2023-09-27 674 瀏覽
開始喪OT的日子了,放工再無時間煮飯,要長期在荃灣元朗搵食了🥲特盛套餐 A1 $68抵食到不得了!套餐有鵝油叉燒撈麵,手撕雞飯,小食,湯。撈麵比想像淡口,麵身幼而富有口感,停不了口,叉燒則不過不失。手撕雞飯選了麻辣味,比較少見,味道不會太濃但惹味,最欣賞這裡的手撕雞不會撕得太碎,保留了雞肉的口感。湯感覺不到味精,住家的味道。小食是雲耳,爽口又惹味,更是一種未吃過的味道。鹽焗手撕雞腸粉 $40是一個小見的配搭,跟預期一樣沒有太大驚喜,而是一個很好的配搭!烔記三皇盤$58有雞腎、雲耳、鳳爪,調味是同出一轍,都是那個很可口的醬汁,每樣材料都很入味而爽口,非常好!柚子汽泡檸檬茶$10(跟餐)沒有美觀的容器,味道卻不容忽視。平時大多是柚子梳打水,再加入檸檬茶又是另一個層次,驚喜!話雖不是超級高質,也絕不會為求平價而提供劣質的食物,味道比較淡口住家式,我倆都說是一家可回頭的餐廳啊~

特盛套餐 A1 $68

抵食到不得了!套餐有鵝油叉燒撈麵,手撕雞飯,小食,湯。

鹽焗手撕雞腸粉 $40

烔記三皇盤$58

柚子汽泡檸檬茶$10(跟餐)

2023-09-17 424 瀏覽
行完荃灣去左附近間炯記燒味店買外賣,因為之前食過一次覺得味道不錯,今晚屋企人提早過節,又有套餐選擇,岩晒一家大細食。我地揀左組合A,有半斤燒叉或燒肉,另一款係半隻有貴妃雞或豉油雞可以俾大家去揀,我地揀左半斤燒肉和半隻貴妃雞。貴妃雞的味道不錯,入口帶一點鹹香,肉質鮮嫩,就連雞胸位置嘅肉都唔會太乾太硬。再加埋蔥油真係無得輸。讓人愛不釋手。燒肉嘅皮都幾香脆,外賣黎講算不錯,而佢地嘅燒肉和油脂分佈都幾均勻,肉質唔算太乾,食多幾件都唔覺得太油膩。

2023-09-12 287 瀏覽
今日喺荃灣嗰度收工,返屋企食飯諗住加啲餸落去,因為上次都叫過烔記燒味嘅外賣,今次叫另外一個餐叫咗C餐116元,佢嗰度有手撕雞半隻同埋滷水豬手,手撕雞可以揀辣唔辣或者豬手可以揀的,然後返屋企加餸食飯!手撕雞:9/10分。手撕雞非常推薦我叫嘅唔辣有芝麻香味,而且分量比較多應該係比較大嘅雞滷水豬手:9/10分。滷水豬手同樣推薦,佢呢個分量非常多有6件,而且炆得非常冧,好入味的總括而言行一次我都會繼續選擇這間餐廳,餐廳性價比十分高

總括而言行一次我都會繼續選擇這間餐廳,餐廳性價比十分高
2023-09-07 264 瀏覽
今晚加料又過黎炯記斬料加餸,鐘意佢有燒味組合,價錢相宜仲可以食到唔同燒味,套餐A ($118)就可以揀叉燒/燒腩仔(半斤)+貴妃雞/豉油雞(半隻)叉燒要求左半肥瘦叉燒,肥瘦岩岩好,唔鞋口,蜜汁滿滿特別Juicy,唔會太油膩😻貴妃雞雞色澤油亮,佢地仲比左雞比我😻雞肉同皮好滑,唔會死鹹,雖然得半隻,但食落都好多,好📍 炯記燒味 (坤成樓) (荃灣)荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖抵

