2024-05-26 52 瀏覽
買相2分(10分滿)都係無下次味道咸左D,吞唔落, 金錢肚變咗毛肚細細碟+個飯$6x 不包嘢飲, 有圖有真相 叫咗個凍檸茶冇檸檬味又唔酸 燒味算合格但不算好味 女士食可以男士唔夠飽尖沙咀地區真係畀遊客食
買相2分(10分滿)都係無下次
味道咸左D,吞唔落, 金錢肚變咗毛肚
燒味算合格但不算好味 女士食可以男士唔夠飽
尖沙咀地區真係畀遊客食

2024-05-21 50 瀏覽
炯記燒味 (尖沙咀)電影九龍城寨,講述由一碗叉燒飯而起嘅兄弟情。睇完就急不及待去搵叉燒飯食,咁啱喺尖沙咀一條巷仔見到呢間燒味舖,所以入咗去食叉燒煎蛋飯叉燒精心烤製色澤紅亮表皮微焦散發濃郁的蜜汁香味外層的蜜汁微焦帶脆內裡的豬肉卻軟嫩多汁肥瘦適中煎蛋煎得恰到好處蛋白微微金黃蛋黃流淌在白飯和叉燒上增添了香滑的口感炯記燒味 (尖沙咀)尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖
炯記燒味 (尖沙咀)

叉燒煎蛋飯

煎蛋煎得恰到好處
蛋白微微金黃
蛋黃流淌在白飯和叉燒上
增添了香滑的口感

炯記燒味 (尖沙咀)
尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖
2024-05-20 36 瀏覽
話說聽講佢個鵝油撈麵幾好食,所以就嚟試一試,但係有少少失望,唔知係我個碗調味失咗手定係點,有色無味,成碗麵我好似食緊烚麵咁。。。亦都冇覺得佢個鵝油特別香但係個五花腩係脆皮嘅,另外我哋又叫咗雲耳鳳爪配青瓜,都幾好食,辣到好夠,而且醃得好入味,鳳爪係冇骨嘅,亦都唔會有雪藏味朋友叫嘅手撕雞,要咗個雙拼,麻辣配鹽焗,正正常常冇咩特別,但係啲雞肉質地係緊緻,唔會覺得好梅茶餐廳有咁嘅質素算唔錯啦。。。但如果係為咗個鵝油撈麵尊登嚟就覺得不必了

2024-04-25 95 瀏覽
返工晏就去外賣個飯,真係未見過啲餸少到咁,成盒份仲要本身得1半,個手絲雞4份1都冇,我諗係成隻雞比個量都冇,啲飯佔左超過4份3,我一個女仔依都唔夠飽啦,唔通淨係食白飯,我比呢48蚊淨係食白飯,我依加未食完真係忍唔住入黎劣評,做生意做到咁,我依加真係好嬲,尖沙咀咁多野依真係唔會再食佢,就算唔係尖沙咀都唔會囉。個隻盒就鬼咁大但啲飯得一半,手絲雞就真係少到,忍住唔講粗口,我係到諗我一陣下午茶食咩,冇諗過要食下午茶囉
2024-04-11 91 瀏覽
晚餐經過見到這間二人餐幾豐富,就進去一試。一般茶餐廳間局,有少少迫,但2人都比我地坐4人位。套餐都算豐富有小食雞腎同麻辣雲耳,真係幾辣。主食係豬手同手撕雞。豬手硬左少少,手撕雞就好入味,仲有油菜同撈面。撈面都幾爽口,分量都大。飲品選咸檸七都不用加錢。總括二人餐大推頭,剩好多仲可打包作明天午餐。

• 鵝油撈麵
係尖沙咀行過覺得肚餓,聽過有個朋友話依間嘅手撕雞腸粉好好食,聽到我都忍唔住要試吓!到底有幾好食🤤!-🍴鴛鴦手撕雞腸粉🐥下午茶餐($42)鴛鴦分別係指鹽焗同埋麻辣兩種口味嘅手撕雞,兩款都試晒,鹽焗係大家都可以想像到嘅味道,正正常常。麻辣🌶️會偏向比較搶口,辣得嚟又令人好想繼續食,推薦大家試吓麻辣口味👍🏻!腸粉非常之熱辣辣,混合上面嘅麻醬同埋甜醬,變成混醬腸粉,都好唔錯!-🍴熱奶茶(跟餐)☕️
🍴鴛鴦手撕雞腸粉🐥下午茶餐($42)
🍴熱奶茶(跟餐)☕️
2024-03-30
  • 麻辣手撕雞腸粉
2024-01-20 180 瀏覽
嗌左海捷手撕雞腸粉, 份量極少,海捷辣到傻,menu冇話係辣既,咁樣收人55蚊?女朋友嗌左手撕雞撈麵,58蚊,份量係我碟野起緊4倍,點解可以咁????以後唔會再食。Ordered hand-shredded chicken rice rolls, the portion is very small, Haijie is ridiculously spicy, the menu doesn't say it's spicy, $55 for this is straight up scam.My girlfriend ordered hand-shredded chicken noodles, $58, which is 4 times the size of my plate. How do you explain it? ? ? ?Won't eat it again in the future.
以後唔會再食。

