14/5/2024📍老媽拌麵機緣巧合之下 第二次嚟食呢間餐廳(其實就係太遲去食 原本想食果間就嚟收舖 但呢間又開夜啲😂見上次食過都覺得ok就食多次啦 試翻上次嗌錯無食到嘅椒麻手撕雞)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨椒麻手撕雞拌麵($80)食落完全係我想像中嘅感覺醬嘅份量係啱啱好 可以掛曬所有麵椒麻味好夠 🫃覺得唔會太辣 好香好惹味仲有啲花生係面 多啲口感同香味刀削麵係有咬口 唔會淋 所以好掛汁手撕雞就偏乾 不過就可以用汁搭救✨番茄雞蛋拌麵($60)🙍🏼‍♀️鍾意番茄🍅每次見到有番茄嘅野都會想試 雖然番茄蛋真係好普通 但普通得嚟又好好食 刀削麵軟硬啱啱好 撈埋啲番茄汁酸酸甜甜好好食😋有樣野要挑剔嘅係:如果多啲番茄就好啦🤣✨豆乳香香雞($52)好好食喎😽與其話係豆乳醬 我覺得似係南乳味多啲 好香好惹味炸雞本身只有少少鹹味 要點埋個醬先好食 醬都俾得夠多 食落夠曬味新鮮炸起好香脆👍🏻✨香煎蔥抓餅($38)就係平時食手抓餅果個餅皮😄少少脆 少少煙靭 食得出蔥嘅香味 唔錯!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯我哋食咗$255(連加一)呢間啲野食性價比幾高 份量又足 食咗兩次都冇伏 想食台
14/5/2024
📍老媽拌麵
機緣巧合之下 第二次嚟食呢間餐廳
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨椒麻手撕雞拌麵($80)
食落完全係我想像中嘅感覺
醬嘅份量係啱啱好 可以掛曬所有麵
椒麻味好夠 🫃覺得唔會太辣 好香好惹味
仲有啲花生係面 多啲口感同香味
刀削麵係有咬口 唔會淋 所以好掛汁
手撕雞就偏乾 不過就可以用汁搭救

✨番茄雞蛋拌麵($60)

✨豆乳香香雞($52)
好好食喎😽與其話係豆乳醬 我覺得似係南乳味多啲 好香好惹味
炸雞本身只有少少鹹味 要點埋個醬先好食
醬都俾得夠多 食落夠曬味
新鮮炸起好香脆👍🏻

✨香煎蔥抓餅($38)

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋食咗$255(連加一)
呢間啲野食性價比幾高 份量又足 食咗兩次都冇伏 想食台灣菜嘅都可以嚟試下🉐

推薦指數🌟:4/5
📍 屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3223&3225號舖
2024-05-14
  • 豆乳香香雞
2024-05-02 62 瀏覽
叫左一個豬手鍋一個肥牛鍋,本身主食同飲品都正常,小食真係嚇死人!$22腸得4片(因為得4片所以極速食完得隻吉碟),甜不辣$22得一舊!唔想賣不如唔好賣😂嚇死!
2024-04-15 78 瀏覽
在六七年前吃到老媽拌麵在台灣的分店, 覺得驚奇的事, 即食麵可以成為餐廳唯一的主打, 再加上稍為高檔的食材, 就可以上到飯枱. 想不到品牌在香港開始的分店相當多, 也是台灣餐飲品牌在香港開設得店的其中一家. 基本上主食就是品牌的拌麵和醬汁, 例如我吃的是椒麻囗味, 加上肥牛和滷蛋, 基本上醬汁的濃烈味道, 蓋過了牛肉的肉味, 至於厚實的麵條, 不容易煮得太腍, 所以吃起來口感還是可以的. 70多元一碗麵, 成本控制相對簡單, 邊際利潤比一般的更多.小食的炸雞配上豆乳醬, 反而見得出心思, 豆乳醬吃起來似少鹹的腐乳, 配上香脆的炸雞味道突出, 只是炸雞的炸粉有點好, 吃起來醬汁的味道不能深入雞肉之中, 有點可惜.I tried this at a Taiwan branch and was amazed that instant noodles were the main dish at a restaurant. The brand has many branches in Hong Kong. The main dish is their noodles and sauce, wit

