依家因為待業先知炮台山有依間隱世老店,而依間店鋪有30年專門賣中式糖水,最出名既係爆醬湯圓。 我去到店鋪既時候,買糖水既人都係上左年紀, 證明依間係好野。 我點咗一碗 杏仁茶湯圓($36), 杏仁茶好香,濃濃既杏仁味而唔係水汪汪得個甜,湯圓大大粒, 皮很薄,一咬入面既芝麻餡即刻漏出嚟,芝麻餡同樣好食。 整個甜品食完個口唔會得個甜,所以值得去食。 不過店鋪太細, 座位非常有限, 大多數客人都係叫外賣。 😀另外, 雖然依間係老店,但佢地都有社交平台 account , 仲有急凍湯圓售賣。

2024-05-08
下午茶
  • 杏仁茶湯圓
2024-05-05 32 瀏覽
去到要排隊,手工湯圓,芝麻糊加湯圓(三顆)36蚊,湯圓皮好Q彈,糯糯唧唧,比較薄,芝麻味好香,好滑;杏仁茶湯圓都好食,杏仁茶都好香,我中意花生餡!好香仲可以食到一粒粒既花生碎,甜度可以再淡少少,宜家推廣走甜啊嘛哈哈哈哈,個人口味。
2024-03-18 230 瀏覽
今次黎到北角福元湯圓,係香港一家出名嘅湯圓店,位置唔多,成日都大排長龍,但非常值得一試🤤今日試左芝麻糊配搭芝麻湯圓!芝麻糊口感滑順,入口即化,有濃郁嘅芝麻香氣。芝麻湯圓係福元湯圓嘅招牌美食。湯圓皮薄而有彈性,充滿嚼勁。一口咬落去,滿滿嘅芝麻餡流出,濃郁香甜。如果鍾意食,仲可以買生湯圓返屋企自己煮黎食!

🚩長年排隊名店 香港湯圓皇牌🚩📍 福元湯圓今日是元宵節,先祝大家情人節快樂。在元宵節,不可少得的當然就是湯圓。而説到香港湯圓店,定必會提及福元湯圓。坐落炮台山站旁多年,它一直是需要排隊的名店,每逢佳節人龍更可能延伸至街尾。溫馨提示:由於店舖座位非常少,所以要有心理準備排隊是必要的。另外,外賣和堂食都是排同一條隊,所以若兩人一起去,可以一人負責排隊落單,另一人去拿位子,這樣會更有效率。🍴黑芝麻湯圓(糖薑水底)($30)🍴桂花酒釀湯圓 ($34)湯圓整體來説算大粒,最值得一讚的是湯圓皮非常煙靱,咬口十足。黑芝麻餡料呈半水半沙狀態,不會過生或過熟,你可要知道現今許多糖水舖提供的湯圓都是過生。難怪它可以長期保持湯圓皇牌地位。如果湯圓好味是本份,想不到連薑水也十分吸引。糖薑水不會太辣,相信大部分人都能夠接受。雖然不辣,但依然出奇地暖胃,在寒冷的夜晚食特別舒服。桂花酒釀底亦十分出色,酒釀份量非常充足,價錢亦十分公道。還未試過的你們,這是你絕對不能錯過的「老字號」名店。
🚩長年排隊名店 香港湯圓皇牌🚩
📍 福元湯圓

🍴黑芝麻湯圓(糖薑水底)($30)
🍴桂花酒釀湯圓 ($34)

