2018-07-17 1085 瀏覽
皇后冰室嘅好處係,6點幾多數有卡位坐。入到去,個氣氛黑黑暗暗咁。基本上佢全部嘢都係餐,跟湯同蒜蓉包 同一杯飲品。湯有忌廉同羅宋湯可選。我叫左羅未湯,都ok嘅,有菜嘅,不過個味唔太夠,可濃D。但個蒜蓉包就好唔得,末去到唔脆,但少少咸,少少脆,無乜蒜蓉味,唔駛咁孤寒,可以揸多少少醬嘅。個天使麵係最可取嘅,質感唔錯,三文魚夠足料嘅,可以保返前菜嘅不足。個味唔咸唔淡,係幾好味嘅。凍柚子茶,淡而無乜味 早知走冰。因為叫左少冰都係咁多冰嘅。
皇后冰室嘅好處係,6點幾多數有卡位坐。
入到去,個氣氛黑黑暗暗咁。
基本上佢全部嘢都係餐,跟湯同蒜蓉包 同一杯飲品。

三文魚天使麵

凍柚子茶,淡而無乜味 早知走冰。因為叫左少冰都係咁多冰嘅。

三文魚天使麵
2018-07-16 385 瀏覽
早餐選了薄牛扒,唉呀又品忘記了多數茶餐廳用鬆肉粉,希望店主考慮另一些方法使牛肉棯,有鬆肉粉的肉首先失去肉味,繼而食左嗱胃嗱腸冗戊好唔舒服。可以的話再戊多些菜,我是見到門外圖片有菜才入來試,
可以的話再戊多些菜,我是見到門外圖片有菜才入來試,
2018-06-27 356 瀏覽
之前經過呢間野,次次都見到有人係出面等!今次行過見到冇人等,睇左餐牌D野食又好似OK就入去食啦!我地叫左一個飯一個扒,飯同扒係餐黎既,每人有一個湯同一杯野飲!我地仲叫左兩個小食!先黎兩個小食,芝士焗西蘭花同薯蓉焗田螺!芝士焗西蘭花味道較淡,但西蘭花都夠冧,都OK的!薯蓉焗田螺應該係成餐飯最好食的了!肉眼扒配意粉,朋友叫左3成熟,最後變左5成熟,呢個唔係問題!朋友話個牛扒係美極味牛扒唔好食!但我個人覺得又唔係太差既,呢個價錢有咁大塊牛扒!個人覺得個黑椒汁可以蓋過左D美極味!鵝肝帶子意大利飯,帶子煎得都可以,鵝肝唔係好重味,個飯好大個但唔好食!我要落好多TABASCO先可以繼續食!總括黎講呢餐質素麻麻,志在大份夠飽!
之前經過呢間野,次次都見到有人係出面等!
今次行過見到冇人等,睇左餐牌D野食又好似OK就入去食啦!
先黎兩個小食,芝士焗西蘭花同薯蓉焗田螺!
芝士焗西蘭花味道較淡,但西蘭花都夠冧,都OK的!
薯蓉焗田螺應該係成餐飯最好食的了!
個人覺得個黑椒汁可以蓋過左D美極味!
總括黎講呢餐質素麻麻,志在大份夠飽!
2018-06-26
2018-05-26 404 瀏覽
星期六朝到MK食早餐,見对面華星排哂隊,呢間的早餐幾吸引点知中哂伏2個人点左A餐,枱又細,嚟左2碟煎蛋,再黎通粉已經冇位放,居然叫我攞住,老婆個碟重叫佢食淨既掃哂落去,真係食左咁多年未見過又一間black list

又一間black list
2018-05-22 346 瀏覽
質素一般稍差, 勝在裝潢不俗和價錢平。面包過硬和乾身,餐湯浠了些,豬扒薄身和口感一般,燒汁過咸而且有一陣蠔油味。總體來說雖然價錢平,但味道太遜色,應該不會再吃了。
2018-05-03 285 瀏覽
一心想鋸排。。行下行下就黎左呢間。落單職員好唔耐法。我講左要再重複。心不在焉。一黎就係蒜蓉包加湯。。。完全無味,得個脆子。湯加左10蚊轉酥皮。。個酥皮完全唔得。。。一打酥皮,湯只有3分一。。少得離譜。我地加左29蚊換2樣小食。。反而小食尚可接受。。到主菜。。。肉眼排。。。份量多,但牛排還有雪味,,所以全程淨食意粉。如果係轉鐵板上。。。會好點,價錢貴點也無所謂。不過最重要係。。啲員工成日都扮睇你唔到咁。。好唔積極。。
一心想鋸排。。行下行下就黎左呢間。

