2018-03-24 593 瀏覽
嚟間小廚嘅瑤柱浸雞非常出名,我每次來到一定會點。點解咁鍾情?理由是皮薄雞嫰,食過你會回頭吧!每次來都爆場,好彩一早有預約。兩人卡坐非常舒適。瑤柱浸雞/$128金黃的色澤好美。皮薄薄的, 透出晶瑩脂膏,嚼落爽口。肉質夠瘦嫰,絕無肥位,每啖充滿瑤柱海鮮的味道。鮮蟹鉗肉桂花銀絲/$148蟹肉好多,鮮甜美味。整體炒得乾身夠火喉,有層次,一絲絲並不油膩,銀芽增添了爽囗感。香橙鮮淮山/$45清新健康的小吃。淮山爽脆,滲透了橙汁的酸味,開胃。

每次來都爆場,好彩一早有預約。兩人卡坐非常舒適。

瑤柱浸雞/$128

鮮蟹鉗肉桂花銀絲/$148

香橙鮮淮山/$45

清新健康的小吃。淮山爽脆,滲透了橙汁的酸味,開胃。

2018-03-23
2018-02-23 485 瀏覽
上菜非常快,餐廳內有"小強"在牆上走行,好不衛生。千萬不要吃推介的甜品,生磨杏仁茶湯丸,又甜,又水汪汪,湯丸內心是凍的,未煮透,是從未吃过最差的糖水。非常失望,再也不去。
2018-02-07 648 瀏覽
三個女仔約去食中菜呢件事好佬呀!不過想坐得舒服又唔限用餐時間可以慢慢食同傾偈, 中餐係一個好選擇。因為天氣凍好想飲湯, 叫左一鍋番茄豆腐魚湯, 可以分到四碗侍應會係一邊分湯料同湯再上枱。個湯好足料, 番茄, 娃娃菜, 豆腐, 草菇, 仲有兩條細紅衫魚唯一係D魚鱗好似刮唔清, 好多時食魚肉都食到一口魚鱗然後叫左金銀蛋豆苗同招牌瑤柱雞半隻豆苗無咩特別, 新鮮煮得唔老就好食瑤柱雞反而有驚喜瑤柱絲Toppings好鮮甜, 同朋友搶食哈哈個雞無咩雞味, 不過肉質就好嫩滑最正係佢果兩碟蘸料薑蔥蓉同酸辣薑蓉, 好味到狂點黎食之後仲撈炒飯食xD天氣咁凍係要有飯落肚先暖, 加左個招牌炒飯Menu無寫有咩材料(英文係Signature Fried Rice lol), 抱住少少隨遇而安心態啦上碟時比佢個份量嚇親, 我諗5-6個人都分到大半碗入面材料有瑤柱絲, 火鴨絲 (其他唔記得)飯都炒得夠乾身, 非常香口唯一係我覺得佢D燒鴨粒太乾, 唔知佢係咪特登烘乾先炒?我個人鐘意軟冧少少既鴨肉, 同炸瑤柱絲一齊食會有唔同口感兩個朋友食到一半就投降, 搞到我一個人清曬成碟飯 (做個惜食人呀喂), 飽到反艇=.=結論:
因為天氣凍好想飲湯, 叫左一鍋番茄豆腐魚湯, 可以分到四碗
唯一係D魚鱗好似刮唔清, 好多時食魚肉都食到一口魚鱗
番茄豆腐娃娃菜魚湯

然後叫左金銀蛋豆苗同招牌瑤柱雞半隻
豆苗無咩特別, 新鮮煮得唔老就好食
瑤柱雞反而有驚喜
瑤柱絲Toppings好鮮甜, 同朋友搶食哈哈
個雞無咩雞味, 不過肉質就好嫩滑
最正係佢果兩碟蘸料薑蔥蓉同酸辣薑蓉, 好味到狂點黎食
之後仲撈炒飯食xD
招牌瑤柱雞

