2017-09-25 351 瀏覽
舊同學gathering, 有3個住將軍澳,所以谷住去將軍澳食飯!將軍澳中菜真的無乜選擇, 一係就貴到乜,一係就環境好差!同學仔話係紅樓熟客仔,所以介紹我地去食飯。價錢係十分合理,環境又好舒服, 食物大大件,抵食夾大件!不過服務就叫一下做做一下,吾夠醒目!似乎一家人聚下食飯就ok, 但期望太高就要去番酒店的中菜餐廳。我地叫左8個餸,我覺得有一個特別醒胃, 酸甜魚窩巴!可能我大肚關係,所以lee 個餸好鬼開胃吖。
舊同學gathering
, 有3個住將軍澳,所以谷住去將軍澳食飯!

將軍澳中菜真的無乜選擇, 一係就貴到乜,一係就環境好差!

同學仔話係紅樓熟客仔,所以介紹我地去食飯。

價錢係十分合理,環境又好舒服, 食物大大件,抵食夾大件!

不過服務就叫一下做做一下,吾夠醒目!

2017-09-24 413 瀏覽
星期日家庭樂,當然要同屋企人飲啖茶食個包!!將軍澳區飲茶既選擇不少,今次試下紅樓,等候時間還可以,一陣就有位。見有很多2人卡位,就算人少都不用撘枱,這點可加分。咸水角--炸到啱啱好,料又足!鮮蝦腐皮卷--有點油,但很脆口煎蝦米腸--正常鮮蝦韮菜餃,蝦餃,潮洲蒸粉果,紫薯流沙包,叉燒包--份量超足!蝦餃同韮菜餃都大粒,皮煙韌,唔會一夾就散。包鬆軟,唔會好乾,餡料又多。紫薯味特別,但個人還是喜歡奶黃包
星期日家庭樂,當然要同屋企人飲啖茶食個包!!
見有很多2人卡位,就算人少都不用撘枱,這點可加分。

咸水角--
炸到啱啱好,料又足!

鮮蝦腐皮卷--
有點油,但很脆口

煎蝦米腸--
正常

鮮蝦韮菜餃,蝦餃,潮洲蒸粉果,紫薯流沙包,叉燒包--
份量超足!蝦餃同韮菜餃都大粒,皮煙韌,唔會一夾就散。
2017-08-07 730 瀏覽
將軍澳已經有好多連鎖嘅餐廳,酒樓。而紅樓算係其中一間價錢唔算太貴嘅酒樓。平時最鍾意飲嘅就係下午茶,價錢平啲之餘又可以輕輕鬆鬆消磨一個下午。呢度逢星期一至五,三點後入座會有一蚊燒賣嘅推廣。我哋今次一行四個人去食,叫咗八九碟點心,每人大約70多元。算係可接受嘅程度。
2017-07-10 820 瀏覽
最近中午經常和同事飲茶紅樓是我們的大熱之選並不是因為它的點心有多好吃 而是價格相對便宜每次與同事到紅樓都會先訂位但中午到達後還是要等位店員的理由是臨近暑假人很多事實上就是在拖我們 訂位服務形同虛設不過 不得不說入座後店員的服務也不錯點心姐姐有求必應只是需要一點時間才能回覆你或幫你(店偏忙)紅樓提供一蚊燒賣 每人限一粒這是最吸引大家的地方燒賣用料也算實在 能食到兩隻蝦其餘點心就正正常常 不過不失重點還是它的CP價
最近中午經常和同事飲茶

店員的理由是臨近暑假人很多
事實上就是在拖我們 訂位服務形同虛設

不過 不得不說入座後店員的服務也不錯
點心姐姐有求必應
只是需要一點時間才能回覆你或幫你(店偏忙)

紅樓提供一蚊燒賣 每人限一粒
這是最吸引大家的地方
燒賣用料也算實在 能食到兩隻蝦

其餘點心就正正常常 不過不失
重點還是它的CP價
2017-07-09 610 瀏覽
全是雞肋。成餐都冇點食過,魚也蒸得不夠熟,見到有部分是帶血呢所以成餐都不太滿意。除左個炒飯係真心好味,加左蟹籽脆卜卜,又香又乾爽,又夠火喉。咕嚕肉都唔錯,剛炸好先上汁,到口裡時咬落,仲係保留到被炸的過的脆度,沒有淋到
全是雞肋。

