講真,今次去嗰間有名嘅店試佢哋嘅特色菜,真系意想不到咁正!我試咗個父親節蛋糕,外表靚得嚟,啖啖都係心思。🎉 蛋糕身高高地,包咗一層滑唔溜口嘅忌廉,啱哂爹哋個口味。咬落去先係雪滑嘅蛋糕,緊接住係啱啱好嘅甜度加香脆嘅榛子,真係層次分明!再講下個朱古力脆,卜卜聲嘅口感夠哂kick,每一啖都嘆為觀止。而家講返啲士多啤梨,佢哋紅潤潤地鋪喺最頂層,帶啲微酸開胃,同甜味恰到好處嘅忌廉夾埋,真系絕配。最後一撇細絲嘅朱古力,唔單止好睇,食落同樣正!整體嚟講,呢個蛋糕完美地詮釋咗「慶祝」兩個字,唔止滿足咗味蕾,仲溫馨滿分。所以下次有嘢慶祝,記得揀呢款!😊👌

2023-11-19 54 瀏覽
美心餅店包類多,長期光顧,已試了多款,最喜愛的就是糙米芝士包。為甚麼? 一包糙米芝士包放在家,不論當主餐、或餐前後伴食都適宜, 每片包也有一至數粒芝士, 伴食的話,我習慣了放在焗爐上焗用100度焗3分鐘, 芝士被焗溶而混入麵包內,香口可人
美心糙米芝士包
美心糙米芝士包
2023-11-07 37 瀏覽
在家無聊有些口痕,更有些肚叫,似作動call你食嘢。幸好,已入了貨^美心西餅-糙米芝士包,很喜歡吃這片芝士包,因為健康,每片包內含立方粒芝士,感覺就是有咬口,有芝士的咸香味再配一杯食,就能醫肚了,正呀!
糙米芝士包
糙米芝士包
今日心情鬱悶,想來一點甜,男友說喜歡食美心的朱古力脆脆,所以我就提議試試這個新品: K-berry 脆脆蛋糕。蛋糕主要由雜莓忌廉、忌廉、海綿蛋糕、士多啤梨醬和白朱古力脆脆製成。蛋糕用上韓國草莓,部份草莓色澤雖未算紅潤,但味道清甜,不錯!蛋糕味道整體香甜、富莓香,這要歸功於雜莓忌廉和草莓醬。雜莓忌廉相對質感較挺身,帶有濃濃莓香和淡淡的奶香味;草莓醬味道猶如果醬般香甜,配上較為清淡的海綿蛋糕和幼滑忌廉,甜度剛好,味道不錯。白朱古力脆脆層味道同樣香甜,不錯!但略嫌脆塊有點粗糙,不夠幼細,所以吃起來偏硬 (脆餅硬得就連刀叉都很難處理) ,口感不夠細膩。整體來說,雖然脆脆層口感略有不足,但蛋糕甜而不膩,也值得推介呢!
K-berry脆脆蛋糕

K-berry脆脆蛋糕
2022-12-13 24 瀏覽
今年美心又出栗子蛋糕了!9月剛推出的時候剛好keep fit計劃進行中,所以還未捧場,直至12月初終於稍見成效,於是二話不說買一個獎勵自己。今次目標鎖定‘’雙重甘栗芒果蛋糕‘’,它不但比同系列另外兩款更有層次感,更有雙重栗子(瑞士栗子蓉和鮮磨山東栗子),很是吸引。蛋糕表面有芒果粒、糖漬栗子和薄薄的栗子蓉,旁邊則以朱古力蛋糕片包裹,內層是原味蛋糕、朱古力牛油忌廉、原味忌廉、朱古力忌廉、栗子蓉夾心和朱古力脆脆,令人期待。蛋糕整體口感和味道都不錯呢!朱古力蛋糕的鬆軟、栗子蓉的綿密、三款忌廉的幼滑輕盈和朱古力脆脆的香脆,一啖同時吃出多種口感,每個層次的特色都能充分展現出來。除了口感豐富外,蛋糕味道同樣不俗,朱古力脆脆味道香甜且朱古力味濃;原味和朱古力忌廉甜度剛好,同樣不錯!不過最令人欣賞的是朱古力蛋糕、朱古力牛油忌廉和栗子蓉這個“鐵三角”組合。栗子蓉栗子味濃,不會太甜且天然;朱古力蛋糕富朱古力味;朱古力牛油忌廉則像奶油般帶點微鹹。這個組合令整個蛋糕都充滿朱古力和栗子味,兩種味道突出但不會蓋過對方味道,而且在朱古力味的映襯下,栗子蓉的味道昇華了!非常美味!服務方面,分店店員比較友善親切,會主動跟

雙重甘栗芒果蛋糕

蛋糕整體口感和味道都不錯呢!

