2019-04-22 2312 瀏覽
繁忙嘅lunch時間一行三人撞下撞下又去到QRE, 完全沒有訂位之下,唯有食貴少少買個唔洗等位!今次食10樓呢間日本野,選擇配搭都多但就比較貴,魚生套餐都成$200。我揀左個藍鮨呑拿魚腩蓉雜錦魚生甜蝦丼,魚生份量唔算多,呢個價錢我就食唔到有咩特別,普普通通喇!
2019-03-05 1585 瀏覽
午餐繁忙時間就嚟到呢間未試過嘅日本餐廳。座位都就快滿晒,咁啱有張二人枱比我地。午餐牌都幾多選擇,有熱食,壽司同埋刺身,仲有迷你丼飯可以自選。燉蛋好滑,但係冇豬肉嘅,有兩塊細嘅魚蛋片🍥。🥗沙律幾新鮮,配車厘茄和芝麻汁。🐔宮崎地雞炭燒($158)雖然寫明係炭燒,但係太黑同埋太窿啦,直頭冇食到個皮😓。雞肉係腍嘅但係冇雞味😕,燒都幾油膩。但係塊雞好大塊,飯都大碗。🐟🦐迷你藍鮨吞拿魚腩蓉雜錦魚生甜蝦丼 + 味自慢照燒活海鰻柳($188)夾埋都幾大份,魚生唔錯。呢度嘅鰻魚飯係有塊薄嘅奄列係下低,好特別。午餐包野飲或甜品,我地太飽,所以叫咗一杯咖啡和凍檸檬茶。熱咖啡嘅奶係暖嘅,但係咖啡真係唔好飲。凍檸檬茶都OK。侍應嘅態度幾好,但係食物唔係特別好食😓價錢都唔平。但係份量都足嘅。食物質素還可以改善💪🏻

🐔宮崎地雞炭燒

燉蛋好滑,但係冇豬肉嘅,有兩塊細嘅魚蛋片🍥。
🥗沙律幾新鮮,配車厘茄和芝麻汁。
🐔宮崎地雞炭燒

🐔宮崎地雞炭燒($158)

餐飲

餐飲
2019-02-01 1396 瀏覽
同同事4人食團年飯,Qre不嬲人多,一定會book定位。1300大堂勁多人,排哂長龍,早知早十分鐘落黎。一坐低我地就落order ,怕食唔切。我嗌牛肉壽喜燒($158),等到1330終於上菜。好豐富,有湯、有半隻熟多、沙律、仲有蒸蛋蒸蛋好食,好滑!沙律菜新鮮,芝麻醬令個沙律更開胃。個壽喜燒湯底比較啖味,醬油味唔夠濃,甜度就適中,牛肉實蹦蹦、好硬!最後再送多個雪糕(可選朱古力、綠茶或芝麻味)全程我地食得好趕急。
同同事4人食團年飯,Qre不嬲人多,
一定會book定位。

1300大堂勁多人,排哂長龍,
早知早十分鐘落黎。

一坐低我地就落order ,怕食唔切。
我嗌牛肉壽喜燒($158),等到1330終於上菜。

好豐富,有湯、有半隻熟多、沙律、仲有蒸蛋

蒸蛋好食,好滑!
沙律菜新鮮,芝麻醬令個沙律更開胃。

最後再送多個雪糕(可選朱古力、綠茶或芝麻味)

