餐廳: 美心皇宮 (綠楊坊)
資訊:

餐廳: 美心皇宮 (綠楊坊)
資訊:

2016-12-03 2124 瀏覽
行完山,要醫肚,朋友們想近近地在地鐵附近食,所以選了這裡。坐了下來開了茶3:10pm才告訴我們只有20分鍾就last order, 由坐下到食到埋單4:00pm,只有50分鐘!我們硬着頭皮,以極速order 和掃曬點心車上剩餘的點心,為何入座前不說明呢?食物最喜歡的有鳳爪下的柚皮,好入味,仲有新鮮煮好的煎腸粉,熱辣辣!但那個石斑米粉又鹹又碎,唔好食啊!結賬$712 即每人$102!完全沒有下午茶優惠啦,不會再去食。
2016-12-03
2016-11-22 1658 瀏覽
陳滷鵝掌翼根本不是滷水檔傳統做法,似微波爐叮熱加些所謂滷水汁落去就當係,仲要收味特價錢!以前食過這間荃灣美心皇宫的雨花海蜇頭也是超難食,好似用滚水泡完即上枱給你食,之後更要將它退回!
2016-11-22
貪得意去食懷舊點心,之前也到過這裡飲茶,知道service 。芝麻卷,味道一般,芝麻味不夠,喜歡拉開食,又厚,又短。豬皮蘿蔔,味道ok, 蘿蔔夠林,豬皮見不到毛但食到有。菜肉餃好味,多菜冇肥肉有帶子粒腸粉一般,個人口味,什麼調味料不加也夠味。倫倫糕,煎米糕加白糖糕,一般。貪得意一餐,不抱任何期望ok Ka.
貪得意去食懷舊點心,之前也到過這裡飲茶,知道service

芝麻卷,味道一般,芝麻味不夠,喜歡拉開食,又厚,又短。

豬皮蘿蔔,味道ok, 蘿蔔夠林,豬皮見不到毛但食到有

菜肉餃好味,多菜冇肥肉有帶子粒

腸粉一般,個人口味,什麼調味料不加也夠味。
倫倫糕,煎米糕加白糖糕,一般。
貪得意一餐,不抱任何期望ok Ka.
2016-09-25 1505 瀏覽
閨蜜今日下午的飛機回去,正好中午飲個茶。第二次來呢度,拿號排隊仲要個半鐘。這次位子在樓下,睇到點心車了熱辣辣的包包,趕緊拿仲有美心老點我地鐘意甜點,大部分係甜的。好食
2016-09-02 1573 瀏覽
星期日去美心皇宮飲茶向來都是挑戰耐性,首先是排隊,取票排隊入座動軋便要等2-3小時。其次是就算入到座都未必可以食到想食的點心,因為大部份點心都是從點心車拎,所以點心車沒有基本上就是無得食現在有遙距排隊已經比以前好很多,一早用手機取票再計好時間去到茶樓入坐就可以,今次取票時間同入座時間相差了2.5小時入座時間約12:30,時間尚早應該可以食到想食的點心向來是美心皇宮的茶客,一早已製定好了必吃的點心清單,2人份量為灌湯餃、叉燒腸、奶黃包、咖喱尤魚魚蛋及叉燒飯。結果只有最愛的灌湯餃沒有首先流心奶皇包,包皮非常鬆軟,皮薄料靚,一咬流心奶皇即出,正!接著是叉燒飯,叉燒肥瘦度剛剛好,叉燒汁用來送飯,很好吃,幾乎每次去都會叫這度菜,見到茶樓很多客人都叫,這度菜的口味真的很大眾化!最後是咖喱三寶(魷魚,魚蛋,蘿蔔),剛才叫的叉燒飯的白飯也有用處,這度菜的咖哩汁送飯最好不過,咖喱汁很香口,魚蛋很彈牙,魷魚又滑,配合咖喱汁很好吃午茶大合照美心皇宮的點心一方都保持一定的水準,今次能食到大部分想食的點心已經很不錯了,期待下次再去

