2024-04-09 157 瀏覽
平時行開深水埗都唔會特別行入元洲街,今日行過去發現原來都幾多野食,見時間充裕,就揀左食間日系裝修既石燒店。😳叫左個招牌套餐,澳洲和牛加牛肩胛。有自助吧任食,但行過自助吧其實選擇唔係好多,都係正常既飯,湯,薯條同埋沙律。一上到塊扒就成個人好興奮,因為聽到啲鐵板滋滋聲,好療癒!趁個鐵板仲熱快d 切細同埋燒佢!肉質切落去發現都幾林,本人燒到仲有少少紅已經忍唔住吃左先👍😎 肉質都真係幾林加上佢既黑椒醬,認真一流!係熱辣辣既5成牛肉呀!!爽!可以一試😋😋👍

可以一試😋😋👍
嚟到呢間店,第一眼感受到嘅就係一股濃濃嘅燒肉香味,攞筷子已經心郁郁想夾片肉入口。選擇咗和牛小排跟腩肉套餐,幾值得推介。和牛肉嘅油花均勻,肉嘅質感彈牙得嚟又唔會太肥膩,炙燒嗰陣間間露出珠光寶氣,真係賞心悅目🥩!腩肉就皮脆肉嫩,燒到啱啱好嘅時候啖啖肉香,真係令人滿足咁停唔到口。薯條係粗薯條款式,炸到啱啱好,外脆內軟,啖啖都係驚喜;粟米炮仗般爆香,甜裏透鮮。旁陌嘅粥銀白飯同香濃羅宋湯分別過晒關,羅宋湯偏傳統,啲番茄酸得來又唔會太濟,搭上少少黑胡椒起到咗畫龍點睛嘅效果。😋至於店內氣氛,就純粹唔做作,感覺好親切,一啲都唔招搖,似乎話嗮「你慢慢食,我哋唔急」噉樣。食完之後露出滿足嘅微笑係必然嘅事,下次再溝埋班友一齊嚟開餐宴,一於食嗮佢啲燒肉系列。👍

2024-01-18 150 瀏覽
準備聖誕節物品關係出了深水埗,揾食之下,朋友話想食牛扒,所以搵咗呢間,但其實佢係係深水埗同長沙灣地鐵站中間位置,要行小小路。少有嘅半自助式,牛扒餐廳。每個扒餐都有野飲同薯條跟,另外沙律菜,泡菜,粟米,白飯,湯。。都係自助式任拎任食,適合食得多飯嘅朋友仔。叫咗份牛小排200g 再追加100g牛板腱 七成熟,佢地鐵板超夠熱,由於我掛住打卡關係,忘記左照顧佢,係鐵板上已經全熟了另外一份叫咗西冷,煎到面有點脆脆感覺,夠牛味,唔好煎得太熟,切開仲有點粉紅就剛剛好。粟米,甜香甜香,仲係保持暖身,不知不覺食咗好多飲品選擇有呢度,仲有甜品,不過種類就唔算太多。店鋪裝修好有日本感,不過通風就好似有點不夠,食完身上會有少許味度
少有嘅半自助式,牛扒餐廳。

粟米,甜香甜香,仲係保持暖身,不知不覺食咗好多

飲品選擇有呢度,仲有甜品,不過種類就唔算太多。

2023-12-20
  • 西冷
今日去咗石之牛石板日式料理,正!我試咗佢哋嘅肉眼牛扒set,來啦去講下心得。首先,攞起塊肉眼牛扒,已經香氣四溢,肉質超級嫩滑,咬落去,那種微微嘅彈牙感覺,真係口感一流👍。肉汁滿滿,再配埋佢哋提供嘅芥末醬同黑椒汁,個味濃郁得嚟唔會蓋過肉味,實在係惹味得滯!而家講講嗰燒汁鰻魚set,又係一個驚喜🎉。燒汁入味,提升咗鰻魚嘅鮮美,而且肉質又滑又嫩,日式嘅珍珠白飯放上少許醬汁,嘩!真係絕配。羅宋湯同沙律菜杯都係任食,飲杯熱飲,超級滿足😌。最正嘅係,我試哋$58嘅牛板腱set,質素都幾得,肉嘅肌理都好明顯,而且味道都幾鮮。朋友一齊去嘅話,真係食到曬佢哋多款醬汁,每個味道都係咁鮮噴鼻。石之牛喺深水埗,如果你喺附近或者想試下平民化日式石板料理嘅話,記得上嚟朝聖下啊!食得開心至重要!🍖🍚🥗