服務方面,分店店員比較友善親切,會主動跟你聊天,整體不錯!

這一次的蛋糕我包辦了半個,往後兩次再“偷食”,一個人吃掉一整個,實在滿足!

如果有第四次....唉,可惜沒了,期間限定哦!唯有下年再食。
雙重甘栗芒果蛋糕
情人節就到啦!見到呢個蛋糕,好靚好吸引!佢個CATALOG都好靚!蛋糕有紅色、白色同粉紅色,呢個仲唔係情人節的配搭顏色~❤️❤️有紅絲絨蛋糕 + 士多啤梨,配cream cheese,仲有白朱古力脆脆,食落口啖啖都甜甜的,係愛情的感覺!係盒上寫返幾句情話🥰🥰,表達心意啦!最佳食用時間係3小時內,但見到咁樣係好唔捨得食❤️❤️士多啤梨,仲有士多啤梨醬,加埋cream 又唔會話好漏。一層層食好sweet❤️❤️
情人節就到啦!
見到呢個蛋糕,好靚好吸引!

佢個CATALOG都好靚!
蛋糕有紅色、白色同粉紅色,
呢個仲唔係情人節的配搭顏色~

❤️❤️有紅絲絨蛋糕 + 士多啤梨,
配cream cheese,
仲有白朱古力脆脆,
食落口啖啖都甜甜的,係愛情的感覺!
係盒上寫返幾句情話🥰🥰,表達心意啦!

最佳食用時間係3小時內,
但見到咁樣係好唔捨得食❤️❤️

士多啤梨,仲有士多啤梨醬,
加埋cream 又唔會話好漏。
一層層食好sweet❤️❤️
外賣自取
同事生日,買兩個蛋糕慶祝下,就近得東海棠,聖安娜同美心蛋糕黎講,聖安娜真係not my cup of tea最後係美心買左兩個蛋糕🍽「奶茶王」🧋港式奶茶戚風蛋糕$138呢排出左個時光倒流系列,有雞蛋仔,奶茶同蛋撻...造型上3個都無得輸既 尤其係蛋撻同雞蛋仔今次揀左奶茶試先呢款蛋糕幾有層次蛋糕面係寒天+奶茶奶凍蛋糕身係戚風蛋糕+奶茶慕絲茶味係幾香濃,但個奶凍有d苦慕斯一般,蛋糕稍嫌有d乾成個蛋糕最好食既部分係原味寒天😂😂🍽栗子糯米糍蛋糕🌰佢既造型係大眾樣, 同一般栗子蛋糕差唔多,都係一條條栗子蓉甘鋪面,本來無唸住會揀,但見到有糯米糍,所以就試試佢!面頭既栗子蓉係有幾濃郁既栗子味,但有少少乾身,好容易同蛋糕分離...海綿蛋糕夾住糯米糍餡, d糯米糍好好味,軟糯濕滑,加埋有驚喜既濕潤焦糖餅底(稍微鹹左少少),喜出望外總括而言, 人同蛋糕都不可以貌相,造型吸引既奶茶蛋糕唔會encore,造型普通既栗子蛋糕可以添食😆
同事生日,買兩個蛋糕慶祝下,就近得東海棠,聖安娜同美心
蛋糕黎講,聖安娜真係not my cup of tea
最後係美心買左兩個蛋糕

🍽「奶茶王」🧋港式奶茶戚風蛋糕$138

呢排出左個時光倒流系列,有雞蛋仔,奶茶同蛋撻...
造型上3個都無得輸既 尤其係蛋撻同雞蛋仔
今次揀左奶茶試先
呢款蛋糕幾有層次
蛋糕面係寒天+奶茶奶凍
蛋糕身係戚風蛋糕+奶茶慕絲
茶味係幾香濃,但個奶凍有d苦
慕斯一般,蛋糕稍嫌有d乾
成個蛋糕最好食既部分係原味寒天😂😂

