餐廳: 珠記冰室
資訊:

2024-04-06 241 瀏覽
今日第二次去幫襯係專程去幫襯兩次水準都一樣咁好無失準早餐叫了叉燒通粉煎雙蛋熱多士奶茶煎蛋煎到脆邊叉燒有好多塊好飽咁都係$34 only呢個價錢今時今日真係好抵仲要每一樣都好好食但最回味係杯奶茶超級好飲真係值得專程去試吓試過先知道咩叫好飲嘅奶茶由觀塘地鐵站一出開源道向觀塘碼頭方向直行大約四至五分鐘就到因為門口比較隱蔽所以要落足眼力咁正嘅茶餐廳早餐時段計埋我都係得四檯客真係有啲可惜大家不妨多啲去幫襯吓支持吓小店🧡都係嗰句真係好值得去試吓杯奶茶
今日第二次去幫襯

支持吓小店🧡

都係嗰句
真係好值得去試吓杯奶茶

2024-04-06
$34 (早餐)
  • 奶茶
2022-11-07 3739 瀏覽
好在之前有其他食評拍下餐廳門口照片,跟着照片找珠記門口,否則門口無大招牌,很容易睇漏眼,尤其是珠記隔離有兩間咁上下門面的茶餐廳。睇我們第一次專程光顧,走入餐廳,伙記招呼可選裏面的卡位或外面的圓枱坐。以工業區餐廳來說,裝飾一般,很平民化。我們兩個分別點了沙嗲牛肉炒蛋出前一叮、回窩肉加五香肉丁出前一叮,一叮加錢,都係$34再加熱檸茶,麵煮得爽口,不會太諗,湯底濃度適中,唔錯。

2022-10-11 1963 瀏覽
法蘭西多士樸實的美味😍跟香港的西多士一樣!重點是他的糖漿也是自己加的不知道是不是因為糖漿在台灣很難買的關係,現在已經很少見了🙈⁡Foodie要努力多推廣一些平常大家都不會點的港點~畢竟港點不只大家喜歡吃的乾炒牛河好吃,實在還有很多很多的美食啊!
法蘭西多士
樸實的美味😍跟香港的西多士一樣!
重點是他的糖漿也是自己加的
不知道是不是因為糖漿在台灣很難買的關係,現在已經很少見了🙈

Foodie要努力多推廣一些平常大家都不會點的
2022-05-03 3075 瀏覽
5月3日,最近生活作息調節左,好早起身,好早返工,返工前約左buddy,今日來到珠記,非常傳統的港式早餐,炒蛋貌似很乾,但食落真係唔錯,比一般港式餐廳好食,會再幫襯☺️
2022-02-22 2463 瀏覽
珠記冰室若干年前已經食過,記憶中水準正常,但唔算突出,所以一直都冇咩記憶點。早排再去,晏咗到達,冇飯食,唯有叫個冰室特餐,有沙爹牛肉腸仔公仔麵,炒滑蛋同厚多士。蛋同多士賣相正常,味道唔錯,個麵就一般,沙爹汁冇咩花生味,濃得嚟唔太香,牛肉嘅鬆肉粉重手咗少少,湯底又多咗啲啲,個麵於是就比較淡口啦。下次如果再嚟,真係要叫返飯類。

2021-12-14 2515 瀏覽
與同事第二次光顧了 兩次都被質素驚艷到!今次叫了午餐之一的炸豬手 連餐湯及餐飲。份量非常足夠 豬手會先切好才上桌。豬皮炸得甘香又脆卜卜 皮下的油脂炸完後感覺沒那麼膩 最下層的肉酥脆香口 超有層次感!沾點芥末醬味道更豐富。其實豬皮的份量頗大 我也抱着珍惜生命的心態 吃剩了好幾塊 😂這碟菜沒有碳水化合物 伴碟有一點沙拉菜 適合低碳飲食的人。同事一個點了牛仔骨 另一個點牛排 全都對食物讚不絕口。雖然點牛排的是男生 但都吃不完 分量可想而知多麼足夠。
與同事第二次光顧了 兩次都被質素驚艷到!