全程我地食得好趕急。
2019-02-01
團年飯
2018-11-20 2392 瀏覽
今日又試新餐廳,環境唔錯,有日本 feel,入到嚟都唔覺有鯹味👌。我一坐底,就叫啤酒先啦,大大杯 KIRIN 👍。點咗個築地二人前😋。先嚟極上刺身拼盤,一見到三文魚就扣分👎,海膽、拖羅、甜蝦都好味😋。跟住河豚魚乾,燒得唔夠乾👎。人氣蟹味噌甲羅燒,好有蟹味👍。青森殘酷鮑魚,燒得唔錯,好彈牙又有汁👍。朋友研究個鮑魚殼,點解會咁靚,會唔會用完洗乾淨再用🤔。澳洲頂級牛胸肋骨肉,燒得 over 咗,好韌吓👎。山之惠黑松露茸野菌箔燒,我唔係太鍾意食呢啲,但都試咗少少,都 ok 嘅👌。伊勢海老,個醬都唔錯,但蝦尾就唔太有蝦味,都彈牙👍。反而蝦頭正好多👍。九洲松葉蟹,真係鮮甜好有蟹味😋👍。築地海鮮雜炊,好甜嘅粥👍。甜品係蜜瓜,但係未熟嘅,好生硬😥。店內都係港人服務,就連燒烤都係佢地服務,我就覺得差咁啲日本人氣喇😥。
我一坐底,就叫啤酒先啦,大大杯 KIRIN 👍。
點咗個築地二人前😋。
跟住河豚魚乾,燒得唔夠乾👎。
人氣蟹味噌甲羅燒,好有蟹味👍。
澳洲頂級牛胸肋骨肉,燒得 over 咗,好韌吓👎。
九洲松葉蟹,真係鮮甜好有蟹味😋👍。
築地海鮮雜炊,好甜嘅粥👍。
甜品係蜜瓜,但係未熟嘅,好生硬😥。
KIRIN
九洲松葉蟹半尾
築地海鮮雜炊
2018-11-15
2018-10-25 1949 瀏覽
平時食lunch最多比自已食$100,其實$100已經好誇張了🤪,今天老細請我去了一間日式鐵板燒的餐廳~~ 大飽口福啦~ 餐廳裝潢幾日式,有兩塊鐵板是開放式的,圍著有14個位子,我地一行6人當然有book左位先啦!我們在門口最近的座位,所以也沒有看清裡面是甚麼樣子了。我就揀左🥢「楓」set $188 :🥢西京燒銀雪魚柳、🥢脆蒜片美國牛小排首先上的是🥢田園沙津,有甜蕃薯、栗米、火龍果等,拌了點醋,普通味道,沒有特別。之後係作為蛋控既我最期待就係個🥢鮮三文魚籽蒸原殼蛋~ 😋比我想象中小隻,不過很滑,有兩種魚籽,兩種口感,好食係好食,但我有d唔夠喉!🤤🥢魚柳👑真係好細一舊,三隻手指咁大,食到呢到我有少少驚自已唔夠飽,但好鮮甜!醃得好味又無蓋左個魚!魚既油脂味好正,好細舊啊~~~🤦🏻‍♀️食緊魚既候,就上在碗🥢大蜆味噌湯,有一隻蜆!無特別!得左10分鐘度,就上🥢牛小排啦,煎之前廚師都有同我地溝通我地想要的口味,好friendly,一路都有同我地交流下咁,主動幫我地拍照。🥢牛肉好好味,剛好5成,蒜片很香,廚師建議我們點芝麻甜汁,很match!但不沾醬也已經很好食了!同事不吃蝦頭給了我,白酒的味蓋了

食緊魚既候,就上在碗🥢大蜆味噌湯,有一隻蜆!無特別!