天氣咁凍係要有飯落肚先暖, 加左個招牌炒飯
上碟時比佢個份量嚇親, 我諗5-6個人都分到大半碗
入面材料有瑤柱絲, 火鴨絲 (其他唔記得)
飯都炒得夠乾身, 非常香口
唯一係我覺得佢D燒鴨粒太乾, 唔知佢係咪特登烘乾先炒?
我個人鐘意軟冧少少既鴨肉, 同炸瑤柱絲一齊食會有唔同口感
盈福招牌炒飯

結論: 中菜都係適合一大班人食, 我地三個女仔真係唔識點預份量@@"
2018-02-06
招牌瑤柱雞
2017-12-25 813 瀏覽
繼續銅鑼灣返工搵野食。餐廳光線柔和,座位舒適。下午茶時間入座,食客非常之少。雖然這樣,店員還是不讓我自由選座。點了一個香菇野菌乾燒伊麵。賣相以為是茶餐廳 或 大排檔的炒作。碟邊也沒有抹乾淨,感覺很求其沒想過一間裝潢漂亮的餐廳菜色賣相會這樣。不過味道倒不差,不會太清淡,但卻是一般茶餐廳的水準。說不上要為味道再光顧。下午茶餐另一特色是有例湯送,份量不多,不過有熱茶一杯。不會讓客人口乾。例湯的味道偏淡,可能是水太多吧吃完以後店員說送糖水,不知道是否每天都送,不過吃飽的我決定不吃了!
繼續銅鑼灣返工搵野食。
餐廳光線柔和,座位舒適。
下午茶時間入座,
食客非常之少。
雖然這樣,店員還是不讓我自由選座。

