2020-11-01 522 瀏覽
二維碼系統垃圾到不得之了!又要人搭枱,個死人二維碼又唔識分枱叫餐,D姐姐又唔理你,成Q日叫你自己搞自己整,最好又要人手搞,D單又出到亂晒籠!😡😡😡😡😡飲茶都飲到一肛氣🤯點解唔試清楚先出apps系統,人手極不夠!態度又差到極😡
2020-11-01
$80 (早餐)
2020-05-27 776 瀏覽
稻香又做$1一隻雞優惠,吸引了更多食客去食,我們一家四口點了兩隻雞,魚香茄子煲,蒸魚及什菜煲。先講下這個優惠只有在晚市18:00-20:30才有一蚊雞優惠,也要二人同行才有及必需跟一個小菜!如果唔係,就要收正價$98 㗎啦!隻雞脆皮可口,雞肉鮮嫩,但美中不足就係最裏面的肉還有少少鮮血未熟!正體也可以接受!魚香茄子煲及什菜煲很大煲,也很抵食!晚市都多人,最好先打電話去訂枱!
晚市都多人,最好先打電話去訂枱!
2020-04-30 545 瀏覽
近日在疫症期間,香港有很多食肆餐廳酒樓都推優惠,這間也不例外!逢星期一至六,11:00後入座,所有大、中、小、特和尊點都是17元,性價比高!我們2人共點了3個點心和一份廈門炒米,結帳只收128.5,真的很超值!食物質素味道也不錯,吸引附近很多街坊到此消費!
2020-03-09 505 瀏覽
由於日日都home office, 屋企附近啲餐廳已經食到厭...屋企人話不如去試下飲茶就去咗屋企附近唯一一間茶樓..稻香飲茶, 稻香做緊特價四點之前埋單一律計小點除咗特價點心仲有啲小食 炒粉麵飯等等都有特價本身齋食香煎腐皮卷係幾好食新鮮熱辣但係見住個喼汁碟入面有粒飯…個阿姐都照倒喼汁落去…仲要畀我哋…… 我哋已經叫咗個阿姐唔使,亦都提示佢入面有粒飯,但係佢好似心不在焉無視咗我哋… 照放低碟喼汁就走咗… 我哋當然冇點過啦…而家抗疫時期…衛生中咁差真係令人好擔心揚州窩麵 三十幾蚊唔算好大碗但係都唔細沒有蝦有魷魚算係咁啦三式腸粉,叉燒腸蝦腸牛肉腸齊曬,味道不錯蝦餃都幾大粒,略嫌個皮有啲薄燒賣都係大大粒 ,而且肉球幾有彈性連三個茶錢埋單大概140蚊,都算抵食啦

除咗特價點心仲有啲小食 炒粉麵飯等等都有特價
本身齋食香煎腐皮卷係幾好食新鮮熱辣

而家抗疫時期…衛生中咁差真係令人好擔心

揚州窩麵 三十幾蚊唔算好大碗但係都唔細沒有蝦有魷魚算係咁啦

三式腸粉,叉燒腸蝦腸牛肉腸齊曬,味道不錯

蝦餃都幾大粒,略嫌個皮有啲薄

燒賣都係大大粒 ,而且肉球幾有彈性

連三個茶錢埋單大概140蚊,都算抵食啦
2019-10-27 692 瀏覽
今晚一家人到附近酒家食飯,下次都係唔好貪近了1. 知道有長腳蟹優惠,第一時間落單,話要等半小時,到我哋食晒所有餸,個多小時後, 長腳蟹終出現,但蟹腳係凍嘅。向侍應投訴,佢話會跟進,結果冇理會2. 要搵侍應, 居然望住手機,當見你唔到3. 侍應嚟我哋張枱攞走熱水壺,倒瀉水杯,成枱水加椅都濕埋,佢只講左”噢”一聲就走開左4. 侍應嚟我哋枱取回鉸剪, 一聲不響攞走就算, 完全唔使講嘢,亦都唔使問你用完未呢間服務態度真係幾”一流”,下次一定唔會再嚟👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
今晚一家人到附近酒家食飯,下次都係唔好貪近了

