2024-03-18 414 瀏覽
呢間啲鰻魚飯超好食,已經encore咗一次!環境雖然細,但坐位有空間感,最好book定位, 平日lunch time好多人排隊。價錢有啲偏貴,但係水準相對地高!套餐包咗前菜、茶碗蒸、日式清湯同白飯。廚師係即叫即燒,廚房有透明玻璃,可以望到廚師專心地燒鰻魚,好食嘅嘢就預咗要等少少時間。厚身嘅鰻魚有一陣炭香味,配上甜甜地嘅鰻魚汁,再加日本米,真係食唔停口,完全唔會食到骨。呢間我認為係香港數一數二有水準嘅鰻魚飯,值得一試。

香港的日本料理分得很精细,不同流派的日式拉面数不胜数,连天妇罗、大阪烧、关东煮这样的小众垂类都能开出好几家专门店,但就是真没两家主打鳗鱼料理的店。·来歌赋街无数次,终于走进了这家炭火烤鳗料理,它跟这条街上几家大排长龙的拉面店其实属于同一集团。·一直觉得它家生意不怎么样,那天晚上也是,包括我只有两桌,但不可思议地撑到了现在。除了跟人均有关,吃下来也感觉,虽然食材和技法都不差,但惊喜不够,适合尝鲜但不会回访。·炭家做的是关西风格的鳗鱼料理,提供多款鳗鱼定食和鳗鱼串烧,为了扩大市场现在也做酒肴。点单后才现串现烤,没有刻意强调,但你能看到备长炭静静待烤架旁的位置。·菜式还是挺丰富的,除了经典的蒲烧也有香港少见的白烧,分了国产鳗鱼、日本鳗鱼和新鲜活鳗三个不同价位,不过难能可贵的是,午市和晚市的价格一样。·前菜有【鳗鱼茶碗蒸】和【鳗鱼啫喱】,都好吃,冷却高汤凝结成的鳗鱼啫喱冻尤其特别,冰冰凉凉柔柔糯糯,一股浓缩的鲜美在口中漾开。·【鳗鱼白烧】只有现烤鳗鱼才能完美诠释出的炭烤香气,融在那酥脆微焦的表皮里。鳗鱼肉质很新鲜,但脂肪显得不足,少了油脂的丰腴细腻,吃完虽然不腻但总觉得不过瘾。·搭配主菜的有鳗
搭配主菜的有鳗鱼清汤、山葵、山椒粉和两种酱汁(米饭是没有淋酱汁的),按个人口味添加。服务有点机械,完全没介绍啥是啥。
一种似乎是咸甜的味淋鳗鱼汁,跟刷在蒲烧鳗鱼上的酱差不多。还有一种应该是浓口酱油风味的拌饭汁,跟拉面汤喝多了一样巨咸,淋一点就够,米饭还不错。
2023-10-22
  • 茶碗蒸
2023-10-12 491 瀏覽
本身唔係諗住食日本嘢,但係經過門口嘅時候店員非常之熱情地介紹食物走吸引咗我入去,除咗個鰻魚飯之外,仲叫咗個串燒餐餐!🩷嗰個飯團真係好好食! 價錢又好!服務態度非常之好! 串燒裏便覺後來都非常之好味,好快就食晒3件,鰻魚飯好大條多到我都要包走,慳電雖然唔係好多位置,但係感覺好舒服唔會太迫人,幾個朋友去食飯非常之好傾偈又舒服,最緊要係佢哋去廁所非常之乾淨,令到我成餐飯嘅感覺非常之好!值得再去 ,同幾個朋友食生日飯嗰度就最好不過🫶🏻
值得再去 ,同幾個朋友食生日飯嗰度就最好不過🫶🏻
2023-10-10
紀念日
  • 鰻魚重
2023-09-27 1742 瀏覽
一早講過上環歌賦街多餐廳,今日又同朋友黎開呢邊食飯,今次就決定食想食好耐的炭家,很早以前就聽朋友提起這家店的鰻魚好好食,今次經過終於可以一嚐佢D鰻魚了~ 餐廳座位不多,小小的一家小店,以傳統深木色的日式裝修,燒烤的位置是玻璃窗,顧客可以隨時欣賞師傅的燒烤手藝。這裏的鰻魚主要由日本直送或其他國家入口,店員指2者的分別是日本鰻魚的魚味較濃郁,而其他國家入口的鰻魚則比較肥美。這裏除了鰻魚,還有串燒、清酒、啤酒,款式都頗多。所以也點了幾串來嚐嚐。🥢串燒:雞腿肉/雞翼/雞胸肉紫蘇卷這裏的燒烤全部選用備長炭,炭火均勻亦較健康,串燒燒得非常香,簡單調味便突出雞的原味,雞腿嫩滑,雞翼就燒得皮脆肉嫩,連雞胸都燒得剛剛好,包著紫蘇沁出紫蘇香味。🥢鰻魚和牛定食因為見到有和牛,所以貪心地點了鰻魚和牛定食,咁就一次過滿足晒兩個願望🥰定食已包括蒸蛋、湯及白飯,鰻魚定食的鰻魚有2款口味,分別是鹽燒及蒲燒。鰻魚燒得很香,魚皮那邊微微焦香,鰻魚口感結實,唔會腍啤啤,而外國入口的鰻魚真的比較肥美,油脂感較多。鹽燒更能品嚐鰻魚的原味及炭燒香味,而蒲燒因為加上醬汁,較為惹味,喜歡那一種?why not both! 🤣而和牛是