點了一個香菇野菌乾燒伊麵。
賣相

以為是茶餐廳 或 大排檔的炒作。
碟邊也沒有抹乾淨,
感覺很求其

沒想過一間裝潢漂亮的餐廳菜色賣相會這樣。
不過味道倒不差,不會太清淡,
但卻是一般茶餐廳的水準。
說不上要為味道再光顧。
香菇野菌乾燒伊麵

下午茶餐另一特色是有例湯送,
份量不多,不過有熱茶一杯。
不會讓客人口乾。
例湯的味道偏淡,
可能是水太多吧

例湯

吃完以後店員說送糖水
不知道是否每天都送,
不過吃飽的我決定不吃了!
下午茶
2017-11-28 719 瀏覽
Aunt have a dating with me at  Causeway Bay, Uncle proposed a small number of young and middle aged near the canal that is not good o Both "Fukkatsuki Kittens" degree Xiaodan Yan, Zhong Xiao embedded two small brothers Tim excited. The restaurant o has a bamboo-framed facade to the beam o A lantern strap, surrounded by o Both the equipment is extremely Chinese. A multi-page menu and color map promotion program will be on display outside the restaurant for customers to see. Uncle Zhang Zedai book
extremely Chinese. A multi-page menu and color map promotion program will be on display outside the restaurant for customers to see. Uncle Zhang Zedai booking early in the morning, a group of nine people who step by step that is to sit. Manager
 brother is very disappointing hospitable, embedding the tea also did
not forget to introduce the value of o both eight and ten lunch course
star. The elders should recommend a  ten dishes set, $ 968
 package without adding the old fire soup, the original only profit
signs scallop soaked chicken, optional eight designated dishes, rice and
 desserts, a single Air prices have felt good
2017-11-22 3552 瀏覽
姨媽們約好週六下午落銅鑼灣濕平,大姨丈就提議早少少喺附近間佢覺得唔錯o既「盈福小廚」度食小菜作晏,仲預埋小肥兩兄弟份添。餐店o既竹架門面至樑上o既燈籠吊飾,四周o既裝備都極富中國色彩。門外展出多頁餐牌及彩圖推介項目供食客參閱。姨丈一早訂咗張大枱,一行九人一到步即有位坐。經理哥哥非常落力好客,埋位開茶時亦不忘介紹超值o既八人及十人午市套餐。長輩應推介點咗個十人小菜套餐,$968包有無添加老火靚湯、原隻盈福招牌瑤柱浸雞、自選八款指定小菜、白飯及甜品,單睇價格已覺抵。此外,仲加點咗幾款前菜小食黎分。香橙鮮准山($45):橙味准山前菜清新開胃,配搭新穎討好。金磚脆豆腐($48):炸至金黃o既豆腐粒外脆內嫩滑,簡單伴上炸蒜粒已夠惹味。雞絲拌粉皮($48):雞絲粉皮香潤甜美,同樣味佳。十人小菜套餐之無添加老火靚湯:老火湯足料火喉夠,清甜濃郁且不油膩,大家都覺得好有驚喜。十人小菜套餐之家鄉欖豉骨:欖豉骨香口帶甜。十人小菜套餐之香煎蚵仔蛋:蛋蛋煎得夠乾巧,入面o既蚵仔更加係肥嘟嘟、滑lut lut,掂呀!十人小菜套餐之菜芯炒手切牛肉:鮮綠色o既菜芯咬落真係好卜卜脆,手切牛肉亦炒得好軟腍,家常小菜確真好
門外展出多頁餐牌及彩圖推介項目供食客參閱。
長輩應推介點咗個十人小菜套餐,$968包有無添加老火靚湯原隻盈福招牌瑤柱浸雞、自選八款指定小菜、白飯及甜品,單睇價格已覺抵
。此外,仲加點咗幾款前菜小食黎分。
香橙鮮准山($45):橙味准山前菜清新開胃,配搭新穎討好。
香橙鮮准山
金磚脆豆腐
雞絲拌粉皮($48):雞絲粉皮香潤甜美,同樣味佳。
雞絲拌粉皮
十人小菜套餐無添加老火靚湯老火湯足料火喉夠,清甜濃郁且不油膩,大家都覺得好有驚喜。
無添加老火靚湯
十人小菜套餐家鄉欖豉骨欖豉骨香口帶甜。
家鄉欖豉骨
十人小菜套餐香煎蚵仔蛋蛋蛋煎得夠乾巧,入面o既蚵仔更加係肥嘟嘟、滑lut lut
,掂呀!
香煎蚵仔蛋
十人小菜套餐菜芯炒手切牛肉:鮮綠色o既菜芯咬落真係好卜卜脆,手切牛肉亦炒得好軟腍,家常小菜確真好OK。
菜芯炒手切牛肉
十人小菜套餐之家鄉小炒皇:小炒皇因含果仁,故細佬未有一試。
家鄉小炒皇
十人小菜套餐盈福招牌瑤柱浸雞:鎮店名菜瑤柱浸雞皮光肉滑,外柔內嫩,雞味更是濃而不俗,招牌菜式果然有料到
盈福招牌瑤柱浸雞
十人小菜套餐之涼瓜炆海石斑頭腩:小肥怕骨,所以冇試到炆頭腩。
涼瓜炆海石斑頭腩
十人小菜套餐之黃金粟米石斑塊:石斑塊其實炸得都唔錯,只係個人略嫌層炸粉厚咗少少
,整體唔夠輕盈。
黃金粟米石斑塊
黃金粟米石斑塊
十人小菜套餐馬蹄土魷蒸肉餅:咁多味小菜中最能取悅XO仔心必選此款蒸肉餅
,因其厚度適中之餘,食落仲覺得其質感鬆嫩滑腍,毫無瑕疵!
馬蹄土魷蒸肉餅
十人小菜套餐蝦仁紅燒豆腐紅燒豆腐外腍帶脆,豆腐心亦好幼滑香嫩。
蝦仁紅燒豆腐
招牌炒米粉($98):由於契媽於食飯近尾聲時加入,剩餘o既餸菜都凍哂,姨丈就好客氣咁加多客熱辣辣o既招牌米粉
有兩隻大蝦喺面o既米粉炒得好夠清爽乾身入味
,席上o既長輩都大讚有鑊氣,相當難得。
招牌炒米粉
十人小菜套餐芋頭西米露套餐包埋微甜可口o既芋頭西米露,無奈大家腸胃空間實在有限,唔係個個食得落。
芋頭西米露
銅鑼灣低調粵菜館「盈福小廚」於裝修上散發著中國風彩,服務生態度誠懇好客,不時自動換上潔淨o既餐具,感覺衛生良好。午市小菜套餐全以盈福瑤柱招牌浸雞為主角,餐中o既多味家常小菜其實都好有水準,款式多、質量好,最重要係價錢超值,平均百幾蚊就有交易,咁仲唔係荷包同個口一樣咁有福
?!
芋頭西米露
午市十人小菜套餐
  • 午市套餐
2017-10-20 1126 瀏覽
傍晚時分,在銅鑼灣時代附近打算吃少少東西,看到這間店便進去。看到有張小菜單張像是推介般,其中葱花蝦才$68,便下單,對話如下:A: 要這個椒鹽鮮尤拼豆腐及葱花蝦侍應: 轉胡椒蝦好無?當下以為除了葱花蝦還有其他味道,心想胡椒蝦也可以,就答道: 是旦啦上菜時的胡椒蝦只有小蝦六隻,心想才$68不能要求太高吧。吃了半小時後結帳,發現胡椒蝦要$218,當然問是什麼回事。A: 碟蝦不是$68嗎?主管取岀餐牌指道: 胡椒蝦是要$218,你不會以為$68有一碟蝦吧?$68是一隻!A: 為什麼不能?推廣便有。主管: 。。。um。。。A: 叫下單侍應來弄清楚吧然後把侍應叫來,A: 我們下單時是要這個葱花蝦,你問我們轉胡椒蝦好不,我們以為同價,才是旦啦侍應: 見你們是本地人,才問你們轉不轉胡椒蝦哈,聽到這裡,也沒什麼好爭論,因為趕時間結帳後便離開,東西吃了錢一定會付,只是怎想也覺得是取巧誤導。當初沒為意$68隻是我們看漏了,那$68隻為什麼不問我們要多少隻?就直接轉了例牌?那何不直接來一個更大碟頭的,再收更貴好了。