2. 要搵侍應, 居然望住手機,當見你唔到

經典的甜品凍蟹
2019-10-27
2019-09-16 595 瀏覽
家父家母住在大圍,自從稻香進駐大圍後,幾乎成為了他們的飯堂。有點裝修,有點冷氣,食中餐,都是他們的要求。我食過幾次,以價錢質素來說,更有其他選擇。是日中秋做節,兩位老人家所好,又不想他們走太遠,是故又來了。六位大人,兩位小朋友,點了半席宴,加了一碟炒菜,半隻燒鵝。先上蜜豆花枝。我想說,從前的中菜也講究上菜次序,理應燒味先上,現在則是煮好什麼出什麼。味道不過不失,蔬菜新鮮,木耳爽脆,魷魚則欠鮮味,多半急凍貨或中央先處理再來。龍蝦伊麵。第二道就來澱粉質了。波士頓龍蝦,新鮮大隻,有兩隻,但肉質稍過火。上湯有味,重雞粉。燒鵝。皮不脆,肉稍靭,細隻,建議可不用點。追加的腐乳通菜。新鮮爽脆,炒得幾好。紫米蕃薯茸卷。炸得不油,餡香甜滑。沙薑雞。肉質稍過火,無雞味。乳豬半隻。脆皮,細隻,普通貨色。還有鰻魚鍋飯。較差,無炒過,鰻魚少,芝麻糊,用粉開,無香味。沙巴龍躉,大條,滑。蟲草花浸溫室豆苗。整體而言,不過不失。之前平日來食飯,整體更差。但現在飲食業人手不足,師傅愈來愈難請,也是無可奈何。
六位大人,兩位小朋友,點了半席宴,加了一碟炒菜,半隻燒鵝。

燒鵝。皮不脆,肉稍靭,細隻,建議可不用點。
追加的腐乳通菜。新鮮爽脆,炒得幾好。
紫米蕃薯茸卷。炸得不油,餡香甜滑。
沙薑雞。肉質稍過火,無雞味。

乳豬半隻。脆皮,細隻,普通貨色。

2019-07-31 430 瀏覽
很久没有在閒日到稻香吃午餐,等了ㄧ會兒,就可以入座了。燒茄子,把茄子蒸後,放燒汁+木魚,味道ok的,扮素鰻魚脆皮奶皇包,上枱好熱,皮好脆,奶黃餡也不錯,值得吃的點心雞扎: 雞,豬皮,芋頭條,豬肚, 喜歡吃這些餡的,可以叫這點心。韭王肉絲炒麵: 原來星期ㄧ至五,有好幾款主食都做半價優惠.這款就是78元半價肉絲,韭王,秀珍菇,冬菇條,都有不少,上碟也差不多遮蓋整個炸麵 炸麵很脆,挺好吃! 這個作為午餐,很抵食! 而且3-4人份量!
很久没有在閒日到稻香吃午餐,等了ㄧ會兒,就可以入座了。

