2016-04-08 981 瀏覽
愈接近放工時間,當然要為自己晚餐打算一下。突然友人打來約食飯,我當然立刻一口答應。因為友人想食個快飯,再返屋企博殺既關係,"附近"之選,就一定非太古莫屬了~倒掛的盆栽做裝飾,個人覺得有趣有趣~lol  一坐底,已經決定了一定要食擔擔面,所以就叫左排骨擔擔面。果然無令我失望,面條軟硬適中,湯底好夠味,而且仲食到好香既花生醬的味道~ 排骨呢~就炸得太乾,要一邊食一邊飲水~而且豬肉味唔重~ 友人就叫左瑤柱蛋白炒飯,雖然瑤柱就只有圖中咁多,但係就有不少蛋白,而且蛋白,仲好大塊 。雖然個飯炒到好乾身,但係,個飯係完全無味,唔咸,而且唔香。這個飯,令這餐失去不少分數。 小食方面,我地就叫左小龍包同銀絲卷~小龍包皮唔算好厚,而且好多汁,熱辣辣的,好食~銀絲卷:嗯~無咩特別,點煉奶,好食~(因為煉奶,好好食~lol)
倒掛的盆栽做裝飾,個人覺得有趣有趣~lol

排骨呢~就炸得太乾,要一邊食一邊飲水~而且豬肉味唔重~
小食方面,我地就叫左小龍包同銀絲卷~
小龍包皮唔算好厚,而且好多汁,熱辣辣的,好食~
2016-04-07
2016-02-04 761 瀏覽
閒日下午行完太古城就想搵個地方hea下食下午茶,見到呢度唔洗等即刻入去坐低~呢度個環境非常唔錯,有一部分座位喺舖頭外面同商場連接,感覺好開揚,而舖入面嘅空間亦好寬敞舒適,又有落地大玻璃畀食客望住街景,感覺好寫意,天花板掛住好多植物,加埋木枱同椅,整體感覺清新舒適,而部份廚房呈開放式設計,可以畀大家望到師傅整小籠包~下午茶嘅配搭主要係揀一款前菜小食配一款主食,我就揀左麻醬腐皮同海鮮燴湯麵。麻醬腐皮個味道好醒胃,d醬夠晒多,d菜同腐皮食落都好新鮮,係一個相當唔錯嘅前菜~之後唔知係咪因為漏左單,所以等左成15分鐘都仲未見個麵,要催左兩次先有~個麵非常燙口,食果時真係要好小心同慢慢黎,如果唔係好易"辣"親~其實個麵應該叫做蝦粒燴麵比較適合,因為麵以外最多就係蝦粒,其餘就係粟米、菜同冬菇粒,唔係好知個"海鮮"位喺邊!整體而言,呢度係環境勝過服務同食物~

麻醬腐皮
海鮮燴湯麵
整體而言,呢度係環境勝過服務同食物~

2016-01-28
2015-12-20 712 瀏覽
睇完戲又黎搵野食,週圍都好多人。所以用最原始的策略就係度度都攞左飛等叫籌。最後呢間最快有位。兩個人嗌左三樣野。飯、面同豆腐。最有印象係籠豆腐,整體配搭好好,喊淡適中,加左蝦仁同蔬菜來增加口感,可以再去食過。翔龍炒飯:睇色水就知係偏向重口味,味道比較喊,我強烈推薦同下面果度菜一齊嗌,意想不到的夾。荷葉蒸豆腐:好清淡的一道菜,好適合同上邊的重口味炒飯一齊食,相得益彰。欠汁有大量菜蔬和蝦仁,食落有口感,軟綿綿的豆腐和富口感的欠汁整體食落好有層次感。菜肉餃拉面:加上木耳豆夾作配料算平凡中見不平凡,面湯用高湯而不用清湯,是幾好飲的。

兩個人嗌左三樣野。飯、面同豆腐。

翔龍炒飯
題外話/補充資料: 侍應非常爽手,經常主動幫你加茶
2015-11-22
2015-11-21 799 瀏覽
The air con at this place is freezing cold, a great way to make customers eat quickly and go.There was not much on the menu but the dessert selection was good because they had chocolate egg white puffs.For noodles I had the chili hot oil beef with noodles which was extremely spicy, the beef was not that fresh so I didn’t bother eating it.
2015-09-03 597 瀏覽
前過排星期5 晏就,我同我哥在唔洗返工日子 ,叫左阿媽同阿爸同埋阿哥出街食lunch因為區內無咩上海野食,走左去吉之島食上海野喇,lunch time非常之多附近返工d人,我地等左一陣,好快有位。間餐廳環境好嘈 ,容易聽到隔離枱傾計叫左3個set lunch加一個酸辣湯一set lunch飯或面再加一龍小龍包 都成62蚊未加一叫左炒年糕,忘記個名咩上海炒飯同埋膽膽面 再加3 龍小龍包份量真係超小 ,由其是個炒年糕都唔知有無20塊 ,又勁多雪菜勁咸膽膽面係個碗夠大,面既份量都係少,得返d湯得小龍包唯一好食!最難飲係個酸辣湯,勁多(欠) 汁,同兒時去老上海店食d上海野食無得比呀到埋單個陣,d staff係甘收野law ,我地4個人都未走,洗唔洗甘趕住賣枱出去我杯茶先飲得個2杯咋,都收6蚊茶位,又無人加茶wor以後都唔會黎食又唔飽又貴,唔明點解仲有甘多人黎排隊食lor