這碟菜沒有碳水化合物 伴碟有一點沙拉菜 適合低碳飲食的人。

Pork  knuckle
2021-12-14
Pork  knuckle
2021-12-12 1335 瀏覽
一日一黃店-將軍澳全黃food court part 2 呢間未試過 難得嚟到將軍澳 試埋你啦 最後一日食左3間 肥肥 簡單記錄下.⭐️鮮茄焗豬扒飯$55👌🏻應該係即叫即焗 等左15分鐘up👍🏻賣相幾吸引 底下係炒底 明顯見到蛋絲👍🏻豬扒口感好軟身 👌🏻算多塊 👎🏻但偏薄😋加埋芝士茄汁 整體中上水平. (打文期間發現 原來佢有幾間分店 而觀塘店我都試過 2間店員幾nice)(用餐期間 有食客 可能天氣乾燥 爆鬼咗鼻血 搵佢地拎紙巾 店員都願意幫忙 仲問佢哋夠唔夠 好nice).#珠記冰室 (將軍澳)地址:將軍澳唐俊街18號The Parkside1樓日日・食良.味道:3.8/5環境:3/5服務:3/5抵食:3.5/5
⭐️鮮茄焗豬扒飯$55
👌🏻應該係即叫即焗 等左15分鐘up
👍🏻賣相幾吸引 底下係炒底 明顯見到蛋絲
👍🏻豬扒口感好軟身 👌🏻算多塊 👎🏻但偏薄
😋加埋芝士茄汁 整體中上水平
#珠記冰室 (將軍澳)
味道:3.8/5
環境:3/5
服務:3/5
抵食:3.5/5
2021-08-13 1800 瀏覽
有同事介紹呢間嘅下午茶幾好食我哋幾個同事仔就諗住去食佢嘅午餐試一試機跟住後尾發覺lunch性價比偏低😅同埋好多人排隊我哋都等咗有五至10分鐘我揀咗呢個龍脷柳飯雖然價錢比較高但係佢個份量都還可以我見佢呢塊魚同埋啲汁都幾大塊所以先至可以收人$79😆佢個餐包送湯,應該係日日唔同掛今次係粟米蛋花湯仲有一杯嘢飲包埋個湯就普通啦,我個飯都唔錯嘅其他同事都一致咁樣食焗豬扒飯佢哋聲稱味道都唔錯,係價錢偏高咗少少個份量就可以搭救😆我見個焗豬扒飯就冇我咁大兜後尾發現下午茶嘅性價比高好多下次要試吓佢嘅下午茶
有同事介紹呢間嘅下午茶幾好食
我揀咗呢個龍脷柳飯
雖然價錢比較高但係佢個份量都還可以
我見佢呢塊魚同埋啲汁都幾大塊
所以先至可以收人$79😆
佢個餐包送湯,應該係日日唔同掛
今次係粟米蛋花湯
仲有一杯嘢飲包埋
個湯就普通啦,我個飯都唔錯嘅
其他同事都一致咁樣食焗豬扒飯
佢哋聲稱味道都唔錯,係價錢偏高咗少少
個份量就可以搭救😆
我見個焗豬扒飯就冇我咁大兜

後尾發現下午茶嘅性價比高好多
下次要試吓佢嘅下午茶

2021-08-05
有點像舊式西餐廳為裡面環境保持神秘感推門入去才發現環境寬敞正當想填寫資料或拿出手機時卻沒看到有二維碼之煩的物體存在直接安坐下來點了份下午茶餐豬扒炒蛋瑞士撈丁 $40🐷煎得外脆內軟🥚生熟度恰到好處🍝瑞士汁很香濃而且滲透每一麵條裡非常欣賞這裡下午茶選擇多亦有午市套餐在下午時間有特價收費!#珠記冰室 #瑞士撈丁 #lemontea #ktfood #teaset #afternoonteahk #hkeats #instafood #igfoodie #foodies #enjoyyourlife #foodie #drinkandthink #hkgal #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hkfoodblogger #foodporn #instagram #followme #instatag #foodlover #852foodies #打卡 #香港打卡
有點像舊式西餐廳