落單職員好唔耐法。我講左要再重複。心不在焉。

我地加左29蚊換2樣小食。。

反而小食尚可接受。。

到主菜。。。肉眼排。。。

份量多,但牛排還有雪味,,所以全程淨食意粉。

如果係轉鐵板上。。。會好點,價錢貴點也無所謂。

不過最重要係。。啲員工成日都扮睇你唔到咁。。好唔積極。。

2018-05-01
  • 雞翼
  • 芝士焗西蘭花
2018-04-19 256 瀏覽
今日想清清地食個沙律🥗但又唔想食M記。同事就推薦我食皇后冰室,話又平又好食。可能係5:00pm關係無咩人,鋪頭環境幾靚。坐底5分鐘就食得烤雞扒沙律🥗真係好抵食份量又夠,菜夠新鮮配埋杯熱檸水 ,免加一 買單$38下午茶仲有好多選擇,有焗飯、牛扒、意粉我見焗肉醬意粉都係$32咋。
今日想清清地食個沙律🥗但又唔想食M記。
同事就推薦我食皇后冰室,話又平又好食。

可能係5:00pm關係無咩人,鋪頭環境幾靚。
坐底5分鐘就食得

烤雞扒沙律🥗
真係好抵食
份量又夠,菜夠新鮮

配埋杯熱檸水 ,免加一 買單$38

下午茶仲有好多選擇,有焗飯、牛扒、意粉
我見焗肉醬意粉都係$32咋。

2018-03-25 440 瀏覽
呢間餐廳係我朋友推介的,之前佢帶我黎時話好抵食同好味。今日下午茶時間經過,忍唔住入去試試。<下午茶Menu>都好多款式,價錢都好經濟。今日揀左菠菜茸燒雞柳野菌天使麵另加四蚊配餐湯揀左羅宋湯 都好濃味,好多雜菜係湯裡面。的確唔錯。主菜上場,份量唔少。正常份量,冇因為下午茶時間而縮水。菠菜味唔係好食到,不過個汁好creamy,配天使麵食好夾。天使麵煮得岩岩好,唔會煮得太林。另外,烤雞都有好多件,好惹味。整體黎講 CP值好高,味道唔錯,我會再黎!

<下午茶Menu>
都好多款式,價錢都好經濟。

今日揀左
菠菜茸燒雞柳野菌天使麵
另加四蚊配餐湯

揀左羅宋湯
都好濃味,好多雜菜係湯裡面。
的確唔錯。

主菜上場,份量唔少。
正常份量,冇因為下午茶時間而縮水。
菠菜味唔係好食到,
不過個汁好creamy,配天使麵食好夾。
天使麵煮得岩岩好,唔會煮得太林。
另外,烤雞都有好多件,好惹味。
整體黎講 CP值好高,
味道唔錯,我會再黎!

2018-03-21 264 瀏覽
有事要去旺角,離返工仲有一段時間,諗住食個lunch同hea 坐一陣。呢間同隔離個間諗左一陣,做左錯誤決定...入到去發現好多人幫襯,不過位同位之間距離好貼,唔好坐order左紅湯同波菜汁天使麵,諗住會清新d。上菜啦,睇落去係ok架,不過食落太膩,太多汁,開始以為我戒囗ing, 唔相太重囗。 不過見隔離枱既姐姐都食左同款食物一陣就停囗...仲話怪味同要求佢男性朋友交換lunch食..可能叫其他食物會好d 不過都唔會有下次啦
呢間同隔離個間諗左一陣,做左錯誤決定...
入到去發現好多人幫襯,不過位同位之間距離好貼,唔好坐

可能叫其他食物會好d
不過都唔會有下次啦

2018-01-25
2018-03-15 223 瀏覽
平民價錢,高質食材,早餐的黑松露炒蛋超級好吃食,連我平時唔識蛋嘅都覺得要再返嚟食,黑松露味好濃之餘,蛋都炒得好滑。除咗炒蛋好食之餘,咖啡同奶茶都好值得試一試,即磨咖啡非常之香濃又滑。我時不時都會嚟食架。只係冷氣太凍,食物好容易吹凍哂,好快凍左就唔想食。如果冷氣冇咁凍嘅話,就真係冇得輸啦呢間平民茶餐廳,服務都唔錯,只係繁忙時間要等一等位,室內嘅氣氛都很好,裝修亦都好講究,有好多唔同嘅擺設,好值得再試嘅一間鋪頭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
黑松露炒蛋早餐
黑松露炒蛋早餐
2018-03-13 196 瀏覽
約人早到左行過見佢有早餐又冇人排隊,立即入去正返個醒晨早餐。平時都係食lunch多, 估唔到早餐都咁好食,雖然都係煎雙旦火腿通粉, 不過杯檸檬茶同toast 好食過快餐店好多囉
早餐
2018-03-02 205 瀏覽
自從紅磡冇左皇后冰室,次次想食佢個番茄湯螺絲粉就要去到旺角,佢個炒淡加蕃茄湯,真係超級絕配!再加上可以同時選擇豬扒同雞扒,兩塊都大大塊,再加上兩塊扒都剪得好香,夠晒入味!
2018-02-26 161 瀏覽
呢款西西里海鮮蛋包飯係我既最愛😍 中午餐,$50 蛋包飯包,一碗西湯,一塊法包,一杯飲品,真係超級抵食😋😋 最重要係有咁上下水準tim‼️ 海鮮蛋包飯入面有勁多魷魚粒,足料👍🏻加埋d 咖哩汁, 一流😍其實我最中意食既就係佢既醃黃瓜,爽脆❗️出面既蛋,又大又厚,仲一d 都吾多油tim~而羅宋湯,入面又有很多料,吾似得一般茶餐廳只有湯冇料係入面👍🏻👍🏻只係有一點,就係咁平又抵食既餐廳一定多人食啦,所以都係需要耐心等下位啦。
呢款西西里海鮮蛋包飯係我既最愛😍

