2019-07-11 1130 瀏覽
朋友推薦來這家吃正宗潮州菜,沒想到只是兩三天的時間就約得成,一行六人滿懷期待來吃。一進去就覺得挺整潔,光線明亮,後來發現牆壁有些古色古香的古代街景圖片,別有一番風味,整體覺得坐得很舒服。點了以下的潮菜:普寧炸豆腐有10多件,外皮炸的很香脆,但裡面還是很嫩滑。第一口先單吃,可以吃到豆腐的原味,再來就是配香蔥水一起吃,可以減少熱氣。潮州糖醋麵份量挺多的,我是第一次吃糖醋麵,朋友說可以單配糖,或者是單配醋,或者是兩者同時加上去。我嘗試過後,覺得單配糖比較好吃,比較搭,好像在吃零食媽咪麵一樣,脆脆的,另外醋的味道有點太強烈了,我不太喜歡。蝦蟹砂鍋粥很足料,很多蝦和蟹,粥底煮的很軟錦,蝦蟹的味道都融入到粥裡面,很鮮。滷水三寶分別是鵝片,鵝腸,鵝肝,鵝片滷的很入味,鵝腸口感爽脆,鵝肝很軟,沒有渣。椒鹽白鱔片,椒鹽鮮魷麵糊不厚身,炸的很香脆,肉質彈牙,不油膩,好吃。韭菜鵝紅豬紅吃得多,鵝紅是第一次吃,口感挺結實。最後是甜點:家鄉炸油果,家鄉反沙芋炸油果裡面是花生,白芝麻,甜甜的,不油膩。反沙芋也是很好吃,芋頭很粉,有芋頭香,不過有朋友覺得太甜,反而我認為吃反沙芋就是要吃芋頭外層的白霜。每一位都吃的很

點了以下的潮菜:

潮州糖醋麵

蝦蟹砂鍋粥

滷水三寶

椒鹽白鱔片,椒鹽鮮魷
麵糊不厚身,炸的很香脆,肉質彈牙,不油膩,好吃。

韭菜鵝紅
豬紅吃得多,鵝紅是第一次吃,口感挺結實。

最後是甜點:
家鄉炸油果,家鄉反沙芋
炸油果裡面是花生,白芝麻,甜甜的,不油膩。

每一位都吃的很飽,很滿足。

潮州糖醋麵
蝦蟹砂鍋粥
椒鹽白鱔片
椒鹽鮮魷
家鄉炸油果
家鄉反沙芋
2019-07-08
2019-07-09 166 瀏覽
Blue Monday 最好的活動當然是跟一幫好朋友吃飯這次我們選了這家吃潮州菜的餐廳聼其他的朋友說 這家的鹵水拼盤跟炸白鱔很好吃 便慕名而來踏進餐廳 先説説環境吧 比起傳統的潮州菜館他的環境相比下 還是很好的 乾乾净净 冷氣充足 而且燈光充足好 到選菜了 我們有六個人 打算豪吃一下我們每人點了大概2個左右包括韭菜鵝紅 (味道口感不錯)潮州糖醋面 (個人覺得沒什麽特別就是炸面配醋跟糖)金菇瑤柱扒菜心 (一般吧 菜不老)普寧豆腐 (脆脆的 這個可以 下次還會叫)鹵水三寶 (真不錯 鵝片鵝肝好吃就是鵝腸有點咬不斷)鹵水墨魚大腸 (水準正常不錯)蝦蟹砂鍋粥 (這個粥真的很甜 推薦!!!)椒鹽鮮魷 (我本來就喜歡吃這個 一點也不客觀 好吃!)椒鹽白鱔片 (這個真的是整頓飯最好吃的!!!!!不叫真是笨蛋!!!!!)椒絲腐乳通菜 (沒吃 哈哈哈哈 太飽了)家鄉反沙芋 (甜甜的~喜歡甜食的話一定喜歡)家鄉炸油果 (挺好的 就是裏面的花生有點軟 正常的吧~)總結說餐廳整體不錯!!!喜歡潮州菜的就去試試看吧~!!!
Blue Monday 最好的活動當然是跟一幫好朋友吃飯
這次我們選了這家吃潮州菜的餐廳
聼其他的朋友說 這家的鹵水拼盤跟炸白鱔很好吃 便慕名而來

踏進餐廳 先説説環境吧 比起傳統的潮州菜館

好 到選菜了 我們有六個人 打算豪吃一下
我們每人點了大概2個左右

包括
韭菜鵝紅 (味道口感不錯)
潮州糖醋面 (個人覺得沒什麽特別就是炸面配醋跟糖)
金菇瑤柱扒菜心 (一般吧 菜不老)
普寧豆腐 (脆脆的 這個可以 下次還會叫)
鹵水三寶 (真不錯 鵝片鵝肝好吃就是鵝腸有點咬不斷)
鹵水墨魚大腸 (水準正常不錯)
蝦蟹砂鍋粥 (這個粥真的很甜 推薦!!!)
椒鹽鮮魷 (我本來就喜歡吃這個 一點也不客觀 好吃!)
椒絲腐乳通菜 (沒吃 哈哈哈哈 太飽了)
家鄉反沙芋 (甜甜的~喜歡甜食的話一定喜歡)
家鄉炸油果 (挺好的 就是裏面的花生有點軟 正常的吧~)

總結說餐廳整體不錯!!!喜歡潮州菜的就去試試看吧~!!!

