2006-11-18 26 瀏覽
3個人第一次去, 叫了"青蘋果雪耳魚頭" 拚"沙嗲" 湯底, 哇!! 個魚頭湯底好潤呀, 沙嗲都好濃!!order 了:1) 2碟肥牛: 肥牛真係太好味喇, 唔似其他火鍋鋪o個d 薄ee, o個度o個d 厚度適中, 雪白分明, 有咬口, 牛肉味重!!2) 帶子: 鮮甜無比, 輕輕滾一滾已經ok, 唔駛點豉油已經夠味3) 芝士腸: 大大舊..爆開時真係有芝士流出o架4) 墨魚滑拚蝦滑: 2樣都十分好, 新鮮爽口, 上面仲有蟹子添o架5) 墨魚丸+芝士蝦丸+魚皮鮫: 墨魚丸係手打, 唔係市面普通o個d, 夠彈牙爽口, 芝士蝦丸簡直一試難忘, 一咬開就有芝士流出o黎, 好好食呀!! 魚皮鮫反而同出面差唔多, 普通d!6) 花枝片: 呢個幾有咬口, 但係冇咩特別!7) encore 墨魚丸, 唔駛再解釋..哈!!8) 枝竹, 粟米, 牛柏葉, 菜比較普通, 唔駛點寫佢d 醬料十分之多, 起碼有10 款.. 而且湯底一d 都唔普通!! 但係都幾貴, 3個人食了成千蚊, 不過食了咁好食o既o野, 都值得呀!! heee! ^__^

order 了:
3) 芝士腸: 大大舊..爆開時真係有芝士流出o架
6) 花枝片: 呢個幾有咬口, 但係冇咩特別!
7) encore 墨魚丸, 唔駛再解釋..哈!!
8) 枝竹, 粟米, 牛柏葉, 菜比較普通, 唔駛點寫

2006-11-08 13 瀏覽
佢新開張時去過,發覺d服務好殷勤,以為佢好似好多新店咁,只係想留客好得果一陣,但又唔係wor,再去同再去同再去都係咁好。湯底:個四川麻辣湯底好得,香、辣、麻於一身。皮蛋芫茜湯底都好足料好夠味。沙爹又香wor。火鍋料:手切本地肥牛: 鬆化,油花分佈均勻,好濃牛味,好新鮮,正,必食。雪花肥牛: 急凍牛肉片。油花好細,分佈好均勻,內口即溶。不過個人喜歡手切本地肥牛多d。桂花蚌,海蝦,魚片,魚腩: 新鮮,好帶子:都新鮮,不過細粒咗少少冰豆腐: 好過叫枝竹,枝竹好難"林"菜類:新鮮同洸得好乾淨。鱔: 唔係脆鱔,有d失望,不過都新鮮。鮮墨魚丸: 好彈呀牙唯一真係覺得唔好嘅係佢地推介嘅花膠,係魚標形花膠,腥,同要滾好耐好耐好耐先"林"。唔好味v.v有叫飲品,d竹庶茅根水同酸梅湯都好夠味,唔錯。去食記得訂位,如果唔係好大機會要等。

湯底:
個四川麻辣湯底好得,香、辣、麻於一身。
皮蛋芫茜湯底都好足料好夠味。
沙爹又香wor。

火鍋料:

桂花蚌,海蝦,魚片,魚腩: 新鮮,好

帶子:都新鮮,不過細粒咗少少

冰豆腐: 好過叫枝竹,枝竹好難"林"

菜類:新鮮同洸得好乾淨。

鱔: 唔係脆鱔,有d失望,不過都新鮮。

鮮墨魚丸: 好彈呀牙

有叫飲品,d竹庶茅根水同酸梅湯都好夠味,唔錯。

去食記得訂位,如果唔係好大機會要等。

2006-10-31 7 瀏覽
就係因為睇到好評如潮...所以就去試下~~果然無令我失望,食物超級新鮮~。。不得不提個炸魚皮,連平時唔食魚皮既我都覺得好脆,配沙嗲湯一流!!!!服務態度非常好!冇話因為繁忙時間所以態度惡劣,相反仲好好招呼~值得一讚:估唔到星期六都有折頭~8︰30前買單有8折!!
就係因為睇到好評如潮...所以就去試下~~
果然無令我失望,食物超級新鮮~。。
值得一讚:估唔到星期六都有折頭~8︰30前買單有8折!!
2006-10-31 12 瀏覽
這是第二次到火鍋本色。跟上次一樣,服務態度真是非常好!我們本來是訂了21:45,但是來不及,打電話改到22:15,那位小姐不單很友善的幫我們改時間,還在22:10 的時候打電話來reconfirm,說一定幫我們hold 枱。去到的時候,整間餐廳都早已坐滿人,外面還有人等。要不是hold了枱,不知要等多久!要是別家餐廳,肯定不會hold枱半小時,兼早已賣枱了!由於時間太晚,我們點的一些食物早已沽清,好像象拔蚌,牛等。我們改點了龍蝦及肥牛。老板娘(我估係) 說因為沒有象拔蚌,所以龍蝦就計9折,而厨房就幫我們做了肥牛拼牛。我們也很滿意這樣的安排。所有食物都很新鮮,唯一要彈的是龍蝦丸不夠爽口,冬瓜件大太件。

