某日同兩個朋友食完晚餐想食甜品,行下行下見到呢間甜品舖,見到咁多人係入面食心諗一定唔差啦...等左一陣,入到去坐低,第一個感覺係十分逼  大家你眼望我眼,之後望左個餐牌一陣大家叫野食...甜品黎到既第一個印像係賣相唔錯,應該幾好食...圖1:個底係抹茶味慕絲,中間係士多啤利味慕絲,上面就係cream圖2:底係涼粉,旁邊係西瓜果肉同爆爆珠,啡色個堆係阿華田雪花冰圖3:底係涼粉,旁邊係芒果肉同爆爆珠,啡色個堆係阿華田雪花冰圖1既甜品味道還算可以,但係圖2同圖3既阿華田雪花冰就有好大問題,完全無阿華田味...失望了...!
等左一陣,入到去坐低,第一個感覺係十分逼

大家你眼望我眼,之後望左個餐牌一陣大家叫野食...
甜品黎到既第一個印像係賣相唔錯,應該幾好食...

失望了...!

2012-01-04
$30 (宵夜)
2013-02-03 11 瀏覽
晚餐後的兩小時已經感到肚餓了,果然輕量晚飯是不適合本人。人在市中心要找糖水吃的話,我只知道有滿記和成日行過而沒有幫襯過的糖圓園。不想在滿記吃貴價量少的糖水,於是便行去找糖圓園。這個時間店內只有幾人,可能未到糖水時間吧...之不過這幾年來除了特別節日外,其他周末日子很多時都沒見過這裡有滿坐過的時候...店員見到我們坐下後,便奉上餐牌,之後便走回水吧'吹水',沒在旁邊給壓力,令我們可以慢慢細看細想。將餐牌拿上手後,發現和餐枱一樣,都是黏黏的,感覺不太衛生。甜品是以冰類為主,不過中式糖水如燉品都有得選擇。我很少去吃甜品,難得來便不想吃得太單調,但重點要有我最愛的涼粉~﹗於是乎阿華田雪花芒果涼粉便成為我的囊中物了。意料不到的大型份量,雪花冰的味道可以選擇的,我喜歡飲華田所以想食下華田冰,不過阿華田粉絕對落得不夠來沖調及製冰了,皆因淡而無味,華田味稀得很,如同食開水冰...幸好用上的芒果肉很甜,而涼粉也有不太甜的糖水伴住食,最要緊沒下到我不吃的花奶~椰汁海底椰黑糯米拼椰子雪糕是友人之選。看似小碗的,但每樣材料都不少啊~每一樣我都試了小小。原來凍食黑糯米比熱的更好吃,質感軟糯但之間不會自我黏成一劈
晚餐後的兩小時已經感到肚餓了,果然輕量晚飯是不適合本人。

將餐牌拿上手後,發現和餐枱一樣,都是黏黏的,感覺不太衛生。

甜品是以冰類為主,不過中式糖水如燉品都有得選擇。
原來凍食黑糯米比熱的更好吃,質感軟糯但之間不會自我黏成一劈劈,配椰汁又真的不錯呢;海底椰難得不是硬呔版
,雖然不是軟腍,但起碼可以咬得入,好爽口的。(我媽經常買海底椰煲湯,十次得一次才買到一包入面仲要五個得一個是軟腍,所以腍版海底椰真是好難買到
差不多九點,店子仍是冷冷清清的,店員們也樂得清閒,不過狂吹水時也曉得落單﹑送甜品及執下枱,完全沒有迫客走的意圖。如果在這商場找地方傾計,相信此店是一個好選擇了。
2013-01-27
$27 (宵夜)
2013-01-05 4 瀏覽
尋晚心血來潮想食糖水,所以今日特登買返公司食。第一次幫襯就中伏喇。平時放工見到咁多人心諗應該OK嘅。咁我買咗個楊枝金露返公司食啦,點知~~~個芒果底甜得很@啲芒果肉酸到癲@最死係啲西柚肉苦到喊啊我只係想食個簡簡單單入得口嘅糖水姐,唔洗比個咁有層次嘅。恕我唔識欣賞。仲成26蚊個添~~~無下次喇!!!!!!!
尋晚心血來潮想食糖水,所以今日特登買返公司食。
第一次幫襯就中伏喇。
平時放工見到咁多人心諗應該OK嘅。
咁我買咗個楊枝金露返公司食啦,點知~~~
個芒果底甜得很@
啲芒果肉酸到癲@
最死係啲西柚肉苦到喊啊