A: 要這個椒鹽鮮尤拼豆腐及葱花蝦
侍應: 轉胡椒蝦好無?

上菜時的胡椒蝦只有小蝦六隻,心想才$68不能要求太高吧。

吃了半小時後結帳,發現胡椒蝦要$218,當然問是什麼回事。

A: 碟蝦不是$68嗎?
A: 為什麼不能?推廣便有。
主管: 。。。um。。。
A: 叫下單侍應來弄清楚吧
然後把侍應叫來,
侍應: 見你們是本地人,才問你們轉不轉胡椒蝦

2017-10-19
2017-09-24 3610 瀏覽
銅鑼灣飲食選擇多籮籮,餐廳競爭劇烈,尤其開咗幾個飲食地標後 (例如 V Point),餐廳們要站穩陣腳都要有返咁上下實力。 「盈福小廚」位置近利園,地理位置甚方便,晚飯時亦見到長龍,算是爆滿,有些 walk-in 人客亦要食閉門羹。 室內環境甚逼夾,枱與枱之間可謂「世界零距離」。鋪租貴,明白的。 好,先來小吃「椒鹽鮮油拼脆炸豆腐」$88,這個做得不錯,夠乾身,豆腐裏面亦夠滑,用來送洒蠻不錯。 預留了半隻「瑤柱浸雞」$128,屬這裏招牌菜,先看看餐牌的描述: 瑤柱睇落幾足料,擺晒上面,雞也滑,不算大隻: 調味查實太鹹,食唔到瑤柱味同埋餐牌所描述的「鬼匠神功」,味道類似普通鹽焗雞或油雞之類,落唔落瑤柱可能分別不太大?!?!很想食雞的話,不妨一點,食時記得唔好點蔥油醬汁,否則更加濃味,唔單止瑤柱,可能連雞味都食唔到。 要預訂的「原隻燉冬瓜盅」$288,一份分八碗左右: 好飲,落咗田雞肉,湯頭甜,消暑。 以下幾個餸我覺得可以夾埋一齊寫。「蒜片牛柳粒」$128 一上枱揭開蓋係靜的「啫啫馬拉盞牛肉生菜煲」$128 「烏醋脆豬柳」$118 「度小月櫻花蝦炒飯」$118 看菜