間餐廳環境好嘈 ,容易聽到隔離枱傾計

叫左3個set lunch加一個酸辣湯

一set lunch飯或面再加一龍小龍包 都成62蚊未加一
叫左炒年糕,忘記個名咩上海炒飯同埋膽膽面 再加3 龍小龍包

膽膽面係個碗夠大,面既份量都係少,得返d湯

得小龍包唯一好食!

到埋單個陣,
d staff係甘收野law ,我地4個人都未走
,洗唔洗甘趕住賣枱出去

我杯茶先飲得個2杯咋,都收6蚊茶位,又無人加茶wor
以後都唔會黎食又唔飽又貴,
唔明點解仲有甘多人黎排隊食lor
之前同屋企人系附近行街,見到呢間餐廳裝修好靚,唔似傳統上海餐廳既格局,所以就入去試下啦~ 餐牌上既食物同一般上海餐廳差唔多,都係有d冷盤,拉麵同埋包點等等。我地一共點左6樣野,d賣相又系同門面咁好靚,不過無一樣系會真系覺得好好食lor醉雞:完全唔入味,而且酒味唔香,仲有d苦添糖醋魚:呢個可以接受,不過d朋友覺得過甜呢個系推介既牛肉包,可惜完全唔掂,無肉汁味道亦過咸拉麵都尚算可以,普普通通唔會有驚喜,不過湯唔系好熱鍋貼大大隻,不過上臺時已經唔熱總括黎講呢間餐廳主打應該系新式裝潢同格局,食物質素還有待改善~ 如果下次再經過附近,我應該會去試下其他餐廳先

醉雞:完全唔入味,而且酒味唔香,仲有d苦添
糖醋魚:呢個可以接受,不過d朋友覺得過甜
呢個系推介既牛肉包,可惜完全唔掂,無肉汁味道亦過咸
拉麵都尚算可以,普普通通唔會有驚喜,不過湯唔系好熱
鍋貼大大隻,不過上臺時已經唔熱

2015-05-31 673 瀏覽
同屋企人吃晚飯,今次試下中菜。瑤柱蛋白炒飯用珍珠米同炒過嘅瑤柱,非常足料,而且味道唔太濃,值得一試。紅油抄手同平日出面中菜廳食嘅唔同,醬油甜甜地幾特別,但個人都係鍾意辣嘅多d。另外仲叫左素卷、小籠包、胡椒餅等等,味道唔錯,整體來講幾滿意。
同屋企人吃晚飯,今次試下中菜。
2015-05-17
到康怡戲院睇完Avengers 2,都已經1點半了,到餐廳比較集中的北座搵野食,睇完幾間西餐覺得間間都差唔多又唔特別。選翔龍的主要原因是散叫小食小菜,比較容易揀自己想吃的。而真真正正吸引我們進去的,是在門外看到食客們分麵的時候把那手製拉麵拉得長長的....還有「本月精選」menu的羊肉水餃。餐廳裝修新淨,座位都很舒服。上海式的胡椒餅,不同台灣那種的皮和肉餡。上海的是炸芝麻外表,肉餡少但胡椒味很濃。Menu上有的魚湯小黃魚拉麵($65)條魚煎得幾香脆,但有點熱氣.....魚湯和拉麵是很讚是了清淡之選☆本月精選menu的羊肉水餃($42),很少見用羊肉造水餃,所以很期待試試!! 跟想像中一樣好吃騷味唔會太勁,肉質有咬口,水餃皮不會太厚食哂其他野,催左三次再等左10分鐘先出現的火腿津白。份量很多,兩個人食的話很飽(本來跟拉麵一起吃的話會比較好吧)。火腿超咸,適量地配上津白吃還是可以的。可能快到暑假,餐廳有很研修中的新員工(暑期工?),但他們的服務都做得很好。只是我們叫的火腿津白追了三次才端出來,那時候我們已經食光其他的食物.....最後要「好齋」咁怒食菜 ^^;;;;除了上菜時間的調節以外,

