2017-02-13 2319 瀏覽
農曆新年期間同屋企人去咗稻香飲茶,嗰日見張點心紙有唔少新春意頭菜,其實即係平時嘅嘢,不過就改咗其他名.我哋叫咗個叫金磚滿屋嘅菜式,即係七味豆腐件,的的骰骰咁嘅豆腐外皮炸得薄脆,表面蘸滿七味粉,食落香口,內層都算滑溜.原蝦燒賣皇,上面用咗蝦籽同原隻蝦仁點綴,入面嘅絞肉都加咗隻蝦仁,扎實爽口有肉汁.金勾炸兩腸,腸粉皮加咗啲青蔥,厚薄度適中,不過包晌中間嘅炸兩幾腍,稍為爭咗少少口感.煉奶炸饅頭,其中一隻炸饅頭炸得過火咗少少,表面顏色較深,好彩外層脆口,內層鬆軟唔癡牙,蘸少少煉奶一齊食都唔錯.
金磚滿屋
原蝦燒賣皇
金勾炸兩腸
煉奶炸饅頭
2017-01-21 1386 瀏覽
服務差,職員無禮,點心超難食,坐底無乜人就知出事。但估唔到大集團會差成咁,想投訴客戶服務又無人聽,一贯大集團作風!牛肉用啲唔知乜菜墊底,排骨飯啲排骨咸到嘔仲係用煲湯骨做,離譜!!!
2017-01-21
從前,聽父輩們說,一餐有 "九大簋" 已經是非常之豐富。一般人真的是只有過時過節,才有機會於一餐食足九道菜。今昤今日,物質豐富了,一儲夠12人,就可以去酒樓整一圍席宴去食。而各大酒樓,為了吸引客人,就出現了一些同飲宴分別不大的優惠套餐,仲要抵到包埋茶芥。今時今日,同朋友一說,去食餐 1488,大家都知道會去食乜。這一個晚上,約了中學同學聚會,大家志在聚會聊天,矢意來一個 1488 餐,大家平平地,傾一晚計。做搞手的我,竟然在《稻香》搵來一餐 $1388 的,更甚的,這一個套餐比起 "九大簋" 更勝一籌,是 "十大簋" ,而且,我早了一日落訂,更多減 $100,變成了一個 $1288 的席宴。便宜是硬道理,亦因為這樣,真的 Group 齊人,大家在荃灣的《稻香》,來了一席 "十大簋"。 同酒席不同的,就是上菜沒有分次序,亦唔會等大家食完一道菜才上第二道菜,所以,好多時,食食下會發現,若食得慢同店員沒有趙大家轉細碟時,傳菜員來到時隨時會發呆,因為檯唔夠位擺。首先來的席珍,是第二簋,燙手鴻運金豬。去得多飲宴,乳豬才是第一道菜。因為乳豬是一早燒好的,所以上菜時其實是不熱的。不過,味部的出品都是

首先來的席珍,是第二簋,燙手鴻運金豬。去得多飲宴,乳豬才是第一道菜。因為乳豬是一早燒好的,所以上菜時其實是不熱的。不過,味部的出品都是這樣的,有這樣的微暖才是好味道,而且皮脆,豬仔亦有少少肉地,當然肉也嫩滑,不錯的。

第一簋,五福風味併盤。我不太懂得去形容這是什麼,因為有粉皮,有齋鹵味,有木耳,有酸青瓜,仲有一個不知名亦不想考究是什麼的東東。總之是一些粗糙的餐前小食....咁就當一味餸.....夠精彩。

第四簋,脆米流心芝士球。這等同席宴中的炸蟹鉗,炸蝦棗這類型的菜式吧。這一個芝士球,入口的感覺同炸鮮奶一樣,多了的,就是芝士的咸香味。之不過,《稻香》用的芝士,我可以說是冇乜味。

第五簋,芹香魚肚浸娃娃菜。上湯加上魚肚,加埋娃娃菜,絕對是夠鮮味。魚肚,是炸過的那一種魚肚,吸湯吸汁的能力很強,令到每一口,都有應有的鮮味。

第六簋,蟹肉水雲羹。是一個蛋花湯羹。有蟹柳絲,有蟹肉的鮮味,感覺不過不失的。

第三簋,甜蜜豆黑雞樅蚌柳貢條。是一個很菜的菜式,也是一個很 dry 的菜式。味道可以,但絕對可以說,這東西有點家庭式。

第十簋,木耳蟲草花泡菜苗。有蟲草花的出現,有木耳,而且是純蔬食品,給人的感覺就是好健康,也有少少藥膳的感覺。

第八簋,蒜蓉粉絲蒸元貝。值回票價的東西來了,而且是足夠一人一隻。用蒜蓉粉絲加豉油去蒸,是最最最常見同最好味道的食法。雖然,這不是什麼上等的元貝,但有萬能的蒜蓉,唔會唔好食。