2019-07-08
  • 椒鹽白鱔片
  • 韭菜鵝紅
  • 鹵水鮮墨魚
  • 蝦蟹沙鍋粥
2019-07-06 151 瀏覽
昨天有人生日,訂了這位食潮洲菜,位於長沙灣的這位潮州菜,地點不算方便,坐位不算好舒適,也沒有豪華裝修,有很多一家大細黎食飯的,這天週五,也滿座。'叫了一窩蠔仔粥,用料新鮮,有水準。普寧豆腐外脆內軟,有點淡味,但仍值得推介,九肚魚煎餅味道很好,魚很鮮,配搭新鮮,另加一碟炸蠔,不算大隻,但新鮮。最後食反沙芋,好正!這幾味菜,不算濃味,也不算特別,碟頭不算大,但看得出廚師功力,值得推介!食完這一餐,每人平均HKD150,都是不錯的潮州菜選擇。
  • 蠔仔粥
  • 反沙芋
2019-06-26 242 瀏覽
收工想食潮州野。同少爺兩丁友去左長沙灣潮滙館打round呢間野我地黎過幾次覺得ok的7:30已經滿足7成。再遲d黎又要等位我最鐘意食潮州酸菜(10蚊前菜)。可惜無免費添食鹵水鵝片(138蚊)。鵝片夠入味。下面的豆腐都好味。只係份量太少鍋貼涼瓜(98蚊)。味道ok但吾抵食酥炸蝦棗 (88蚊)。小時我最喜歡食呢款潮州菜因為個金桔油潮州糖醋麵(98蚊)。呢個麵煎得幾好最後仲外賣左清心丸綠豆爽(20蚊)+潮州芋泥(25蚊)回家俾媽媽。因為她最喜歡食潮州甜品加一茶芥呢餐536蚊。吾算好抵食但味道係ok good的。如果份量大點就覺得抵d囉
收工想食潮州野
。同少爺兩丁友去左長沙灣潮滙館
打round
呢間野我地黎過幾次覺得ok的

7:30已經滿足7成。再遲d黎又要等位

我最鐘意食潮州酸菜
(10蚊前菜)。可惜無免費添食

鹵水鵝片(138蚊)。鵝片夠入味
。下面的豆腐都好味。只係份量太少

鍋貼涼瓜(98蚊)。味道ok但吾抵食

酥炸蝦棗 (88蚊)。小時我最喜歡食呢款潮州菜
因為個金桔油

潮州糖醋麵(98蚊)。呢個麵煎得幾好

加一茶芥呢餐536蚊。吾算好抵食但味道係ok good的
。如果份量大點就覺得抵d囉

2019-06-26
  • 鹵水鵝片
  • 蟹棗
  • 春菜排骨煲
2019-06-16 282 瀏覽
今日同女朋友係長沙灣夾完公仔,之後就順路過黎試下呢間潮州野,順便啤啤佢🤓🍺 由於我地無訂位嘅緣固,無得食想食好耐嘅凍蟹☹️鐘意食海鮮嘅朋友要提早訂位同留定想食嘅野先!韮菜鵝紅.平時食韮菜豬紅就食得多、鵝紅真係第一次食,食落嘅口感同豬紅完全唔同,比較結實而且索哂汁嘅味,夾落無咁容易散添😅蠔餅.每一間潮洲店嘅蠔餅都有唔同特色,呢間相對其他無炸得咁脆,無咁肥膩,好適合我鐘意食煎炸野但又唔想太多油嘅人!🤓鹵水三拼(鵝肝,鵝片及大腸).食潮洲野又點會小得食鹵水拼盤!三拼我地揀左鵝肝,鵝片同埋大腸,個人最鐘意係鵝片,完完全全滲透哂鹵水味,大腸洗得好乾淨,不過內臟都係小吃多滋味😁凍食大眼雞.平時都係食烏頭多,因為 Uncle 極力推薦大眼雞當然要試下,食落肉質好實,唔需要點配黃豆醬都非常夠味!准杞燉螺頭湯.准杞燉螺頭湯非常清甜,好夠火喉!4-6人嘅份量,每人平均都有兩碗以上,好抵食!羔蟹砂鍋粥.今次無叫蠔仔粥,選擇左羔蟹砂鍋粥。潮洲粥鍋底鮮甜,完全滲透哂蟹肉嘅味道