瑤柱睇落幾足料,擺晒上面,雞也滑,不算大隻:

要預訂的「原隻燉冬瓜盅」$288,一份分八碗左右:

好飲,落咗田雞肉,湯頭甜,消暑。

以下幾個餸我覺得可以夾埋一齊寫。「蒜片牛柳粒」$128

一上枱揭開蓋係靜的「啫啫馬拉盞牛肉生菜煲」$128

「烏醋脆豬柳」$118

「度小月櫻花蝦炒飯」$118

看菜名,調味應該各有不同,味道亦有輕重之分,起碼事前估計「櫻花蝦炒飯」會冇咁重口味?!事實出來都是差不多,一率「美極」味。

個人覺得「啫啫馬拉盞牛肉生菜煲」可以走牛肉,就可不用理會食材不同生熟程度的因素,最緊要係個煲夠熱,來堂煮生菜;「烏醋脆豬柳」一定要加強醋的份量,要夠酸,無謂嘥咗炸得好的豬柳;炒飯就可以唔使落美極啦,搶走哂櫻花蝦的香及鮮味。

「紅酒牛尾煲」$158

羅宋湯味道,調味又係太鹹,牛尾亦炆得未夠腍,撕開肉會黐牙,蠻煞風景的。

「肉絲炒麵兩面黃」$98

整體來說,可歸類為「一試無妨」。我亦相信,重口味,不會是等於一種味吧。

2017-09-15
  • 椒鹽鮮油拼脆炸豆腐
  • 原隻燉冬瓜盅
2017-09-10 1056 瀏覽
星期六下午要去銅鑼灣上堂,先在附近找地方醫肚,四周的食肆多要排隊,愈行愈遠,心大心細,大熱天時,不想再找,就撞了入這裡,心想正值午飯時間,間間食肆都有條人龍,惟有這間不用等,自然不會有什麼期望了!😕座位尚算舒適,冷氣充足,快快手點了兩個一人套餐。涼瓜斑腩炒河,豉汁調校得不錯涼瓜燜得入味,可惜斑腩少了點及有少許腥味,河粉有點油膩。配炒河的例湯,也是乏善足陳,吃過就算了!魚湯冬瓜海鮮泡飯,冬瓜是夏日消暑佳品,配上魚肉,蝦肉和冬菇粒,魚湯魚味香濃,好味!泡飯配了一個雞絲粉皮-本來麻醬味道不差,可惜粉皮一沓沓,麻醬不足以沾滿所有粉皮,失敗也!單尾甜品是冰花馬蹄露,清甜爽口,總算挽回一点分數,算是完美結局了!

座位尚算舒適,冷氣充足
,快快手點了兩個一人套餐。

涼瓜班腩炒河

2017-09-09
魚湯冬瓜海鮮泡飯
冰花馬蹄露
2017-08-07 1191 瀏覽
雞絲拌粉皮芝麻醬太少,完全唔夠俾底下嘅粉皮撈,搞到下面乾爭爭。同埋冇青瓜絲硬系好似少左d野咁。招牌瑤柱雞配雞油飯 $88果然係招牌菜,雞幾嫩滑,又冇碎骨。瑤柱同雞比想像中夾。油飯粒粒分明又入味鮮魚湯蕃茄石斑頭腩泡飯 $80第一啖食落去有啲奇怪,因為番茄令到d飯有酸味,但係會越食越開胃,慢慢接受到。石斑份量有d少。睇嚟下次都係食返其他兩款泡飯算啦😂

