糕

$268四道菜看似便宜, 但品質卻不值這價錢!
2011-11-19
心太軟伴雪糕
星期六,他又來接我下班…原打算與他一試人氣之店《一風堂》,可惜要等超過一百張檯!!!!!!!!!!!!!!於是到了同層另一端、位處小角的《Bistrot Le Fauchon》…中文名為《老富昌法國餐廳》,很油漆、五金店的感覺…先是餐前法包,外脆內軟的…我的周打蜆肉湯,碗子很特別啊,味道有點清淡(是否被金寶的濃味「周打蜆肉湯」寵壞了?!?!?!)…他的雜菜沙律,挺新鮮…牛柳意大利飯,原以為是類似risotto的東東,怎料原來只是普通「客飯」的樣子,不過牛柳肉質鬆化而不韌,他似乎很喜歡呢…我的自選意大利粉,選了法國甜蝦+青紅黃甜椒+香辣蒜蓉橄欖油+扁意粉,內裡的小蝦至少十五隻(驚喜!!且不是「漂白貨」),扁意粉又爽又彈牙,吃起來又香又辣的,讚呀!!!只是有點過油吧,其實原打算配白酒忌廉,可是因餐湯已是「忌廉」,因此便試試這款dressing,不過整體來說也很滿意…店子的裝潢不俗,既grand而悠閒…二人以熱檸檬茶作結,原打算試試這裡的甜品,可是吃過main course以後已飽得很,最終還是放棄了…是次消費約$180…
中文名為《老富昌法國餐廳》,很油漆、五金店的感覺…
先是餐前法包,外脆內軟的…
店子的裝潢不俗,既grand而悠閒…

是次消費約$180…
由海港城分店已經開始食,轉左黎新店繼續食!永遠都一定叫 set dinner + 1 人 1 份鵝肝 雖然最近去食加左價,但都一定係接受範圍內!Set dinner 係 頭盤 + 湯 + 主菜 + 甜品,另加一百蚊左右多份鵝肝,set dinner 4 道菜價錢就好似係 $238 一人一份,都係焗田螺最好食!本人超愛食田螺!哩度既鵝肝的確係唔錯,每次都必定另加!配以水蜜桃底,好配搭!海龍皇湯,偏濃味,鮮甜,配麵包一流!掛住食,主菜都唔記得影!每次都一定叫牛扒!薯條又炸得香口好味!甜品,芝士雪糕餅!好硬,一定要大力切,入口慢慢溶,好 Creamy,好香芝士味但唔漏!每次都一定係叫全部一樣既野,一樣咁好飽,好大滿足咁走!
由海港城分店已經開始食,轉左黎新店繼續食!

永遠都一定叫 set dinner + 1 人 1 份鵝肝

雖然最近去食加左價,但都一定係接受範圍內!

一人一份,都係焗田螺最好食!本人超愛食田螺!
哩度既鵝肝的確係唔錯,每次都必定另加!

配以水蜜桃底,好配搭!
海龍皇湯,偏濃味,鮮甜,配麵包一流!

掛住食,主菜都唔記得影!

每次都一定叫牛扒!薯條又炸得香口好味!
甜品,芝士雪糕餅!

每次都一定係叫全部一樣既野,一樣咁好飽,好大滿足咁走!
2011-03-14
紀念日
  • 香草焗田螺
  • 芝士雪糕餅
2011-05-20 19 瀏覽
舊店新鋪的老富昌 Le Fauchon 從海港城搬了過對面的新港中心,價錢依然實際特惠,【Bistrot Le Fauchon】法國餐廳的名字,中文【老富昌】又予人懷舊老字號的感覺,HK$78+10% 的午餐有着不同款色的意大利麵組合,管它是法國菜也好、意大利菜也好、老式西餐廳也吧!以尖沙咀這個地區的這個價錢,絕對絕對是擺脫自由行同胞的一個好選擇!餐前麵包外表雖然普通,但剛剛烘得熱熱脆脆的,絕不欺場!新裝修的店子在商場裡靜靜的一角,比舊鋪多了份歐洲情懷Choices套餐價錢相當經濟實惠,HK$78+10% 的午餐有自選頭盆與百搭意大利麵任君選擇。頭盆可選:♥ 廚師精選沙律 Chef's Selection Salad♥ 是日餐湯 Soup of the Day♥ 田園蓄茄什菜湯 Tomato Vegetable Soup任擇一款意大利麵:♡ 意大利粉 Spaghetti♡ 意大利扁意粉 Linguine♡ 意大利天使麵 Angel Hair♡ 意大利長通粉 Penne配料可選:♥ 煙三文魚 Smoked Salmon♥ 鮮蟹肉 Fresh Crabmeat♥ 牛仔肉 Sauteed V
卜卜脆的烘麵包
餐前麵包外表雖然普通,但剛剛烘得熱熱脆脆的,絕不欺場!
新裝修的店子在商場裡靜靜的一角,比舊鋪多了份歐洲情懷
Choices

