2020-06-28 398 瀏覽
好耐之前係旺角開店未出名果陣已經開始支持,係香港開左幾間分店都有試過,但依間是相對上較差的,特別是招牌的酥皮焗叉燒包係去到邊間分店都會試,用來測試該店的水準。 叉燒酥感覺沒有新鮮出爐的感覺和不是特別脆,以前主店給人的感覺都是新鮮出爐, 有一種熱辣辣的蒸氣會一直冒出,可能是我最喜歡的菜色,亦是這個店的成名作,所以我對這個菜式的要求特別高。講返個煎蘿蔔糕,味道很一般和做得很散,筷子一夾就散開,亦煎得不香脆,感覺比較像蒸蘿蔔糕。新菜式魚蓉紫菜捲比較特別和感覺很新鮮和很脆,附上的喼汁和這個紫菜捲很夾,可以一試,這段期間試食只需要15蚊 。

2020-06-14 210 瀏覽
I liked this restaurant and used to regularly visited this place every one or two months. I haven't been visiting this place for several months due to the Wu Han virus. We went to this restaurant again this restaurant this Sunday lunch.We noticed that the portion of the food got smaller quite obviously. Yet, the worst is that the taste went worse. We were so disappointed... I think the only food I like is 叉燒酥. It doesn't worth queuing any longer

2020-02-10 902 瀏覽
新年最緊要飲個靚茶,又點可以放過呢間米芝連茶樓。一行8人,加上新年,排隊嘅人都幾多下,排左一陣終於畀得地排到,可以入座。呢度都係一個好講效率嘅地方,一坐底就上茶,之後你望到嘅每個角落,都會有點自家嘅廣告,野食嘅大頭相。一坐低唔會有屋村酒樓果種,好懶可以坐一日嘅氣氛,老實講似食快餐多過飲茶。如果唔係想朝聖,一行咁多人真係應該要揀翻屋村酒樓,野食可能質素無咁好,但至少有空間傾下偈、講下笑。講翻野食,果日嘅排骨飯偏肥岩晒我個fd食開肥膩野,但轉著係我就一般般啦,飯又煮得唔錯,岩食嘅都。仲有蝦餃,個皮唔係真係好薄,有點痴牙,覺得下次可以點多次,睇下係佢今次蒸得唔好定係手工唔好。其他野,一沖路吹水,一翻邊食都無咩特別印象。

2020-02-09 535 瀏覽
以前食点心大多數都到酒樓,但幾年前開始有点心專門店,上星期終於約朋友去食傳聞中的。。。添好運。專門店大部份都是1-4人枱。因為今次人數少,只是点了幾個点心,味道及賣相也不錯。雜菌素粉果 - 外皮晶瑩通透,口感煙韌,一粒粒很細少的雜菌,食落有雜菌的清香。香煎蓮藕餅 - 雖然表面有少許油膩,但肉餅內加入蓮藕粒,令肉餅爽口,而且還有咸香味。鮮蝦腐皮卷 - 簡單的腐皮包著鮮蝦,炸得酥脆的外皮,非常香口。蜜汁叉燒腸粉 - 叉燒餡料非常多,叉燒鬆軟,味道不錯。

