2006-11-12 16 瀏覽
那日在銅鑼灣行過世貿,有人提議到發記食甜品,雖然我未食過,但見門口有不少人站住等,心想應該不錯。大約20分鐘,我們一行五人才等到位,一般來說,兩位等5-10分鐘已經有位。我們每人叫了一柸特飲,再叫了二個勁出名的甜品share來食。我那柸是發記特飲,由西瓜和士多啤梨打成,感覺沒有什麼特別。甜品方面有焗香蕉酥皮卷,聽個名是特別,但我食唔到我期望中的酥皮,沒有一一層一層皮的感覺。至於芒果糯米卷,芒果是很大舊,但就好似冇糯米咁,一木都唔煙韌。店內好大陣榴槤味,相信槤味甜品會較好。

店內好大陣榴槤味,相信槤味甜品會較好。
2K
當隔0黎板前0岩0岩開始長龍, 我同朋友已經食完dinner 走0黎食甜品, 朋友叫0左個楊枝甘露, 我就食0左個榴槤飄香.叫完先知原來兩款0係menu 上都係標住係「招牌」貨, 我0地0既expectation 當然即時提高, 好彩無失望! 楊枝甘露d 芒果唔只大chunk, 仲好清甜! So far 係我食過咁多間糖水鋪整得最好的!榴槤飄香就好特別, 好「杰撻撻」, 之前有comment 話似pudding, 我就覺得杰得似石磨坊d 芝麻糊多d! 榴槤味好strong, 無論味道同口感都同食緊一舊fresh 榴槤幾乎一樣! 另外碗0野亦落0左d 西米同碌柚肉, 不過味道當然俾d 榴槤味蓋過晒啦.環境無乜特別, 普通糖水鋪一間囉. 不過我0地好好彩, 我0地幫襯0個段完全無人食煙.Service 就有少少surprising, 仲以為呢間0野算出名service 會好差, 不過serve 0野食/收錢0個兩個阿姐都非常好禮貌.$25 一碗糖水, 齋計份量梗係貴啦, 但真係好食, 所以都算抵. 下次試0下其他0野先得!

2006-10-20 7 瀏覽
我和男友又時經過見到咁長人龍,試過想等,但係真係等唔到咁耐。卒之可以試到了。沒有試那些芒果甜品。因我地都喜歡栗子,就試了栗子露。栗子露做得好香,好滑。好有栗子的香味。甜味又識中。好味道!真係值得一再encore的。老實講,坐位真係好迫。

沒有試那些芒果甜品。因我地都喜歡栗子,就試了栗子露。

栗子露做得好香,好滑。好有栗子的香味。甜味又識中。好味道!

真係值得一再encore的。

老實講,坐位真係好迫。
2006-10-11 0 瀏覽
吃完壽司走過來吃甜品,之後再過維園看草地滾球賽,本是完美的一晚。頭一站的羽壽司是不錯,再轉戰發記,本有一點期望。可惜,失望而去。我和朋友都是要楊枝甘露,很快兩碗甜品就送上。單看賣相已不及深水埗松記。再吃一口,已知水準如何。芒果還吃到像未溶雪的冰味,糖水沒有芒果的鮮甜,應該是一早弄好放在冰箱的貨。材料也不算是落本,兩舊芒果,很少的西柚肉,和真正出名的糖水舖有極大分別。
2006-10-03 1 瀏覽
(3/10/06)無人"好"榴槤,唯有買回家吃。或許已開始過時,榴槤味ok啦,好少柚子o羅,多D會好D。不過用榴槤變成液體,已做得非常唔錯。
不過用榴槤變成液體,已做得非常唔錯。
2006-09-27 5 瀏覽
楊枝金露$25芒果好大塊, 仲好冰凍tim, 正!碗糖水好大碗, 幾抵食, 但係...除芒果同芒果水之外, 就好似無其他料啦...極都唔見有西米, 同埋食到最後先見到少少西柚碎!!! 所以搞到碗幾甜但無酸味同無咩口感lor!焗芒果酥皮卷$33一碟3件, 唔算太大件, 都幾貴!酥皮包住果肉同蛋糕,焗得幾香口好味, 都幾有創意心思.好裝修好靚, 坐得好舒服!
楊枝金露$25
芒果好大塊, 仲好冰凍tim, 正!

焗芒果酥皮卷$33
一碟3件, 唔算太大件, 都幾貴!
酥皮包住果肉同蛋糕,焗得幾香口好味, 都幾有創意心思.