叉燒

📍 炯記燒味 (坤成樓) (荃灣)
荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖抵
2023-08-31 204 瀏覽
夏天收工唔想煮,買燒味外賣快靚正。首先是家人指定的叉燒。個人不好肥叉,是日精選叉燒肥瘦適中,肉味濃郁。每片叉燒肉質爽口得來又有肉味,不錯不錯。另外買了腩仔切雞飯,腩仔的皮炸得香脆,但皮一點也不厚。切雞的皮薄肉厚,肉質鮮嫩彈牙,搭配菜心和薑蔥蓉,一點也不肥膩。搭配的日靚湯也相當出色,湯底清甜可口,調味剛剛好,是個人喜歡的淡口味。湯底見到有紅蘿白和粉葛等食材,消暑一流。同時也叫了一個鹵豆腐,豆腐外皮煙韌,內裏的豆腐很嫩滑,口感層次豐富。不過,調味相對較淡,如果喜歡清淡口味,這味嫩滑鹵豆腐可能會符合你的口味。總括來說,這家餐廳的食物不錯,環境幾乾淨,不過堂食位置不多,可一試。
夏天收工唔想煮,買燒味外賣快靚正。

半斤淋叉燒
燒味雙拼飯
是日餐湯
滷水豆腐
2023-08-26
2 分鐘 (外賣自取)
半斤淋叉燒
燒味雙拼飯
是日餐湯
  • 脆皮燒腩仔
2023-08-29 116 瀏覽
一到食飯時間,炯記就開始多人排隊。呢間炯記主要係做外賣嘅,堂食位置唔多。而另一間近沙咀道嘅炯記就多啲堂食位置,一個荃灣有兩間炯記,睇嚟好得到荃灣街坊嘅支持炯記有唔同嘅優惠組合,我就選咗燒味特價組合B, 有半隻燒鴨同燒腩拼叉燒,都係$138, 份量好夠3-4人食燒鴨皮燒得好香,皮下肥膏唔多。燒鴨肉肉嫩而且夠味,食得輕輕嘅五香味,師傅火喉控制同調味不俗。半隻其實都幾多,裝滿整個飯盒燒腩,皮脆而整體肥瘦相間, 一睇就知係好靚嘅腩肉。 腩肉入口即化, 無多餘膩感, 好味叉燒睇落比較瘦, 但入口竟然係非常軟冧,完全唔會覺得乾。個汁嘅鹹甜都做得幾好, 唔會過鹹或過甜另外加咗兩舊滷水豆腐,($13) 都幾滑幾好食wo$151 就夠幾個人食飽飽, 性價比超高

另外加咗兩舊滷水豆腐,($13) 都幾滑幾好食wo
$151 就夠幾個人食飽飽, 性價比超高
2023-08-24 98 瀏覽
平時去荃灣買餸特別抵,琴日行過荃灣街市街既炯記,見到有特價組合,$118 就有半斤燒腩仔加半隻豉油雞,於是就斬料加餸。燒腩仔+豉油雞 $118 特價A 組合下午5,6點時間唔算太多人,呢間分店幾有堂食亦有外賣,識落燒腩仔肉質唔會太硬,豉油雞配料蔥油,返屋企焗後,熱食雞味非常濃郁!套餐B組合:燒鴨+叉燒/燒腩仔套餐C組合:手撕雞+醬皇豬手/冬菇豬手之前試過套餐C, $116 都幾抵唔錯,下次會想試下燒鴨下次經過再試吓其他燒味,買完門口就有小巴直接番到屋企。
平時去荃灣買餸特別抵,

燒腩仔+豉油雞 $118 特價A 組合

套餐B組合:燒鴨+叉燒/燒腩仔
套餐C組合:手撕雞+醬皇豬手/冬菇豬手

之前試過套餐C, $116 都幾抵唔錯,下次會想試下燒鴨

下次經過再試吓其他燒味,買完門口就有小巴直接番到屋企。
呢間燒味店平時見奶奶會成日買手撕雞外賣返黎食, 今次試下食燒味飯先, 可能6-7pm放工時間, 餐廳裡面都頗多食客, 見到外賣自取有優惠, 於是決定外賣自取返屋企食, 外賣神速咁快, 唔洗5分鐘已經拎得😁叫左一個叉燒飯同埋海蜇手撕雞飯, 仲有是日例湯: 青紅蘿蔔粟米湯。叉燒半肥瘦岩岩好, 食落口肉質一d都唔鞋, 仲有少少半透明嘅肥膏啫喱, 超級嫩滑, 肉汁好香, 最緊要係叉燒燒到有燶邊, 我最喜愛😆😆海蜇手撕雞飯份量都幾多, 海蜇本身口感爽脆, 冇乜味道, 搭配左芝麻醬同埋芝麻調味, 加埋手撕雞啖啖肉好滑, 口感非常好, 炎炎夏日, 食呢d涼拌就岩哂, 白飯沾上手撕雞雞油, 非常易入口👍如果下次路過裡面有位, 又唔太多人, 想試下堂食, 對四寶飯同埋豬手都感興趣😋

