2019-07-03 4802 瀏覽
今日有朋友升職加薪 請大家過黎食自助餐😆😆😆😆 朋友選址尖東intercontinental 我地一行四人 七點就到左啦好好運地酒店安排左窗口位淨係食呢個維港靚景都值晤少分😙😙😙五星級酒店黎講我覺得種類偏少凍海鮮類無生蠔任食 只可以散叫呢個價錢我覺得有點小氣部分凍龍蝦有膏 質地都彈牙 有encore咖哩係我personal favourite我一定會試呢到咖哩做得幾好 晤算太辣 但味道好香配埋手拉餅食真係一絕雖然晤係回本食物 但最緊要食得開心嘛😀😀😀另外有鹿兒島和牛 即燒既 想食就要排少少隊我地一至認為麻麻地 只係有一啖油係個口到 無和牛應有既牛味同香氣 晤推薦另外甜品偏甜 我試左幾款就放棄左總括而言 尖沙咀老牌酒店自助餐 價錢好多去左食名氣到 有好食既食物 但回本位晤多 打卡晤錯 有機會都會推薦朋友試😊

好好運地酒店安排左窗口位

另外有鹿兒島和牛 即燒既 想食就要排少少隊

另外甜品偏甜 我試左幾款就放棄左

總括而言 尖沙咀老牌酒店自助餐
2019-06-30 3956 瀏覽
如果唔單只為填飽個肚,希望能夠起一個環境優美地方開懷大食,其實酒店會係一個選擇,眾多酒店之中在價錢與環境取得一個平衡我覺得洲際酒店會係首選。洲際酒店嘅sunday brunch除咗有非常多的選擇, 其實佢哋嘅甜品都值得一讚, 除咗顏色外觀艷麗之外, 食落口亦都畀人一種會心甜嘅感覺。可能我比較喜歡吃甜品所以我都幾重視,要整得好嘅甜品並唔係淨係外觀或者得個甜字飽啦去仲要有一啲嘅質感。去酒店除咗服務之外,其實景觀亦都係會否令人食得舒適嘅一個重大因素。有咁多好嘢食丶高級嘅服務仲有一流嘅景觀,食完呢餐brunch其實心情都會好啲😎

2019-06-23 3698 瀏覽
首先我是絕對不肖自助餐。印象這裡以前叫Panorama的時候,質素是不錯的。今天一來,食物,服務之差,間直服了香港人或大陸燦對自助餐的迷戀。先說食物,來自F&B的我,以知食物質素因為成本問題,是提供次等級數,作為食客要食質素或選擇,是自身素養問題。這裡選擇真的寒酸,想找一,兩道像樣的selling point都沒有。沙律的鮮菜只有兩種,醬全是最cheap和standard的thousand island, French dressing, 靚一點的balsamic oil則放在高一些不顯眼的地方。凍海鮮沒有蠔,我明有時候是risk的因素,但剩下的選擇真的不吸引,只有聊聊的蟹,蝦,青口。魚生方面,一樣供應入門篇,貴一點的帶子,海膽,鰻魚,當然欠奉。義大利粉,又是最基本的幾種選擇,成本便宜時間即叫即煮令食客花時間排隊,是餐廳「最佳」供應。簡單一句,如果沒有環境的包裝,食物本身根本沒資格出場面。講講presentation, Caesar salad, 對我來說如果有沒有一個大碗給我自己攪,是高級與低級的分別。另外為何在沙律汁中有「中式辣椒豉油」?真的奈人尋味?最後一提,是日乃長輩之生日,是
簡單一句,如果沒有環境的包裝,食物本身根本沒資格出場面。