因為今次人數少,只是点了幾個点心,味道及賣相也不錯。

蜜汁叉燒腸粉 - 叉燒餡料非常多,叉燒鬆軟,味道不錯。

下午茶
2019-12-29 569 瀏覽
好多年前去過其他分店食唔錯。今日好想快食點心,試下這間在將軍澳的,但食完以為可以唔洗再來。鮮蝦燒賣 4粒裏面只有其中一粒有好細嘅小蝦。九王蝦腸 啲蝦又係好細隻。最差係個蛋白蝦春卷,幾乎係無蝦!!仲勁油!
鮮蝦燒賣 4粒裏面只有其中一粒有好細嘅小蝦。
九王蝦腸 啲蝦又係好細隻。
最差係個蛋白蝦春卷,幾乎係無蝦!!仲勁油!
2019-11-17 670 瀏覽
這間小店經常要排隊,但等一會兒就會有位,等位的時候可以先畫點心紙。叉燒包是必叫的,熱辣辣,外脆內軟,甜甜的叉燒,令人吃完一個又一個!煎釀虎椒,愛辣的朋友一定合口味,非常惹味,魚肉不會過厚,一半椒一半肉,椒十分新鮮脆口,令人口水直涎。這是新的點心,韭菜煎餅,外型像一個飛碟,面和底都是餃子皮煎香,如果皮更薄就更棒了!腸粉是必食的點心,很少地方有豬潤腸,不會有腥味,而且份量十足!通常一定會叫有牛肉的點心,牛肉球/牛肉腸/這碗牛肉煎蛋飯,加上甜豉油,簡直畫龍點睛!雖然款式沒有酒樓那麼多,但勝在每一樣都值得嘗試,米芝蓮級來說價錢較平民,難怪那麼多人捧場喔!
酥皮叉燒包

• 黃沙豬潤腸
  • 馬拉糕
  • 陳皮牛肉球
2019-10-11 471 瀏覽
又黎到添好運 因為地點方便 呢間係將軍澳已經食過好多次 星期一假日去 都要排一陣隊 但唔係太耐今次兩個人點左五個點心 去飲茶一定會叫鮮蝦燒賣 個頂隻蝦大大粒 另一個必點係蝦餃 不過有少少細粒 大件d就更好 必點既叉燒包 我同朋友都同意佢係添好運最好味既 嚟呢度食不可不點牛肉腸粉 不過不失冇咩特別鳳爪排骨飯 同朋友share 鳳爪好好味但佢冇得食😈整體來講所有嘢既味道都係正常水平 食過幾間分店 都唔覺有好大分別 唔使擔心個別分店質素會唔同兩個人食左$139 夠哂飽🥰
又黎到添好運 因為地點方便 呢間係將軍澳已經食過好多次

牛肉腸粉 不過不失冇咩特別

鳳爪排骨飯 同朋友share 鳳爪好好味但佢冇得食😈

兩個人食左$139 夠哂飽🥰
2019-09-23 303 瀏覽
呢度嘅蒸蛋白非常抵食,二十五蚊。如果係糖水舖買通常都要成三十幾四十蚊。有椰子肉同蒸蛋白。蛋白幾滑同唔算太甜。椰子肉唔老,好易but出黎食。我尋日外賣左一個返屋企,食完飯再叮返熱黎食都好好食。

有椰子肉同蒸蛋白。

蛋白幾滑同唔算太甜。椰子肉唔老,好易but出黎食。

我尋日外賣左一個返屋企,食完飯再叮返熱黎食都好好食。

外賣自取
2019-09-20 262 瀏覽
一坐下,自動給茶(没有得選),點心纸一張,所以指定動作,盡快下单。鳳爪排骨飯:鳳爪味道不大好,排骨味道口感,飯粒也不错蝦餃:皮薄牛肉腸:牛肉還可以所以叫快餐式,因為只用20分鐘就完成整個午餐,快靓正。

