來到鰂魚涌東匯坊商場的秋嵐,被餐廳的新菜式招牌厚切牛舌所吸引到來。因商場的人流唔多,而且店舖開在較裡面的位置,可謂又發堀了一間隱世的日式小店。餐廳的裝修以和風木色為主色調,還擺放了很多唔同款式的招財貓。🐱💰🍣🥢🇯🇵極味厚切牛舌定食($148),每片牛舌心極之厚切,先用紅酒煮至肉質很腍的狀態,再把牛舌心的兩邊慢火燒熱,保留中間的粉嫩,入口爽口彈牙,以簡單的鹽燒,保留住牛舌獨有的香味、油脂和甜滑,絕對是極尚的出品。不用到日本都能夠食到高質的牛舌,真的非常滿足。🐮👅極上北海道魚生丼御膳($168),丼飯包了多款的刺身,三文魚、油甘魚、帆立貝每片都甘甜、新鮮又厚切。其他的刺身還大大隻的牡丹蝦、三文魚籽和海膽,其他配料選有甜蛋、青瓜和紫菜,絕對是配料豐富,很喜歡食什綿刺身丼飯的朋友,真係很值得一點。🍱😚👍🏼芝士年糕($12/件),一咬開滿滿的芝士醬就留哂出。凡點定食都可以用平價追加小食。🧀☺️👏🏼每份定食都會跟味噌湯、茶碗蒸、沙律、白飯和蕨餅一份,價錢不會過$200一份,價錢夠哂親民。🍲🍥🥗🍚🍱☺️🫶🏻

極味厚切牛舌定食

極味厚切牛舌定食
極上北海道魚生丼御膳
餐廳:秋嵐日本料理 (鰂魚涌)地址:鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫72號舖早前因為黑雨而水浸嘅鰂魚涌東匯坊地庫商場,商鋪同餐廳最近已經慢慢重開,今次去到呢間開咗4年幾嘅秋嵐日本料理食晚飯🇯🇵,佢哋提供多款日式料理御膳🍱,最平$88就有得食😍以份量同性價比嚟講真喺唔錯,全部御膳都包蒸蛋、甜品、湯同沙律🥗,除咗有魚生丼飯揀,仲有燒牛舌同牛小排定食、爐端燒🔥、便當、烏冬同壽喜鍋等,過嚟可以一人叫一個set再share食😎,晚市限定得御膳定食,如果有多啲A La Carte 料理可以揀就好😗✝️極味厚切牛舌&牛小排定食 $178呢個雙併嘅牛牛定食,喺餐廳最近新推出嘅牛舌系列之一,慢火燒香牛舌芯,底面切咗格仔橫紋,食落更加爽嫩,輕輕用鹽同黑椒調味,可以品嚐到牛舌本身獨特嘅香味👅;牛小排頗有煙韌咬口,食落軟嫩多汁,重牛肉羶香,配飯食一流👍。呢個Set仲附上牛舌咖喱,可以比你用另一日式食法去品嚐牛舌風味✝️極上北海道魚生丼御膳 $168另外叫咗個刺身丼飯,赤蝦🦐、北海道海膽、三文魚、時令金目鯛🐟、三文魚籽、帶子,刺身尚算新鮮,加上撈勻紫菜碎同Wasabi嘅日本產青森米飯🍚,每啖都喺豐富滋味。
餐廳:秋嵐日本料理 (鰂魚涌)
地址:鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫72號舖

✝️極味厚切牛舌&牛小排定食 $178
呢個雙併嘅牛牛定食,喺餐廳最近新推出嘅牛舌系列之一,

✝️極上北海道魚生丼御膳 $168
另外叫咗個刺身丼飯,赤蝦🦐、
北海道海膽、三文魚、
定食包埋嘅蒸蛋當中有鮮蟹柳同蘑菇,
甜品喺紅豆抹茶蕨餅,食完都幾飽肚
2023-12-13
2024-05-23 106 瀏覽
早排睇完社交平台 foodie介紹呢間餐廳,睇落好似勁有日本味道,就約埋係附近返工既FD一齊去食我地大約12點9等位,都算快入座,以為好快食得,點知問題就黎首先,我地一入座我已經叫要落order,但個watiress應完冇幫我地叫野食,咁岩隔離枱之後都入座落低左,人地一話落order就即刻幫佢落單,我見到先可以一齊落埋單之後,我地等呀等,等左成半個鐘都未有野食再等,隔離枱D野食已經黎左,之後就再冇出過餐咁我地心諗應該下round到我地啦,我地一齊落order架喎點知佢再下一round唔係出俾我地之餘,仲出俾遲過我地入黎個枱再下一個餐都係出俾遲過我地既客人一直等到2點luntime都要完,D野食都未黎中間催過餐都冇用!等到成肚火,真係完全唔建議呢間餐廳我怕你最先入都冇得食!因為佢random出餐無次序可言!!

