2024-02-24 323 瀏覽
同是月頭時候看演唱會前的食記,事先搜到了這間「清溪川韓國配菜」。下午5點開店,4點幾抵達時已有排隊人龍,好受歡迎。甫入座就會有韓式拌菜供應。據悉餐廳是由韓國人經營,所以要用英語或普通話溝通。他們的紫菜包飯沒有放肉類的,只放了蟹柳、雞蛋、青瓜、紅蘿蔔等蔬菜。飯量和餡料的比例剛好,入口有濃郁的麻油香味。其實就是普通的辛辣麵加魚糕,用韓國傳統的煮麵鍋盛載。拉麵不會煮得過腍,但上枱後就要盡快食用,因為索湯索得好快。魚糕份量都幾多,口感帶煙韌。煎餃有6隻,外皮炸至香脆。見到區分了2種包法,但內餡都是豬肉、白菜和粉絲,似乎沒有什麼大分別。
。下午5點開店,4點幾抵達時已有排隊人龍,好受歡迎。

甫入座就會有韓式拌菜供應
。據悉餐廳是由韓國人經營,所以要用英語或普通話溝通。

魚糕拉麵
魚糕拉麵

,口感帶煙韌。
煎餃子

2024-02-03
2024-02-05 225 瀏覽
路過見不少人在排隊,一段時間放沒有去韓國了,突然就很想食呀😋叫了個軟豆腐湯$60~驚喜呀!真有海鮮!真有嫩豆腐~仲要唔會死辣~哈哈~幹了一大碗飯😅兩人前~再叫一個蔬菜拌飯$55味道不錯!份量大呀~蔬菜一如在韓國食的一樣!豐富的顏色蔬菜配搭一隻煎蛋和碎紫菜~拌勻真的下飯呢!小哥還拿來一枝大醬可自己調味喎😅還有少不了的伴碟!配上了正宗梨汁~完美的句號特別讚一下~負責的小哥好好人呢!有禮又記性好!多人都安排得挺好呢!簡簡單單的餐單

兩人前~再叫一個蔬菜拌飯$55

還有少不了的伴碟!
配上了正宗梨汁~完美的句號
特別讚一下~負責的小哥好好人呢!
有禮又記性好!多人都安排得挺好呢!

簡簡單單的餐單

正宗地道的韓式餐館,餐廳面積小而溫馨,有家庭飯館的感覺。第一次來,怕份量太大吃不完,於是只點了韓式飯卷和辣芝士炒年糕。(本來還想點泡菜煎餅,但是賣完了!) 兩個人只配了一碟小拌菜,豆芽味道清淡,像直接用開水煮的;泡菜還挺好吃的。 💰40韓式飯卷直接用外帶盒子上。米飯很少,餡料很多,有淡淡的麻油香味,味道不錯。買單的時候忍不住打包一盒回家吃 💰55芝士辣炒年糕很小一碗,但是巨大的芝士量把我震驚到,而且芝士無敵拉絲。本來怕又膩又辣,沒想到!粘糯的年糕配著奶香的芝士,加上甜辣的醬汁,簡直絕了!我能一個人吃一碗,哈哈
正宗地道的韓式餐館,餐廳面積小而溫馨,有家庭飯館的感覺。
(本來還想點泡菜煎餅,但是賣完了!)

💰40
韓式飯卷直接用外帶盒子上。
米飯很少,餡料很多,有淡淡的麻油香味,味道不錯。
買單的時候忍不住打包一盒回家吃

💰55
本來怕又膩又辣,沒想到!
粘糯的年糕配著奶香的芝士,加上甜辣的醬汁,簡直絕了!
我能一個人吃一碗,哈哈
2023-08-11
  • 紫菜包飯
  • 芝士辣炒年糕
呢間韓式小店出面人龍幾長 都好多人嗌外賣 其實店面好細 入去搵到位之後就要出counter同老闆娘講要咩野食 不過留意 佢係韓國人所以儘量講no.就ok😛 呢度嘅嘢事大多為快食 不過可惜個日去到泡菜煎餅已經賣曬🥲係野食上來個陣都會有一碟醬菜 分別係豆芽同泡菜 兩種都唔係好鹹 比較開胃 我諗都係最廣為接受嘅兩種小菜👐🏻🍝炸醬麵💰55好想試下正統嘅韓式炸醬麵究竟係咩滋味 呢度嘅炸醬麵真係表面就係一層黑色嘅春醬 上面仲有D清爽嘅青瓜絲 呢個春醬應該係正宗韓國版 口味好甜 入面冇肉淨係得瓜 煮到軟軟爛爛咁 係撈勻之後可以畢起一羹麵之後kum小小春醬一齊擺入口 唔建議就咁食春醬同D瓜🤣因為真係會好膩🥟芝士辣炒年糕💰50睇到個芝士拉絲嘅高度就冇後悔 表面就又係一大層芝士 下面隱藏左好多條長年糕同魚餅 全部淹沒係辣醬入面 雖然好紅但係其實唔辣✌🏻年糕係偏硬身嘅質感 芝士就係好厚實個隻水牛芝士 單食芝士都唔錯🤣整體來講呢度少選擇 不過價錢可以接受 當試下唔同嘅韓式正統小食都唔錯嘅 好想試下佢個度嘅泡菜煎餅 應該真係好受歡迎😭📌 清溪川韓國配菜 (紅磡)紅磡湖光街1-7號聯成大廈燕安閣地下