成餐都冇點食過,魚也蒸得不夠熟,見到有部分是帶血呢
所以成餐都不太滿意。

除左個炒飯係真心好味,

加左蟹籽脆卜卜,又香又乾爽,又夠火喉。

農曆新年快到了,母親大人為保廚房乾淨,不想煮飯。今天看戲後,到就近商場餐廳晚餐。 剛好是晚市黃金時段,來到二樓區的食肆樓層,這家中菜餐館有大量座位,可以馬上入座。內裡客人不多,環境很寧靜,所以環境比高分。再看看主餐牌,竟然只有二頁。左邊是小食小菜,由98元至2百多元。右邊是888元四人套餐。另外也有海鮮系列的粉紅色餐牌。原來新春期間,食物款式減少,價格卻上升呢!我們只有三人,對比小菜及四人套餐的份量,還是決定散點几款小菜。滷水鵝(例)HKD 138 鵝皮及鵝肉色澤較淡,鵝片肉質較軟/鬆化(不結實)。原來鵝片底下有豆腐墊底。滷水偏鹹,其鹹度,足以讓味蕾感覺不到滷水應有花椒八角荳蔻甘草桂皮的甘香之味。   蒜香椒鹽骨HKD108炸排骨,肉質不太乾。伴碟鹹香的炸蒜辣椒,撈飯一流。 薑蔥桶蠔煲 HKD198 桶蠔煲,呈上時<咋咋>聲,煲的熱力將墊底薑蔥的香味迫出來。几件桶蠔,表面有一層好似潮州粉果的厚皮,是否澄麵?這半透明的厚膜,令桶蠔看來較大隻,也保護蠔身不易爆開。食到最後一件的桶蠔,蠔身也没有收縮/變老變韌。桶蠔真耐煮,可是桶蠔煲內裡很多油。來到結賬,三款小菜盛惠554元。新春期間,真是加
農曆新年快到了,母親大人為保廚房乾淨,不想煮飯。

今天看戲後,到就近商場餐廳晚餐。

內裡客人不多,環境很寧靜,所以環境比高分。
再看看主餐牌,竟然只有二頁。
左邊是小食小菜,由98元至2百多元。
右邊是888元四人套餐。
另外也有海鮮系列的粉紅色餐牌。

原來新春期間,食物款式減少,價格卻上升呢!

滷水鵝(例)HKD 138

蒜香椒鹽骨
蒜香椒鹽骨
蒜香椒鹽骨HKD108
炸排骨,肉質不太乾。

伴碟鹹香的炸蒜辣椒,撈飯一流。
薑蔥桶蠔煲 HKD198
桶蠔煲,呈上時<咋咋>聲,煲的熱力將墊底薑蔥的香味迫出來。

几件桶蠔,表面有一層好似潮州粉果的厚皮,是否澄麵?

這半透明的厚膜,令桶蠔看來較大隻,也保護蠔身不易爆開。

食到最後一件的桶蠔,蠔身也没有收縮/變老變韌。

桶蠔真耐煮,可是桶蠔煲內裡很多油。

來到結賬,三款小菜盛惠554元。

新春期間,真是加價好時機。
2017-01-23
2017-01-12 1799 瀏覽
周末叫左一席 $2188 龍蝦海參龍躉宴 仲包汽水6罐/啤酒6罐/紅酒1支上送都快芝士焗波士頓龍蝦伊麵龍蝦都多肉 好多芝士汁 不過唔太重芝士味 伊麵唔會好爛澄海”老”水鵝好薄既鵝片 真唔太食到D乜 一次食2片會好D 仲有豆腐係底牛肝菌醬蜜豆牛柳粒呢個好味  牛肝菌醬略微杰左 但味道唔錯  牛柳粒都多又唔細粒 唔會"鞋"口淮山杞子花膠燉螺頭席上好少人食到有花膠  有既都係半隻尾指咁大隻  好難食到當然會有湯渣另上啦  雞腳 螺頭 好可惜 職員冇問我地仲要唔要好快已經收左 叫都叫唔切…… 西蘭花龍躉球龍躉球都唔算少  西蘭花都大舊又入味鮑螺片海參扣鵝掌海參好硬  未夠”林” 鵝掌好大隻  夠”林” 入味  好好味瑤柱扒時蔬即係食白菜  獻汁都適中  唔會過杰風沙脆皮燒雞唔會油  雞都夠滑  又大隻鮑汁海味飯炒得唔夠味 夠乾身  都幾好杞子糕唔會太甜  不過唔係舊舊有杞子整體  食物係幾好味 份量都夠  唔會好少只係職員態度就麻麻