之後,我地等呀等,等左成半個鐘都未有野食
再等,隔離枱D野食已經黎左,之後就再冇出過餐

再下一個餐都係出俾遲過我地既客人

一直等到2點luntime都要完,D野食都未黎
中間催過餐都冇用!
等到成肚火,真係完全唔建議呢間餐廳
我怕你最先入都冇得食!因為佢random出餐無次序可言!!
2024-05-23
2024-05-23 76 瀏覽
等咗個半鐘都未有嘢食,安排混亂,隔籬枱一齊落單嘅食客已經食完,我哋個餐都未到同場約有10個食客都係打工放飯,全部都係勁趕時間,送餐唔係跟次序,我大約12:45開始等位,直至2點離去都未有飯食已經算係非繁忙時段,無咁大個頭唔好戴咁大頂帽,留返開係民生區或者開茶樓我都係睇完社交平台啲foodie先黎食,未試過食一間管理咁差既餐廳,明明大家都係食厚切牛舌,可以遲黎先食,可以慢慢一個一個出,可以完全無視你趕時間叫你等等等好快好快,味道唔清楚,千祈唔好浪費時間黎食

2024-05-23 71 瀏覽
店名: 秋嵐日本料理地址: 鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫72號舖太古站B出口,行5分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5想食大件又抵食嘅厚切牛舌?可以去位於怪獸大廈地庫嘅隱世日本料理店,佢地嘅牛舌超出名🥰係太古地鐵站B出口,轉左直行5分鐘,再去東匯坊地庫就到啦🔍極味厚切牛舌定食❤️❤️❤️❤️❤️$158必叫之選‼️一上枱十分驚訝,牛舌極之厚切,中間呈粉嫩色,一入口肉汁豐富,半熟狀熊,有牛舌嘅油香味,肉味濃郁又彈牙😍仲有味噌湯、茶碗蒸、沙律、白飯和蕨餅一份,CP值超高😙極上北海道魚生丼御膳❤️❤️❤️❤️$178有赤蝦、海膽、三文魚、時令魚、三文魚 、帶子,採用日本北海道海膽,十分鮮甜,三文魚油香十足,赤蝦同帶子超鮮甜🥰焦糖燒菠蘿❤️❤️❤️❤️❤️$32燒菠蘿🍍超有驚喜,表面焦糖燒至脆香,一菠蘿多汁又香甜,酸酸甜甜,十分解膩,想再encore🥰汁燒帆立貝❤️❤️❤️❤️$30@1串/$52@2串帆立貝十分彈牙爽口,汁燒後帶點甜味,十分惹味😆
店名: 秋嵐日本料理

極上北海道魚生丼御膳❤️❤️❤️❤️

焦糖燒菠蘿❤️❤️❤️❤️❤️

汁燒帆立貝❤️❤️❤️❤️
$30@1串/$52@2串
帆立貝十分彈牙爽口,汁燒後帶點甜味,十分惹味😆

朋友喺鰂魚涌返工,介紹我食呢間性價比幾高嘅隱世日本料理,餐廳屬於小店,食物款式幾多元化。🟣極味厚切牛舌+牛小排定食呢個定食係必點推介,有齊牛舌同牛小排雙重嘅享受。牛舌口感紮實,牛味重,而牛小排外層煙韌,入面就非常Juicy,食得出係來自新鮮日本靚牛👍🏻好好味❤️❤️🔵滑蛋豬扒定食豬扒嘅皮唔會炸得好厚,連埋滑蛋汁一齊食,味道唔錯。🟢燒帶子帶子超大粒,而且夠新鮮。口感十足,值得一試!👍🏻🟡燒雞軟骨雞軟骨燒得幾脆口,用嚟送酒一流。