最後一提,是日乃長輩之生日,是前交待過留生日蛋糕,最後題字為”happy birth to xxx NEXR ROLL good health”. 在百思不解之下問經理,他解釋為師父英文不好,他們叫他分兩行(next roll) 但師父把next roll (錯成nexr)也寫上蛋糕。我們覺得很好笑多過激氣,但充分反映了員工的質素。
食物,員工都不合格,我只能說浪費的錢只是花在海景上。
以後貼錢都不來。
2019-06-22
生日
用餐優惠
信用卡優惠
2019-06-12 25271 瀏覽
慶祝端午節,特意來到洲際的港畔餐廳吃自助餐。 餐廳最出名之處是一可以一邊飽覽維港景色,一邊品嚐佳餚美食。自助晚餐價格:星期一至日18:00-22:00,成人 $898, 小童$628,另收加一服務費。餐廳環境開揚,寬敞舒適,食品擺放整潔。一大盤龍蝦任意夾任意吃,盡顯氣派。場內還有多款冷凍海鮮,長腳蟹、基圍蝦、龍蝦鉗、麵包蟹、白蜆、螺......龍蝦可能不是時令,蝦肉有點瘦削,而且龍蝦肉質過實,有點過份烹調,煮得過久。刺身方面,吞拿魚有點瘦削,不夠肥美。甜蝦和魷魚肉質鮮甜,新鮮。羊鞍排放整齊,肉質鮮嫩。薑蔥蒸魚並沒有指明是什麼魚類,但肉質頗滑。燒牛肉肉質有點硬,稍欠肉味。同場有兩款拿破崙,一款鋪上一層白朱古力漿在面,本人覺得雖然美味,但有點過甜。另一款是必吃的甜點!我這款沒有鋪朱古力漿的拿破崙鬆脆可口,甜度適中,建議早一點去先嚐一件,因為第二輪補出供應的拿破崙沒有水果作裝飾。總結而言,酒店的甜品的確相當出眾,建議各位留肚必試拿破崙。海鮮是源源不絕的供應,但可能這次的海鮮不是時令,有點失色。餐廳侍應有禮,價格方面,以這個價格食品雖加以改善,畢竟對上一次來吃時,食物美味更出眾。

餐廳環境開揚,寬敞舒適,食品擺放整潔。

龍蝦

一大盤龍蝦任意夾任意吃,盡顯氣派。

羊迷迭香羊鞍

羊鞍排放整齊,肉質鮮嫩。

薑蔥蒸魚

薑蔥蒸魚並沒有指明是什麼魚類,但肉質頗滑。

燒牛肉

燒牛肉肉質有點硬,稍欠肉味。

2019-06-07
龍蝦
薑蔥蒸魚
離晒大譜,一間高級餐廳,收差不多$800一位既lunch buffet, 極不知謂,食物味道非常普通,最離譜係咁既價錢稍為好d既食物都無供應,生蠔?無,鵝肝?無,龍蝦?無,海膽?無。咁有乜?炒飯?有,牛扒?有(但味道一般),點心?只有燒賣,炒雜菜?有。咁全場最好最多人排係乜?竟然係即煮意粉,離晒譜,俾咁既價錢俾d咁人食,款式少到爆,唔該有d良心,唔通真係為左你個view就俾$800食茶餐廳野?大家如有同感請一齊出聲、要抱不平
大家如有同感請一齊出聲、要抱不平