🍝炸醬麵
💰55

🥟芝士辣炒年糕
💰50

📌 清溪川韓國配菜 (紅磡)
紅磡湖光街1-7號聯成大廈燕安閣地下
2023-01-20
  • 芝士辣炒年糕
2022-11-06 1472 瀏覽
呢間舖頭真係幫襯過無數次🤤以家庭式經營 價錢絕對係實惠👍🏻 舖頭位置唔算起眼 而且舖面位置唔多 繁忙時間食真係會坐得比較貼!【辣炒豬腩魷魚飯】$60如果平時自己一個食 必嗌炒豬腩飯🤤 同行朋友話魷魚都好正!今次就試下~ 薄切豬腩肉真係好正 而魷魚就爽口彈牙!仲有蔬菜配飯~ 不過食過幾次都覺得炒得好油😂【泡菜煎餅】$52大大份!煎得外脆內軟 少少辣 幾惹味🤤 不過材料得泡菜關係 食落多麵粉咁🥲【芝士辣炒年糕】$50本身以為好似個飯碟咁大份 結果只係一小碟🥲 性價比較低 不過年糕魚糕煙靭 芝士好似免費咁 勁多勁厚身🤩

【辣炒豬腩魷魚飯】$60

【泡菜煎餅】$52

【芝士辣炒年糕】$50
2022-09-10 1521 瀏覽
紅磡一向有唔少食街,呢間位於湖光街中間嘅清溪川雖然鋪頭細細,但都有好多堂食同外賣客,lunch hour想坐低都要預返少少時間🙈等咗20分鐘後有位,即刻叫個人參雞湯試試($60),見到韓國老闆娘好用心招呼客人、打理樓面👍🏻大大碗湯熱辣辣嚟到,估唔到真係有好多雞,以為煲咗咁耐一定好柴,但竟然仲有少少嫩、唔會覺得咬緊紙皮🤣而且成舊雞都煮到骨肉分離,一咬就撕得開真係好正🥰亦因為咁所以有唔少碎骨,雖然啲骨其實都煮到咬得爛,不過食嘅時候最好都係小心啲😛湯頭冇咩人參味,反而係濃郁嘅雞湯,又唔會太杰身或者太膩,所以就算食曬啲飯齋飲都好正😋每人都有兩款前菜 - 泡菜同芽菜,味道質感都係預期中😌
人參雞湯

每人都有兩款前菜 - 泡菜同芽菜,味道質感都係預期中😌
2022-06-26 1499 瀏覽
睇左幾間位於紅磡家庭式韓菜,見呢間評語較平均,就決定試試重澱粉之夜兩個人一共點左4樣野食,份量好大,其實一人一樣都好夠食,但為食想試多幾樣除左便當,每樣野食跟一小盒泡菜蔬菜拌飯超大碗,飯量蔬菜量都超多,拌醬自己加,味道較溫和,全倒落去都唔辣牛肉便當,牛肉底有粉絲,味道入味,但如果再多啲汁更好,蛋卷較淡無咩味,炸物係炸魚肉帶子芝士年糕超拉絲,加入左火腿片&泡菜,年糕軟糯,味道稍偏向甜泡菜煎餅較失色,雖然外賣但外層香脆內軟糯,但餡料唔多較多粉整體雖然唔會有大驚喜,但性價比高。如果想追求辣既就未必滿足到你啦呢餐係外餐平台落單,連運費二人消費$272
睇左幾間位於紅磡家庭式韓菜,見呢間評語較平均,就決定試試
重澱粉之夜