我只係想食個簡簡單單入得口嘅糖水姐,
唔洗比個咁有層次嘅。恕我唔識欣賞。
仲成26蚊個添~~~無下次喇!!!!!!!
2013-01-05
外賣自取
一入到去三個旺角妹棟曬係到,serve都唔serve下要個餐牌就扮見你唔到,又唔係多人,空位佔只有一半叫餐果時就黎蚊之聲款又唔係多,又貴以為d野食會補番個態度點知!好啦叫左個咩綿花冰涼粉個個冰係完全唔知咩野味同涼粉係完全唔夾好怪好怪朋友食完係話完全無味!我就唔明點解我要入黎受氣!唔會再黎!
一入到去三個旺角妹棟曬係到,serve都唔serve下
要個餐牌就扮見你唔到,
又唔係多人,空位佔只有一半
叫餐果時就黎蚊之聲
款又唔係多,又貴
以為d野食會補番個態度
點知!
好啦叫左個咩綿花冰涼粉
個個冰係完全唔知咩野味
同涼粉係完全唔夾好怪好怪
朋友食完係話完全無味!
我就唔明點解我要入黎受氣!
唔會再黎!
題外話/補充資料: 係唔係打手黎 批極都唔得 叫人點信
(非會員)
2012-06-21 7 瀏覽
之前第一次同屋企人去食依間野,見成日都好多人排隊,就去試下啦...入到去坐低就叫野食,D服務店員態度勁冷淡, 個個黑臉甘企係度,吾會主動行過黎,要嗌幾次至識過黎! 之後就點左綠茶棉棉冰,係就係好大碟,賣相都吾差既.....但食入口(orz )冇咩綠茶味,得超小煉奶~_~,太淡囉 !真係好難食,最後係唯有"格哽"食埋碟野-.-!!! 配搭亦好難食。。一定吾會再入去食!!

之後就點左綠茶棉棉冰,係就係好大碟
一定吾會再入去食!!
2012-06-16
生日
(非會員)
請各位幫手評理!今晚同家人去左呢間食糖水,弟弟叫左個 "木糠雞蛋布丁",點知來左個 "焦糖木糠雞蛋布丁",咁我地食左一淡先知,就當然叫佢換啦,佢拎左返去換,換返來既,竟然係同一個有焦糖既布丁,我地同佢講,佢竟然話「因為你地食左淡,冇得換woo」,而單據又話係唔會改返價錢既。我地當然係同佢理論清楚啦,因為係佢俾錯左,由頭到尾我地指住餐牌照讀,4個人8隻耳肯定冇錯嘛,跟住有個肥妹仔waiter走過來,好黑面咁搶走碟野,話「唔好煩啦,換俾佢啦」咁woo....之後我地真係嬲到爆,明明係佢地做錯,等野食時見住佢地係廚房拎d野食推來推去玩都算,仲發脾氣真係未見過D咁既service,連我從來唔會大庭廣眾鬧人既媽媽,都嬲都即刻叫我地走..我從來對OpenRice上面既劣評好有保留,但而家,我相信了!態 度 好 差 !!!!! 態 度 好 差 !!!!! 態 度 好 差 !!!!! 態 度 好 差 !!!!! 態 度 好 差 !!!!! 態 度 好 差 !!!!! 態 度 好 差 !!!!! 態 度 好 差 !!!!! 態 度 好 差 !!!!!態 度 好 差 !!!!! 態 度
請各位幫手評理!