2023-12-30 73 瀏覽
收工路過深水埗見到呢間石板料理幾特別,就決定試試佢 😜。門外裝修望落好新正同埋好有日本feel。舖頭用自助點餐機落單,職員仲會教我哋點樣燒最好食😍,同埋又有自助bar等等,非常唔錯!!😋 ✨牛小排牛小排軟硬適中,油脂既比例恰到好處,食落去口感啱啱好,點埋醬料食,更添滋味! 🥳 ✨西冷牛排西冷牛扒大大塊,肉質比較厚實,牛肉味道都相對濃小小,推薦冇乜經驗既朋友可以跟住餐廳既指示燒,就可以食到最美味既牛排啦~~ 🤩

✨牛小排

✨西冷牛排

凍冰冰又去咗搵燒肉食, 依家深水埗嘅石板燒肉定幾特別 雖然裝修非常之日式 但冇得調味料呀 沙律吧嘅自助湯水 同埋餐飲 都有地道港式選擇 😂 例如珍珠飯隔離有羅宋湯同粟米湯, 又會有蒜蓉汁黑椒汁 同埋黃芥末 做扒類醬汁, 餐飲仲可以揀港式奶茶amazing😂和牛嘅肉身最厚 另外嘅兩款牛肉味好香濃, 所以如果沙律吧嘅餐湯 可以提供比較清淡嘅湯會比較好, 咁就唔會遮咗仲喺口腔入面濃濃嘅牛肉味😆主菜👉🏻和牛半份牛小排半份👉🏻牛肩胛一份小店 提供 一成(Rare)之牛扒,由客人自行於石板上烹調,如顧客發現石板熱力不夠請通知店員更换" 不過我就覺得石板嘅熱力其實啱啱好 因為我掛住影相、 都唔驚overcook😂晚餐配薯條自助吧可以免費任食羅宋湯沙律杯珍珠白飯調味料除咗岩鹽同黑椒碎,仲有多款醬汁 . 供顧客自由選擇扒酱汁 : 芥末酱 , 黑椒汁及蒜茸汁沙律菜醬汁 : 胡麻醫及 蘋果醋 白飯 : 海苔及芝麻 (飯素)餐茶👉🏻熱奶茶👉🏻青檸檬梳打

主菜
👉🏻和牛半份牛小排半份
👉🏻牛肩胛一份

晚餐配薯條
自助吧可以免費任食羅宋湯沙律杯珍珠白飯
調味料除咗岩鹽同黑椒碎,仲有多款醬汁 . 供顧客自由選擇
扒酱汁 : 芥末酱 , 黑椒汁及蒜茸汁
沙律菜醬汁 : 胡麻醫及 蘋果醋
白飯 : 海苔及芝麻 (飯素)