🟣極味厚切牛舌+牛小排定食

🔵滑蛋豬扒定食
豬扒嘅皮唔會炸得好厚,連埋滑蛋汁一齊食,味道唔錯。

🟢燒帶子
帶子超大粒,而且夠新鮮。口感十足,值得一試!👍🏻

🟡燒雞軟骨
雞軟骨燒得幾脆口,用嚟送酒一流。
【鰂魚涌。極味厚切牛舌定食】  #東區隱世小店性價比出色。👅極味厚切牛舌定食附牛舌咖哩 $158🍣極上北海道魚生丼御膳 $178🥤Zero $10 x2🔸今次要同大家分享一間喺鰂魚涌嘅隱世居酒屋,呢個地方最出名嘅就係佢哋嘅牛舌料理啦!🔸首先我要介紹極味厚切牛舌定食附牛舌咖哩。呢道菜就係用好厚切嘅牛舌做主角,肉質好嫩好多汁,咬落去超有口感。牛舌經過特別嘅調味同燒烤處理,飄出一陣誘人嘅香味,配上三款醬汁,包括秘製蔥汁,甜醬油同玫瑰鹽,仲出色~餐跟埋牛舌咖哩可以餸飯,味道濃郁,食完十分回味🔸另一道定食係極上北海道魚生丼御膳。呢個丼飯就係滿載住日本嘅新鮮海鮮,有北海道海膽、赤蝦、三文魚、吞拿魚同帶子等等。刺身切得好細,色彩鮮豔,質感好鮮嫩。每一啖都能夠感受到刺身嘅鮮甜同滋味📍秋嵐日本料理  Shuran Japanese Restaurant鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫72號舖。#HKFN #hkfoodnu #營住食 #HKFN鰂魚涌 ..#香港美食 #香港食物 #鰂魚涌美食 #instafood #hkfoodblogger #vsco #vscocam  #instamoo
【鰂魚涌。極味厚切牛舌定食】  #東區隱世小店性價比出色

👅極味厚切牛舌定食附牛舌咖哩 $158
🍣極上北海道魚生丼御膳 $178
🥤Zero $10 x2

鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫72號舖

#HKFN #hkfoodnu #營住食 #HKFN鰂魚涌
#香港美食 #香港食物 #鰂魚涌美食 #instafood #hkfoodblogger #vsco #vscocam  #instamood #fitness #減肥 #營養 #健康飲食
係社交媒體網站睇到廣告去嘅 叫左極味厚切牛舌定食 價錢$158再加一1)最嬲嘅一點 實物同ig廣告份量相差接近一倍 再睇埋其他Openrice評論(都係廣告啦) 份牛舌係8塊長條形厚切 睇返我影嘅相 變成8粒得一半咁大嘅牛舌粒 有圖有真相 廣告同實物點解可以差咁遠? 唔講廣告 睇返本menu 又真係長條形架wo 2)滿座但好明顯廚房唔夠人手出野食 每樣野平均要等成個鐘 周圍啲食客都係度催3)聽到廚房啲員工大大聲講野:「呢啲質素唔值得等一個鐘囉」 言下之意 好似幫襯你都係傻仔咁~ 講野大聲都唔緊要 全部職員都冇戴口罩🙃4)等左成粒鐘終於有野食 但兩個set一個漏甜品 一個漏沙律 食到尾睇返本menu先發現 問先知原來賣曬嘅 話轉野飲俾我哋 即係個客唔問又可以慳返啲料5)個定食上到嚟 湯/蒸蛋/咖哩都係凍嘅 唉🙃 係真係凍嘅…..連微暖都稱不上..等左成個鐘有得食都偷笑 怪唔之得啲伙記都咁講啦6)收左加一但由頭到尾都冇加過茶水 想搵個樓面都係長期搵唔到人 座位逼到人貼人 香港嘅飲食業愈嚟愈差都唔係冇原因 咁樣都好難有回頭客~

香港嘅飲食業愈嚟愈差都唔係冇原因 咁樣都好難有回頭客~
2024-04-26
2024-04-28 61 瀏覽
係鰂魚涌有一間牛舌專門店,店舖位置係東匯坊,地鐵鰂魚涌站或者太古站都行到過去。餐廳主打係厚切牛舌,好味嘅程度係好似去咗日本食嘢咁!!除左牛舌之外仲有唔同種類嘅串燒同其他日本料理,而且性價極高😍😍🐮極味厚切牛舌&牛小排定食 $188牛舌燒到半生熟,一咬落去爆曬汁超級juicy,幾乎係入口即融😛👅👅而牛小排都非常重肉味,燒得啱啱好,配飯食簡直係一流!除左牛舌,餐廳嘅串燒都非常出色,肉類全部都燒得啱啱好唔會過老,焦糖燒菠蘿係必嗌!! 表面嘅焦糖燒得脆脆地,一咬落菠蘿汁就泌晒出嚟,酸酸甜甜好解膩,食完一串有衝動想再嗌多一串🥰🥰🦪汁燒廣島蠔 $30/串🍳自家製免治雞肉軟骨棒(附玉子) $30/串🥓燒日本黑豚五花腩 $26/串🍍焦糖燒菠蘿 $32/客🍗鹿兒島薩摩赤雞翼 $30/串📍秋嵐日本料理鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫72號舖
🐮極味厚切牛舌&牛小排定食 $188
極味厚切牛舌&牛小排定食
而牛小排都非常重肉味,燒得啱啱好,配飯食簡直係一流!