🥢串燒:雞腿肉/雞翼/雞胸肉紫蘇卷

🥢鰻魚和牛定食
鰻魚和牛定食

而和牛是喜出望外地好食,不愧是和牛,油花均勻,脂肪跟肉的比例剛好,牛肉味濃郁,口感軟腍,配白飯一流😋
鰻魚和牛定食
2023-09-23 351 瀏覽
放工來到附近呢間中環的日式炭燒鰻魚店,細細間,但係有個開放式窗口可以睇住師傅用炭燒鰻魚,十分治愈!蒲燒鰻魚重如可以揀白燒或者蒲燒,我就是在最經典嘅蒲燒醬汁,撈飯一流!鰻魚厚身無骨,咬落有炭香外脆內軟!炭燒熊本A4和牛薄薄地嘅和牛都好重牛肉味,師傅燒得比較熟,但係咁樣就最適合撈埋蛋黃一齊食,油膩感唔算好重~大大塊都輕鬆食晒🫡雜錦串燒定食有五款串燒,全部都係炭燒,所以好香口,最鍾意係雞腿肉超滑雞皮都好好食!仲有包住蘆筍嘅豬腩肉都係一個唔油膩嘅選擇!

蒲燒鰻魚重

炭燒熊本A4和牛

雜錦串燒定食

2023-09-21 141 瀏覽
😆😆超飽肚超滿足嘅鰻魚飯🫶除咗有日本嚟嘅鰻魚 ($420) 之外,而家出咗更抵食嘅進口鰻魚版本~ 套餐($268) 就有齊茶碗蒸、鰻魚啫喱同埋超大嘅鰻魚·重,日本米加上蒲燒汁真係食唔停,厚身嘅鰻魚滲出炭香味,鍾意食鰻魚嘅唔好錯過🫡🫡另外仲有熊本和牛同埋串燒套餐等等,有超多款嘅串燒,一個價錢就可以食晒,超鍾意佢嘅豬腩肉捲着蘆筍,咬落清甜又多汁。🫶仲有好多人鍾意嘅牛舌~ 另外都推介好嫩嘅雞腿肉😊😊
2023-09-21 84 瀏覽
相信好多人都覺得係香港好難食到高質嘅鰻魚飯. 其實唔難搵架🙈係歌賦街就有一間炭家嘅鰻魚每星期由日本直送. 而且重要係活鰻客人落單後即叫即燒. 保證新鮮😆想抵食啲嘅可以中午嚟食lunch set. 重會包前菜、茶碗蒸、日式清湯同白飯🍱鰻魚.重 (特選)前菜係鰻魚啫喱. 一開頭聽到覺得有啲奇怪 但入口一啲都唔腥. 而且重有好濃郁嘅鰻魚香氣. 好好味茶碗蒸口感嫩滑. 並配有好多菇粒同埋鰻魚肉 . 口感豐富香氣十足日式清湯帶有海帶同埋菇粒. 清清淡淡我期待已久嘅鰻魚終於嚟到喇🥰一大片肥厚嘅燒鰻魚鋪係白飯上面. 而且佈滿金黃嘅蛋絲賣相已經好靚鰻魚非常厚肉. 帶有炭香味入口鮮甜彈並且有魚油香😌. 配埋自家製嘅鰻魚燒汁真係無得彈

