2018-07-21 402 瀏覽
收工去買埋晚餐外賣比肥髀,上網搵咗呢間粉麵店,在商場外圍轉角,店內普通麵店格局,乾淨企理,店員姨姨比我慢慢睇餐牌,食物都係麵食同啲飯類,點餐後可以坐低等(當時唔爆場)廚房出菜包好比我!搭一程車返屋低放低,見到上層兩碗湯已漏到浸濕了紙皮!我要求分湯,碗係可以入微波爐加熱嘅!幾實淨,比埋即棄餐具牛舌麵($33)牛舌比得好多片,炆得淋身,一啲都唔韌,味道入味,幼麵係鹼水麵,爽口彈牙無鹼水味,湯好濃牛腩汁嘅味,略偏鹹,倒湯趁未比麵及餸吸得太多時食就剛剛好牛肚雲吞河($41)肥髀食,同佢交換了雲吞同牛肚,牛肚係金錢肚,稔口彈牙,好味!雲吞皮薄嫩滑,豬肉為主唔乾,蝦肉爽唔腥,好味!店員姨姨有禮,不過落單後就無乜接觸!呢間店雖然客人不少,但唔嘈雜,大家靜靜的食飯不錯的牛舌!

外賣碗

牛肚河
金錢肚
雲吞
2017-09-21 714 瀏覽
一向少食雞皮嘅我,嚟親呢間食口水雞一定要連皮食,雞好滑、麻同辣味道適中,正正正!支持小店,出色嘅小店更加要支持佢位置於得寶外圍,大家如果想試,要花小小時間搵,不過絕對值得

支持小店,出色嘅小店更加要支持

2017-09-21
  • 口水雞
2017-03-05 920 瀏覽
加班回家,肚子空空,本想到「秋月居」試試,臨門卻覺得不對口味,就轉到隔壁去。港式粉麵格局,牛肉類應該是店家耍家的,就吃碗牛腩飯試試真偽。牛腩我點了瘦腩,也不太堅實,五香香濃,卻仍嚐到牛味。最喜那米飯粒粒分明,拌上腩汁真箇美味。餐飲奉上奶茶一杯才不過45元,經濟實惠滋味的小店也。
牛腩飯
牛腩飯
2017-01-01 677 瀏覽
小小一間小店,本想著賣粉麵的。原來有很多選擇,有炸物伴飯,有口水雞春卷小食。不過主食還是港式粉麵。有很多料可揀。不過相信他們善於牛料理,牛腩,牛肚,牛脷也是menu中座上客,還有個叫牛魔王的粉麵。今日不食那麼牛,食了一個正常的金錢肚拼雲吞河,加越式米網春卷。春卷正常味道即叫即炸,尚算通透。金錢肚真係有料到,淋得嚟有嚼頭,不過較大件,若切小件些會易食啲,雲吞肉同蝦份量均衡皮算薄,好食。最後叫了凍檸茶,飲落像糖水般冇茶冇檸味😱
牛肚雲吞河
牛肚雲吞河
2016-10-29 590 瀏覽
平日都會來這裡食午飯,支持一下小店,今日也一如以往。叫了一個雞翼炸春捲河粉,一試雞翼就覺得味道怪怪地,雞肉的肉質偏老,而且仲好“鞋”。咬了一口雞翼,就覺得好似翻炸過的,因為那些雞皮真的很硬。要浸一浸湯先比較好咬。春捲就中規中矩。整個餐,味道最正常的是河粉,可能因為最普通吧,沒甚麼特別烹調技巧吧。一句到尾,沒有下次!
平日都會來這裡食午飯,支持一下小店,今日也一如以往。

咬了一口雞翼,就覺得好似翻炸過的,因為那些雞皮真的很硬。
要浸一浸湯先比較好咬。
春捲就中規中矩。

一句到尾,沒有下次!
雞翼炸春捲河粉
2016-05-21 895 瀏覽
未食過。去九龍灣試新嘢。好味的牛魔王粗麺.最好食係...牛脷  非常軟諗、肥牛就正正常常, 半肥廋,牛腩有D酥味, 味道一般 。D 湯底有好香八角味. 另加咗$1 麻辣汁(唔太辣,不過好惹味 , 即刻開胃晒, 而且唔太油膩)。牛肉份量算大碗, 我呢個大食積,都觉好鬼飽 。(有餐飲送 )
未食過。去九龍灣試新嘢。
好味的牛魔王粗麺.