I tried this at a Taiwan branch and was amazed that instant noodles were the main dish at a restaurant. The brand has many branches in Hong Kong. The main dish is their noodles and sauce, with added beef and egg. The sauce is strong and overpowers the beef, but the noodles have a good texture. It costs over 70 HKD per bowl and has a simple cost control, resulting in higher profit margins. The soy milk sauce on the fried chicken snack was thoughtful and paired well, but the breading on the chicken was too thick, preventing the sauce from penetrating the meat.
今日叫左個二人餐包括有甜品 我地mark左「叫起」點知仲食緊個飯就見到個經理問啲員工上左未之後就上左我杯雪糕🍧甜品食都未食完 個雪糕已經溶緊仲要答我而家唔上就有排等如果係咁你上之前點解唔可以問下先?咁你就唔好比人揀「叫起」啦!我覺得好趕客囉雖然出面排長龍但都唔洗咁趕人走唔怪得啲人返大陸食野🤬…………….. …………………..............................
今日叫左個二人餐
包括有甜品
我地mark左「叫起」
點知仲食緊個飯就見到個經理問啲員工上左未
之後就上左我杯雪糕🍧甜品
食都未食完 個雪糕已經溶緊
仲要答我而家唔上就有排等
如果係咁你上之前點解唔可以問下先?
咁你就唔好比人揀「叫起」啦!
我覺得好趕客囉
雖然出面排長龍
但都唔洗咁趕人走
唔怪得啲人返大陸食野🤬

2024-04-13
較早前同男朋友加豆花去食屯門間老媽拌麵,因為依間係台式餐廳加寵物友善餐廳,所以就試下男友揀左川味紅燒三寶牛肉湯麵,轉刀削麵,但男友太肚餓就加麵(+$8)甜品揀左細杯裝雪糕(溫提:可以揀叫起),飲品就仙草凍奶茶我就揀左酥炸豬扒肉燥飯,甜品揀左花奶仙草凍(溫提:可以揀叫起)飲品就鐵觀音寒天奶茶另外加多左2個小食,分別係酥炸甜不辣加香煎蔥抓餅川味紅燒三寶牛肉湯麵,轉刀削麵男友話有牛腩、牛肚同牛筋,都幾入味,口感唔錯酥炸豬扒肉燥飯豬扒唔鞋同埋唔係全部炸粉,真係食到有肉,肉燥飯好大兜,不過去台灣食應該會抵食同好味啲細杯裝雪糕係牛奶公司果隻,係佢回憶花奶仙草凍都ok,好滑,花奶唔會好甜酥炸甜不辣依個唔錯,可以encore香煎蔥抓餅依個要熱辣辣食先好食,凍左就硬啲仙草凍奶茶正常味道,不過不失鐵觀音寒天奶茶好重茶香,媽咪好鍾意,可以再encore價錢比較貴,試1-2次就可以了老媽拌麵 (屯門市廣場1期) (屯門)📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3223&3225號舖

