2020-08-31 150 瀏覽
夏日熱辣辣好熱好熱 行旺角行到就黎中暑 ,諗著食個涼粉下火,即刻去買返個食返杯水果星球配涼粉降降溫 🍇 🍉 呢杯粒粒果甜品,有芒果,西瓜同哈密瓜 三款生果配上涼粉。除左哈密瓜味道淡左d之外,芒果同西瓜都食得出好新鮮好甜。而入面d星球就係啫喱包住切成粒粒嘅生果粒, 又chewy又sweet 😋不過想解熱之際, 涼粉就好似俾得比較細份,得兩啖。而果汁嘅份量都少左d,可能得100豪升🤪hkd$39嘅價值我係唔會再買,好多甜品鋪40蚊都有鮮雜果涼粉。👻
夏日熱辣辣好熱好熱

2020-08-22
10 分鐘 (外賣自取)
2020-08-13 165 瀏覽
💡珍寶芋圓仙草配苿莉花湯-涷首先唔知係咪因為嗌外賣成兜野變咗室溫咁😨個苿莉底好淡好淡...D芋圓就一般般🥴好似食緊粉團包芋泥咁🥴出面舊皮冇乜味😕然後啲仙草就特別重藥草味...珍珠西米露都正常但係加埋成兜野變咗好一般唔好食😟
💡珍寶芋圓仙草配苿莉花湯-涷
首先唔知係咪因為嗌外賣成兜野變咗室溫咁😨
個苿莉底好淡好淡...
D芋圓就一般般🥴好似食緊粉團包芋泥咁🥴出面舊皮冇乜味😕
然後啲仙草就特別重藥草味...
珍珠西米露都正常
但係加埋成兜野變咗好一般唔好食😟
外賣送餐
2020-07-31 180 瀏覽
旺角嘅甜品店係夜晚從來都係座無虛席🈵,可以話想搵個位都難。今日我哋就去到哩間好多KOL都有介紹既甜品店試下佢著名既粒粒果甜品🍮。我地二人各揀左一款甜品。草莓戀人 $36睇落去已經好靚,完全係少女既顏色哈哈。原本驚無咩汁水會好dry💦,但下面既草莓冰好驚喜,食到有啲士多啤梨肉,而且溶左之後加埋配料,好好食。略嫌士多啤梨🍓好生同酸,明明一月當造架嘛😣水果星球配芒汁涼粉 $42睇個樣都夠哂特別🤤水果波波口感似大菜糕,入面包住水果食落都正正常常喇。芒果汁🥭稀左啲,其他整體都不過不失。想打卡📸既朋友可以試下。店既枱櫈比較矮,而且座位比較迫,同隔離位係膊頭撞膊頭,坐入啲既位更加係插翼難飛😓,唔係好舒服。加上外面任何時間都大排長龍,所以各位食完就最好搵其他地方下場。🤗

草莓戀人 $36

水果星球配芒汁涼粉 $42

2020-07-11 133 瀏覽
果日路經過間舖頭,見到人少少,加上我老細想食甜品,所以入去試一試。疫情期間真係無咩人,去店食,見到佢地已經在座位間加左板。食咗一個雷沙湯丸同綠茶窩夫雷沙湯丸就可以唔使試都得。不過鍾意食窩夫你地,可以試吓佢哋窩夫,食落口是好實在,唔似食空氣果隻,同佢地整到窩夫出面脆脆地,正。我地叫的時候都唔知有午餐,之後佢地主動比杯茶我,我再問佢到先知,職員幫我地轉左午餐,當然都是唔使另外加錢。我會比3分佢地的窩夫
疫情期間真係無咩人,去店食,見到佢地已經在座位間加左板。

食咗一個雷沙湯丸同綠茶窩夫
我會比3分佢地的窩夫
綠茶窩夫
深夜12點先去旺角,發現這糖水店依然可以入場,起初被精緻的甜品吸引著,後來還是想吃綿綿冰芒果雪之國水果 $44牛奶雪花冰混了一些芒果醬,微酸感覺頗清新,最好就是水果除了有綿密沒有根的芒果粒外,還有西瓜和哈密瓜,令口感多了爽脆這個部份,份量而言它不算大,如果雪花冰大份點會更好,吃到最後都剩下水果。草莓戀人 $36找不到想吃的綿綿冰,所以選擇了這款類近的甜品,草莓戀人裡面有士多啤梨雪糕、水果、小丸子和椰果,裡面隱約有些碎冰,吃的時候口感不錯,雪糕有濃郁奶味,很好吃,個人覺得最好吃是軟糯度適中的小丸子,和酸甜的士多啤梨很搭配。朱古力窩夫 $55朱古力味很香濃,最加分是雪糕上還淋上一層朱古力醬做成脆皮,窩夫很香脆又有濃濃蛋味,份量不是很大,夠每人吃一小部分,整體算是不錯的~