炭家嘅鰻魚每星期由日本直送. 而且重要係活鰻
客人落單後即叫即燒. 保證新鮮😆

🍱鰻魚.重 (特選)
前菜係鰻魚啫喱. 一開頭聽到覺得有啲奇怪
但入口一啲都唔腥. 而且重有好濃郁嘅鰻魚香氣. 好好味

日式清湯帶有海帶同埋菇粒. 清清淡淡

賣相已經好靚

鰻魚非常厚肉. 帶有炭香味
入口鮮甜彈並且有魚油香😌. 配埋自家製嘅鰻魚燒汁真係無得彈
2023-09-21 73 瀏覽
中環歌賦街, 一條小街上有著各種不同美食 成為近期大家都熱愛去尋幽探秘, 找出新新美食地方🫶🏻炭家正正位置這裡,一家隱世的鰻魚專門店 主打炭燒鰻魚之外, 亦同時提供其他串燒等美食🍡 . 今天過來當然要品嚐一下出名的炭燒鰻魚 店家有擁有多年經驗日藉主廚主理, 信心保證😎 . 客人可以於店內透過廚房玻璃, 看著整個鰻魚炭燒過程,保證每位客人食到的都是鮮新出爐燒鰻👍🏻 . 🔺雙色鰻魚重.定食 - $388🔺湯品、茶碗蒸茶碗蒸口感香滑,入面更加入鰻魚雙色燒鰻魚飯 ,一邊蒲燒帶醬油味、一邊白燒為原味。店內採用日本備長炭, 以迅速加熱方式炭燒鰻魚,由生開始燒至熟, 魚身燒得非常蕉香, 但中間肉質仍然保持嫩滑👍🏻 隨燒鰻會付有山椒粉 芥末 鰻魚汁, 可以隨個人喜好伴上調味, 味道各有不同👍🏻.串燒🔺雞腿 $50🔺雞翼 $50 x2🔺雞胸雞肉紫蘇卷 $50串燒依家做優惠,買三送一,極之抵食,雞腿啖啖肉,雞翼外皮焦香,雞胸紫蘇卷,香味滲透蔬菜和雞胸肉裏面,味道一流😎
🔺湯品、茶碗蒸
茶碗蒸口感香滑,入面更加入鰻魚
串燒
🔺雞腿 $50
🔺雞翼 $50 x2
🔺雞胸雞肉紫蘇卷 $50
2023-09-20
2023-09-05 1353 瀏覽
中環歌賦街喺中環黎講算是日本街了,同一條街已經有數間人氣日本餐廳,今次食呢間系少有嘅鰻魚專門店,原來好受歡迎😳定價頗高仍有吾少捧場客。✿ 鰻魚厚燒玉子 $150玉子燒向來喺日本菜好受歡迎,鰻魚同玉子夾埋好難抗拒!玉子燒好滑溜溜🥚蛋香味十足💛鰻魚多鰻魚汁又juicy,有花草作點綴為菜式明顯加分🌷🌱✿ 白燒鰻魚串 $110鰻魚串有分為白燒/ 蒲燒,因為鰻魚飯揀咗蒲燒所以串燒就揀白燒。鰻魚串厚度少許偏厚,外皮十分香脆,魚油亦從中逼出,香氣十足。✿ 和牛串 $140和牛串油脂非常豐富,口感非常軟稔,一咬即刻感受到,日本和牛果然系吾同啲🐮✿ 雞腿串 $50諗吾到雞腿串亦好好味🐔啖啖肉又吾會好乾,呢個真有驚喜。✿ 鰻魚·重 $420鰻魚重系餐廳招牌菜,店員話鰻魚系日本名古屋直送,難怪要呢個價錢😳定食均配温泉蛋鰻魚海膽、時令沙律、茶漬湯及白飯。茶碗蒸裡面有鰻魚,蒸蛋好滑💛鰻魚好大條又燒得好香❣️冇乜骨吾會俗親👍🏼蒲燒方式令鰻魚多汁又香🤎

