地道小店食上海野,有午市晚市,午市就送野飲,豆漿同菊花茶最多人揀平時食開晚飯就加錢飲,有機會真係要試下午市食過手撕雞同獅子頭,份量都足又好食,獅子頭大大嚿熱辣辣有時仲會賣晒碗配菜飯大大碗,擔擔麵都好出色夠濃味又夠多料,比起出面水汪汪好得多價錢都係$40幾50,算係經濟實惠,餸同飯麵都大大份
平時食開晚飯就加錢飲,有機會真係要試下午市

價錢都係$40幾50,算係經濟實惠,餸同飯麵都大大份
2024-02-23
2023-10-11 397 瀏覽
早幾天去了粉嶺,經過這家瓏門小廚也幾多人食,剛好有其他客人叫了份香炸排骨🤓看到也炸得幾好,所以我也叫了一份🍚價錢係$48🫡食落也不錯👍🏻排骨炸得幾香脆不過d飯汁有點太多和咸了一點,最好叫少汁會好點
看到也炸得幾好,所以我也叫了一份🍚
價錢係$48🫡
食落也不錯👍🏻排骨炸得幾香脆
不過d飯汁有點太多和咸了一點,最好叫少汁會好點

2023-10-10
2023-04-29 691 瀏覽
今日想食番多年前的回鍋肉菜飯 至愛的酸辣湯 特登由YOHO果邊揸架X5去聯和墟呢間上海嘢食 因為今日得我一個食 所以冇所謂當遊車河 等咗15分鐘 果2樣野到了 我第一口飲個湯⋯⋯點知只係微暖 但味道尚算合格 個回鍋肉菜飯 唉 得4片小肉 菜就多 但好多油 埋單$72⋯⋯食埋今次之後 我5會再嚟呢度食飯
回鍋肉菜飯酸辣湯
2022-03-25 1693 瀏覽
今日屋企人買外賣返黎好耐無食過上海嘢😍雖然都想食菜飯但係都係揀左酸辣湯😂【山東手撕雞酸辣湯米線】外賣分左湯好大碗酸辣湯❤️❤️❤️正!勁足料最中意豬紅絲,唔會煮到爛曬仲有豆腐塊、魚肉、木耳、荀⋯⋯連肚絲都有😍真係淨係飲湯都飽😂手撕雞同米線分開裝好企理🥢手撕雞起曬骨一啲都唔辣,調味適宜有味得嚟又唔會太咸加埋紅椒粒粒,口感層次大大提升最正係雞肉一啲都唔鞋口👍🏼不過味精稍重食完之後好口乾😕
今日屋企人買外賣返黎

外賣分左湯
好大碗酸辣湯❤️❤️❤️
正!
勁足料
最中意豬紅絲,唔會煮到爛曬
仲有豆腐塊、魚肉、木耳、荀⋯⋯
連肚絲都有😍
真係淨係飲湯都飽😂

手撕雞同米線分開裝
好企理🥢

手撕雞起曬骨
一啲都唔辣,調味適宜
有味得嚟又唔會太咸
加埋紅椒粒粒,口感層次大大提升
最正係雞肉一啲都唔鞋口👍🏼
不過味精稍重
食完之後好口乾😕
2022-03-24
外賣自取
2021-11-02 1223 瀏覽
今晚唔知食咩好,朋友介紹下就黎咗瓏門小廚一試,我地叫咗手撕雞菜飯同甜酸魚柳飯,份量都好多👍🏻味道都唔錯,甜酸魚柳酸酸甜甜好開胃😋選擇都好多👍🏻職員服務態度好好☺️
2021-11-02
2020-10-23 2454 瀏覽
今晚到聯和墟晚飯,小鬼話食上海菜,突然想起數年前在後巷的瓏門小廚,於是便同小鬼一起去,瓏門搬了新舖,昔日小店現在大了很多,有卡位尚算舒服,服務就一般般,勝在抵食!👏🥢酸辣雲吞 $42超大碗酸辣雲吞,入面有五粒大大粒菜肉雲吞,餡料十足,酸辣湯分量十足,夠晒酸辣醒胃。👍🥢鎮江骨菜飯$46鎮江醋汁味道一般,排骨有點粗鞋,勝在夠多什有睇到。追加小食 🥢炸雞翼 $12雞翼炸得香脆有肉汁非常惹味。追加小食🥢雞絲粉皮 $24蔴醬頗多伴雞絲青瓜爽爽地又有蔴香味美的。😄🤣晚飯呢個價錢非常抵食👏
🥢酸辣雲吞 $42