甜品揀左細杯裝雪糕(溫提:可以揀叫起),飲品就仙草凍奶茶

飲品就鐵觀音寒天奶茶

另外加多左2個小食,分別係酥炸甜不辣加香煎蔥抓餅

川味紅燒三寶牛肉湯麵,轉刀削麵
男友話有牛腩、牛肚同牛筋,都幾入味,口感唔錯

酥炸豬扒肉燥飯

細杯裝雪糕
係牛奶公司果隻,係佢回憶

花奶仙草凍
都ok,好滑,花奶唔會好甜

酥炸甜不辣
依個唔錯,可以encore

香煎蔥抓餅
依個要熱辣辣食先好食,凍左就硬啲

仙草凍奶茶
正常味道,不過不失

鐵觀音寒天奶茶
好重茶香,媽咪好鍾意,可以再encore

價錢比較貴,試1-2次就可以了

老媽拌麵 (屯門市廣場1期) (屯門)
📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3223&3225號舖
2024-02-15 77 瀏覽
永遠都給我倆驚喜的台式食品必定是她已經唔記得第幾次回訪了因為食物美味而且價錢相宜我同卡佬又嚟飯堂食飯喇🤭平日中午來吃一定是最相宜因為套餐能免費送多一客6選1的小食😍百頁豆腐、溏心蛋、滷水雞翼、酥炸甜不辣、台灣烤香腸、紅蒽蒜香醬油生菜任揀1款套餐更包2款前菜及1杯飲品68元起,真的很划算抵食今次我地除了叫2個套餐之外再加錢要多個小食及點了水果茶❤️必點:酥炸豬排肉燥飯➡️卡佬選了原味肉燥,滿滿的肉燥完全遮蓋著整碗飯🤣吃後真的大滿足,大食男必叫➡️原來還可揀香辣肉燥,下次要試下先得➡️香酥豬真的炸得夠香口酥脆,必點是有原因❤️跟餐送的小食:烤台灣香腸➡️台灣香腸,窩心的配上鮮蒜片,跟足台式做法,讚❤️跟餐飲品:柚子蜜綠茶➡️綠茶茶味夠香濃,真的有回甘那種,怪不得是卡佬至愛❤️川味紅燒三寶牛肉湯麵配幼麵➡️三寶分別有牛𦟌、牛筋、牛肚,炆得夠入味又焾➡️配上帶有微微川辣的牛肉湯,卡卡真的連湯都喝掉❤️跟餐送的小食:酥炸甜不辣➡️新鮮炸起的甜不辣,好好食,配上少少微辣的韓式醬汁,絕配❤️跟餐加錢的小食:豆乳香香雞➡️香香雞炸得夠酥脆,配上用腐乳做成的醬汁,很搭配❤️跟餐加錢的飲品:熱帶水果茶➡️這個加錢也值得喝,因為這壺水果茶真
永遠都給我倆驚喜的台式食品必定是她

68元起,真的很划算抵食

今次我地除了叫2個套餐之外
再加錢要多個小食及點了水果茶
❤️必點:酥炸豬排肉燥飯

➡️原來還可揀香辣肉燥,下次要試下先得
➡️香酥豬真的炸得夠香口酥脆,必點是有原因

❤️跟餐送的小食:烤台灣香腸
➡️台灣香腸,窩心的配上鮮蒜片,跟足台式做法,讚

❤️跟餐飲品:柚子蜜綠茶
➡️綠茶茶味夠香濃,真的有回甘那種,怪不得是卡佬至愛

❤️川味紅燒三寶牛肉湯麵配幼麵
➡️三寶分別有牛𦟌、牛筋、牛肚,炆得夠入味又焾
➡️配上帶有微微川辣的牛肉湯,卡卡真的連湯都喝掉

❤️跟餐送的小食:酥炸甜不辣
➡️新鮮炸起的甜不辣,好好食,配上少少微辣的韓式醬汁,絕配
❤️跟餐加錢的小食:豆乳香香雞
➡️香香雞炸得夠酥脆,配上用腐乳做成的醬汁,很搭配

❤️跟餐加錢的飲品:熱帶水果茶
➡️這個加錢也值得喝,因為這壺水果茶真的足夠2人飲
➡️用上不同新鮮的生果來做出這茶飲,果香茶味夠香濃甜美
➡️有新鮮鳳梨、士多啤梨、藍莓、蘋果在水果茶中,喝後清新解膩,一試難忘

依間分店位於商場內頂層3樓,餐廳空間很大及梳化位夠寬闊,坐落覺得好舒服同休閒。兩人叫左下午茶餐:♦️酥炸脆豬排湯麵炸豬排分開上唔怕浸冧影響口感,即叫即炸好脆身,咬落好juicy。台灣麵湯頭色澤較深,飲落湯頭香甜而帶辛辣,好好味😋♦️原味蛋餅(豬肉鬆)配沙律配上厚身蛋餅既口感一流!👍加配小食:帶點油份而有咬口既台式香腸配飲品好夾!🥤飲品:金羅漢果海底椰--健康好飲之選!$30升級熱帶水果茶:鳳梨、蘋果、藍莓、草莓用精緻的壺奉上,熱飲好暖胃,味道酸酸地好解渴,飲完仲有大量果粒可以食,我可以享用熱茶一個下午呢!