🍽栗子糯米糍蛋糕🌰

栗子糯米糍蛋糕🌰
奶茶王戚風蛋糕
栗子糯米糍蛋糕🌰
2021-02-08 191 瀏覽
踏入2021年,第一個慶祝的日子就是我的生日,很令人期待呢!今年本想試試改以不同口味的切件蛋糕拼湊成一整個蛋糕,但感覺沒儀式感,所以最後都買了一整個蛋糕慶祝。記得過往曾吃過美心的栗子蛋糕,實在很喜歡,而今次剛好看見有新系列栗子蛋糕推出,就訂了一個「秋栗鐵觀音茶蛋糕」。賣相帶古典感覺,蛋糕外層是瑞士栗子蓉,栗子蓉下面是栗子慕絲,內層則以朱古力蛋糕、混有山東栗子和鮮磨山東栗子蓉的忌廉,以及鐵觀音茶蛋糕相間而成,再以糖漬栗子點綴,看起來層次豐富。蛋糕所用的各款栗子蓉都頗足料,吃起來質感較實淨,每啖都吃到栗子那天然的香甜味,很欣賞它的味道不「假」,估計是沒添加太多糖等材料加工製作。朱古力蛋糕跟鐵觀音蛋糕都很鬆軟;朱古力蛋糕富朱古力香味,跟夾層內的幼滑忌廉和栗子蓉味道很夾,美味。鐵觀音蛋糕的甜味較茶味突出,沒很明顯的茶香,反而比較像普通海綿蛋糕的味道,如果傾向濃濃茶味的朋友大概會覺得失望哦!但對未接觸過茶味蛋糕的朋友 (例如我),反而更容易接受。栗子慕絲的栗子味相對較淡,反而帶點奶香味,但略嫌甜度比較低和口感偏向爽彈,這個部分有點不喜歡。最後就是蛋糕表面的糖漬栗子,不得不讚,糖水甜度控制得宜,不

最後就是蛋糕表面的糖漬栗子,不得不讚,糖水甜度控制得宜,不死甜,除了糖水的甜味外,栗子的天然甜味也得以保留,兩者味道很融和,味道香甜,不錯不錯!

整體而言,雖然慕絲部分沒想像的軟滑,但其他分層都很美味,足以彌補慕絲的不完美,所以還是十分推介哦!

用餐優惠
信用卡優惠
2019-12-30 203 瀏覽
今日生日,男友跟家人都不約而同各買了蛋糕跟我慶祝,非常感動呢!除了那份被重視的感覺外,一日可以食兩個蛋糕,其實很令人興奮。中午的是經典黑森林蛋糕,夜晚的是士多啤梨白朱古力杏仁脆脆蛋糕,看來大家對我的喜好也瞭如指掌。黑森林蛋糕簡單美味,蛋糕內外都塗滿厚厚忌廉,忌廉幼滑,甜度合適,配上鬆軟朱古力蛋糕和微甜黑加侖子啫喱粒,令整個蛋糕口感更輕盈,不會過於甜膩,很不錯!士多啤梨白朱古力杏仁脆脆蛋糕之前提到個人最喜歡多層次口感的蛋糕,雖未試味,但單看橫切面已覺吸引。蛋糕表層是幼滑的忌廉和慕絲,蛋糕內層則由淡粉紅色的海綿蛋糕、消化餅層、雜莓吉士、雜果、忌廉和士多啤梨白朱古力杏仁脆相間而成。士多啤梨白朱古力杏仁脆香甜味頗為突出,配以帶淡淡甜味的水果粒、幼滑的微甜慕絲、吉士和忌廉口感、富牛油香而鬆化的消化餅層; 以及超鬆軟的微甜蛋糕,口感豐富,亦不會太甜,吃掉整個都沒難度!今次兩個蛋糕都不錯!