🥢鎮江骨菜飯$46
鎮江醋汁味道一般,排骨有點粗鞋,勝在夠多什有睇到。

追加小食
🥢炸雞翼 $12
雞翼炸得香脆有肉汁非常惹味。

追加小食
🥢雞絲粉皮 $24
蔴醬頗多伴雞絲青瓜爽爽地又有蔴香味美的。😄

🤣晚飯呢個價錢非常抵食👏
2020-10-23
2020-10-22 1107 瀏覽
有次食完晏就,比佢個獅子頭吸引住,所以搵機會再試佢個晚餐。今次就食左個排骨米線。排骨大份,食落唔似翻炸,豬扒唔會乾爭爭,而米線好清,所以令到兩樣野加埋好寡要落辣先有啲味唔建議將呢兩樣一齊叫,除非想食好寡啦
有次食完晏就,比佢個獅子頭吸引住,所以搵機會再試佢個晚餐。
要落辣先有啲味
唔建議將呢兩樣一齊叫,除非想食好寡啦
2020-07-18 1086 瀏覽
朋友介紹話呢間喺聯和墟好多年既上海野幾好食,雖然間中就喺聯和墟食飯,但就一次都冇黎食過。咁岩今晚屋企冇飯食,就黎試下。餐廳睇落似普通茶記,冇咩特別,所以先一路都冇黎食,但其實佢menu都有好多菜式。小籠包、口水雞、上海菜既甜品都有。今晚就叫左個手撕雞,跟個擔擔麵,跟杯菊花茶。手撕雞既份量正正常常,睇落好大碟,但其實有層青瓜墊底。不過就正好岩哂鍾意食涼拌青瓜既我,雖然係熱既,但都簡直係加左個小食一樣。雞肉撕得一啖就一舊,夠嫩夠味。醬汁夠香,而且放左花椒,睇落好似辣但係係有麻得黎唔會辣,岩哂唔食辣既人。擔擔麵可能大碗,落就落左麻醬,但味道比較淡,可能湯少d就仲濃縮d。菊花夠凍,但都係淡左d,不過解渴都唔錯。