2012-04-25
2011-10-23 9 瀏覽
自問極少到港式甜品店,即使在家附近亦過門而不入,這晚九時多的時候已經有二十人輪候中,大部份都是一群群的年青人,二人的反而少。很久沒試過要自已等位吃港式甜品,有點不習慣這嘈雜的環境。複雜的自選雪花冰,不吃;雪花冰涼粉/奶茶/咖啡/紅豆,看見都怕;這裡也有豆奶凍、雞蛋布丁,還有看不懂的綠茶Cup Cup、香雪NaNa等 =.= 最後還是吃傳統的紅棗木瓜雪耳和自家製的五色湯丸。紅棗木瓜雪耳[$24]: 在滿記是一撮雪耳、兩件木瓜,這裡的賣相、材料份量、價錢都肯定領先一大截,清甜潤澤,雪耳爽爽的有近四五件,甚至比餐牌上的賣相還要澎湃。五福臨門[$22]:五色自家湯丸,餐牌和牆上的宣傳都是放在碟上的淨吃版,確認是有薑湯的才叫。湯丸口味分別為燕麥奶皇、椰汁香芋、紫米花生、黑麻蓉、桂花馬蹄綠豆,桂花、燕麥、紫米等都有明顯的外表,淨下來的可靠隱約透出的顏色分辨。桂花馬蹄綠豆有馬蹄為湯丸帶來少有的爽脆度;紫米花生是連衣的原粒花生,也是取其口感;燕麥奶皇的吉士簡單的開粉而成,但與湯丸似乎不配合;椰汁香芋是唯一吃一口就喊面的,一抹膠質紫色配上芋頭香油的假味道;最後吃濃味的傳統黑麻蓉,這顆一咬就爆餡流出熔岩來

桂花馬蹄綠豆有馬蹄為湯丸帶來少有的爽脆度;紫米花生是連衣的原粒花生,也是取其口感;燕麥奶皇的吉士簡單的開粉而成,但與湯丸似乎不配合;椰汁香芋是唯一吃一口就喊面的,一抹膠質紫色配上芋頭香油的假味道;最後吃濃味的傳統黑麻蓉,這顆一咬就爆餡流出熔岩來,前面五粒都沒有這效果,麻蓉明顯用油量較多,但個人還是愛吃黑麻蓉。
全部湯丸都有的通病就是皮太厚,令人吃不消,而且餡料過於花巧,有時簡單反而最好。吃罷之後都快快離開了,大比知道我不習慣熱鬧嘈吵,已經有點累,此時等位的人更多,比起滿記,看來這間甜品店早就俘虜了屯門的年青一輩,甚至有人來吃吐司、粉果等搭配糖水來當正餐。但中式糖水印象還不錯,會再來,但一定不是標準的飯後糖水時間。笑面給雪耳木瓜,湯丸OK偏喊,拉上補下就給個OK吧。
$23 (宵夜)
  • 紅棗雪耳木瓜
2011-10-15 1 瀏覽
它開舖至今我也從未踏進去嚐一嚐今晚 有機會了 叫了兩客雪花冰◆綠茶雪花冰+焦糖醬+黑糖QQ+愛玉凍+哈蜜瓜 $34+$5◆阿華田雪花冰+沖繩黑糖蜜+小丸子+乳酸爆珠+芒果 $34+$5綠茶口味是媽媽點的 我不太喜歡綠茶製成品 所以沒有試味但媽媽說貌似沒有加焦糖醬的感覺 表面看起來一點醬也看不到啦但已吃了幾口 跟店員說應該也沒用吧阿華田口味是我點的 本來滿心期待 但第一口淡而無味繼而逐啖逐啖吃下去 也沒半點阿華田味 (感覺被騙了T___T )難得阿華田是沒有味道的 這是我第一次吃到沒有阿華田味的雪花冰雖說黑糖蜜會蓋過阿華田味 但黑糖蜜的份量其實很少總覺得這家店是悠閒度日 根本有沒有客人上門光顧也沒所謂店員態度也不怎麼有笑容 難怪我們進入後一直也沒有其他人光顧吃過這次後 我也不會再去第二次了 光是沒有味道的雪花冰已經慘不忍賭
它開舖至今我也從未踏進去嚐一嚐