士多啤梨白朱古力杏仁脆脆蛋糕

今次兩個蛋糕都不錯!
士多啤梨白朱古力杏仁脆脆蛋糕
一直都覺得美心的栗子蓉做得出色,最近它新推出了“雙重甘栗焦糖脆餅蛋糕”,恆生信用卡有88折,折後都不過是$170多,很划算!蛋糕外層是栗子慕絲,內層層次亦很豐富,栗子蓉、朱古力蛋糕、忌廉跟焦糖脆餅。慕絲帶淡淡栗子味,整體甜度較低,質感幼滑; 栗子蓉相較慕絲,栗子味較濃,甜度比慕絲高,但甜而不膩; 朱古力蛋糕富朱古力香之餘,亦有朱古力味道,不錯! 焦糖脆餅是整個蛋糕中最甜的部份,它很酥脆,單吃會偏甜膩。當一次把各層餡料吃掉,就發覺偏甜的脆餅與甜度相對較低的栗子慕絲、栗子蓉、朱古力蛋糕和忌廉合起來的甜度是恰到好處,蛋糕既有焦糖脆餅的香甜,亦不失栗子的清香味道,我連續兩日都encore這個蛋糕呢!
雙重甘栗焦糖脆餅蛋糕

用餐優惠
信用卡優惠
雙重甘栗焦糖脆餅蛋糕
2018-12-27 187 瀏覽
臨近聖誕買了個軟芝士比利時朱古力慕絲蛋糕慶祝, 這個小鹿造型頗討好, 而且它的朱古力慕絲內層亦看似吸引。 可惜, 朱古力慕絲太甜了! 朱古力味欠奉, 質感完全不幼滑, 很"實´´! 這個慕絲太奇怪了! 朱古力蛋糕鬆軟度一般, 而且都是沒朱古力味。 中間的朱古力脆珠好甜膩, 朱古力製的鹿角好甜, 連白朱古力製的聖誕帽及五官都一樣好甜好膩。 就連軟芝士忌廉都好甜, 甜中又帶點羶, 完全失望! 沒想到大集團的出品竟然可以如此難食。我實在吃不下去! 還恨不得把它掉進垃圾桶!

軟芝士比利時朱古力慕絲蛋糕

我實在吃不下去! 還恨不得把它掉進垃圾桶!
2018-11-09 195 瀏覽
今日買左件芝士蛋糕$22蚊芝士唔滑不過22蚊都算幾大件🤤藍莓新鮮唔太酸餅底岩岩好唔太甜芝士層食得出有卡夫芝士味秤職22蚊芝士蛋糕食完實飽肚美心蛋糕整體黎講都算好味
今日買左件芝士蛋糕
秤職22蚊芝士蛋糕

食完實飽肚
美心蛋糕整體黎講都算好味
2018-03-21 242 瀏覽
這是一個自己感興趣的項目: 紙包蛋糕, 非常之普通又大眾化的產品!呢次的蛋糕A係在美心西餅(mtr )照片內左邊 vs 蛋糕B 屋企附近的"M”記餅店照片內右邊連鎖大集團對小本經營包餅店, 首先是價錢, 蛋糕A平時賣到6.5, 而蛋糕B則是$5,但蛋糕A在放工時間開始做買二送一,即是$13/3 = $4.33 所以放工買同返工時買這蛋糕A差別可大了! 但蛋糕B則全日都是五蚊, 食味方面: 蛋糕A質地係鬆軟且有咬口, 如果用手試撕開的話會見到少少組織紋理狀,  蛋糕B質地係軟綿咬下去是齊口切斷咁基本上無牙都食到, 切開見組織完全統一細緻, 明顯蛋糕A/ B用料上有差別, 蛋糕B的質感,借用太座的形容詞:呢D咪傳統質感同味道囉! 但我自己個人感覺是呢D咪係乳化劑嘅神奇功效囉, 如果有人試過做普通海綿蛋糕, 無論係全蛋開始打拂/ 蛋黃同蛋白分開打拂都好難做到街頭巷尾包餅店的這類蛋糕質感, 但如果加入乳化劑打拂就好容易做出呢種口感, 用乳化劑的確可以好快打拂完蛋糕漿, 話咁多焗起慳唔少時間又永不失手但潛在風險要自己承擔了! 蛋糕A雖然太座評佢蛋糕體稍乾即係保持唔到濕潤感啦! 原因可能係睇蛋糕面