2024-01-20
2024-01-18 149 瀏覽
行過尖沙咀,見到炯記燒味飯店,心諗一定要入去試下!話說餐廳不算大間,但都算舒服清爽,冇咁擠迫。一坐低,我就快手叫咗個煙燻燒鵝撈麵。啱啱好,我就一個肚餓,撈麵一上,先係嗅咗嗅嗰陣,荔枝柴燒鵝油個香氣真係撲鼻而來!食下去,燒鵝皮脆口得嚟又唔過分肥膩,肉質鮮嫩得嚟滑口,簡直太對味啦!跟住有個炯記肥叉飯,叉燒帶點燶邊,咸香中帶甜,每一啖都肉香四溢,滿足到我愛肉之心。五穀麥芽阿華田又係另類享受,好有童年回憶添!最後,我試咗個四寶飯,嚟一個多層次味覺體驗。每款燒味都有自己獨特嘅風味,仲加咗半隻鹹蛋,呢個組合真係惹味過癮。呢家食店,足夠令人念念不忘,每一啖都令人嘆為觀止。下次還會再來,真心向朋友推介👍!

2023-12-06 116 瀏覽
幫襯過好多次,事實炯記食物味道沒有問題,職員服務態度良好,但不知為什麼他是我食過的燒鵝肉中最靱, 今天為避開燒鵝肉靱,特別點了燒鵝肶撈麵竟然又肥又韌😰真的希望他們可以認真改善一下好讓我繼續幫襯,
2023-12-04 78 瀏覽
今天和朋友去k11参加学校组织的活动,活动完后大概是5点,想去旁边找点吃的,然后就决定吃烧腊。看到这家烧腊觉得价格和颜色都不错,就进去店里面吃。环境是小小的,正常的香港标准。餐具都放在桌子的抽屉里,感觉不是很干净。服务生可能有点忙,只上了一杯水。朋友点了一个招牌的清汤牛魔王捞面,72。我感觉上来的牛肉和牛肚感觉分量有点小了,但是捞面的色泽很好,非常诱人。双拼烧味饭是58,但是我点的烧味分别是叉烧和烧鹅,烧鹅要加10块,所以是68。叉烧肥瘦相间,烧鹅非常香,再配上酸梅汁,完美。今天的例汤也是正常水平,挺好的。
今天的例汤也是正常水平,挺好的。
2023-12-04
  • 烧鹅
2023-11-09 109 瀏覽
叉燒切雞瀨粉☺️叉燒切雞瀨粉是一道美味的粵菜,結合了豬肉、雞肉和瀨粉的獨特風味。它有著豐富的口感和層次感,醬料的搭配也能夠增添風味的豐富度。如果你喜歡中國粵菜或者想嚐試一道風味獨特的米粉菜品,叉燒切雞瀨粉絕對值得一試麻辣手雞撈麵☺️麻辣手雞撈麵還常常配以一些蔬菜和配料,如豆芽、花菜、香葱等,這些配料能夠增加菜品的口感層次和營養價值。此外,麻辣手雞撈麵的湯汁通常是由各種調味料和高湯熬製而成,使得整道菜的味道更加豐富和濃郁炯記三皇盤☺️雞腎、雞腳和雲耳。雞腎是雞的腎臟部分,具有柔軟嫩滑的質地和獨特的風味。它通常會經過清洗和烹調處理,使其更加美味可口。雞腳則是雞的腳部,具有膠質豐富的皮膚和嫩滑的肉質,給這道菜增添了口感的豐富度。雲耳則是一種黑色的木耳菌,具有脆爽的口感和營養價值。
叉燒切雞瀨粉☺️