• Nothing  good
2019-05-31 4232 瀏覽
又到左Happy Friday唔駛夾都成家人放假所以去左食grand buffet一心諗住去甘高級既酒店應該會有好高質素同好多野食點知去到真係有少少失望可能係之前對佢期望太高😩先講環境,對住個維港景色食飯係正既亦好好彩安排到window side👏🏻員工服務亦好好,好nice又夠主動,亦好有禮貌👍🏻食物方面唔算話太多選擇一開始都係麵包,芝士,沙律,海鮮,剌身,呢啲冷盤冷盤新鮮,但長腳蟹略嫌海水味太重,無乜鮮甜味。青口幾好食,麵包蟹亦有啲糕,唔會得個殼👍🏻熟食方面,無乜特別,係咖哩馬拉個邊既野食,無乜興趣,所以自行skip左🙈中湯係煲唐排,但味勁淡,好似飲緊水甘🤦🏻‍♀️ 反而西湯唔錯,係忌廉粟米蟹肉,料好多,又有蟹味,比想像中好食👍🏻全場最好應該係甜品,好多款,而且全部賣相都好靚🤤 基本上每樣試一款已經full哂不過最最最令我覺得不能接受既係餐廳有烏繩同小飛飛,無論係拎野食定用緊餐都有佢地既蹤影,説不上好多,但總有一兩隻係度徘徊,令人會質疑餐廳既衛生情況。雖然酒店隔離有工地,可能因為甘而多左呢班不速之客,但作為餐廳係絕對有責任去處理呢個問題,希望餐廳可以早日作岀改善
又到左Happy Friday
唔駛夾都成家人放假
所以去左食grand buffet
一心諗住去甘高級既酒店
應該會有好高質素同好多野食
點知去到真係有少少失望
可能係之前對佢期望太高😩

先講環境,對住個維港景色食飯係正既
亦好好彩安排到window side👏🏻
員工服務亦好好,好nice又夠主動,亦好有禮貌👍🏻

食物方面唔算話太多選擇
一開始都係麵包,芝士,沙律,海鮮,剌身,呢啲冷盤

2019-05-31 3097 瀏覽
我覺得環境還不錯,看起來算是挺高級,就在海邊,雖然今天天氣不太好但都幾享受。食物就龍蝦,蛋撻,芝士蛋糕,拿破崙蛋糕驚艷好吃,其他非常一般,冷盤實在太太太太太太太太太太差了,三文魚連放題頭盤的水準都沒有,個人覺得甜蝦還可以,但總體水平非常一般性價比不高。。。。。雖然吃的中午餐可能沒有晚餐好吧,但主要食材不是太ok,賣比較貴的價錢但是卻達不到預期這麼棒。收穫只能是一堆看起來很漂亮的甜品照,不太推薦這家。
  • 甜品
  • 龍蝦
2019-05-30 2575 瀏覽
第一次食呢間酒店嘅自助餐,有信用卡優惠埋單around $800一個人。整體都ok,食物質素好,海鮮(冇生蠔)、刺身都好新鮮,熟食種類我就覺得少左啲,甜品種類就好多welcome drinks好少酒店buffet會提供welcome drinks,只會提供餐茶,但呢度就兩樣都有,welcome dirnks大致上有cocktail, mocktail, juice, beer海鮮每樣都攞啲試下龍蝦啖啖肉但略嫌冇乜龍蝦味;反而蟹鉗就好有鮮味;蝦都彈牙;麵包蟹好多膏,可以食唔停!真心推介青口、螺就正正常常;長腳蟹都好正,唔會太咸海水味刺身選擇多,鮑片好爽脆,墨魚亦好新鮮,會張嘴壽司唔會大大舊飯咁質飽你,樣樣都finger-sized熟食就攞左:羊架(屋企人食,我唔食的)、西冷(話係鹿兒島和牛,油脂好多,我覺得有啲漏)、薑蔥蠔(細細隻,ok啦)、中間燘鮑魚(好味!有咬口)、鵝肝多士(中間夾左菠蘿,味道好夾,鵝肝入口好滑好香)甜品控嘅天堂盡量試多幾款,要同我個胃講聲辛苦哂,macaron好好食仲有比較impressed嘅有開心果蛋糕、泡芙、士多啤梨千層酥雪糕、sorbet,有6款,我揀左tir