第七簋,清蒸大海班。任何席宴都會有一條魚。是日的魚蒸得剛好熟,肉嫩,豉油夠甜。同檯的小朋友要食飯,這魚,這魚汁,令要食飯的人得到大滿足。

第九簋,金沙脆皮雞。雞的出現,代表的,是席宴的尾聲,在"十大簋" 的席珍中,把雞放在第九位,好似不太恰當。不過,正式出菜時,以雞作為最後才出場的食品,可以說是撥亂反正吧。

這雞,皮脆,有雞油香味,而且肉夠嫩,入口感覺到滑,連雞胸肉的部位都滑,大家評分只屬一般的席宴,以這一個算是全晚最精彩的雞來做結尾,是一個很好的句號。

沒有來芒果糯米糍,因為店方改了做壽包。眾人都覺得,這一個改動是一萬分的好。香軟甜美的壽包,一人一隻吃入口,十分之窩心。

很傳統的,仲有一堆水果。按慣例,水果不會在場吃的,是給有興趣的人帶回家的。

大家志不在食,所以沒有任何的要求。平平地,朋友聚舊,親戚聚會,呢D千寧蚊一圍的席宴,得啦.....
2016-11-18 1972 瀏覽
最近小朋友嘅情緒都無系好好,可能因為學習交友上嘅一些無開心嘅原因吧,作為一名長輩有責任、義務去排解佢地嘅壓力或者負面因素吧,我唯一可以霖到嘅就系儘量陪佢地出去散散心,轉移一下注意力。去玩之前梗系要好好補充體力喇,鮑汁鳳爪超級無敵正吖,真系好耐都未食過咁好味嘅鳳爪喇,本身個鳳爪就好有味道嘅,而且鮑汁嘅香味同口感都提升咗鳳爪不止一個level,我仲專登試咗下佢嘅湯汁,好味!燒賣同叉燒包都無錯下喇,燒賣好厚實咁,不過有小小蒸得過龍喇,所以口感方面有過糯,叉燒包貨真價實。哩間隔金錢肚無錯哦,酸辣味道相和應,好嫩口感。
2016-10-27
2016-10-17 2069 瀏覽
店名:荃灣稻香我分別在9月12日口及10月9日,吃了甲餐和乙餐,內容如下:甲.十大簋(1) 大良脆皮牛奶卷;(2) 瑤柱四寶羹;(3) 古法蒸斑頭腩;(4) 沙薑穗香雞; (5) 蒜蓉粉絲蒸元貝; (6) 乳香珍珠魷泡節瓜等; (7) 蝴蝶。乙.散餐(1) 古法蒸斑頭腩和 (2) 窩筍斑頭腩 (即1和2一餸二食;(3)花膠雜菜煲; (4) 沙薑穗香雞食物的色香味如何:l  花膠雜菜煲的湯:湯底清甜、不肥膩;有菜心、白菜與西蘭花,皆十分多汁和稔;l  沙薑雞:夠滑;也夠鹹味;l  古法蒸斑頭腩和窩筍斑頭腩:魚質夠新鮮,也多汁;蒸魚很少以杞子作佐料的,是很具創新的配搭。環境:裝修不錯,光亮度適中。服 務:OK。衛生:OK。抵食:價錢合理,和親友聚會可以選擇。
店名:荃灣稻香

甲.十大簋

乙.散餐

花膠雜菜煲; (4) 沙薑穗香雞

食物的色香味如何:

沙薑雞:夠滑;也夠鹹味;

環境:裝修不錯,光亮度適中。

服 務:OK。

衛生:OK。

抵食:價錢合理,和親友聚會可以選擇。
窩筍斑頭腩
乳香珍珠魷泡節瓜
鴻運BB豬
瑤柱四寶羹
壽桃
有朋自遠方來,不亦樂乎!即使生活是多麽無聊和刻板,也可以發掘出美食和物美!就去時光穿梭的稻香酒家慶賀舊朋歡聚和享樂美味粵菜!熱切期待此集團酒家能夠為食一族,帶來充滿味蕾美食,價錢經濟及食出味道!但是雷聲大,雨點小,其晚飯套餐都是不外如是,平平無奇,毫無特色,再不來光顧,不值推介!真是令人無可奈何!碧綠即是有絲的西芹,配搭雜亂,小菜一碟,份量不夠,熱度涼透,味道口感都非常不好!索然無味!奈何!油炸過時,濃脆苦膩,不想再食,不知其味,簡單一道大良牛奶卷就這樣做的嗎?是普通酒家都做一道菜:上湯波士頓龍蝦三隻伊麵底,但看其賣相不好,是否有龍蝦三隻,汁少麵少,其味無鮮,又凍又少份量!蟲草花浸青菜,炒兩炒加味精湯上碟,再加又硬又乾蟲草花,就一道菜式!無言,這餐捉蟲阿!其它菜式都再不用說阿,不予置評!最後食埋個壽包走人,但其包又甜又硬,皮夠厚 ,而硬食,因不夠飽肚,失望而走!