2023-08-21 73 瀏覽
炯記燒味 (坤成樓) (荃灣)荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖脆皮燒腩仔,真是一道令人垂涎欲滴的美味佳餚!它以獨特的烹飪技巧和絕妙的口感征服了我的味蕾。那一層金黃酥脆的外皮實在令人難以抗拒,咬下去時發出悅耳的脆脆聲響。腩仔的肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了豐富的肉汁和香氣。更令人驚艷的是,它的烹調技巧使得脂肪和肉的比例完美平衡,既保留了肉的鮮美,又不會感到油膩。每一口的滋味都讓人愛不釋口,讓人回味無窮。脆皮燒腩仔絕對是一道讓人難以忘懷的美食,無論是單獨享用還是與朋友分享,都能帶來無比的食慾滿足。
炯記燒味 (坤成樓) (荃灣)
荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖

2023-08-17 84 瀏覽
今日係荃灣收工 放工諗食咩 又諗起上次係炯記加料屋企人讚不絕口 所以又encore 今次又睇下餐牌一個飯盒都係$38 仲有湯/ 飲品 其實都幾抵星期二優惠 係切雞半隻$55 所以叫左半隻 質素仲keep 到 一樣好大隻 半隻雞都裝滿成個盒 切雞有醃過 但唔會咸 食落好滑 出面好少食到另外叫左脆皮燒腩仔 兩個人食半斤有d 太多 姐姐話叫幾多都得 所以我叫左$50 都有兩條到 燒肉皮脆卜卜d 肉好靚 肥瘦適中 食落好軟熟 而且唔會咸 我諗以後去荃灣都要買炯記番去加料了
今日係荃灣收工

燒肉皮脆卜卜
d 肉好靚 肥瘦適中
食落好軟熟 而且唔會咸

我諗以後去荃灣都要買炯記番去加料了
抵食斬料加餸🥡炯記燒味🔥ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ上星期喺荃灣行街 咁啱見到呢間燒味幾吸引!價錢又好抵食 就叫咗特價組合燒味返屋企加餸!我叫咗個組合A $118!❤️叉燒半斤✨叉燒都幾靚仔 佢唔會太燶 燒到啱啱好 肉質偏瘦~但食落味道都唔錯 冇乜雪藏味!不過如果可以再多少少蜜汁就更加好味!❤️豉油雞半隻✨豉油雞整得好入味 而且雞皮夠薄 雞肉好滑!好快已經清晒成半隻!整體嚟講 以呢個價錢嚟講份量都幾多 價錢真係好抵食🫶🏻✨唔怪得知見到咁多人都喺到斬料👍🏻—————————₊♡⁺⋆ ʕ๑'ꇴ'๑ʔ♥︎ —————————📍 炯記燒味 (坤成樓) (荃灣)荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖抵
抵食斬料加餸🥡炯記燒味🔥
ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ
上星期喺荃灣行街 咁啱見到呢間燒味幾吸引!
價錢又好抵食 就叫咗特價組合燒味返屋企加餸!

我叫咗個組合A $118!
❤️叉燒半斤✨
叉燒都幾靚仔 佢唔會太燶 燒到啱啱好
肉質偏瘦~但食落味道都唔錯 冇乜雪藏味!
不過如果可以再多少少蜜汁就更加好味!

❤️豉油雞半隻✨
豉油雞整得好入味 而且雞皮夠薄 雞肉好滑!
好快已經清晒成半隻!

📍 炯記燒味 (坤成樓) (荃灣)
荃灣荃灣街市街142-166號坤成樓地下10號舖抵
2023-08-12 68 瀏覽
荃灣燒味外賣之選今天買咗非常經濟嘅燒味外賣, 分別係海蜇手撕雞飯$48同埋雙拼飯$38 , 全部跟還例湯, 性價比高!另外,我見佢個二人餐都好吸引,有唔少菜式,份量應該多到兩個人都唔會食得晒,決定下次會再encore試試。講返今次,我叫嘅係海蜇手撕雞飯, 手撕雞非常嫰滑,肥瘦適中, 雞味濃, 連埋香郁嘅芝麻醬同芝麻,真係忍唔住一啖接一啖。 另一盒雙拼飯我叫咗燒肉同熏蹄飯, 燒肉肥瘦適中, 燒肉皮食個陣仲脆卜卜, 肉質一d都唔鞋,而且調味適中,唔會太咸! 熏蹄切得一片片, 好薄, 咬口非常好, 豬皮食落去好有彈性,Q彈彈! 豬皮部分有好重骨膠原, 中間係有少少脂肪, 但一d都不肥,有種入口即化的感覺!例湯夠火喉,又足料。成個飯盒,以咁嘅價錢同質素,性價比真係幾高!
荃灣燒味外賣之選