🥚生熟度恰到好處
🍝瑞士汁很香濃而且滲透每一麵條裡

非常欣賞這裡
下午茶選擇多
亦有午市套餐在下午時間有特價收費!

豬扒炒蛋瑞士撈丁
2021-07-09
豬扒炒蛋瑞士撈丁
2021-06-05 3674 瀏覽
🍴珠記冰室位於開源道上的珠記冰室並沒有華麗的門面裝修,稍一不察覺便會走漏眼,如乘搭地鐵前往,向海傍方向大約步行6-8分鐘便會到達。餐廳分兩部分, 一邊是梳化卡位,另一邊是茶檔式的圓椅,木桌,突顯了懷舊港式茶粗檔的風味。📍特選下午茶餐B $42生炸雞脾+薯條 ,配奶茶紅豆冰 📍奶茶紅豆冰 一般冰室或茶餐廳少有的飲品,這裡可以隨餐點選❣️紅豆粒粒結實飽滿,紅豆煲得香甜軟糯,奶茶香滑。這裏有名的生炸雞髀,出名不沾粉原隻生炸,香脆肉嫩啖啖肉,真讓人吃得過癮。雞髀炸得金黃香脆,仍充滿肉汁。薯條是波浪紋粗薯條,是懷舊冰室慣常吃到的那一款,口感酥脆。餐廳內設連豬小擺設區,為香港人打打氣,充滿生氣。 🇭🇰香港良心推介💛👅 味道:4/5💰CP值:5/5🕴🏻服務:5/5🔰餐廳環境:4/5👀回頭率:4.5/5🍽 餐廳:珠記冰室🌐地址: 觀塘開源道46-48號威利廣場地下2-3號舖#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #fo
🍴珠記冰室

📍特選下午茶餐B $42
炸雞脾+薯條 ,配奶茶紅豆冰

📍奶茶紅豆冰
一般冰室或茶餐廳少有的飲品,這裡可以隨餐點選❣️

紅豆粒粒結實飽滿,紅豆煲得香甜軟糯,奶茶香滑。

雞髀炸得金黃香脆,仍充滿肉汁。

薯條是波浪紋粗薯條,是懷舊冰室慣常吃到的那一款,口感酥脆。

餐廳內設連豬小擺設區,為香港人打打氣,充滿生氣。

🇭🇰香港良心推介💛
👅 味道:4/5
💰CP值:5/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4/5
👀回頭率:4.5/5
🍽 餐廳:珠記冰室
🌐地址: 觀塘開源道46-48號威利廣場地下2-3號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #globaleats #globalfood #follow #followme #likeforlike #foodiesinternationalchat #globaleats #followme #相機食先 #吃貨 #食好西 #珠記冰室 #生炸雞
2021-06-05
今日,我Lunch去咗冰室食野可能今日我晏咗少少,有好多ABCDE餐都無曬,得返ABC餐🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽柚子豬扒飯:估唔到超好食播,柚子汁酸酸甜甜好好味,佢個柚子汁跟出面食嘅好唔同,超好味,撈飯一流玻璃樽雪碧:當我知道可以免費轉飲玻璃樽汽水,我即刻叫咗支雪碧黎飲,玻璃樽好靚呀,同埋唔知係咪我自己嘅錯覺,飲玻璃樽係好飲好多,唔知你地係咪都係咁諗呢今次係今年最後一次飲玻璃樽汽水啦,因可樂廠要換新嘅玻璃樽,冰室賣一支就少一支啦CP值🌟中
今日,我Lunch去咗冰室食野