燒茄子,把茄子蒸後,放燒汁+木魚,味道ok的,扮素鰻魚

脆皮奶皇包,上枱好熱,皮好脆,奶黃餡也不錯,值得吃的點心

2019-07-31
2019-06-25 466 瀏覽
同老公放工後又熱又累,想晚飯坐得舒服一點,就去左家附近的稻香酒樓。先被推介餐牌的香蔥焗龍蝦深深吸引,即刻點左呢道菜,太肚餓了。然後再點多兩樣,花膠雜菜煲同柚子方塊肉。先來香蔥焗龍蝦,非常香噴噴!份量唔算少,只要肯努力剝殼,就有大大啖蝦肉,非常美味!龍蝦鮮味,加上廚師的調味恰到好處,正!太肚餓的關係,之後兩個菜唔記得影相花膠雜菜煲非常大份,多一個人都夠食,雖然花膠得幾片,但菜種類多同味道都唔錯,ok la.至於個柚子方塊肉就係柚子汁配炸豬排,都好惹味,岩晒老公口味食完飽飽大漏足!
太肚餓的關係,之後兩個菜唔記得影相
至於個柚子方塊肉就係柚子汁配炸豬排,都好惹味,岩晒老公口味
食完飽飽大漏足!
2019-06-24
2019-04-04 695 瀏覽
最近質素大大下降,令人好失望。之前一直都喜歡這裏的火鍋放題,貪佢多選擇又大碟,經常嚟食,不過最近唔知係佢做多左宣傳,個場旺左,定係想將貨就價大縮水。用QR Code落單,等左215分鐘,湯底都冇,剩係嚟左碟牛肉片,唔通要生食?再多10分鐘,忍唔住搵姐姐問,佢直接入廚房拎畀我哋,咁先至有湯底。冇嘢食既放題食左5,6碟,枱面遲遲都未見嘢已落單既食物,此時已聽到d姐姐不停話好多嘢都冇喇,火鍋放題8點半開始,9點鬆d就已經冇貨喇?!我哋d嘢食點10碟得5碟,9點半再落單,等左好耐都未見有嘢食,忍唔住走去搵經理,佢都係話好多都冇,但係又講唔到咩嘢有,咩嘢冇,但我哋用QR Code落單,根本就唔邊d有邊d冇,成晚得個等字結果經理拎住我哋張單,走入廚,話見到有咩就拎咩畀我哋。最後都係有一半都冇晒,蝦冇,丸冇,餃子又冇,雲吞又冇。咁樣叫*放題*? 即係叫我哋以後唔駛再嚟啦!
最近質素大大下降,令人好失望。

冇嘢食既放題
結果經理拎住我哋張單,走入廚,話見到有咩就拎咩畀我哋。
最後都係有一半都冇晒,蝦冇,丸冇,餃子又冇,雲吞又冇。
咁樣叫*放題*? 即係叫我哋以後唔駛再嚟啦!
2019-03-31 817 瀏覽
好耐都冇去過稻香食宵夜火鍋,今晚8點零鐘同埋朋友去新翠呢間試下,一入内,侍應交上一張 QR code 俾我地點菜用,其實創新係好事,好多食店都提供類似服務,之前我都試過非常方便 但今次我真係無法 scan 及進入 memu,試左好多次,真係有點火滾!,結果搞左好耐都係用傳統嘅點心纸!食物水準其實都一般,加$38 升級食安格斯但係賣相認真麻麻,而且好细片,其他火鍋配料普遍俾其他稻香分店為差,見到附近只得三數張枱打邊爐,同其他分店排曬長龍真係有好大分別!
,結果搞左好耐都係用傳統嘅點心纸

2019-03-29 348 瀏覽
見到稻香推出$1 原隻燒雞, 諗住夜晚去食啦...20:30 入到去坐低 明知燒雞呢啲要早叫左先同埋果度寫供應到21:00, 所以就同個侍應話落左隻雞先... 點知個侍應話等埋其他餸一齊落啦 仲有原隻雞供應唔洗驚。我地唯有同其他餸一齊落點知食食下, 有個經理走埋黎話$1 雞冇曬啦轉叉燒比我地!!!!!! 😡咁冇辦法啦...唯有焗住轉叉燒啦🙄好啦 最後碟叉燒黎到啦... 嘩!精緻到呢!!! 一個大碟上面放左總共「8件」叉燒!就連個經理攞過黎果陣都笑😡 對佢地太失望
見到稻香推出$1 原隻燒雞, 諗住夜晚去食啦...
2019-02-14 443 瀏覽
之前有嚟稻香飲早茶同打邊爐,覺得近近地又多位,但食物味道迷好一般。裝修後試過佢既點心,進步左好多,腸粉蝦餃燒賣味道都大躍進!見到宣傳有亞拉斯加長腳蟹,價錢好平好吸引,就約埋屋企人一齊試下!去到先叫左幾個小菜,一隻蟹。食住小菜等佢上蟹。小菜味道算唔算,但份量比較細,性價比唔高。等左半粒鐘終於上蟹!呢個價錢食長腳蟹都係抱住試下既心態。味道唔算好好,無咩糕既香味,蟹肉都唔算鮮甜。但係始終啖啖肉都好滿足,盡興而回!