除左便當,每樣野食跟一小盒泡菜

韓式牛肉便當

芝士辣炒年糕

芝士年糕超拉絲,加入左火腿片&泡菜,年糕軟糯,味道稍偏向甜
泡菜煎餅

泡菜煎餅較失色,雖然外賣但外層香脆內軟糯,但餡料唔多較多粉

呢餐係外餐平台落單,連運費二人消費$272

2022-06-26
25 分鐘 (外賣送餐)
芝士辣炒年糕
  • 芝士年糕
其實這間餐廳我以前都有吃過,但以前只有吃拌飯,這次是試不一樣的菜式!個人最喜歡的是海鮮豆腐湯,非常足料而且辣味十足😛豆腐很嫩! 韓式炒粉絲和紫菜飯卷就沒有太特別,不過份量多😂價錢不算貴店內的店員和店主都好像是韓國人,不過可以用英文來溝通。而且店內範圍不大,所以當晚都比較多人士點外賣,或者foodpanda。如果大家要前往這家店的話,可能要找一找路,因為他是在小巷裡,所以可能比較難找到!

豆腐海鮮湯

豆腐海鮮湯
2022-02-27 761 瀏覽
鋪頭都算易搵🥰🥰🥳👍🏻店員態度好🥰🥰👍🏻我地第一次試食😂😂,叫左4樣😬🤩🤩,有個人蔘雞返唔記得影相😤,食得超級飽😂,上菜速度都好快😬,總之下次再再來試😬,只不過店舖比較細間🤓,好彩我地黎果時唔使等位就可以馬上試到美食🤣🤣🤩🤩。離開之後,我們再返黎🤣,我買多盒紫菜包飯😝,我嘅fd買左一盒50蚊嘅超大泡菜🤣🤣🤣,我地都冇估到咁大兜😂😂期待下次再來😋😋😋😋😋😋😋
紫菜包飯?
芝士辣年糕
  • 紫菜包飯
  • 泡菜煎餅
  • 人蔘雞湯飯
因朋友介紹,所以跟家人去試這間餐廳。面積較細,只有14個座位,幸好我們一家,不用等位,就入座。員工有禮,是韓國人開店的。這樣可以指出想要的食物或說A1-D9給他們。我們點了蔬菜拌飯、辣炒豬腩肉飯(跟韓國首爾味道有九成相似,只差辣味,不夠辣,可能配合香港人的味道)、泡菜煎餅(美味,值得一試😋)、辣炒豬腩魷魚飯,細份炸雞(是雞鎚來的,炸粉適中)。也有韓國人來用餐。整體良好,份量多,價錢又合理,大家可以來試一試。吃飽之後,請盡快離開(如門口有客人等候),讓下一位客人來進餐。留意!逢星期一休息。
因朋友介紹,所以跟家人去試這間餐廳。
面積較細,只有14個座位,幸好我們一家,不用等位,就入座。
留意!逢星期一休息。
辣炒豬腩肉飯
炸雞
辣炒豬腩魷魚飯
2021-12-23
辣炒豬腩肉飯
炸雞
辣炒豬腩魷魚飯
有時想食平啲,喺紅磡巷仔發現有間由韓國人經營嘅小韓國餐廳,食物都算大件夾抵食#小胖遊紅磡🐠 #小胖遊黃埔🐠—————————————————🔹紫菜包飯 $30紫菜包飯有好多嚿,入面有滿滿材料包括酸蘿蔔、青瓜、蛋、魚糕、蟹柳等等,好香麻油味再加埋芝麻,勝在材料多但係飯就少,食多幾舊都唔會濟🥢.🔹韓式牛肉便當 $55超大碟,牛肉超腍,下面仲有索晒牛肉汁嘅粉絲,而且有好多唔同嘅小配菜,睇落去好豐富,當中吉列炸帶子熱辣辣又脆幾好食,同埋充滿麻油香嘅菠菜超好送飯.🔹辣炒魷魚飯🦑 $52魷魚同蔬菜都幾多,雖然望落去好紅好似好辣,但係🐠唔食辣冇問題,係、重口味之選,比較油膩好似回鍋肉罐頭,勝在大碟但未去到好好食—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌑🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌕🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑.♟Overall♟價錢好平,冇食頹飯咁頹,味道不過不失,好多後生仔都去食(應該附近嘅大學生),係糧尾/學生恩物👛
#小胖遊紅磡🐠 #小胖遊黃埔🐠

🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
♟Overall♟
紫菜包飯
男朋友話紅磡有間好好食嘅韓國野,講咗好耐終於都去咗食!真係好後悔冇早d去試,因為真係好啱我口味! 「清溪川韓國配菜」係一間由韓國人主理嘅家庭式韓國料理,店舖位置有少少隱蔽,匿藏係紅磡一條小巷入面,裝修低調,店面唔算大,可以坐到三至四枱人,以街坊生意為主,見買外賣嘅人源源不絕! 菜式選擇都幾多,炒飯拌飯、湯麵冷麵炸醬麵、各種湯類、小食類應有盡有!價錢唔貴、份量大、味道又好,真係超高性價比! 🧡泡菜煎餅($50)泡菜味好出,個餅煙煙韌韌,餅面少少焦脆好好食,仲要啖啖都食到有泡菜,而且唔會好辣,超正! 🧡炸醬麵($48)炸醬麵都好好食,炸醬濃郁,味道偏甜,超級解辣! 🧡大醬湯($48)大醬湯好鮮甜,飲落好舒服,超適合天氣凍飲,夠保暖! 🧡紫菜包飯($30)飯卷好多料,一啖咬落超滿足!

泡菜煎餅

🧡泡菜煎餅($50)

炸醬麵

🧡炸醬麵($48)
炸醬麵都好好食,炸醬濃郁,味道偏甜,超級解辣!

大醬湯

🧡大醬湯($48)
大醬湯好鮮甜,飲落好舒服,超適合天氣凍飲,夠保暖!

紫菜包飯

🧡紫菜包飯($30)
飯卷好多料,一啖咬落超滿足!
大醬湯
2021-09-03 667 瀏覽
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻前幾日又去咗前排同大家介紹過嘅清溪川啦,因為👧🏻真係好鍾意食🇰🇷餐‼️今次因為👧🏻比較早去食飯(大概6點幾啦),所以就唔洗等位啦👏 今次👧🏻又因為食飯定係食麵糾結咗好耐🥺不過因為👧🏻之前幾次都係食麵嘅關係,今次就揀咗食飯😋🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹1)炒豬肉魷魚飯 HK$60今次揀咗個👧🏻第一次食嘅飯。👧🏻真係好鍾意清溪川飯量好足,一定唔會驚食唔飽🤣而且又唔會因為飯多而少餸同少汁喎,真係勁良心💕薄切嘅豬肉片非常入味,亦唔會好肥👍而魷魚亦唔會韌同難𡁻,每一塊豬肉同魷魚都多汁😋雖然個飯好似好紅好辣咁,但其實係普通人可接受嘅範圍內,所以唔食得辣嘅朋友都唔需要太擔心😊😍賣相:🌕🌕🌕🌕🌑😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑提提大家😘清溪川逢星期一休息,大家唔好星期一去啊❣️🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹✨整體評分✨(5分滿分!)🏠環境:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻服務:🌕🌕🌕🌕🌑💲抵食:🌕🌕🌕🌕🌑💯總分:🌕🌕🌕🌕🌑➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🍽 清溪川韓國配菜 (紅磡) 🍽📍紅磡湖光街1-7號聯成大廈燕安閣地下
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻

1)炒豬肉魷魚飯 HK$60

😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑

提提大家😘
清溪川逢星期一休息,大家唔好星期一去啊❣️

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

✨整體評分✨(5分滿分!)
🏠環境:🌕🌕🌕🌑🌑
🤵🏻服務:🌕🌕🌕🌕🌑
💲抵食:🌕🌕🌕🌕🌑
💯總分:🌕🌕🌕🌕🌑

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🍽 清溪川韓國配菜 (紅磡) 🍽
📍紅磡湖光街1-7號聯成大廈燕安閣地下
2021-08-19 428 瀏覽
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻今次要介紹嘅係位於黃埔附近嘅韓國小店清溪川😋呢到係韓國人親自打理架,所以味道十分正宗👍而家冇得去旅行,所以👧🏻👧🏻平時都好鍾意去呢尋找家鄉味🇰🇷😍清溪川位置唔算難搵,就係紅磡灣中心屈臣氏對面條行。大家掛住🇰🇷嘅時候,就可以去試下清溪川啲🇰🇷家常菜啦❣️由於鋪頭真係好細同好多客人嘅關係,夜晚想堂食嘅話,基本上都要等位,除非好早去啦🤣首先👧🏻同大家say sorry先🙇‍♀️其實今次👧🏻又唔記得影相📸食到一半先醒起,所以啲相影得好核突,請大家唔好嫌棄😳🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹1) 泡菜炒飯 HK$48係上面會有煎雞蛋同芝麻粒嘅傳統🇰🇷泡菜炒飯😍泡菜大細適中,唔會剪得太碎👍泡菜味道唔會太辣,適合唔食得辣嘅朋友,想食辣啲嘅朋友亦可以自己再加辣椒醬😊炒飯份量非常足夠大胃👧🏻嘅需要,細食嘅朋友仔要注意啦🤣仲有一點非常加分嘅就係,清溪川嘅飯唔會好油膩,同出面啲韓式餐廳比起健康好多☺️😍賣相:🌕🌕🌕🌕🌑😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑2) 炸醬麵 HK$48係炸醬麵同冷麵之間掙扎咗好耐👧🏻最後都係選擇咗炸醬麵😋炸醬麵非常足料,除咗大大碗麵,仲有十分充足嘅炸醬,完美呈現返係🇰🇷見到嘅炸醬麵,即係多炸
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻

1) 泡菜炒飯 HK$48
泡菜炒飯

😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑

2) 炸醬麵 HK$48
炸醬麵

係炸醬麵同冷麵之間掙扎咗好耐👧🏻最後都係選擇咗炸醬麵😋炸醬麵非常足料,除咗大大碗麵,仲有十分充足嘅炸醬,完美呈現返係🇰🇷見到嘅炸醬麵,即係多炸醬多洋蔥同多🇰🇷櫛瓜(👧🏻google咗好耐先搵到애호박個中文)所以呢個炸醬麵雖然甜但非常健康架☺️即使非常多汁,麵條非常煙韌唔會淋👍張相咁醜係因為👧🏻撈完先影,一開始係好靚令人好想食架🤣

😋味道:🌕🌕🌕🌕🌗

3) 紫菜包飯 HK$30
紫菜包飯

👧🏻👧🏻成日都會叫紫菜包飯架。清溪川嘅紫菜包飯雖然偏細舊,但係一條都有10舊架,如果食量唔大/唔太餓,女仔黎講都夠食架。紫菜包飯係一早整好然後放係雪櫃,所以會有少少乾身。可能店主知道🇭🇰人唔鍾意食太油膩(?)所以唔會好似🇰🇷咁食到成口都係麻油(不過👧🏻其實係個好鍾意麻油嘅人,有時都幾掛住🇰🇷김천會食到成口都係麻油嘅紫菜包飯🤣)

😍賣相:🌕🌕🌕🌗🌑
😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑

提提大家😊
清溪川逢星期一休息,大家想試就記得唔好星期一去啦❗️
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

✨整體評分✨(5分滿分!)
🏠環境:🌕🌕🌕🌑🌑
🍽 清溪川韓國配菜 (紅磡) 🍽
📍紅磡湖光街1-7號聯成大廈燕安閣地下
泡菜炒飯
炸醬麵
🔅清溪川韓國配菜平民價韓國人開既韓國餐廳🥰因為鋪面太細...所以揀咗外賣🙂咁佢大部分價錢都好街坊價,如果純粹想食個韓國野,可以選擇🙂但如果無話想食埋炸雞呢d...呢間就幫唔到你😞🏆泡菜炒飯 $48呢個本身都有一隻辣椒🌶️都估到佢辣,頭頭就一般可接受..但點知佢個後勁...愈嚟愈勁🤭🤭不過我覺得係惹味!撈少少蛋加紫菜係幾好配搭🤤🤤🥇餃子 $45佢入面有白菜、少少粉絲,肉碎....不過皮我就厭佢厚咗少少....但我覺得個味係好味既,同埋一盒都有6隻,仲要係大大隻,個人認為價錢合理🤤🥈魚糕拉麵 $40咁因為佢無得分湯啦....外賣拎到番去食都由拉麵變烏冬啦,冧哂🥲咁個湯就好似平時自己煮辛辣麵,只係再加d辣咁😞咁魚糕份量都算多既🤩但我就唔會再揀拉麵🥲本身應該有埋炸雞,但因為唔記得影🥲所以無放....不過略略都講下...如果韓國人打理嚟講...佢個炸雞真係放唔落口,本身勁大陣雪藏味,炸粉完全唔夠..我同朋友點醬食都搞唔掂🥴🥴🥴所以呢個係絕對唔建議叫嚟食🥶🥶🥶好彩都係叫咗份細...但都食唔哂...細份就7件$70,大份14件$130....但我覺得....慳錢啦🥱🥱🥱🛖清溪川韓國配菜 (紅磡)紅磡湖
🔅清溪川韓國配菜

🏆泡菜炒飯 $48

🥇餃子 $45

🥈魚糕拉麵 $40

🛖清溪川韓國配菜 (紅磡)
紅磡湖光街1-7號聯成大廈燕安閣地下

味道:3/5