可能今日我晏咗少少,有好多ABCDE餐都無曬,得返ABC餐

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

柚子豬扒飯:估唔到超好食播,柚子汁酸酸甜甜好好味
,佢個柚子汁跟出面食嘅好唔同,超好味
,撈飯一流

柚子豬扒

,同埋唔知係咪我自己嘅錯覺,飲玻璃樽係好飲好多
,唔知你地係咪都係咁諗呢

玻璃樽雪碧

CP值🌟中

2021-05-18
柚子豬扒
玻璃樽雪碧
見網上的網友推介呢度食沙嗲牛肉好正,就黎試下,試完好OK,基本上依家每個星期都會同同事來吃一次。特餐的確係唔錯,米粉份量勁多,超包肚,加埋沙嗲牛肉混埋湯底,好入味,一口氣就可以食晒成碗。多士不用加錢都烘底,成個餐都好好食。餐飲原來可以不用加錢就要支裝汽水,真係好正,我喜歡飲忌廉,同事點了可樂,原來可樂是大樽裝,忌廉只是細支裝。環環算大,LUNCH來吃通常都不用等太耐。另外,有一次入到去,隔住口罩都聞到D咖喱很香,所以,同事點了咖喱牛肉飯,我試了一點點,香濃咖喱味道,薯仔爽甜,汁撈飯一流,同事一口氣很快就吃完。

多士不用加錢都烘底,成個餐都好好食。

環環算大,LUNCH來吃通常都不用等太耐。

題外話/補充資料: 注意,這裏沒有晚巿
2021-04-30
  • 咖喱類,沙嗲牛肉麵
2021-04-13 1108 瀏覽
其實觀塘都好多正嘢食😍,今次嚟到呢度😋叫咗個叉燒滑蛋飯🤤好大碟,蛋又多又厚🤣🤣連叉燒嘅份量都好多!豉油用咗煲仔飯嗰D甜豉油🤤🤤成個飯好match😆😆😍😍👍🏻👍🏻另外叫咗個常餐,沙嗲牛肉腸仔米粉,茶餐嚟講都算大碗,沙嗲牛唔錯,份量都幾多,加埋炒滑蛋,真係好飽😂😂不過塊多士就超級一般😅
其實觀塘都好多正嘢食😍,今次嚟到呢度😋
2021-03-16 991 瀏覽
今日食晏黎到珠記,叫左個羅漢齋飯。有豆卜、粉絲、枝竹、木耳、雲耳、紅蘿匐、草菇同冬菇,仲有幾條蟲草花,一d都唔馬虎。齋菜乾身,送飯有d dry,齋既顏色偏淡,味道也偏淡,幸好唔係煮到爛晒,仲食到每樣食物既口感。

羅漢齋飯
2021-03-16
2021-03-13 722 瀏覽
昨日有機會在關店前,品嚐用心制作的西多士和豬扒包😋在關門收拾的一刻,主動詢問店員,他們不嫌麻煩,請我們內進,不急不趕等我們選擇食物🙏西多士由4塊可愛的小多士組成,方便食用和分亨,豬扒包也應該來一刀😉 雖然豬扒不夠肥厚,但脆邊的烘飽取回不少分數👍感受制作人的用心,感受到店內以下對聯的情懷:😌珠子落盤曲奏響記善存德頌恩光借店隨筆,揚善忘惡,不分彼此☺️珠璣揚美君言珍記載善德子貴惜冰天育苗不斷愛室運心傳器非物感謝款待🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️
昨日有機會在關店前,品嚐用心制作的西多士和豬扒包😋

感受制作人的用心,感受到店內以下對聯的情懷:😌

珠子落盤曲奏響
記善存德頌恩光

借店隨筆,揚善忘惡,不分彼此☺️

珠璣揚美君言珍
記載善德子貴惜