韮菜鵝紅

蠔餅

鹵水三拼(鵝肝,鵝片及大腸)

准杞燉螺頭湯

2019-06-04 376 瀏覽
潮滙館 (長沙灣).爸媽之前話見好耐無食過潮洲菜,今日就同埋爸媽男朋友一齊去食🥰啊估唔到星期一去都咁爆場! 我地即興原來好多海鮮都要預訂! 大家如果想試佢嘅海鮮最好book定!.⚜️鹵水三拼(鵝肝,鵝片及大腸)⚜️.好好好好食啊! 我超喜歡食鵝片同埋大腸!!個人認為係嚟到呢度食嘢必定要叫!大腸洗得好乾淨,如果滷水鵝肝係我第一次試,入口半溶,鵝片肉質非常之嫩滑!.⚜️凍食大眼雞⚜️.大眼雞爸爸話好耐冇試!所以嚟到呢就叫一條試吓!大眼雞肉質非常之實,配埋潮州菜必備點魚食嘅黃豆醬汁,個人覺得醬汁偏鹹所以每次都只會點好少,咁就會食到多啲本身煮嘅味道(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️羔蟹砂鍋粥⚜️.食呢個粥嘅精華呢絕對唔係係啲蟹到啊! 係個粥(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)個粥比起我想像中鮮甜好多,而且潮州粥不嬲都係比較多米,四個人食一人有成碗半兩碗啊! 好大煲!.⚜️腐乳通菜⚜️.叫咁多嘢食都必定要叫返個菜食呀!賦予通才簡直係我哋一家人嘅至愛,通菜非常之爽脆啊!.⚜️韭菜鵝紅⚜️.豬紅就食得多啦,鵝紅真係好少食!個人覺得鵝嘅血呢比起豬紅實,配上韭菜,唔錯!.⚜️准杞燉螺頭湯⚜️.呢個湯我真係比10粒星推薦! ! ! 一飲落係哇左出聲!覺得非常之
潮滙館 (長沙灣)

滷水三拼(鵝肝鵝片大腸)

⚜️鹵水三拼(鵝肝,鵝片及大腸)⚜️

⚜️凍食大眼雞⚜️

⚜️羔蟹砂鍋粥⚜️

⚜️腐乳通菜⚜️

⚜️韭菜鵝紅⚜️
淮山杞子螺頭頭燉湯

⚜️准杞燉螺頭湯⚜️
呢個湯我真係比10粒星推薦! ! ! 一飲落係哇左出聲!
覺得非常之清甜!完全唔油膩!
入邊嘅配料仲非常之充足,有瘦肉雞腳螺頭淮山杞子等,我都飲咗兩碗!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
糖醋兩面黃

⚜️醋糖兩面黃⚜️
將麵餅兩面煎得金黃香脆,一上枱冇諗過係咁大碟,一共有八塊,配上糖或者醋或者糖醋兩樣一齊食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)別有一番風味!
炸蠔餅

⚜️炸蠔餅⚜️
呢度嘅炸蠔餅我都係好推薦!佢嘅炸粉一啲都唔厚,出面有時有啲蠔餅會炸到炸粉仲厚過蠔!呢度嘅反而唔會,而且因為炸粉唔厚唔會非常油膩!我見到好多枱都有叫!
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌潮滙館 (長沙灣)
長沙灣福榮街544-554號聯邦廣場地下
—————————————————————- #hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#吃貨#美食#打卡好去處#相機食先#長沙灣美食#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #hkdessert#foodporn #hkfoodblogger#instafood #instagram #foodstagram#foodie#潮滙館
2019-06-03
滷水三拼(鵝肝鵝片大腸)
淮山杞子螺頭頭燉湯
糖醋兩面黃
炸蠔餅
以往都是黃小姐建議餐廳地點的,今次由朋友拍板,選了潮滙館為Gathering的地點。我們被安排坐到卡位,環境都舒服整潔。潮滙館的菜式選擇眾多,我們一共叫了十款菜式。😜📌胡椒豬肚湯👍胡椒味道十足,可是又不會太辣,十分足料😋。湯內有很多豬肚,十分爽口。連湯渣一起吃,正呀!📌酥炸鱔片👍喜愛食香口野的朋友,必叫!鱔片被炸成金黃,外皮香脆,肉質彈牙,已且也沒有太油膩的感覺。這個菜式,黃小姐真心推介!📌豉油王鵝腸十分有鑊氣,很入味 ,鵝腸非常新鮮爽口。可是對黃小姐來說有點偏咸了點,配飯來吃會比較好一點。📌豉椒鵝腸👍由於他們家的鵝腸確實新鮮肥味,所以我們多叫了一份豉椒鵝腸。黃小姐覺得豉椒比豉油王的好吃多了,更加惹味、香口。一消一分鍾,鵝腸都被吃光光了😏。📌鹵水鵝片是打冷時,各位朋友也必叫的吧!可是這裡的鵝片令黃小姐略為有點失望,鵝片的鵝香味並不濃郁,鹵水汁也沒有平時吃濃,因此墊底的豆腐也連帶一起遜色了。黃小姐應為這一味有仍有進步空間。📌鹵水鮮墨魚配鵝肝👍墨魚片不是我們平常吃的橙色墨魚耶!是新鮮白色的耶!超好吃,非常爽口彈牙!黃小姐一向愛好鵝肝💕,在旁的鵝肝也真的超好吃,同樣是鮮鵝肝耶!入口軟滑,鵝香