2020-06-02 768 瀏覽
今晚九點幾鐘落熊貓更,就去瓏門小廚食晚餐。呢間啲職員好好。上次食我食晒啲菜飯,喺度食餸,就畢多一大碟飯俾我,對我呢啲體力消耗大嘅人,真係好感動。喺聯和墟送餐嘅人都知瓏門小廚好食兼抵食。今晚呢個涼瓜牛肉飯,啲牛肉就好嫩,46蚊,價錢ok。我今晚又係最後一個客,阻住佢地打烊,佢地都明白我係啱啱落更,仲傾左兩句最近啲生意。喺呢度,食嘅唔只係涼瓜牛肉菜飯,仲有係人情。
涼瓜牛肉菜飯
2020-06-02
涼瓜牛肉菜飯
2019-10-08 1268 瀏覽
聽舊同事講聯和墟其實都有唔少餐廳又平好食,成日都行開呢頭但都唔多知。今晚就去左馬會條街既呢間平民上海野試一試。餐廳望似普通既茶記,唔望清楚或者入黎食都唔知係上海野黎。想放愈多枱招呼愈多客人係好既,但放到出入有少少困難就可能要執執位。Menu見到野食價錢絕對唔貴,而且見開既上海野都算齊。Partner話叫手撕雞同茄子斑腩,我樣樣都岩食,係想個餐跟個菜飯同湯麵。手撕雞跟湯麵黎得算快,個雞一上黎就聞到好香既花椒同蒜味,仲以為佢會好辣,但又唔辣,只係麻同香。想食辣既,大可以叫口水雞。湯麵都唔係求求其其,望都幾好,湯都唔係淡而無味既淥麵水,但可惜既係個麵淥得太奈,林左。手撕雞既份量唔少,肉質都嫩,夠味、夠麻、夠香,唔錯。當然,雞個底一定浪左幾舊青瓜,但唔算多,而且有個汁可以撈,有幾舊好似拍青瓜咁既瓜我仲開心。至於個茄子斑腩,可能因為唔算多人叫,廚房要即叫即整,所以一上黎熱辣辣,魚柳仲脆,只係要等佢十分鐘左右,好在我地清左個雞佢就到。茄子煮得夠林,魚柳size ok,炸漿唔會太厚。個送既醬汁好夠味,算係濃味既汁黎,送飯就岩,不過其實都幾油。見佢餐牌有d野食有個辣椒符號,而呢個送冇,但佢就偏偏係辣既

至於個茄子斑腩,可能因為唔算多人叫,廚房要即叫即整,所以一上黎熱辣辣,魚柳仲脆,只係要等佢十分鐘左右,好在我地清左個雞佢就到。茄子煮得夠林,魚柳size ok,炸漿唔會太厚。個送既醬汁好夠味,算係濃味既汁黎,送飯就岩,不過其實都幾油。見佢餐牌有d野食有個辣椒符號,而呢個送冇,但佢就偏偏係辣既,好在唔算太辣,加埋杯凍既菊花茶就岩。

個菜飯同張相一樣,d菜唔係好平均,好在入面都有菜,唔係就得半個菜飯,另外一半係白飯。

清淡唔算甜既菊花茶,凍既解辣岩哂。

兩個餐加埋飯同麵,份量都好夠。同枱見對面兩位公公婆婆叫左醉雞黎食,六十蚊但份量多到我地同佢地都有d驚訝,同埋我都聞到幾香花雕味。下次再黎食應該會叫,同埋都想試下雞絲粉皮、小籠包果d小食。

整體黎講味道唔錯,由其呢個價錢,晚飯未知食咩既,可以一試。
2019-09-23 717 瀏覽
自從搬了舖後,感覺少了一份人情味了,不過食物的味道基本上沒變,價錢也只是加了少許,瓏門依舊是我跟同事的飯堂。新店跟舊店一樣迫,甚至乎…其實更迫了,午市不一早出來搶位就不用吃了,而且要預左不斷被調位啦。山東手撕雞菜飯個人強烈推介的一味,呢度個手撕雞堅正。下層有一支骨外,其餘已經去骨啖啖肉,調味微辣帶強勁蒜香,雞皮香口無脂肪,可安心食都無罪惡感。菜飯軟綿有咬口,好吃。鎮江骨菜飯甜甜酸酸的鎮江骨很入味,已炆得軟腍,一咬已經去骨,不會黐牙。麻辣口水雞菜飯口水雞亦是另一款推薦菜,哈哈,個辣汁好正,鹹香麻辣,辣度都幾勁㗎,而且雞件滑溜,沾上醬汁好好味。五花茶飲品有好幾款涼茶,好似話係自家煲的,微甜幾對胃,但實在太細杯。基本上黎親都係食手撕雞或口水雞,除非賣晒,一般不會試新野。