吃過這次後 我也不會再去第二次了
光是沒有味道的雪花冰已經慘不忍賭

2011-10-13
2011-08-26 6 瀏覽
今日我地三五知己勁早食完飯 , 跟住就勁早去左食甜品呀 呢張係俾你選擇雪花冰既配料紙 芒果雪花冰 , 好味呀 , 配朱古力醬 , 加埋可可/椰果 蜜瓜雪花冰 , 都係好好味架 , 配料咁岩同一樣 和風豆奶凍 , 朋友仔話如果底無糖漿會好味好多西瓜西米露 , 特別在佢d西米未完全解凍 , 但朋友仔話咁樣好味d 仲有蛋白燉鮮奶+薑汁 , 但係原來無薑汁 , 最後轉左淨蛋白燉鮮奶 , 普通食物 , 朋友仔話都ok啦 其實我自己就鍾意食雪花冰 , 都係推介食呢樣野 , 因為比較上特別 , 最重要係大熱天時食d咁凍既野 , 真係真係特別 yummy !整體上食物方面係好架 , 但係服務態度就真係一般般 , 有待改善
今日我地三五知己勁早食完飯 , 跟住就勁早去左食甜品
雪花冰配搭紙
呢張係俾你選擇雪花冰既配料紙
芒果雪花冰
芒果雪花冰 , 好味呀 , 配朱古力醬 , 加埋可可/椰果
蜜瓜雪花冰
蜜瓜雪花冰 , 都係好好味架 , 配料咁岩同一樣
和風豆奶凍
和風豆奶凍 , 朋友仔話如果底無糖漿會好味好多
西瓜西米露

西瓜西米露
埋單
雪花冰配搭紙
2011-08-21 6 瀏覽
在團購見地點就腳而買的現金劵用coupon去過3次, 每次都是差不多的問題1. 店員服務態度確實有問題, 個個都懶懶散散, 唔多願serve客人2. 店內空調設施嚴重不足第一次去, 係下午六點幾, 幾乎我地點的所有甜品食材, 店員都話冇, 呢點喺第三次光顧時已有改善了.除了彈, 也有讚的地方, 此家的雪花冰, 我覺得比最出名的糖X府好食好多. 這樣甜品已成為我每次必點的了.由於第一次去, 幾乎百無, 唯有點左個看次好大路, 唔會失手既"芒果椰汁黑糯米".點知呢個係我有生以來食過最最最差的芒果椰汁黑糯米,因為椰汁同黑糯好似水溝油咁, 完全溝唔埋, 椰汁超稀, 黑糯米又超杰.好不容易先將呢兜野食哂OVERALL黎講, 呢間既雪花冰係唔錯的, 以後正價黎食, 我都係食番雪花冰穏陣D了....
在團購見地點就腳而買的現金劵

用coupon去過3次, 每次都是差不多的問題
2. 店內空調設施嚴重不足

點知呢個係我有生以來食過最最最差的芒果椰汁黑糯米,

咖啡紅豆木糠芒果雪花冰, 超正
芒果豆奶冰, 都OK
柯華田木糠OREA雪花冰
咖啡紅豆木糠芒果雪花冰, 超正
芒果豆奶冰, 都OK
柯華田木糠OREA雪花冰
2011-07-17
我叫的係凍腐竹意米白果糖水, 不夠凍, 比較偏淡味, 腐竹很散, 口感一般, 最好不試哩款. 服務態度不好, 不會自動過黎問你要d咪, 叫左2次先想過黎寫單, 收錢個位sis態度差, 找錢個樣好灰氣, 又冇講多謝既說話, 應該不會再光顧了.
2011-07-17
2011-07-04
團購買了coupon, 外賣自取都限定一人一張, 仲以為好抵啦. 點知食物麻麻 1. 紅豆沙 : 最正常 2. 西瓜西米露 : 西瓜好甜, 西米又硬質感同平時西米唔同 3. 芒果西米露 : 芒果同檸檬無咩分別, 西米同上 4. 楊技金露 : 芒果酸, 西抽得幾粒, 西同上, 成碗野杰撻撻 5. 芒果布甸 : 過了期食物