📌胡椒豬肚湯👍

📌酥炸鱔片👍

📌豉油王鵝腸

📌豉椒鵝腸👍

📌鹵水鵝片

📌鹵水鮮墨魚配鵝肝👍
墨魚片不是我們平常吃的橙色墨魚耶!是新鮮白色的耶!超好吃,非常爽口彈牙!黃小姐一向愛好鵝肝💕,在旁的鵝肝也真的超好吃,同樣是鮮鵝肝耶!入口軟滑,鵝香味吹。

這個我推介必吃!雖然是高膽固醇的食物,可是那刻大家都把這個拋諸腦後了。

大家最後還不夠喉,Encore了一碟淨鵝肝。

📌大眼雞👍
大眼雞🐟🐟成日都聽呀媽講好貴呀!好少有啦!今日黎到潮滙館突然想食,就叫左條。凍食也很吸引,大眼雞好新鮮,味道鮮甜,配上豆醬調味更好吃!

📌酥炸蠔仔👍
這個炸得香脆,十分香口,沾黑醋好吃!如果一班朋友會喝點啤酒的話🍻,此為最佳下酒菜。🐵

📌油淋鮮魷
鮮魷新鮮彈牙,鮮魷的醬汁對黃小姐來說略為鹽了點。在旁伴碟的是經油炸過的菜葉🌱,好像紫菜一樣,好香口。

📌飲品: 老香黃🐉👍
一開始看到這名字在飲品欄上🥤,我們都很好奇是什麼東西來的。後來我們就問了問餐廳員工,原來老香黃是潮州特式飲品來的,不是很多地方能喝到,有化痰止咳、潤喉的功效☝🏻。味道都是甜甜酸酸的,有醃過的佛手柑🌿在內。
2019-04-03
  • 酥炸蠔仔
  • 老香黃
  • 胡椒豬肚湯
2019-04-17 530 瀏覽
食潮州野一定要約一大班朋友先試到多啲菜式一行5大3小,因為有小朋友關係,所以要挑選一間門面較光鮮整潔的潮州餐館潮匯館就好適合,當日晚上7:40去到已經坐滿晒人,門口仲有好多人等緊位一坐底就有小食~好味脆卜卜花生+惹味酸菜潮洲打冷必叫的鹵水拼盤我地要左鹵水三拼$188(鵝片+鵝腸+鵝肝)鵝片鵝腸好爽,鹵得好入味~好好味,鹵水鵝肝第一次食,原來口感係咁軟滑~正小朋友唔食得鹵水三拼,所以叫左個鹵水蛋比佢地食,鹵水味濃又唔會偏鹹普寧炸豆腐$88呢個好好味~炸到外脆內軟,熱辣辣食入口,成碟秒清左,小朋友仲追住要食添呀~推介瑤柱蛋白炒飯$88叫比小朋友食清清地既一個炒飯椒鹽白鱔片$98炸得岩岩好,食落好爽脆,入面鱔片又唔會因為炸而無晒水份,鱔片肉仲好柔軟~而且食落口都唔覺有細骨,又唔肥膩~好味川椒炒雞球$78好夠獲氣的小炒,雞肉好滑,夠入味,因為有小朋友所以要求唔要辣,不過小朋友最鐘意食伴碟既脆卜卜炸紫菜潮州糖醋麵$98呢個一上枱已經比班小朋友瘋狂搶食,因為麵身炸至脆卜卜,加埋醋同砂糖,酸酸甜甜又脆口,好惹味,加上個人口味鐘意酸野~加分招牌鼓油王鮮鵝腸 $168食完鹵水鵝腸唔夠喉,再encore要
食潮州野一定要約一大班朋友先試到多啲菜式

潮匯館就好適合,當日晚上7:40去到
已經坐滿晒人,門口仲有好多人等緊位
一坐底就有小食~好味脆卜卜花生+惹味酸菜

潮洲打冷必叫的鹵水拼盤

我地要左鹵水三拼$188(鵝片+鵝腸+鵝肝)