♥ 牛仔肉 Sauteed Veal
♥ 法國甜蝦 French Sweet Shrimps
French Sweet Shrimps
配菜可選:
♡ 西蘭花及椰菜花 Broccoli & Cauliflower
♡ 鮮磨菇 Mushroom
♡ 南瓜 Pumpkin
♡ 青、紅、黃甜椒 Bell Pepper
White Wine Cream
任擇一種汁料:
♥ 紫蘇蕃茄 Basil Tomato
♥ 白酒忌廉 White Wine Cream
♥ 香辣蒜蓉橄欖油 Garlic Chili Olive Oil
是日餐湯 Soup of the Day
Soup
今次,媽媽、妹妹與婷婷全都選了是日餐湯【忌廉周打魚海鮮湯】,湯底其實像普通茶餐廳的【白湯】,但多了點蜆貝肉的鮮甜味,香濃 Creamy 的,雖然份量不多,但少吃多滋味,斜角橢圓形的湯碗形狀也很特別,像要傾注下來似的,配脆卜卜的暖麵包,很甜美的一個開場白。
法國甜蝦白酒忌廉汁西蘭花椰菜花天使麵
Pasta
婷婷自選配搭了這個【法國甜蝦白酒忌廉汁西蘭花椰菜花天使麵】,賣相很不錯吧!天使麵與西蘭花椰菜花都滲滿了白酒忌廉汁的香與滑,而且煮得很軟身,迎合亞洲人口味!加上有很多隻法國甜蝦的海鮮味道,是有水準之作,美中不足是甜蝦有殼而且太細隻,吃的時候有點麻煩,當然如果換作是大大隻的虎蝦就最好不過啦!但一分錢一分貨嘛!也不能要求太多了。
煙三文魚白酒忌廉汁鮮蘑菇天使麵
媽媽這個是【煙三文魚白酒忌廉汁鮮蘑菇天使麵】,我們大家都不約而同選了白酒忌廉汁,又是家族性血濃於酒的又一例證吧,哈哈!有了煙三文魚,多了份 Smoke 的香燻味,配以清淡的蘑菇,無殼無骨啖啖肉,吃得痛快!
鮮蟹肉白酒忌廉汁西蘭花椰菜花扁意粉
妹妹高度推介她的【鮮蟹肉白酒忌廉汁西蘭花椰菜花扁意粉】,還迫婷婷試食了幾口,這碟 Linguine 雖然其貌不揚,賣相無甚吸引,但加了鮮蟹肉的白汁,味道非常清甜鮮美,妹妹果然無介紹錯喎!
檸檬水
Beverage
吃飽飽了還有餐後飲品,咖啡或茶、冷熱檸檬水,為這午餐劃上完滿句號。

服務與食物質數都非常認真,我們餐後還坐了很久歡談聊天,待應們不斷為客人加水,沒有白眼或趕客走的問題,感覺很 Cozy 很舒服。

Like
超值的價錢是這裡最大的優點,而且客人不多,環境舒適,午餐與下午茶時段都能給予客人悠閒逍遙的感覺,令媽媽和妹妹都很心滿意足!

Disike
其實以這個價錢來說,也沒有甚麼可彈的了,還想怎樣呢!不過因為菜色太普通,沒有特別,所以婷婷會覺得有少少悶,還是比較喜歡嘗試有特色的新地方!
2011-05-14
White Wine Cream
French Sweet Shrimps
檸檬水
2011-05-12 17 瀏覽
自從海港城果度結業之後 , 都冇黎食好耐了~~因為由第一次試開始...慢慢地覺得水準開始跌了...今次知道轉左新地方 , 老公就帶我黎再試下~~環境方面....多左所謂的WINDOW SEAT....但望住海防道.......當晚人不算太多......老公一早訂左位.....佢地安排左我地坐2人坐位~~由於當晚我拎住幾大束花下....完全唔知可以放去邊...咁我就叫個侍應俾多張CHAIR我放花同手袋~侍應A 有禮貌地說好 之後 , 搵左一大餐...見佢走黎走去.....最後佢搵侍應B 同侍應C....心諗: 搵張椅姐....洗唔洗咁大陣仗......之後3位侍應又攪左一大餐....先搵到一張BB椅俾我.....但其實旁邊好多空的椅子.....唔緊要啦~可能人地訂左位......但佢搵左20分鐘有多.....我就係度呆望住佢地走黎走去...好啦~~~終於可以坐低叫野食~~價錢同SET都冇變~~幾好~麵包:暖暖地 , OK~田螺:一般....薯蓉極少....NO GOOD大蝦牛柳:牛柳熟得剛好 , 蝦燒過...冇乜雪味~有少少薯蓉~~OK~肉眼扒:幾大份~有薯條伴碟~~但如果係薯蓉會更好~
自從海港城果度結業之後 , 都冇黎食好耐了~~
因為由第一次試開始...慢慢地覺得水準開始跌了...