招牌瑤柱雞配雞油飯 $88

鮮魚湯蕃茄石斑頭腩泡飯 $80

2017-08-07
2017-07-26 1219 瀏覽
銅鑼灣食肆多,只是一條短短的蘭芳道就已經有8間賣不同種類菜式的食店,要有競爭力及生存能力真的不容易。所以小館真的要支持,它們還要比連鎖店更難生存。晚飯很久前已試過,都知它是一間有實力的粵式小菜館,但隨著越來越多新食店在它附近開張,亦可能是因為比較下它的菜式價格是相對的高一點,它好像變得少了食客留意到。但它用的食材及師傅的真功夫是要必須極力推介的。今天嘗試外賣午餐,叫了一個涼瓜枝竹老虎斑頭腩炒河,套餐是包括無添加老火湯。用了15分鐘回到家,一開外賣盒便知真材實料,而炒粉溫度仍是熱騰騰,夾起來還是一條條,一點糊口也沒有,所以話師傅的功夫是值得一讚!至於材料質素更是無得負評,當中的斑頭腩肉厚有魚汁,一丁點魚腥味及不新鮮味也沒有,跟高檔中菜食府的炆頭腩煲有得比拼。只是一份午餐炒河亦有6-7件頭腩,而整個炒粉其實也足夠兩位女仕享用。$80一點也不貴!說真,隱世高質素小店其實總會有間係左近,所以只要有幸嘗試到,就要繼續支持,令它們不會悄悄地消失。

外賣自取
2017-05-16 1189 瀏覽
一心想看網上評論感覺應該可以,可惜今晚一枱8人晚飯(兩家人慶祝母親節)特意找這家菜館一試,但結果感覺非常失望。整體質素不乎所定價格,炒菜味膿、味咸、位置非常窄、份量每款只有8件但一碟最少收$180碟、小炒多油,部長指點小職員處理令服務胡亂,送錯白飯,送錯茶,最後原來送糖水,做叫待應取消三碗杏仁茶,待應及部長門即黑面兼左右微言,令人感覺到不忿,最後千九蚊,9碟餸埋單,一致都認為不值再來,不用多說。相一張都沒有興趣拍下。
2017-05-16
母親節
  • 盈福招牌炒飯
2017-01-15 4095 瀏覽
當日的傍晚5:00才book晚上六點的位,幸好仍有位,但被叮囑要20:00交枱。當日天氣寒冷,上枱時只是和暖,嫌不夠熱。醋不會很酸,只有些少醋味。豬柳切得不會很大件,沒有帶肥肉,啱哂我口味。因此很有「口趙」頭。腰果唔會煮到腍哂,有咬口。紅洋蔥亦很爽口。仍舊好吃。蝦干同上次一樣,大隻!蔬菜種類有:中國生菜、西蘭花、菜心、紹菜、粉絲所有菜都新鮮,爽脆。湯的味道亦很好,甜甜地,沒喝到有味精,飲完完全不會覺得口渴。上枱時是熱辣辣的,飯粒粒粒分明,唔會炒到一舊舊。並有很多火鴨粒及瑤柱絲一併炒,所以味道濃郁。上枱時是熱辣辣的,口感很滑溜,又不會很甜,還有不少蛋白在其中,很啱我的口味。食到18:45時,已全場爆滿,另外還有人開始在等我張枱,反正都只是等緊甜品,因此甜品一來就叫埋單,免阻人做生意,亦因有人等自己的位時都食得唔安樂,所以甜品最後是匆匆吃完。
烏醋脆豬柳
當日天氣寒冷,上枱時只是和暖,嫌不夠熱。
醋不會很酸,只有些少醋味。

腰果唔會煮到腍哂,有咬口。

紅洋蔥亦很爽口。
蝦干粉絲什菜煲
仍舊好吃。
蝦干同上次一樣,大隻!

