2024-04-06 123 瀏覽
近日,老婆話想食酸菜魚,咁我咪係荃灣區到搵幾間酸菜魚比佢揀下。搵完佢又唔啱心水🤡唔緊要,求其揀間近近地,而又未食過嘅食下算假期18:30左右去到,未滿,過多15mins,full左叫左1份酸菜魚,1份水煮肥腸➡️酸菜魚(comment from wife):有細骨,味道一般,份量多,個粉絲幾好食以$138黎講,唔錯➡️水煮肥腸:佢嘅肥腸係肥嘅小腸,都唔係大腸,水煮味道都係一般,最奇怪嘅一點,寛薯粉係有好濃嘅味道,但又唔係水煮嘅味道,應該係放左係另一煲到煮,再放入水煮碗野到。🔴總括黎講菜式比其他酸菜魚餐廳平👍🏻份量多👍🏻而且冇加一👍🏻但味道好一般🤔🔴Wife:可以再食
搵完佢又唔啱心水🤡
唔緊要,求其揀間近近地,而又未食過嘅食下算
假期18:30左右去到,未滿,過多15mins,full左
叫左1份酸菜魚,1份水煮肥腸

➡️酸菜魚(comment from wife):
有細骨,味道一般,份量多,個粉絲幾好食
以$138黎講,唔錯

➡️水煮肥腸:

🔴總括黎講
菜式比其他酸菜魚餐廳平👍🏻
份量多👍🏻
而且冇加一👍🏻
但味道好一般🤔

🔴Wife:可以再食
入座張櫈有油👩🏽遮遮唔理 唔緊要~我自己抹叫咗最普通嘅酸菜魚同涼拌魚皮,酸菜魚冇味嘅大佬🫠同好多細骨🦴魚皮正正常常係極肚餓嘅狀態去食都覺得唔好食👎🏻諗住叫👩🏽遮遮比🥣碗仔,同你對望咗見到你舉手但唔理你👏🏻不得了 仲要兩個一路匿埋係出餐位唔出嚟 要我自己行去拎🙂冇下次
入座張櫈有油👩🏽遮遮唔理 唔緊要~我自己抹
叫咗最普通嘅酸菜魚同涼拌魚皮,
酸菜魚冇味嘅大佬🫠同好多細骨🦴
魚皮正正常常
係極肚餓嘅狀態去食都覺得唔好食👎🏻
仲要兩個一路匿埋係出餐位唔出嚟
要我自己行去拎🙂
冇下次
2024-02-19 275 瀏覽
平時食開另一間十X味,今日就試吓新嘢我哋兩個人星期日去,唔算好多人,我哋帶埋BB車店員都安排到四人位俾我哋。環境都尚算清潔,用QR code落單。我哋分別叫左手撕雞同酸菜魚,兩個都係小辣。佢如果係熱飲要加$3,我哋兩個都冇加嘢飲。先講講酸菜魚,好似想咁樣啲酸菜魚係一塊塊幾大塊,味道亦都鮮甜,唔會太酸太辣,亦都唔算好油,幾啱香港嘅口味。除咗魚同酸菜之外,佢仲有啲粉面喺個湯底入面,啲面唔係我哋平時食開嘅米粉或者係紅薯粉有少少爽口,第一次食幾好食。手撕雞方面,雖然佢都係小辣,但係食落去佢係比酸菜魚辣好多,份量亦都好足。但係唔知係飯太少定係餸太多,我哋食完碗飯都仲有餸剩。性價比嚟講係十X味好啲,差唔多價錢又買前菜同飲品,但係呢間就冇咁油。
平時食開另一間十X味,今日就試吓新嘢