還未試過的你們,這是你絕對不能錯過的「老字號」名店。
黑芝麻湯圓(糖薑水底), 桂花酒釀湯圓
2024-02-06
$32 (其他)
黑芝麻湯圓(糖薑水底), 桂花酒釀湯圓
  • 桂花酒釀湯圓
2024-02-22 242 瀏覽
呢間湯圓之前成日聽日講好食,之後路過就買左一碗返屋企,佢既份量好大粒而且湯圓真係幾好味,入面係芝麻涵,呢度除左湯圓仲有其他甜品,鍾意食中式糖水既朋友好岩黎呢度,佢唔係成日開O家,買到買唔到都好睇運氣,湯底仲係姜汁都唔錯,咁足料既湯圓唔怪得咁多人買啦。
2024-01-17 798 瀏覽
一入到店裏面,就聞到咗陣陣薑香,心諗,呢個冬天,終於可以嚟啲暖笠笠嘅嘢喇!試咗佢哋嘅鴛鴦湯圓,一碗五粒,啱啱好俾你品嚐到芝麻同花生兩種風味嘅湯圓。每一啖,湯圓嘅糯米皮都彈牙得黎唔會太過悶腍,入口即溶,真係掂喎!芝麻嗰啲,墨黑又香糯,咬落去麻麻地嘅,每粒都好似一顆充滿秘密嘅小寶藏。而花生嘅啊,醬香又濃郁,有種回甘嘅甜味,係咁道地嘅好滋味㗎!店家啲薑汁湯圓亦同樣出色,熱辣辣嘅薑水濃郁,但係又唔會辣到蓋過湯圓本身嘅味。個湯真係足料又足味,湯底夠辣夠熱,瞬間暖笠笠,啖啖都令人心頭暖笠笠。😌如果你係湯圓愛好者,呢度肯定會令你笑口合唔攏!我仲會記得路過呢一間店嗰陣子喺口袋揣咗幾包急凍湯圓帶返屋企,預備隨時溫暖自己呀!🍵🥢🌟

2024-01-03 716 瀏覽
都唔知可以講咩? 一向支持小店⋯⋯咁都😭😭😭 小編同少爺係除夕晚大約19:50左右到人流不是很多,大多數都是外賣,而我們就是坐着堂食,小編食杏仁茶加湯圓,少爺就食綠豆沙加湯圓,就響少爺差唔多食完時候先至發現有鐵線仔,當場再食不落去😡😡😡

2023-12-31
2023-12-31 539 瀏覽
今次行過北角附近,朋友推介話有間好食嘅湯圓店,就話唔試唔得啦😉!一入門口就聞到陣陣薑香,心諗:好嘢來喇!擺喺面前嘅鴛鴦湯圓流啲仲緊鼻涕咁,尤其係黑芝麻嗰隻🎱,淋啲芝麻香味,真係過癮到喺耳畔邊嗌靚聲咁!啖啖輕咬,流心芝麻餡呀,簡直係燈籠閃吓咁嘅驚喜🎉!個湯圓皮又滑又彈牙,咩嘢痴牙啲,喺度過時!旁邊嗰碗花生湯圓就算喇,味道平平,得個口感OK,不過比起黑芝麻就差遠喇。我仲試咗枝果皮蓮子百合紅豆沙,豉豉黐黐咁,紅豆沙醇厚,不過就唔夠甜,可能系要配合湯圓食,味道會更出色。食落去,湯圓、薑水同紅豆沙湊一齊,真系暖笠笠嘅舒服,尤其系冬天,食碗熱辣辣嘅湯圓真系嘆為觀止!😍店內人多得滯,等嘢食嘅時候真系心急如焚,建議佢地可以整理下,等客人候食時可以更有秩序啲。總括來講,來到北角,今次嗰碗湯圓,絕對系一個唔錯嘅選擇,值得再試!👍🥣👌

傳統舊式湯水👍🏻👍🏻湯圓果然名不虛傳 皮薄餡靚專登跨海過黎買冰鮮湯圓$43 / 10粒 (單味 花生/芝麻)真係名不虛傳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻傳統老字號名不虛傳同樣都係食好嘢,就要預左受員工氣 買咗九盒湯圓(可能阿婆嫌我買得少)全程粗聲粗氣掟晒野咁,唔使要你殷勤款待但都唔好粗聲粗氣,小黎買唔知湯圓冇鴛鴦,問多句都好似想沖埋嚟打我兩巴咁,我問佢邊隻味打邊隻味又唔應,湯圓兩盒兩盒咁飛落袋最後幾乎成袋跌咗落地下(當然佢唔知道啦訂完即刻擰轉面)阿婆咁好火袋多兩碗綠豆沙下火啦🤭🤭🤭