芒果雪之國水果 $44
芒果雪之國水果

草莓戀人 $36
草莓戀人

草莓戀人

朱古力窩夫 $55

2020-06-20 128 瀏覽
今晚同舊同學聚餐後,又唔想咁早返屋企於是下一步就梗係去食糖水喇,講到旺角糖水當然少不了街市嗰邊嘅糖水舖,有好多間已經試過,突然轉角見到有一間新鋪頭,梗係要即刻試吓新野啦😋店舖大小同其他甜品舖差不多,都係比較擁擠😂‼️唔知係咪因為我哋11:00係比較旺場嘅時間都等咗比較耐,天氣比較熱等一陣到不停流汗,好在店舖門口有位置比我們坐下來等下。(個心都安心啲,起碼唔使企喺度)嘢食水準就一般(都是普通糖水的質素)店舖的四周圍(都有夾到防疫板)食嘢都穩陣啲

嘢食水準就一般(都是普通糖水的質素)

店舖的四周圍(都有夾到防疫板)食嘢都穩陣啲

Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_甜品=============📍精緻創新甜品 -- 粒粒果甜品🍮Bookmark咗呢間甜品好耐啦🤤前排同朋友去開附近就順路去咗試🥰-------------⭐️粒粒水果星球(配芒汁西米)($42)賣相幾特別,水果星球晶瑩剔透❤️入面包住唔同嘅果肉,有西瓜,哈蜜瓜同椰果😝但透明啫喱食落其實無乜味,純粹得滑捋捊嘅口感🙈芒汁糖水底小編覺得偏甜,食食下會有啲漿喉嚨嘅感覺😩但好彩有新鮮水果塊refresh返,整體不過不失,試一次就好了~-----------賣相:7.8/10味道:5.5/10性價比:5.6/10回頭率:3.4/10----------店舖資料名稱:粒粒果甜品地址:旺角廣華街3號百利達廣場地下1號舖前往方法:油麻地站A2出口—————
#pigfoodiexhk_甜品
=============
📍精緻創新甜品 -- 粒粒果甜品🍮
-------------
⭐️粒粒水果星球(配芒汁西米)($42)
-----------
前往方法:油麻地站A2出口
—————
2020-06-11
2020-06-10 73 瀏覽
同fd dinner完,梗係唔好比佢停,encore 甜品!去左甜品天堂黑布街,講真間間啲甜品都係叉不多,無乜邊間特別深刻,志在有下場,見到呢間甜品店poster痴哂粒粒果甜品嘅poster, 又覺得幾有gimmick, 比佢吸引到,於是試試!叫左雜果西米露,其實佢有個朵😂😂but sorry I have forgotten 😅😅中間龍珠咁嗰啲就係粒粒果,都幾晶瑩幾靚,係大菜糕嚟,我揀左芒果汁底,有少少後悔,因為係假芒果汁味,朋友叫椰汁底好食好多。

2020-06-08 84 瀏覽
粒粒果甜品📍.天氣開始熱 有時都想食個糖水消消暑🍨近日行經旺角見到佢地既甜品好似幾特別 就入去試下🤣.🥭龍珠星球配芒汁西米($44)當中既龍珠其實係🍮啫喱包住既提子🍇同火龍果 晶瑩剔透 賣相勁呃like📸加埋芒果 西瓜 蜜瓜等水果健康得黎又好味😋.🥄珍寶芋圓仙草($32)珍寶芋圓係芋圓外皮中間包餡 中間會食到蕃薯🍠芋頭或紫薯蓉食落就無傳統芋圓甘有咬口 但都幾煙韌甜品裡面仲有紅豆 西米 仙草等等配料口感多重 表現唔錯👅.🍼牛奶小方($19)奶凍面灑有椰絲🥥食落帶有淡淡既牛奶味🥛唔太甜.總括黎講 整體甜品水準ok👌🏻而且唔太甜 食落感覺幾健康 而且賣相都幾好 可以試下.人均消費:$47.5美味指數:😋😋😋😋😋😋😋(7.5/10)抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7.5/10)打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷(8/10).店名:粒粒果甜品 (旺角)旺角廣華街3號百利達廣場地下1號舖
粒粒果甜品📍
天氣開始熱 有時都想食個糖水消消暑🍨
近日行經旺角見到佢地既甜品好似幾特別 就入去試下🤣

