2005-10-18 63 瀏覽
琴晚同左兩個朋友出去食飯, 本來係想去黃色門食, 但係已經無晒位, 咁咪試下佢地依間囉! 一入到去, 個格局比較似高級餐廳, 但都幾舒服, 我地叫左半隻京酥鴨, 鵝肝炒菜, 五味骨, 留家炒飯。D送黎O既時間唔會太急, 亦唔會太慢, 首先黎左五味骨, 有D似咕嚕肉同金沙骨結合, 但就無骨, 酸酸地辣辣地, D肉都炆得好林, 幾好味, 跟住黎左京酥鴨, 隻鴨可以話係幾首菜之中最好, 隻鴨D皮仲脆脆地, 有D汁, D肉亦都煮得好林, 骨都起埋, 底下有D栗子同蓮子, 白菜仔伴碟, 依隻鴨可以俾九十分, 鵝肝炒菜反而無普通果D炒菜咁好味, 花考左D, 個炒飯o既炒功幾好, 但D料同出面酒樓炒飯差唔多。睇過之前食評D人都知佢得兩種甜品, 個糖水幾清甜, 食完飯飯都唔會覺得太飽, 但個糕就唔係太好味, 唔食無損失。要讚o既係佢地服務幾好, 而家都無遇到之前果位網友被安排坐街邊o既情況, 自動自覺"針"茶, 落單一叫即到, 唔錯。三個人最後埋單六百幾, 價錢合理, 不過最好八點半先去, 可以坐耐D慢慢傾下計, 唔洗趕頭趕命。總括黎講,我俾佢地八十五分,可以一試!
第三站:晚飯地方一點也不像私房菜,有十張左右,室內的擺設令人覺得很舒服,招呼也不差。我們七個人,叫了八個;菜式有別一般的酒樓小菜,起碼不會吃來吃去果幾味。蜜糖雞潤:有蜜糖味的雞潤及雞腎,細細碟,味道有點像BBQ的燒烤食品;煙燻雞:雞皮有少許甜味,雞肉很嫩咬落還有香料味;鵝肝醬炒芥蘭:我想是罐頭鵝肝醬炒芥蘭,這樣的配搭竟然有不錯的效果;蝦子柚皮:用上湯淋上有蝦子的柚皮面,柚皮入口即溶;黃金肉鬆涼瓜:用咸蛋黃及豬肉碎炒涼瓜,個人口味喜歡苦瓜一點;WASABI牛肉粒:切成大大粒的七成熟牛肉,配wasabi獻汁,紫菜鯪魚卷:用紫菜包著鯪魚肉炸,配一個酸甜汁,但我嫌稍腥了一點;荷葉飯:此飯要早一天預訂;我因太飽,只吃了半碗,只覺味道一般。 我們不試這裡的甜品了,皆因這條街有太多其他的選擇,OK,埋單,下一站,甜品!
第三站:晚飯

煙燻雞:雞皮有少許甜味,雞肉很嫩咬落還有香料味;
蝦子柚皮:用上湯淋上有蝦子的柚皮面,柚皮入口即溶;

我們不試這裡的甜品了,皆因這條街有太多其他的選擇,
OK,埋單,下一站,甜品
2005-03-19 3 瀏覽
I have once **reserved** a table for 2. When we arrived, they ended up asking us to seat outside of the restaurant (a temporary table set on the street). They told us that a table will available in a few minute and we can then sit inside... After 5 minutes, we found that a table is available as a couple left... and the manager refused to let us have the table as "it is a table for three" I was so upset as this table was occupied by 2 persons... We ended up without ordering anything. By just

By just looking at the menu, I notice that the dishes are expensive and choices are limited.
2005-03-01 3 瀏覽
同舊老細以及兩位舊同事補食新年飯,由於舊老細o既朋友大力推薦呢度,就即管黎一試。其實呢度o既訂檯時間非常不便,得6:30同8:30兩個時段,好似一D私房菜咁,但其實都係普通飯店的叫菜模式,真係唔明點解要有此安排。6:30黎到,個場當然係非常之咁「吉」啦,要到近8點至開始多人─香港人邊有咁早收工食晚飯呀?不過由於佢唔係滿晒,所以我地坐過8:30都冇趕,服務生o既態度亦謙恭有禮,都幾適合談天說地。四個人都叫左唔少野,由於我最遲到,叫菜由舊老細發板,所以菜名係估估下。共叫左:西洋菜湯、招牌燻雞、五柳魚、苦盡甘來﹝即涼瓜鹹蛋黃炒肉鬆﹞、紅炆海參、珍珠雞﹝老細朋友強力推薦,話一人一件會唔夠食咁話﹞同上湯浸芥蘭。個西洋菜湯係一盅盅咁上o既,煮得好「溶」,好清甜。招牌菜o既燻雞上檯賣相已經好靚,皮光肉滑,再加左兩片玫瑰花瓣,算係有D造型。燻雞皮入口微脆,充滿茶香,雞肉亦算嫩滑,不愧係招牌菜。五柳魚D汁多到好似湯浸咁,個人而言就比較鍾意汁同魚o既比例平衡番D,而且太多汁令到魚的表面好快就唔脆。唔知用o既係咩魚,略有腥味,結果大家都冇食皮。個五柳汁味道都可以,而且唔會太厚獻,酸酸甜甜,幾開胃的。個涼瓜鹹