就去時光穿梭的稻香酒家慶賀舊朋歡聚和享樂美味粵菜!

題外話/補充資料: 其實是可以投訴 ,但總是息事寧人,算阿,不會再幫襯 ! 無奈而還.
2016-10-04
2016-09-10 1571 瀏覽
原先訂了8點枱,訂枱時又要先落deposit,落deposit 的目的相信是為免no show! 此目的也明白及理解!未夠8點去到門口已經成村人等緊,攞枱又話要齊人!8點齊人見入面根本就無人埋單!又話分兩輪,何解6點鐘個場重可以係入面食,訂左8點,係外面等到8.45都重未有枱,重要唔見有枱埋單現象?知客又無禮貌,經理只識講等多陣,已經等左45分鐘,唔通訂8點要9點先入得!咁我落deposit 唔係保障有枱嗎?最後攞回deposit 走人,以後也black list 稻香集團!當然我個人唔光顧,係多一個唔多少一個唔少!但要食到一肚火,幾好食都係假!
2016-09-09
2016-07-22 1891 瀏覽
今日又去稻香飲早茶啦,平時休息時間都唔系好想咁早起身出來排隊飲早茶,都系因為阿爺超想出來飲,所以我先願意早起身!我都算系啦!哈哈大家點咗好多野,都系阿爺鐘意食嘅!好似呢碟川味豬手,真系特別好味,因為川味肯定少不了辣椒,所以呢碟野肯定有點辣!不過都擋不住豬手嘅美味!鳳爪似乎系大家飲早茶嘅必點嘅菜,真系好有特色,從小就鐘意食,特地點比阿爺回味一下!仲有香蕉酥,好細個,好似香蕉嘅外表,好可愛!
大家點咗好多野,都系阿爺鐘意食嘅!
仲有香蕉酥,好細個,好似香蕉嘅外表,好可愛!
2016-07-03
早餐
2016-06-03 2114 瀏覽
今日同朋友約定黎稻香飲茶,里面环境舒適寬敞,我哋揀左幾道點心都好好味。燒賣,上面有一隻完整大虾,里面餡料係鮮豬肉,虾肉鮮甜弹牙,豬肉餡特別鮮嫩多汁。金錢肚:切成一條長方形比較厚實,口感韧度中带啲軟嫩,非常入味,又唔黐牙。

2016-05-29 1557 瀏覽
驚假期人多朋友一早就去稻香攞位,我随後来到揀左幾個中意點心,其中有虾餃,鼔汁蒸鳳爪,鮮虾腐皮。虾餃皮做工精細口感柔軟軟糯,虾仁新鮮特別鮮甜Q弹。鳳爪經過油炸之後再加埋醬汁一起蒸,口感鬆軟入味,入口即化令你回味無窮!!鮮虾腐皮口感酥脆香濃外脆裡嫩,外面係腐皮包住鮮虾,一次體驗两种享受。