選翔龍的主要原因是散叫小食小菜,比較容易揀自己想吃的。
還有「本月精選」menu的羊肉水餃
餐廳裝修新淨,座位都很舒服。
胡椒餅
Menu上有
魚湯小黃魚拉麵($65)
條魚煎得幾香脆,但有點熱氣.....
魚湯和拉麵是很讚是了
清淡之選☆
魚湯小黃魚拉麵
騷味唔會太勁,肉質有咬口,水餃皮不會太厚
羊肉水餃
火腿津白

除了上菜時間的調節以外,基本食物質素、服務、環境也很滿意
2015-05-09
胡椒餅
羊肉水餃
2015-04-27 907 瀏覽
好耐無同屋企人食晚飯,今晚大家出去食啦翔龍好耐無食,就食下啦點的都是平時食開既野,小籠包,酸辣湯等等說真的,味道不差,就像集團餐廳標準味道沒有特別不好吃,但也沒有什麼驚喜,或許走進來,就預了是呢個味道吧小籠包皮薄多汁,一咬就有湯支出來,而酸辣湯就不會太酸,剛剛好,夠熱,而且不太辣,易入口濃度剛剛好,吃了一碗會多吃那種當然整理不錯
好耐無同屋企人食晚飯,今晚大家出去食啦
翔龍好耐無食,就食下啦

點的都是平時食開既野,小籠包,酸辣湯等等
說真的,味道不差,就像集團餐廳標準味道

小籠包皮薄多汁,一咬就有湯支出來,
而酸辣湯就不會太酸,剛剛好,夠熱,而且不太辣,易入口
濃度剛剛好,吃了一碗會多吃那種

當然整理不錯
2015-04-02
2015-04-12 553 瀏覽
星期六晚行完太古城,剛好經過便試了。點了招牌小籠包,毛菜豆腐及排骨擔擔麵。小籠包皮薄內𥚃多湯汁,值得一試。毛菜豆腐比想像中份量多,共有六件,少酸酸甜甜配合煎香左既豆腐非常開胃。最後的擔擔麵湯底多麻醬而拉麵即場整夠彈口。
2015-04-11
  • 招牌小籠包,排骨擔擔麵,毛菜豆腐
2015-01-29 754 瀏覽
上次試完下午茶~~~今次終於可以試晚餐今日我早左收工,我6:30就到了~可能就係咁早而且又係平日所以等左無耐就有位今日就分別食左呢幾樣菜~2個人的份量都算唔錯~
上次試完下午茶~~~今次終於可以試晚餐

今日就分別食左呢幾樣菜~2個人的份量都算唔錯~
瑤柱蛋白炒飯
九王鱔糊
生煎包
羊肉叉子~
題外話/補充資料: 題外話~~~~如果近玻璃的台不是高台~ 相信會更加好~I LIKE 邊望景邊吃飯
2015-01-27
瑤柱蛋白炒飯
生煎包
羊肉叉子~
2015-01-16 740 瀏覽
今日係太古做完野,就一個人去搵野食~~~本身不是住太古的呢邊的人 所以唔係好熟路點知行行下見到呢間翔龍拉麵,見到佢個下午茶,本人個人又喜愛上海菜~~~竟然有意外驚喜~
下午茶2款冷菜 白肉 同雞絲粉皮
下午茱的灸湯雲吞
下午茶的莖忐炒飯
小籠包
題外話/補充資料: 如果下午茶 又岩食上海菜的話不妨可以一試 款式有多個選擇 ,份量奐唔係少 最岩HI TEA 的你
2015-01-14
下午茱的灸湯雲吞
下午茶的莖忐炒飯
小籠包
見無甚麼人又是新野、九點半入位、十點 last order、十點半收爐。阿媽不試不開心,點知試完後仲不開心。入到去叫完野食仲要等蒼蠅。(轉左另一個位去通風D地方都仲是好多蒼蠅)掛在上高的聖誕飾物跌完又跌。然後正題來了…"京醬牛肉絲(叉子)"68元不錯、可以夾包食。"雪菜毛豆炆豆腐"、"翔龍炒飯"都是68元都可以接受,後者招牌飯其實麻麻。然後…今次大擰樂萬 眾 期 待 高價72元 四隻"蟹粉小籠包"哇!食完真是一肚火!如果不是叫左呢壇野…都無甘火滾。(最貴最不抵)
阿媽不試不開心,點知試完後仲不開心。