但係唔知係飯太少定係餸太多,我哋食完碗飯都仲有餸剩。
酸菜魚
手撕雞
2024-02-18
酸菜魚
手撕雞
2024-01-24 268 瀏覽
荃新天地二期裏面開咗條新嘅飲食街原本以為全部都係日本嘢但裏面竟然無啦啦有間酸菜魚今日見天氣咁凍就試一試佢我哋叫咗個二人份量嘅酸菜魚同埋一份上湯娃娃菜老壇酸菜魚$138另外加咗金菇同寬粉各$20好有驚喜!條魚好滑冇骨 湯底夠味但唔算勁油裏面本身已經包咗啲粉絲唯獨是覺得條魚都係細咗啲,可能下次要嗌三至四人份量😂上湯娃娃菜 $58冇乜特別不過不失勝在有條菜食下又清清地😂價錢叫做幾抵食,味道又好下次會再返嚟😝
荃新天地二期裏面開咗條新嘅飲食街

另外加咗金菇同寬粉各$20
好有驚喜!
條魚好滑冇骨 湯底夠味但唔算勁油
裏面本身已經包咗啲粉絲
唯獨是覺得條魚都係細咗啲,可能下次要嗌三至四人份量😂

上湯娃娃菜 $58
冇乜特別不過不失
勝在有條菜食下又清清地😂

價錢叫做幾抵食,味道又好
下次會再返嚟😝
2024-01-21 209 瀏覽
//03 01 24 晴天🌞14:30 荃灣西 荃新天地二期Ichimon Cho美食街 ☺︎「荃新天地二期」 ——— 最近開咗個以日本風格做主題嘅「一門町市場」,裏面進駐咗十幾間大大小小嘅餐廳同娛樂商店。當中有間「紅紅酸菜魚」,就成功咁吸引咗愛食辣嘅我。佢哋有多款特色招牌川菜,包括:酸菜魚、水煮系列、扇子骨、辣子雞、麻辣乾鍋等等… 每一款都足以令人垂涎三尺,睇嚟喺農曆新年前,又可以增肥多兩磅啦!🔻泡椒魚皮 HKD$68ꕀ泡椒魚皮有齊爽、彈、脆、香、辣首先會𝘧𝘦𝘦𝘭到魚皮嘅鮮嫩同爽彈嘅口感跟住再散發泡椒嘅香氣同辣味最後當然係配菜青瓜絲嘅清爽同脆爽集合以上多種𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩嘅口感、層次及味道食完真係會令人再三回味🔻紅糖糍粑 HKD$58ꕀ紅糖糍粑外表脆脆 內裏軟糯 無油膉味每啖都充滿黃豆粉嘅香甜 當中更滲有糯米嘅清香 再蘸上濃稠嘅紅糖漿 嗰種滋味無法自拔 就算肥多兩磅都願意𝘒𝘖晒佢而且仲係我喺香港食過數一數二最好味嘅🔻酸菜鱸魚 HKD$178ꕀ鱸魚新鮮 切片後厚薄適中 食起嚟非常嫩滑爽彈 另外魚肉味道亦相當鮮甜酸菜魚魚湯入口溫順 酸辣開胃 香氣滿溢要讚湯底唔會只得死辣 反而將
03 01 24 晴天🌞
14:30 荃灣西 荃新天地二期
Ichimon Cho

美食街 ☺︎

🔻泡椒魚皮 HKD$68

泡椒魚皮有齊爽、彈、脆、香、辣
首先會𝘧𝘦𝘦𝘭到魚皮嘅鮮嫩同爽彈嘅口感
跟住再散發泡椒嘅香氣同辣味
最後當然係配菜青瓜絲嘅清爽同脆爽

集合以上多種𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩嘅口感、層次及味道
食完真係會令人再三回味