普寧炸豆腐$88

瑤柱蛋白炒飯$88
叫比小朋友食清清地既一個炒飯

椒鹽白鱔片$98

川椒炒雞球$78

潮州糖醋麵$98

招牌鼓油王鮮鵝腸 $168
食完鹵水鵝腸唔夠喉,再encore要個鼓油王炒鵝腸,炒得好入味,呢種煮法食到鵝腸新鮮彈牙~正

汕頭蠔仔洛$78
個人喜好比較乾身的煎蠔餅,呢隻略嫌蠔餅入面太濕,但味道是可以的

鮮蝦砂鍋粥$188
味道比較淡,可能下次加埋蟹會鮮甜啲,今次咁岩啲蟹賣晒,可惜

椒絲腐乳炒通菜$58
通菜好翠綠,夠火候所以通菜好爽口

叫左杯龍鳳檸樂$21
鹹鹹甜甜咁幾過癮

叫左咁多野食都係$1600左右,真係抵食
  • 普寧炸豆腐
2019-04-15 1036 瀏覽
一大班人嘅吹水飯局最好就係去可以坐耐啲嘅地方,所以有朋友就提議去呢間位於長沙灣嘅「潮滙館」食潮州打冷。呢度嘅食物都好多選擇,因為有小朋友嘅關係所以叫咗個滷水蛋做前菜🤣滷水三寶一碟裏面有齊滷水鵝片、鵝腸同埋鵝肝,重點講下個鵝肝,第一次食滷水嘅潮州鵝肝,質地好柔軟而且滷得好入味,真係超級好味!普寧炸豆腐呢個真係好有驚喜!首先豆腐表皮炸得非常之香脆,然後內裡仲保持到豆腐既鮮嫩水潤,仲有少少准鹽吊味,送酒一流!👍🏻碧綠川椒雞呢個雞件肉質好滑好惹味,但係就唔覺得辣,旁邊嘅香葉炸到好似紫菜咁脆卜卜,幾得意!酥炸鱔片鱔片肉質彈牙,炸至乾身但係沒有油膩感覺!蠔仔洛呢個略嫌水份太多,蠔肉比較細粒,口感太多粉同濕,有點失色!豉油王鵝腸火候十足亦非常惹味,加上大量芽菜配襯,有減輕油膩嘅感覺。砂窩蝦粥上枱嘅時候仲係非常滾,粥底綿滑鮮甜,蝦都大隻但有幾隻啲肉唔夠爽。糖醋雙面王其實呢個我真係第一次食,因為話說我一向都好怕食醋,但係呢個可以配埋砂糖一齊食,脆卜卜又甜甜地,小朋友好鐘意💕瑤柱蛋白炒飯平穩之作,間間單單啱晒小朋友食!而家一路打食評一路都念念不忘個滷水鵝肝😍希望下次可以再同朋友去encore啦!

碧綠川椒雞

酥炸鱔片
鱔片肉質彈牙,炸至乾身但係沒有油膩感覺!

蠔仔洛
呢個略嫌水份太多,蠔肉比較細粒,口感太多粉同濕,有點失色!

豉油王鵝腸
火候十足亦非常惹味,加上大量芽菜配襯,有減輕油膩嘅感覺。

砂窩蝦粥

糖醋雙面王

瑤柱蛋白炒飯
平穩之作,間間單單啱晒小朋友食!

• 鹵水鵝粉肝
2019-04-13 523 瀏覽
去完批發中心係時候晚餐時間,一直往前行大概幾分鐘搵到間舒適嘅潮州菜。餐廳內座無虛席,好好彩等一陣就有位,仲安排咗卡位可以挨吓舒舒服服食餐飯, 員工全部都急急忙忙,絕不失服務態度, 每一個職員行埋嚟都會對友善地笑,無論落單、上菜、加水、或額外要求都笑容可掬。光猛整潔嘅環境,令你坐得好舒服,擺脫傳統潮州茶嘅環境。現場睇不乏穿套裝西裝嘅男女客人。公雞餐具套裝成功吸引了我的相機,見隔離枱嘅茶壺"舊款"勁"潮"嘅味道,我哋呢枱就普通白色茶壺一個,好想同隔離枱借嚟影合照。潮州嘅前菜咸酸菜花生,超喜歡邊食邊點菜,不消數分鐘快吃清光。餐牌翻幾頁就完,看似簡單暗藏美食,有圖有字啱曬我呢啲看圖識字嗌餸嘅人!呢晚病病地喉嚨唔舒服,但係食潮州嘢喎出名煎炸嘢,點都要同自己作對吓,點咗(辣)胡椒豬肚湯、(炸)普寧豆腐、(煎)香煎蠔仔洛,蠔仔泡粥(最正常)菜式排碟擺放相當有心思,擺到上枱上哇…完一聲,開始有啲驚, 除了對喉嚨不利之外,份量非常大碟,雖然好想點餐牌上其他食物,但要惜食,食完再考慮加單吧。點餸後熱辣辣嘅菜式好快就送到,絕對邊食邊傾好機會。😋胡椒豬肚湯恰好的胡椒味道不會太辣太搶喉,一勺盛起已見到豬肚,胡椒

