2022-08-20 816 瀏覽
😋😋有三間分店既素食餐廳堔水埗有兩間 另外一間係荃灣話說最近好興芫荽🙈聽聞佢地有賣芫荽意粉你吾係吾食掛😈😈當然仲有其他選擇☺️記得去懲罰佢哋啦😛*記得睇溫馨提示*#不可能漢堡滿滿邪惡既芝士醬☺️☺️夾起個包就會多到跌既火箭菜炸番薯條配埋番茄醬又甜又酸食左半個包都已經好滿足冬天去食 🥶影埋相都凍左但一樣咁好食 尤其係番薯條大家記得趁熱食 吾好學我#價錢:$128#泰式香辣不可能肉碎意粉小小香辣👻吾咬辣椒籽就吾會好辣因為我朋友好怕食辣 我身先士卒咬到滿滿一大碟 偽肉碎又多🤣番茄仔都好多😍比我食晒😂😂不過就無乜大驚喜因為原本好想食芫荽味道仲會偏重咸#價錢:$88
😋😋

價錢:$88
  • 不可能漢堡包
  • 泰式香辣不可能肉碎意粉
2022-08-19 638 瀏覽
估唔到素食都可以咁特別西式化😊飲品都好特別大概行到好熱所以想飲杯清涼嘅凍飲,我就叫咗柚子青瓜梳打、朋友叫咗雙檸薄荷梳打、撥雲霧見蓬萊仙島同大三元XPA手工啤酒🍻今次依個就係用水果同花香味估唔到有幾特別喎😚生酮夏威夷三文魚Lomi Lomi 沙律🥗味道酸甜甜配合埋牛油果味道唔錯小食叫咗香芋番薯波波,估唔到佢炸到內軟外脆蕃薯味仲好出而芋頭又好濃,呢個超好食😋之後叫咗個不可能漢堡,名好特別所以就試吓,當佢一嚟到嘅時候佢嘅芝士同燒汁畫花畫得好靚👍🏻因為佢用植物肉,但食落味道勁似牛肉味🤩仲有番薯薯條超出色,蕃薯味濃郁,仲炸得剛剛好👍🏻超鍾意❤️日式咖喱吉列豬扒意大利飯🤪好喜歡佢嘅豬扒,食落勁似食緊真豬扒,我同朋友都喜出望外,點解會咁似嫁,咖喱味道都正👍🏻👍🏻不可能菠蘿莎莎墨西哥薄餅,就無咁大驚喜,味道一般,切落去仲碎濕濕,分享食就麻煩啲🙈夏日鮮果撻做生日甜品,見份量較少叫多款藍莓桂花啤梨漬試試,出到嚟樣貌好靚,鮮果撻味道可以啦,但無太特別,藍莓啤梨望落就好特別啦,好想即刻食🤭,但食落就冇乜味道🙃整體環境、服務、食物都好好👍🏻開頭無諗過素食都可以咁特別😚
估唔到素食都可以咁特別西式化😊

生酮夏威夷三文魚Lomi Lomi 沙律🥗
味道酸甜甜配合埋牛油果味道唔錯

整體環境、服務、食物都好好👍🏻開頭無諗過素食都可以咁特別😚
2022-08-19 408 瀏覽
好少食素食但呢間素年真係好多人推介 所以決定黎一試👍🏻日式吉列豬扒意大利飯🐷素豬扒但口感同豬扒差唔多 真係好好食 一定要試😋蕃薯條配黑松露純素蛋黃醬呢款小食真係好高質😋 蕃薯條真係好正!!嘢飲黎講我呢杯係燕麥奶 感覺比較淡反而檸檬話梅 就真係好飲 另類咸檸7😋
好少食素食
但呢間素年真係好多人推介
所以決定黎一試👍🏻

日式吉列豬扒意大利飯🐷
素豬扒但口感同豬扒差唔多 真係好好食 一定要試😋

蕃薯條配黑松露純素蛋黃醬
呢款小食真係好高質😋 蕃薯條真係好正!!
嘢飲黎講
我呢杯係燕麥奶 感覺比較淡
反而檸檬話梅 就真係好飲 另類咸檸7😋
2022-08-13
2022-08-15 375 瀏覽
27-6-2022(一)呢日我約左舊朋友係素年食飯,舊朋友已多年無見,見面時都慰問一番,交流近況,以下重點講講我印象深刻的餐點😋😋🤤🤤不可能肉醬意粉我因為某些原因戒左牛肉超過十年,來呢度當然要試下肉醬意粉,肉醬真係以假亂真,神奇地食到牛肉味,蕃茄好鮮,而且加埋自家製巴馬臣芝士,香味濃郁,清碟成功!🤤🤤抹茶燕麥奶本人為抹茶愛好者,見到呢杯飲品兩眼發光,果然好飲又甜度適中,淡淡燕麥味,正正!
27-6-2022(一)