傳統舊式湯水👍🏻👍🏻
湯圓果然名不虛傳 皮薄餡靚

專登跨海過黎買冰鮮湯圓
$43 / 10粒 (單味 花生/芝麻)
真係名不虛傳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

福元湯圓
2023-12-14
外賣自取
福元湯圓
  • 湯圓
2023-11-30 519 瀏覽
【福元湯圓名不虛傳】 早前staycation,特意過去朝聖。晚上外賣回去吃的人很多,不只湯圓,還有各式各樣的中式甜品。今次晚飯太飽,只點了鴛鴦湯圓(5粒),$30。薑茶甜度適中,微辣不會太濃,湯圓5粒大大粒,外皮煙韌、微實、有口感!內餡一咬爆醬,芝麻和花生濃郁香甜,不錯! 福元湯圓 (北角)北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1號舖
【福元湯圓名不虛傳】

福元湯圓 (北角)
北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1號舖

鴛鴦湯圓
鴛鴦湯圓
2023-11-15 405 瀏覽
呢間啲湯圓真係冇得輸,同朋友一行四人嚟食糖水,我叫咗個木瓜雪耳糖水,加咗三粒芝麻湯圓,湯圓皮勁薄,煙靭,入邊啲芝麻流沙,超好味,係我食過最好食嘅湯圓,下次又嚟朝聖先!
2023-10-16 436 瀏覽
傳統嘅中式糖水鋪本身已經唔多,仲要真材實料又好食嘅就真喺少之又少。如果想喺港島食到皮薄餡靚嘅湯圓,我首選炮台山名店"福元湯圓"。"福元"做外賣為主,堂食得3️⃣張細枱,今日星期四,三個人20:30嚟到甘啱有一將空枱,可遇不可求!分別嗌左:〰️〰️〰️🍡 合桃芝麻糊 $31▪️食落唔似用粉開,有合桃同芝麻香,雖然未到好驚豔同特別濃郁,但一定唔會喺淡味到會食到懷疑人生嘅質素,可以一試嫁。🍡鴛鴦湯圓 $30▪️芝麻湯圓 x 3️⃣ 花生湯圓 x 2️⃣▪️真正嘅皮薄餡靚,芝麻同花生味勁出,十級香,芝麻餡仲要喺流心,有驚喜!必食!🍡桂花酒釀湯圓 $34〰️〰️〰️💸 無加一❌️,埋單$95。🗣 以中式甜品嚟絕對喺中上水準之作,價錢親民公道,個湯圓喺可以再encore嘅質素,直心推介!

〰️〰️〰️
🍡 合桃芝麻糊 $31

🍡鴛鴦湯圓 $30

▪️芝麻湯圓 x 3️⃣ 花生湯圓 x 2️⃣

🍡桂花酒釀湯圓 $34
〰️〰️〰️
💸 無加一❌️,埋單$95。

• 鴛鴦湯圓
2023-10-12 295 瀏覽
福元湯圓最出名就一定係湯圓‼️每次去到一定會食芝麻餡一碗有五粒湯圓湯圓都幾大粒而且咬落去啲芝麻餡會流出來煙煙韌韌係幾好食嘅個薑水底嘅薑味好重好辣我自己就唔係太鍾意姜浸味所以我自己覺得辣得滯而家福元有出急凍包裝所以我有時會寧願買急凍包裝嘅湯圓返屋企自己整會容易啲調校到薑水嘅辣度舖頭入邊嘅座位唔多自己下晝四至五點去就冇乜人嘅夜晚就未試過過去但係有興趣嘅客人預咗得五至六張枱
福元湯圓最出名就一定係湯圓‼️