🦪汁燒廣島蠔 $30/串
汁燒廣島蠔

🍳自家製免治雞肉軟骨棒(附玉子) $30/串
自家製免治雞肉軟骨棒(附玉子)

🥓燒日本黑豚五花腩 $26/串

燒日本黑豚五花腩
焦糖燒菠蘿
鹿兒島薩摩赤雞翼
2024-04-28 64 瀏覽
淋到成身雨入來坐低食野飲杯茶暖暖胃,杯茶凍既。點左個汁燒雞扒御膳同埋紅酒牛脷,等左好耐先上菜,雞扒又係凍嘅,紅酒牛脷仲衰,完全唔知佢想點,牛脷un到咬得好辛苦,個汁你唔講我真係唔知原來係紅酒汁丫大佬,服務又唔係特別好,上菜果陣個托盤打直擺,收百幾蚊一個set再加一,最好笑係埋單果陣,我見個收銀果到貼左個pay me QR code,咁我問個店員收唔收pay me,佢淨係面懵懵咁答我個pay me係佢私人account,喂大佬你唔好引我笑,我想俾錢啫,你淨係答我收定唔收咪得,我理你係私人定公家,呢間野一定冇下次,請我都唔去
香港有好多隱世小店,佢哋食物質素唔錯,欠缺嘅係大家唔知點樣搵到佢嘅存在,所以今次同大家介紹呢間位於鰂魚涌同太古城之間嘅食店,詳情可以睇reels啊東匯坊其實係位於幾年前熱門嘅打卡景點怪獸大廈附近,個人覺得係太古城B出口去係比較近,由商場穿地底,在日本城對面,感覺似日本地下商場。秋嵐的特點,係食材都是來自豐洲市場直送新鮮魚材,餐廳裝潢以木為主元素,牆身以「山」為主題,當日和朋友試了2道菜,分別為 :🔸極味牛切牛舌定食🔸($148)日本大熱的牛舌檸檬,口感紮實而不失柔嫩,是店內必點之一。🔸極上北海道魚生丼御膳🔸($178)包括了赤蝦、海膽、三文魚、時令魚、三文魚、帶子當中使用日本北海道海膽,及日本産青森米以上御膳均附:甜品、蒸蛋、渴、沙律{追加三文魚刺身(3切/3pcs)$38龍田炸雞(3種/3pcs)$18#牛舌 #鰂魚涌美食

🔸極味牛切牛舌定食🔸($148)

日本大熱的牛舌檸檬,口感紮實而不失柔嫩,是店內必點之一。

🔸極上北海道魚生丼御膳🔸($178)

包括了赤蝦、海膽、三文魚、時令魚、三文魚、帶子
當中使用日本北海道海膽,及日本産青森米
以上御膳均附:甜品、蒸蛋、渴、沙律

{追加三文魚刺身(3切/3pcs)
龍田炸雞
(3種/3pcs)

#牛舌 #鰂魚涌美食

極味牛切牛舌定食
抹茶蕨餅
自家製咖喱,偏辣,不是傳統的日本甜
2024-04-26 75 瀏覽
見到社交媒體網站有人推介,諗住支持吓小店,呢間舖仔細細,但係坐好多人,因為非常迫,係好迫好迫,迫到人貼人咁坐,當然門口好多人排隊,點解?因為出餐太太太慢,足足等咗一個半鐘都未有得食,你話D客唔走,門口梗係多人等啦!可能要等2粒鐘先有得食添,眼見好多枱都係2個人,但係多數都係只有一份餐到咗,另一份就等到天荒地老,亦有唔少人要 Cancel order 唔等,埋單走人。咁佢嘅質素同環境唔值得咁樣等囉,我由唔肚餓等到好肚餓再等到唔肚餓,足足等咗一個鐘頭四十五分鐘,牛小排勁鞋,勁硬,牛舌ok,壽喜燒ok,不過都係果句,唔值得咁等法。

