2020-12-14 234 瀏覽
喺尖沙咀趕住喺上堂前食啲嘢,衝咗入去龍門冰室。叫咗個常餐,要鮮牛肉米粉改番茄湯底,炒蛋白,仲有多醬奶醬厚多士。見佢鋪面多人,同姨姨講咗句唔好意思我趕時間,可唔可以快少少。點知轉個頭就嚟咗個爆足料嘅常餐!我第一次試龍門嘅番茄湯底,原來重點唔係蕃茄,而係多到鋪滿晒成個碗大大舊嘅薯仔(終於明白點解佢要加錢😅)!不過趕住食,差唔多KO哂啲薯仔之後先記得影相。蛋白好足料,炒得超滑,厚多士啲花生醬多到咇哂出嚟,好誇張,好好食,係我喺尖沙咀快靚正至抵之選!

蕃茄湯底鮮牛肉米粉

蕃茄湯底鮮牛肉米粉
2020-11-08 255 瀏覽
在尖沙咀11:00am後仲有早餐食三十幾蚊一個早餐!响尖沙咀嚟講算平仲要可以座到一點幾早餐~沙嗲牛肉麵+午餐肉+奶醬多+熱檸茶($37)沙嗲牛肉麵~麵淋咗啲!味道OK午餐肉~唔熱奶醬多~落單時要求燶啲!但唔覺有我哋搵到個卡位座!可能唔太多客!我哋座到一點幾都無人趕
在尖沙咀11:00am後仲有早餐食
三十幾蚊一個早餐!响尖沙咀嚟講算平
仲要可以座到一點幾

早餐~沙嗲牛肉麵+午餐肉+奶醬多+熱檸茶($37)

沙嗲牛肉麵~麵淋咗啲!味道OK
午餐肉~唔熱
奶醬多~落單時要求燶啲!但唔覺有

我哋搵到個卡位座!可能唔太多客!我哋座到一點幾都無人趕
2020-11-07
$37 (早餐)
2020-11-08 245 瀏覽
成日聽講話瓏門好難食,都唔sure係咪講同一間。不過有咩好得過親身食一次驗證!1.玉子燒常餐套餐配鮮茄牛肉通粉。通粉唔多入味,湯底未能滲透入通粉入面。蕃茄湯底不過不失。牛肉同一般常餐差唔多。蕃茄薯仔配菜好食,吸左蕃茄湯汁更酸酸微微開胃。玉子燒可揀不同餡料。揀左吞拿魚。味道甜甜地,但唔知唔多夾。蛋本身普通。多士兩大塊,中間有花生醬,味道ok。下次玉子燒嘅餡應揀咸牛肉會更好食。飲品配奶茶,也香滑。2.乾炒牛河牛河炒得出色!味道夠但又唔會過鹹。上碟熱騰騰,好有穫氣。牛肉質感亦唔錯。份量亦好大碟,好滿足!+$3轉凍奶茶。職員話係特別配方調制。幾有新意同誠意!味道的確幾好,香滑,且恰到好處,有茶香,亦唔會過甜。整體黎講野食算唔錯。而份量真係大,勝價比係高。真係絕對冇d人講到咁差呢!

1.玉子燒常餐
玉子燒常餐

飲品配奶茶,也香滑。

2.乾炒牛河
乾炒牛河

凍奶茶

+$3轉凍奶茶。
職員話係特別配方調制。幾有新意同誠意!
味道的確幾好,香滑,且恰到好處,有茶香,亦唔會過甜。

2020-11-03
玉子燒常餐
乾炒牛河
凍奶茶
2020-11-07 288 瀏覽
之前食過幾次,都覺得啲食物質素麻麻地,今次就有進步!!不過都好明顯見到人流少咗好多…常餐,沙嗲牛肉麵,肉醬奄烈,花生醬厚多士。個厚多士幾好食,食得出係即烤,唔會淋曬。奄烈蛋皮偏油,同肉醬唔算好match。沙嗲牛肉麵算係不敗之選,記得之前食啲麵質麻麻,今日正常返曬。午餐,話明係米芝蓮大廚秘方。講真,冇預計亦都食唔出米芝蓮嘅質素。不過正常茶餐廳偏好嘅質素,份量多到嚇死人,食咗1/3已經好飽!最後打包返屋企做晚餐,可以食多好多餐😂 個魚其實炸得幾好,肉質都ok。跟餐嘅水牛雞翼太多醬,好膩,可能蜜糖雞翼會好啲!