虾餃皮做工精細口感柔軟軟糯,虾仁新鮮特別鮮甜Q弹。
2016-05-04 1263 瀏覽
今日同家人去饮早茶,我哋每次必點虾餃皇,虾仁烧卖,鼔汁凤爪,虾餃皮薄餡大,虾很新鮮Q弹。烧卖上面有一只大虾,烧卖里面是香菇与肉搭配的得很香甜。鼔汁凤爪超入味,味道适中有種入口即化的感覺。
烧卖上面有一只大虾,烧卖里面是香菇与肉搭配的得很香甜。
鼔汁凤爪超入味,味道适中有種入口即化的感覺。
2016-01-14 1645 瀏覽
稻香好多間分店,不過平時食落都系那幾間喇,今次黎到荃灣,朋友與我又系稻香吃午飯,哈哈哈。鳳爪其實都算麻麻,煮得應該足夠時間喇,可能平時食開系果隻味,所以荃灣呢間嘅偏向於更加軟同入味,令我覺得好似無咁好味咯。腸粉比較岩我口味,點解咁講,系因為荃灣呢間稻香嘅腸粉感覺味道有小小甜,入口甘甜,可能係由於入邊餡料同醬油提鮮咗啲腸粉,但系好意外咁岩曬我口味,一份完完整整咁多都俾我自己食曬。杏仁茶好正,平時好少點,杏仁茶據說係生磨嘅,杏仁味十分馥鬱香濃,但系咁重味使到杏仁茶未飲就覺得好香,絲絲甜膩,不錯。順便提一句,價錢好平。
2016-01-07
2015-09-28 2205 瀏覽
公眾假期午市的價錢為: 小點$15.8、中點$19.8、大點$22.8、特點$25.8,雖然價錢不是貴,但我亦掛念稻香以前的超特價優惠點心呢。酒樓的燒味飯也是差不多的質素,燒鴨飯沒有很特別的comment,就是其中一樣較飽肚的選擇吧。稻香的煎炸點心大多也能在上菜時保持熱騰騰,雖然今天的鹹水角也是冷了一點。鹹水角的皮厚了一點,餡料也不是太足,但整體味道也不錯 (如果剛炸起的會更好味一點)。鮮蝦腐皮卷是我每次也會點的點心,熱騰騰的腐皮卷十分脆口,配上鮮蝦和沾一點喼汁,真的是惹味。紅油抄手的皮很薄很滑,可是辣椒油的味道可以再濃郁一點,這個$12.8的點心一般有8-9粒,頗划算。腸粉做得不太好,亦是大部份酒樓failed的共同點。腸粉皮太厚,而且不滑,有點黏黏的感覺,餡料亦太少。需要沾多點豉油遮掩它的不足。這味道非常一般。奶皇包與流沙包不同之處除了在餡料質感上前者較固態,後者湧如噴泉外,其味道也確實不同;流沙包加了蛋黃,因此甜之餘,還滲透著一點點的鹹香。可是奶皇包只是一個甜包,味道完全沒有層次,我不是太喜歡這種味道。鳳爪、燒賣等點心也能達至滿意的水平,特別是燒賣;燒賣售$20.8,每粒燒賣均有
鳳爪、燒賣等點心也能達至滿意的水平,特別是燒賣;
燒賣售$20.8,每粒燒賣均有兩隻頗彈牙的鮮蝦,而且肉質鬆軟得來亦不會散開,整體做得不錯。
2015-09-27
各位好友😣😣警告😤😡😡😡,剛去荃灣稻香食飯,我哋叫咗阿拉斯加蟹,佢俾咗門囗隻陳列蟹我哋,仲騙我係swimming蟹,仲有花膠海味煲,佢俾咗煲漏咗花膠嘅……加只得3隻蝦米嘅……花膠海味煲😡😡,仲收咗我千幾元,唔知仲有冇人敢去幫襯,我哋就就唔敢囉!怕怕囉!食完個肚同個胃都唔係好舒服。
,仲收咗我千幾元
,唔知仲有冇人敢去幫襯,我哋就就唔敢囉!怕怕囉!

食完個肚同個胃都唔係好舒服。
漏咗花膠+3隻蝦米嘅花膠海味煲
阿拉斯加陳列蟹
上枱鹹到你狂灌水恐怖阿拉斯加陳列蟹
雖然扣減咗個只得3隻蝦米嘅花膠海味雜菜煲,仍要千多元嘅阿拉斯加陳列蟹
2015-09-25
2015-08-23 1928 瀏覽
友人生日,大家都唸唔到食咩,於是又係去打邊爐,就黎稻香,因可散叫,也沒有限時,可以食下傾下計!湯底點左豬骨鍋,個鍋材料有很多,有豬骨、栗米、支竹,更有大量芹菜,湯底更清香,甜。豬骨煲到最後都唔夠淋,真係奇怪。水餃好抵食,一大碟,函料十足,夠大隻,蝦肉爽口彈牙。牛粒牛味濃郁,好正。丸類普通,但起碼唔知佳X的丸。海蝦新鮮,肉爽鮮甜,但好細隻!蟹柳個個盛讚,味甜。魚塊新鮮。肥牛花紋靚,入口味濃。木耳爽口。花膠唔滑,有點鞋口。雜菜新鮮。另外每人加錢可任飲汽水雪糕甜品!整體黎講,都幾抵食。但要叫幾次先有人黎幫手加湯,呢個要改善!
豬骨煲到最後都唔夠淋,真係奇怪。
水餃好抵食,一大碟,函料十足,夠大隻,蝦肉爽口彈牙。
牛粒牛味濃郁,好正。

丸類普通,但起碼唔知佳X的丸。
海蝦新鮮,肉爽鮮甜,但好細隻!
蟹柳個個盛讚,味甜。

魚塊新鮮。
肥牛花紋靚,入口味濃。
木耳爽口。
花膠唔滑,有點鞋口。
雜菜新鮮。

另外每人加錢可任飲汽水雪糕甜品