♦️酥炸脆豬排湯麵

♦️原味蛋餅(豬肉鬆)配沙律
配上厚身蛋餅既口感一流!
👍加配小食:帶點油份而有咬口既台式香腸配飲品好夾!

🥤飲品:
金羅漢果海底椰--健康好飲之選!

$30升級熱帶水果茶:鳳梨、蘋果、藍莓、草莓
老媽新推出 花🌸茶🌸系列不嬲都好中意食老媽拌麵 ❤️今日我又黎啦 💕最中意佢既𝐓𝐞𝐚 𝐓𝐢𝐦𝐞 ☺️屯門分店最正既係佢有個開揚既景色 💕事不宣遲 QR CODE落單 立即開餐 🍽️椒麻手撕雞拌麵🍜滿滿的手撕雞絲鋪滿整碗麵 拌菜有半隻糖心蛋 🍳同一大舊菜 仲有一小菜 香辣四季豆 麵質好彈牙 ☺️ 保持住一貫的水準 彈性彈性 醬汁味道岩岩好 ✨再加埋椒麻既香味 🌸 好野味 😚台式雞扒刈包配地瓜條大大份既刈包 一啖都咬唔晒 ✨😚酥脆既雞扒加埋千島汁 再加上新鮮嘅蔬菜 層層口感 真係無得頂 ❤️🥹酥炸甜不辣 (套餐+$22)最愛既甜不辣 係台灣果時日日食甜不辣炸到脆卜卜裏面香軟 點埋甜甜酸酸醬汁好滋味 😚香酥雞中翼 (套餐+$22)雞翼對半切開 再加上酥脆外皮 椒鹽撒落係雞翼上面咸咸香香咁 ❤️紅棗桂圓玫瑰茶(套餐+$30)呢排天氣凍凍地 女孩子梗係要飲下啲暖野❤️🌸老媽拌麵新堆出花茶系列🌸養生既我 當然要試吓先啦🥰今次揀左紅棗桂圓玫瑰茶玫瑰好清香 飲完成身暖笠笠 ❤️仲有補血氣、調經、助眠、紅潤面色等功效啊好岩我哋班女士們飲用🌸🌸下次黎老媽都會再試佢其他花茶系列😉老媽黑糖珍珠奶茶 (套餐+$20)黑糖珍珠奶
老媽新推出 花🌸茶🌸系列

大大份既刈包 一啖都咬唔晒 ✨😚
酥脆既雞扒加埋千島汁
再加上新鮮嘅蔬菜
層層口感 真係無得頂 ❤️🥹

酥炸甜不辣 (套餐+$22)
最愛既甜不辣
係台灣果時日日食
甜不辣炸到脆卜卜
裏面香軟 點埋甜甜酸酸醬汁
好滋味 😚

香酥雞中翼 (套餐+$22)
雞翼對半切開 再加上酥脆外皮
椒鹽撒落係雞翼上面
咸咸香香咁 ❤️

紅棗桂圓玫瑰茶(套餐+$30)
呢排天氣凍凍地
女孩子梗係要飲下啲暖野❤️
🌸老媽拌麵新堆出花茶系列🌸
養生既我 當然要試吓先啦🥰
今次揀左紅棗桂圓玫瑰茶
玫瑰好清香 飲完成身暖笠笠 ❤️
仲有補血氣、調經、助眠、紅潤面色等功效啊
好岩我哋班女士們飲用🌸🌸
下次黎老媽都會再試佢其他花茶系列😉