掛在上高的聖誕飾物跌完又跌。

京醬牛肉絲(叉子)
雪菜毛豆炆豆腐
翔龍炒飯
然後…今次大擰樂
萬 眾 期 待 高價72元 四隻"蟹粉小籠包"
哇!食完真是一肚火!如果不是叫左呢壇野…都無甘火滾。
(最貴最不抵)
蟹粉小籠包(最貴最不抵)
題外話/補充資料: 上上面吉野家抵食夾火鍋可能仲Happy! 食他都不好叫蟹粉小籠包…
2014-12-09
京醬牛肉絲(叉子)
雪菜毛豆炆豆腐
2014-12-10 539 瀏覽
第一次來,裝修風格有點似南小館,如坐高枱不用等位可直接入坐,但始終覺得高枱坐得無咁舒服,加上要同人搭枱,感覺怪怪的,所以還是選擇等卡位,反正唔太肚餓。等了10分鐘左右就有卡位了,menu種類都幾多,見到有叉子燒餅很開心,因為唔係間間都有,所以叫咗個牛肉叉子試試。一碟有4件燒餅,芝麻面,要趁熱食,因為凍左會變硬,好處是夠挺身,放入馅料後不會溜汁出來, 馅料是洋蔥炒牛肉,味道很濃,洋蔥炒到好淋,份量都幾多,食晒4件燒餅仲有好多馅料剩。另外叫咗四季豆茄子,這個組合我很喜歡,味道不錯但略為咸咗少少。最後叫咗小籠包,不過不失。我發現原來佢每碟餸的碟邊都有一個貼紙,寫住 "_號師傅製作",可能是方便跟進食物質素,這個方法幾好,令客人對食物更有信心。

牛肉叉子
四季豆茄子
牛肉叉子
2014-12-08 864 瀏覽
下午6.30未到開始等位, 都等到7點先有枱, 一來呢間真係人多, 二來我地又+10人, 要拼枱先有.服務:年青服務團隊, 積極.  主動添茶, 落單.環境:Bistro式上海菜  (海派掛?)+10人都拼到梳化枱, 算係好幫手 (雖然等左好耐...本人最怕人多食飯又要成班人企响度等...不設訂位服務)食物:茶介6@, 杯茶唔錯.  今餐飯重點係普通家庭聚餐, 忌三高, 謝絶蟹粉旦黃.  由於唔太清楚翔龍的撚手小菜, 所以都係隨意點, 最緊要食餵飽一眾長者.冷盤:只點了一碟雞絲粉皮.  合格主菜:糟溜魚片 - 雖然碟頭唔大, 但呢味菜好食葱爆牛肉 - 牛肉勁唔得, 極强發粉味  銀芽炒鱔糊 - 正常, 用來夾銀絲卷一流咸肉百頁津白- 個上湯好味京葱肉絲叉子-可以, 切成4份的叉子, 有一件賣唔出紅燒肉x百頁結 - 個獻汁好咸面/飯/點心:叫左面, 2個飯, 小籠包, 湯年糕 湯面唔錯, 面軟靭度剛好, 湯味道濃.  本人偏愛嫰雞煨面.小籠包, 正常啦, 都係趁熱食先好食.佢炒飯個份量望落真係好細, 不過又確實不能夠跟酒樓D炒飯大大碟比較砂鍋雲吞雞 - 好整體上, 碟頭比較細碟, 人多的

服務:
年青服務團隊, 積極.  主動添茶, 落單.

環境:
Bistro式上海菜  (海派掛?)
+10人都拼到梳化枱, 算係好幫手

食物:

冷盤:
只點了一碟雞絲粉皮.  合格

主菜:
糟溜魚片 - 雖然碟頭唔大, 但呢味菜好食

葱爆牛肉 - 牛肉勁唔得, 極强發粉味

銀芽炒鱔糊 - 正常, 用來夾銀絲卷一流
咸肉百頁津白- 個上湯好味
京葱肉絲叉子-可以, 切成4份的叉子, 有一件賣唔出
紅燒肉x百頁結 - 個獻汁好咸

面/飯/點心:
叫左面, 2個飯, 小籠包, 湯年糕

小籠包, 正常啦, 都係趁熱食先好食.

砂鍋雲吞雞 - 好

整體上, 碟頭比較細碟, 人多的話, 真係要點多D.
小菜需要等候時間較長, 面食很快做好.  另一特別地方是每碟小菜有廚師編号, 莫非每個廚都有定KPI?

總結:
同行人的覺得唔錯, 價錢合理.

本人, 一般, 較喜歡湯面, 小菜正常, 冇話唔好食, 家常菜.
只是因為不設訂位而要等好耐位已經扣到由零分開始計番上去.

不過, 能夠有人肯等位, 又滿座, 總有值得再次惠顧的原因及價值.

送兩張午市折扣咭, 多謝.

紅燒肉+百頁
2014-12-07