今次知道轉左新地方 , 老公就帶我黎再試下~~

由於當晚我拎住幾大束花下....完全唔知可以放去邊...
咁我就叫個侍應俾多張CHAIR我放花同手袋~
但其實旁邊好多空的椅子.....
唔緊要啦~可能人地訂左位......

好啦~~~終於可以坐低叫野食~~
價錢同SET都冇變~~幾好~

麵包:
暖暖地 , OK~
田螺:
一般....薯蓉極少....NO GOOD
大蝦牛柳:
肉眼扒:
幾大份~有薯條伴碟~~但如果係薯蓉會更好~~太熱氣~
主菜中 , 如果伴碟的菜類多番D , 就更好了~

心太軟伴雪糕:
味道同以前一樣咁正~!!但流心效果就冇以前咁好了~
飲品:
冇特別~OK
總結:
可以再黎~~~
2011-04-27
  • 心太軟伴雪糕
  • 大蝦牛柳
2011-03-25 6 瀏覽
週六和家人到訪尖沙咀的Bistrot Le Fauchon。起初未知改了地址,矇茶茶到海港城白行一趟,最後還是要聯絡店方才知搬遷到新港中心。餐廳內的氣氛還算不錯,佈置和中環店差不多,雖少了一點懷舊氣息,但換來多了一點空間。價格方面,和中環店比較,同樣的四道菜晚餐,便宜三成($208+10%),確比較抵食。麵包籃同樣只有一款法包供應,選擇確是少了一點。麵包温度暖暖的,外層還算鬆脆。頭盤選了香草牛油炒磨菇、自家制鵝肝醬、焗美國鮮露筍配黑松露菌醬及法式焗田螺。香草牛油炒磨菇的醬汁香而不膩,淡淡香草芳香仍在,和磨菇的味道頗協調。自家制鵝肝醬和平日吃的煎鵝肝是兩種吃法,前者着重細滑口感,鵝肝香味入口點到即止。相反煎鵝肝着重外脆內軟及入口溶化的滋味,油香餘韻令人回味。這兒的鵝肝醬味道還算不俗。不得不提的是伴碟的沙律菜挺新鮮,配上酸酸的sour cream來吃,清新味道更為突出。至於焗美國鮮露筍配黑松露菌醬,雖不太感受到松露的香味,但芝士味能予以補足。鮮露筍還算鮮,但不算十分細嫩。最後的頭盤是法式焗田螺,以大路的香草牛油混上薯蓉焗製。田螺味道略為清淡,普通喇!餐湯選了法式海龍皇湯及海鮮周打蜆湯。法式

餐湯選了法式海龍皇湯及海鮮周打蜆湯。法式海龍皇湯和我所想的有所分別。平日的法式海鮮湯,多以龍蝦烹製,質感較稠,口味較濃。相反這兒的法式海鮮湯底味帶點酸,有點雜菜湯的口味。海鮮有蝦、蜆及青口,全都很細隻。海蝦肉質不夠結實;青口更內含少許沙粒。相較之下,海鮮周打蜆湯的味道好多了,雖湯中不見海鮮芳踪,但味道幼滑細緻,忌廉香味突出

主菜方面,點了香煎加拿大彩虹魚柳拼虎蝦、紐西蘭牛柳拼虎蝦及扒紐西蘭肉眼扒。香煎加拿大彩虹魚柳拼虎蝦當晚未有試過,未有特別評語。紐西蘭牛柳拼虎蝦的牛柳雖肉香還有進步空間,但肉質頗為鬆軟,肉汁仍然豐富,都不錯。虎蝦方面,仍是細隻了一點,質素普通。至於紐西蘭肉眼扒,肉香比牛柳濃,但肉質未及牛柳鬆軟,各有千秋吧。

最後是甜品時間,挑選了香橙甜酒味疏乎厘伴雲呢拿雪糕及焗蘋果撻。香橙甜酒味疏乎厘份量頗大,出品熱騰騰。香橙甜酒味道稍弱,疏乎厘口感亦未能做到入口即溶的幸福感覺,只屬普通質素。至於焗蘋果撻,外層酥皮做得不錯,既香且脆,配上暖暖的蘋果夾心,都幾好食。

因有會員積分咭的緣固,扣除積分約$150一個人,頗抵吃
。倘若無會員積分咭的話,約需$250一個人,價格都算合理。

[19/3/2011; Sat; Panasonic DMC-FX36]
麵包籃
香草牛油炒磨菇