2019-04-07 3946 瀏覽
洲際Buffet一查被傳得神級一樣.男友見到洲際1-5平日Lunch buffet做緊6折.咁好時機我地就決定5/4星期五試下la.我地果日因為紅日所以要$830/2位平日1-5只要$650/2位6折咁抵大家快D試下la.港畔餐廳設計一流.椅子多圍住窗邊.buffet Bar一條直行貼牆由凍野食至甜品(沙律bar-海鮮bar-熟食到甜品)貼心擺法簡單又舒服安排坐這窗邊一坐下來叫左2杯welcome drink 我地叫左2杯Orange juice大家可以look look下面welcome drink menus.揀自己喜愛的飲品laGogogo開動la開動la.凍Seafood bar雖然冇涷龍蝦但係有麵包蟹/蟹腳/元貝/蜆/青囗/蝦(一般有ga都有) D蟹腳啖啖肉好正wo👍🏻👍🏻👍🏻雖然冇涷龍蝦🦞但係有熟龍蝦食wo.味道不錯又彈牙.好搶手ar.仲有壽司&魚生bra/細海南雞飯/灌湯餃/甜心/喇沙/芒果糯米飯/好正ge沙律🥗bar.........到甜品時間.選擇幾多.(冇Cheesecake & cream brulee)D甜品好靚.不過冇傳說中咁好食仲有movenpick雪糕食C
洲際Buffet一查被傳得神級一樣.
男友見到洲際1-5平日Lunch buffet做緊6折.
咁好時機我地就決定5/4星期五試下la.
我地果日因為紅日所以要$830/2位
平日1-5只要$650/2位
6折咁抵大家快D試下la.

安排坐這窗邊
一坐下來叫左2杯welcome drink
我地叫左2杯Orange juice
Free Welcome  drink

Gogogo開動la開動la.
D蟹腳啖啖肉好正wo👍🏻👍🏻👍🏻

好正ge沙律🥗bar.........

D甜品好靚.不過冇傳說中咁好食

仲有movenpick雪糕食
Coffee味好好甜

最後仲可以点杯餐飲.咖啡好大壺tim.

好飽ar.好relax的一個假期.
總結:洲際唔係傳說中咁神級咁正.熟食質素好ok.推介炒龍蝦。不過甜品質素就一般la.
好滿足的一餐一試冇防。

• lunch buffet
  • 炒龍蝦
2019-04-02 2504 瀏覽
最近朋友生日...book左呢間餐廳同佢慶祝生日..呢度自助餐係非常出名...而且book枱時講左想要window seat...餐廳都盡量安排...係咁靚既海港夜景下食飯真係一流👇🏻已經掛住食..好多相無影到...頭盤當然食龍蝦啦...超新鮮..肉質爽甜...👇🏻仲有蝦..好大隻..好爽...蟹鉗...已經開好..非常易食...巴拿馬火腿配蜜瓜..絕對可以encore👇🏻忌廉菠菜...比較濃稠..比較鹹...鵝肝全部都即煎...仲唔洗點排隊...天婦羅蝦...炸得好好..唔會太厚粉...和牛..即煎..分量都比得多..👇🏻最後餐廳仲安排左件cake...真係麻煩曬服務員Himson🙏🏼

2019-03-22 1795 瀏覽
講起出名自助餐,洲際應該數一數二,如果唔係朋友升職請客我應該都唔會無啦啦黎食,一來本身我唔係特別好自助餐,二來~真係貴呀嘛,500幾蚊位由於朋友好早book定,所以有海景位坐...無咩特別見到好多大媽食物—有好多好多cheese,我最鍾意,有好多唔同款;macaron杏仁味香,但餡一般;刺身幾新鮮,無雪味!手造意粉,係就係幾有gimmik,個汁係好香濃嘅龍蝦汁,但麵質就一般,太淋了,比較似中式粉麵。蟹,乾左少少,無咩肉,無咩味
由於朋友好早book定,所以有海景位坐...
無咩特別
見到好多大媽

食物—

蟹,乾左少少,無咩肉,無咩味
2019-02-25 3010 瀏覽
話說嗰日同朋友食生日飯我哋就book咗呢間位於尖沙咀洲際酒店嘅自助餐餐廳呢間餐廳會讓食物都可以話做得係標準以上,當晚供應嘅係肉眼扒,有圖片中可以見到塊牛扒相當唔錯,而佢嘅餐飲係可以Order一杯有酒精成份嘅飲品只刺身方面都好新鮮好好味,龍蝦啲肉都好新鮮。我哋和安排坐嘅位置可以好清晰咁睇到維港,相信呢個亦都係呢間餐廳嘅賣點之一,最後都想講講佢哋嘅甜品,佢哋嘅甜品種類唔算好多,但係五個字講(晒貴精不貴多)都幾好食㗎。