1. 紅豆沙 : 最正常

3. 芒果西米露 : 芒果同檸檬無咩分別, 西米同上

5. 芒果布甸 : 過了期食物

芒果勁酸, 西米好硬
過期芒果布甸
2011-06-24
5 分鐘 (外賣自取)
2011-06-28 11 瀏覽
跟兩位屯門朋友們吃完飯, 來這間未吃過的甜品店嘗嘗, 經常都有很多人排隊的...等了10分鐘左右終於有位, 地方蠻少的~~~~~看看餐牌, 主要吃雪花冰, 都算幾多款甜品, 還可以自選的...於是叫了這些...不過服務員就一般, 成日叫唔應的...朱古力雪花蠻好味, 但比較散好難整起佢食, 哈蜜瓜都幾甜, 但涼粉淡, 無咩味~~overall都幾好味...朋友叫的~~~~~雪花一樣啦, 蜜瓜都新鮮, 估唔到木糠加埋都幾好食~~~不過真係好大碟, 食到我個fd傻, 哈哈!!!xd都是朋友叫的~~~~~~~椰汁我麻麻, 但朋友話個雪糕唔錯~~~~不過不失的一間吧~有待繼續改良~^^

於是叫了這些...不過服務員就一般, 成日叫唔應的...
朱古力雪花冰哈蜜瓜涼粉
朱古力雪花冰蜜瓜丸子加木糠
椰汁雪蛤拼雪糕

不過不失的一間吧~有待繼續改良~^^

2011-06-26
$35 (其他)
朱古力雪花冰哈蜜瓜涼粉
2011-06-28 2 瀏覽
買了團購卷,$15當$50使用。五福臨門($20)︰有五款湯丸,包括燕麥奶黃、椰汁香芋、紫米花生、桂花馬蹄綠豆和芝麻。味道一般,不過,外皮較厚。雪花冰($32)︰番石榴冰底、百香果Q爆、Oreo、沖繩黑糖蜜。前幾日去糖百府,本來想叫番石榴冰,但他們因不合時所以暫停供應。見到這裏有,便試試看,但有點失望,這店使用的番石榴質素應該不太好,只有微微的番石榴味道,更糟的是,番石榴核與雪花冰混合一起,冰是綿但核就相當堅硬,很難配合。如在糖百府,雪花冰內是沒有核,而且番石榴的味道配合得相當好。芒果雪花涼粉($26)︰涼粉、芒果粒、椰子冰。這款好味,涼粉夠Q、椰子冰夠香,味道不錯。椰汁紫米糕($15)︰這款都幾好味,不過,因為放到最後才食,紫米糕開始有少少出水。燒賣($10)︰$10/6粒,麻麻地,因為麵粉較多,口感變得很淋。
買了團購卷,$15當$50使用。

2011-06-20
  • 芒果雪花涼粉配椰子冰
2011-06-13 2 瀏覽
又係劣評王.隨便選一間都會選中..我真係時運低.不過我的運氣由細到大從來無好過.哈哈!!!怎麼叫運視乎你心理...<歌詞>仲有呼吸心跳.人生呢場戰爭末完的.....自我安慰....哈哈!!!雖則係一間劣評王.我個人感覺..食物質素我滿意.可能我食甜品經驗太少.見到碗甜品變高了.心情興奮.仲有一些熟食.之後逐一評價.....最初認識呢間店係沙田總店.經常經過.都係人客不多.今時今日竟然有4間分店..佩服...價錢:68元..二碗糖水..二款小食...糖水的價錢比其他店貴五至十元..小食就差不多...份量亦偏少....68元2人...價錢好似高左的....環境..合格.至少有改進.人客埋單.店員懂立刻收枱.....服務.店員較冷淡..有少少黑臉...不過落完單就無接觸..都無影響的...熟食::蔥油餅:16元明知熟食對甜品店是門外漢.做人也要講道理...在糖水甜食熟食真係有點傻....今次食的原因..因為呢餐係午餐....蔥油餅又黑.又多油...入口林林的..當然無水準.....燒賣10元.超級市場貸品...只是蒸熱加豉油.辣椒油..沒有難食的道理....芒果雪花涼粉
沙田小店.都變左4間店

68元貴啦

又油又黑
熟食::
蔥油餅又黑.又多油...入口林林的..當然無水準.....
無難食的理由
26元
芒果雪花涼粉<轉牛奶味>我知道如果叫雪花一定夾住碎冰...孤陋寡聞的我.以為轉牛奶會係水狀.點知係牛奶冰柱..在炎熱的天氣下...的確透心涼,到後來奶溶了.的確真材實料...而芒果少,而酸得恐怖........