餐茶
👉🏻熱奶茶
👉🏻青檸檬梳打
  • 和牛
2023-12-20 23 瀏覽
係深水埗竟然開左間石板燒牛扒,真係好出奇。今日行完黃金,朋友約黎食呢間石之牛石板日式料理,一向都唔知深水埗會有咁正既牛扒食,今日真係要見識下。 黎到見到,原來佢都好自助式。 牛扒有好多選擇:和牛,牛小排,牛肩胛,西冷,等等。而除左牛都仲豬,雞,同鰻魚。 仲有埋一人火鍋,真係好特別。 店員又好有耐心解說,最後我地簡左牛小排同西冷。咁係我地等緊時,店員就比左兜沙律菜比我地,可以自己去加醬料,再自己shake。 沙律醬好新鮮,自己加醬可以唔怕太重味,加上自己shake,真係好得意。 而佢既飯,湯都係要自己裝。玩完沙律,見到塊扒都燒得差唔多。 肉質好新鮮,肥瘦適中。 自己加埋海鹽同黑椒就食得。 好好味,唔會話驚燒過頭過熟。 以前試過第二度食唔到一半都會熟得制,但呢度就唔會。呢間真係好唔錯既石板燒牛。
呢間真係好唔錯既石板燒牛。
2023-12-20
2023-12-19 17 瀏覽
今天晚上想鋸扒,無意間發現了這間平靚正之選。我和老公被餐廳的外觀吸引,有少少日本動漫feel,好可愛!餐廳有很多不同的牛部位可選擇,食物質素與價錢成正比,非常合理,一點也不馬虎。牛扒餐還包了任食沙律、羅宋湯和日本珍珠飯,非常滿足!沙律菜很新鮮!粟米都是在自助區自取,又幾鮮甜,幾好味!有蒜茸汁、芥末醬和黑椒汁等三種味道選擇,在自助區自己拎,很方便!坐下一會兒,就準備好上碟,牛是用燒熱的鐵板上,吱吱聲!我們各自點了牛小排和牛肩胛,都非常驚喜,好厚身,吱吱聲牛味十分濃郁,肉質也很嫩,送珍珠米簡單一流!可以按自己需要,調教熟成度。特別天氣冷,吃熱呼呼的鋸扒是非常適合的選擇,下次可以再來。

粟米都是在自助區自取,又幾鮮甜,幾好味!

坐下一會兒,就準備好上碟,牛是用燒熱的鐵板上,吱吱聲!

• 牛肩胛
2023-12-16 20 瀏覽
我和同事,在深水埗附近工作,去一間石燒日式料理吃午飯。我們點了以下菜式:招牌套餐:1. 套餐包含了牛小排、牛肩胛和西冷。2. 套餐有牛小排、肉眼和牛板腱。這些套餐還附有自助吧,可以盡情享受各種美食。自助吧提供了一盒盒非常乾淨衛生的沙拉,也有不同的沙律汁,可以根據自己的喜好來調味。此外,還有湯和飯可供品嚐。醬汁也被排列整齊,提供了多種不同的選擇,可以搭配肉類享受更豐富的口味。值得一提的是,石燒的石板並沒有明火,所以建議在燒肉之前盡早將肉切開。儘管如此,石頭仍然內部非常熱,這樣可以讓你們慢慢煎熟肉類,達到理想的熟度。石之牛石板日式料理提供了豐富的自助吧選項,包括前菜和湯等等。招牌套餐搭配了不同種類的牛肉,利用石板享受到燒肉的樂趣。

我和同事,在深水埗附近工作,去一間石燒日式料理吃午飯。

我們點了以下菜式:

招牌套餐:

1. 套餐包含了牛小排、牛肩胛和西冷。
2. 套餐有牛小排、肉眼和牛板腱。
這些套餐還附有自助吧,可以盡情享受各種美食。

2023-12-14
  • 西冷
  • 牛肩胛
2023-12-08 16 瀏覽
今日去咗深水埗一間牛肉燒肉店。套餐都幾抵🙌🏽🙌🏽🙌🏽叫咗個羊架同埋牛💕 職員拎過嚟嘅時候香噴噴仲有鐵板上面嘅油脂聲音😁😁未開始食就係地吞口水🤤🤤🤤———————室內裝修都幾靚,充滿日本風情!座位空間都好夠坐得舒適🤗🤗🤗食落去之後覺得味道很好,也沒有提到肉類唔會熟😁羊假同埋牛肉都好味道同口感都剛剛好💕———————附近仲有深水埗電子特賣場😉😉食飽行一陣都不妨是一個好嘅活動😉😉😉