入座時間約12:30,時間尚早應該可以食到想食的點心

接著是叉燒飯,叉燒肥瘦度剛剛好,
叉燒汁用來送飯,很好吃
最後是咖喱三寶(魷魚,魚蛋,蘿蔔),
午茶大合照

2016-07-30 1360 瀏覽
今日專登請假陪家人放榜,放完榜出左荃灣飲茶。第一次食美心皇宮,平日唔食係嫌佢茶位同點心定價貴過出面,加上本來就唔太鍾意幫襯大集團。但今日想試下新野,貴一貴都試下佢啦。正正常常咁簡左普通點心,燒賣都ok唔差。最嬲係叫左 鮑汁雞腳,其實係好難整得難食,因為我係好鍾意食雞腳,正常咩味我都會讚。但呢個鮑汁雞腳真係好難食!個汁勁咸同勁重八角味,鮑汁就算啦,我完全食唔到有鮑汁味。我諗都係名黎架姐,醬油汁當鮑汁,不過都唔好咁咸同重八角味鴉 重點!睇相大家都可以睇到佢上菜果陣,d雞腳已經係爛哂,膠質流走哂,隻雞腳咬落去一d膠質都無。又爛又散,得條骨係度咁濟。價錢仲要唔平,at least$30up,真係食到好嬲。本來係想比劣評,但「老點」系列幫佢地拉番d分!我貪得意點左呢兩份。點知懷舊燒腩卷係超好食,咁岩上菜果陣仲係熱辣辣!個燒汁唔會好甜同燒腩好夾,白面包亦係好出色,整體非常好食,令人回味既燒腩卷亦都叫左呢份千層xxx,d腐皮un同硬左d,食果陣肉還肉,腐皮還腐皮,沒有什麼特別,可以不點!
今日專登請假陪家人放榜,放完榜出左荃灣飲茶。

但今日想試下新野,貴一貴都試下佢啦。

正正常常咁簡左普通點心,燒賣都ok唔差。
我諗都係名黎架姐,醬油汁當鮑汁,不過都唔好咁咸同重八角味鴉

本來係想比劣評,但「老點」系列幫佢地拉番d分!

題外話/補充資料: 最嬲係叫左鮑汁雞腳,但「老點」系列幫佢地拉番d分!
2016-07-13
$120 (早餐)
今天一早決定要找家還有點心姐姐推著點心車叫著"蝦餃!燒賣!"的酒樓懷舊一下。還有想吃竽角,千層糕和馬拉糕。這四樣就是今天的重點。一時三十分去到,拿了號碼輪候二人枱。要等大約一百個號碼,足足等了一小時多一點。其實真正有人的號碼很少,可能不到十份之一。四人枱的更少,每每叫二十個號碼也沒有一個客人真的出現。這情況可能部份是因為那手機排隊的app所賜。建議大家下次想去美心的酒樓飲茶,可以考慮下載它的排隊app, 值得的。美心皇宮就是美心皇宮,裝潢設計及服務質素永遠沒有驚喜,但亦不會令人失望。只要不是要靠它去取悅女友或未來外母的話,不會有問題的。入坐後,還未開好茶就已經急不及待四處張望,看看各點心車上有什麼吃的。"一小時的等待"絕對是令人開胃的前菜。原來今時今日點心車只是一種可有可無的裝飾,大部份點心還是要用點心紙叫。車上來來去去都是那幾款點心。再加上我們入座得遲,很多想吃的點心也賣光了,包括最想吃的芋角。不過賣晒都係好事,唔怪佢,唯有下次請早。很可惜,整體點心都唔合我口味,除了那XO醬煎腸粉我喜歡外,其他都不想多說。那灌湯餃最失敗,既然要古法製造,就唔好未上枱已經穿左啦,啲湯唔知去晒邊? 唯一

很可惜,整體點心都唔合我口味,除了那XO醬煎腸粉我喜歡外,其他都不想多說。那灌湯餃最失敗,既然要古法製造,就唔好未上枱已經穿左啦,啲湯唔知去晒邊? 唯一見到就係末圖入面一滴滴既油。最後原隻留係到無食到。
豉汁排骨
蝦餃
叉燒包
XO醬煎腸粉
炸鮮奶卷
環境同服務是可以的,不過以百五蚊一個頭黎講,佢既食物質素真的連美心一般的水準也不能達到。
2016-07-17
2016-07-06 894 瀏覽
攞飛呀姐黑面、執檯呀姐只顧與熟客傾計慢手慢腳,我企響度等佢等咗10分鐘、食物質素差、伙記只理熟客、埋單埋20分都唔嚟!係我飲過最差既美心集團,極火火火,離曬譜無下次!

無下次!
2016-04-18 1562 瀏覽
今晚有突登入去食一食個晚餐,點知野食勁咸,服務態度超差...連經理級都係一樣完全唔樂意聽取客人意見幾張台先得一個侍應,野食試錯晒,又要等勁耐,地方又迫,一定唔會再去
2016-04-15
2016-04-09 1248 瀏覽
星期六 2:30開始70%以上點心沒有。粉果比街邊差,皮不夠爽,太細粒!服務員對可提供點心認知低,落一次訂單,才看點的那些是沒有,再向客人說那些沒有!出現多次點單多項沒有!實在各大連鎖酒樓中未曾遇過的服務,有那些沒有不能一次說明!
星期六 2:30開始70%以上點心沒有。

粉果比街邊差,皮不夠爽,太細粒!