welcome drinks

海鮮每樣都攞啲試下
青口、螺就正正常常;長腳蟹都好正,唔會太咸海水味

刺身選擇多,鮑片好爽脆,墨魚亦好新鮮,會張嘴

壽司唔會大大舊飯咁質飽你,樣樣都finger-sized

甜品控嘅天堂
盡量試多幾款,要同我個胃講聲辛苦哂,macaron好好食

雪糕、sorbet,有6款,我揀左tiramisu同芒果

間中有梳芙厘出爐,朱古力味冇乜,有個fail左塌左

訂位時可special request寫名牌的生日蛋糕,好窩心
2019-05-29 2351 瀏覽
今次一行三人去了期待已久的洲際酒店食自助晚餐用了八折優惠 平均每人消費~$800 自助晚餐由六點開始一到酒店餐廳 餐廳佈置得十分優美 配上落地玻璃加上維港景色 已經令這一餐晚飯加分首先介紹冷盤海鮮基本的有蝦、青口、帶子和蜆其他還有雪場蟹、冰鮮龍蝦和龍蝦鉗龍蝦肉都頗為鮮甜和彈牙而且十分多膏而熱盤和熟食方面 雖然種類不多但令人驚喜的是有即煎的鵝肝多士肉質厚厚地 非常Juicy好味道啱晒鍾意食鵝肝嘅我其他熱盤除了有一籠籠的蒸蒜蓉粉絲帶子、蒸鮮蝦和蒸青口外令人驚喜的是有鮑魚任食唔嬲而洲際的甜品區 多款式之餘 還十分有美觀而且味道也不錯到最後還有朱古力梳乎厘剛焗起 味道不太甜而且熱辣辣 十分好味道
今次一行三人去了期待已久的洲際酒店食自助晚餐
用了八折優惠 平均每人消費~$800
自助晚餐由六點開始

首先介紹冷盤海鮮
基本的有蝦、青口、帶子和蜆
其他還有雪場蟹、冰鮮龍蝦和龍蝦鉗

龍蝦肉都頗為鮮甜和彈牙
而且十分多膏

而熱盤和熟食方面 雖然種類不多

但令人驚喜的是有即煎的鵝肝多士
肉質厚厚地 非常Juicy好味道

啱晒鍾意食鵝肝嘅我

其他熱盤除了有一籠籠的蒸蒜蓉粉絲帶子、蒸鮮蝦和蒸青口外
令人驚喜的是有鮑魚任食唔嬲

而洲際的甜品區 多款式之餘 還十分有美觀而且味道也不錯

到最後還有朱古力梳乎厘
剛焗起 味道不太甜而且熱辣辣 十分好味道

2018-10-05
2019-05-18 2314 瀏覽
不定期更新的Buffet系列,今次輪到老牌酒店自助餐回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌗服務:🌕🌕🌕🌕🌑款式:🌕🌕🌕🌗🌑味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:HKD850/Pal (Dinner $898+10%, HSBC15%off, Chartered 20%off)◆Summary◇海景一流,坐得唔算闊落但私隱度足夠。冷盤甜品選擇相當多出品好,熱盤選擇唔少味道普通。兩杯贈飲,冇生蠔有蟹有凍龍蝦,日式部分差,鵝肝/拿破崙/蟹羹必食。回本位唔多整體水平普通,甜品愛好者值得一試。————————————————————————‼️必試encore之選🤩鵝肝多士,蟹羹,拿破崙(2款都唔錯),welcome drink推介蜜桃烏龍【sorry 冇得encore😅】既然必試推介寫多兩句。鵝肝即煎,搭配橙味醬汁尤其清新,入口即溶,油脂滲入多士片中香氣頓時充滿口腔,諗翻都流口水👅蟹羹好足料,真係有蟹肉🦀要快手摞咪好快俾人拎嗮等下一輪。拿破崙極為出色,酥脆層次分明,cu
不定期更新的Buffet系列,今次輪到老牌酒店自助餐