2023-08-10 67 瀏覽
我尋日中午去咗荃灣街市街嘅炯記燒味叫咗兩個外賣🥡燒味飯返屋企食。我叫咗一個叉燒切雞紅腸飯,幫我弟弟👦叫咗一個炯記四寶飯,仲附送咗兩碗靚湯。首先,講番叉燒切雞紅腸飯。飯嘅量好豐富,飯粒熱辣辣同香氣撲鼻,一口咬落去,飯粒軟糯,微微甜味。叉燒好滑好多汁,入口即溶,肉汁飄香,令人垂涎欲滴。切雞肉皮黃嫩滑,新鮮細膩。紅腸有彈牙口感,肉質鮮美,為菜式增添豐富嘅口感。整體嚟講,食咗叉燒切雞紅腸飯,每一口都令人滿足。🍚🥢🍗再嚟講下炯記四寶飯,裡面有叉燒、燒鴨、紅腸同鹹鴨蛋🥚,真係一碗豪華組合。叉燒同燒鴨肉質鮮嫩多汁,口感豐富,紅腸有咬勁同香氣。鹹鴨蛋令整碗飯增添咗層次同風味。呢碗四寶飯好飽滿,每一口都有不同嘅滋味,令人驚喜連連。🍚🥢🍖🍗最後,要講下附送嘅靚湯。湯清澈透明,入口鮮美,湯底鮮甜而唔膩。店內仲可以堂食,鐘意食燒味既你就千萬唔好錯過啦!🍲😋

2023-08-05 68 瀏覽
荃灣呢間炯記燒味到食飯時間就會有條小小嘅長龍🫢,舖頭入面唔算大, 記好多街坊都係買外賣為主🥰。 餐牌📔睇落好豐富, 主要都係賣燒味為主, 亦都有比較少見嘅鵝油撈麵😋。佢有唔同嘅優惠套餐, 我就選咗$1️⃣3️⃣8️⃣嘅半隻燒鴨🦆+燒腩叉燒🐖雙拼, 呢個餐係淨餸嚟, 要飯🍚嘅就另外叫。燒鴨🦆燒得好香, 一口咬落去竟然仲有少少肉汁😋。 燒鴨皮好薄,而且無乜脂肪,配合埋鴨肉真係幾高水準🥰, 唔知呢隻燒鴨係咪啱啱燒好呢,仲係微暖嘅😍。燒腩叉燒雙拼,燒腩肥瘦相間,好靚仔嘅燒腩🥰,無搭到相對瘦嘅燒肉,啖啖都咁好食😋,仲有塊皮係脆嘅,好香口。 叉燒舖滿咗飯盒底,好多舊啊,睇落好似比較瘦,但食落係好軟熟,完全睇唔出呢😍。

2023-07-31
2023-08-05 64 瀏覽
今日幫屋企人嚟荃灣攞嘢,搞掂喺附近食埋晏先走。回程時路經街市街,見到有間「炯記燒味」。櫥窗入面嘅叉燒、燒鵝賣相好靚仔,令立立,一於買番啲返屋企今晚做餸。原來呢度逢星期一至日都會有一款特價燒味供應,另外仲有三款超值加餸組合。揀咗半斤燒腩仔同半隻豉油雞,價錢非常經濟,只係 $118,真心抵食。燒腩仔外皮脆卜卜,腩肉肥瘦適中,皮脆肉嫩,肉質鬆軟又夠腍滑,而且醃得味道啱啱好,唔會太鹹。玫瑰豉油雞亦唔嘢少,雞夠大隻,雞皮好薄,豉油味調校得很不錯,雞肉十分嫩滑,入口啖啖肉,令人食指大動。下次想加餸可以再嚟幫襯。