鳳爪排骨飯:鳳爪味道不大好
,排骨味道口感
,飯粒也不错

蝦餃:皮薄

牛肉腸:牛肉還可以

所以叫快餐式,因為只用20分鐘就完成整個午餐,快靓正。
2019-09-18 204 瀏覽
夜晚9點幾收得夜, 買咗鳳爪排骨飯, 加碟青菜, 仲買咗個椰皇燉鮮奶。❤️❤️❤️ 一共七十五蚊😁😁😁個飯好熱,蒸得好味,好食過唐記不過有少少頸渴食完佢間舖到我去個時都仲好多人
一共七十五蚊😁😁😁
個飯好熱,蒸得好味,好食過唐記
不過有少少頸渴食完
佢間舖到我去個時都仲好多人
外賣自取
2019-09-07 263 瀏覽
一心想食黃沙豬潤腸先發現餐單無咗招牌叉燒包保持水準,唯一推介既點心,不過個汁比較甜,我自己就鐘意,未必個個人啱食至於個牛腩撈麵真係又貴又唔好食,首先細碟加鹹,牛肉又麻麻,然後麵都好大味。。建議大家唔好叫另外炸兩油炸鬼太乾(真係脆但勁乾)馬拉糕我自己都鐘意既,但我媽媽就話麻麻地,但我覺得十幾蚊嚟計我都可以接受。其實我仲叫咗鮮茄雞球燒賣但無影,$27得2粒,同個名勁特別實際平平無奇,普通豬肉燒賣加一件雞加一片蕃茄,上嚟時真係令我懷疑人生。埋單$133,我諗平過稻香(咁平心而論都好食過稻香),但可能將軍澳有更好選擇!懷念黃沙豬潤腸!
一心想食黃沙豬潤腸先發現餐單無咗

另外炸兩油炸鬼太乾(真係脆但勁乾)

馬拉糕

2019-09-07
2019-08-29 169 瀏覽
沒有黃沙豬膶腸粉了第一次食添好運點心專門店是在深水埗店,今日去到Popcorn 便想再去吃黃沙豬膶腸粉,望着點心紙為什麼沒有了,店員說現在已沒有供應了。第一樣要tick的當然是酥皮焗叉燒包,熱辣辣的叉燒包酥皮非常酥脆,包身軟綿綿包著叉燒餡料,非常吃味。香茜牛肉腸也有水準,腸粉嫩滑有米香,香茜牛肉也滑滑的,配以他們的特製豉油,水準之作。晶瑩鮮蝦餃 就真係麻麻地,一咬落去,好像實實的,沒有口感。香滑馬拉糕 太過鬆軟,輕漂漂的,只是吃到甜味,沒有那份實在的感覺。

沒有黃沙豬膶腸粉了

晶瑩鮮蝦餃 就真係麻麻地,一咬落去,好像實實的,沒有口感。

2019-08-29 105 瀏覽
添好運點心專門店 有美味鮑汁鳳爪 $30.00這個鮑汁鳳爪 唔平𠺢,一客只有五隻,我見好多客人都叫了,而且男男女女都在吃,於是叫一碟來試下,鳳爪形狀還很完好,看下去像不會太稔,咬下去很入味,一節一節的咬,稔中有爽口,鮑汁很濃 因為汁裏有鳳爪的膠原物,吃了兩隻便很粘口,吃完整碟要用茶來抹抺口,幾好吃。
添好運點心專門店 有美味鮑汁鳳爪 $30.00

2019-08-28 118 瀏覽
前日同朋友黎食lunch , 可能係閒日,唔洗5分鐘就有位,野食寫完都好快有,重熱辣辣,腸粉個皮真係又滑又薄,鮑汁鳳爪好入味,不過個蜆介鯪魚球就有d腥,鳳爪排骨飯就不過不失大致上整體都OK不過款式就唔算話好多
前日同朋友黎食lunch ,
可能係閒日,唔洗5分鐘就有位,
野食寫完都好快有,重熱辣辣,
腸粉個皮真係又滑又薄,
鮑汁鳳爪好入味,
不過個蜆介鯪魚球就有d腥,
鳳爪排骨飯就不過不失
大致上整體都OK

不過款式就唔算話好多
2019-08-27
2019-07-24 256 瀏覽
尋日同爸爸媽媽三個人去咗食午餐用apps拎定飛 等咗一陣就有位喇 我地叫咗 叉燒包燒賣 炸兩 燉蛋 魚肉釀尖椒 蒸雞飯 蒸粉果佢個叉燒包係好似菠蘿包皮咁嘅,今次佢個包好似深色過平時 但食落都一樣好味所有嘢平均質素都幾好 而且上菜速度快 價錢合理 三個人 170幾蚊
尋日同爸爸媽媽三個人去咗食午餐

用apps拎定飛 等咗一陣就有位喇