✿ 鰻魚厚燒玉子 $150
鰻魚厚燒玉子

✿ 白燒鰻魚串 $110
白燒鰻魚串

✿ 和牛串 $140
和牛串

✿ 雞腿串 $50
諗吾到雞腿串亦好好味🐔啖啖肉又吾會好乾,呢個真有驚喜。
雞腿串

和牛串
雞腿串
鰻魚重
2023-09-03 85 瀏覽
最近去咗一間位於中環由日本主廚主理既鰻魚專門店。店內面積少,座位唔多,但勝在夠舒服,食物同服務同樣高質,建議要先預約。👍🏻👍🏻👍🏻鰻魚重 $420據知鰻魚係日本直送而且即叫即劏,以日本頂級紀州備長炭燒,製作相當認真。 鰻魚重可以揀蒲燒或者白燒鰻魚,我地揀左蒲燒,炭香味亦十足。外皮燒到焦脆,鰻魚汁濃稠稍帶甜味,肉質肥美嫩滑彈牙💯。鰻魚重仲包括鰻魚茶碗蒸、鰻魚高湯啫喱(小鉢)、日式清湯,好豐富😍。雞腿串燒 $50雞肉串睇落有啲乾,食落竟然嫰滑多汁😚。月見雞肉棒 $68免治雞肉肉汁軟腍,跟甜醬油同埋原粒🥚蛋黃,沾上香濃既蛋漿食既滑口又惹味。和牛串 $140牛肉味濃而且入口即溶,油脂豐富富口感,正。白燒鰻魚串 $110用左🤏🤏鹽調味,保留鰻魚原本既鮮甜,食落一啲都唔腥,要讚係冇刺骨,啖啖肉入口😁。👍🏻鰻魚厚燒玉子 $150一層一層既玉子燒整得鬆軟多汁,蛋味香濃滑溜,捲入蒲燒鰻魚粒,層次感豐富,好味!
最近去咗一間位於中環由日本主廚主理既鰻魚專門店。
👍🏻👍🏻👍🏻鰻魚重 $420

雞腿串燒 $50
雞肉串睇落有啲乾,食落竟然嫰滑多汁😚。

月見雞肉棒 $68

和牛串 $140
牛肉味濃而且入口即溶,油脂豐富富口感,正。

白燒鰻魚串 $110

👍🏻鰻魚厚燒玉子 $150

2023-08-27 88 瀏覽
有午市定食,鰻魚·重 午餐同晚餐同價,枱上餐具攞放整齊,有儀式感。鰻魚·重 | $420午餐有湯、茶碗蒸、鰻魚小食,茶碗蒸內有鰻魚肉粒、蛋滑溜有少許鰻魚味,夠晒熱要小心辣口。小食係鰻魚啫喱,啫喱透明夾著鰻魚肉,有些蔥粒,幾特別。鰻魚肉一大塊地放在丼飯上,旁邊是日式雞蛋絲,色彩幾靚。鰻魚無骨,底下的魚皮燒得脆口,帶點炭香味,咁可以加一聲三招粉,增添一點椒麻香感。月見雞肉棒 | $68有個紅紅橙橙的雞蛋,撈勻蛋漿點雞肉棒令到雞肉棒更加滑溜。侍應服務好,會提供熱茶或凍茶。店舖開揚,陽光充足,食住鰻魚飯都幾享受。

鰻魚·重 | $420

月見雞肉棒 | $68
有個紅紅橙橙的雞蛋,撈勻蛋漿點雞肉棒令到雞肉棒更加滑溜。

• 鰻魚重
  • 茶碗蒸
2023-08-27 77 瀏覽
上次來發現呢條街好多名氣日本餐廳,今次來試下炭燒鰻魚飯。來到時餐廳剛開門,餐具擺放整齊,充滿日式氣息。店員有禮貌詢問要凍茶定熱茶。午餐有好多選擇,定食由$180-$420 都有,除咗鰻魚仲有和牛同豚肉燒。鰻魚·重 - $420既然主打鰻魚,一係唔食,一食梗係揀個最好的試下。定食有湯、茶碗蒸、小食。小食是鰻魚啫喱,啫喱透明中間有鰻魚肉,凍凍的幾特別。茶碗蒸滑溜,有菇、鰻魚肉,是充滿鰻魚的一餐。❤️來到戲肉的鰻魚飯,鰻魚都幾大條,皮燒得香有炭燒味,旁邊有雞蛋絲。另有山椒粉可以加在鰻魚上,帶出椒麻味道。月見雞肉棒 - $68雞蛋香味濃郁,雞肉棒啖啖肉,點完蛋漿更加滑溜。