回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
款式:🌕🌕🌕🌗🌑
味道:🌕🌕🌕🌗🌑

◆Summary◇

————————————————————————

‼️必試encore之選🤩

既然必試推介寫多兩句。鵝肝即煎,搭配橙味醬汁尤其清新,入口即溶,油脂滲入多士片中香氣頓時充滿口腔,諗翻都流口水👅蟹羹好足料,真係有蟹肉🦀要快手摞咪好快俾人拎嗮等下一輪。拿破崙極為出色,酥脆層次分明,custard夾心味道同軟硬度都適中,唔會過於甜漏或者過於扎實。鵝肝同拿破崙啱好係上次食君悅嘅兩款最愛,今次intercon嘅呢兩款都更勝一籌。但係可惜其他熟食方面就比唔過君悅了。

‼️好好味,有胃可以encore😍
甜品區(種類勁多)

‼️出品相當唔錯,點都值得試下😋
三文魚(3款各有特色),凍龍蝦,燒和牛

‼️一般,小鳥胃可以略過唔試🙂
面包蟹,熟食區,日式區,天婦羅

‼️伏中伏,請務必略過🤮
無

💁🏻‍♀️環境冇得彈,氣氛絕佳,適合慶生,好似仲會送埋個蛋糕
💁🏻‍♀️食過君悅之後先發覺君悅真係稱霸熟食區,其他地方冇得比
💁🏻‍♀️Intercon甜品認真多,應該係目前我食到甜品最多兼且品質有保證嘅buffet
💁🏻‍♀️君悅係全能冇短板亦冇印象嘅好學生,Intercon就係偏科甜品嘅尖子,不過咁貴食甜品,抵唔抵見仁見智,其實如果純粹食甜品可能食lunch buffet都已經足夠

‼️心目中自助餐排名高至低👇🏻
1. Hotel Icon The Market (Tea) 【榴槤發燒友私心推薦】
2. 君悅咖啡廳Grand Cafe (Dinner) 【熟食最佳】
3. 萬麗咖啡室Cafe Renaissance (Dinner) 【性價比最佳】
4. 港畔餐廳 Harbourside ✨(Dinner) 【甜品最佳】
5. JW Cafe (Lunch)
  • 鵝肝多士
  • Desserts
  • Welcome Drink
2019-05-13 2594 瀏覽
母親節正日,揀咗洲際酒店自助餐!其實已經食過三、四次。今次特別開心,因為維多利亞港星光大道嘅維修工程已完成,所以终於可以一路望住海景,一路食自助餐,咁先叫值門票價!另外一個特點,就係加多$100,就可以任飲香檳、白酒、紅酒、有氣洒!因為bunch 關係,所以可以坐足3.5小時,慢慢飲住酒、食住野、望住海景,$900都差唔多價錢!食物質素大致滿意,有好多種類,招呼亦都好好!如果同幾日前去半島酒店自助餐相比,洲際酒店自助餐更加好食!
母親節正日,揀咗洲際酒店自助餐

2019-05-12 2206 瀏覽
今年母親節揀左媽咪最鍾意嘅洲際慶祝,地点方便,環境仲十分舒適。今次我地張枱仲可以望到海景,海濱長廊亦已經维修完成,加上今日天氣非常好,藍天碧海,份外寫意,期間仲有好多特色船隻經過,有帆船、觀光船、舢板,好有節日氣氛。洲際的自助餐由11点半至3点,食物精緻又有水準,尤以甜點最精美及吸睛。特色食材1.龍蝦:大大隻,啖啖肉,無限量添加2.長腳蟹、蝦及鉗:新鮮、大隻3.炆牛:好淋,用左醋及其他配料煮,食落甜甜酸酸,好醒胃,仲有骨膠原4.酥皮魚塊:魚柳香煎,然後用酥皮包住魚柳及波菜再焗,好清新及好味5.蒸鱸魚:好滑同新鮮,無限量供應6.甜點真係多不勝數,目不暇及,見相你就知最好就係有果汁無限量供應,有石柳汁、橙汁及西柚汁,任君選擇。另外仲有即場鮮榨果汁,有紅蘿白、青瓜、蘋果、䔧等,新鮮好味。由於今日係母親節,現場仲有工作人員表演魔術同扭汽球所做成嘅花送给所有母親,我媽咪收到花亦十分高興。餐廳仲為每一位母親送上一份紀念品(化妝品)作為小禮物,真是十分盡興。

