2016-02-21 442 瀏覽
冰室,響香港愈來愈少,響旺角鬧市中好難得有一間,價錢平民化,食物款式亦好多難怪不少雜誌也推介呢間餐廳下午茶時間來到,依舊要排隊 終於入到去了,枱面,同店舖內的裝潢也是懷舊風格 蛋包飯好足料,蛋薄,蛋汁來得剛熟,剛好包了豐富餡料—炒飯和海鮮,面上的茄汁,酸甜之感,令蛋汁更美味,內裏的海鮮毫不欺場,足料豐富,實在抵食 點多客意粉,意粉既白汁濃郁,creamy, 但又未至於有膩感,料依然好足,食物賣相更不差 食物質素值得一推,舖內也不算擠迫,令人一再細味當年情

難怪不少雜誌也推介呢間餐廳

下午茶時間來到,依舊要排隊

終於入到去了,枱面,同店舖內的裝潢也是懷舊風格

食物質素值得一推,舖內也不算擠迫,令人一再細味當年情
2016-02-05 412 瀏覽
平時好喜歡到旺角行街,到晚上要搵地方食飯,因為連鎖式的食店已經食到厭,就走左去西洋菜街搵野食啦~今次就跟男友選中這間「皇后冰室」!晚上七時多去到,不用等位,餐廳內的座位雖然比較迫一點,但裝潢比較有格調時尚~晚市套餐由HK$68-100左右都有,而且種類都算多,有扒据又有輕食的沙律~跟晚餐會有餐湯、麵包及飲品,我就選了白湯,味道一般,沒有太大驚喜~卡邦尼煙肉蛋汁意粉(HK$78)份量適中,另有蛋黃俾自己再混合意粉一齊食,內有不少煙肉及磨菇~對於自己的味覺而言,我覺得芝士味比較濃一點,食到三分二時覺得開始有飽及漏的感覺,可能愛好芝士重口味的朋友會好喜歡,而意粉質地不會煮得好淋身,有口感!美國精選肉眼扒(HK$99)可以配珍珠飯/薯菜/意粉,這是男友點的,叫了5成熟,我試了一口,肉質尚算不錯,不過就唔係話好Rich的牛肉味,不過不失~最後跟餐點解好普通的茶餐廳熱飲,沒特別~也可以加錢叫其他特飲,不過天氣太凍,都係飲熱飲比較好!
今次就跟男友選中這間「皇后冰室」!

卡邦尼煙肉蛋汁意粉(HK$78)
美國精選肉眼扒(HK$99)
最後跟餐點解好普通的茶餐廳熱飲,沒特別~
也可以加錢叫其他特飲,不過天氣太凍,都係飲熱飲比較好!
2016-01-16
2016-01-30 348 瀏覽
星期六同朋友試了這裡的下午茶,試了焗豬扒飯, 及卡邦尼意粉, 感覺質數相當Ok!焗豬扒用了鮮蕃茄整的醬汁,配以濃郁芝士焗製, 口感豐富,令我直樹姆指!卡邦尼意粉味道剛好, 不覺溜,醬汁份量亦相當適中。咖啡味道香醇, 易入口,完全沒有苦澀味, 相當不錯。只是環境不夠寬敞,坐得有點逼,而且冇人等位服務員也要求坐卡位要並排而坐,感覺服務質素有待提升。