同事不吃蝦頭給了我,白酒的味蓋了蝦腥味,好惹味

跟住就上左一碗🥢炒飯,吃左少少,我feel到飽了(我認我眼闊肚窄!🤪)
料很多,有櫻花蝦、、魚籽、蔥蛋、肉,不過味道偏淡!👌🏻

因為接著上的🥢炒野菜還比較番,甜甜的菜味同牛油香,很下飯👍🏻

今日廚師仲好好,整左🥢紅豆餡銅鑼燒送給我們,我就揀左綠茶雪糕一齊吃!不吃雪糕可揀熱飲~ 很滿足的lunch!♥️😋
2018-10-25
2018-09-25 1654 瀏覽
lunch 來到灣仔的QRE 10樓食~秋田料理。8樓係秋田鐵板燒,因為lunch hour得1小時,所以都係食定食料理比較夠時間味自慢照燒活海鰻柳丼(signature Eel Yaki Don) 付海鮮蒸蛋,季節沙律,漁香味噌湯,甜品或咖啡 (complimented with steamed egg, salad, miso soup, dessert or coffee)$168超長鰻魚,起碼8~9cm 長,作為lunch,超飽, 魚夠軟熟,鰻魚汁好香,鐘意食鰻魚一定滿足到你銀鱈魚西京燒 (sweet miso soy blasted silver cod filet) $178同鰻魚set一樣都配有蛋,味噌湯等等銀鱈魚夠 嫩滑,配上沙律醬更吸引。成個套餐的材料都唔差,夠新鮮海鮮蒸蛋,一定要讚,因為好香蛋味又夠滑溜
lunch 來到灣仔的QRE 10樓食~秋田料理。

味自慢照燒活海鰻海柳丼

銀鱈魚西京燒

同鰻魚set一樣都配有蛋,味噌湯等等
銀鱈魚夠 嫩滑
,配上沙律醬更吸引。
成個套餐的材料都唔差,夠新鮮

海鮮蒸蛋,一定要讚,因為好香蛋味又夠滑溜

2018-09-24
味自慢照燒活海鰻海柳丼
銀鱈魚西京燒
Umm
2018-06-19 1957 瀏覽
It was quite a disappointing dinner for me. I was lucky that I was not extremely hungry on that day. My friend had to wait for his unagi rice bowl for an hour while I waited for my scallop and salmon bowl for 45 minutes after asking the waiter who didn’t know how to politely tell the customers to wait. We were both frustrated yet we were not the only table waiting for food. There was a family next to us, who have been in the restaurant longer than us and they only started their appetizers when we finally got our meals!?!?!?!? We both numerously made eye contacts and smirked because we were on the same boat. I later laughed and told my friend that the chef’s catching fresh fish at the moment from the sea. The restaurant was serving max 5 tables on that day. Despite that, it took ages for them to bring food. When I finally got my meal and started eating on my own awkwardly while my friend was waiting for his, I saw the quality of sashimi (salmon and scallop) was...just not that great. They were dry and not fresh. I could have been able to have this from the sushi convenient store. The one in the mtr. He got his and the portion was not great meaning not enough and the eel looked quite dry like mine too. Overall, I would rather go to Genki instead. Not worth paying average 200 hkd per meal. I can eat more from Genki!
2018-06-14
2018-02-02 3705 瀏覽
今日突發地約朋友一起食飯因為出開來銅鑼灣、但係銅鑼灣有好多間野都食過晒、好心諗住去蛇王二食蛇啦見今日咁凍、點知排隊排到好似去尖沙咀咁遠、最討厭排隊嘅我梗係唔排啦⋯⋯行下行下就去咗灣仔啦、突然朋友話不如我哋去食嗰間果幢大廈冇乜人食、一定有位嘅餐廳喎⋯⋯哦原來呢度!唔知點解喎真係次次夜晚呢度都有位個喎無論星期幾、唔需要book 㗎、應該要啲marketing做下野、都唔旺場唔講咁多無謂野講下間餐廳入正題先、呢間餐廳應該係非常之念舊嘅!播放着20年前木村拓哉做主角嘅懷舊日本金曲、諗返起以前讀緊書嘅自己、如果你係80後一定會識呢啲音樂!有啲共鳴啊懷舊懷舊!裝修都好有日本情懷服務態度超好、狂加茶!蟹膏豆腐係好有蟹膏嘅鹹香味!好味!好新鮮所有食物都好新鮮!二百幾蚊OK正常價錢個調魚似係用鹽ip 制過、有啲鹹香、我唔係太鍾意食太鹹所以覺得佢有少少鹹、同埋個汁好似唔係好夾條魚!啲豉油碟崩咗都唔換有點不雅、總括嚟講所有野都唔錯嘅!可以再嚟㗎因為呢幢大廈好抵食夠$300就可以由六點鐘泊車拍到第日嘅八點!
唔講咁多無謂野講下間餐廳入正題先、

呢間餐廳應該係非常之念舊嘅!