出現多次點單多項沒有!

實在各大連鎖酒樓中未曾遇過的服務,有那些沒有不能一次說明!

2016-02-13 1300 瀏覽
難得年初四不用返工,找天2個朋友陪飲茶,大約等左20分鐘有得入去食野,今次我地坐樓下待應話多點推車仔,但最後係少於5架車走黎走去有點失望添,最後要點心紙加叫待應落單。但待應態度比平常差而冇咁親切幫手。今次飲茶最後每人$130,蘿白糕勁失望又淋又冇蘿蔔香,蛋散係凍又吾脆口,燒賣好食夠熱夠多料,馬拉糕太細幸好味道不錯,甜品多選擇但燉梨超硬吾好味。粉皮排骨加左豉油都冇味,豆腐正常香同脆口。粉果係太熟一甲就爛晒。所以話以平常質素係失望。

2016-02-11
2015-08-11 2075 瀏覽
今晚外出用餐慶祝媽媽的生日!一年N個節日慶祝,漸漸地我們一家也只是簡簡單單吃頓豐富的就算了。這晚近近地,選擇了美心皇宮。娜娜平日喜歡選一些有「獻」汁的送,貪它好拌飯嘛!在餐牌上見到這個金瑤琵琶豆腐賣相不錯,便叫了一試。味道不錯,而墊底的菜芯也新鮮好吃。而媽媽則揀了半隻燒鵝,這個價錢在美心堂食不算貴,肉質也好!只是南乳味在肉較薄那邊顯得太咸,但整體仍算好吃!酥炸日本鮮蠔,相比價錢份量算多而且鮮蠔大大隻!香口但吃落不覺油膩,值得一試。選了個濕濕地的「一品砂鍋飯」。用料稍為高級,除了肉還有帶子,但味道似乎較為淡口。

金瑤琵琶豆腐
倫教羊額燒鵝 (半隻)
酥炸日本鮮蠔
一品砂鍋飯
題外話/補充資料: 使用匯豐信用卡可享85折,AE卡75折!
2015-07-29
生日
用餐優惠
信用卡優惠
金瑤琵琶豆腐
倫教羊額燒鵝 (半隻)
酥炸日本鮮蠔
2015-05-20 2077 瀏覽
母親節去了美心食套餐, 星期五晚好FULL呀, D枱又迫, 勁多人, 我們的套餐:芝士焗大蝦烏冬千絲花枝圓蟲草花甜豆炒煙鴨胸花膠燴火鴨絲羹鮑菇皇扒生菜清蒸海星斑瑤柱湯泡翠苗東江鹽焗雞荔蓉珍珠露中銀信用咭不用2千元, 實在係好抵, 還包兩渣橙汁. 份量都好大好足夠的, 大蝦都好大隻的, 幾爽口呀, 好大碟, 烏冬OK, 個汁好香芝士味的, 好味道.花枝丸係有些麵粉包住嚟炸, 都好香口, 不過花枝丸冇咩味.鴨胸好香, 同埋都好多的, 好食呀, 有淮生的, 又爽口, 這個好啱口味.個羮有點似火鴨絲湯米的湯, 只係加左些花膠絲, 其它的材料都一樣, 咸咸地, 但怪怪地.鮑菇都好片的, 好爽甜, 草苗好好味, 好甜, 唔漏. 隻雞都好入味, 都夠滑身, 唔肥的, 條魚OK, 幾滑及多肉, 唔會過老. 最後的湯水係芋頭西米露, 冇芋頭料的, 好水好水咁, 西米好少, 呢個真的唔掂, 好難食, 食滯好大窩係度呀.
芝士焗大蝦烏冬

清蒸海星斑
瑤柱湯泡翠苗
東江鹽焗雞
荔蓉珍珠露

中銀信用咭不用2千元, 實在係好抵, 還包兩渣橙汁.

花枝丸係有些麵粉包住嚟炸, 都好香口, 不過花枝丸冇咩味.

2015-05-08
母親節
2015-04-01 1907 瀏覽
薑糖豆腐花 bean curd custard HK$68/桶(建議3-4人share)即叫即撞木桶豆腐花!清香的黃豆味,加上香濃而不澀的薑汁,更有點牛奶香味,滑溜可口😛yum yum

薑糖豆腐花 bean curd custard
HK$68/桶
(建議3-4人share)

即叫即撞木桶豆腐花!