• 刺身
  • 龍蝦
  • 燒牛柳
  • dinner buffet
2019-02-24 2156 瀏覽
機緣巧合之下有朋友生日我哋去咗位置於尖沙咀既洲際酒店入面嘅港畔餐廳度享用自助餐,頭先佢嘅環境不錯可以欣賞到海旁景色如果晚上幸運嘅話仲會遇到幻彩詠香江表演。而且侍應都好主動會收走食完的碟。食物方面:同其他酒店自助餐一樣都分好多個唔同嘅區,冷盤、熱盤、甜品等等佢有好豐富海鮮,食落都好新鮮。主要想講既係甜品,有大概20至30款唔同甜品,例如芝士蛋糕,朱古力蛋糕,麵包布甸雪糕,馬卡龍等等佢既主食都好豐富,而甜品都好豐富。
佢有好豐富海鮮,食落都好新鮮。
佢既主食都好豐富,而甜品都好豐富。
2019-02-21 2320 瀏覽
除夕夜諗住同老公去食餐好,於是就book洲際酒店嘅自助晚餐。夜晚倒數嗰場自助晚餐一早full晒,所以我哋book咗六點半嗰場。因為節日關係所以要全數畀晒Deposit.餐廳服務非常好,confirm Booking之餘仲提我當日唔好揸車因為尖沙咀會封路。仲留咗張海景窗口枱俾我哋去到餐聽嘅時候仲未天黑,可以由維港日景影到維港夜景。好靚!因為除夕關係,佢仲準備咗好多pops 比每一台嘅客人玩同影相,又有小丑同埋魔術師經過每一台玩小遊戲,好有節日氣氛。食物方面當然係非常好味啦!食物選擇好多!無論熱食、冷盤、甜品都非常出色!我最鍾意食佢嘅龍蝦同埋鮑魚花膠燉盅!老公就最愛甜品!食物Refill得快,所以唔洗怕冇曬。除夕夜間間餐廳都加價,相比下洲際酒店嘅buffet唔算好貴,只係比平時加咗少少價,作為一年一次除夕慶祝,真係一個好選擇!
因為節日關係所以要全數畀晒Deposit.

去到餐聽嘅時候仲未天黑,可以由維港日景影到維港夜景。好靚!

食物Refill得快,所以唔洗怕冇曬。

2018-12-31
除夕
  • 龍蝦
  • 海鮮
  • Desserts
2019-02-19 1855 瀏覽
高級酒店好多都係貴精不貴多,早知呢度係無蠔既,但有長腳蟹,蜆,蝦,青口,長腳蟹好鮮甜同滿滿海水味,但佢既刺身勁新鮮,每次比都唔會孤寒比4-5片,甜蝦都6-7隻,我食左廿幾隻甜蝦,熟食最愛係燒牛肉,同埋咖哩龍蝦,件件都多肉,絕無欺場,點心都足料,甜品好多款選擇,試唔哂,雖然款式唔多,但每樣食物都係好食既$488 恆生卡8折,包兩杯飲品添,我叫左奇異果🥝汁,好足料
高級酒店好多都係貴精不貴多,
早知呢度係無蠔既,
但有長腳蟹,蜆,蝦,青口,
長腳蟹好鮮甜同滿滿海水味,
但佢既刺身勁新鮮,
試唔哂,
雖然款式唔多,
但每樣食物都係好食既