2024-04-26
2024-04-26 50 瀏覽
最近見到好多人嚟咗呢間隱世日本料理小店食牛舌, 超鍾意食牛舌嘅我都被佢哋嘅厚切牛舌吸引咗🤩, 專程過海嚟試吓🤤! 餐廳位於鰂魚涌東匯坊, 以木系裝潢為主調, 和風感滿滿的🎏!提供各款日本料理, 超推薦極味厚切牛舌定食, 唔使飛去日本🇯🇵都食到地道仙台牛舌!🍱極味厚切牛舌定食#牛たん焼き定食定食會附上牛舌咖喱、沙律🥗、味噌湯、白飯🍚、茶碗蒸、抹茶蕨餅, 超豐富的!厚切牛舌心只用塩同黑椒作簡單調味, 保留牛舌獨有嘅香味同油脂, 外層帶點焦香, 肉質柔嫩Q彈, 內裏保留到粉嫩, 肉味香濃, 肉汁豐富!有3種醬汁可以搭配, 有岩鹽、豉油、秘製蔥汁, 另外亦可以滴上少量檸檬汁, 減少牛舌嘅油膩感, 更添清爽口感~珍珠米粒粒分明, 一件牛舌一啖飯, 非常滿足😋, 推薦👍🏻~🍱3色魚生丼御膳丼飯有3款刺身, 包括有三文魚、油甘魚、帆立貝, 每款都幾新鮮, 而且夠厚身

🍱極味厚切牛舌定食
#牛たん焼き定食

🍱3色魚生丼御膳
2024-04-21
  • 極味厚切牛舌定食
召集牛舌控! 今次為大家帶來一間喺鰂魚涌東匯坊地庫嘅隱世小店,由太古地鐵站行過黎5分鐘左右😆餐廳裝修充滿日式風格,主打招牌牛舌定食同各款串燒,價錢都唔會太貴,性價比高🐮極味厚切牛舌定食 $158牛舌心好厚身😊外面焦香,內裏粉嫩,真係好吸引😍 可以配上檸檬汁、海鹽、醬汁或者自家秘製蔥油一齊食大滿足!定食附有沙律、湯、茶碗蒸、牛舌咖喱及甜品,非常豐富☺️另外附上的牛舌咖喱用嚟送飯好惹味,最後食埋紅豆抹茶蕨餅prefect🥘牛肉壽喜鍋御膳 $128壽喜鍋味道香甜,牛肉既份量好多,肥牛帶油脂香,肉質都嫩滑,加入大量蔬菜食落更滋味🐷燒日本黑豚五花腩 $44/2串五花腩肥瘦相間😌燒完之後帶焦香,食落有咬口🐣龍田炸雞 +$18有三件即炸熱辣辣,外皮香脆入面仲係好多肉汁,沾上沙律醬一齊食更惹味

🐮極味厚切牛舌定食 $158

🥘牛肉壽喜鍋御膳 $128

🐷燒日本黑豚五花腩 $44/2串
五花腩肥瘦相間😌燒完之後帶焦香,食落有咬口

🐣龍田炸雞 +$18
2024-04-22 39 瀏覽
午餐搵朋友食飯我地叫左牛舌定食同埋壽喜燒鍋定食朋友話牛舌好食,我果個壽喜燒鍋係大份既,味道係好普通既壽喜燒味雖然價錢唔平,但環境係極逼餐廳中間放左一排二人枱,每張枱中間距離幾隻手指位😅唔full house既情況下侍應都會安排你填密咁坐,我地隔離坐左好大隻既男人,基本上你係一定會貼住人地隻手/成個人縮埋咁食飯,然後我地移過左一張枱,但當下一枱新客黎,侍應就會安排佢地填密返個空位食左個半鐘都唔full house中間果排二人枱就變成一邊好逼好逼,一邊係空枱既狀態埋單連加一食左三百幾蚊,其實咁既價錢食餐晏都係想舒舒服服姐,冇可能有下次囉,仲逼過茶記不過如果你3人或以上就可以坐到正常4人枱,都還ok
午餐搵朋友食飯
我地叫左牛舌定食同埋壽喜燒鍋定食
雖然價錢唔平,但環境係極逼
食左個半鐘都唔full house
中間果排二人枱就變成一邊好逼好逼,一邊係空枱既狀態

不過如果你3人或以上就可以坐到正常4人枱,都還ok