點餸後熱辣辣嘅菜式好快就送到,絕對邊食邊傾好機會。

😋胡椒豬肚湯
恰好的胡椒味道不會太辣太搶喉,一勺盛起已見到豬肚,胡椒豬肚湯最喜歡把渣一起吃,豬肚有厚度兼爽口,粒粒胡椒粒絕無偷工減料。

😋普寧豆腐
真係哇一聲,角切整齊排成一個圈圍伴著醬汁。

離遠影感受到嗰種熱力 , 黃金色三角形 ,薄酥脆包住滑溜豆腐,超香豆味,一啲都唔油膩。
個人口味唔點中間嘅醬料都已經好好食。

😋香煎蠔仔洛
煎,係煎,充滿蛋香口感酥脆中帶軟,干爭爭。

重重蛋漿夾住一粒粒蠔仔,蠔仔咬落去唔多覺,但會食到好重嘅新鮮蠔味。

😋蠔仔泡粥
蠔仔多,飯嘅比例都好多夠曬飽,食完後淨低嘅飯都有成碗,就算無湯就咁食飯都非常棒,蠔香粒粒滑肉碎爆花米浸入曬所有食材嘅味道。

枱面有個圓形調味架,

擺著辣椒油、菜甫、糖、胡椒粉。揀咗平平無奇嘅菜脯撈入泡粥,呢個樣原來係辣嘅, 加入蠔仔粥入面另一番味道口感,愛辣支持者記得落喇!

辣椒油我都無錯過,真係辣㗎,唔係得個樣同色澤。

肚子實在填得太滿,今餐真係錯過了甜品,已經決定預訂普寧豆醬鴨,下次約多啲飯腳再食過。

總結以平均食物質素、環境、服務質素,價格完全對得上。
提提你,怕人多等位可以考慮訂座喔!
  • 普寧炸豆腐
2019-04-13 378 瀏覽
大家約埋去食潮州嘢,緊係揾間坐到小朋友又就大家腳嘅,就㨂左「潮滙館」未黎食過,好多嘢都想試,一見隔離枱放左咩餸都想叫番碟!🥢普寧豆腐-🈵分!必食之選!因為我係唔食豆腐,除左日本豆腐,呢個我係會因為佢嘅豆腐而再番黎食!外脆唔在講,內裡係軟軟滑滑,食到你唔停口!🥢酥炸鱔片-鬆脆,肉係實在,好正!🥢豉油皇鵝腸-夠晒爽脆,又夠味,恰到好處!🥢鹵水三拼(鵝片、墨魚、鵝肝)-冇得輸,鵝片肉身夠軟、入味,鵝肝更係味道濃,又夠香滑,而墨魚🦑爽爽的!🥢煎蠔餅-蠔餅略嫌濕濕咁,個人口味問題,我比較鐘意再乾身啲!🥢瑤柱蛋白炒飯-要叫比小朋友食,本來冇咩期望,點知佢炒得夠火喉,炒到一粒粒,香香的,會不自覺食多咗!🥢糖醋雙面黃-嘩!呢個原來小朋友係不停咁食,好受歡迎嘅一道菜!炸得脆脆,香口,當然大人都十分喜愛啦!🥢鮮蝦砂鍋粥-本來想叫個蟹粥,但點知不幸地賣晒,所以唔抵得點都叫番個蝦粥黎食下,暖下個胃!粥夠綿嘅,係鹹咗少少。🥢碧綠川椒雞-呢個小菜又幾好味喎,又係一個意外驚喜😋🥢滷水蛋-都係比小朋友食嘅,亦係比大朋友掃晒!入味、冇失望!另要抵讚嘅係員工們都好好,又細心,尤其對小孩,佢地冇嫌我地啲小朋友坐唔定,會好温

未黎食過,好多嘢都想試,一見隔離枱放左咩餸都想叫番碟!

🥢酥炸鱔片-鬆脆,肉係實在,好正!

🥢豉油皇鵝腸-夠晒爽脆,又夠味,恰到好處!

🥢碧綠川椒雞-呢個小菜又幾好味喎,又係一個意外驚喜😋

另要抵讚嘅係員工們都好好,又細心,尤其對小孩,佢地冇嫌我地啲小朋友坐唔定,會好温柔咁提小朋友要坐好同企埋啲玩!對爸媽黎講,真心欣賞!