裝修都好有日本情懷

服務態度超好、狂加茶!

蟹膏豆腐係好有蟹膏嘅鹹香味!好味!

好新鮮所有食物都好新鮮!
二百幾蚊OK正常價錢

啲豉油碟崩咗都唔換有點不雅、
總括嚟講所有野都唔錯嘅!
2018-01-02 1484 瀏覽
食物有質素~份量又多~價錢合理~員工服務貼心~普通套餐都係百零蚊~見到佢哋D毛蟹好大隻~有呢個質素真係好難搵~今次因為中午關係只係食定食~下次一定要試埋濱燒或者鐵板~
2017-10-21 1479 瀏覽
由訂座開始講 因為qre有時勁滿座有幾個女職員都好好人 仲主動提我得一個鐘應該吾夠時間食$388二人火鍋餐 可以幫手煮定一半抵讚反而有個男的態度不好,我第二次打去簡定要咩湯底同火鍋料嗰陣 搞錯左泡飯同烏冬嘅湯底 佢切一聲咁笑我。。勁鄙視咁款我問佢做咩 佢話一般泡飯有兩個湯 烏冬又有兩個湯 唉算啦 這年頭幫襯也要受氣去到之後都見到有個男職員好串咁嘅樣 我估係同一個人 睇佢態度可能係經理 但唔使咁串架嘛⋯⋯用個鼻哥窿對住人講嘢終於講食物啦 成個套餐有四個餸 本人極力推介海鮮例如魚 牛肉都正 另外每人有兩隻蝦 總共一隻龍蝦 大量蔬菜 最後仲有密瓜 啲材料好新鮮好正 隻龍蝦擺落湯煮嗰陣手腳觸鬚仲郁緊 食完火鍋過後熱辣辣 食返啲凍蜜瓜 個口涼返 正服務態度三星係俾好人女職員食物 我比五星 個男職員我比-10星
由訂座開始講 因為qre有時勁滿座
抵讚

食完火鍋過後熱辣辣 食返啲凍蜜瓜 個口涼返 正

服務態度三星係俾好人女職員
食物 我比五星

個男職員我比-10星
2017-08-19 1172 瀏覽
QRE 10樓的秋田是小妹輕鬆慰勞自己的餐廳之一。吸引我回頭的程度快貼近"飯堂"(經常去)。可能因為被秋田餐廳挑起了蟹癮,加上侍者們友善醒目又很好聊吖(熱巴)~有"季節限定"上巿當然要點選。上桌時一整個"驚喜"! 滿滿的蟹腳,蟹肉,蟹膏鋪滿碗面。加上一顆鵪鶉蛋,簡直是提早放周末的節奏。* 3條蟹腳* 蟹膏份量大方(和鵪鶉蛋拌勻很好送飯)*蟹腳下還有兩板蟹身,拆完肉鋪滿了飯面。和大閘蟹相比太好拆肉了,毫不費勁。午間也可從容享用*還有兩隻蝦吖圖片遠勝文字描述,上圖咯

有"季節限定"上巿當然要點選。上桌時一整個"驚喜"!

* 3條蟹腳
* 蟹膏份量大方(和鵪鶉蛋拌勻很好送飯
*還有兩隻蝦吖

圖片遠勝文字描述,上圖咯
2017-08-18
同事生日聚餐,4人同行光顧午餐時段。一共4份午餐定食,包括1份蟹味噌帶子三文魚子定食,3份蟹肉馬糞海胆蔥吞拿魚定食。1245入座,但到1328都只有1個帶子三文魚子定食送來。對於午餐時間只有1個小時既上班族,有點兒過份😐。期間不停跟工作人員催促,每次回覆都只有“我幫你跟進一下”。試問一份午餐收費hkd200以上,這樣的服務業態度真的不能接受😖😖儘管食物質素不錯,但下次光顧都應該是很久很久之後了。
同事生日聚餐,4人同行光顧午餐時段。