最好食係...牛脷
 非常軟諗、肥牛就正正常常, 半肥廋
,牛腩有D酥味, 味道一般

, 即刻開胃晒, 而且唔太油膩)。

牛肉份量算大碗, 我呢個大食積,都觉好鬼飽
。(有餐飲送
2016-05-19
2015-11-01 947 瀏覽
滋味館已經食過好多次,每次都好滿意,所以覺得一定要上黎讚一讚!有一樣食物係每次必點,而且水準每次保持非常高水準!就係咖喱牛腩!首先,呢個餸係有個小蠟燭係底將個餸保持溫度,好細心,好欣賞!其次係牛腩,真係炆得非常林,而且好味道,最後就係咖喱汁,唔算太辣亦不會太油,送飯一流!叫飯是跟紫菜湯或飲品,我多數飲湯,因為夠鮮味,之後加$10可以加菜,好大碟架,味道都好好!另外抵讚食物包括吉列朱扒,好厚亦juicy同熱辣辣!估唔到小店做到呢個水平!正!其他的粉麵都好食,不過我較少食,因為真係無可能唔叫咖喱。。。最後亦好想讚入面做嘅人勁有禮貌。。!
最後亦好想讚入面做嘅人勁有禮貌。。!
  • 咖喱牛腩
2015-10-15 827 瀏覽
係附近打完波,又係覓食醫肚既時候~甚少踏足九龍灣既我同女朋友黎到得寶商場搵野食~發現多咗好多唔同既食肆~不過大部份都係連鎖店~所以最後選擇咗支持本地小店同女朋友各自點咗豬手同牛舌飯~跟餐可以選擇紫菜湯或餐飲~紫菜湯 - 紫菜份量好多,差唔多每啖都食到紫菜~食落爽口~好味湯底味道清甜,飲唔停口~豬手飯 - 飯同豬手分開上,上枱已經聞到陣陣南乳味撲鼻而來~豬手用好似瓦煲仔咁裝住,下面點住蠟燭保持溫度,可以保持食物溫度之餘又唔使食得咁急~南乳汁香濃又唔太杰~豬手忟得好淋好入味而且碗飯認真大碗,但略嫌太濕~乾身返少少再用南乳汁撈飯就perfect喇牛舌飯 - 同樣用瓦煲仔,用蠟燭燒住上枱,汁就變成牛腩汁~味道同樣香濃,牛味好重~正牛舌一樣忟得咁入味,而且size都唔細,足足可以蓋住碗飯,以咁既size,唔係得1塊架~係有6~7塊。腩汁撈飯,樂而忘返2個人食咗80蚊,份量大,味道無得彈~咁既價錢仲想點?食後感:碗飯真係大到座山咁~男士一定食得飽,至於女士。。。十個有九個都應該食唔哂~除非佢係大食妹一名啦

同女朋友各自點咗豬手同牛舌飯~跟餐可以選擇紫菜湯或餐飲~

紫菜湯

湯底味道清甜,飲唔停口~
豬手飯

牛舌飯

2個人食咗80蚊,份量大,味道無得彈~咁既價錢仲想點?