@ 潮匯館
2019-04-11 390 瀏覽
老公話想食潮州菜,打開openrice 就搵到 潮滙館,一入到去侍應豪氣招待,見到入面懷舊打冷裝修。6點坐底咗一陣,8成坐位坐滿,睇黎都唔少人幫襯。老公話個咸酸菜好食!我哋叫咗👉🏻滷水拼盤$188鵝腸、鵝片、鵝肝潮州鹵水拼盤關鍵在於鹵水嘅味道,汁入味恰到好處,鹹淡適中。 鵝肉火候掌握得十分唔錯,唔會感覺肉質老同韌。我就鍾意鵝腸爽口,老公就鍾意鵝片。👉🏻瑤柱蛋白炒飯$88飯中有芥蘭粒,芥蘭係含豐富維他命K,仲係人體凝血機制嘅重要元素❗️ 瑤柱係天然味添劑,非常百搭,雖然菜式唔算太特別,但味道岀色,唔會好似一啖鹽食落肚,小朋友非常岩食!👉🏻香煎蠔餅洛$78熱辣辣嘅蠔餅,老公最愛❗️👍🏻雖然煎蠔餅無炸嘅咁酥脆香口,但蛋香十足,煎蠔餅微脆中帶點煙韌,配上新鮮蠔仔。食嗰時點上魚露更好食❗️👉🏻蠔王北菇海參煲 $128要食入味嘅海參呢間做得到!老少咸宜嘅海參好有營養嫁!加埋冬菇嘅香味呢煲嘢咁正嘅,味道夠材料足,入面仲有6舊海參4舊冬菇!海參有好多DHA,哺乳媽媽可以食不過唔好過量避免塞奶!

我哋叫咗
👉🏻滷水拼盤$188
鵝腸、鵝片、鵝肝
我就鍾意鵝腸爽口,老公就鍾意鵝片。

👉🏻瑤柱蛋白炒飯$88

👉🏻香煎蠔餅洛$78

👉🏻蠔王北菇海參煲 $128
海參有好多DHA,哺乳媽媽可以食不過唔好過量避免塞奶!

2019-04-08 241 瀏覽
好少會去長沙灣個頭食野,今次一於去長沙灣搵食。7點幾到,等左幾個字就有位。入面有大圓枱,卡位。餐牌上都有好多選擇,海鮮🦐🦀,煲仔菜,🐟凍魚。。。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:鹵水三寶(鵝片,鵝腸,鵝肝)$188鹵水味十足,未至於好咸。值得一提,係鵝肝,平時食會係偏硬身,依到就滑同軟熟,增加我對鵝肝既好感😛。🐟凍烏頭$155潮州菜,當然要試下凍魚。見有介紹係元朗楊氏出品,所以亳不猶豫試下。凍烏頭可見黃色魚油配上普寧豆醬,一食唔覺有泥味和腥味,☑️岩晒怕泥、腥味既朋友仔。黃金炸魚皮$38一食真係難忘,熱辣辣不在話下,仲要脆到好似薯片咁。平時唔太喜歡食魚皮既我,都愛上左🥰。汕頭蠔仔洛 $78一黎好香,蠔仔幾多,唔算厚粉,比出面多左種煙韌既感覺。🦐🦀蝦蟹砂鍋粥$188滾住出黎,香茜、蔥係另上,蝦蟹分量十足,所以粥好甜。海鮮新鮮,而且蝦同蟹既鮮味滲入粥。糖醋麵$98糖醋麵配有糖同醋,麵面同底脆脆地,內裹軟綿,加入個人喜好分量既糖同醋,好味。雖然貌似簡單既菜式,但係其實難整,好易煮到面好燶或者入面唔夠軟熟。豉椒花甲$98香味已經知道夠晒野味,多花甲,重點係無沙,唔算細隻,唔韌。🛋️🛋️環境:大圓枱為主,有少量卡
好少會去長沙灣個頭食野,今次一於去長沙灣搵食。

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

鹵水三寶(鵝片,鵝腸,鵝肝)$188

🐟凍烏頭$155

黃金炸魚皮$38

汕頭蠔仔洛 $78
一黎好香,蠔仔幾多,唔算厚粉,比出面多左種煙韌既感覺。

🦐🦀蝦蟹砂鍋粥$188

糖醋麵$98

豉椒花甲$98
香味已經知道夠晒野味,多花甲,重點係無沙,唔算細隻,唔韌。
🛋️🛋️環境:大圓枱為主,有少量卡同細圓枱
👦👧適合人數:2-12人
🔜🔜Encore: 黃金炸魚皮,鵝肝