上送都快

牛肝菌醬蜜豆牛柳粒

呢個好味

淮山杞子花膠燉螺頭

席上好少人食到有花膠  有既都係半隻尾指咁大隻  好難食到

好快已經收左 叫都叫唔切……

西蘭花龍躉球

整體  食物係幾好味 份量都夠  唔會好少

只係職員態度就麻麻
2017-01-08
2016-10-02 2388 瀏覽
2點後就係紅樓下午茶時間同爸爸去左紅樓食下午茶.呢間野2點後有送燒賣1蚊1粒燒賣水準相當高我同屋企人最中意食騎士春卷 好食不過1蚊1粒燒賣 愈整愈細粒 冇以前第一次食咁好食
2點後就係紅樓下午茶時間

同爸爸去左紅樓食下午茶.

呢間野2點後有送燒賣1蚊1粒

燒賣水準相當高

我同屋企人最中意食騎士春卷 好食

不過1蚊1粒燒賣 愈整愈細粒 冇以前第一次食咁好食
2016-08-17
2016-09-21 2100 瀏覽
將軍澳食飯雖然選擇多,但是每到食飯時間總會大排長龍,要在其中找到價格合理,食物質素正常都不是太容易澄海滷水鵝 - 味道十分鹹完全冇滷水的香味碧綠帶子蚌片 - 帶子大大粒沒有煮過🔥帝皇海鮮卷 - 油溢味十分重完全難食垃圾都不如紅燒竹生海皇翅 - 食落完全冇鮮味直頭系豆粉糊𧐢皇海參扣鵝掌 - 原全冇𧐢油的味道,鵝掌過腍鮑汁荷葉飯 - 一點荷葉香味也沒有飯太糊蟠桃壽包 - 味道不過不失唔太甜老實講食物質素真的十分差完全唔值以後不會再來了
澄海滷水鵝
澄海滷水鵝 - 味道十分鹹完全冇滷水的香味

碧綠帶子蚌片 - 帶子大大粒沒有煮過🔥
帝皇海鮮卷 - 油溢味十分重完全難食垃圾都不如

紅燒竹生海皇翅 - 食落完全冇鮮味直頭系豆粉糊

𧐢皇海參扣鵝掌 - 原全冇𧐢油的味道,鵝掌過腍
鮑汁荷葉飯 - 一點荷葉香味也沒有飯太糊
蟠桃壽包 - 味道不過不失唔太甜
老實講食物質素真的十分差完全唔值
以後不會再來了
2016-09-13 1713 瀏覽
好難得星期六會一家人一齊出去飲早茶!嚟咗呢間popcorn最多人嘅茶樓叫紅樓。 食物質素都唔錯。 星期六嘅特價餐牌就淨係得呢一張紙,後邊都仲有好多其他點心叫嘅,不過就要用正價啦! 平時嚟呢度都會叫個粥食,因為鍾意佢呢度嘅皮蛋瘦肉粥,覺得得好香好綿。不過今次覺得佢好似縮左水,皮蛋少咗,瘦肉亦少咗,粥就多左啲粉。反而係個生煎包令我覺得好驚喜!煎得好香好脆!入邊亦有肉汁!鎖住曬啲肉汁嘅感覺,一啖咬落去嘅時候覺得好好味!個包皮都做得好軟好出色! 蝦腸係另外一樣我好欣賞嘅野!佢d蝦好大隻而且好彈! 最鍾意食腸粉就係沾到成個腸粉都係豉油佢個皮亦都做得好香!同蝦一齊食真係一流!
反而係個生煎包令我覺得好驚喜!
佢個皮亦都做得好香!同蝦一齊食真係一流!
2016-06-18 2420 瀏覽
预訂特價半圍,去到食左一兩個菜先通知話無波士顿龍蝦,已是老屈。将龍蝦改成虎𧎚,点知係死蝦。無野講。堯柱蛋白炒饭都失手,無落salt?上湯浸津白,菜竟是硬身,死未。烧雞合格,炆鵝掌合格,炒石班塊合格但too salty.