自己下晝四至五點去就冇乜人嘅
夜晚就未試過過去
但係有興趣嘅客人預咗得五至六張枱
2023-07-30 649 瀏覽
個個都話非食不可,有冇咁好食丫?反正今日經過炮台山,阿仔要上興趣班,阿女又有婆婆湊,湯圓又係我最愛,一於排隊試下你。排左一輪,終於到我,由於小店一家,枱同枱之間比較迫,櫈就係圓木硬櫈,雖有係咁,但人龍依然絡繹不絕,部分係叫外賣。姜汁芝麻湯圓湯圓一上枱,立即好吸睛,目測超大粒,粒粒圓碌碌。食落好煙韌,皮唔薄唔厚,餡料好充足,食完好滿足。姜水唔太辣,飲落唔太甜,姜水配湯圓,食完好圓滿。最後忍唔住,要買埋外賣。
個個都話非食不可,
有冇咁好食丫?
反正今日經過炮台山,
阿仔要上興趣班,
阿女又有婆婆湊,
湯圓又係我最愛,
一於排隊試下你。

排左一輪,終於到我,
由於小店一家,枱同枱之間比較迫,
櫈就係圓木硬櫈,雖有係咁,
但人龍依然絡繹不絕,部分係叫外賣。

姜汁芝麻湯圓
湯圓一上枱,立即好吸睛,
目測超大粒,粒粒圓碌碌。
食落好煙韌,皮唔薄唔厚,
餡料好充足,食完好滿足。
姜水唔太辣,飲落唔太甜,
姜水配湯圓,食完好圓滿。
最後忍唔住,要買埋外賣。
2023-06-29 1631 瀏覽
一年中,有好幾個節日,都有團圓的意義。而食湯丸,也叫做 "湯圓"。取其音,也是團圓的意思。所以,過時過節,都會以食湯圓來慶團圓。這天適逢冬至,也適逢我仍在炮台山上班,咁我就一於去《福元湯圓》排隊,為當日的家庭晚宴,增添一點甜,當然,也代表一家人團團圓圓。平日,《福元湯圓》唔會太多人。但一到過時過節,尤其是放工呢一個時段,就一定要好有耐心地等,好有耐心地慢慢排。不過,人龍算是行得快,因為人人都係買生湯圓回家,當晚加餸慶團圓的。排了大概15分鐘左右吧,就到我行入鋪內買湯圓。我同同場的大部份人一樣,一早在排隊時已經想好了要甚麼口味。店員就九秒九,把兩盒湯圓入袋,收錢找錢,我唔走就會俾店員趕走。我買了兩種口味,是很傳統,也很大眾化的花生同芝麻餡。未煮已經是大大粒的湯圓,大家一看已經是很開心。當媽媽一拿起是,這是新鮮,沒有雪硬過我的啊,用手摸摸又感覺到有彈力。之後見放入雪櫃,食完飯就煮。時間已經到達食完晚飯,收好晒碗碟既時候了。而這一個就是大家的甜品時間,團圓時間了。因為不是超市的陳年雪藏湯圓,好快就變大及浮起來,不一會,一大煲香噴噴,氣味帶香甜,顏色也很鮮明表示到花生及芝麻餡的丸子。先是分一人
先是分一人兩粒,一粒花生,一粒芝麻。兩者的味道都很甜,芝麻既甜又起沙,就像湯圓包著芝麻糊的一樣。花生餡的更甜美,打得非常幼細之餘又充滿了香滑的口感。如硬要比較的話,我會比較喜歡花生餡,因為真係寅係好香滑。
《福元湯圓》,出名左好耐架啦。這次應該係我第二次食佢。當年堂食 (2013年),感覺滿足。這一次買回家自己煮,感覺是更勝從前。在家食,加入了 "團圓" 的氣氛,更感滿意。
$40 (其他)