• 凍烏頭
  • 蝦蟹沙鍋粥
2019-04-08 2304 瀏覽
潮州打冷,一直都是我至愛,糖醋麵 ,各式鹵味,鵝肝,蠔餅,潮洲粥,都是我愛的菜式。近年,香港的正宗潮州菜已經愈來愈少,不過朋友就推薦一間,位於深水埗福榮街的潮匯館,據說菜式正宗,食完一定讚不絕口。預訂了晚上八點的位置,準時到達,但因為餐廳坐無虛席,所以要等上一圍用餐,才能進去,大約等了10分鐘。等候期間,細細打量內外的環境,認真來說,如果有潔癖的人,一定毫不猶豫掉頭走人。廚窗只掛了數件鵝頭,及凍魚數條,實在很難看出有甚麼好食。不過,廚窗下卻貼滿不少報導,大都稱讚做法正宗,是該區潮州菜必食推介。等候其間 ,不少路人經過都說,這間店的潮州菜很有名。終於安排入座,我肚子已經十分饑餓,再加上鄰桌的菜香,更餓。等候其間,一行四人已商量選擇的菜式,一坐下便可以下單,這餐真豐富,要了七款菜式,滷水三寶、凍食烏頭、蝦蟹砂鍋粥、糖醋麵、香煎蠔仔洛、豉椒花甲、金沙魚皮。當中有不少都是海鮮,應驗了潮州菜中的。每一款都有一定的水準,但必食推介,一定是滷水三寶中的鵝肝。這裏的鵝肝,跟其他地方比較,這間店的出品,口感很滑,味道甘甜,滋味無窮。另一款有驚喜的,一定是金沙魚皮,即叫即炸,蛋黃的香氣,極度誘人,口感鬆化

終於安排入座,我肚子已經十分饑餓,再加上鄰桌的菜香,更餓。

等候其間,一行四人已商量選擇的菜式,一坐下便可以下單,這餐真豐富,要了七款菜式,滷水三寶、凍食烏頭、蝦蟹砂鍋粥、糖醋麵、香煎蠔仔洛、豉椒花甲、金沙魚皮。當中有不少都是海鮮,應驗了潮州菜中的[無海鮮不成宴]。

另一款有驚喜的,一定是金沙魚皮,即叫即炸,蛋黃的香氣,極度誘人,口感鬆化。

蝦蟹砂鍋粥,上枱時粥仍然是滾熱,蝦蟹的滋味已經溶入粥中,每一口都是蝦蟹及薑的味道,很潮州的風味。

糖醋麵,外脆內嫩,糖醋混合,又甜又酸的味道,勾起不少兒時回憶。

凍食烏頭,採用了元朗烏頭,魚肉質感實在,咸得剛好,一點泥味也沒有。

豉椒花甲、及蠔餅,前者鑊氣不足,後者口感煙韌,雖然味道稍為一般,但亦可以一試。

原本想再來碟潮式甜品,但真的飽到不行,再也食不下。

這間潮匯館,味道正宗,滋味無窮,絶對是一間充滿寶藏的潮州菜館。下次再試其他菜式!

潮滙館 (長沙灣)
人均消費250元
長沙灣福榮街544-554號聯邦廣場地下

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。
如果大家看完本文,請讚好及分享出去。
凍食烏頭

鹵味三寶
金沙魚皮
糖醋麵
2019-04-06 407 瀏覽
雖然唔係潮州仔潮州妹,一句潮州話都唔識講唔識聽,但我倆公婆對潮州菜都有一定程度嘅喜愛!老公成日搜尋,放假帶我周圍去食好西,今日去到西九龍嘅長沙灣-潮滙館星期六晚上7:30,walk in兩人枱即有位✌🏻!行到職員指示位置途中,雖然唔係滿座,但吉咗嘅枱都有訂枱嘅客人名稱同時間,證明我哋係早到🤭遲多半個鐘都爆棚!明顯我哋個位臨時加落去,但你咪理係咪加又覺得舒服,唔覺逼夾!打開菜譜時見到樣樣都想食,唔理咁多啦,即刻落單開餐醫肚滷水鵝拼腩肉鵝肉嫩口有味,重點係唔鞋凍烏頭好鮮味呀必食推介蠔仔粥(例牌)鮮甜,蠔仔脹卜卜(冇味精,食左之後唔會係咁灌水)其實仲有好多嘢想食!不過冇辦法兩公婆食量有限!眼闊肚窄!唯有下次帶屋企人或者同朋友黎,可以叫多幾個餸

打開菜譜時見到樣樣都想食,唔理咁多啦,即刻落單開餐醫肚

潮州滷水鵝拼腩肉
滷水鵝拼腩肉

鵝肉嫩口有味,重點係唔鞋

好鮮味呀
必食推介

蠔仔粥

蠔仔粥(例牌)

鮮甜,蠔仔脹卜卜

(冇味精,食左之後唔會係咁灌水)

2019-04-06
潮州滷水鵝拼腩肉