2007-05-29 54 瀏覽
星期六來這裡吃了一頓快樂的high tea,但忙到今日先有時間寫返。我叫了一客茄汁肉腸炒螺絲粉,好好味。暖暖的是福建炒飯。Ok啦。中途有隻狗狂吠,唔知係客人的還是舖頭的。另外坐位亦迫了點。食tea就真係好抵,唔叫tea set,都好多其他食物選擇,overall係幾平。
我叫了一客茄汁肉腸炒螺絲粉,好好味。
暖暖的是福建炒飯。Ok啦。
中途有隻狗狂吠,唔知係客人的還是舖頭的。另外坐位亦迫了點。

2007-01-18 17 瀏覽
係登龍街都試過幾間食店,呢間去左2次每次去到,都總係覺得有太多選擇,成日都拿唔定主意食咩我覺得佢d set既前菜都好有水準,第一次食既蒜蓉焗青口好好食,有d薯蓉係底,尋日就係芝士焗蟹蓉,就算我本身唔好芝士忌廉個d,亦覺得係水準之作!main course就好似冇前菜咁有驚喜了,不過不失啦,尋日既日式咖哩牛柳啦,d咖哩甜甜地,都似返日式個種!飲品方面就太多冰加太甜上菜會好慢,如果唔趕時間先好去撞正2次去都唔多人,環境ok!set around 係40-50元咁上下
係登龍街都試過幾間食店,呢間去左2次

每次去到,都總係覺得有太多選擇,成日都拿唔定主意食咩

飲品方面就太多冰加太甜

上菜會好慢,如果唔趕時間先好去

撞正2次去都唔多人,環境ok!

set around 係40-50元咁上下
2006-09-09 3 瀏覽
見報紙介紹登龍街好多次,早兩日終於有時間黎睇下。原本無諗住食呢間的,不過是有位店員姐姐在店外落力宣傳,見食物又唔差,就試下囉。一坐低比人最好既印象係環境好乾淨,有位店員在執拾桌面時,非常細心,把桌面的飯屑倒在手中,唔會似香港好多地方,求其掃落地嚇親街坊。呢度的選擇都算幾多,我地點左既食物係:1)鑊仔牛柳餐($4x):餐湯、牛柳意粉(但唔係鑊仔上既!)、半打迷你蒜蓉青口薯蓉、凍飲。個牛柳麻麻,比較咸、反而個青口好好食。2)鴛鴦焗飯餐($4x):好多款揀,我地揀左香草雞扒拼綠茶忌廉石斑,個綠色忌廉汁幾新鮮。幾驚喜既係有糖水送(因為餐牌無寫的)整體呢度食物質素只是尚可,不過是環境同店員服務態度屬於上佳水平。最後一提是呢度通風幾好的,因為附近幾抬食煙,我地居然都聞唔到。
呢度的選擇都算幾多,我地點左既食物係:
幾驚喜既係有糖水送(因為餐牌無寫的)
2006-09-06 2 瀏覽
每次同某一位朋友在銅鑼灣lunch就一定黎呢度,$30一個午餐其實都幾抵,而佢亦都保持水準,不過份量略小,如果好肚餓可能會唔夠飽!
2006-09-01 6 瀏覽
黎呢度,因為老老要食飯,又睇中這裡的酥皮魚翅餐。個旦白蟹肉小菜都好味。我叫的石班雞扒意亦ok,唯獨係未飲過咁鹹咁難飲的羅宋湯。整體說,這裡的菜,味道太鹹。40元左右,有湯,沙律,主菜,飲品同甜品,算係咁。招呼亦合格。
40元左右,有湯,沙律,主菜,飲品同甜品,算係咁。
招呼亦合格。
2006-04-15 1 瀏覽
朋友們食晚飯, 我搭檯坐, 佢地平時食開, 覺得呢間d野食幾好。依我對眼scan過呢, 一般料而矣, 亦冇令我想偷食之衝動。問題係碗糖水。佢d糖水碗崩得嘅都崩曬架喇。有個朋友食到底仲見到玻璃碎! 俾其他人食到呢, 真係由裡面開刀都似!我一定唔食呢間!