個西洋菜湯係一盅盅咁上o既,煮得好「溶」,好清甜。招牌菜o既燻雞上檯賣相已經好靚,皮光肉滑,再加左兩片玫瑰花瓣,算係有D造型。燻雞皮入口微脆,充滿茶香,雞肉亦算嫩滑,不愧係招牌菜。五柳魚D汁多到好似湯浸咁,個人而言就比較鍾意汁同魚o既比例平衡番D,而且太多汁令到魚的表面好快就唔脆。唔知用o既係咩魚,略有腥味,結果大家都冇食皮。個五柳汁味道都可以,而且唔會太厚獻,酸酸甜甜,幾開胃的。個涼瓜鹹蛋黃炒肉鬆都幾好味,鹹蛋黃o既香味同苦瓜o既甘味非常搭調,係唔錯的一味家常菜。個紅炆海參都幾夠火侯,炆得好腍好入味,舊老細讚不絕口,我就覺得可以再好D。珍珠雞都叫好食,不過冇咩特別囉。上湯浸芥蘭﹝我估係上湯浸咋﹞有蒜子同瑤柱,清清淡淡,菜亦甘爽,唔錯。

食到呢度,其實已經好飽,不過大家久未見面,傾傾講講,唔叫甜品好似少左D野咁,所以都叫左兩盅參鬚元肉糖水同一份三件o既煎馬蹄糕。個糖水真係好有參味,幾好。馬蹄糕煎得略油,但面脆脆的,食落都唔錯。

整體黎講,呢度o既食物水準都唔錯,環境亦幾企理,服務亦唔錯。不過上菜速度實在太快,張檯簡直放唔落,菜未食到一半都已經凍晒啦,呢一點要改善一下。以我地叫o既份量計,價錢都唔貴。味道果4分係俾個燻雞o既,其他食物係3分水準啦。
2005-02-24 3 瀏覽
幾個人專程食開年飯, 一早訂檯, 諗住各大報紙雜誌煲得咁勁, 點都要試.舖唔大但好企理, 點大概以下幾味:煙薰雞- 應該係呢度必吃項目, 但覺得層皮苦;肝膽相照- 個名幾攪鬼, 係用鵝肝煮芥蘭, 可以;炒牛胸- 有蘿蔔, 牛胸炒得幾爽口有咬感, 可惜成碟就只有幾塊係唔肥, 其他真係肥到食唔落;留家湯丸(需預訂) - 鹹, 當湯麵食, 萬眾期待原來只係無餡小湯丸浸係魚肉菜湯度, 心諗咁都要預訂? 但湯丸煙"un", 魚肉都幾鮮....侍仔會介紹菜式, 換碟都幾勤, 不過我感覺都係麻麻. 食完呢餐, 我真係無諗過再囉!

舖唔大但好企理, 點大概以下幾味:
煙薰雞- 應該係呢度必吃項目, 但覺得層皮苦;
肝膽相照- 個名幾攪鬼, 係用鵝肝煮芥蘭, 可以;

2005-02-23 6 瀏覽
見很多網頁介紹,遂與男友二人來試菜.週六晚上訂檯極滿,規定6:30或8:30.訂了兩個星期才有檯.遺憾兩人檯是一張極細的檯.比大家樂等快餐廳的還要細.根本不夠用.點了招牌菜: 留家燻雞,咖哩牛胸和蝦兵蟹將(蝦籽蟹肉鮮菇扒蘭度).味道是不錯的.但偏甜.由於上菜極快(可以想像餐廳的氣氛如何),加上坐得很不舒服(檯面實在太細),我們極速食完埋單.由坐低落單到離開合共只需30分鐘.(本人是出名吃得慢的!)雖然食物OK¸但這次感覺極不愉快,可能大堆頭人會好D,不適合情侶喃喃細語.
2004-12-20 3 瀏覽
昨晚在此"造冬",一共試了十一樣菜色,其中印象最深刻的有:1. 玫瑰花煙燻雞-芳香味美,肉質嫩滑。玫瑰香、煙燻香和焦糖香撲鼻而來,已經很久沒有這種回味再三的感覺!2. 留家五味骨-雖然份量略小,但真的有齊甜、酸、苦、辣、鹹五味,絕對是味覺上的新嘗試。3. 日本芥末牛仔粒-份量同樣偏小。個人本來很怕wasabi的辣,但此菜只保留芥末的香,卻沒有了辣,用的牛柳也有水準。4. 秘製金錢腱-味道毫不特別,想了一整晚也不明白何謂秘製。望有識之士賜教。5. 乾炒牛河-河粉"碎濕濕",沒有驚喜。何洪記仍是No. 1!順帶一提:舖面不大,必須訂位。
昨晚在此"造冬",一共試了十一樣菜色,其中印象最深刻的有:
順帶一提:舖面不大,必須訂位。