卡邦尼意粉味道剛好, 不覺溜,醬汁份量亦相當適中。

咖啡味道香醇, 易入口,完全沒有苦澀味, 相當不錯。

2016-01-02
  • 焗豬扒飯
  • 即磨咖啡
2016-01-27 391 瀏覽
來到二零一五年的最後一日,既是除夕,又要迎接新的一年,於是今天放半日假,讓自己有個輕易的心情,歡送荏舊年,迎接新的一年。午餐沒有特別的要求,只有目標餐廳,於是朝著位於旺角的皇后冰室出發。雖說皇后只是一間極為普通餐廳,可是當入到室內,卻被那似是而舊的環境吸引著,當中有一架飛機,汽車等物件,還有相框和店舖用的鐵閘。看過餐牌,原來只有午市套餐,但是選擇夠多,有米飯意粉等等選擇。餐湯是羅宋湯,是慣常的餐湯,一貫的味逆,不太特別,蔬菜份量適中。還有附上一塊麵包,普普通通的吧。德國肉腸煙肉,香草,蕃茄肉醬炒螺絲粉。食材也算豐富,而且味道很夾,唯香草味道未算突出的,整個菜式都幾熱。熱咖啡是今餐的餐飲,香濃夠咖啡味道,只是一杯普通的一杯咖啡。在整個用餐過程中,卻覺得有點迫狹,坐得不太舒適吧。

在整個用餐過程中,卻覺得有點迫狹,坐得不太舒適吧。
2015-12-31
2016-01-15 399 瀏覽
每次經過皇后冰室都見有人在門外排隊等候,看看餐牌的食物款色和價錢都幾吸引,所以這次便決定前來一試。沒想到來到我便是排第1個人,等了5分鐘便可以入坐。皇后冰室的環境沒有以舊式冰室的設計,而是多了一份西化的感覺,坐在燈光較暗的餐室吃飯。食物賣相較茶餐廳的來的吸引,價錢也只是比茶餐廳多一點點,這樣的一個午餐,沒有加一只是HKD41,真的一點都不貴。只是坐的地方有點逼,就不能在此可以享受閒談的時光了。**********************在門外排隊等了5分鐘,終於有坐位入坐。這裏地方不大,所以都要和別人拼枱而坐。坐下時發現枱上的花紋很美,名字是皇后冰室,冰室在我們心中是舊式茶餐廳,但感覺這裏環境帶點西化。其實牆身掛的都是懷舊裝飾,環境在柔弱的燈光之下吃飯。餐湯,羅宋湯,牛油多士。羅宋湯都幾香濃,不是淡淡的水。多士不夠脆,沒什麼特別。野菌汁燒焗豬柳配薯菜,HKD39。看看賣相,豬柳都幾多塊,薯菜都放的滿滿。豬柳入口都幾腍,野菌汁有點像燒汁的味道。薯條幾香薯仔味,也很惹味,以HKD39,連凍飲加了HKD2,一共HKD41,不用加一的費用,都很抵食。飲品,凍檸茶,茶味夠濃而不苦,又不會很甜,都

**********************

其實牆身掛的都是懷舊裝飾,環境在柔弱的燈光之下吃飯。
野菌汁燒焗豬柳配薯菜,HKD39。
飲品,凍檸茶,茶味夠濃而不苦,又不會很甜,都算不錯的。
2016-01-04 442 瀏覽
同阿媽傾開佢年輕時同朋友去鋸扒,為人仔女既緊係要識做啦! 食過一次覺得唔錯梗係要再黎! 阿媽既T骨扒七成熟 真係好大塊又夠厚 咬落去又多汁,本身驚落七成熟會過左,完全無呢個問題 唯一係飯太多食唔晒同埋黑椒汁太咸我既五成熟羊架配薯菜 其中一點鍾意呢度係因為佢會問你要幾成熟又唔會煮過左 蒜蓉包同餐湯不過不失,我幾喜歡個湯唔會好杰又唔會好咸咁整體都係唔錯,諗唔到食咩可以去試!
我既五成熟羊架配薯菜

其中一點鍾意呢度係因為佢會問你要幾成熟又唔會煮過左
蒜蓉包同餐湯

不過不失,我幾喜歡個湯唔會好杰又唔會好咸咁

整體都係唔錯,諗唔到食咩可以去試!
2015-12-19
2015-11-08 562 瀏覽
大學朋友聚餐,擇咗呢度,貪佢位置方便,而且一直見佢幾間分店都有人排隊等食,所以難過有機會,梗要一試!| 燒三文魚扒 |出色!三文魚扒燒得甘香惹味,煎得唔會太過,三文魚嘅魚油都可以完美哋封鎖於肉裏,切開再放入口,豐厚的鮮味與三文魚油漏入口,正!