🥭龍珠星球配芒汁西米($44)
加埋芒果 西瓜 蜜瓜等水果
健康得黎又好味😋

🥄珍寶芋圓仙草($32)
珍寶芋圓係芋圓外皮中間包餡 中間會食到蕃薯🍠芋頭或紫薯蓉
食落就無傳統芋圓甘有咬口 但都幾煙韌
甜品裡面仲有紅豆 西米 仙草等等配料
口感多重 表現唔錯👅
🍼牛奶小方($19)
奶凍面灑有椰絲🥥食落帶有淡淡既牛奶味🥛唔太甜
總括黎講 整體甜品水準ok👌🏻
而且唔太甜 食落感覺幾健康 而且賣相都幾好 可以試下
人均消費:$47.5
美味指數:😋😋😋😋😋😋😋(7.5/10)
抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7.5/10)
打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷(8/10)
店名:粒粒果甜品 (旺角)
旺角廣華街3號百利達廣場地下1號舖
2020-06-06 65 瀏覽
話説今日約咗兩個舊同學出嚟敘舊,揀錯餐廳...食完一餐好難食嘅西餐之後,決定要搵間好食嘅糖水舖彌補番頭先嗰餐難食嘅飯🤣見到呢間糖水店爆曬場,諗住應該差極有個譜,所以就入咗去試!我哋每人都點咗一款糖水,我自己就揀咗食芋圓❣️揀咗椰汁做底,食落唔會死甜!芋圓口感都好煙韌~不過朋友叫嘅杏仁茶,就好似麻麻哋啦!食落好淡,完全冇味😖整體來講唔算話好驚喜!叫做不過不失!價錢都OK,如果下次經過,都可能會再食嘅😉
見到呢間糖水店爆曬場,諗住應該差極有個譜,所以就入咗去試!
我哋每人都點咗一款糖水,我自己就揀咗食芋圓❣️
揀咗椰汁做底,食落唔會死甜!芋圓口感都好煙韌~

不過朋友叫嘅杏仁茶,就好似麻麻哋啦!
食落好淡,完全冇味😖

2020-06-01 63 瀏覽
.💕個人分享😋🍓草莓戀人🍧 $36草莓牛奶味雪糕!!!🍼我超級喜歡這個味道的草莓雪糕,配草莓果粒、小丸子、椰果、西米,配合出來的味道很搭(真的有戀愛的味道haha~)個人很喜歡吃小丸子和草莓雪糕🍡👍🏼===========================🥭芒果雪之國配水果🍓🍈🍉 $44水果很新鮮,並非泡過糖水的甜味,搭配雪花冰,感覺很清新;雪花冰並非單單淋上醬汁,裡面還有果肉,像是即叫即刨😻👍🏼===========================有機會再光顧的話,希望試試看思慕雪,好像很漂亮很好吃~(被別人的甜品吸引了)
💕個人分享😋
🍓草莓戀人🍧 $36
===========================
🥭芒果雪之國配水果🍓🍈🍉 $44
===========================
  • 草莓戀人
2020-06-01 44 瀏覽
同班friend食完飯緊係要食埋甜品傾下計😋 今次介紹嘅呢間甜品鋪係旺角,夜晚都幾多人排隊🤩 應該都幾受歡迎👍🏻-🍌香蕉朱古力窩夫🍫窩夫即叫即整,所以要等大概10分鐘🤣 個窩夫朱古力味超級濃郁同幾厚實🤩 有啲似食緊外脆內軟嘅brownies😚夾埋雲呢拿雪糕同香蕉一齊食,超正嘅配搭😍 雪糕其實有兩球架,有一球係啲窩夫後面🤣整體來講好抵食好滿足👍🏻 兩個人share啱啱好🤤 -評分:8.5/10價錢:$55-🍓草莓戀人🍧呢款士多啤梨冰都好足料😋 入面有士多啤梨、小丸子、椰果、西米、同一球雪糕🍨 每食一啖都有唔同配搭,酸酸甜甜唔會好膩😚唯獨係個冰嘅士多啤梨味有少少假🤣 不過夏天食冰真係一流🔥 -評分:8/10價錢:$36-📍粒粒果甜品旺角📍nkk
🍌香蕉朱古力窩夫🍫
價錢:$36
📍粒粒果甜品旺角📍
nkk
2020-05-20 108 瀏覽
水果主題甜品店,全部都用新鮮水果龍珠星球配椰汁涼粉($42)啫喱球似彈彈波,外面係果汁啫喱(質感比較紮實),而中間係果肉,有火龍果同提子,好有心思,外觀可愛,有啲唔捨得食嘅感覺,除咗涼粉,仲有椰果,哈密瓜,芒果同西瓜朱古力香蕉窩夫 ($55)窩夫厚身,烘得外脆內軟,而且都好香朱古力味,surprise窩夫咁好食,配2球雲呢拿雪糕呀,有1球仲有朱古力脆皮,一個唔會失手嘅配搭薑汁珍寶芋圓($33)有地瓜圓,芋頭圓,紫薯圓,珍寶嘅意思係有餡,咬到中間會食到番薯/芋頭/紫薯蓉,而且個比都好煙韌,鍾意食芋圓嘅朋友可以試試,更有層次感。裏面仲有紅豆,西米露,仙草,珍珠,真係好多料,如果薑味重啲辣啲就好啦
水果主題甜品店,全部都用新鮮水果