麻辣手雞撈麵☺️

炯記三皇盤☺️
2023-11-09 98 瀏覽
尖沙咀食午餐$60起跳預左啦,午餐燒鵝撈麵$68都合理,加凍飲$5,都係預期價錢。呢度招牌鵝油撈麵睇佢介紹似係必食項目,朋友說燒鵝味道OK幾香炭火味,但上到枱發現燒鵝根本搵唔到幾多肉,反轉睇吓🧐得皮同骨,只係緊緊搵到兩粒肉,極之失望。撈麵只係正常一碗偏鹹同油嘅麵冇乜特別,鵝係凍嘅,咬落一口都係油,都係偏鹹,因為上枱嘅全是鵝背同骨,夠晒入味特別鹹啦,緊緊搵到兩粒肉、味道還可以嘅,總括而言不會再光顧了!
2023-11-05 1090 瀏覽
有日經過見到餐牌大大隻寫住鵝油撈麵,已經好想食,見媽咪話想食燒味飯,加上佢又鐘意食豬手,就帶佢嚟試吓先😋🌟燒鵝鵝油撈麵 $68🌟令立立既鵝油撈麵,餐廳仲好貼心剪開啲麵,方便夾嚟食,燒鵝皮脆肉嫩,建議襯熱食,味道最佳😋🌟冬菇豬手飯 $54🌟冬菇豬手飯又係要食,豬手炆至肉質腍軟,非常入味,仲有好豐富既骨膠原,唔夠喉,好味到想再order多兩舊小食😂🌟鴛鴦手撕雞 $42🌟想食手撕雞,見到有鴛鴦味揀就揀左,可以一次過試曬兩款味,麻辣同麻油味,兩款都好食,麻辣味比較創新,對比起平時食開既麻油味🤩🌟冬菇扒生菜 $22🌟見全部都係肉肉同肉,就叫多碟菜中和下,生菜好爽口,配埋濃味既冬菇汁,味道更可口😋🌟阿華田五穀麥芽特飲 $18🌟呢杯阿華田麥芽特飲好飽肚😆好似食緊早餐麥皮咁,好健康👍🏻老闆話好少人可以飲得曬成杯,通知飲到一半就放棄了😂我就唔想浪費食物,要飲曬為止先放棄🫡

🌟燒鵝鵝油撈麵 $68🌟

• 醬皇豬手
  • 鵝油撈麵
  • 阿華田五穀麥芽特飲
2023-11-02 104 瀏覽
【明爐燒味。鵝油撈麵】這間港式燒味位於尖沙咀,地點超級方便。餐廳環境簡潔,店面不大、但座位卻不會太擁擠。份量足夠,價格合理,很有cp值。❈ 雙拼燒味飯 -叉燒拼燒鵝轉撈麵 HK$79燒鵝是餐廳的招牌必點菜之一、有獨特的煙燻味,皮下油脂豐富但不膩口,皮薄脆口,肉質厚實。每一條粗麵都包滿著鵝油,油潤有光澤,麵質有嚼勁。❈ 雙拼燒味飯 -叉燒拼腩仔轉撈麵 HK$69叉燒有微微的焦香,肥瘦均勻,肉質鬆化柔軟。脆皮燒腩仔也很出色,肉質鮮嫩,脂肪和肉的比例平衡,吃下塊時不會感到太油膩。
【明爐燒味。鵝油撈麵】

❈ 雙拼燒味飯 -叉燒拼燒鵝轉撈麵 HK$79

燒鵝是餐廳的招牌必點菜之一、有獨特

❈ 雙拼燒味飯 -叉燒拼腩仔轉撈麵 HK$69

• 炯記煙燻燒鵝撈麵
2023-10-26 74 瀏覽
朋友🧒🏼好鍾意食雞🐓,仲話食雞🐓對身體好,呢日同佢🧒🏼一齊喺尖沙咀,佢🧒🏼問我邊度食雞好🐓,我諗咗2秒鐘,就帶咗朋友🧒🏼嚟呢度開餐🤣$75「桶子豉油雞🐓半隻」:豉油雞🐓雞皮啡啡哋色被豉油滲透,有濃郁醬油香味,朋友👩🏻‍🏭同我 都忍唔住食咗兩塊雞皮🤣;雞肉不同部位有不同口感,基本都夠滑😋$80「鹽焗手撕雞🐓半隻」:手撕雞🐓有啲鹹香、幾好雞味、啖啖肉食得方便又暢快🤣$20嘅「鵝油菜心」:菜心🥬新鮮爽脆,被鵝油浸住特別香口😋$5「熱檸水🍋💦」:夠晒健康😋$15「熱檸茶🍋☕️」:茶底夠濃郁😋

$20嘅「鵝油菜心」:菜心🥬新鮮爽脆,被鵝油浸住特別香口😋

$5「熱檸水🍋💦」:夠晒健康😋