———————

室內裝修都幾靚,充滿日本風情!座位空間都好夠坐得舒適🤗🤗🤗

———————

2023-11-22 17 瀏覽
石之牛是一家以石板燒為主題的餐廳,提供各種不同部位的牛肉,如牛板腱、牛小排、牛肩胛、和牛、西冷扒、肉眼扒,還有其他選擇如羊架、燒汁鰻魚、雞扒和豬腩片。以下是一些關於石之牛的評論:1. 食物品質:石之牛以新鮮的牛肉和其他肉類供應聞名。他們的牛肉切片均勻,質量上乘,保持了肉質的嫩滑口感。醬汁和調味料的搭配也很出色,能夠提升食物的風味。2. 選擇豐富:石之牛提供多種不同部位的牛肉,以及其他肉類選擇,讓客人能夠根據自己的喜好進行選擇。無論您喜歡細膩的牛板腱還是口感豐富的肉眼扒,這裡都能滿足您的需求。此外,他們還提供其他選擇,如羊架和燒汁鰻魚,讓喜歡多樣化口味的客人有更多選擇。3. 價格和優惠:石之牛的價格相對合理,對於提供的食物質量和選擇來說,性價比很高。此外,他們還經常推出特價優惠和套餐,讓客人能夠以更實惠的價格享受美味的石板燒。

2023-11-13 19 瀏覽
石之牛位係主打自助石板燒嘅餐廳,位於深水埗,距離地鐵站只有5分鐘步行距離,都好方便。今次我哋去試下佢嘅晚餐,石板燒嘅特色係可以自己控制肉嘅熟度,豐儉由人,淨係石板牛類已經有6款選擇咁多,如果唔鍾意食牛,仲可以揀其他石板類,有羊架、鰻魚、雞扒同豬腩片。今次我試咗和牛同牛小排,套餐真係非常抵食,包日本薯條同粟米,另外仲有個迷你沙律吧,日本珍珠白飯、羅宋湯同沙律菜都可以無限追加,一定夠飽肚🤭和牛差唔多係餐廳最貴嘅牛扒套餐,果然冇令我失望,牛肉質量好好,咬落去好嫩滑,而且燒得岩岩好,入口即溶,保留咗牛肉嘅鮮味,配上黑椒醬,零舍好味😋石板燒牛小排都唔遜色,大大份份量好足,肉質鮮嫩多汁,每一啖都好好味,蒜蓉汁都有驚喜,好香,醒胃又惹味。沙律菜新鮮爽脆,配上特製嘅沙律醬,真係好開胃。另外要一讚佢嘅羅宋湯,入面真係有湯料,辣辣地都好入味,我忍唔住飲咗好多碗😂自助嘅石板燒牛扒餐廳喺香港真係唔多,石之牛唔單止價錢平民化,而且牛肉質量好好,餐廳環境舒適,值得推介。石之牛石板日式料理 📍深水埗元州街153號新元州大廈地舖

石之牛石板日式料理
📍深水埗元州街153號新元州大廈地舖
呢間屬於隱世既深水埗既牛扒,平時中午人比較多,下午6點放工黎就唔使排隊。朋友食過和牛大推,今次我同先生就試左 西冷牛扒同肉眼扒。 每個套餐包新鮮沙律菜 + 湯 + 扒 (100g) + 飲品。 百零蚊,真材實料,即上即燒,抵!牛扒上既時候真係表面熱左,入面仲係紅色,自己燒到岩岩好就食得,石板好夠熱,仲有自家mustard 芥末醬岩晒我口味。老闆話如果石板唔夠熱既話,可以同佢講換過一塊,好細心。塊牛食落係正既,無筋,仲有少少肥油好易入口,難得百零蚊仲有呢種厚身既扒,好滿意!因為太飽無飲到湯,淨係飲左柚子密,唔錯。
百零蚊,真材實料,即上即燒,抵!