海鮮蛋包飯入面有勁多魷魚粒,足料👍🏻

加埋d 咖哩汁, 一流😍

其實我最中意食既就係佢既醃黃瓜,爽脆❗️

出面既蛋,又大又厚,仲一d 都吾多油tim~

2018-02-26
  • 西西里蛋包海鮮炒飯
2018-02-18 147 瀏覽
叫咗佢個a2餐,係冇豬軟骨嘅唔該一早同我講,但係佢吾好彩俾我見到佢有問其他人,而冇問到我,最後如果吾問佢,我等咗半個鐘都沒人理,問D waiter,一句吾知算數PS. 以後吾會再黎

PS. 以後吾會再黎
2018-02-18
牛魔王小妹今日去左皇后冰室一嚐紐西蘭西冷牛扒既滋味為人熟悉的門面,到了都大概要等候5-10分鐘等前面一枱用膳完畢就到我了門面靠那白色招牌燈,一閃生輝舖內座位不算多,所以人多時都要等候座位到餐廳內因為人多,所以四人桌需要二人對坐分桌桌子上的花磚十分吸睛又是復古味濃,燈光昏暗中打落彷如置身於60-70's 冰室就是打從那陣子而存在的牆壁上掛飾掛畫都十分用心,燈光映照著不同的代表物,帶你走過一片昔日的舊香港坐著就是不錯的享受了被放在外面的大餐牌吸引進內,一份扒餐已包括餐飲餐湯餐包又是牛魔王都足夠的份量走近點看,其實價格中等大概每人$130就可以,不同部位到底分別多大,我跟男友則一人點了一個,603及604各點一客,看看分別多大我倆都選擇了白湯,忌廉蘑菇湯及餐包蒜蓉包湯則是不過不失的微暖,偏好蒜蓉包的香脆,就因為它真的是用法包來烤的跟餐的凍檸茶茶味濃厚,略帶苦澀,但又酸中帶甜不錯的飲料,是茶記冰室應有的味道紐西蘭肉眼扒配黑椒汁薯菜(三成熟) $115 ★★★份量的確讓人滿意,但內裡應該不止三成熟了,驟眼看跟我點的五成熟就相差不遠味道不錯紐西蘭西冷牛扒配乾蔥紅酒汁意粉 (五成熟)$115 ★★
牛魔王小妹今日去左皇后冰室一嚐紐西蘭西冷牛扒既滋味
為人熟悉的門面,到了都大概要等候5-10分鐘
等前面一枱用膳完畢就到我了
門面靠那白色招牌燈,一閃生輝
舖內座位不算多,所以人多時都要等候座位

到餐廳內因為人多,所以四人桌需要二人對坐分桌
桌子上的花磚十分吸睛
又是復古味濃,燈光昏暗中打落彷如置身於60-70's
冰室就是打從那陣子而存在的

坐著就是不錯的享受了

被放在外面的大餐牌吸引進內,一份扒餐已包括餐飲餐湯餐包
又是牛魔王都足夠的份量

我倆都選擇了白湯,忌廉蘑菇湯及餐包蒜蓉包

跟餐的凍檸茶茶味濃厚,略帶苦澀,但又酸中帶甜
不錯的飲料,是茶記冰室應有的味道

紐西蘭肉眼扒配黑椒汁

紐西蘭肉眼扒配黑椒汁薯菜(三成熟)
$115 ★★★
味道不錯

紐西蘭西冷牛扒配乾蔥紅酒汁

紐西蘭西冷牛扒配乾蔥紅酒汁意粉 (五成熟)
$115 ★★★
肉質普通但過得去,不過不失
意粉另外上都尚算貼心,牛扒的汁醬吃不出一絲乾蔥紅酒味
唯一值得讚賞的是做得到五成熟

看上去內裡粉嫩,吃上去肉質就普通
牛魔王小妹認為未能夠滿足到自己吃牛的香

整體一般都是以不過不失形容這情況