2023-12-01 127 瀏覽
冇耐前先係日本返黎,好掛住果邊嘅甜點,咁啱返工途中見到一間新開嘅茶飲店,門面都企理事正,仲要主打奶茶+日本蕨餅!未試過又幾特別,反正奶茶正常黎講唔會差得去邊,諗住試左個蕨餅先啦,點知就伏左。。。。唔係煙韌, 軟淋嘅口感,係霉架!!!我真係未食過“霉”嘅蕨餅,真係好x難食😭😭😭 根本唔係蕨餅,似係台式飲品嘅“麻薯”P.S 為左唔浪費食物,只能搵人處理佢😀

P.S 為左唔浪費食物,只能搵人處理佢😀
2023-10-21 125 瀏覽
這天,在繁忙的街頭遇到了一家日式手搖茶店,便決定來嚐嚐他們的招牌蕨餅奶茶。首先,這杯手搖蕨餅奶茶的外觀非常吸引人,茶身色澤濃郁,帶著深澤的紅茶色。第一口,我能明顯感受到茶葉的香氣,有著獨特的濃郁口感,非常順滑。接著是蕨餅,蕨餅是一種傳統日式甜點,由蕨菜粉製成,質地軟綿,口感彈牙。這杯奶茶中的蕨餅卻怪怪的⋯⋯在品嚐的過程中,我發現這杯奶茶的甜度適中,不會過於甜膩,而且奶茶的濃淡也恰到好處,沒有過於濃稠,讓人可以輕松享受到每一口的滋味。總的來說,這杯奶茶若果不加蕨餅絕對是不錯,但蕨餅真的建議不要。

外賣自取
由細到大我都超鍾意食蕨餅,見佢新開諗住試吓。點知伏到hihi !完全唔係嗰樣嘢又濕又淋一點都唔Q, 好似食緊羊羹咁🤮🤮難食到一個點!幫你哋試左,可以唔使試。不可一不可再。直升機停機坪…..伏伏伏伏伏伏伏伏……
2023-05-31 388 瀏覽
行到熱熱地諗住搵杯珍珠奶茶飲!見到門面似有野飲,就行埋去揀野飲點知冇珍珠奶茶!再睇多次個門面「日本茶」!話時話,好似飲好多台灣茶都唔覺自己飲過日本茶,除左去食日本菜比果杯我飲係「日本茶」之外於是八卦吓有咩飲乜都未睇中,職員就話新張期有free ugrade活動於是係唔係都揀返杯先話說…個menu明明隻隻都係中文字,但我唔識揀!因為佢杯杯都寫「皇室貴族」查實我乜茶都擺入口,唔係好get到「皇室貴族」到底係咩味?反正,都未試過,就揀個「皇室貴族焙茶」職員話啲茶葉係日本皇室貴族選用既,強調係靚茶葉佢再問我要唔要加味道,咁我就揀個「黃豆粉」諗住唔好飲齋茶咁寡…不過佢話唔會寡,因為有「蕨餅」喺茶入面「蕨餅?」睇到張相我認唔住話「呢個咪台灣淡水金記麻糬!」然後我7左…職員介紹呢個係「蕨餅」都係佢地招牌!見有埋優惠價,照加$29試吓!同埋我真係好掛住淡水個麻糬!整體包裝係靚好精緻!杯茶的確係香,同埋有陣唔識講既香味,總之入口就好濃,同埋個黃豆粉好夾,成件事覺得健康左!而杯入面D蕨餅都好好味!其實我冇諗過呢舊野可以擺入杯茶!因為我覺得應該就咁食,但估唔到好好味!同埋比起食台式飲料D珍珠健康好多!而加錢
行到熱熱地諗住搵杯珍珠奶茶飲!
見到門面似有野飲,就行埋去揀野飲
點知冇珍珠奶茶!
再睇多次個門面「日本茶」!
話時話,好似飲好多台灣茶都唔覺自己飲過日本茶,
除左去食日本菜比果杯我飲係「日本茶」之外
於是八卦吓有咩飲
乜都未睇中,職員就話新張期有free ugrade活動
於是係唔係都揀返杯先

話說…個menu明明隻隻都係中文字,
但我唔識揀!因為佢杯杯都寫「皇室貴族」
查實我乜茶都擺入口,唔係好get到「皇室貴族」到底係咩味?
反正,都未試過,就揀個「皇室貴族焙茶」
職員話啲茶葉係日本皇室貴族選用既,強調係靚茶葉
佢再問我要唔要加味道,咁我就揀個「黃豆粉」
諗住唔好飲齋茶咁寡…
不過佢話唔會寡,因為有「蕨餅」喺茶入面

「蕨餅?」睇到張相我認唔住話「呢個咪台灣淡水金記麻糬!」
然後我7左…
職員介紹呢個係「蕨餅」都係佢地招牌!
見有埋優惠價,照加$29試吓!
同埋我真係好掛住淡水個麻糬!