1K
2006-09-29 7 瀏覽
與十一位老朋友聚舊,主角話想係打邊爐,見火鍋本色的食評不錯,於是便提意來這裡,順便試菜。火鍋本色果然沒令我失望,環境不錯,乾淨企理,只是通風夠好,人多了成個場都煙霧彌漫。這裡的食物十分新鮮,首推手切肥牛(大$138/碟),各式各樣的丸和雲吞都唔錯。埋單$1840蚊,每人約$150蚊,價錢非常reasonable,有機會會再幫襯。

2006-08-24 11 瀏覽
噖晚同"小豬" 2個人去咗試呢間"火鍋本色". 呢間餐廳嘅人好禮貌到你唔信!當我喺門口行嚟行去嘅時候, 門口個靚姐唔單止無"白鴿眼"我, 仲反而好好人咁介紹我有咩低食.入到餐廳, 個靚姐好似啲5星級大酒店啲侍應, 問我姓咩; 又好有禮貌咁問我想飲啲咩; 我仲以為自己唔知去咗邊啲高食府~ 哈哈!*************************************************到點嘢食, 個哥哥仔提我哋碟韭菜餃有12隻, 驚我哋太多嘢唔哂, 提議我哋選擇雙併.講真, 有幾多個侍應會咁樣提啲客, 唔驚倒自己米, 個客索性cancel個order咩~所以, 我哋一致認為佢嘅服務態度可嘉!!*************************************************大家都知打邊爐, 打到咁上下就會有啲白色嘅泡浮出嚟, 尤其係當你個湯底係"芫茜皮旦湯"嘅時候. . .我哋發夢都估唔到嗰喥嘅侍應居然輪流幫我哋"不"走啲泡泡! 佢哋大大話話都重複做咗呢個動作7-8次!!今時今日, 咁嘅服務態度去邊喥搵呀?!所以, 佢哋嘅服務態度係有" 5粒星" !!!******

所以, 我哋一致認為佢嘅服務態度可嘉!!

今時今日, 咁嘅服務態度去邊喥搵呀?!
所以, 佢哋嘅服務態度係有" 5粒星" !!!

嘢食方面, 本人極力推介:
1. 手切肥牛
2. 竹筒蝦滑+竹筒墨魚滑
3. 漿爆芝芯丸(一定要試呀!!!!!!)
2006-08-07 5 瀏覽
星期五晚上, 一行四人找新地方打邊邊, 最後決定試一試金海閣斜對面的"火鍋本色" 食完的感覺有點不外如是...不好食又不是...很好食又說不上...~ 粟米- 居然不好吃~ 皇帝菜- 味道怪怪的...不像平常食的味道~ 牛肉- OK, 不過切得太細片~ 墨魚滑& 蝦滑- 真的幾好食, 好有口感, 蝦滑很有鮮味~ 帶子- 算大隻~ 魚片頭- 炸得唔夠~ 花膠- 估唔到係魚鏢囉~ 金菇- 正常 坐的閣樓怪怪的...木板的設計...樓底太矮令人很不舒服, 最令人不安的是洗手間...在房間的一閣, 一面如廁還可以聽到旁邊的客人說話, 令人去得很不暢快如坐二樓的千萬不要飲醉酒, 因樓梯很高同濕滑, 都幾危險

~ 粟米- 居然不好吃
~ 皇帝菜- 味道怪怪的...不像平常食的味道
~ 牛肉- OK, 不過切得太細片
~ 帶子- 算大隻
~ 魚片頭- 炸得唔夠
~ 花膠- 估唔到係魚鏢囉
~ 金菇- 正常