好裝修好靚, 坐得好舒服!
2006-09-17 2 瀏覽
上星期四我和男友去發記甜品我吃榴槤金露$25-吃得ok,榴槤肉少有很重味我忘記沒叫草莓布甸,算了下次機會吃
上星期四我和男友去發記甜品
我吃
榴槤金露$25-吃得ok,榴槤肉少有很重味

我忘記沒叫草莓布甸,算了下次機會吃
2006-09-07 0 瀏覽
今日同家姐去左發記食甜品,大約五點幾倒啦,只係乳到一個人係入面坐,有D人係到拖地,但係就冇人理我地,仲以為有分落場時間冇得食潻,行出行入幾次之後先有人話入黎坐啦,咁就入左去啦!!不過一入到去就有好濃烈既榴槤味,超勁!!我個人就唔多鍾意呢味野啦,如果各位唔介意既都可以去聞下既~~~叫左個楊枝金露同埋芒果糯米卷,楊枝金露好味道,仲有超大舊芒果,但係個芒果糯米卷就唔多夠咬口啦,而且仲好貴呀,三十二蚊得個四舊,下次食多碗楊枝金露都唔會叫佢,如果下次要食芒果糯米卷都係去返長洲食好D。
1K
2006-08-15 1 瀏覽
七點半已吃完晚飯,見發記面前無人龍,便和男友入去坐低食糖水。我叫了一貫喜受的腐竹薏米男友點了黑糯米。腐竹薏米好像沒從前的香濃,比以前稀了少許,但仍唔錯;男友的黑糯米卻十分不合我們口味,很杰,太漿口,於是我便將我的腐竹薏米分給男友撈混嚟食,效果出奇的好。整體說,發記在我心中已降班成一間普普通通的甜品屋,可能是因為吃多了的關係吧!

(非會員)
2006-08-13 12 瀏覽
食完dinner就行過利食甜品~我同家姐order咗 芒果黑珍珠,榴槤pancake 同埋薏米府竹糖水~覺得D野有D貴~芒果黑珍珠:唔錯~榴槤pancake : 兩件...榴槤都幾多~very nice!薏米府竹糖水: taste like 豆漿...

芒果黑珍珠:唔錯~
薏米府竹糖水: taste like 豆漿...

2006-08-07 2 瀏覽
記憶中o既發記都係煙霧彌漫但係老朋友s 話要去食榴槤飄香就奉陪到抵啦我繼續支持楊枝金露好味程度依然隔離個位既榴槤飄香好似食puddding但係佢地話好好食喎下次再去可能要等傷風聞唔到煙味先得
記憶中o既發記都係煙霧彌漫

隔離個位既榴槤飄香好似食puddding
但係佢地話好好食喎

下次再去可能要等傷風聞唔到煙味先得
2006-08-06 7 瀏覽
星期六晚, 行過見到好多人等緊, 就試試佢太多人, 我地拎完張飛仔, 速食完Dinner返來剛剛好之前成日去滿記, 所以想叫d 特別少少叫左個榴連飄香, 同埋芒果糯米卷榴連飄香, 榴連量幾多, 仲有三四舊仔未爛, 味道我唔夠客觀, 因為我唔食榴連...just try芒果糯米卷芒果夠哂大舊, 不過$32 四件又貴左少少整體都可以, 下次試下其他野特別係隔離杯芒果沙冰, 沙冰上好多芒果肉!
星期六晚, 行過見到好多人等緊, 就試試佢
太多人, 我地拎完張飛仔, 速食完Dinner返來剛剛好

之前成日去滿記, 所以想叫d 特別少少
叫左個榴連飄香, 同埋芒果糯米卷

榴連飄香, 榴連量幾多, 仲有三四舊仔未爛,
味道我唔夠客觀, 因為我唔食榴連...just try
芒果糯米卷芒果夠哂大舊, 不過$32 四件又貴左少少

整體都可以, 下次試下其他野
特別係隔離杯芒果沙冰, 沙冰上好多芒果肉!
(非會員)
2006-06-19 0 瀏覽
楊枝金露- 芒果很甜但若切小件則更易入口, 幾乎找不到西米
楊枝金露- 芒果很甜但若切小件則更易入口, 幾乎找不到西米
2006-06-03 4 瀏覽
3個people 去發記楊枝金露---ok ar! 榴槤飄香---Wa!好味ar Ho 足料!! MAny Durian!!Many people waiting outside...
3個people 去發記

楊枝金露---ok ar!

2006-05-24 2 瀏覽
家姐提議食發記糖水, 咁我地又3個人行去發記買d糖水回家食. 叫左個綠豆沙+豆腐花- 唔錯因為唔太甜(簡直可以話唔甜)清清地岩二家姐.芒果西米露- 見d小朋友食得咁快應該唔會唔好味啦.個名唔記得- 不過係涼粉做到成條意大利粉咁長既糖水, 食時比較麻煩, 不過味道都ok.
芒果西米露- 見d小朋友食得咁快應該唔會唔好味啦.