整體包裝係靚好精緻!
杯茶的確係香,同埋有陣唔識講既香味,
總之入口就好濃,同埋個黃豆粉好夾,成件事覺得健康左!
而杯入面D蕨餅都好好味!其實我冇諗過呢舊野可以擺入杯茶!
因為我覺得應該就咁食,但估唔到好好味!
同埋比起食台式飲料D珍珠健康好多!
而加錢換個蕨餅都好好味!黃豆味好重,食落都幾飽肚,凍冰冰啱夏天食!
感覺上,好似食呢個健康好多,冇食魚蛋燒賣咁大罪疚感

如果下次再行過,想試埋佢個皇室貴族綠茶+白桃味!
反正平時飲太多台灣茶,轉吓口味都唔錯!
皇室貴族焙茶
蕨餅
皇室貴族焙茶
蕨餅
2023-05-29 210 瀏覽
嗰日放工經過電氣道,見到有間新既店鋪,日系裝修,裝修得好靚,令我忽然好掛住番鄉下呀! 於是行過去望吓賣咩,原來係日本蕨餅茶房,其實我唔知咩係蕨餅,雖然成日去日本玩,但真係無乜idea到底蕨餅係咩黎既,女店員好有耐性咁介紹俾我知,佢話蕨餅係用純正日本蕨粉做,好有營養既,比起珍珠更易消化,聽落好似好健康咁。佢有四款茶底可以揀,店員話焙茶同紅茶最受歡迎,咁我就揀左焙茶,少冰少甜,等左大約3分鐘就有得飲喇,焙茶底好香好濃,奶味都幾重,蕨餅食落既感覺有D似麻糬,煙煙韌韌咁,甜度啱啱好,不過有D蕨餅太大粒,唔係好啜到,要打開蓋先食到,如果蕨餅細粒番少少會更容易啜到!
日本皇室蕨餅焙茶
2023-05-16
3 分鐘 (外賣自取)
日本皇室蕨餅焙茶
  • 皇室貴族焙茶
2023-05-25 152 瀏覽
今日見完客,係天后發現咗間裝修得好靚嘅日式茶飲店,試咗杯新推出嘅冷泡蕨餅焙茶 - 好正,茶味好出,好清新,蕨餅好好味(雖然稍為大粒咗少少,但頗有口感),有驚喜!😍 嗰男店員好有禮貌,我行埋去時,佢仲同我每個茶逐一介紹, 之後我先知原來冷泡純茶今日先開始賣(咁好彩) , 每日有限定杯數。佢話由於冷泡時間需時,要至少8粒鐘,所以暫時一日整得唔多。坦白講,我自己唔係好飲奶,如果好似我咁平時飲嘢要走糖走奶,嚟杯冷泡焙茶真係值得一試。

2023-05-07 241 瀏覽
本身好鍾意食蕨餅,見新開張咪試下囉!點知…………!茶底就不過不失,但係啲蕨餅完全碎晒,冇形狀可言!茶同蕨餅D味道唔係好夾!飲完之後有D怪味回返出來!蕨餅入口霉霉哋,蕨餅嘅份量只得個杯嘅1/10。宣傳單張上的相片完全唔同實物,其實是見到蕨飲大大嚿好似好吸引,但取貨後完全感覺唔係嗰回事,好失望!黄雨天去買,買咗3杯,兩隻手又攞傘又攞飲品,但係一個袋都唔肯俾,點攞呢?後來再次反覆詢問,才給了個細袋裝兩杯,再手攞一杯,再攞住把遮,落住大雨咁行番公司。點知大家飲咗一啖,對視一眼,跟住大家徹底崩潰!
2023-05-07
2023-05-06 181 瀏覽
見到新開,鋪面又靚靚仔仔即刻試下,我地叫左1杯焙茶,1杯紅茶,買時仲有fb ig offer,有得free upgrade所以要左大杯🤣店員好Nice👍🏻2杯茶味都好香,雖然本人唔太好奶,但係好茶🤭2種茶味都好出,焙茶真係有烘焙味,紅茶就係偏澀個種,2個茶味好開心,入面仲唔係普通珍珠奶茶啲珍珠,係蕨餅!好特別😋但係老實講,賣相真係麻麻🤣一pat野咁,不過啜落,都食到佢係1粒粒嘅🤣蕨餅粒粒質地偏淋,本身有甜味👍🏻成杯野整嚟講係好味嘅,可惜佢對我嚟講有啲太奶,如果佢第時有出純茶就好喇~