山東手撕雞菜飯
個人強烈推介的一味,呢度個手撕雞堅正。
菜飯軟綿有咬口,好吃。
鎮江骨菜飯
麻辣口水雞菜飯
五花茶

基本上黎親都係食手撕雞或口水雞,除非賣晒,一般不會試新野。
2019-06-18
2019-09-21 353 瀏覽
午飯時間來到聯和墟唯一一間上海菜餐廳。午市平時都多人這裡。本來我最愛的上海菜是黑醋排骨,但是他們沒有,叫了鎮江排骨,要了菊花茶(還可以加錢要大杯),四十多元。菊花茶先來,細細杯,正常味道。主角來到,排骨算大大件,醬汁偏甜,很鼻涕狀雖然不是重點,肉質正常,有點冷,後來見到已經一早煮了大量在廚房,可能只是林上熱汁,白飯正常。總括來說味道普普通通,價錢當然也不算貴,但也不會特別再來吃。但始終係聯和墟唯一一間上海餐廳,所以如果想食上海野都唯有在這一間,但其實連鎖式的上海姥姥都比佢好。
午飯時間來到聯和墟唯一一間上海菜餐廳。午市平時都多人這裡。

菊花茶先來,細細杯,正常味道。

2019-03-25 572 瀏覽
之前黎親呢間野都係跟男朋友食擔擔麵,不過藍妹麻麻,今次決定叫其他野試下。好耐冇食過炒年糕啦,雖然怕飽,但都決定叫黎食。—五花腩炒年糕賣相就麻麻嫁啦,不過味道真係唔錯,好夠味!😍年糕既份量岩岩好,唔會太飽但絕對夠食。料都唔少呢,好多塊五花腩,切薄片,藍妹嫌佢有啲乾身。😔整體完全係藍妹既口味。😆
好耐冇食過炒年糕啦,雖然怕飽,但都決定叫黎食。
五花腩炒年糕
賣相就麻麻嫁啦,不過味道真係唔錯,好夠味!😍
年糕既份量岩岩好,唔會太飽但絕對夠食。
料都唔少呢,好多塊五花腩,切薄片,藍妹嫌佢有啲乾身。😔
整體完全係藍妹既口味。😆
2018-08-05 810 瀏覽
瓏門小廚間中就會拉埋媽咪去瓏門食野 超鐘意佢既擔擔麵 個人認為佢既花生醬味好重 次次都飲哂啲湯咁濟如果要介紹 都可以試下佢既手撕雞同口水雞 雖然肉質唔係好林 但係味道惹味 醬汁正鐘意食雞翼既我 成日見到雞翼就會食 呢到既炸雞翼都唔錯 外皮脆又香之前有次食過獅子球 反而覺得麻麻 裡面好似唔太熟咁 怪怪地
瓏門小廚

之前有次食過獅子球 反而覺得麻麻 裡面好似唔太熟咁 怪怪地
2018-07-03 767 瀏覽
今天是第二次來這間店。上一次來的時候是下午三點左右,人不多,坐落十分舒適。今天是一時左右來吃午飯,人頗多,我們二人被安排坐在一個卡位的一邊,對面已有一個人。後來有一位進來,即使還有空桌子,仍是被要求擠在我們的卡位,之後再有二人進入,也是被安排搭枱,空桌子應該是留給四人同行吧。不過這區店鋪細小人流多,這樣的安排也算是可以理解的。我們點了午餐:鎮江骨配菜飯,加上兩款小食:小籠包和炸雲吞。菜飯大大碟,兩個人分啱啱好,鎮江骨入味又夠淋,醬汁也很多。上次有吃過甜酸魚柳也是很讚的。炸雲吞炸得鬆脆,熱騰騰的,餡也十分美味,讚。今次的小籠包扁踢踢的,皮厚肉少,令人失望。但我記得上次吃過,皮薄肉汁豐富,脹卜卜的,不知是退步了還是偶有失手。最後一提,跟餐有飲品是細杯的豆漿或菜蜜,我加4蚊要多杯菜蜜,卻是大大杯的。
今天是第二次來這間店。
我們點了午餐:鎮江骨配菜飯,加上兩款小食:小籠包和炸雲吞。
鎮江骨配菜飯
炸雲吞
小籠包
2018-07-03
$57.5 (午餐)
炸雲吞