2015-02-16 1905 瀏覽
家人約定前(14-2-2015 Sat)晚食團年飯,而佢o地都決定出街食,出街食,會冇位,即刻打電話去明星book,8:30pm至有枱,咁唔好喇,爸爸等得咁夜.打去美心皇宮,話8:00pm,但o黎到都要等一陣,啊,照book住先.到呢日中午,美心打電話俾我,話6:00pm有枱,因有人取消booking,問我要唔要?我問有冇限幾點交枱?佢答有,8:00pm要交枱.我答我遲少少覆佢.佢話好的,但快,因唔多枱,而且第一個就打俾我. 咁我問屋企人早唔早到啦,但唔得,趕唔切,於是維持8:00pm,當然,我都同美心講返,唔好拖人o地.最後佢o地7:45pm俾到枱我家人,我o地,研究完menu後,就決定要$598.00o晚樂聚天倫四人套餐再點啲菜,點好後,好快有:1. $98.00o既財源滾滾來(雀巢炸桂林蝦丸)上到枱好精緻吓,o岩o岩有8粒,佢唔係好熱,口感同味道都正常冇問題;個雀巢就用春卷皮炸成,原以為唔脆會’益’.但原來唔係,係新鮮炸,脆口o既.味道: 3.5分2. 餐裡面o既豐料例湯睇到湯料係節瓜煲豬(月展)o個類,睇到個湯都唔太油,顏色幾靚,飲落幾舒服,鹹度適中,亦唔禿有味精.味道:5分

1. $98.00o既財源滾滾來(雀巢炸桂林蝦丸)
上到枱好精緻吓,o岩o岩有8粒,
雀巢炸桂林蝦丸
味道: 3.5分

2. 餐裡面o既豐料例湯
睇到湯料係節瓜煲豬(月展)o個類,
遠處: 豐料例湯湯渣
睇到個湯都唔太油,顏色幾靚,
豐料例湯
飲落幾舒服,鹹度適中,亦唔禿有味精.

3. 餐裡面o既碧綠彩鳳玉帶子
碧綠彩鳳玉帶子
賣相都唔錯,鹹淡亦適中.

4. 餐裡面o既發財好市大利年
顏色好深,
發財好市大利年
但好彩又唔太鹹,蠔豉算大件冇渣,墊底就有豆苗,最後至發現有兩片薄切豬脷.

5. $108.00o既家鄉釀豆腐煲
個煲好大,份量係半煲,
家鄉釀豆腐煲
除o左有釀豆腐外,重有蜆,同肉丸,蜆都幾新鮮, 釀豆腐上o既豬肉唔係咁多,而豬肉丸鬆鬆地,唔係好;最後啖湯竟然都唔錯,有啲驚喜.

6. 餐裡面o既清蒸沙巴花尾斑
同樣唔會大條,蒸到o岩o岩熟,我食第一啖,食到鯹味o既?但佢口感係好滑,之後繼續食又冇乜鯹味.

7. 餐裡面o既瑤柱貴妃雞半隻
瑤柱貴妃雞半隻
口感滑同唔太鹹,都OK o既.

8. $78.00o既上湯瑤柱雜菜煲
上湯瑤柱雜菜煲
菜有西蘭花同小棠菜外,重有菜心,配料都有蝦乾,魷魚同草菇.呢個我食得唔多,只食o左啲啲瑤柱,蝦乾同西蘭花,都正常冇問題啦.
味道:3分

9. $72.00o既欖梅砵仔骨
欖梅砵仔骨
份量又少到呢,呢個雖然係酸甜,但偏重梅o既酸味多啲,肉排有炸過,外面脆脆地,裡面夠腍.但我個人就鍾意生炒骨多啲.
味道:4分

服務:
其實我o地原本叫$78.00o既南乳溫公齋煲,$108.00o既金枝襯玉葉(金菇瑤柱扒豆苗)同$68.00o既菠蘿生炒骨,落單時侍應即刻話金枝襯玉葉(金菇瑤柱扒豆苗)冇晒,之後食食吓又分別話另外兩樣都冇.而我o地將菠蘿生炒骨改為要欖梅砵仔骨後,等同追o左好多次都未有,都有半個鐘,我o地就直接問經理,唔出到o個句”未整就唔要”都唔跟,卒之一分鐘內o黎到. =.=”

Book位o既服務俾我印象唔錯,但除o左上面追單o既經驗外,佢o地俾錯o野我o地,然後另一枱好似話叫o左白飯都等好耐而不滿.

冇辦法啦,情人節又星期六,又年尾,提早食團年飯o既人多嘛.

我o地8個人亦叫o左7個飯,埋單$1,226.50.
2015-02-14
$153.31 (晚餐)
團年飯
遠處: 豐料例湯湯渣