特色食材
1.龍蝦:大大隻,啖啖肉,無限量添加
2.長腳蟹、蝦及鉗:新鮮、大隻
5.蒸鱸魚:好滑同新鮮,無限量供應
6.甜點真係多不勝數,目不暇及,見相你就知

2019-05-12
2019-04-19 4112 瀏覽
黎依度,若果為睇景同service既,攞滿分;但為食既,頂多叫合格。最好味既係碗中湯同豆腐花,但無必要收成千蚊位食依兩樣野。其次係冷盤,龍蝦青口都鮮甜大隻,但蟹腳好乾,蟹鉗仲要完全無汁既。刺身叫ok,但普普通通唔太差既日本料理舖頭都食到。件鹿兒島和牛咸到爆,仲以為會好好味。鵝肝叫唔錯,其他熟食不過不失。D甜品有好多款,我揀左4款,但都係食左一啖無食,造型好靚,但d味道唔夾。所以唔夠膽再拎。有杯welcome drink,揀左龍眼烏龍茶,無揀錯既。另外老公揀左菠蘿果汁酒,都幾好。適逢紀念日,酒店送左件朱古力蛋糕,依件送既蛋糕仔就係成餐飯最驚喜既,因為真係堅好味,唔係buffet bar枱可以揾到既。總括黎講,黎一次就夠,多謝哂。
最好味既係碗中湯同豆腐花,但無必要收成千蚊位食依兩樣野。
刺身叫ok,但普普通通唔太差既日本料理舖頭都食到。
件鹿兒島和牛咸到爆,仲以為會好好味。
鵝肝叫唔錯,其他熟食不過不失。
總括黎講,黎一次就夠,多謝哂。
2019-04-05
紀念日
用餐優惠
信用卡優惠
2019-04-19 4096 瀏覽
洲際自助餐想試好耐,但佢價錢都算貴價,所以得知有優惠就即刻訂位來試佢個午餐啦!一入去就見到尖沙咀海旁心情就更靚,午餐黎講比好多既自助晚餐還要多款式,麵包都有好多選擇,海鮮有麵包蟹,蟹腳,蝦,扇貝,青口,我覺得蟹腳唔錯,都算鮮甜,其他就一般啦~熟食都有好多唔錯既,有炒龍蝦,如果煮法可以清炎d就可以食龍蝦既味道,但因為太濃味食唔到龍蝦味~pizza同巴東牛都好味,燒牛肉都唔錯,唔鞋又唔韌,我最欣賞就係,佢地既甜品啦~勁多選擇,係我食過最多同最好食既自助餐甜品呀~呢到既拿破崙超水準😍😍,我食左3件😋😋,佢既撻都好好食,皮脆鬆化唔太甜~好想試晒佢既全部甜品,但真係太多款式,無辦法試得晒~為有下次再黎挑戰過佢啦~
蟹腳
海南雞飯
Haagen Dazs
熟食
2019-04-14 2914 瀏覽
同幾位好友一起去試Sunday brunch, 食物種類繁多,由前菜丶sushi(仲有和牛sushi,好味道)丶刺身到甜點都多到你食唔晒,熱食都非常多而且高質有炒蟹丶北京片皮鴨丶鵝肝多士丶焗蠔丶蒸魚等。今次用信用卡優惠仲有85折,真係抵嘅但唯一的是,環境比較舊有種舊的氣味而且枱與枱的距離都相對窄一點跟現今設計不同;就是缺少了那份5星酒店的環境和感覺。整體上,服務水準都是高分的但有好嘅美食加好環境就更perfect!
北京片皮鴨
和牛壽司