如坐二樓的千萬不要飲醉酒, 因樓梯很高同濕滑, 都幾危險
2006-07-29 2 瀏覽
地下接代處和門口也不大,看看內裡也細細的。原來還有二樓,由門口旁邊上,其實是閣樓。樓梯頗斜,幸好有扶手和不覺得陝窄。二樓的空間闊落,約有7-8檯,加上裝修簡潔地方乾淨企理,環境相當不錯。坐下來便開始混醬,一盆11款醬料和醬油,攪呀攪。然後點湯底,清湯牛腩和冬瓜什麼湯。料子方面也只點了普通東西如:魚餃、水餃、魚腐、手切牛、烏冬、菜、生根、駝鳥肉。。。不記得了。飲品要了幾罐Asahi啤和兩三壺竹蔗茅根精。清湯腩湯底正!牛腩夠林,又夠多。料子也新鮮。可以慢慢食,有電視睇。有糖水送,腐竹煲薏米,太甜。服務很好,定時掭湯掭飲品,結帳速度有點慢,價錢也合理。唯一要彈的是,座椅有點小。

2006-04-13 1 瀏覽
6/4(四) 10:00-11:00pm放工後book左10點鐘黎個小型老表聚會,一行4人準時到達.先講環境,店子面積頗細,只容納到7臺客,以木色為主,有大plasma但侍應話暫時睇吾電視住,唯有播放錄影帶.我地要左花膠雞湯底$138,手切肥牛$138,蝦肉芝士丸象拔蚌丸$68雙拼,墨丸滑蝦滑雙拼$68,雜錦野菌$38,皇帝菜$28.花膠雞湯底---雞湯果然真材實料!用上原隻雞,花膠,豬展,紅棗及藥材;味道似足住家雞湯,濃而甜!值得一讚既系侍應每隔10分鐘左右會埋黎用湯舀將湯中既油分撇走,而且若吾夠湯底的話,侍應會為我地加雞湯而吾系水.雞肉尚算嫩滑,豬展十分腍身及入味.花膠屬一般.手切肥牛---自己不好牛,但老表們讚不絕口!"肉質嫩滑而且鮮味十足!"蝦肉芝士丸墨魚象拔蚌丸---各4粒,蝦肉相當新鮮及爽口!咬一口芝士從中間溜出,食1粒都夠數!墨魚象拔蚌丸亦蠻新鮮爽口!但反而內裏象拔蚌粒味道吾太出.墨丸滑蝦滑雙拼(如圖)---均是上上之作!其實用料夠新鮮系主要原素!雜錦野菌---分別有金菇,雞肶菇,杏包菇,秀珍菇.皇帝菜---味道有點似蓎蒿及西洋菜混合版.服務真系相當身貼窩心!侍應間歇性走
6/4(四) 10:00-11:00pm

雜錦野菌---分別有金菇,雞肶菇,杏包菇,秀珍菇.

皇帝菜---味道有點似蓎蒿及西洋菜混合版.

服務真系相當身貼窩心!侍應間歇性走過黎問你"野食啱吾啱食?",仲講黎火鍋料製法,點食先系最適合,埋單時仲問你洗吾洗打包個湯底返屋企煮麵食!

茶芥$17位,10點後全單8折,折後$551,除開$140/人.

可以一試!

2006-04-03 4 瀏覽
芝士蝦丸...好正!但地方細, 服務至得,可能得6,7張檯是日消費150位, 價錢中上.
芝士蝦丸...好正!
但地方細,
服務至得,可能得6,7張檯
是日消費150位, 價錢中上.
2006-03-30 10 瀏覽
My friend brought me there on Monday (10ppl)...Place seems small with 7 table but the seat feel not bad..We order some sushimi before hotpot..The 海膽is very delious and big..It's funny that Hotpot has those raw seafood offer....HOTPOT TIME...food is good and fresh (as normal)but The Canadian Beef was excellent..very strong beef taste and very soft...Service there.. is okay but the food takes a bit long...We spend 200 per head on that night!Will go there again? YES!
Will go there again? YES!
2006-03-30 1 瀏覽
上個禮拜同朋友0係銅鑼灣飲完野around 10:30p.m. 見天氣凍凍地突然好想打邊爐。咁0岩見倒呢間火鍋店,裝修又幾特別,所以就走0左入去試下。叫0左海膽,象拔蚌(例牌),本地手切牛肉,加拿大特級牛肉,芝心醬爆蝦丸同象拔蚌丸。總括0黎講,海鮮都幾新鮮,加拿大牛肉好林好味,本地手切牛肉有少少韌,芝心醬爆丸同象拔蚌丸幾特別,未試過0係其他地方食過,尤其係芝心醬爆蝦丸芝士一咬即流出來。唯一唔好處就係鋪頭比較細但坐得都幾舒服,如果食飯時間唔book位相信有排等埋單$150 per person十點後有八折。

埋單$150 per person
十點後有八折。