食味方面: 蛋糕A質地係鬆軟且有咬口, 如果用手試撕開的話會見到少少組織紋理狀,  蛋糕B質地係軟綿咬下去是齊口切斷咁基本上無牙都食到, 切開見組織完全統一細緻, 明顯蛋糕A/ B用料上有差別, 蛋糕B的質感,借用太座的形容詞:呢D咪傳統質感同味道囉! 但我自己個人感覺是呢D咪係乳化劑嘅神奇功效囉, 如果有人試過做普通海綿蛋糕, 無論係全蛋開始打拂/ 蛋黃同蛋白分開打拂都好難做到街頭巷尾包餅店的這類蛋糕質感, 但如果加入乳化劑打拂就好容易做出呢種口感, 用乳化劑的確可以好快打拂完蛋糕漿, 話咁多焗起慳唔少時間又永不失手但潛在風險要自己承擔了! 蛋糕A雖然太座評佢蛋糕體稍乾即係保持唔到濕潤感啦! 原因可能係睇蛋糕面色都感覺到深色D, 即係爐火猛D, 而蛋糕B嘅乳化劑的其中一個作用亦係保濕, 到底蛋糕A係咪真係無落乳化劑? 定抑或落咗更高層次的乳化劑?我無法得知? 但起碼目前的產品就似乎無,

2018-03-16
$5 (早餐)
2018-02-26 135 瀏覽
新年過後公司不只有很多客戶送的賀年禮盒當下午茶, 還有蛋糕。朱古力雲朵蛋糕是最新推出的, 全部都是朱古力, 有朱古力忌廉, 軟朱古力夾心和朱古力海綿蛋糕。 切開時感覺蛋糕帶點回彈力, 要多花一點力切下去。 表層是薄薄的朱古力忌廉, 忌廉很幼滑, 但略嫌甜度太低, 亦只有朱古力顏色, 卻沒有朱古力味, 感覺失望內層是海綿蛋糕和朱古力軟心, 蛋糕談不上鬆軟, 但又不是很硬實, 總體有一種很有彈性的口感, 個人不太欣賞它這個有趣口感。 而且蛋糕都沒沒有朱古力味和不夠甜, 讓人失望。朱古力軟心分佈在厚厚的蛋糕層之間和蛋糕正中心, 在味道層面而言, 朱古力味很濃,甜度適中, 本是不錯, 可惜軟心太硬太實, 要是能軟一點, 口感會更細膩幼滑。 而且軟心跟蛋糕的比例不太合適, 軟心太少, 蛋糕太厚, 只能真正食出蛋糕中央的軟心, 而蛋糕層間的軟心就薄得缺乏存在感, 建議店方下次再推出新品時都考慮這點, 蛋糕層太厚, 會影響整體口感。今次的蛋糕整體無論味道和口感上都有點缺失, 失準了喔!不過, 還是要感謝客戶的賀禮, 總算能一嚐新品。

2018-02-03 78 瀏覽
蛋糕迷總會對新出品好奇, 最近見到有個脆莎榛子朱古力蛋糕, 雖然賣相都好像不錯, 而店員也大力推介 (不要盡信) ,但最後還是選了散件裝試試味道。據店員所介紹, 這個朱古力慕絲蛋糕有海鹽榛子焦糖脆脆和榛子忌廉, 還說有很濃的朱古力味。 口感方面, 蛋糕雖有層次, 但蛋糕層略嫌太多(三層)且厚, 所以即使有焦糖脆脆, 朱古力慕絲和榛子忌廉, 也吃不到各層應有的口感, 最獨出的就只有蛋糕的鬆軟感, 很單一! 感覺像吃普通西餅。味道方面也有點落差, 朱古力慕絲味道有趣, 既沒有一般朱古力慕絲的甜度, 亦沒有高濃度可可的甘濃醇厚味道, 實在複雜。 反而海鹽焦糖脆脆味道最為突出, 但其鹹味略嫌太強, 其次才到榛子味, 朱古力味就最弱。幸好只買了一小件, 如果買了一整個, 大概會感覺浪費金錢。 試過一次就好了!

脆莎榛子朱古力蛋糕