🤤🤤不可能肉醬意粉

🤤🤤抹茶燕麥奶
2022-06-27
2022-08-12 763 瀏覽
係深水埗開始佢地嘅第一間到而家唔同地方都有佢地分店素食cafe係香港應該五隻手指數得曬🤔可以話係一間高質素食cafe素食者可以選擇嘅cafe🔥同事都成日大讚素年係高質素食cafe🙌🏼🙌🏼一向唔會點食素嘅我都覺得不錯不錯越開越多間分店果然有佢嘅原因🙈性價比都算高 不過個量又真係多左啲🔖所以menu都寫到明「食物份量偏大,請通知我們減少份量」重點黎!佢地就算係素食都可以整得出真肉嘅外貌 塊漢堡仲要整到七成熟有肉汁嘅樣😂👍🏼*✨建議去之前訂位,lunch hour都有唔少打工仔去食 (🙈我就係其中之一)*❣️不可能肉醬意大利粉 $98❣️日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $118❣️不可能漢堡包 $128❣️白汁黑松露雜菌意大利粉 $88❣️番薯條配黑松露純素蛋黃醬 $68❣️凍伯爵茶 (跟主食附送)❣️柚子青瓜梳打 $40(加配其他飲品可-$12)
係深水埗開始佢地嘅第一間
一向唔會點食素嘅我都覺得不錯不錯
越開越多間分店果然有佢嘅原因🙈
性價比都算高 不過個量又真係多左啲
🔖所以menu都寫到明
「食物份量偏大,請通知我們減少份量」
重點黎!佢地就算係素食都可以整得出真肉嘅外貌
塊漢堡仲要整到七成熟有肉汁嘅樣😂👍🏼
✨建議去之前訂位,lunch hour都有唔少打工仔去食
(🙈我就係其中之一)
❣️不可能肉醬意大利粉 $98
❣️日式咖喱吉列豬扒意大利飯 $118
❣️不可能漢堡包 $128
❣️白汁黑松露雜菌意大利粉 $88
❣️番薯條配黑松露純素蛋黃醬 $68
❣️凍伯爵茶 (跟主食附送)
❣️柚子青瓜梳打 $40(加配其他飲品可-$12)
不可能肉醬意大利粉
番薯條配黑松露純素蛋黃醬
不可能肉醬意大利粉
番薯條配黑松露純素蛋黃醬
2022-08-06 437 瀏覽
好味 好睇 的素食一直都想試下這間文青feel素食店,一進店光猛整潔,店員溫文有禮,感覺良好😄一睇餐牌,樣樣都想試,本來想叫些「不可能」的食物,看看怎樣不可能😬但…看一看OpenRice這店食評後,當然要試一試招牌飯-日式咖喱吉列豬扒意大利飯,果然冇失望😋另外,叫咗個沙律-生酮夏威夷三文魚沙律fresh一下,好新鮮,啲三文魚好真啊!
好味 好睇 的素食

柚子青瓜梳打和凍伯爵茶
生酮夏威夷三文魚LOMI  LOMI沙律
柚子青瓜梳打和凍伯爵茶
生酮夏威夷三文魚LOMI  LOMI沙律
  • 日式咖哩吉列豬扒意大利飯
素年一直是受歡迎的素食cafe,這次已經是我第2次來訪,本以為周日下午必定大排長龍,意外荃灣店不只不用等候就能入座,甚至還有不少空位,可能是荃灣店位置偏僻,店外有棚架進行維修更不顯眼這次我和朋友們都自己點自己吃,因為不太餓所以我選擇了salad,三文魚只有零星數粒,牛油果偏生味道較淡,剛好這朵牛油果花也破了一邊,而沙律菜是挺新鮮的雖然沒有嚐到朋友點的burger和curry risotto,但上次到素年也有吃過burger,足料之餘中間的植物漢堡扒真的有牛肉風味(不吃牛的我表示讚嘆),最特別是蕃薯條真係超香脆、番薯味濃郁,沒有點burger亦建議要額外叫一份蕃薯條!🙌🏻另外risotto據朋友的分享也不錯,值得一試飲品方面跟lunch set我加錢選了上次都有點的black sesame latte,因為真的很好喝☺️黑芝麻味濃厚、甜度也剛好ㅇ hawaii salmon lomi lomi salad ㅇ impossible burger 🌟ㅇ katsu curry risotto 🌟ㅇ hot black bean black sesame oat milk 🌟ㅇ iced te