鱸魚新鮮 切片後厚薄適中 食起嚟非常嫩滑爽彈
另外魚肉味道亦相當鮮甜
酸菜魚魚湯入口溫順 酸辣開胃 香氣滿溢

要讚湯底唔會只得死辣
反而將酸菜、辣椒、菊花瓣、花椒、薑等配料融合
令湯底酸香味美 微辣而不膩

裏面配咗粉絲 用嚟吸收湯汁精華 簡直一流

🔻水煮肥腸餐|凍檸茶|白飯 HKD$81

一上菜嗰陣已經聞到勁香

水煮肥腸味道香辣過癮
完全感受到麻、辣、鮮、香,呢四個過程
肥腸質感柔韌軟滑 腸內清理得十分乾淨
最重要唔會太肥 戰鬥力可以大大提升

2024-01-03
2024-01-21 145 瀏覽
🍊 餐廳名稱:紅紅酸菜魚(荃灣)🐝 味道:7/10環境:7/10整體分數:7/10💰人均:$150———————————————————知道近期荃新天地新開幕左條充滿日式風格嘅美食街,仲進駐左唔同嘅各式各樣菜式餐廳同娛樂店舖,當然要潮聖一下。當中就見到呢間酸菜魚好吸引,小編對辣真係有啲拒絕唔到,要決定試試佢!酸菜鱸魚 💰178湯底酸辣適中,非常惹味。小編其實喜歡食酸菜多過食辣,而呢款酸菜好好味,唔好太過酸,同埋唔會碎修修咁令到好難夾。鱸魚新鮮,放落口到唔洗驚會有骨,連個魚頭都會比埋,岩晒我可以食面豬墩肉。仲有個加分位係入面有埋粉絲,掛晒啲湯汁一齊食真係肥多十磅我都願意。麻辣口水雞 💰58麻香十足,但辣度唔會太過份。雞嘅部份都好嫩,整體味道都好好。楊枝甘露 💰38飲品當埋甜品,解辣一流!(同店員吹水得知天水圍都有,附近嘅朋友仔都可以試下!)🗺️ 荃灣荃新天地二期地下 - 一門町市場 🔍#FlavorforToday荃灣🚆 荃灣西站D出口步行5 - 8分鐘
🍊 餐廳名稱:紅紅酸菜魚(荃灣)🐝

———————————————————

酸菜鱸魚 💰178

麻辣口水雞 💰58

楊枝甘露 💰38
飲品當埋甜品,解辣一流!

(同店員吹水得知天水圍都有,附近嘅朋友仔都可以試下!)

🗺️ 荃灣荃新天地二期地下 - 一門町市場
🔍#FlavorforToday荃灣
🚆 荃灣西站D出口步行5 - 8分鐘
2024-01-19 115 瀏覽
荃新天地二期地下新開咗美食街「一門町市場」以日式街道為主題,有十多間餐飲及娛樂商店肥妹同朋友仔都係愛辣之人當然試試主打川菜的紅紅酸菜魚有不少特色招牌菜,例如酸菜鱸魚、扇子骨等等✾ 酸菜鱸魚 (1-2人) $178大大盤,香氣撲鼻魚肉鮮嫩無骨,啖啖肉酸菜爽脆;湯汁酸中帶辣,相當惹味而彈牙粉絲更吸曬湯汁精華✾ 水煮肥腸餐(跟白飯) $78紅噹噹水煮肥腸,十分誘人肥腸軟糯Q彈,麻辣鮮香且有粉絲同芽菜等配料✾ 青檸百香果 $20大大杯,入口酸酸甜甜滿滿百香果果香;開胃同時又解辣
荃新天地二期地下新開咗美食街「一門町市場」
以日式街道為主題,有十多間餐飲及娛樂商店
肥妹同朋友仔都係愛辣之人
當然試試主打川菜的紅紅酸菜魚
有不少特色招牌菜,例如酸菜鱸魚、扇子骨等等

✾ 酸菜鱸魚 (1-2人) $178
大大盤,香氣撲鼻
魚肉鮮嫩無骨,啖啖肉
酸菜爽脆;湯汁酸中帶辣,相當惹味
而彈牙粉絲更吸曬湯汁精華

✾ 水煮肥腸餐(跟白飯) $78
紅噹噹水煮肥腸,十分誘人
肥腸軟糯Q彈,麻辣鮮香
且有粉絲同芽菜等配料

✾ 青檸百香果 $20
大大杯,入口酸酸甜甜
滿滿百香果果香;開胃同時又解辣