龍珠星球配椰汁涼粉($42)
龍珠星球配椰汁涼粉

朱古力香蕉窩夫 ($55)
朱古力香蕉窩夫

薑汁珍寶芋圓($33)
薑汁珍寶芋圓

龍珠星球配椰汁涼粉
朱古力香蕉窩夫
薑汁珍寶芋圓
  • 香蕉朱古力窩夫
  • 龍珠星球
2020-05-01 113 瀏覽
無論之前幾多好評都好,都係無用既,誠信最緊要事緣我返工得45分鐘食飯,打算落左甜品order先, 因為太太想食杏仁蛋白茶,講明半個鐘後返黎拎,佢話ok, 咁我期望佢整好我返黎即刻拎得咁佢收得我錢比埋飛即係有架啦,半個鐘後返到去叫我等一陣,點知見店員同廚房商量完話賣晒,唉但我見到佢剛剛拎左兩碗比客食。。大佬呀,而家晚上8點你話賣晒?雖然店員有道歉,叫我再揀過,但係我dinner time搞鐘要返公司,又食唔到。。。比左半個鐘你都做唔到?仲要賣左比其他人先?你唔係路呀嘛?返到公司打去問佢有無蛋白茶,佢竟然話有喎,真係吹漲上兩次晚上11點收工過去,老闆娘收完錢,等十分鐘之後又話無。。。時間=金錢,等完無得攞,你想點呀請問?唉,我放棄呢間野,想食中式糖水唔該搵第二間,好多款都無,呻完,睇到唔該反省下,我公司好多人叫你外賣,再係咁我會同你宣傳一下。
無論之前幾多好評都好,都係無用既,誠信最緊要

2020-04-30
30 分鐘 (外賣自取)
$74 (其他)
紀念日
  • 杏仁蛋白茶
2020-04-09 158 瀏覽
🤣養生芋圓系列 💕‼️又食芋圓‼️🤩▫️餐廳:粒粒果甜品▫️地點:香港有1️⃣間分店📍 旺角廣華街3號百利達廣場地下1號舖(港鐵油麻地站 A2 出口, 步行約7分鐘)▫️營業時間:星期一至日3:00pm-01:00 am▫️價錢:~$25+—美味:🍨🍨🍨環境:🍨🍨🍨價錢:💰💰💰—👧🏻又去咗食芋圓🤣有日係旺角食完晚餐就諗住食番碗甜品👉🏻👈🏻行到甜品街,就入咗去試黑糖仙草芋圓$32☺️價錢都接受到,但味道就一般,覺得黑糖味淡,得個甜字🌚🌚芋圓份量都唔太多,都係鮮芋仙好食好多😤😤好似聽聞佢地晚水果甜品比較出名,👧🏻就未試—#好西 #台灣 #長洲 #旺角美食 #芋圓 #芋泥 #mongkok #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #taroball #台灣小吃 #黄店 #amy_in_mk #甜品 #郊外 #新鮮空氣 #旅行記 #hk #covid_19 #仙芋鮮 #台灣芋圓 #黑糖 #粒粒果甜品 #quarantine
🤣養生芋圓系列 💕
‼️又食芋圓‼️🤩