1245入座,但到1328都只有1個帶子三文魚子定食送來。
對於午餐時間只有1個小時既上班族,有點兒過份😐。
期間不停跟工作人員催促,每次回覆都只有“我幫你跟進一下”。
儘管食物質素不錯,但下次光顧都應該是很久很久之後了。
2017-08-02
2017-07-10 8868 瀏覽
秋田鐵板燒我幫襯過兩次,質素水準環境服務皆出色,所以對同集團既海鮮丼浜燒専門店都抱有信心,點知結果有點失望!叫咗3個丼餐,均有麵豉湯(正常味道)、小食(豆腐好滑,麻醬超多)、沙律(酸汁好開胃,粟米好正甜到估佢唔到)、丼(見下文)、蒸蛋(實的的,一d都唔滑溜,似中式燉蛋多d),豆腐雪糕(好有豆腐味,必叫)。甜蝦蓉帆立貝三文籽丼 $148呢個丼最稱職最好味,甜蝦蓉非常鮮甜,口感帶點黏;帆立貝大大粒同樣鮮,可惜份量太少;三文魚籽唔腥帶點咸,送飯一流,可惜飯本身壓得大實,變成一嚿嚿,影響晒成個丼質素。甜蝦三文籽馬糞海膽松葉蟹柳丼 $188甜蝦同上面個蓉一樣鮮甜,口感上蓉較好,海膽雖然夠多,但質素只係中規中矩,唔稱得上鮮,蟹腳鮮甜多汁,蟹肉太乾身唔太討好,三文魚籽ok,飯同樣唔掂!蟹味噌手拆毛蟹肉三文籽帆立貝丼 $228第一次嚟錯丼,第二次雖然嚟啱,但食到一半先發覺無咗隻生鵪鶉蛋... ...蟹蓋只是用作裝飾,部分蟹拆咗肉之後肉汁流失咗,要用蟹膏彌補味道,而蟹腳則有口感,仲好有鮮味,三文魚籽ok,飯唔掂,整體嚟講呢個丼唔太值呢個價錢。三人共消費:$621

甜蝦蓉帆立貝三文籽丼 $148

蟹味噌手拆毛蟹肉三文籽帆立貝丼

三人共消費:$621
2017-07-01
2017-07-08 573 瀏覽
Seafood in sashimi is not fresh all dried and tastes horrible... tofu salad is tastelessFood is not cheap either
tofu salad is tasteless
Food is not cheap either
2017-06-27 742 瀏覽
這天和同事一起到這以日式蟹食作招徠的食店,看完餐牌後,我決定玩大點,來一客高膽固醇的食法(脷伸)。所謂玩大點,就是選了這款「松葉蟹腳肉香蔥吞拿腩馬糞海膽丼」,名字超長~不過一上枱,絶對吸晴;還未入口,其豐富程度已經讓我有滿足感蟹腳肉夠鮮甜,吞拿魚腩攪成蓉再加上碎蟹肉口感不錯,日本飯非常稔口,亦非常飽肚。而所謂「高膽固醇」正是這個生鵪鶉蛋,攪混海膽一起吃夠香滑,不過吃海膽本人還是直接在日本吃比較好吃。聞說鵪鶉蛋膽固醇只是雞蛋的三分之一,不過以體積比較,比例上是很高的,再加上早餐已吃了一只雞蛋,中午再吃它就真的太多了其他配食還有海鮮蒸蛋,夠滑,不錯。還加上沙律、綠茶雪榚及咖啡,但感覺一般吃罷真的飽到不得了,雖然價錢略貴,但是頗令人滿意的一餐。
不過一上枱,絶對吸晴;還未入口,其豐富程度已經讓我有滿足感
松葉蟹腳肉香蔥吞拿腩馬糞海膽丼

其他配食還有海鮮蒸蛋,夠滑,不錯。

還加上沙律、綠茶雪榚及咖啡,但感覺一般

吃罷真的飽到不得了,雖然價錢略貴,但是頗令人滿意的一餐。
2017-03-31
松葉蟹腳肉香蔥吞拿腩馬糞海膽丼