2021-12-09 480 瀏覽
行過中環碼頭🛥望住維港海景🏙聞到燒賣嘅香味忍唔住去買番串嚟食一串燒賣一串腸加上靚靚嘅維港日落🌄車仔麵可以揀仲有好多其他嘢食可以選擇如果唔想喺旺角街頭企喺度食嘅朋友可以喺呢度望住個景Hea住嚟食
行過中環碼頭🛥

仲有好多其他嘢食可以選擇

如果唔想喺旺角街頭企喺度食嘅朋友
可以喺呢度望住個景Hea住嚟食
2020-08-30 509 瀏覽
見距離撘船仲有時間,就走咗去呢度叫咗4樣嘢食,咖喱魚旦,牛栢葉,豬紅和蘿白。豬紅同蘿白好入味,蘿白煮得夠淋,又冇渣。好好食。牛栢葉就正正常常啦!而咖哩魚旦就唔太好食,冇咩味道。
牛栢葉就正正常常啦!
而咖哩魚旦就唔太好食,冇咩味道。
2020-08-22
  • 豬紅,蘿白
2019-04-15 737 瀏覽
以前係尖沙咀返工,放工總會搭天星小輪由尖沙咀到中環,再由中環尖沙咀碼頭行去5號碼頭搭船返長洲呢間車仔麵店係無意中發現佢地逢星期一至六(約朝早11點開到夜晚約7:30),星期日及公眾假期休息。香港,雖然係美食天堂,但隨住遊客越黎越多,而租金及最低工資越黎越高,放工想係附近搵小食醫肚,絕非易事。尖沙咀的話除左麥記、還有厚福街的肥仔小食、尖沙咀天星碼頭的泰昌餅家外;中環選擇就更小,某些7-11便利店的熱食,或唐記點心的包點吧?雖然我係中環5號碼頭搭船,有車仔麵亦有小食,但論食物味道、質量及價格;必選呢間位於往梅窩碼頭的美香園;佢地係用心煮每樣小食;湯底無味精(是用蝦瞉+其它食材煲),所以唔會口乾;亦係一向對車仔麵有要求&對味精敏感嘅同事嘅大愛咖喱汁是必要,香而小辣、魷魚鬚、牛丸、蘿蔔、牛柏葉、牛肉球都是必吃牛肉球$10/2粒、加左芫茜,蘿蔔、食唔出有肥膏;可要求加喼汁珍寶腸$14一條;有時同事會買多條加餸。$30(3餸+麵)午餐時間有魯水蛋及魯水雞翼尖可揀;如指定的餸唔啱口味,可加錢要牛肉球$2、珍寶腸$6

呢間車仔麵店係無意中發現

3餸車仔麵+2餸
3餸車仔麵+2餸
2016-12-31 1002 瀏覽
是日lunch time黎到中環碼頭,路過呢間小食店就試一試佢既齋卜。其實中環碼頭好多食店,有賣車仔麵、魚蛋、粢飯等港式食品。齋卜 $8圖中份量係兩串,共有八舊左右,齋卜係類似麵筋加豆卜既質感,辣汁都幾濃咖哩味,唔錯。

其實中環碼頭好多食店,有賣車仔麵、魚蛋、粢飯等港式食品。

齋卜 $8

齋卜
2016-12-30
齋卜
其實算是指定動作,每次到中環碼頭,都會忍不住買幾串食。今天又來到中環碼頭,當然也少不了這個指定動作。可能是星期天的關係,特別的多人。不過店員姐姐們手腳好快,我們點了的食物好快到手。不過,都幾貴。這一碗要HKD 39.00裡面有:1. 魚蛋 X22. 雞肉腸 X23. 燒賣 X14. 齋 X1 以上食物都是普通,本來一心期待的是那辣辣的咖喱醬能夠調味。但是,這次的醬有點有酸,感覺就像正要變壞 的醬一樣。可能是夏天吧,食物特別容易變壞。而且這是放在室溫,所以變壞得特別快。店家要注意。
其實算是指定動作,每次到中環碼頭,都會忍不住買幾串食。
今天又來到中環碼頭,當然也少不了這個指定動作。

可能是星期天的關係,特別的多人。
不過店員姐姐們手腳好快,我們點了的食物好快到手。
不過,都幾貴。這一碗要HKD 39.00
裡面有:
1. 魚蛋 X2
2. 雞肉腸 X2
3. 燒賣 X1
4. 齋 X1

店家要注意。
2015-08-26 496 瀏覽
每次去長洲都會到「美香園」吃上一點點小東西。而這次來到,中環碼頭,卻不是去長洲,是去荔園途中,來點小吃。之前曾經說過,我喜歡吃細粒的魚蛋。而「美香園」就是賣細粒的魚蛋,加上他們家的辣咖喱,相當美味。很期待地買了兩串魚蛋一串齋。但是今次有點令我失望。咖喱汁不是很辣。之前吃的時候是勁度十足的辣。今次雖然是有辣,但是是少少辣。所以吃得不過癮。不過魚蛋仍是十分好味,彈牙之中又帶點軟身。另外加了一串齋,熱辣辣的,而且吸汁力特強。齋原先是沒有味道的,但吸了咖喱汁就變得好好味。但可惜今次的咖喱汁不夠辣,所以令嗜辣的我失望了~!但仍然是好吃的一間小食店!