hawaii salmon lomi lomi salad

impossible burger

另外risotto據朋友的分享也不錯,值得一試
katsu curry risotto

ㅇ impossible burger 🌟
ㅇ katsu curry risotto 🌟
ㅇ iced tea
2022-07-17
impossible burger
katsu curry risotto
2022-08-01 212 瀏覽
我天氣咁熱,唔想食咁多肉,所以就嚟食素年貪佢悉數得來,又唔會咁傳統,有好多唔同新嘗試不過新嘗試就未必樣樣都啱食😆今日揀咗呢一個夏威夷飯佢有牛油果,茄醬豆腐,芒果莎莎同埋啲紅椒佢個菜式名係寫芫荽飯,我以為係會將芫荽撈埋白飯咁上,點知係放幾條芫荽喺上邊,就係芫荽飯🤷🏻‍♀️可能真係太新鮮,太清新,總覺得味道唔太啱,牛油果軟滑好食,芒果莎莎冇咩味,茄醬豆腐都唔能夠送飯,墨西哥脆片冧咗分開食就奇奇怪怪,撈埋一齊食,啲材料又唔係好夾,證明呢個真係唔係好啱我口味,我下次都係試返芫荽意粉算
我天氣咁熱,唔想食咁多肉,所以就嚟食素年

貪佢悉數得來,又唔會咁傳統,有好多唔同新嘗試

不過新嘗試就未必樣樣都啱食😆

今日揀咗呢一個夏威夷飯

佢有牛油果,茄醬豆腐,芒果莎莎同埋啲紅椒

2022-07-20 374 瀏覽
[ 素年 Friends of Years]餐廳係主打素食嘅cafe,之前去過深水埗分店因為full哂食唔到,今次終於試到喇,去咗佢地嘅荃灣分店,裝修好靚阿😻😻啱哂港女打卡✿ Friends 生酮沙律 🥗 $88呢個沙律超足料!有好多牛油果🥑豆腐再配沙律菜,份量好足夠。而且味道好清新,仲有少少堅果&種子,好有咬口✿ 芫茜青醬意大利粉🍀🍀 $88芫茜控注意!大量芫茜阿勁正😍😍鐘意芫茜必點!成座山咁😂不過略嫌青醬味唔夠,可以再濃d,可能陣芫茜味太勁,搶咗fo😝✿ 蕃薯條配黑松露純素蛋黃醬🍠🍟 $68蕃薯條份量好多,2個人share都食唔哂😅超香蕃薯味,食到停唔到口。再點埋個黑松露醬,好滿足😙總結🫦雖然係素食cafe,但既好味又打到卡😋😋值得去食!但最好預約定咁到時就唔洗等喇🫶🏻✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿素年 (三陂坊)地址: 荃灣三陂坊20號地舖電話: 52969864✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 素年 Friends of Years]

✿ Friends 生酮沙律 🥗 $88

✿ 芫茜青醬意大利粉🍀🍀 $88

✿ 蕃薯條配黑松露純素蛋黃醬🍠🍟 $68

總結🫦

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
素年 (三陂坊)
地址: 荃灣三陂坊20號地舖
電話: 52969864
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 黑松露純素芝士蕃薯條
2022-07-06 355 瀏覽
現時流行食素,朋友仔開始戎牛初一十五食齋,所以揀左間西式素食餐廳,不是抱很大期望的我最後讚口不絕😂😂Lunch set :不可能漢堡包✍🏻唔講真係唔知食緊齋、塊牛肉真係好像真,直頭覺得好食過真嘅牛肉,因為冇油膩感覺,因為我哋食得太慢凍咗嘅時候就食到有豆香味,旁邊嘅薯條應該係用番薯做嘅日式咖喱吉列豬扒飯意大利✍🏻豬扒樣子好似,不過我比較欣賞個意大利飯多啲,好好食飲品都唔錯青檸話梅咖啡ToNick檸檬話梅梳打
Lunch set :