老闆話如果石板唔夠熱既話,可以同佢講換過一塊,好細心。

因為太飽無飲到湯,淨係飲左柚子密,唔錯。
2023-10-20
  • 石板牛扒
2023-11-07 32 瀏覽
Ishi No Gyu in Cheung Sha Wan specializes in stone-grilled steaks, with an all-you-can-eat counter providing salad with customized dressings, borscht soup and rice.Ordered two different cuts to share. Served with thick fries. Short Ribs were pretty tender, dense and marbled with fat, while Wagyu wasn't as fatty as expected and had a firmer texture with a stronger meat taste. Since the stones plates were sizzling hot, I moved them to another plate to rest first to avoid the steaks to be overcooke

Short Ribs were pretty tender, dense and marbled with fat, while Wagyu wasn't as fatty as expected and had a firmer texture with a stronger meat taste. Since the stones plates were sizzling hot, I moved them to another plate to rest first to avoid the steaks to be overcooked.

Guests might also ask for mustard, black pepper or garlic sauce for the steak. They also offer various set menus with +$10 canned/bottled beer and +$15 draft beer. What a good deal!
2023-11-03 21 瀏覽
放工朋友話想去黃金商場睇野⋯⋯,行完又要搵食🤔今晚想食牛扒,上網睇吓OpenRice 先😁石之牛石板日式料理 (深水埗) 地址係:深水埗元州街153號新元州大廈地舖有自助吧喎,又有任食羅宋湯、沙律菜杯、日本珍珠飯,薯條和牛油粟米。就試吓這間先,近黃金商場,食完回家搭地鐵都好方便,唔錯👍店面裝修設計吾錯,幾吸引😎d牛扒好似幾吸引幾好食咁😛行入去幾舒服,簡簡單單☺️先付款點餐,之後送上👌我選了個牛小排,朋友選了個澳洲和牛(日本和牛就成日食,澳洲和牛😝第一次食)。「牛小排」賣相一般,但係😳好好好味😋😋😋😋😋,塊鐵板超熱,熱辣辣濃濃牛香🥰牛小排入口濃郁牛味又嫩滑,真係超超超好味😋,好耐都未食過咁好食ga牛扒啦,突然間覺得幸福滿滿🥹,跟埋個辣口薯條,鬆軟香脆可口,讚👍朋友選了「澳洲和牛」,一樣系賣相一般,但有口感有牛香,好有真男人感覺,和「日本和牛」入口軟林林有真女人感覺,截然不同😌『石之牛石板日式料理 』這店,仲可以比客人選擇自己喜愛食法,鍾意點食就點食,😂先玩煮再有得食😝😝😝飲料方面👇仲有其他食物,我都好鍾意食😍,羅宋湯好鮮甜吾似d味精湯,有家嘅感覺、沙律菜杯,d菜超新鮮,好正、日本珍珠飯O
放工朋友話想去黃金商場睇野⋯⋯,行完又要搵食🤔
今晚想食牛扒,上網睇吓OpenRice 先😁

石之牛石板日式料理 (深水埗)
地址係:深水埗元州街153號新元州大廈地舖
就試吓這間先,近黃金商場,食完回家搭地鐵都好方便,唔錯👍

店面裝修設計吾錯,幾吸引😎

d牛扒好似幾吸引幾好食咁😛

行入去幾舒服,簡簡單單☺️

先付款點餐,之後送上👌

「牛小排」賣相一般,但係
😳好好好味😋😋😋😋😋,
塊鐵板超熱,熱辣辣濃濃牛香🥰
牛小排入口濃郁牛味又嫩滑,真係超超超好味😋,
好耐都未食過咁好食ga牛扒啦,突然間覺得幸福滿滿🥹,
跟埋個辣口薯條,鬆軟香脆可口,讚👍

和「日本和牛」入口軟林林有真女人感覺,截然不同😌

飲料方面👇

仲有其他食物,我都好鍾意食😍,
羅宋湯好鮮甜吾似d味精湯,有家嘅感覺、
沙律菜杯,d菜超新鮮,好正、
日本珍珠飯OK👍

今餐食得好開心😃
牛扒正,其他食物質素新鮮健康,
一間用心經營嘅食店,正👍