老媽黑糖珍珠奶茶 (套餐+$20)
黑糖珍珠奶茶男朋友最愛 ✨💕
黑糖份量剛剛好👍🏻
飲落唔太甜 ✨
珍珠QQ彈彈的 好咬口 🫰🏻
男朋友成杯飲晒 🫢

呢個下午茶真係好豐富💓

#台式 #台灣 #關廟麵 #好食 #老媽拌麵 #下午茶 #花茶系列 #玫瑰 #桂圓 #奶茶 #珍珠奶茶 #雞翼 #刈包 #地瓜條 #甜不辣
2024-01-22 34 瀏覽
我個人好鍾意食台灣野, 但係又唔能夠成日飛去台灣, 所以我耐唔耐都會黎d 間餐廳食下野上次叫咗個伴麵, 今次試下另一款先金華火腿花鵰雞湯麵- 花鵰味重, 雞肉鮮嫰, 有好多件,唔鞋口, 啖啖肉,食完非常暖胃麻醬手撕雞肉醬飯- 新野, 即刻叫黎試, 見到都已經好滿足, 份量多, d 肉醬多到滿晒, 手撕雞一大碟百頁豆腐- 推介, 特別, 但又唔會好咸生菜- 全走, 健康啲叫返個菜( 職員好好, 幫忙通知廚房)花枝丸- 即炸, 熱辣辣, 口感唔錯水果茶- 果味濃,入面放滿水果, 唔會好甜整體質數唔錯, 同埋個餐又送小食又送前菜, 食到好飽🤣

上次叫咗個伴麵, 今次試下另一款先

百頁豆腐- 推介, 特別, 但又唔會好咸

花枝丸- 即炸, 熱辣辣, 口感唔錯

水果茶- 果味濃,入面放滿水果, 唔會好甜

整體質數唔錯, 同埋個餐又送小食又送前菜, 食到好飽🤣

2024-01-12
老媽拌麵呢個牌子可以話係街知巷聞✨鐘意食台灣麵既一定食過佢地既包裝麵😛實體店除左有招牌拌麵 仲有好多飯麵小食選擇🫶🏻我地鐘意餐廳坐位夠晒闊落🤍啱晒一家去食~🥜麻醬手撕雞肉燥飯手撕雞份量好多!配埋青瓜🥒絲同蘿蔔🥕絲一齊食好𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉~兩樣蔬菜都冇草青味 撈埋麻醬三樣一齊食好香口❣️肉燥飯醬汁夠多之餘味道調配都啱啱好 撈飯一流🌟🍜和牛炸醬拌幼麵拌麵係必食🔥無論醬汁同麵質都冇得輸❤️太陽蛋加埋軟腍既和牛粒同豆乾粒一齊食好快就比我地𝑲𝑶左🤣🥚溏心蛋 & 百頁豆腐兩款小食都好唔錯👍🏻百頁豆腐好滑好入味~溏心蛋時間都啱啱好唔會熟過頭 見到溏心黃😍🍍鳳梨茉莉鮮果茶呢杯勁推介❣️入面有好多唔同既水果但味道一𝑫都唔酸 襯個茶底勁解渴 夏天飲一定仲正😋🧋黑糖珍珠奶茶布丁飯後甜品🫶🏻布丁𝑸彈唔會太甜~小朋友食都唔怕😆
老媽拌麵呢個牌子可以話係街知巷聞✨
鐘意食台灣麵既一定食過佢地既包裝麵😛
實體店除左有招牌拌麵 仲有好多飯麵小食選擇🫶🏻
我地鐘意餐廳坐位夠晒闊落🤍啱晒一家去食~

🥜麻醬手撕雞肉燥飯

百頁豆腐
鳳梨茉莉鮮果茶
黑糖珍珠奶茶布丁
2024-01-14 30 瀏覽
去到屯門市廣場逛街,同朋友食午餐同傾計,一嘗台灣嘅風味嘅老媽拌麵,因為見到餐廳嘅餐牌有好多選擇,坐低同朋友一邊傾計同食飯。西紅柿慢煮牛肋條配刀拌麵🍜西紅柿味道酸甜夠惹味,牛肋條是肉味香濃且份外鬆軟,肥膩又有牛味;刀削麵選用台南日曬關廟麵Q彈嘅麵條,口感夠煙靭。烤台灣香腸肉燥飯🥘採用新鮮豬腿肉,煙韌又嚼勁十足,味道夠香口又多汁,肉燥肉味很重,質地也較為挺身及紮實,肉質嘅口感鬆軟且醬汁多,配搭白飯一流。台式花茶鳳梨苿莉鮮果茶 🍹鮮甜鳳梨配各款新鮮生果,有士多啤梨、藍莓、蘋果同百香果,清爽又解渴,喺清甜嘅消暑特飲。洛神花茶🍷帶點清香芬芳的果酸味道。