$488 恆生卡8折,包兩杯飲品添,
我叫左奇異果🥝汁,好足料
2018-12-23 20554 瀏覽
☆附上當日影片手機版(有可能)看不到, 如要睇片可坐定定在大電腦前收看☆晚輩叫出來食飯當然第一個舉腳贊成, 選址是一路都紅爆之洲際自助餐、 我們選擇了頭輪五時半入座, 餐廳五時左右已開始看到客人陸陸續續的在旋轉樓梯中排隊等候。。。門口大食物出品又會如何?講真我只是嘗過他們的Afternoon tea至於自助餐的午市及晚飯從來沒有品嚐過, 今次可算為大鄉里出巡 (^▽^) 食物種類多由冷盤開始芝士/ 風乾火腿/麵包 一張長枱獨覽包辦, 反而凍肉cold cut就未見為多 ~伸延以後便是多款類型的沙律菜與及冷製品例如醃三文魚等等~冷盤方面還有開邊龍蝦 ,新鮮彈口海蝦熱葷方面選擇也蠻多 例如有即叫即炸之天婦羅蝦及南瓜/青椒等新鮮好味得要encore的美味羊架炒粉麵當然不能少, 不過肚皮還是留著試其他沒有去嘗試pizza, 蒸蛋鮑魚, ravioli, 新鮮清蒸魚, 即叫即煎和牛乳與及美味得 encore再encore 之鵝肝多士甜品亦是重頭戲,多款細緻的甜品實在令甜魔控流連於甜品櫃位内漸漸失控~☆ 總括來說當晚抵讚的個人認為除了先前講羊架七成熟三分生, 和牛亦因為去貨速度快所以新鮮熱辣辣、

(^▽^)

伸延以後便是多款類型的沙律菜與及冷製品例如醃三文魚等等~
冷盤方面還有開邊龍蝦 ,新鮮彈口海蝦

熱葷方面選擇也蠻多
例如有即叫即炸之天婦羅蝦及南瓜/青椒等
新鮮好味得要encore的美味羊架
炒粉麵當然不能少, 不過肚皮還是留著試其他沒有去嘗試

☆ 總括來說當晚抵讚的個人認為除了先前講羊架七成熟三分生, 和牛亦因為去貨速度快所以新鮮熱辣辣、 鵝肝亦煎得相當好, 新鮮清蒸魚個人就覺得已熱葷來說實在不錯、 蒸煮的時間濕度剛好肉質不會過韌過嚡~

相反全場焦點的開邊龍蝦任食個人就覺得當晚較為失色入口較乾及硬身, 壽司位亦是全場最為冷清清的一個位置、 一眼望曬貴多不貴精
(T_T)☆

2018-12-22 3793 瀏覽
一家人總要一兩星期聚會一次,仲係媽媽生日的大日子...搵個舒適嘅地方聚埋一齊吃吃喝喝自助餐我永遠百吃不厭, 港畔是一家最愛的餐廳.....食物豐富,海鮮鮮甜,選擇多....不同種類的海鮮,如龍蝦拑,蟹拑,蜆特別長腳蟹鮮美,無論是刺身,海鮮,熟食,沙律,熱盤:有咖哩飯,時菜,牛,豬,羊等等,通常我無乜點食甜品及生果都很足够其實都係個啲基本野,味道就不過不失唯一缺點就是少了自助任飲。今次生日飯食得開心滿足
一家人總要一兩星期聚會一次,
仲係媽媽生日的大日子...
搵個舒適嘅地方聚埋一齊吃吃喝喝
自助餐我永遠百吃不厭,
港畔是一家最愛的餐廳.....
食物豐富,海鮮鮮甜,選擇多....

不同種類的海鮮,如龍蝦拑,蟹拑,蜆
特別長腳蟹鮮美,
無論是刺身,海鮮,
熟食,沙律,
熱盤:有咖哩飯,時菜,牛,豬,羊等等,通常我無乜點

甜品及生果都很足够
其實都係個啲基本野,
味道就不過不失
唯一缺點就是少了自助任飲。
今次生日飯食得開心滿足
2018-12-17 3491 瀏覽
媽咪生日佢話想食自助餐,咁就去試下洲際自助餐,我地4個人被安排坐窗邊位置,對住海景食自助餐真係好正呀。頭盤食隻龍蝦先,味道可以呀又夠新鮮,熟食種類選擇多,我最鐘意都係我最愛甜品,好多唔同款式,甜品迷真的不能錯過
2018-12-14 2862 瀏覽
今年12月再嚟再一次失望!雖然佢嘅午餐自助餐嘅款式夠多但係食物質素一般!味道就因人而異。最大件事係佢依然係D座位擺得好迫,人多出去攞嘢食嘅時候總會撞到人,要步步為營!出到去見到排長龍攞冷盤,自己就決定先食完熱野先!攞咗啲鎮江骨、海南雞飯、naan bread同咖喱!個海南雞飯唔食也罷, 鎮江骨偏酸, 雖然啲肉質都好好!之後食D沙律,菜都可以,蟹腳好似冇乜肉,壽司嘅飯有點硬,好似唔夠新鮮。所以我之後都係主攻啲熱食同埋甜品!碗喇沙爛就唔錯啦,即刻煮同埋個湯底都好啱我嘅口味,自己再加啲魚片、豬軟骨等其他餸上去就夠晒滿足~今日嘅驚喜係佢個椰子煲雞湯,夠清甜入味,應該就冇落味精啦!最後好彩佢個甜品就多款式芒果糯米飯,macaron, 聖誕蛋糕, 布甸等樣樣俱全。有早鳥優惠都要四百幾蚊位,我諗下次可以再試其他先至再揀番佢啦
今年12月再嚟再一次失望!