| 燒三文魚扒 |
2015-11-07 453 瀏覽
行過見到裝修唔錯,排10人左右,叫左牛柳粒鐵板+豬手跟意粉,牛柳好香,但只有4粒,豬手等左30分鐘,追完上枱前侍應手持2碟左望右望才放低(感覺極差),似用火槍燒燶面烚水的豬手~
豬手
牛柳粒
2015-10-24 551 瀏覽
在下午茶時間還未吃午飯的我,本來想去附近的泰國餐廳吃金邊粉,可惜太早未開門,造就了機會讓我發現了這家餐廳。這裡裝潢挺有心思的,不像是冰室,比較像經濟實惠西餐廳的格局。好,先看看有什麼下午茶的選擇:要吃得飽的選擇其實也不少,終於我選擇了 - 西西里蛋包海鮮炒飯。賣相不錯,蛋皮包著茄汁炒飯,還有小蝦仁和魷魚的海鮮炒飯,算是有誠意的。但如果可以加些魚肉,或者大想頭點加些帶子的話就好了。飲品方面,本來想叫「茶走」,但餐廳沒有提供,結果飲熱華田,味道不過不失啦!值得一讚的是,忙碌的侍應留意到我擔心他忘了幫我埋單,走過我身邊時說了聲:「我一陣幫你埋單。」,這種服務態度算是不錯。下次有機會再來!

2015-10-18
2015-10-11 491 瀏覽
聽朋友介紹話呢到既焗豬扒飯同鐡板飯好好食,而今日同friend出街諗緊食咩之際,就醒起呢到,咁就一於試下有幾正啦!晩飯時間,係門口等左10min就入得,入到去好迫!環境係ok既但真係好迫,張枱好細,叫多少少野都放唔到,要食得快d令枱面多番d位擺野,我地叫左兩個set再+$29要兩個小食餐湯:忌廉湯,+$10要酥皮,忌廉湯幾濃郁,有d粟米容,酥皮好香牛油,索埋d忌廉場又軟綿綿又好香奶香,好邪惡不過好飽肚,飲完都飽左一半鐡板牛肉飯$69:鐵板既熱力炒埋d飯同牛肉係幾香,而且有d汁所以唔會太乾身,但牛肉太肥,有d吃不消,見仲有其他鐡板飯不過貴少少,可能牛肉會靚少少,如果牛肉唔咁肥個飯都唔錯!焗豬扒飯$70:個飯底唔乾因為好多芝士同好多汁,塊豬扒亦幾juicy,但個人覺得d汁未去到令人回味既地歩,不過整體都唔錯+$29要左兩個小食,焗田螺同焗西蘭花,田螺焗得好香牛油味,底d薯容都好creamy,西蘭花個白汁就麻麻,稀左少少同淡左d仲包左兩杯餐飲,埋單$212,不過不失啦,食物普普通通,無令人回味既地方,環境實在太迫啦,而且唔坐得耐,侍應見你食完就會叫你埋單,因為出面都多人等位,所以普通食飽飯醫

位擺野,我地叫左兩個set再+$29要兩個小食
不過好飽肚,飲完都飽左一半
仲包左兩杯餐飲,埋單$212,不過不失啦,食物普普通通,無令人回味既地方,環境實在太迫啦,而且唔坐得耐,侍應見你食完就會叫你埋單,因為出面都多人等位,所以普通食飽飯醫下個肚都可以啦~

2015-10-03 477 瀏覽
早上11點,見皇后早餐時段至11:15,即入,全滿座,等了約5分鐘叫左個自選豬扒,蛋,餐肉,蕃茄濃湯螺絲粉豬扒夠鬆軟入味亦大件碎上,餐肉厚切不錯,蛋係普通炒蛋,要講嘅係非常濃味蕃茄湯,每啖入口,帶少酸及甜,味道非常濃,好正。呢份滿分早餐好大碗,感覺滿足加杯凍o茶,一支棒呢!