日式咖喱吉列豬扒飯意大利
✍🏻豬扒樣子好似,不過我比較欣賞個意大利飯多啲,好好食

飲品都唔錯
青檸話梅咖啡ToNick
檸檬話梅梳打
2022-06-24 330 瀏覽
男朋友係芫茜迷,聽朋友講話呢間喺荃灣三陂坊嘅素食Cafe有芫茜青醬意粉,當然要帶芫茜控嚟試試!Cafe小清新風格令人感覺好舒服,食物高質素,店員亦好有禮貌,假日想去荃灣遊就要去試吓啦~芫茜青醬意大利粉男朋友大愛呢款芫茜青醬意粉,芫茜味重,同茶樹菇嘅味道好夾,整體味道又Fresh又好味~白汁黑松露雜菌意大利粉意粉一上枱就聞到濃濃黑松露香,雜菌唔會過熟或過生,意粉爽口彈牙,白汁亦唔怕過膩,喜愛黑松露嘅朋友值得一試!

芫茜青醬意大利粉

2022-06-17 331 瀏覽
呢間素食餐廳真係由佢哋第一間分店開始 就幫襯到而家~食物都幾高質素💓最鍾意就係佢哋嘅番薯條配黑松露純素蛋黃醬😋番薯條外面脆卜卜 入面嘅番薯蓉好軟滑夠清甜🍠純素蛋黃醬都好出色 松露味勁香 配埋薯條真係一流🖤
2022-06-13 332 瀏覽
每一次食齋 都會嚟呢一間素食餐廳🍴最鍾意就係食佢哋個不可能漢堡包🍔份量超厚 旁邊仲有超多番薯條🍠個素漢堡扒唔講真係以為係肉嚟🤤番薯條都好高質 炸到外脆內軟綿 仲好清甜!
2022-06-04 362 瀏覽
就咁睇食物嘅賣相,你係估唔到⋯原來全部都係素菜,重點係味道好值得再光顧!「不可能漢堡包」塊肉扒係用(新豬肉)+雞髀菇+仲有唔知乜植物造成的,而伴碟紅紅哋色看似係薯條嘅嘢,原來係番薯條,甜甜哋好好味,而且番薯營養高,水溶性纖維高,熱量又低過薯仔,仲有漢堡包係用麥包,牛油都係素,所以廚師真係好體貼減肥嘅女士呢。「日式咖喱吉列豬扒意大利飯」豬扒同漢堡扒一樣材料,不過炸得乾咗少少,而咖喱汁就係日式甜甜地,意大利米好好食。
不可 能漢堡包
咖喱吉列豬扒意大利飯
2022-06-04
不可 能漢堡包
  • 不可能漢堡包
2022-06-01 300 瀏覽
紅磡素年一向係我嘅素食飯堂,今次第一次去荃灣friends,係素年旗下餐廳,果然食物質數保持一貫水準👍🏻穿過大街小巷,Cafe正正就係學校對出藍球場。一入到Cafe,感覺好舒服😌,裝修簡約鮮明,比人有好大既空間感。Menu中英對照,十分貼心日式咖喱吉烈豬扒意大利飯👍🏻$108熟悉既日式咖喱汁配上意大利飯,原來可以咁夾。日式咖喱汁味道香濃,應該係日式咖喱中既甘口味,小朋友都啱食,而配料亦都不容忽視,車厘茄、蘆筍、雞脾菇可中和咖喱濃膩感。吉烈豬扒(新豬肉)炸得非常香脆,完全無油膩感,而內𥚃非常Juicy,配上蘋果片食真係絶配。紅菜頭鷹嘴豆泥扒漢堡包配蕃薯條👍🏻$108紅菜頭加鷹嘴豆泥做漢堡扒、加上牛油果蓉🥑、生菜、蘋果片,感覺非常清新又健康,簡直係superfood,包亦鬆軟,食晒成個漢堡包都唔會有罪惡感。蕃薯條炸得非常外脆內軟,食到每一條入面都有蕃薯蓉,真係食到停唔到口。每個午餐都包一杯飲品,今次揀左玄米茶/咖啡總結:環境舒適,食物高質,服務有禮。

Menu中英對照,十分貼心

日式咖喱吉烈豬扒意大利飯👍🏻$108

熟悉既日式咖喱汁配上意大利飯,原來可以咁夾。
日式咖喱吉烈豬扒意大利飯

紅菜頭鷹嘴豆泥扒漢堡包配蕃薯條👍🏻$108

紅菜頭鷹嘴豆泥扒漢堡包配蕃薯條

每個午餐都包一杯飲品,今次揀左玄米茶/咖啡

總結:環境舒適,食物高質,服務有禮。
2022-05-28
日式咖喱吉烈豬扒意大利飯