今日嘅驚喜係佢個椰子煲雞湯,夠清甜入味,應該就冇落味精啦!

2018-12-11
#afternoontea#洲際Going #keto at a afternoontea spot means you have to ignore 3-4 pages of the dessert menu, many more juice, chocolate beverages lol. The menu does have some salad I can eat though. I picked this octopus + fried scallop kale salad. It comes with two delicious sauces, spicy thai hot sauce on the left and the right is a lemon peppery vinegar. The octopus was fresh and chewy, it was sautéed and flavorful. The fried scallop (one piece no s lol) is really juicy inside. Great cooking go
#afternoontea
#洲際
It comes with two delicious sauces, spicy thai hot sauce on the left and the right is a lemon peppery vinegar. The octopus was fresh and chewy, it was sautéed and flavorful. The fried scallop (one piece no s lol) is really juicy inside. Great cooking goes with one of the greatest ocean view in HK. Too bad it's so crowded... a place to bring tourist friends to impress them with the view!

#foodwithaview 🧚🏽 🐼 😋🍑🍖🍕🌮🥘🍣🍮🍳🍜 #hungry #香港美食 #pandaeatshk #hkfoodblogger #hkgoodeats #hkfoodblog #hkfoodie #hkigfood #全力食 #hkfoodstagram #飲食日記 #bestfoodhk #topcitybiteshk #fotdhk #hkeat #hkfood #hkrestaurant #hongkongfoodie #ufoodphoto #foodgasm #foodgasmic #相機食先 #香港美食地圖 #吃貨人生 #popyummy
2018-12-07 2065 瀏覽
趁住哥哥生日,一早已經book定尼間出名既酒店buffet,未夠鐘入去果時,已經有好多人排隊等緊終於入得去,坐低之後即刻去海鮮區,有好多野食,有麵包蟹,長腳蟹,龍蝦,青口......差唔多up得出既都有,我梗係乜都夾返d! 首先試左龍蝦,味道鮮味一般,再試麵包蟹,有勁多蟹膏,食落口好香,忍唔住夾多左一個尼食,其他海鮮就不過不失啦。另外,熱盤選擇都多,其中中式湯真係好飲,好似魚翅咁,一出已經有好多人去拎!甜品方面,我最鐘意芒果糯米飯,encore左幾碗tim!總括尼講,都算係幾好食

甜品方面,我最鐘意芒果糯米飯,encore左幾碗tim!
總括尼講,都算係幾好食
2018-12-03 2677 瀏覽
由於很久無舉行自助餐家庭聚會,選擇自助餐廳的要求是並未曾到訪及有質素的餐廳,經過網上資料搜集及分析,剛巧有優惠推出,所以選取香港洲際酒店港畔餐廳,亦預定2/12/18星期日的早午自助餐,用餐時間由11:30 至15:00,二人套票HK$1441.6 已經包括汽水及果汁無限𣈱飲及加一服務費。首先第一印象是員工服務質素良好,例如樂於助人,有禮貌,有笑容,給予客人舒服感覺。由於餐廳位於酒店最低層,當年大堂升降機設計沒有考慮提供服務給此層,所以攜帶手推車及重物時須要使用專用升降機才能到達此餐廳,而此升降機須要有員工帶領才能使用,雖然是小事,員工不但保持禮貌及笑容,而小小過程員工服務態度給與客人有舒服的感覺。另外餐廳環境是長彎形設計,可以看到維多利亞港景觀,餐廳內有三棵樹的擺設,增添綠色的感覺,整體面積不算大,但感覺亦算舒服。食物質素當然是重點,整體算不錯,基本海鮮類,粵菜類,印菜類,烤肉類,甜點類都算合格。對我來說創意吸引點是即場制作鮮榨果汁,水果包括蘋果,雪梨,甘筍及蕃茄,可自由選配制作水果汁,味道不錯。用餐後感覺是食物水準合格,服務合格,整體質素與價格相比是價格略高小小。