每次去長洲都會到「美香園」
吃上一點點小東西。

而這次來到,中環碼頭,卻不是去長洲,
是去荔園途中,來點小吃。

之前曾經說過,我喜歡吃細粒的魚蛋。
而「美香園」就是賣細粒的魚蛋,
加上他們家的辣咖喱,相當美味。

很期待地買了兩串魚蛋一串齋。

但是今次有點令我失望。
咖喱汁不是很辣。
之前吃的時候是勁度十足的辣。
今次雖然是有辣,但是是少少辣。
所以吃得不過癮。

不過魚蛋仍是十分好味,
彈牙之中又帶點軟身。

另外加了一串齋,
熱辣辣的,而且吸汁力特強。
齋原先是沒有味道的,
但吸了咖喱汁就變得好好味。
但可惜今次的咖喱汁不夠辣,
所以令嗜辣的我失望了~!

但仍然是好吃的一間小食店!

2012-11-20 495 瀏覽
今日同朋友搭船入坪洲,見間舖不斷有人買車仔麵,流晒流水,就同朋友買左一碗三餸一麵嚟share。米粉軟硬度適中;咖喱魚蛋彈牙好味;蘿蔔夠腍而入味、惜有少許渣;墨魚丸鮮味爽口。為左原汁原味,我地無加任何醬料,湯底頗清甜,朋友笑說可能加左糖﹗整體而言,幾好味同抵食。
整體而言,幾好味同抵食。
2012-11-17
5 分鐘 (外賣自取)
$23 (早餐)
2009-01-15 357 瀏覽
籌備多時的坪洲BBQ終於成行, 坐船前肚子已餓得咕嚕咕嚕,來不及BBQ已在碼頭內的小食店找東西吃,看到其他客人的車仔麵似乎蠻像樣,只是等一會有大餐吃,忍著手只點了燒賣、魚蛋和齋麵筋來填補空虛的胃胃!不消一會,一碗看似美味的開胃小吃到手了! 各式醬汁自助地在櫃台前,任君加入!小店細心得連紙巾也供應,加分!!燒賣仍是最普通的鯊魚燒賣,感覺仍舊是淋之之,唯一好處是蒸得夠熱,寒冷天氣裡吃著一粒熱燙燙的燒賣,的確又很溫暖。不辣魚蛋用上外表白白的炸魚蛋,吃來有點彈牙但又不是自己喜歡那款實的的貨色,以味道來說還算可以,起碼沒有油益味或腥味,當然也沒有魚味, 以平價小吃來說已可收貨! 齋麵筋用水燙過之後,外硬內軟跟平時的齋鹵味那種軟綿綿感覺又有分別! 說真的沒有被汁醬煮過的麵筋真的味道欠奉,味道都是來自那自助調味的甜醬和甜豉油,兩者加起來的味道又頗為對味,令到本來沒甚味道的麵筋和魚蛋也變得好吃了,神奇!!開了胃口, 跟好友們一同坐船到坪洲玩樂去,真開心!!

開了胃口, 跟好友們一同坐船到坪洲玩樂去,真開心!!
不懂對焦手機鏡頭下的燒賣
$18 (其他)
2008-10-29 198 瀏覽
咦...估唔到美香園 係OPENRICE可以搵到!同事仔介詔我...話呢度D牛腩同咖喱汁好好味...又平...我哋就試下啦!!$18有3鎹1麺好掋食呀...LUNCH食經已好夠食好飽啦...!!試食後比我預期好味同超水準製作~~我已食過好幾次...我已試食哂所有食物...最好味的牛腩(好食過九記)豬紅冇縮水而好入味豬皮夾口入味籮白個心都有味(本身我唔鐘意食都覺OK)不得不試咖喱汁...一試難忘呀~~超搞鬼架...先甜後SPICE!!我覺得好味過CWB個D$40-50冇HEART車仔麵!!呢度最唔方便得外賣...BUT可坐係出面對住過海...有D秋風都OK0既!!
咦...估唔到美香園 係OPENRICE可以搵到!

試食後比我預期好味同超水準製作~~
我已食過好幾次...我已試食哂所有食物...
最好味的牛腩(好食過九記)
豬紅冇縮水而好入味
豬皮夾口入味
籮白個心都有味(本身我唔鐘意食都覺OK)
不得不試咖喱汁...一試難忘呀~~

超搞鬼架...先甜後SPICE!!

我覺得好味過CWB個D$40-50冇HEART車仔麵!!

• 車仔麵