常餐,沙嗲牛肉麵,肉醬奄烈,花生醬厚多士。

2020-11-02
2020-11-06 190 瀏覽
見咁多個哈哈笑,就試下呢間,點知一試就中伏,仲要係第一次去食,杯熱檸茶第一杯冇茶味,第二杯就飲苦茶,第三杯都係苦,上菜又錯,可以同隔離枱調轉都得架,仲叫我自己拎起隻蛋,我想問用手拎呀,個侍應係咪冇腦架
2020-10-27 218 瀏覽
見好多人話龍門食物質素改善咗,同友人決定事隔一年再戰龍門!餐牌精簡咗,應該係想集中做好呢幾樣食物。而且食物種類都算多,一定揀到想食嘅嘢。今次我地各自叫咗3個餐,分別係傳統英式早餐、乾炒牛河同鐵板牛扒餐。乾炒牛河 - 一定要趁熱食,好有鑊氣。牛肉夠軟熟,河粉炒完都唔爛,又煙韌,係靚河粉。而且夠哂味,唔使再加醬料都得。傳統英式早餐 - 好豐富,好飽肚。其實係港英fusion嘅all day breakfast。面包同沙律都係港式。值得一讚嘅係肉腸好juicy同炒蛋好滑溜,唔錯。鐵板牛扒併雞翼 - 由於冇餐湯,就有兩款雞翼跟餐上。揀咗港式bbq蜜糖雞翼同芥末醬雞翼,兩款都好惹味。牛扒好大塊,而且肉質鮮嫩,好易咬同入口。洋蔥汁都做得好好,帶到牛扒嘅鮮味。薯條份量都好多,成個餐好飽肚。飲品都好夠凍!總結,真係進步咗,會再幫襯!
見好多人話龍門食物質素改善咗,同友人決定事隔一年再戰龍門!

飲品都好夠凍!

總結,真係進步咗,會再幫襯!

2020-10-26 164 瀏覽
之前聽人講話龍門冰室有好多新搞作,仲有米芝連大廚幫佢設計食譜,覺得點都要黎試下同支持下果然無失望,發現佢食譜精簡左但都多左好多新野,一坐低就見到有個雞翼獸套餐,啱哂食肉獸加雞翼控的我,塊西冷牛扒估唔到咁出色,好腍又無筋,薯條夠脆,真係水準之上另外雞翼竟然仲可以揀兩隻味,要左BBQ蜜糖,燒醬好惹味又不會過鹹,另外生啤楓蜜芥末有個醬另外點,甜甜地似美乃滋~~跟住仲要左個傳統英式早餐,真係十級豐富,個炒蛋睇樣都知好食,德國腸超juicy,薯餅夠脆,食到好滿足,如果個煙肉可以再煎脆啲,同大啡菇熱啲會更好乾炒牛河好考功夫,呢個都炒得夠乾身,牛肉大塊又嫩,我自己重口味加辣醬食仲正飲品都非常直得一讀,凍檸茶不外乎就係夠凍同茶夠濃味,無得輸整體來講真係進步左好多,都好開心有咁多人繼續幫佢,絕對有下次!

飲品都非常直得一讀,凍檸茶不外乎就係夠凍同茶夠濃味,無得輸

2020-10-25 197 瀏覽
早餐及下午茶時間$40,凍飲+$3 .A5餐 #餐肉粒茄湯通粉,餐肉粒好多,蕃茄湯清淡.#炒滑蛋 好滑,好吃..#鮮油 厚多士.ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
早餐及下午茶時間$40,凍飲+$3

A5餐 #餐肉粒茄湯通粉,
餐肉粒好多,蕃茄湯清淡

#炒滑蛋 好滑,好吃.