西紅柿慢煮牛肋條配刀拌麵🍜

烤台灣香腸肉燥飯🥘

台式花茶

鳳梨苿莉鮮果茶 🍹

洛神花茶🍷
帶點清香芬芳的果酸味道。

麻辣鴨血寬粉🌶️🤤😋*辣味程度🌶️🌶️*飽肚程度⭐️⭐️⭐️·惹味好味,雖然辣但鴨血味依然出,睇個人喜好,接受唔到血味會食唔到,但唔係腥臭味🤢·冬瓜檸檬茶🍋🍸冬瓜茶+兩片檸檬嘅味,就係你幻想到嘅味道😬個人建議普通冬瓜茶會好飲啲
麻辣鴨血寬粉🌶️🤤😋

*辣味程度🌶️🌶️
*飽肚程度⭐️⭐️⭐️

·冬瓜檸檬茶🍋🍸
麻辣鴨血寬粉🌶️🌶️🌶️
2024-01-05 29 瀏覽
#朱古力醬珍珠雪糕吐司 ⭐️⭐️⭐️⭐️#巧克力鮮奶 ⭐️⭐️⭐️⭐️#炸地瓜條 ⭐️⭐️⭐️⭐️#草莓櫁檬愛玉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#荔枝綠茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️有時午餐想食台灣嘢都會叫下老媽, 今日第一次食佢嘅下午茶,環境又幾寧靜舒適喎!⭕️下午茶有得選擇甜品好啱我哋呢啲少女心哈哈哈⭕️可以跟珍珠奶茶等等嘅特飲⭕️可以加炸物等嘅小食⭕️檸檬愛肉感覺好真材實料⭕️員工好有禮貌好主動⭕️下午茶最岩配番杯台式飲品
#朱古力醬珍珠雪糕吐司 ⭐️⭐️⭐️⭐️

⭕️檸檬愛肉感覺好真材實料
⭕️員工好有禮貌好主動
⭕️下午茶最岩配番杯台式飲品
2024-01-02 24 瀏覽
與家人渡過的除夕晚餐,由於我們家小朋友要食兒童餐,加上屋企人一直都想嘗試,就抱住一試也無妨的心態進去,估唔到食物質素好之外,服務態度亦非常好,職員主動詢問需要,真心值得推薦一試。最值得推介試地獄麻辣肥牛拌刀削麵麵,麻辣得嚟好過癮涮涮鍋我就略兼有少許失色,或者花雕味我覺得唔夠出,不妨下次再試下沙茶牛可能會好少少。香香雞同花枝丸好好味😋值得一試,飲品方面,推薦金羅漢果海底椰👍🏻洛神花茶都唔錯👍🏻唯一忘記影相,下次補上🤭
2023-12-31
  • 豆乳香香雞
  • 地獄麻辣肥牛拌刀削麵麵
2023-12-29 35 瀏覽
今次去左屯門搵食平日去,好多餐廳都唔使等位最後簡左台灣菜食小食拚盤正常沒有特別蕃茄蛋拌麵d蕃茄味好濃郁。食落好健康咁好似跟住叫左個沙茶醬牛火鍋有驚喜,份量比我想像中大份,除左鍋入面有肥牛牛肚牛展牛根豆腐菜蕃茄外,另外仲會有多份牛肚牛根牛展比我地一陣放落鍋到,仲有一個蔬菜藍,同跟一碗白飯味道都ok,我地再追加左麻辣鴨血另外跟餐有一杯野飲。。我就簡左洛神花茶。。酸酸味味好似酸梅湯咁不過食完番到屋企半夜有d口渴feel可能係個鍋味道太濃了
今次去左屯門搵食
平日去,好多餐廳都唔使等位
最後簡左台灣菜食
小食拚盤正常沒有特別
蕃茄蛋拌麵d蕃茄味好濃郁。食落好健康咁好似
跟住叫左個沙茶醬牛火鍋
有驚喜,份量比我想像中大份,除左鍋入面有
味道都ok,我地再追加左麻辣鴨血
不過食完番到屋企半夜有d口渴feel
可能係個鍋味道太濃了