鰻魚·重 - $420
既然主打鰻魚,一係唔食,一食梗係揀個最好的試下。

定食有湯、茶碗蒸、小食。

小食是鰻魚啫喱,啫喱透明中間有鰻魚肉,凍凍的幾特別。

茶碗蒸滑溜,有菇、鰻魚肉,是充滿鰻魚的一餐。❤️

月見雞肉棒 - $68
雞蛋香味濃郁,雞肉棒啖啖肉,點完蛋漿更加滑溜。
想食高質日本鰻魚飯大家應該諗到「炭家」呢個名。雖然少貴,鰻魚重定食($420),但嚟到「炭家」都係冇理由唔食日本鰻魚飯。師傅每日新鮮處理鰻魚,即叫即燒,等燒嘅時候可以食住鰻魚啫哩前菜、茶碗蒸、清湯先。鰻魚由日本直送,係以日本頂級紀州備長炭燒。客人可以揀蒲燒定白煙,我就揀咁蒲燒配飯一流。鰻魚鮮甜肥美,厚度比平時急凍個食的厚,燒到外脆內嫩,散發微微焦香,入口魚脂四溢,肉質彈牙,配自家秘制鰻魚醬汁,味道與鰻魚完美融合,簡直無可挑剔,送飯食一流啊價錢需要唔平,但絕對係對得住呢個質素👍👍👍

鰻魚重定食

價錢需要唔平,但絕對係對得住呢個質素👍👍👍
2023-08-07
2023-08-02 94 瀏覽
二訪中環炭家🤩上次食完好想再食😛炭家由擁有近40年經驗嘅日籍主廚江藤先生監督👨🏻‍🍳貫徹日本傅統料理認真追求及製作嚴謹嘅精神👍🏻當中主打嘅鰻魚更選用由日本直送嘅新鮮鰻魚🐟為食客帶來色、香、味、美嘅用餐體驗🥢和牛丼上次試咗鰻魚重,所以今次想試吓和牛丼🐮選用上霜降雪花嘅A4熊本牛🐄入口即溶,脂肪紋理細緻🥩肉質細嫩,口感柔軟多汁💦牛味濃厚🐮經炭火慢烤後入口帶微微炭香🔥另外會跟埋茶碗蒸、小鉢、日式清湯及白飯🍚🥗特色沙律非常足料嘅炭家特色沙律🥗有我最愛嘅海膽同牛油果🥑海膽鮮甜口感幼滑😚除咗沙律菜,仲會有秋葵、車厘茄同青豆🫛相當豐盛🤩除咗主打鰻魚外🐟炭家嘅串燒同樣大受歡迎😍今次我哋試咗雞心、雞腿、雞翼、雞胗、雞皮🐓串燒香噴噴,燒得惹味🔥而且非常juicy💦雞翼同雞腿外層脆口,雞肉嫩滑啖啖肉😛

和牛丼

🥗特色沙律

喺中環想食餐好嘅日本菜🇯🇵,咁我再諗吓想食乜嘢,將範圍縮窄,好似有啲想食鰻魚飯,諗一諗,就決定嚟呢度食午餐🤩$88「鮟鱇魚肝」:好鍾意食高質素嘅「鮟鱇魚肝」😆,喺香港市面上買到嘅「鮟鱇魚肝」主要有「日本產」同埋「中國產(極大部份)」,店員姐姐話呢度嘅係日本產🇯🇵🤩,「鮟鱇魚肝」好香滑又creamy, 仲配有香蔥同埋 wasabi 一齊食,試少少Wasabi 先,發覺好鮮味、唔太辣,問店員姐姐係唔係 廚師磨嘅 新鮮 wasabi 加 柚子,佢話係🤩$380「午市套餐 鰻魚二色重」,包「茶碗蒸同湯」🤩「茶碗蒸」做得好滑🤩「清湯」材料有昆布、竹筍、豆腐乾 等,簡單得嚟幾好飲 🤩「鰻魚二色重」係「蒲燒」同埋「白燒」,兩種我都欣賞兩個我都鍾意食🤩,「蒲燒」有醬油香味而「白燒」比較食到原味🤩;米飯粒粒圓轆轆脹卜卜,係高質嘅日本米🌾

$380「午市套餐 鰻魚二色重」,包「茶碗蒸同湯」🤩

「茶碗蒸」做得好滑🤩

「清湯」材料有昆布、竹筍、豆腐乾 等,簡單得嚟幾好飲 🤩