#鮮油 厚多士

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2020-10-10 167 瀏覽
星期四餐牌如下 瓏門依加每日餐牌都唔同 唔怕食厭 之前聽人講依間野食好難食 但我食過一次就番唔琴轉頭啦 每次出尖沙咀都會去食晚餐!今次叫左焗咖喱牛腩飯同焗蕃茄魚柳飯 兩樣都好入味 不過汁比較少 但牛腩同魚柳份量多 男人都夠食!今次第一次試佢啲奶茶 又唔錯喎 啲奶好香 其實瓏門真係唔錯 自己試下唔好成日聽人講 好野唔怕試麻
蕃茄魚柳意、咖喱牛腩飯
2020-10-08
15 分鐘 (堂食)
蕃茄魚柳意、咖喱牛腩飯
  • 焗咖喱牛腩飯
  • 焗蕃茄魚柳意粉
  • 熱奶茶
連續幾個星期也有晚上課程要上,由七點到十點。趁著今天可以早點下班,特別先到上堂尖沙咀附近茶餐廳吃過飯才上堂。龍門冰室位於尖沙咀金馬倫道,地鐵站B出口一出大約五分鐘便到,地點方便。雖然說是冰室,但其實是一間茶餐廳,裝修簡單,感覺令人舒服。枱與枱之間距離足夠,而且也有膠板相架,入座時也有量度體溫,抵炎工作做足。我們二人一行叫了幾樣食物一起互相分享。3.6 特濃牛乳芝士玉子常餐 (⭐⭐⭐⭐⭐)這個茶餐相當豐富,包括了湯麵,玉子燒和半分厚多士。鮮茄牛肉通粉湯底真材實料,味道濃沃,喝起來微微酸,令人食慾大增。牛肉厚身,而且吃起來有嚼口。通心粉吃起來也挺爽口。玉子燒餡料豐富,包括了芝士和鹹牛肉。吃起來味道層次感十足,而且蛋煎得十分香棉,滑捋捋。多士雖然是半份,但十分厚身,十分飽肚。至尊海鮮鐵板餐 (⭐⭐⭐⭐⭐)朋友叫的這個至尊海鮮美式鐵板餐也十分不錯,用料十足,包括了吉列魚柳,青口,海蝦和帶子等等。而且還可以選擇配飯意粉或薯菜。其中最欣賞吉列魚柳和海蝦。 魚柳炸得香脆可口,而且吃起來沒有雪藏味。海蝦大隻而且結實,吃起來啖啖肉。龍門雞翼放題 (⭐⭐⭐⭐💢)另外,我們加了每人20元享用這個雞翼放題。重

我們二人一行叫了幾樣食物一起互相分享。

3.6 特濃牛乳芝士玉子常餐 (⭐⭐⭐⭐⭐)

3.6 特濃牛乳芝士玉子常餐

至尊海鮮鐵板餐 (⭐⭐⭐⭐⭐)
至尊海鮮鐵板餐

龍門雞翼放題 (⭐⭐⭐⭐💢)
另外,我們加了每人20元享用這個雞翼放題
重點當然是林林種種不同的醬汁,包括了美式水牛城辣醬,越式酸辣醬,法國豆瓣醬等等。配上剛剛炸起香脆可口的雞翼,簡直令人停不了口。其中最推薦酸辣醬,吃起來甜甜酸酸,中和了雞翼的油膩感,吃多幾隻也不怕。
龍門雞翼放題

跟餐飲品 (⭐⭐⭐⭐💢)
我們兩個餐也有飲品附送的,分別叫了紅豆冰和熱檸檬水。紅豆冰不太甜,而且有一粒紅豆,口感十足,十分解暑。朋友的熱檸水就不過不失。
跟餐飲品

總括而言,這間餐廳食物質素高,而且地點方便。下次午膳經過也可以試一試。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
龍門冰室 尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心地舖

推介菜式: 3.6 特濃牛乳芝士玉子常餐

👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2020-10-03
至尊海鮮鐵板餐
龍門雞翼放題
跟餐飲品
來到龍門冰室就梗係要試佢個常餐先啦牛油多士配黑松露芝士玉子燒一拎到上來都嚇死人啦,個玉子燒真係好厚啊!!!本身以為蛋厚,切開一睇發現係勁多磨菇,而且配埋黑松露芝士汁,食落口口感十足勁滿足~雖然黑松露味唔算重,但份量咁夠誠意,茶記來講算唔錯~牛油多士厚身,烘得夠脆!蜜汁叉燒意粉Ummm相對來講呢碗就失色少少~叉燒偏瘦,而且切得唔太好,亦無咩蜜汁,咬落乾身。意粉煮得剛好,唔軟唔硬。湯底正常,但略嫌油左少少食肉獸餐~吉列魚柳+吉列豬扒配薯菜+濃厚芝士汁超大份量啊!!!兩塊都有人面咁大啊!魚柳食得出唔你普通既鯰魚柳 ,有口感,感受列魚既紋路,肉質厚實又滑,炸得剛剛好~但豬扒雖然大塊,但咬落無咩肉味,又薄身。芝士汁奶味重過咁咸味,食多可能會有點膩。$20任食雞翼呢個真係超超抵! 仲有六款醬比你簡!隻隻醬都好出色~個人最鍾意蜜糖芥末同黑松露醬~仲有水牛城雞翼,辣辣地正~紅豆冰正常發揮
來到龍門冰室就梗係要試佢個常餐先啦