堯柱蛋白炒饭都失手,無落salt?

上湯浸津白,菜竟是硬身,死未。

烧雞合格,炆鵝掌合格,炒石班塊合格但too salty.
2016-04-12 2621 瀏覽
Dinner for 2, no wait! Restaurant offer 40% off for 2 people if you order from regular menu, no discount on specials or set dinner.We ordered OXTAIL in red wine---freshly made, full of beef flavour, no cornstarch/ no msg in sauce and you can taste beef flavour together w/ some tomatoes and carrots.ABALONE in chili garlic flakes---6 abalones served in clay pot, the garlic chips/chili paste not spicy yet sooo tasty, good w/ rice. Mixed VEGETABLES w/dried safood in clay pot--- Shanghai bok choy, ga
Mixed VEGETABLES w/dried safood in clay pot--- Shanghai bok choy, gai lan, broccoli w/ a few sliced squid and dried shrimp. Very tasty clear broth w/ a hint of yunnan ham.

We enjoyed our meal very much and highly recommend this restaurant. Much much better food/service than Victoria Harbour restaurant that we went last night--Better value and more REFINED food here at the Red Restaurant. Quiet ambiance and good service as well !!!

題外話/補充資料: tasty food cooked with care
2016-04-11
  • oxtail
2016-03-17 1876 瀏覽
今天,無意之中嚟到呢家酒樓,食品味道幾好!值得在來!當中個芥末牛柳粒味道好吸引,仲有個海鮮什菜煲,材料好豐富!👍👍👍👍紅酒牛尾煲,賣相一般般,但係吃落口,立即聞到紅酒味同好香的牛尾味!
今天,無意之中嚟到呢家酒樓,食品味道幾好!值得在來!

2016-03-04 1159 瀏覽
一行十人的好友聚會,少不免要飲飲食食。為方便大家談天說地,今次走進中式酒樓共晉晚餐。第一道上的菜,是以脆身雀巢襯底的芥末牛肉粒,雖然牛肉充滿芥末味,極且醒胃效果,能夠刺激食欲,但牛肉炒得太熟,以致肉質略韌,是敗筆之處。我不是蘿蔔,被其獨特的菜名吸引而點選,上菜時,外形真有點像切開了的肥大蘿蔔,我們還得猜測“蘿蔔"的真身是什麼。入口後原來是蘿蔔外形的酸甜魚柳,似是舊酒新瓶的菜式,而且味道不是十分突出。小炒王,喜出望外的菜式,本以為是普通的雜錦炒菜,卻是以爽脆的韮菜,配上蝦乾、肉絲及少許紅椒絲的惹味菜,十分適合配白飯一齊食用。鹵水拼盤,包括有墨魚片、鹵蛋、鹵鴨、豆腐。鹵水味一般,不太濃。以潮式食品而言,質素算不過不失,份量是例牌菜。

芥末牛肉粒
我不是蘿蔔
我不是蘿蔔
小炒王,喜出望外的菜式
小炒王
鹵味拼盤
2016-02-20
2015-12-07 1120 瀏覽
由等位到入座,D服務都好差。服務員毫無表情,問佢地野,佢地唔會出聲回答,只會手指指,篤俾你自己睇,好似俾惡補習Miss救做功課咁。 特價下午茶時間去食,3pm開始特價時段,但3:20落單時,好多特價菜都話賣晒,最後無奈叫了正價點心。本來難得機會同屋企人飲下茶,傾下計,但特價時段,無得食特價點心之餘,服務態度仲好麻麻,食完就快快走了,令下次幫襯都有恐懼。

2015-12-01