蔬菜種類有:中國生菜、西蘭花、菜心、紹菜、粉絲

所有菜都新鮮,爽脆。

盈福招牌炒飯
上枱時是熱辣辣的,飯粒粒粒分明,唔會炒到一舊舊。

並有很多火鴨粒及瑤柱絲一併炒,所以味道濃郁。
蛋白杏仁茶

2017-01-14
蝦干粉絲什菜煲
蛋白杏仁茶
一直都聽好多人讚盈福小廚好好食但次次行過想WALK IN都係FULL哂終於比我等到有朋友生日話想食中菜所以就一早BOOK定枱去試喇入面裝修以灰色磚牆為主唔似一般既中餐廳,望落都幾MODERN店唔算大,所以坐得都比較迫椒鹽鮮魷拼脆豆腐 $78朋友未到齊,所以叫住小食食下先炸物好乾身,唔肥膩亦唔油而且兩個既炸漿都唔會好厚調味亦都恰到好處,唔會太重手,唔錯是日精選老火湯 – 粉葛煲魚湯 $108/4位有老火湯飲當然要叫啦味道濃郁無味精十足十呀媽煲既愛心靚湯一樣,正招牌瑤柱浸雞 $138/半隻呢個雞個個都話係必食可能係期望太高,所以我覺得有少少普通雞雖然係好滑,但唔係太食到有瑤柱味而且個人覺得隻雞肥左少少,所以一般般時令推介: 柱侯牛腩煲 $98牛腩牛筋炆得超入味,仲要件件都好腍加上醬汁濃郁但你又唔會覺得好重味用黎送飯真係一流魚湯浸娃娃菜 $78娃娃菜好甜,配埋魚湯就更加正而且魚湯唔覺有味精味飲埋都唔怕會口渴招牌炒米粉 $88米粉無炒到碎濕濕,食落有彈性食落唔會覺得好油,但同時又唔會太乾落少少辣油一齊食真係好正雖然D位有D細,坐得唔算好舒服但食物同服務都一流朋友們都覺得好滿意大家想試既話記得要
一直都聽好多人讚盈福小廚好好食

但次次行過想WALK IN都係FULL哂

終於比我等到有朋友生日話想食中菜

所以就一早BOOK定枱去試喇
入面裝修以灰色磚牆為主
唔似一般既中餐廳,望落都幾MODERN

店唔算大,所以坐得都比較迫
椒鹽鮮魷拼脆豆腐 $78
朋友未到齊,所以叫住小食食下先

炸物好乾身,唔肥膩亦唔油

而且兩個既炸漿都唔會好厚

調味亦都恰到好處,唔會太重手,唔錯
是日精選老火湯 – 粉葛煲魚湯 $108/4位
有老火湯飲當然要叫啦

味道濃郁無味精

十足十呀媽煲既愛心靚湯一樣,正
招牌瑤柱浸雞 $138/半隻
呢個雞個個都話係必食

可能係期望太高,所以我覺得有少少普通

雞雖然係好滑,但唔係太食到有瑤柱味

而且個人覺得隻雞肥左少少,所以一般般
時令推介: 柱侯牛腩煲 $98
牛腩牛筋炆得超入味,仲要件件都好腍

加上醬汁濃郁但你又唔會覺得好重味

用黎送飯真係一流
魚湯浸娃娃菜 $78
娃娃菜好甜,配埋魚湯就更加正

而且魚湯唔覺有味精味

飲埋都唔怕會口渴
招牌炒米粉 $88
米粉無炒到碎濕濕,食落有彈性

食落唔會覺得好油,但同時又唔會太乾

落少少辣油一齊食真係好正

雖然D位有D細,坐得唔算好舒服

但食物同服務都一流

朋友們都覺得好滿意

大家想試既話記得要BOOK位呀~
2017-01-01 2668 瀏覽
They kept pushing us to order the expensive($500+) items. When we don't, they gave us attitude. Food was ok, not worth the attitude with so many options. We ordered respectively, like all their signature items, and we have to push them for the free dessert. No one bother to say thank you and bye when we left. For this kind of place I expect more.