叫左個自選豬扒,蛋,餐肉,蕃茄濃湯螺絲粉

呢份滿分早餐好大碗,感覺滿足

加杯凍o茶,一支棒呢!
2015-10-03
$33 (早餐)
2015-09-03 435 瀏覽
今日下午茶去左呢間試餐牌分正反兩面正面較平,我地揀左其中一款意粉,等左成半粒鐘先到隔離枱叫碟螺絲粉仲要遲黎先上岸份量仲要係我碟意粉既三倍價錢我只係平佢一兩蚊但食量差別就唔成正比呢餐下午茶真係食得好谷氣食左等於無食過一樣
今日下午茶去左呢間試
餐牌分正反兩面
正面較平,我地揀左其中一款意粉,
等左成半粒鐘先到

焗多士
反面較貴既餐牌
正面較平既餐牌
2015-08-13 470 瀏覽
路過旺角一帶試了這間餐廳,見價錢不貴,裝潢不錯就入去試試吧!下午茶時間每個餐約四十元就有交易,就算額外加西湯轉凍飲也是五十元以內!款式都幾多,不吃焗飯意粉,也可選擇西多士、沙律等等⋯個人點了煙三文魚蜆肉忌廉汁天使麵,一上菜賣相不錯,未至於和餐牌相差太遠!味道也是好吃的,忌廉汁甜甜的不會太濃,配上意粉是很好的配搭!至於三文魚和蜆肉也很足夠,不會一兩塊細小的伴碟在混水摸魚!老實說,食物的味道就好了,不過服務態度就很一般,令人感覺不憂做的樣子!首先點餐時就已經無人理會,然後再點餐飲時,三吹四請地,問了待應三次時才奉上我的熱檸茶(幸好還是熱的,但很害怕被加料⋯)這樣的待客之道,就算食物多好吃也難免被扣分,難有回頭客光臨呢!

三文魚蜆肉忌廉汁天使麵
款式很多,有兩頁的
三文魚蜆肉忌廉汁天使麵
2015-08-06 603 瀏覽
服務態度好差,侍應連點邊度點餐都唔知。果時全店好小人,叫左唔該寫野都唔知係邊,我話呢度呀。女侍應生行到埋離話:小姐我聽唔到lor係咁博行曬。 (態度勁差)我話梗係啦掛住玩電。侍應應話:我唔係玩電話我做緊業係要做。我話得喇,咁寫野未依加?洗唔洗我去消費者委員會投訴你?侍應即收簿同筆話經理有人話要投訴wor,經理行埋離笑笑口話女侍應係老闆娘唔得罪得。 老闆娘??咩老闆娘要著員工3既野?如果係咁既服務態度真唔掂。食就其實幾好,叫左二個餐加埋一係$226,咁價錢算係可以既。食物賣相都可以,只係食落有甜,我都幾中意食既。算係多野餐簡,意粉,飯,扒餐,相中貌相可以的,見隔離檯好多叫扒餐。之前同fd幫襯過lunch都ok, lunch dinner 都係包湯同飲品。飲品有特色野,黑白牛係其中一個,上次fd飲呢個。上次服務食品都好合我心意所以專登去試晚餐。點之發生態度差差事件,下次都係留返比其他餐廳。

2015-07-26
2015-07-16 643 瀏覽
同朋友行開 MK本黎想試一試 華星冰室 點知門口好多 一簽多行拉喼已經唔想排了見到對面無乜人排 就一於 試一試佢座底叫左 牛扒飯 同 蛋包飯呢間野用 珍珠米 超好食牛扒都算大塊 5 成熟 岩岩好磨姑汁 超好味蛋包飯 入面 茄汁 好好味餐湯 紅白湯都好足料白湯 好多煙肉碎 yummy埋單 $110.00
同朋友行開 MK本黎想試一試 華星冰室
點知門口好多 一簽多行拉喼已經唔想排了