去到先叫左幾個小菜,一隻蟹。食住小菜等佢上蟹。

小菜味道算唔算,但份量比較細,性價比唔高。

等左半粒鐘終於上蟹!
亞拉斯加長腳蟹
今晚4大2小去食正價火鍋,不是任食那種,叫了一個花膠雞鍋做湯底及其他材料,等了半小時材料已到,但湯底仍未到,追了數次,結果來了一鍋只有清湯,內有花膠,但不見雞,部長說: 隻雞蒸緊,蒸完先放入湯,食住先,一陣送雞嚟!我已覺得可笑,又等了半小時又追,部長送上一蝶已熟而完整未斬的雞在我面前,問我需要斬件嗎?請問火鍋不斬件點食呢?結果又等了20分鐘,又追,斬雞要咁耐咩?結果部長竟然遞上一蝶白切雞來,而不是剛剛給我看的那一隻雞,我的天呀!還跟我說蒸完的雞放入湯不好吃,吃白切雞還好!這是什麼啊?什麼叫花膠雞鍋呀?結果他換回一蝶好似剛才給我看的那隻雞,但已經不是一隻雞了,可說是甩皮甩骨的,我已經不想再糾纏,簡直嘥氣!叫他放低就算!這就是$268的花膠雞鍋!補充:之後部長歉意地打包了半隻白切雞給我們
補充:之後部長歉意地打包了半隻白切雞給我們
2018-12-17 388 瀏覽
近年每次做節基本上都會到這裡吃飯,貪其抵食夾大件今晚做冬至,要了它們的全包宴頭兩道菜是紅燒海皇鷄絲翅及醬皇炒元貝蘭花蚌,因為我手太慢趕不上在大家起筷前拍照 只要提前兩天預訂就可以免費升級上湯波士頓龍蝦伊麵!龍蝦啖啖肉!只是麵條的口感不像平常吃到的伊麵米網薯茸卷雖然其貌不揚,但其實味道不俗,而且薯茸還是暖的~不知何解乳豬全體的豬頭會被燻黑。。。幸好它的身軀是沒問題不看菜單真的不知道那些一條條的是花膠絲,但豆苗是正常的龍躉雖然蒸得過了一點,但還是挺有份量的燒鷄不會太乾,肉質鮮嫩糯米飯略嫌乾了一點,有點啃胃最後的蟠桃是最差的。。。內裡的蓮蓉怪怪的
近年每次做節基本上都會到這裡吃飯,貪其抵食夾大件

今晚做冬至,要了它們的全包宴

上湯波士頓龍蝦伊麵
米網薯茸卷
米網薯茸卷雖然其貌不揚,但其實味道不俗,而且薯茸還是暖的~
鴻運乳豬全體
不知何解乳豬全體的豬頭會被燻黑。。。幸好它的身軀是沒問題
花膠絲蟲草花翡翠
不看菜單真的不知道那些一條條的是花膠絲,但豆苗是正常的
清蒸珍珠龍躉
龍躉雖然蒸得過了一點,但還是挺有份量的
脆皮燒雞
燒鷄不會太乾,肉質鮮嫩
芋香糯米飯
糯米飯略嫌乾了一點,有點啃胃
滋味蟠桃
最後的蟠桃是最差的。。。內裡的蓮蓉怪怪的
2018-12-16
脆皮燒雞
2018-12-03 396 瀏覽
於2018年12月2日晚上約6時到達稻香新翠分店, 很快被安排入座.  但在準備貼菜時, 我指明想要海鮮孖寶, 但侍應只拋下黃色的點菜紙, 說"你要的就在入面, 甚麼也寫在入面", 但該點菜紙入面並沒有海鮮孖寶餐, 故本人需要自行走到櫃枱落單.十多分鐘後第一碟餸"椒鹽排骨"送到, 我向送菜的職員講要兩個白飯, 未知是否  貴機構聘請了聾啞人士, 該職員完全無視了我的要求, 自己走了.  之後再向另一職員落單, 但落單後15分鐘也沒有白飯送到, 再到櫃台追單, 職員只說落了單, 並叫我回座位等候.  再等了五分鐘, 我要求取消白飯, 因為餸都凍了, 但該職員說即刻會送到, 雖然真的是兩三分鐘內送到, 但餸都凍了, 完全影響了進食的味道.

題外話/補充資料: 價錢是平, 但食客不應受侍應的氣, 也不該接受不知所謂的服務
2018-12-02