用餐優惠
優惠券
2018-11-11 3803 瀏覽
11月9日,我們好不容易約整15.5条友出來吃飯,經我們一輪混戰,最後選了香港洲際酒店吃晚上自助餐,大家都抱住出名,環境好,收得貴的香港洲際池畔餐廳吃Buffett ,我們到達酒店門口,已有2位男氏開門,高級酒店就是這樣,入到lobby 見到一位好有礼貌男氏,於是問問Buffett 位置,這位男氏好有礼貌地带我們到楼梯位,指示我們在下面,我們正式入到吃Buffett 地方,已經7:20左右,場地已差不多full,我們坐位近甜品区,沿路行入坐位道超窄,因為台與台十分迫,連隔離台都聽到說什麼,排台,我們安坐好影了合照,大家便分分出去尋食,我先巡食物區一次,食物整齐,有系統,由近門口冷盤區开始,拿了西班牙风干火腿,火腿味不夠濃可能年歲較年輕,但味道可以,海鮮方面要吃生另外收費,我覺得吾化算,因不知來守什麼地方,所以沒加。跟住我分不同時段拿笼虾及雪場蟹腳,用意試一試是不是全時段貭素,第一次拿笼虾肉貭小小弹性,有点咸味,第二次及第三次肉貭有点过熟而硬,但已沒鮮味,雪揚蟹腳第一轉取5条有2条蟹肉梅味,第二,三次蟹肉好D,但沒任何鮮味差,再去日本区……壽司排列整體,款式吸引,當中有一种加有小小肉
,再去日本区……壽司排列整體,款式吸引,當中有一种加有小小肉松,可帶出壽司及包住紫菜鮮味,是我吃完到喉嚨帶出來的
,冷麵麵貭淋,不夠爽弹,加上鼓油淡而無味
,再試剌生,只有几款,我試了吞拿魚及赤具,魚肉好鮮,弹口無根,赤貝肉有咬口,沒有腥味
,跟住試全場最多人排隊鹿兒島和及及炸虾天婦羅,和牛一片長方形,塊塊一樣厚度,但味道淡,沒牛肉味道,麻麻
炸虾天婦羅更沒有虾味之余,D炸粉炸後虾後表面不算太厚,亦不算太溥,炸油應熱度應與虾不配合,虾無味麻麻
,再看印度区等,沒驚喜,所以無吃,跟住看到中式区有3个蒸笼,我選了鲍魚蒸蛋,鲍魚軟硬適中,有小小蛋味,但在蛋面汁太结不好吃……蛋又淡,麻麻
再看到一碗有个外形似冬菇蓋蒸品,原來海皇翹羹,打开翹不等濃味带有点腥,但加了少許醋,可带有点鮮味,整體羹味麻麻,但好彩不结及不浠,可以
,跟住再去全場放位範跟熱分区差不多大的,就是甜品区……看似甜品好多……好多款式,適合不同层次人氏吃,例如有孩子的古朱力噴泉,多款糖果,又有適合少男少女,西点,重有適合淑女……Ladies 细緻甜品,我試了6-7款,當然先試我最愛朱古古力组合,甜度一般,再試其他,甜品可以完全沒甜味,甚至白朱古力出名甜都沒有味,整體麻麻,買相可以,味道
之後吃了2次雪糕,在6款雪糕及雪芭都沒驚喜……又沒有注明雪糕牌子,我先用cone試了朱古力,味道有9成似dryers, 雪芭試不到,我覺得這酒店在雪糕方面不專業……他們可在每款食物注明太概食材,防敏感,為何不公开雪糕品牌……对這失望
,大概8:30左右有叮叮几聲原系限量梳乎里,於是又排排,最令我感到這酒店除不專業外,連分派梳乎里這位姐姐態度十分不友善及分配甚差
,令我一肚氣
,由於我們一行十多条友,我有礼地同姐姐說,我們有十多个人,可否取5杯……姐姐答我拿3柸先,於是這樣想明白可能不夠,所以無所謂,之後再有2次,我再說都有十多人取5杯可以嗎?我沒想這位姐姐話刚才我取了3杯,現在取2杯,我立即火氣上升
拿了2杯回坐位,你們看看,我排了3次只取了6杯,收得這价錢連一人一杯都没有,這酒店簡直影响升譽,
食物味道又吾得,供食物又限量食物又不夠,我去过半島,港島海逸,天際等重味吃过一間叫香港洲際酒店這樣差……差……差
,這樣影響香港升譽……
,試过一次,以後不会去及通知所以朋友等,香港同價或高级酒店大有在
,此次Buffett 令我最……最……最……失望。
2018-11-09
$15.5