牛油多士配黑松露芝士玉子燒

蜜汁叉燒意粉

食肉獸餐~吉列魚柳+吉列豬扒配薯菜+濃厚芝士汁

$20任食雞翼

仲有水牛城雞翼,辣辣地正~

紅豆冰正常發揮

• 3.6特濃牛乳芝士玉子常餐
  • 星級雜扒
2020-10-03 110 瀏覽
無心插柳...一家人行行行, 經過龍門, 又記得在新聞聽過介紹,再睇MENU, OK!   (另外就是其他餐廳都無人, 當晚條街好靜...)  坐低,  枱上有個牌寫baffalo wings, 原來是$20 一位任食.只要跟一個餐.   位呵姐好友善, 主動教我叫一個平餐就可以. 超抵!  速度快, 我叫了一個牛扖跟薯條, 薯夠脆,特別跟左什麼芝士汁, 嘩,真的很 rich芝士味, 剩食都正!,   不論STEAK/ WNGS, 都快得奇怪.....當然全埸只有15個人吧.  但真的, 5分中有扖,也是5分中有WINGS. 另外本人好辣, 美式BAFFALO WINGS 本來是很重TABASCO 味, 但他不是.   我反而愛他的原味WINGS.   總之70元一個人的晚餐無可挑剔...呵, 廁所出面DIRTY了點...... 我小朋友不敢去....
2020-10-01
1 分鐘 (堂食)
  • original wings
2020-10-02 113 瀏覽
🔎 尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心地舖.📍 龍門冰室.乾炒牛河($52)非常入味,牛肉量也不少.而且食落覺得唔算油膩👍河粉係粗河,個人鍾意幼河🤣如果係幼河更勝一籌.🥰🥰🥰西冷扒配香草腸薯菜($100)西冷扒比較厚,但覺得鬆肉粉有可能落多咗少少,覺得牛味唔太出.但香草腸非常好味!不得不提係佢哋嘅湯,獨立包裝,但覺得比街外賣嘅包裝湯更好飲.👍👍👍👍👍👍👍
🔎 尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心地舖
📍 龍門冰室

乾炒牛河($52)

西冷扒配香草腸薯菜($100)

2020-09-26 107 瀏覽
係尖沙咀B出口行5分鐘就到,見到好多人食,而未入到店內已經有好多野買,梗係要試下啦。一入到黎,坐滿好多人,地方夠曬大,今次兩個人黎,坐得好舒服,店內職員非常親切,值得一讚。叫左個海鮮鐵板,好多料、亦都有好香濃既汁,好有層次。今次點左個至尊鐵板海鮮,$105。紅燒鮑魚麵,而且好有鮑魚既鮮嫩,都只不過$60蚊,吾算太貴,鮑魚有四五隻,好有驚喜。仲有湯,飲野包埋,非常豐富。今次試左個奶茶紅豆冰,紅豆大大粒,亦都好有奶茶味,好值得一試。中意飲野既朋友要去一試,呢度仲有好多吾同既特飲,同一般茶餐廳好吾同。店員服務態度吾錯,我朋友點左個至尊海鮮,蝦非常鮮脆,吾似一早整定,仲有個魚柳,都係即場炸。整體來說,味道比起一般茶餐廳高水準,價錢超值,而且食得開心。下次行開尖沙咀會食。
下次行開尖沙咀會食。
至尊海鮮
鮑魚公仔麵
至尊海鮮
鮑魚公仔麵
2020-09-25 63 瀏覽
Very good service with polite waitresses and waiters. Love the environment so much.This was recommended as you can order chicken wings for many times and it just cost $20 There are many different kinds of sauce you can choose, I choose yogurt and 水城牛Yummy 😋 it won’t too salty.Beef with egg~ very delicious, must give it a try. It is a famous dish for this restaurant. !!!米之連~ corn 🌽 soup 🍲 yummyFried fish, very crispy 👍🏻 nice !The price is cheap 👍🏻Worth

Yummy 😋 it won’t too salty.

米之連~ corn 🌽 soup 🍲 yummy

The price is cheap 👍🏻Worth