2015-10-14
紫菜湯
豬手飯
2015-07-18 566 瀏覽
去得寶買完野就行落大路邊呢間粉麵小店食下午茶, 見左有卡位就坐底,環境乾淨企理幾光猛,樓面啊姐好有禮貌行過黎問先生食D咩?我就話炸醬麵凍檸水少甜少冰吾該,大約5分鐘左右就拎左黎上湯會另上(個湯味道好香好濃有層次錦)有別於一般港式粉麵店既上湯!之後就試麵炸醬 醬入面有瘦肉絲同洋蔥碎,甜甜酸酸中帶小小微微辣甜酸度適中 正! 見到餐牌度有2個幾特別既粉麵名:「牛魔王」牛腩+牛根+牛肚+牛雜。/「豬八戒」豬頸肉+豬潤+豬手。下次經過會試下。依家吃下午茶好難搵到一間價錢平有份量味道仲要OK既呢一區得幾間系合格滋味館就系時其中一間……
去得寶買完野就行落大路邊呢間粉麵小店食下午茶
炸醬 醬入面有瘦肉絲同洋蔥碎,甜甜酸酸中帶小小微微辣
下午茶: 炸醬麵+撈麵既上湯+凍檸水
炸醬麵
2015-07-18
下午茶: 炸醬麵+撈麵既上湯+凍檸水
炸醬麵
  • 炸醬麵,南乳豬手麵,
2015-03-30 460 瀏覽
今年 同男朋友黎左九龍灣讀書周邊野食雖然多 但食來食去一定有滋味館份傳統粉麵 沒有甚麼意想不到 的味道但勝在夠份量 同足料滋味館一向有一人套餐 送野飲 一啲都唔貴 入面好多野都試過真係無一樣野係難食!面類驚喜比較少 飯類 炸類就好好食 新鮮炸出黎既炸物意想不到咁好味滋昧館入面不大但座位整齊 乾淨 不像連鎖店般大肆裝修但存在一份簡潔的小店色彩在大家樂 大快活 27 蚊既麵 份量少 來來去去都果幾樣不如去小店 同樣價錢 份量更足下午茶餐 仲野飲 點可以唔黎又可以撐下呢d小本經營小店 好推介口水雞麵 $43我通常會加少少醋 會更好食佢地既口水雞麵唔算太平 但絕對值咁既價錢 份量好夠送一碗麵 老闆們都好好人姨姨又好nice 小店存在既果份人情味 食開連鎖店既係唔會明同男朋友以後一得閒都會翻黎食滋味館 感受下啲人情味平,令, 正 !
今年 同男朋友黎左九龍灣讀書
周邊野食雖然多 但食來食去一定有滋味館份

傳統粉麵 沒有甚麼意想不到 的味道
但勝在夠份量 同足料

滋味館一向有一人套餐
送野飲 一啲都唔貴
 入面好多野都試過
真係無一樣野係難食!

面類驚喜比較少

小店存在既果份人情味
食開連鎖店既係唔會明

同男朋友以後一得閒都會翻黎食滋味館
感受下啲人情味
平,令, 正 !

• 牛利麵
  • 口水雞麵
  • 牛腩碎飯
  • 雲吞麵
2014-08-19 474 瀏覽
這間粉麵小店開張幾個月, 這個位置人流不是太多, 所以一般不用等位, 而且地方算寬敞清潔, 坐得舒服, 大部分粉麵都是$27, 仲要幾大碗, 好抵食 加$5有飲品湯底不覺得太味精, 餸的份量都好多同新鮮, 牛脷好好味!老闆同埋侍應姐姐都好人有禮貌
大部分粉麵都是$27, 仲要幾大碗, 好抵食
加$5有飲品

湯底不覺得太味精, 餸的份量都好多同新鮮, 牛脷好好味!
牛脷米線
墨丸河
老闆同埋侍應姐姐都好人有禮貌
2014-08-16
牛脷米線
九龍灣食野一好貴...不過最近發現得寶有粉麵唔錯~雖然遠左啲(同埋好難搵)... 但係因為新開所以幾乾淨同埋唔會太咸, 呢排都成日同屋企人食~三個人叫左三碗再加兩碟油菜全走~ 豬頸肉米線($26), 魚皮餃米線($25), 牛肚河($26)~牛肚的確好好食, 唔會太腍一pat 野, 又唔會好咸 (個人食得比較淡)加$10有油菜一碟~平日有提供下午茶優惠, $15有碗魚蛋粉! 去邊度搵!個人覺得檸茶唔錯, 唔會澀 老闆話d冰係佢地自己用製冰機整... 感覺上會衛生過喺工場運過黎...特別而家炎炎夏日...
九龍灣食野一好貴...不過最近發現得寶有粉麵唔錯~

加$10有油菜一碟~
平日有提供下午茶優惠, $15有碗魚蛋粉! 去邊度搵!
個人覺得檸茶唔錯, 唔會澀
凍檸茶少冰
2014-08-15