我一定唔食呢間!
2005-12-27 0 瀏覽
25 Dec,2005 星期日和朋友C及二家姐下午到銅鑼灣shopping,逛到6時半,決定食完dinner再逛。我提意到登龍街。本到BALL BALL茶坊,入到去看MENU時待應知道我們不會選聖誕餐,便對我們說今日設有最低消費$150。我們三個對望了一下,便決定到第二間吃。侍應不好意思地送了我們一張coupon。其實我們不介意他們設最低消費,但應該貼在當眼處,讓食客進去時知道!!於是便到這裏食,我們三個不約而同選了聖誕餐Set C。先來龍蝦魚翅湯:有洋葱,蝦肉碎,翅,味道一般。火雞伴火腿扒伴焗海鮮(飯或意粉):我轉了螺絲粉。這個味道不錯,有八爪魚,蝦毛仔,洋葱絲等。想不到白汁幾好味。火雞及火腿扒只是一般。甜品是蛋花大菜糕:不太有興趣,而且很飽,只吃了兩口。埋單: HK$150,沒有加一。繼續shopping...^_^
25 Dec,2005 星期日

於是便到這裏食,我們三個不約而同選了聖誕餐Set C。
先來龍蝦魚翅湯:有洋葱,蝦肉碎,翅,味道一般。
甜品是蛋花大菜糕:不太有興趣,而且很飽,只吃了兩口。

埋單: HK$150,沒有加一。

繼續shopping...^_^
2005-12-02 6 瀏覽
我今日同男友食lunch,叫兩個set,一個菠蘿鴛鴦扒飯,一個芝士海鮮玉子豆腐飯,連湯同埋飮都只係$26一個set,其實係頭講都算幾抵。我一坐低冇耐就叫食,之後就陸陸續續好多人,正當我慶幸自己好彩早到又叫食時候,我見到隔離兩個人已經飮緊湯,之後有幾遲連食都埋但我仲係連湯都未有,我想催但又冇人理我。後尾我發現原來幾人都同後生個伙計好熟…唔怪得之啦…但咁都未算最離譜,最離譜係之後有碟飯,我一睇都知唔係我,我同佢地講佢地一係就睇唔到我(唔知係唔係扮),一係就係咁叫我等等,但等等去都係唔理我,真係佛都有火。間好細,只係得兩個人睇哂樓面,得呢度食其實都預咩都要等。之但係我先叫先都要先俾熟人,呢樣就好有問題囉。除非大家同個伙計好熟啦,如果唔係真係去唔過!!!!!!P.S. 我男友話我知佢返到公司肚痛…呢間真係…

P.S. 我男友話我知佢返到公司肚痛…呢間真係…
2005-08-11 3 瀏覽
下晝行到餓餓地,入去tea一tea.叫個超級抵食tea.$18包雞絲螺絲湯粉,菠蘿豬扒包,薯條,再加$3轉飲橙什.味覺當然不能強求,算OK啦!螺絲粉比較硬,湯多味精,但幾大碗.菠蘿包夠新鮮,熱辣辣,皮脆,包身軟綿綿.豬扒分量應該屬於正常size一半,夠"淋",一咬即開,唔使同佢掙扎.食完喱兩樣已經好飽,勉強食埋薯條.食完夜晚都唔使食.係銅鑼灣區好難搵到D咁抵食o既地方架喇.
2005-08-10 8 瀏覽
同食齋朋友0係登龍街搵好0野食,本身想去泰成,點知條人龍長過命,唯有行多幾間睇下~過0左幾間舖見到美膳居,裝修老老實實,最重要係落緊大雨~半推半就行0左入去~~哈哈~~食齋朋友見到有味『萄汁焗四蔬』,但又想食咖哩,落單0既姐姐好爽快答應0左將萄汁轉咖哩,朋友開心到不得了~ =)。結論:我揀0左個Set,麥香雞+炸野菜+蛋包炸豬扒配意粉+雜果冰;食齋朋友揀0左咖哩焗四蔬配意粉+雜果冰。咖哩焗四蔬-一上台已經聞到好香~咖哩面焗到火農火農0地,加上芝士半溶半焦0既狀態,兩人都急不及待開餐,咖哩汁食落就知道有萄汁0係裡面,相信係因為『焗四蔬』本身係萄汁底所以先會咁樣,無影響到味道之餘,反而覺得好好味;『四蔬』一d都唔馬虎,西蘭花、粟米芯、小棠菜、蘑菇...不能盡錄。食晒成碟0野,假設有個硬豬仔包0係身,用0黎點咖哩汁食真係一流!總之兩個字-推介!麥香雞+炸野菜-麥香雞唔睇都知係出面入返0黎即炸貨色,味道不過不失。炸野菜就出乎意料咁好味!佢係一咋過雜菜球咁樣炸,脆漿好得手,0岩0岩好將成咋雜菜鎖成一個球體,食落香脆唔覺肥膩,又唔會炸到變菜乾~無晒水份。蛋包炸豬扒配意粉-炸豬扒下面有炒蛋一隻下面

蛋包炸豬扒配意粉-炸豬扒下面有炒蛋一隻下面再用意粉墊底,我提議下次意粉應該分開上,食食下碗裡面發現有tum水,搞到豬扒面d脆皮淋左,質感食落都好尷尬0下。

相對兩杯雜果冰真係失色,冰少、太甜,雜果又少,數埋都唔夠幾啖(羹),希望下次多d就好lu~